فهرست مطالب
- مخدر شیشه چیست؟
- چرا مصرف مخدر شیشه آنقدر اعتیاد آور و محبوب است؟
- شیشه چگونه به دست می آید؟
- نحوه و روش مصرف مخدر شیشه چیست؟
- علائم مصرف شیشه چیست؟
- راه های تشخیص اعتیاد به شیشه کدامند؟
- انواع آزمایش های تشخیص اعتیاد به شیشه کدامند؟
- روش درمان و ترک اعتیاد به شیشه (بهترین روش ترک مخدر شیشه چیست؟)
- عوارض اعتیاد به شیشه یا عوارض مصرف شیشه چیست؟ (خطرات مخدر شیشه)
- راه های پیشگیری از اعتیاد به شیشه کدامند؟
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
مخدر شیشه در واقع نام رایج داروهای محرک و اعتیادآور حاصل از ترکیب مادههای صنعتی با مت آمفتامینها هستند. امروزه قرصهای زیادی با عنوان داروی لاغری و کاهش وزن که حاوی این ماده اعتیادآورر هستند و متأسفانه بهراحتی به فروش میرسند. هرچند این داروها باعث کاهش وزن میشوند اما بسیار اعتیادآور هستند. در اکثر موارد مصرفکننده از وجود مخدر شیشه در این قرصها اطلاعی ندارد و متأسفانه ناخواسته معتاد میشود. اعتیاد به شیشه بسیار آسان و سریع است اما ترک آن کاری سخت و دشوار است که عوارض بیشماری در پی دارد. اگر در ترک اعتیاد به مصرف مخدر شیشه به کمک نیاز دارید، از دکتر روانشناس یا روانپزشک سایت دکترتو کمک بگیرید.
مخدر شیشه چیست؟
ماده مخدر شیشه به انگلیسی glass drug که از انواع مواد مخدر محسوب میشود، برای اولینبار در سال ۱۸۸۷ در آلمان طی تحقیقاتی بر روی مبتلایان به افسردگی، بیش فعالی و چاقی مزمن بهصورت مصنوعی ساخته شد. جالب است بدانید در طول جنگ جهانی دوم «ژاپن» از متامفتامینهایی مانند شیشه و غیره برای آمادهسازی روحی، رفع خستگی، بیداری و هوشیاری طولانیمدت سربازان استفاده میکرد. بعدها سربازانی که بیش از حد به شیشه معتاد شده بودند، نتوانستند آن را ترک کنند و بهاین ترتیب دچار اختلالات اضطراب پس از سانحه و افسردگی میشدند.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت oceanfrontrecovery
Glass is a street name for crystal methamphetamine or crystal meth. This habit-forming recreational drug is highly addictive.
ترجمه فارسی:
شیشه نام خیابانی برای کریستال مت آمفتامین یا کریستال مت است. این ماده با مصرف تفریحی هم به شدت اعتیادآور است.
۱. مشخصات دارویی و نام دیگر مواد مخدر شیشه چیست؟
مهمترین اطلاعات دارویی درباره شیشه مخدر شامل موارد زیر است:
- رده دارویی: داروهای سایکواکتیو
- طبقه بندی: داروهای محرک
- نام پزشکی: مت آمفتامین (Methamphetamine)
- دیگر نامها: کرانک، آیس، کریستال، یخ، قرصهای اکستازی، دزوکسین (نوع دارویی)
- شکل مصرف: تزریق، استشمام، بلع، اسنیف کردن و کشیدن شیشه با قاشق
- فرمول شیمیایی شیشه: C۱۰H۱۵N
- مدت زمان ماندگاری: ۸ تا ۱۲ ساعت در بدن.
۲. مت آمفتامین یا آیس چیست؟
مت آمفتامین به انگلیسی: Methamphetamine، در بازار سیاه با نام مخدر شیشه به انگلیسی crystal شناخته میشود. این ماده یک روانگردان و محرک سیستم عصبی مرکزی با پتانسیل بالای اعتیاد است. از این ماده برای سرخوشی و احساس لذت و تفریح استفاده میشود. اما این دارو در مواردی برای درمان برخی بیماریها هم استفاده دارد، از جمله:
- خط دوم اختلال کمتوجهی – بیشفعالی
- درمان نارکولپسی (حملات خواب)
- افسردگیهای شدید
- چاقیهای مقاوم به درمان (عوارض شیشه بر بدن)
البته مصرف پزشکی قرص مت آمفتامین بسیار محدود است. مت آمفتامین، در مصارف اول و دوز های کم، با تحریک گیرندههای مغز، باعث افزایش انرژی و تمرکز، سرخوشی، کاهش اشتها و بیخوابی در فرد میشود.
اما در دوزهای بالا میتواند عوارض خطرناکی مانند تشنج، خونریزی مغزی و روانپریشی ایجاد کند. همچنین مصرف طولانیمدت متآمفتامین عواقب جسمی، روانی و اجتماعی بسیاری را برای مصرف کنندگان این ماده در پی دارد.
۳. ساختار شیمیایی شیشه یا مت آمفتامین چگونه است؟
مواد تشکیل دهنده ماده مخدر شیشه چیست و مواد مخدر شیشه از چی درست میشه؟ ترکیبات شیشه مخدر یا مواد اولیه شیشه مخدر (متآمفتامین) از آمفتامین C9H13N گرفته شده که یک ماده محرک و اعتیادآور است. این ماده مغز و سیستم عصبی را به شدت تحریک میکند و اثر آن از نظر شیمیایی از آمفتامین بیشتر است.
مت آمفتامین به شکل پودر سفیدرنگ (شبیه بلورهای شیشه)، بدون بو و تلخ وجود دارد که بهراحتی در نوشابههای الکلی و غیرالکلی حل میشود و به صورت کلی از احیا شدن سودوافدرین بهوسیله فسفر قرمز سنتز میشود. در روش دیگر از فنیلاستیک اسید و متیل آمین برای ساخت قرص متامفتامین استفاده میشود.
