فهرست مطالب
- لوونورژسترول قرص اورژانسی چیست؟
- طریقه و نحوه مصرف قرص اورژانسی لوونورژسترول چیست؟
- تاثیرات قرص اورژانسی و موارد مصرف آن چیست؟
- معایب و عوارض قرص اورژانسی چیست؟
- موارد احتیاط لوونورژسترول: مصرف قرص اورژانسی در دوران شیردهی
- تداخلات دارویی قرص لوونورژسترول چیست؟
- اطلاعات دارویی لوونورژسترول و دیگر قرص های اورژانسی برای پیشگیری از بارداری ناخواسته
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید
قرص اورژانسی چیست؟ راههای مختلفی برای پیشگیری از بارداری وجود دارد. یکی از روشهایی که تقریبا به مدت ۳۰ سال قدمت دارد، قرص ضد بارداری خوراکی لوونورژسترول یا قرص اورژانسی است. احتمالا تا حالا اسم قرص لوونورژسترول یا قرص اورژانسی بارداری را شنیدهاید. قرصی که بسیاری از زوجین را از بارداری ناخواسته نجات دادهاست. نکتههای زیادی در مورد قرص لوونورژسترول وجود دارد که اطلاع از آنها قبل از مصرف قرص ضروری است. در این خصوص، حتما با دکتر زنان مشورت کنید. همچنین میتوانید در سایت دکترتو از دکتر زنان آنلاین مشاوره بگیرید.
لوونورژسترول قرص اورژانسی چیست؟
قرص لوونورژسترول (لنوول) که از روش های پیشگیری از بارداری است، در بستههایی با بستهبندی فویل PVC / آلومینیوم موجود است. این قرص به رنگ سفید، گرد و صاف است. لوونورژسترول به دو شکل در بازار دارویی وجود دارد: تک قرص و دو قرص.
به یاد داشتهباشید که قرص لوونورژسترول فقط برای پیشگیری از بارداری اضطراری مورد استفاده قرار میگیرد و برای پیشگیری منظم و دائمی از بارداری، لازم است از محصولات دیگری استفادهکنید؛ مانند کاندوم، دستگاه داخل رحمی (IUD)، انواع قرصهای جلوگیری از بارداری و سایر روشها.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت tht.org
Emergency contraception pills are around ۸۵% effective in preventing an unintended pregnancy.
ترجمه فارسی:
قرصهای پیشگیری از بارداری اورژانسی حدود ۸۵ درصد در پیشگیری از بارداری ناخواسته موثر هستند.
مکانیسم اثر قرص لوونورژسترول چگونه است؟
قرص لوونورژسترول حاوی پروژستین است. در حالیکه سایر قرصهای پیشگیری از بارداری حاوی پروژستین و استروژن هستند. مکانیسم این قرص، تاخیر یا جلوگیری از تخمکگذاری (رهاسازی تخمک) است. لوونورژسترل میتواند از لقاح تخمک و اسپرم جلوگیری کند یا مانع از اتصال یک تخم بارورشده به رحم (لانهگزینی) شود.
تحقیقات نشانمیدهند که قرصهای ضد بارداری که تنها حاوی پروژستین هستند ممکن است عوارض جانبی کمتری داشته باشند و گزینهی مطمئنتری برای برخی از افراد باشند.
آیا بعد از مصرف قرص اورژانسی احتمال بارداری هست؟
میدانیم که قرصهای اورژانسی برای پیشگیری از بارداری استفاده میشوند. قرص لوونورژسترول، در صورتیکه کاندوم در زمان نزدیکی پاره شود یا فرد احساس کند که احتمال بارداری وجود دارد، میتواند جلوی بارداری را بگیرد. اما آیا چنین امکانی وجود دارد؟ آیا میتوان از بارداری با قرص اورژانسی جلوی بارداری را گرفت؟
جالب است بدانید که قرص اورژانسی نمیتواند بهطور ۱۰۰٪ و حتمی از بارداری پیشگیری کند. ممکن است که این قرص نتواند موفقیتآمیز عمل کند، روش جلوگیری شکست بخورد و بارداری اتفاقبیفتد. دلایل بسیاری برای این شکست وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
یکی از دلایلی که ممکن است باعث شکست قرص لوونورژسترول شود، این است که خانم در حال استفاده از داروهای دیگری باشد که با قرص اورژانسی تداخل دارند. این مشکل میتواند در زمان استفاده از قرصهای LD هم پیش بیاید. بنابراین باید به سابقهی دارویی فرد توجه ویژه کرد. از موارد دیگر شکست، BMI بالا است. کسی که خیلی چاق باشد و شاخص توده بدنی بالایی داشتهباشد، ممکن است نتواند از لوونورژسترول بهره ببرد. البته قرص اورژانسی در بیشتر مواقع عمل میکند و تاثیرگذار است.
قرص اورژانسی باید در بازهی زمانی مناسبی مصرف شود. بیشترین اثربخشی این دارو در ۷۲ ساعت اول بعد از نزدیکی است. در صورتیکه این قرص بعد از این بازه مصرف شود، اثربخشی روش کاهش پیدا میکند.
احتمال بارداری با قرص اورژانسی چند درصد است؟
براساس بسیاری از منابع و پاسخ پزشکان، با مصرف قرص لوونورژسترول تا ۳ روز بعد از رابطهی جنسی محافظتنشده، احتمال بارداری ۷۵ تا ۹۸٪ کاهش مییابد.