۴. تفاوت آمتفامین با مت آمفتامین (شیشه) چیست؟
ممکن است آمفتامین و مت آمفتامین (شیشه) را به اشتباه یکی یا جایگزین ماده مخدر شیشه بدانید. باید اشاره کرد این دو دارو مکانیسمی کاملاً متفاوت دارند. معمولا از آمفتامین بهعنوان یک محرک سیستم عصبی مرکزی در درمان اختلال کمتوجهی – بیشفعالی و نارکولپسی استفاده میشود. «آدرال» (Adderall) یکی از انواع داروهای حاوی آمفتامین است که ترکیبی مشابه مت آمفتامین دارد و برای درمان اختلالات گفته شده استفاده میشود.
آمفتامین در چه مواد مخدری وجود دارد؟ آمفتامین و مت آمفتامینها از دسته گروههای دارویی «فنیل آمین» هستند. این دو دارو هر دو در دسته مواد مخدر طبقهبنده میشوند. مهمترین تفاوت آنها ساختار شیمیایی که بسته به قدرت و دوز مورد استفاده تأثیرات متفاوت و گاهی مشابه بر بدن میگذارد. براساس تحقیقات انجام شده، مت آمفتامینها بهطرز چشمگیری از داروهای حاوی آمفتامین قویترند.
از میان تمام مشتقات و مخدرهای حاصل از آمفتامین یا مت آمفتامین، مخدر شیشه، قویترین ماده اعتیادآور است که بهشکل بلورهای آمفتامین ساخته میشود. از آنجایی که این ترکیب شیمیایی غیرقانونی است، انواع مختلفی از داروهای حاوی مت آمفتامین در بازار سیاه موجود بوده که رایجترین آنها عبارتند از:
- افدرین
- سودو
- سودوافدرین.
۵. تاثیر مت آمفتامین بر بدن چگونه است؟
متآمفتامین با ورود به سیستم عصبی مرکزی باعث آزاد شدن ناگهانی انتقال دهنده عصبی دوپامین در مغز میشود. در نهایت آزاد شدن دوپامین باعث تحریک سلولهای مغزی و افزایش حالت تهاجمی و افزایش انرژی جسمی میگردد.
بعد از تمام شدن این اثرات، علائم بدخلقی و افسردگی و علائم اختلال حرکتی مثل پارکینسون در فرد ظاهر میشود. این ماده در همان ابتدای مصرف صدمات جبرانناپذیری را به مغز وارد میکند که از جمله آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افت حافظه
- پرخاشگری
- رفتارهای جنونآمیز و غیرعادی
- آسیبهای مغزی و عصبی.
چرا مصرف مخدر شیشه آنقدر اعتیاد آور و محبوب است؟
مخدر شیشه، اعتیادآورترین نوع محرکهای مت آمفتامین است. بارها اشاره کردیم که ویژگی اصلی این محرک احتمال بالای اعتیاد به مصرف آن است. دلیل اصلی این عامل استفاده از «دکسترو- مت آمفتامین» در مخدر شیشه و کریستال است. مصرف مخدر شیشه بهدلیل ترشح هورمون دوپامین در مغز و احساس لذت فوری، شدید و طولانی دربین نوجوانان و جوانان شیوع زیادی یافته است.
برخی از مصرفکنندگان مزمن شیشه هیچگاه نمیتوانند مصرف این ماده را کنار بگذارند. چون در اثر تغییرات دائمی در مغز در اثر مصرف شیشه، حس لذت در آنها مختل شده و بدون مصرف مواد هیچ لذتی را نمیتوانند تجربه کنند. به این دلیل احتمال افزایش مصرف در آنها بسیار زیاد است. این افراد دنیای بدون لذت را نمیتوانند تحمل کنند.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت wikipedia
The physical effects of methamphetamine can include loss of appetite, hyperactivity, dilated pupils, flushed skin, excessive sweating, increased movement, dry mouth and teeth grinding (leading to “meth mouth”), headache, irregular heartbeat (usually as accelerated heartbeat or slowed heartbeat)
ترجمه فارسی:
اثرات فیزیکی مت آمفتامین میتواند شامل از دست دادن اشتها، بیش فعالی، گشاد شدن مردمک، برافروختگی پوست، تعریق بیش از حد، افزایش حرکت، خشکی دهان و دندان قروچه (دهان مت)، سردرد، ضربان قلب نامنظم (معمولا به صورت تند شدن ضربان قلب یا کندی آن) باشد.
دلیل محبوبیت مصرف شیشه در جوانان
امروزه جوانان ۱۸ تا ۲۵ سال بزرگترین گروه مصرفکننده مخدر شیشه هستند. مصرف شیشه بیشتر در مهمانیها و پارتیهای شبانه است. بسیاری از افراد شبکار هم برای مقابله با خوابآلودگی از این ماده مخدر استفاده میکنند. مخدر شیشه یکی از خطرناکترین مواد مخدر غیرقانونی است که عوارض و پیامدهای بسیار جدی و خطرناکی بهدنبال دارد.
با مصرف شیشه، تقریباً یک دوز خالص از مواد محرک بهطور آنی وارد مغز میگردد. این مواد محرک احساس نشاط زیادی به فرد میدهد و یک حالت سرخوشی طولانی مدت ایجاد میکند و سریع اثر خود را از دست نمیدهد. در برخی پارتیها و مهمانهای شبانه میزبان با قرص اکستازی از افراد پذیرایی میکند.
نوجوانان به دلایل مختلف مانند عدم آگاهی و وسوسه دوستان به مصرف شیشه روی میآورند. اغلب آنها برای فرار از احساسات ناخوشایند و تغییر حالوهوایشان شیشه مصرف میکنند. برخی از آنها هم مانند دانشآموزان یا دانشجویان برای بیدار ماندن در شبهای امتحان از این ماده استفاده میکنند.
شیشه چگونه به دست می آید؟
ساده ترین روش ساخت شیشه مخدر چیست و ماده مخدر شیشه از چه چیزی درست میشود؟ مت آمفتامین یا مخدر کریستال و شیشه، حاوی دو ماده شیمیایی بهنامهای « لئو- مت آمفتامین» و «دکسترو- مت آمفتامین» است. از این دو ماده شیمیایی برای ساخت شیشه به اندازه مساوی استفاده میشود. این دو ماده باعث «استریوایزومرهای مت آمفتامین» میشوند که در آینده باعث ایجاد مولکولهای متامفتامین و اثرات سرخوشی در فرد میشود.
مخدر شیشه یک ماده مصنوعی است و برخلاف سایر مواد مخدر همچون تریاک، هروئین، مواد مخدر کوکائین منبع طبیعی در محیط زیست ندارد. شیشه بهصورت مصنوعی در آزمایشگاههای غیرمجاز که اغلب به نام «آشپزخانه» معروف هستند، ساخته میشوند.
طرز تهیه شیشه بسیار خطرناک بوده و مواد شیمیایی مختلفی برای ساخت آن استفاده میشوند. احتمالاً سریال «بریکینگ بد» (Breaking Bad) را دیدهاید و تا حدودی با عوارض مصرف شیشه و نیاز علم به تهیه آن آشنا هستید.
گاهی عدم اطلاع از نحوه ترکیب مواد شیمیایی در این آزمایشگاهها میتواند منجر به آتشسوزی، تولید شیشه با ناخالصی بالا یا حتی انفجار شود. از سوی دیگر مواد شیمیایی استفاده شده در ساخت شیشه بسیار قوی بوده و میتواند باعث ایجاد مشکلات تنفسی، سرگیجه و بیماریهای دیگر در افرادی شود که در این آشپزخانهها مشغول بهکار هستند. بههمین دلیل مخدر شیشه یک محرک اعتیادآور غیرقانونی در بازار سیاه است.
در نهایت پس از پایان مراحل ساخت مخدر شیشه، کریستالهای سفید یا آبی رنگی بهدست میآیند که میتوان آن را پودر کرده و بهصورت اسنیف، مخلوط در آب یا سایر نوشیدنیها و قرص استفاده کرد.
نحوه و روش مصرف مخدر شیشه چیست؟
توجه کنید که مقالات سایت دکترتو صرفا جنبه راهنمایی و مشاوره درمانی دارد به همین علت در دکترتو به دنبال پیدا کردن روش مصرف مواد مخدر نباشید!
این ماده مخدر به شکل بلعیدنی (قرص)، تزریق وریدی و استنشاقی یا اسنیف کردن، استفاده میشود. برخی مواد مخدر آیس یا کریستال را پودر کرده و با دود کردن آن در شیشههایی به نام پایپ، دود حاصل را استنشاق میکنند. آیس از درجه خلوص بالایی برخوردار است و مشابه کراک مصرف میشود. دودی که از آن بلند میشود، بدون بو است. پس از کشیدن آیس، پسماندهای که از آن بهجا میماند را دوباره جمعآوری کرده و بار دیگر میکشند.
عدهای نیز این پودر را از راه بینی اسنیف کرده که تاثیر سریعتری دارد. نوع محلول شیشه را هم معمولاً با آب رقیق کرده و بهصورت وریدی تزریق میکنند. در فاصله کمتر از ۵ تا ۳۰ دقیقه فرد دچار اولین حالت مصرف شیشه میشود که به آن «راش» میگویند.
سپس توهمات بعدی و حالات سرخوشی یا برعکس رفتارهای خطرناک طی ۱۲ ساعت آینده خود را نشان میدهند. اسنیف کردن و تزریق شیشه سریعترین تأثیر را داشته و اثرات، توهمات و احساس سرخوشی آن معمولاً بین ۵ تا ۱۰ ثانیه پس از مصرف خود را نشان میدهند. سایر روشهای مصرف ماده مخدر شیشه شامل موارد زیر است:
انواع روش مصرف | توضیحات |
---|---|
مصرف شیشه با نوشابه | به شیوه ریختن ماده مخدر در شیشه نوشابه و نوشیدن آن است. متاسفانه در این روش طریقه مصرف مواد مخدر کریستال با نوشابه انرژیزا یا کافئين، عوارضی مانند خشم و کارهای خطرناک وجود دارد. |
طریقه مصرف شیشه با زرورق | یکی از ابزار کشیدن شیشه است که در آن ماده مخدر را در زرورق یا فویل مانند فویل آشپزخانه قرار میدهند تا به آن حرارت دهند و مصرف کنند. |
کشیدن شیشه با قلقلی | استفاده در شیشههای پایپ یا قلقلی که عوارض زیادی مانند بروز علائم سرماخوردگی خواهد داشت. |
پس از مصرف شیشه چه حالتی به فرد دست می دهد؟
شیشه با تأثیر بر افزایش ترشح دوپامین، باعث ایجاد هیجانزدگی و احساس شادی در فرد میشود. اکثر مصرفکنندگان در توصیف حالات خود بعد از مصرف شیشه به افزایش مدت زمان بیماری، سطح بالای انرژی و استقامت، احساس اعتماد بهنفس یا افزایش ناگهانی میل جنسی اشاره میکنند.
بهدلیل بیخوابی برای روزها و ساعتها ممکن است فرد دچار هذیان و توهمات شود. که ممکن است منجر به بیماریهای روانی شود. همچنین به دلیل احساس افزایش قدرت و انرژی، مصرف کنندگان گاهی اوقات روزها را بدون خوابیدن می گذرانند.