طریقه و نحوه مصرف قرص اورژانسی لوونورژسترول چیست؟
لوونورژسترول بدون نسخه قابل خریداری از داروخانهها است. نحوه مصرف قرص اورژانسی یا جلوگیری از بارداری اورژانسی بستگی به نوع دوز آن دارد؛
- رژیم تک دوز در واقع یک قرص ۱/۵ میلیگرمی است.
- در رژیم دو دوز، هر قرص حاوی ۰/۷۵ میلیگرم لوونورژسترل است.
نکته مهم: گفتهمیشود که در صورت استفاده از رژیم دو دوز، قرص اول را مصرف کرده و ۱۲ ساعت بعد قرص دوم را استفادهکنید. اما طبق تجربهی پزشکان، بهتر است که هر دو قرص را باهم مصرفکنید.
۱. طریقه مصرف قرص لونژیل ۷۵
قرص لوونورژسترل ۷۵ حاوی ۰.۷۵ میلیگرم لوونورژسترل است. این دارو درصورتیکه حداکثر پس از ۱۲ ساعت بعد از رابطه جنسی محافظتنشده، مصرفشود، بیشترین اثربخشی را دارد. اولین دوز دارو را که با آب فراوان مصرفکنید، سپس ۱۲ ساعت تا مصرف دوز دوم صبرکنید.
برای اطلاع بیشتر از روش مصرف قرص لوونورژسترول یا نحوه مصرف قرص تنسی ۰/۷۵، به دکتر داروخانه یا مشاوره دارویی دکترتو مراجعه کنید.
۲. طریقه مصرف یا نحوه استفاده قرص اورژانسی دوتایی
قرص اورژنسی دوتایی، همان قرص اورژانسی لوونورژسترول ۷۵ است و همانطور که از نامش پیداست باید به صورت ۲ قرص با دوز ۰.۷۵ میلیگرم استفادهشود.
حداکثر ۷۲ ساعت پس از مقاربت، قرص اول را مصرفکنید و پس از گذشت ۱۲ ساعت، قرص دوم را مصرفکنید. قرص لوونورژسترول ۷۵ از نظر کارایی و اثر بخشی تفاوت خاصی با قرص لوونورژسترول ۱.۵ ندارد و صرفا نحوه مصرف این دو قرص با هم متفاوت است.
اگر دوز دوم قرص اورژانسی فراموش شود، چه کنیم؟
ایا یه دونه قرص اورژانسی یدونه کافیه؟ قرص اورژانسی تک دوز یکبار مصرف میشود اما در صورتیکه مصرف قرص اورژانسی دوعددی (که به عنوان قرص صبح بعد از ظهر نیز شناخته میشود) را فراموش کردید، در سریعترین زمان آن را مصرف کنید.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت emedicinehealth
Emergency contraception pills are not ۱۰۰% effective in preventing pregnancy, even when taken within ۷۲ hours of intercourse.
ترجمه فارسی:
قرصهای پیشگیری از بارداری اورژانسی حتی اگر بعد ۷۲ ساعت پس از مقاربت مصرف شوند، ۱۰۰% در پیشگیری از بارداری موثر نیستند.
۳. طریقه مصرف قرص اورژانسی تنسی ۱.۵
درصورتیکه کمتر از ۱۲ ساعت از رابطهجنسی محافظتنشده شما گذشتهباشد، میتوانید قرص اورژانسی دوتایی تنسی (۰.۷۵میلیگرم) را تهیهکنید و در دو نوبت مصرفکنید؛ اما اگر بیشاز ۱۲ ساعت از مقاربتجنسی شما گذشتهباشد، برای اثربخشی بیشتر باید یک قرص اورژانسی تنسی ۱.۵ تهیه و مصرفکنید. دقتکنید که قرص اورژانسی تنسی ۱.۵ تا ۷۲ ساعت پساز بارداری، بیشترین تاثیر ممکن را دارد و پس از ۷۲ ساعت اثربخشی آن کاهشمییابد.
۴. در چه صورت قرص اورژانسی اثر نمیکند؟ (قرص اورژانسی چند ساعت تاثیر دارد)
قرص اورژانسی ضدبارداری زمانی که در اسرع وقت پساز رابطهجنسی محافظتنشده مصرف شوند، بیشترین تأثیر را دارند و هر چه مدت طولانیتری برای مصرف آنها صبر شود، تأثیر کمتری دارند.
بااینحال، باید توجهداشت که قرص اورژانسی ۱ونیم، یک روش مطمئن و قطعی برای جلوگیری از بارداری نیست و در برخی موارد نمیتواند جلوی بارداری را بگیرد. برخیاز مواردی که ممکناست باعث کاهش اثربخشی قرص اورژانسی شود عبارتند از:
- مصرف قرص اضطراری بارداری با تأخیر بیش از ۷۲ ساعت پس از رابطه جنسی
- وزن بالای ۷۵ کیلوگرم
- مصرف برخی از داروها مانند برخی آنتیبیوتیکها و آنتیاکسیدانها
- وجود مشکلات پزشکی مانند مشکلات گوارشی و کبدی
- داشتن بیماریهایی که باعث اختلال در جذب و هضم داروها میشوند.
بههمیندلیل، برای جلوگیری از بارداری ناخواسته، بهتر است از روشهای پیشگیری از بارداری مطمئن و موثری مانند کاندوم استفادهکنید.
آیا قرص اورژانسی بعد از یک هفته تاثیر دارد؟
تا چند ساعت بعد از رابطه میشود قرص اورژانسی خورد؟ مصرف قرص ضد بارداری بعد از رابطه تا ۵ روز (۱۲۰ ساعت) پس از رابطه جنسی محافظت نشده امکانپذیر است. حتما به دستورالعمل قرص اورژانسی توجه کنید.