استفاده بیش از حد از شیشه که منجر به چندین روز بیخوابی در مصرفکننده شده و میتواند باعث ایجاد حالتی به نام «نیشگون گرفتن و کشیدن» شود. حالتی که در آن مصرفکننده به طور فزایندهای ناامید ، پارانوئید و ناپایدار میشود و احتمالاً حالات توهم و روان پریشی میگیرد.
علائم مصرف شیشه چیست؟
این ماده به صورت داخل بینی و خوراکی و تزریق وریدی و کشیدنی یا تدخین مصرف میشود. بلافاصله بعد از مصرف در مدتی بین ۵ تا ۳۰ دقیقه، حالتی به نام rush یا flash در فرد ایجاد میگردد.
تأثیر اصلی شیشه بر مغز است و جذب آن بهصورت کبدی است؛ بنابراین در بدن بهسرعت منتشر میشود و علائم اولیه مصرف شیشه مشاهده میشود. ماندگاری علائم میتواند دو الی سه روز بعد یا تا ۱۲ ساعت ادامه داشته باشد. نشانه مصرف شیشه را به دو دسته علائم اولیه و علائم طولانی مدت تقسیم میکنیم.
۱. علائم اولیه مصرف شیشه
علائم و عوارض مصرف شیشه ماهی یکبار چیست؟ چنین عوارضی میتواند در صورت شدت یافتن باعث انقباض عروق و سکته قلبی و مغزی شوند. دقت داشته باشید که بروز علائم و شدت آنها بستگی زیادی به حالات روحی، سن و جنسیت دارد. بارزترین علائم اولیه مصرف شیشه عبارتند از:
- هیجانزدگی
- تند صحبت کردن
- بیتابی
- افزایش فعالیتهای فیزیکی
- کاهش اشتها
- احساس سرخوشی و توهمات ذهنی
- بیمیلی بهغذا برای روزها
- افزایش تعداد ضربانهای قلب
- افزایش تنفس
- افزایش دمای بدن
- تحریکپذیری
- بی خوابی شبانه
- برافروختگی چهره
- گشاد شدن مردمک چشمها
- قرمزی و درد چشم
- متصاعد شدن یک بوی شیمیایی از نفس آنها
- گیجی
- لرزش و تشنج
- پارانویا یا بدبینی
- خشونت.
۲. علائم طولانی مدت مصرف مخدر شیشه
موارد بالا عوارض مصرف شیشه در بلند مدت هستند که فرد طی ۵ تا ۳۰ دقیقه اول تجربه میکند. اما مصرف مخدر کریستال میتواند اثرات طولانیمدتی هم داشته و باعث بروز برخی بیماریها شود. از جمله عوارض ماندگارتر مصرف محرک شیشه و انواع آن، عبارتند از:
- کاهش مقاومت بدن در مقابل بیماریها
- آسیب به اندامهای داخلی از جمله ریه، کبد و کلیهها
- خشکی شدید پوست
- زخمهای پوستی و آکنه
- کمبود ویتامین و مواد معدنی
- لاغری بیش از حد
- پوسیدگی دندانها
- بیقراری
- بروز زودانزالی
- افسردگی
- توهم و هذیان
- از دست دادن حافظه برای مثال گم کردن زمان و تاریخ
- عوارض اعتیاد به مخدر شیشه.
۳. علائم اوردوز مصرف شیشه
دوزهای کنترل شده و مرغوب شیشه باعث مرگ افراد نمیشود. اغلب در اثر مصرف سایر مواد مخدر تقلبی با نام شیشه، شرایط روحی و توهمات فرد در حین مصرف باعث مرگ این دسته از افراد میشود. مقدار تحمل مصرف هر فرد به عوامل مختلفی بستگی دارد.
ممکن است فرد بهغیر از اسنیف یا دود کردن، از نوع محلول یا قرص شیشه هم استفاده کند. معمولاً دوز مصرف متعادل مت آمفتامین برای سرخوشی ۵ تا ۶۰ میلیگرم است. در صورتی که فرد بیش از ۲۰۰ دوز در یک مرتبه استفاده کند دچار اوردوز شده که علائم زیر را بههمراه دارد:
- تعریق بیش از حد
- عدم توانایی در تنفس
- افزایش شدید ضربان قلب
- مشکلات قلبی و گرفتگی عروق.
این عوارض میتواند کشنده باشد. در صورت بروز چنین حالتی سریعاً با اورژانس تماس گرفته و شرایط را اطلاع دهید.
۴. از کجا بفهمم همسرم شیشه مصرف میکند؟
مصرف تفریحی شیشه اگرچه عوارض زیادی ندارد اما باز هم فرد را از خظرات مصرف مخدر حفظ نمیکند. شخصیت افراد شیشه ای زودرنج، عصبی و تندخو و بیثبات است و معمولا با پوسیدگی دندان، ضعف شدید بدن و لاغری، ابتلا به بیماریهای عفونی و آسیب کبدی دست و پنجه نرم میکنند.
راه های تشخیص اعتیاد به شیشه کدامند؟
بهدلیل سرعت بالای اعتیاد و بروز تأثیرات سوء مصرف مخدر شیشه، اعتیاد به شیشه را میتوان خیلی زود تشخیص داد. علاوه بر علائمی که در بالا به آنها اشاره کردیم، موارد زیر بهشما کمک میکند، سریعتر اعتیاد عزیزان خود را تشخیص داده و برای درمان و ترک اعتیاد اقدام کنید.