۵. چه چیزی قرص اورژانسی را خنثی میکند؟
قرص اورژانسی در چه صورت عمل نمیکند؟ یا آیا امکان دارد قرص اورژانسی اثر نکند؟ اگر از قرص اورژانسی پس از مصرف غذا یا مکملهایی که قابلیت خنثی کردن آن را دارند استفادهشود، ممکناست اثرات آن کاهشیابد. چه قرص هایی قرص اورژانسی را خنثی میکند؟ برخیاز موادی که میتوانند باعث خنثیشدن قرص اورژانسی لوونورژسترول شوند، عبارتند از:
- کربوهیدراتهای ساده مانند قند، شکر و مواد شیرینکنندههای مصنوعی (پساز مصرف قرص اورژانسی، حداقل تا ۲ ساعت قبل و بعد آن شیرینی نخورید.)
- آنتیاکسیدانهای قوی مانند ویتامین C و E
- برخیاز داروها مانند کاربامازپین، فنوباربیتال، فنیتوئین، ریفامپین، تتراسیکلین و برخی آنتیبیوتیکها
۶. تعداد مصرف قرص اورژانسی در ماه چند تا است؟
قرص ضدبارداری اورژانسی برای شرایط اضطراری جلوگیری از بارداری طراحیشدهاست و نباید بهعنوان یک روش پیشگیری معمول مورداستفاده قرارگیرد. شما فقط یکبار در ماه مجاز هستید از قرص اورژانسی استفادهکنید. (در سال ۳ یا ۴ بار):
- شما میتوانید قرصهای ضد بارداری اضطراری را در هر زمان از چرخهی قاعدگی مصرفکنید.
- شما مجاز هستید فقط یک بار در طول چرخهی قاعدگی خود از قرص اورژانسی استفادهکنید.
- شما مجاز هستید تنها ۲ تا ۳ بار در سال از قرص اورژانسی استفادهکنید.
- عوارض مصرف دوبار قرص اورژانسی در یک ماه شامل اختلالات هورمونی و تغییر در زمان قاعدگی است.
۷. قرص اورژانسی را باید ناشتا خورد؟
بهتر است بعد از غذا قرص لونژیل ۱.۵ را مصرف کنید. ۳۰ دقیقه تا یک ساعت بعد از صرف غذا صبر کنید و سپس قرص اورژانسی پیشگیری از بارداری را مصرف کنید.
۸. نکات مهم در مورد نحوه مصرف قرص اورژانسی
قرص لوونورژسترول خوراکی، گزینهی موثری برای پیشگیری اضطراری از بارداری در زنانی استفادهمیشود که رابطهی جنسی محافظتنشده داشتهاند یا روش جلوگیری از بارداری در آنها با شکست مواجه شدهاست. اما این روش به اندازهی سایر روشهای پیشگیری از بارداری موثر نیست و برای استفادهی روتین توصیه نمیشود.
نکات مهم در مورد طریقه مصرف قرص اورژانسی لوونورژسترول این موارد است:
- قبل از استفاده از قرص اورژانسی حاملگی، مطمئن شوید که باردار نیستید.
- استفاده از قرص اورژانسی، ممکن است دورهی پریود شما را تا یک هفته به تاخیر بیندازد.
- اگر طی ۳ تا ۴ هفته از مصرف قرص اورژانسی پریود نشدید، لازم است آزمایش بارداری بدهید.
- اگر وقوع خونریزی قاعدگی بیش از یک هفته و حداکثر ۲ هفته پس از مصرف قرص اورژانسی طول بکشد، لازم است تست بارداری بدهید.
- اگر طی ۳ تا ۵ هفته پس از مصرف قرص دچار درد شکمی شدید، به پزشک مراجعهکنید. این موارد میتواند نشانگر سقط جنین یا حاملگی خارج رحمی باشد.
- مصرف دوزهای اضافی قرص ضدبارداری اضطراری، میزان تاثیر قرص را افزایش نمیدهد.
- تصور میشود كه لوونورژسترول پس از مصرف وارد شیر مادر میشود. در مادران شیرده باید با احتیاط استفادهشود.
- طبق تحقیقات انجامشده، قرص لوونورژسترول ممکن است در زنان دارای اضافه وزن، بهدرستی عمل نکند.
- این محصول برای استفاده در سنین قبل از قاعدگی (قبل از ۱۷ سال) در نظر گرفته نشدهاست و دادههای دارویی برای این جمعیت در دسترس نیست.
- هیچ مدرکی مبنیبر افزایش خطر سرطان با مصرف کوتاهمدت پروژستینها وجود ندارد.
- قرص لوونورژسترل باید در دمای اتاق بین ۱۵ تا ۳۰ درجهی سانتیگراد (۵۹ تا ۸۶ درجهی فارنهایت) و دور از گرما و رطوبت و بهدور از دسترس کودکان نگهداری شود.
۹. زمان مصرف قرص اورژانسی (قرص اورژانسی را چه موقع باید استفاده کرد؟)
قرص اورژانسی تا چند ساعت بعد رابطه تاثیر دارد؟ دستورالعملهای زیر، تنها در مورد زنان با سن بیش از ۱۷ سال صدق میکند. در صورتیکه سن شما کمتر از ۱۷ سال است، باید برای مشاوره از پزشک زنان کمکبگیرید:
- لوونورژسترول یک قرص خوراکی است. برای حداکثر کارایی، این قرص پیشگیری از بارداری اضطراری را باید در اسرع وقت و کمتر از ۷۲ ساعت (۳روز) پس از رابطه جنسی محافظتنشده مصرفکنید.
- هرچه زمان مصرف قرص اورژانسی با رابطهی جنسی محافظتنشده بیشتر باشد، احتمال تاثیر قرص کاهش مییابد.
- با مصرف قرص لوونورژسترول تا ۳ روز بعد از رابطهی جنسی محافظتنشده، احتمال بارداری ۷۵ تا ۹۸٪ کاهش مییابد.
- اگر در روزها و هفتهها بعد از مصرف تنسی قرص، رابطهی جنسی محافظتنشده داشتید، در معرض بارداری هستید. زیرا تاثیر قرص لوونورژسترول تنها تا ۳ روز باقیمیماند. پس حتما از یک روش مکمل برای پیشگیری از بارداری استفادهکنید.
- اگر ظرف ۲ ساعت پس از مصرف قرص لوونورژسترول استفراغ کردید، باید دوز دیگری مصرفکنید. این به این معنی است که قرص، زمان لازم برای ورود به سیستم گردش خون را نداشتهاست و هورمونها نمیتوانند برای جلوگیری از بارداری اثر بگذارند.
۱۰. تاریخ انقضا قرص اورژانسی چند سال است؟
برای اثر قرص اورژانسی، باید به تاریخ انقضای آن توجه کنید. معمولا مدت ماندگاری قرص پیشگیری از بارداری ۴ سال است و پس از آن منقضی میشود. برای اطلاع دقیق، به اطلاعات چاپ شده در کنار جعبه مراجعه کنید.
تاثیرات قرص اورژانسی و موارد مصرف آن چیست؟
احتمالا این مسئله ذهن شما را درگیر کردهاست که تاثیر قرص اورژانسی چیست؟ از آنجایی که لوونورژسترول بهطور ناگهانی هورمونهایی را وارد بدن شما میکند، باید تاثیر زیادی داشتهباشد تا از لانهگزینی و بارداری جلوگیری کند. بارداری چه زمانی اتفاقمیافتد؟ هنگامیکه سلول تخمک زن و اسپرم مرد با هم ترکیب شوند و سلول تخم را ایجاد کنند. این سلول تقسیم میشود و در رحم گردش میکند تا به محل مناسبی برسد و در آنجا جای بگیرد. این دانهی کوچک در رحم میروید و شروع به رشد میکند.
تاثیر قرص اورژانسی بر دیوارهی رحم است. دیوارهی رحم در نقش زمین برای این دانه است. هنگامیکه زمین مساعد نباشد، لانهگزینی اتفاق نمیافتد و سلول تخم دفع میشود و از بارداری پیشگیری میشود. قرصهای اورژانسی باعث ریزش دیوارهی رحم میشوند. با نامساعد کردن دیوارهی رحمی و غلیظشدن ترشحات، از حرکت اسپرم و رسیدن آن به تخمک هم جلوگیری میشود. بنابراین ممکن است بارداری توسط پیشگیری از لقاح اسپرم و تخمک، جلوگیری شود.
لوونورژسترول تاثیرات دیگری هم دارد. دیگر تاثیر قرص اورژانسی بههمزدن بالانس هورمونی است. بههمخوردن بالانس هورمونی می تواند مشکلاتی را برای زن ایجاد کند که در بخش عوارض جانبی دارو به آنها پرداختهشدهاست. مثلا تهوع و استفراغ یکی از عوارض شایع خوردن قرص اورژانسی بارداری است.
۱. قرص اورژانسی برای پریود شدن سریع کاربرد دارد؟
چند روز بعد از مصرف لوونورژسترول پریود میشویم یا آیا قرص اورژانسی باعث پریودی میشود؟ قرصهای پیشگیری از بارداری اورژانسی، برای پریود شدن سریع طراحی نشدهاند. هدف اصلی قرص اورژانسی لوونورژسترول جلوگیری از بارداری پساز رابطهجنسی محافظتنشده یا شکست روشهای پیشگیری از بارداری است.
بااینحال، ممکن است قرص اورژانسی باعث تغییراتی در چرخه و جریان قاعدگی شود، از جمله جلوافتادن یا عقبافتادن چرخهقاعدگی، خونریزی شدیدتر یا سبکتر و یا لکهبینی بین دورههای قاعدگی.
۲. بعد از خوردن قرص اورژانسی چند روز بعد باید پریود شویم؟
ریزش دیوارهی رحم و خونریزی پریود نامیده میشود که باید در نتیجهی تغییرات رحمی و تخمدانی مشخصی اتفاقبیفتد. هنگامیکه شما قرص اورژانسی مصرف میکنید، در بدنتان تغییرات هورمونی رخ میدهد که در نهایت منجر به پریود شدن یا حتی دوبار پریود شدن در ماه میشود. در اینصورت فرد خیالش از بابت بارداری راحت میشود و مطمئن میشود که بارداری نیست.
اما چه زمانی پریود شدن بعد از خوردن قرص اورژانسی رخ میدهد؟ هنگامیکه زن قرص اورژانسی را مصرف میکند، معمولا در هفتهی اول بعد از مصرف قرص پریود میشود. اما اگر خونریزی تا ۲ هفته بعد از مصرف قرص اتفاق نیفتاد، باید تست بارداری دادهشود و بررسیهای لازم انجامگیرد.
بعد قرص اورژانسی پریود شدم یعنی باردار نیستم؟
برخی از خونریزیهای نامنظم یا خونریزی یک هفته بعد از قرص اورژانسی که به عنوان لکه بینی شناخته میشود ممکن است پس از مصرف قرص صبح و بعد ازظهر رخ دهد. همچنین طبیعی است که پس از مصرف قرص، قاعدگی شما سنگینتر یا سبکتر شود. اما زمانی که بعد از مصرف داروی پیشگیری از بارداری پریود شدید، اطمینان پیدا کنید که باردار نیستید. خوردن قرص اورژانسی در ماه اول بارداری یعنی زمانی که بارداری تشخیص داده شده است توصیه نمیشود.