۱. نشانه های فیزیکی اعتیاد به شیشه
در برخی موارد هم با اعتیاد و مصرف مخدر شیشه فرد دچار تشنج و حمله قلبی و نارسایی کبدی میشود. این موارد نیاز بهاقدام فوری پزشکی دارد. در بسیاری موارد بروز این حالات باعث مرگ فرد میشود. به نشانههای اعتیاد به شیشه در اطرافیان و دوستانتان دقت کنید. سایر موارد عبارتند از:
- بوی بد دهان
- پوسیدگی سریع دندانها
- سیاه شدن دندانها
- علائم سوختگی رو لب و انگشتها
- گشاد شدن مردمک چشم و قرمزی آن
- تعریق شدید
- تنفس نامنظم
- جای سوزن روی وریدها بهخصوص بازو
- از دست دادن حس بویایی و خون دماغ شدن مداوم
- کاهش ناگهانی و شدید وزن
- احساس وجود حشرات و خزنده در پوست (مانند حس کرمزدگی)
- دهان مت (عفونت ناشی از مصرف شیشه)
- پیری زودرس پوست
- زخم، آبسه، عفونت و بیماریهای متنوع ویروسی
- هذیان و توهم
- کاهش یا افزایش میل جنسی
- علائم طولانی مدت
- تحریک یا هیجان عصبی
- انهدونیا (ناتوانی در احساس لذت ناشی از تخریب گیرندههای دوپامین در مغز)
- اضطراب یا احساس نگرانی و ناراحتی
- عصبی بودن و رفتارهای جدید متفاوت
۲. نشانه های رفتاری اعتیاد به کریستال
یکی دیگر از علائم اعتیاد به کریستال مواد مخدر، تغییر ناگهانی خلقوخو و رفتار در فرد است. در صورتی که فرد دچار خماری شود، شرایط بدتر هم خواهد شد. رفتارهای زیر از جمله موارد شایع میان مصرفکنندگان معتاد به مخدر شیشه است:
- کاهش مهارت در حرکتهای ظریف مانند عدم تعادل و لرزش دست
- رفتارهای خشن مانند دزدی برای خرید مواد مخدر
- انجام رفتارهای تکراری کوچک مانند ناخن جویدن، خاراندن پوست و یا کشیدن مو
- رفتارهای ناآگاهانه و بدون هوشیاری در اجتماعی
- بیخوابی یا پرخوابی
- کاهش بسیار شدید اشتها (بهمدت ۲ الی ۳ روز)
- فراموشی زمان، مکان یا تاریخهای مهم
- انرژی زیاد از علائم مصرف شیشه برای اولین بار
- رفتارهای خشونتآمیز
- انزوای اجتماعی و عدم علاقه به ارتباط با دیگران
- از دست دادن علاقه به فعالیتهای روزمره
- کم شدن میل جنسی و بیتفاوتی نسبت به همهچیز
- عدم توانایی تمرکز
- رفتاریهای جنسی پرخطر و اعتیاد به سکس.
۳. علائم و ابزارهای قطعی مصرف مخدر شیشه
در صورتی که بسیاری از نشانههای مصرف مخدر شیشه را در یکی از نزدیکان خود مشاهده کردید، میتوانید وسایل او را برای یافتن مواد لازم استفاده شیشه یا کریستال بگردید. بهراحتی در خانه یا ماشین میتوان این ابزار را نگهداری کرد.
از آنجایی که شیشه مادهای بدون بو است، لذا ممکن است فرزند یا همسرتان بدون اطلاع در خانه شیشه مصرف کرده و به آن اعتیاد پیدا کند. افراد ممکن است روشهای مختلفی برای استفاده از این ماده مخدر داشته باشند. از جمله برخی ابزارهای معمول این کار عبارتند از:
- پایپ یا پیپ
- لولههای باریک سیاه شده
- فویل و آلومینیوم سوخته
- قاشق سیاه شده
- سوزن و سرنگ
- بند و کش لاستیکی
- تکههای شیشه، آینه یا پودر سفید روی پول جهت اسنیف کردن
- برگههای کاغذی لوله شده.
حال اگر مشکوک شدهاید یا وسایل مصرف شیشه را پیدا کردید، باید چهکار کنید؟ انجام «آزمایش اعتیاد شیشه»!
۴. آزمایش شیشه تا چند روز نشان میدهد؟ (شیشه تا چند روز در ادرار میماند؟)
یکی از سوالات مهم آن است که ماندگاری شیشه در خون و ادرار چقدر است؟ یا مواد شیشه تا چند روز در بدن میماند؟ ماده مخدر مت آمفتامین حدود از ۱ تا ۳ روز در خون، ۲ تا ۷ روز در ادرار باقی میماند و بیشتر از ۳ ماه در تست مو قابل تشخیص است.
انواع آزمایش های تشخیص اعتیاد به شیشه کدامند؟
این آزمایش را میتوان در خانه یا آزمایشگاه انجام داد. از آنجایی که بسیاری افراد راههای تقلب در منفی کردن آزمایشها را بلد هستند لذا بهترین راه برای خواندن جواب آزمایش خون و ادرار، مراجعه به آزمایشگاه و انجام آزمایش تحتنظر پزشک و پرستار برای جلوگیری از تقلب است.
هر نوع از تستهای تشخیص اعتیاد شیشه مدت زمان آخرین مصرف را مشخص میکنند. در این میان، باید اشاره داشت که بهترین و دقیقترین تست اعتیاد شیشه تاکنون، تست خون است. از آزمایشهای زیر برای تشخیص اعتیاد فرد به شیشه استفاده میشود:
- آزمایش مو (آزمایش فولیکولهای مو که میتواند تا مصرف شیشه را تا ۹۰ روز قبل هم مشخص کند.)
- آزمایش بزاق دهان
- آزمایش خون
- آزمایش با تزریق داروها (تزریق ماده نالین در سه مرحله و بررسی علائم طی ۳۰ دقیقه پس از هربار تزریق).