۳. آیا قرص اورژانسی باعث عقب افتادن پریودی میشه؟
قرص اورژانسی روی پریودی تاثیر دارد؟ و قرص اورژانسی چند روز پریودی رو عقب میندازه؟ پس از مصرف قرصهای اورژانسی پیشگیری از بارداری، مانند لوونل، احتمالاً عادت ماهانه شما به موقع یا چند روز زودتر یا دیرتر میآید. حتی ممکن است تا یک هفته تاخیر در قاعدگی بعد از مصرف قرص اورژانسی داشته باشد.
اگر پریود شما بیش از یک هفته تاخیر داشت، برای اطلاع از اثربخشی قرص اورژانسی و تاثیر قرص اورژانسی در زمان تخمک گذاری، توصیه میکنیم تست بارداری بدهید. خونریزی بعد از قرص اورژانسی نشانه عدم بارداری است، البته خونریزی که نشانه پریود باشد نه لکه بینی.
۴. دوزهای مختلف قرص اورژانسی ضد بارداری
دوزهای مختلفی از قرصهای ضد بارداری اورژانسی موجود است، از جمله قرص لوونورژسترول ۱.۵ میلیگرم و قرص لوونورژسترل ۷۵. میلیگرم. قرص ۱.۵ میلیگرمی رایجترین دوز مصرفی است و به صورت تک دوز در اسرع وقت پساز رابطهجنسی محافظتنشده یا نارسایی پیشگیری از بارداری مصرفمیشود. قرص ۷۵. میلیگرمی در دو نوبت به فاصله ۱۲ ساعت مصرف میشود و کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
قرص اورژانسی لوونورژسترول ۱/۵
قرص اورژانسی ضد بارداری ۱/۵ حاوی ۱.۵ میلیگرم لوونورژسترل است و باید حداکثر تا ۷۲ ساعت بعد از مقاربتجنسی در یک نوبت استفادهشود. درصورتیکه ۷۲ ساعت بعد از رابطه جنسیتان از قرص اورژانسی لوونورژسترول ۱/۵ استفادهکنید اثربخشی آن کاهشمییابد.
معایب و عوارض قرص اورژانسی چیست؟
برخی از خانمها بعد از مصرف قرص پیشگیری اورژانسی، عوارض خفیف و موقتی را تجربه میکنند. عوارض قرص اورژانسی که معمولاً فقط چند روز ادامه مییابد. عوارض شایع شامل تهوع، استفراغ، سرگیجه، سردرد، درد شکمی، و اختلال در چرخه قاعدگی است. استفاده بیشازحد از این قرصها ممکن است تعادل هورمونی بدن را مختل کرده و در بلندمدت منجر به بینظمیهای مکرر قاعدگی شود. همچنین، این داروها در پیشگیری از بارداری بهاندازه روشهای پیشگیری مداوم، مانند قرصهای ترکیبی روزانه، مؤثر نیستند و نباید بهعنوان یک راهکار دائمی استفاده شوند.
۱. عوارض قرص اورژانسی در پریودی
قرص اورژانسی ضدبارداری ممکن است عوارضی از جمله تغییر در چرخه قاعدگی ایجاد کند. عوارض قرص اورژانسی نادر و بیشتر غیرجدی است، اما دربرخیموارد ممکناست عوارض جدی و نادر رخدهد. برخیاز بدترین عوارض قرص اورژانسی عبارتند از:
- خونریزی نامنظم یا خونریزی طولانی مدت پریودی
- لکهبینی بین قاعدگی
- تغییر در زمان پریود
- دل درد و کمر درد بعد از قرص اورژانسی
- خونریزی دورهای شدید
- خونریزی واژینال طولانی مدت
- عفونتهای مجاری تناسلی
۲. عوارض قرص اورژانسی تا چند روز ادامه دارد؟
مدت زمان عوارض جانبی قرص اورژانسی ضدبارداری ممکن است بستهبه فرد و داروی خاص مورد استفاده متفاوت باشد. بهطورکلی، عوارضجانبی چند روز تا یک هفته پس از مصرف دارو ادامهدارد. برخیاز عوارض جانبی، مانند تغییر در چرخه قاعدگی، ممکن است برای مدت زمان طولانیتری باقیبماند. اگر عوارض جانبی شدید یا مداوم دارید، لطفا با پزشک صحبتکنید.
۳. علت ترشح سفید و قهوه ای بعد از خوردن قرص اورژانسی چیست؟
تجربه خونریزی خفیف، که لکه بینی نامیده میشود، پس از مصرف قرص صبحگاهی کاملا طبیعی است. این اتفاق یکی از عوارض قرص اورژانسی تکی یا دوتایی است که خود به خود از بین میرود.
اگر برایتان سوال است که قرص اورژانسی تا چند ساعت جواب میده یا تاثیر قرص اورژانسی در آزمایش خون بارداری چیست، باید گفت مدت زمان تاثیر قرص اورژانسی حداکثر تا ۳ روز بعد از رابطه جنسی محافظت نشده است و میتواند در آزمایش خون مشخص شود. خونریزی شدید بعد از قرص اورژانسی نیاز به بررسی پزشک زنان دارد.
۴. آیا قرص اورژانسی باعث جوش صورت میشود؟
به دلیل هورمونی بودن این دارو، اگر مستعد ابتلا به آکنه هستید، ممکن است بعد از مصرف قرص جوشهای اضافی را مشاهده کنید.