تست اعتیاد به شیشه چطور عمل می کند؟
بهدلیل قیمت پایین و سهولت دسترسی به مخدر شیشه، مصرف مت آمفتامینها بسیار رایج یافته است. آزمایش تست اعتیاد به شیشه در آزمایشگاههای تخصصی و با حکم مراجع قانونی انجام میشود. تشخیص اعتیاد به شیشه بسیار آسان است. با تست ادرار، میزان مت آمتافین موجود در بدن اندازهگیری میشود.
همچنین در صورت مشکوک بودن میتوانید از کیت تست اعتیاد به شیشه استفاده کنید. این کیتها در واقع یک تست غربالگری هستند که مانند تستهای بارداری بهسرعت اعتیاد فرد را نشان میدهند. این تستها براساس بررسی آنتی بادی مونوکلونال در ادرار و میزان بالای آن نتیجه را نشان میدهد.
وجود بیش از ۵۰۰ ng/ml در ادرار فرد نشانه اعتیاد اوست. در طی این آزمایش، آزمایش مو هم انجام شده و زمان آخرین مصرف فرد نیز مشخص میشود.
آیا نتیجه آزمایش تست اعتیاد به شیشه قابل اعتماد است؟
بله! در صورتی که تست عدم اعتیاد در فضای کنترلشده انجام شود، نتیجه آن قابل اعتماد است. اما بازهم ممکن است به برخی دلایل مانند مصرف داروهای خاص یا تقلب فرد در حین آزمایش، نتیجه آزمایش اعتیاد به شیشه منفی شود. درصورتیکه نشانههای اعتیاد به شیشه را در فرد مشاهده میکنید اما نتیجه آزمایش او منفی شده است، بار دیگر آزمایش را تکرار کنید.
روش درمان و ترک اعتیاد به شیشه (بهترین روش ترک مخدر شیشه چیست؟)
آیا شیشه قابل ترک است؟ پس از تشخیص نهایی و اطمینان از اعتیاد فرد به شیشه باید برای درمان اقدام کرد. بهتر است بدانید فرد معتاد مهمترین نقش را در این میان دارد. خانواده و دوستان هم باید برای درمان و ترک او صبوری و حوصله بهخرج داده و تا گام آخر با او همراه باشند.
فرد معتاد به شیشه نیاز به درمان در کلینیک ترک اعتیاد، مراجعه به روانپزشک، تراپیست و رواندرمانگر دارد. او با شرکت در جلسههای گروهدرمانی و شناخت راههای رفتار درمانی میتواند در نهایت از شر این توهمزای پوچ و علائم ترک اعتیاد خلاص شود.
ترک مت آمفتامین یا همان مخدر شیشه کار بسیار سختی است. افرادی که برای ترک اعتیاد به مخدر شیشه اقدام میکنند در روزهای اولیه یا به اصطلاح سمزدایی معمولاً بهدلیل واکنشهای عصبی نامناسب نیاز به بستری در بیمارستان و کمکهای پزشکی دارند. سختترین دوره ترک اعتیاد به مخدر شیشه، ۷ روز ابتدایی آن است.
پس از دوره سمزدایی، فرد در سراشیبی درمان قرار میگیرد. در این مرحله با کمک روشهای درمان دارویی یا رواندرمانی طی یک دوره ۳۰ روزه فرد میتواند اعتیاد به مخدر شیشه را ترک کند.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت healthdirect
Addiction can badly affect your life and hurt the people around you. Quitting is a gradual process and it often takes several attempts.
ترجمه فارسی:
اعتیاد میتواند زندگی شما را به شدت تحت تاثیر قرار دهد و به اطرافیان شما آسیب برساند. ترک مواد مخدر یک فرآیند تدریجی است و به تلاش نیاز دارد.
۱. بهترین قرص برای ترک شیشه چیست؟
بهترین داروهای مورد استفاده یا پادزهر مخدر شیشه در درمان علائم ترک عبارتند از:
- آگونیستهای اپیوئیدی مانند متادون
- داروی نالتروکسان
- کلونیدین
- قرص فلوکستین
- لوفکسیدین
- قرص ب ۲ برای ترک اعتیاد یا بوپرنورفین
۲. ترک مخدر شیشه با داروهای گیاهی
یکی از داروها جینسنگ (ginseng) است که مطالعات نشان دادهاند که جینسینگ ممکن است علائم خلقی مانند اضطراب در هنگام ترک مواد افیونی را بهبود بخشد. صمغ کندر نیز بسیار مفید است.
کندر به دستگاه گوارش کمک میکند تا به درستی سم زدایی کند و حرکات روده را تولید کند. تحقیقات نشان میدهد که ممکن است به کاهش درد و گرفتگی معده، تسکین حالت تهوع، خارج کردن آب اضافی شکم که میتواند باعث نفخ شود و حتی دردهای معده مربوط به PMS، کمک کند.
۳. درمان سردرد ناشی از مصرف شیشه
سردردی که در افراد معتاد به شیشه رخ میدهد، معمولا ضرباندار است و با ترک مصرف مخدر شیشه و به دنبال افت سطح ماده مخدر در خون اتفاق میافتد. اوج این سردرد با تمام شدن ماده مخدر در خون ایجاد میشود اما بعد از آن بهبود مییابد. برای تسکین آن میتوانید از پزشک مشورت بگیرید.
۴. درمان تپش قلب بعد از مصرف شیشه
متاسفانه مصرف مخدر شیشه عوارض زیادی برای بدن دارد. یکی از آنها تاثیر بر ساختار قلب، انقباض طولانی مدت عروق و در موارد حاد، حمله قلبی است. اگر فرد اور دوز کرده و اقدام به ترک نکند، متاسفانه از عوارض این ماده مخدر در امان نخواهد بود.