۵. آیا قرص اورژانسی باعث کمردرد میشود؟
بله، کمردرد و خستگی از عوارض مصرف این دارو است. در برخی موارد عوارض قرص اورژانسی تا چند ماه ادامه دارد و باید برای درمان آن به پزشک مراجعه کنید.
۶. چگونه عوارض قرص اورژانسی را از بین ببریم؟
متاسفانه نمیتوان عوارض قرص اورژانسی را بهطور کامل ازبینبرد. بااینحال، دربرخیموارد، میتوانید از روشهایی برای کاهش عوارض استفادهکنید، از جمله:
- استفاده از قرصهای ضددرد برای کاهش درد
- استفاده از داروهای خفیف برای کاهش تهوع و استفراغ
- استفاده از داروهای ضدالتهاب برای کاهش التهاب و خونریزی
در صورتیکه دچار عوارض قرص اورژانسی شدهاید، میتوانید با دکتر زنان مشورت کنید.
موارد احتیاط لوونورژسترول: مصرف قرص اورژانسی در دوران شیردهی
باید بدانید که برای خانمهایی که زایمان میکنند، بلافاصله احتمال بارداری وجود دارد. امکان بارداری بلافاصله بعد از زایمان ایجاد میشود، حتی اگر خانم در حال شیردهی باشد و یا هنوز پریود نشدهباشد. از طرفی، حداقل ۲ سال فاصلهگذاری بین دو بارداری مفید است. در صورتیکه مادر مجددا و سریعا باردار شود، آسیبهایی به بدن او وارد خواهدشد و آسیب خواهددید.
پس ضروری است که در دوران شیردهی، مادر یک روش جلوگیری انتخابکند. توصیهمیشود که مادر از روز ۲۱ تا ۲۸ بعد از زایمان، روش جلوگیری مثل قرصهای پروژسترون (مینی پیل یا همان لاینسترول) و یا آیودی استفادهکنند. مانند زمانهای دیگر از دورهی باروری یک خانم، ممکن است که سکس محافظتنشده انجام شود و خانم در معرض بارداری قرار بگیرد. در این صورت، آیا میتوان از قرصهای اورژانسی برای جلوگیری از بارداری استفادهکرد؟
در صورتیکه در زمان شیردهی سکس محافظتنشدهای اتفاقبیفتد، میتوان با استفاده از ۱.۵ میلیگرم لوونورژسترول از بارداری ناخواسته پیشگیری کرد. هیچ محدودیتی برای شیردهی ایجاد نمیشود و مشکلی وجود ندارد. البته این دوز قرص لوونورژسترول باید در ۷۲ ساعت اول بعد از انجام سکس خوردهشود.
علائم بارداری بعد از مصرف قرص اورژانسی
مصرف قرص اورژانسی طبق دستور میتواند شانس بارداری را تاحدزیادی کاهش دهد، اما ۱۰۰٪ موثر نیست. اگر زنی با وجود مصرف قرص اورژانسی باردار شود، با اطمینان بعد از تست بارداری بعد از مصرف قرص اورژانسی، ممکناست برخیاز علائم رایج بارداری را تجربهکند، از جمله:
- عقب افتادن پریود بیشاز ۳ هفته یا خونریزی غیرطبیعی
- تهوع و استفراغ
- خستگی
- حساسیت یا تورم سینه
- سردرد یا سرگیجه
- نوسانات خلقی یا تحریکپذیری
- نفخ یا گرفتگی شکم
توجه به این نکته ضروری است که این علائم میتواند ناشی از عوامل دیگری نیز باشد و داشتن یک یا چند مورد از آنها لزوما به معنای باردار بودن یک زن نیست. اگر خانمی پس از مصرف لوونورژسترول قرص اورژانسی نگرانیهایی درمورد بارداری داشتهباشد، باید تست بارداری انجام دهد.
لکه بینی بعد از قرص اورژانسی نشانه حاملگیست؟ (آیا قرص اورژانسی مانع لانه گزینی میشود؟)
لکه بینی و بهم ریختگی پریود بعد از قرص اورژانسی طبیعی است. همچنین ممکن است علائمی مانند حساسیت سینه، سرگیجه، حالت تهوع و سردرد را هم تجربه کنید. اما اگر ۱۰ تا ۱۴ روز پس از آخرین تخمک گذاری این اتفاق رخ دهد، علت لکه بینی و درد زیر شکم ممکن است خونریزی لانه گزینی باشد.
آیا قرص لوونورژسترول باعث محافظت در برابر بیماری های مقاربتی می شود؟
بهجز محافظت در برابر بارداری، محافظت دیگری نیز در رابطهی جنسی وجود دارد که باید به آن توجهکنید. یعنی محافظت در برابر بیماری های مقاربتی (STD)، شامل:
- اچ آی وی
- ایدز (HIV/AIDS)
- عفونت کلامیدیایی
- تبخال دستگاه تناسلی
- سوزاک از عوارض قرص اورژانسی برای مادر شیرده
- هپاتیت
- ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یا زگیل تناسلی
- سفلیس از عوارض قرص اورژانسی برای دختر باکره
- عفونت تریکوموناسی
برخی از این بیماریهای مقاربتی میتوانند بسیار جدی باشند و منجر به نازایی، مشکلات دوران بارداری، بیماریهای مزمن و حتی مرگ شوند. قرص لوونورژسترول هیچگونه محافظتی در برابر عفونتهای مقاربتی ایجاد نمیکند.
تداخلات دارویی قرص لوونورژسترول چیست؟
قرص اورژانسی با چی تداخل دارد؟ تداخلات دارویی ممکن است نحوهی عملکرد داروها را تغییر دهد. یا خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. داروها یا فرآوردههای گیاهی که تجزیهی پروژستینها را افزایش میدهند، ممکن است غلظت پلاسمایی پروژستینها و اثر قرصهای حاوی پروژستین مثل لوونورژسترول را کاهش دهند. این اثر میتواند منجر به بارداری شود.
برخی از داروها یا محصولات گیاهی که ممکن است اثر قرصهای پروژستین را کاهش دهند شامل این موارد هستند:
- داروهای ضدتشنج (باربیتوراتها، کاربامازپین، فلبامات، فنیتوئین، توپیرامات)
- داروهایی که در درمان HIV استفادهمیشوند
- ریفامپین
- آمفتامین
- گریزوفولوین
- تداخل قرص اورژانسی و زعفران
- ایبوپروفن
- آموکسی سیلین
- آزیترومایسین
- کافئین
- سیتالوپرام
- لوراتادین
- دولوکستین
- داکسی سایکلین
- ونلافاکسین
- لاموتریژین
- استامینوفن
- فلوکستین
- دیازپام
- آلبوترول
- ستیریزین.
آیا انتی بیوتیک اثر قرص اورژانسی را از بین میبرد؟
بیشتر آنتی بیوتیکها روی قرص پیشگیری از بارداری تأثیری ندارند. درحال حاضر تداخل قرص اورژانسی با انتی بیوتیکهای ریفامپیسین قطعی شده است.
اطلاعات دارویی لوونورژسترول و دیگر قرص های اورژانسی برای پیشگیری از بارداری ناخواسته
در جدول زیر توضیحات لازم برای قرص اورژانسی را آوردهایم. همچنین در ادامه داروهای دیگری که برای پیشگیری از بارداری ناخواسته داریم را معرفی کردهایم.
نام تجاری و نام رایج قرص اورژانسی | عوارض | تداخل دارویی |
---|---|---|
لونژیل ۰.۷۵ میلیگرم، اسم قرص اورژانسی ضدبارداری | حالت تهوع | آنتیبیوتیکها (مانند ریفامپین) |
قرص لونژیل ۱.۵ میلیگرم | استفراغ | داروهای ضدتشنج (مانند فنیتوئین) |
قرص اووسیز ۰.۷۵ میلیگرم | سردرد | وارفارین |
قرص اووسیز ۱.۵ میلیگرم | درد شکم | تاموکسیفن |
قرص تنسی ۱.۵ میلیگرم | خستگی | داروهای HIV (مانند ریتوناویر) |
قرص بدون نسخه Take Action | سرگیجه | داروهای ضدبارداری هورمونی |
قرص بدون نسخه My Way | حساسیت سینه | داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) |
قرص Plan B One–step | تغییرات قاعدگی | سرگیجه |
قرص بدون نسخه پرونتزا (Preventeza) | اسهال | خستگی |
بهترین انواع قرص اورژانسی خارجی و ایرانی کدام است؟
این که بهترین قرص اورژانسی کدام است، بستگی به بدن فرد و تشخیص پزشک دارد. تنها راه پیشگیری سریع و فوری از بادراری ناخواسته قرص لوونورژسترول نیست. اما قطعا یکی از بهترین و امنترین روشها، قرص اورژانسی لوونورژسترول است. از دیگر انواع قرص اورژانسی رایج در دنیا میتوان به قرص یولی پیریستال (الا، الاوان: ellaOne) هم اشارهکرد.
برای استفاده از قرص الاوان نیاز به نسخهی پزشک دارید. قرص الا (الاوان) بهصورت یک قرص تک دوز ۳۰ میلیگرمی، تا ۱۲۰ ساعت بعد از رابطهی جنسی قابل استفاده است. تفاوت اصلی قرص ولی پیریستال (یولی پیریستال) با قرص لوونورژسترول در این است که قرص یولی پیریستال دارویی ضدهورمونی است که از هورمونهایی که برای تشکیل جنین لازم است، جلوگیری میکند.
IUD هم یکی دیگر از روشهای جلوگیری اضطراری از بارداری محسوب میشود. برای این کار باید تا ۵ روز بعد از رابطه جنسی محافظتنشده آیودی مسی را در رحم کار گذاشت. البته خوبی این روش این است که IUD تا مدتی طولانی از بارداری پیشگیری میکند. اما برای استفاده از آیودی مسی حتما با دکتر متخصص زنان مشورت کنید.
قرص LD و قرص HD (قرصهای استروژن-پروژستینی) که از معروفترین قرصهای ضدباردرای هستند را هم میتوان در موراد اورژانسی استفادهکرد. اما با این روش:
- جلوگیری از بارداری بعد از ریختن اسپرم با قرص ال دی: بلافاصله بعد از سکس (در اولین فرصت) ۴ عدد مصرفشود و ۴ عدد قرص ال دی با فاصله ۱۲ ساعت (یا در فاصله ۱۲ ساعت بعد از رابطه) مصرفشود.
- قرص HD (قوی ترین قرص اورژانسی): بلافاصله بعد از سکس (در اولین فرصت) ۲ عدد مصرف و ۲ عدد هم ۱۲ ساعت بعد مصرفشود.