۵. عکس مواد مخدر شیشه (ماده مخدر شیشه چه شکلیه؟)
مواد شیشه چه شکلیه؟ مت آمفتامین یک محرک قوی سیستم عصبی مرکزی (CNS) است که به عنوان یک داروی تفریحی و برای اختلال نقص توجه و بیش فعالی و چاقی استفاده میشود. در صورتیکه به عنوان مواد مخدر مصرف شود میتواند عوارض بسیار ناخوشایندی بر کارکرد کلی بدن انسان بگذارد. تصویر زیر، یک نمونه از این ماده افیونی و درمانی را نشان میدهد.
عوارض اعتیاد به شیشه یا عوارض مصرف شیشه چیست؟ (خطرات مخدر شیشه)
مصرف شیشه چه عوارضی دارد؟ اعتیاد به شیشه صنعتی و مصرف مت آمفتامین بهبهانه احساس سرخوشی و فرار از مشکلات میتواند باعث بروز بیماریهای جدی شود، از جمله:
۱. مخدر شیشه و مغز، اسکیزوفرنی و توهم کرم زدگی
توهم شیشه چگونه است؟ یکی از عوارض روانی اعتیاد به مخدر آیس بیماریی شبیه به اسکیزوفرنی است. در این حالت فرد دچار توهمات بینایی و شنوایی، بدبینی و پرخاشگری غیرعادی میشود. احساس کرمزدگی، توهمی رایج میان افراد معتاد به مصرف مخدر شیشه و انواع مت آمفتامین است.
دلیل بروز این توهمات، اثر محرک شیشه بر مغز است. فرد در این حالت احساس میکند کرمهایی تمام بدن او را فرا گرفته و در حال خوردن او هستند. این مورد میتواند باعث آسیب فرد به خود برای رهایی از این احساس، ابتلا به اختلال وسواس اجباری و حتی خودکشی برای رهایی از این حس شود.
۲. عفونت های دهانی از علائم اعتیاد به شیشه
معمولاً بوی دهان افراد معتاد به شیشه بسیار بد است. این بیماری به «دهان عفونی» معروف است و یکی از عوارض جانبی اعتیاد به مصرف مت آمفتامینها است. همچنین تأثیر این ماده بر پوسیدگی دندان بسیار زیاد است. بهدلیل تنگ شدن عروق خونی، خشکی دهان، مصرف سایر مواد مخدر همراه با شیشه و غیره، بروز عفونتهای دهانی، پوسیدگی دندان و مشکلات پوستی بسیار رایج است.
۳. مخدر شیشه و لاغری بیش از حد
این مورد یکی از ٰخطٰرات شیشه مخدر و عوارض ترک ناگهانی مواد مخدر است. معتادان به مصرف شیشه اغلب برای روزها اشتهایی ندارند. همین مورد بهانهای برای تبلیغ قرصهای لاغری غیرقانونی شده است که اغلب حاوی موادی مانند شیشه هستند. افراد با دیدن نتایج سریع این قرصها و عدم اطلاع از محتویات آن ناخواسته به مصرف مخدر شیشه، معتاد میشوند.
همانطور که اشاره شد، اعتیاد به شیشه میتواند باعث کمبود ویتامین و مواد معدنی، کاهش اشتها و در نتیجه نقص در سیستم ایمنی بدن شود. این مورد در نهایت باعث خواهد شد که بدن در مقابل ورود ویروسها و عفونتها مقاومت خود را از دست دهد. این افراد بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای عفونی است.
۴. بیماری ها و زخم های پوستی با مصرف شیشه (عوارض شیشه روی پوست)
اعتیاد به مخدر شیشه در کمتر از یک سال میتواند تأثیرات بسیاری چهره شما بگذارد. این ماده با ایجاد کم آبی، لاغری، راشهای و زخمهای پوستی باعث میشود ظاهرتان به کلی تغییر کند. بهمرور زمان زخمهایی شبیه به مته و جای سوراخ در بدن ایجاد میشود. این زخمها بیشتر در ناحیه صورت و بازوی فرد دیده میشوند.
۵. تاثیر اعتیاد به شیشه بر روابط زناشویی
توجه داشته باشید که اعتیاد به مصرف شیشه علاوهبر آثار جسمی، روحی و ذهنی در درازمدت، عموماً منجر به طلاق و فروپاشی خانواده میشود. فرد معتاد به شیشه ممکن است در حالت توهم خیانت کند یا برعکس بیمیلی جنسی داشته باشد. فرد معتاد به شیشه در حالت خماری پرخاشگر شده و بعد از مصرف هم سبب اذیت و پرخاش به دیگران شود. گاهی افراد معتاد تمام زندگی خود را برای داشتن جنس بهتر بهخصوص شیشه از دست میدهند.
۶. عوارض شیشه بر چهره
مواد مخدری از جمله مواد افیونی، آمیل نیتریت، بوتیل نیتریت، کوکائین، هروئین، الکل و آمفتامینها، میتوانند واکنشهای شدید همراه با گرگرفتگی و قرمزی صورت را ایجاد کنند. همچنین باعث لاغری شدید صورت میشوند.
۷. عوارض شیشه بر معده و سیستم گوارشی
متاسفانه عوارض مصرف مخدر شیشه روی سیستم گوارشی زیاد است و میتواند باعث تهوع و استفراغ، یبوست، تورم شکم، احساس نفخ و ناراحتی شود.
۸. عوارض تداخل شیشه با داروها
همچنین لازم بهذکر است که شیشه با بسیاری از داروها تداخل دارد که عبارتند از:
- دیژیتال
- لوودوپا
- برخی از انواع بیهوشکنندههای استنشاقی.
- مصرف شیشه و تداخل این داروها با مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز (MAOIS ) باعث افزایش فشارخون در حد خطرناک، خطر حمله قلبی، سنکوپ و مرگ خواهد شد.
راه های پیشگیری از اعتیاد به شیشه کدامند؟
یکی از مهمترین راههای پیشگیری از اعتیاد به مخدر شیشه، بهخصوص در نوجوانان توجه به رفتارها و اطرافیان آنها است. خانوادهها باید امروزه آگاهی خود را در زمینه خطراتی که در نوجوانی، فرزندشان را تهدید میکنند، بالا ببرند. با آنها دوست باشند و اجازه دهند که همواره برای رفع مشکلات به خانواده مراجعه کنند.
از جمله دیگر راههای پیشگیری از اعتیاد به شیشه و مبارزه با وسوسه مصرف میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دنبال کردن جلسات تراپی
- صحبت با دوستان و نزدیکان در صورت وجود مشکل
- دوری از جمعها و مهمانیهایی که مصرف چنین موادی در آنها رایج است.
- افزایش قدرت ذهنی و توانایی نه گفتن به مصرف مواد مخدر
- ایجاد سرگرمی، کار جدید، تغییر محل زندگی
- ورزش کردن و مشغول کردن خود به کارهای کوچک مانند باغبانی و غیره
- افزایش عزت نفس و اعتمادبهنفس
- افزایش آگاهی فرزندان در خصوص عوارض مصرف مواد مخدر.
حکم قضایی حمل مواد مخدر شیشه چیست؟
در جدول زیر، حکم قضایی فروش یا بههمراه داشتن مخدر شیشه ۵، ۱۰ و ۲۰ میلیگرم بهترتیب عبارت است از:
حکم حمل ۵ گرم کریستال | حکم حمل ۱۰ تا ۱۵ گرم کریستال | حکم قضایی فروش و حمل ۲۰ گرم شیشه |
---|---|---|
جزای نقدی معادل پرداخت مبلغ ۲۰ میلیون تومان | از ۲۰ تا ۴۰ میلیون تومان جریمه نقدی به بالا | ۴۰ تا ۶۰ میلیون تومان جریمه نقدی |
۵ تا ۸ سال حبس | ۱۰ تا ۱۵ سال حبس | |
۳۰ تا ۷۰ ضربه شلاق | ۳۰ تا ۷۰ ضربه شلاق |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
آیا کسی از نزدیکان شما با این مشکل دستوپنجه نرم میکند؟ خودتان در چنین شرایطی هستید و خسته شدهاید؟ نگران اعتیاد به شیشه در نوجوان یا همسر خود هستید؟ بهترین راه، انجام کارهایی است که به آنها اشاره کردیم. در صورت اطمینان از اعتیاد به شیشه هرگز رفتار پرخاشگرانه با فرد نداشته باشید. اغلب ریشه اعتیاد به شیشه مشکلات روحی است. بنابراین باید با صبوری کامل در کنار وی روند درمان را تکمیل کنید.
اولین گام، مراجعه به دکتر روانپزشک یا دکتر روانشناس برای بررسی علائم اعتیاد به مخدر کریستال است. سپس باید برای انجام آزمایش و اطمینان از تشخیص فرد یکی از آزمایشهای گفته شده را انجام دهد. در صورتی که وی به شیشه اعتیاد داشته باشد، روند درمان با کمک پزشک و روانپزشک در کلینیک ترک اعتیاد آغاز خواهد شد.
برای مشاوره، نوبتگیری آنلاین و آشنایی با بهترین دکتر روانشناس برای درمان اعتیاد به شیشه میتوانید به وبسایت دکترتو مراجعه کنید. در دکترتو امکان مشاوره آنلاین روانپزشک و مشاوره روانشناسی آنلاین هم برای شما فراهم شده است.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام شوهر من شیشه مصرف میکنه چیکار کنم خیلی میترسم
واقعا از ته قلبم درکت میکنم… زندگی با کسی که شیشه مصرف میکنه خیلی سخته، پر از ترس، اضطراب و نگرانی دائم. ولی همین که اینجا نوشتی، یعنی شجاعی، قویای و دنبال کمک و راهی برای نجاتی – پس اول از همه، بهت افتخار میکنم.
اگه همسرت شیشه میزنه، باید بدونی:
تو باعث این مشکل نیستی، ولی داری آسیب میبینی.
ترس و نگرانیات کاملاً طبیعیه – چون شیشه مصرفکنها گاهی رفتار غیرقابل پیشبینی یا خشن دارن.
خودت اولویت اولی. سلامت روانی، جسمی و امنیتت مهمتر از هر چیزه.
چیکار میتونی بکنی؟ (گامبهگام)
1. امنیت خودت و بچههات (اگه داری)
اگه حس کردی رفتار پرخطر یا خشن داره، سریع خودتو به جای امن برسون.
با خانواده یا دوست مورد اعتماد در تماس باش، تنها نباش.
۲. حرف زدن با خودش
اگه در حالت هوشیار و آرومه، باهاش بدون قضاوت و با آرامش صحبت کن.
بگو که نگرانشی، دوستش داری ولی نمیتونی شاهد نابود شدنش باشی.
اصرار نکن، تهدید نکن – فقط باهاش حرف بزن و پیشنهاد کمک بده.
۳. کمک حرفهای بگیر
ترک شیشه بدون کمک روانپزشک و مشاور اعتیاد خیلی سخته.
مراکز ترک اعتیاد معتبر، روانپزشک یا حتی کمپهای حرفهای میتونن کمک کنن.
۴. مشاوره برای خودت
خودت هم نیاز به مشاوره داری. مشاور خانواده یا اعتیاد بهت کمک میکنه بدونی کِی حمایت کنی و کِی فاصله بگیری.
یه گروه حمایت مثل «همدردان» یا مشاورهای آنلاین هم میتونه برات خیلی مفید باشه.
اگه بچه داری
بچههاتو در معرض رفتارهای ناپایدار یا خطرناک قرار نده. حتی اگه مجبوری مدتی ازش فاصله بگیری، بدون که کار درستی میکنی.