چند روز بعد از خوردن قرص اورژانسی بی بی چک بزنیم؟
اگر بعد از ۳ هفته از مصرف قرص پیشگیری از بارداری پریود نشوید، باید برای اطمینان از باردار نبودن خود تست بارداری بدهید. خوردن قرص اورژانسی قبل از رابطه میتواند از احتمال بارداری بکاهد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
یکی از روشهای جلوگیری از بارداری، داروهای هورمونی است. اما مواقعی وجود دارد که نیاز به روشهای جلوگیری از بارداری اورژانسی است. یکی از روشهای اورژانسی استفاده از قرصهای اورژانسی است. اما مهم این است که در مواقع مناسبی از این دارو استفاده کنیم. زیرا قرصهای اورژانسی میتواند اثرات مخربی داشتهباشند. برای آگاهی از نحوه مصرف این دارو و عوارض آن، میتوانید از مشاوره دارویی دکترتو کمک بگیرید.
همچنین اگر به دنبال روشهای پیشگیری از بارداری هستید، میتوانید از دکتر متخصص زنان یا پزشک متخصص مامایی کمکبگیرید. در دکترتو میتوانید از بهترین دکتر زنان در سراسر کشور نوبت دریافت کنید.
دکترتو مراقب سلامت شماست!
سلام لطفا کمکم کنید ده روز از مصرف قرص گذشته ولی هنوز پریود نشدم درصورتی رابطه کامل نبوده
سلام! اگر ۱۰ روز از مصرف قرص اورژانسی گذشته و هنوز پریود نشدید، احتمالاً دلیلش این است که تاثیرات قرص اورژانسی ممکن است باعث تغییر در چرخه قاعدگی شما شود. قرصهای اورژانسی (مثل قرصهای مربوط به پس از رابطه جنسی) معمولاً هورمونهایی را به بدن شما وارد میکنند که میتوانند زمان پریود را تغییر دهند.
برخی از دلایل دیگر ممکن است شامل استرس، تغییرات وزنی، یا عوامل دیگر باشد که بر روی چرخه قاعدگی تاثیر میگذارد.
اگر نگران هستید یا به هر دلیلی تردید دارید، بهتر است با یک پزشک مشورت کنید تا از وضعیت خود مطمئن شوید. اگر هیچگونه رابطه جنسی کامل نداشتهاید، احتمال بارداری تقریباً صفر است، اما اگر نگرانی دارید، میتوانید آزمایش بارداری انجام دهید.
سلام خسته نباشید من با نامزدم رابطه داشتم و یکم منی رو دستم ریخته بود پاک کردم و خشک شد دستم بعد حواسم نبود بعد از ۱۵دقیقع دستم رو کردم داخل واژان و بعد از ۱۴ساعت دوتا قرص اورژانسی ۷۵بهش بهش دادم آیا بازم امکان بارداری وجود دارد
سلام
احتمال بارداری در چنین شرایطی بسیار پایین است، به خصوص که شما بعد از ۱۴ ساعت قرص اورژانسی مصرف کردهاید. قرصهای اورژانسی معمولاً باید در کوتاهترین زمان ممکن بعد از رابطه محافظتنشده مصرف شوند تا بیشترین اثر را داشته باشند.
سلام وقتبخیر ، من ماه پیش یه ساعت بعد از رابطه قرص اورژانسی مصرف کردم و ۱۲روز بعدش به مدت ۲روز لکهبینی و ۴روز خونریزی کامل به رنگ قرمز تیره داشتم
۳۰بهمن ماه اتمام پریودی من بود و الان دو روزه که علائمی مثل حالت تهوع و سوزش معده دارم ، با این شرایط احتمال بارداری برام وجود داره یا نه؟ اگه میشه راهنمایی کنید خیلی استرس دارم.🫠
سلام! با توجه به اینکه شما یک ماه پیش قرص اورژانسی مصرف کردید و خونریزی غیرعادی داشتید، این خونریزی ممکن است به دلیل تاثیر قرص اورژانسی باشد که به تغییرات هورمونی منجر شده و پریودی شما را تحت تاثیر قرار داده است. علائم فعلی مثل تهوع و سوزش معده نیز میتوانند از عوارض قرص اورژانسی یا استرس ناشی از نگرانیهای مربوط به بارداری باشند. با این حال، احتمال بارداری در این شرایط کم است اما امکان پذیر نیست. پیشنهاد میکنم برای اطمینان بیشتر تست بارداری انجام دهید تا از وضعیت خود مطمئن شوید.
سلام وقتبخیر
من ماه پیش قرص اورژانسی مصرف کردم و ۱۲روز بعد از مصرف قرص،دو روز لکهبینی داشتم و بعدش خونریزی کامل به مدت چهار روز
۲۸ام بهمنماه اتمام پریودی من بود و الان دو روزه علائمی مثل حالت تهوع و سوزش معده دارم ، با این شرایط احتمال بارداری برام وجود داره یا نه؟🫠لطفا راهنمایی کنید خیلی استرس دارم.
سلام
با توجه به اینکه پس از مصرف قرص اورژانسی دچار خونریزی مشابه پریود شدهاید، احتمال بارداری بسیار کم است. قرص اورژانسی میتواند باعث تغییرات هورمونی و علائمی مانند تهوع، سوزش معده و بینظمی در سیکل قاعدگی شود. با این حال، اگر نگران هستید، میتوانید برای اطمینان بیشتر یک تست بارداری خانگی انجام دهید. اگر علائم ادامه داشت یا پریود بعدی نامنظم شد، بهتر است با پزشک مشورت کنید. سعی کنید استرس را کاهش دهید، زیرا اضطراب نیز میتواند علائم گوارشی ایجاد کند.
سلام. من پنجشنبه روز آخر پریودیم بود و جمعه رابطه بدون دخول داشتم، شک دارم به اینکه منی وارد شده یا خیر، و توی کمتر از ۱۲ ساعت اووسیز ۱.۵ مصرف کردم؛ آیا امکان بارداری وجود داره؟ و اینکه دوباره پریود میشم توی این چند روز یا ممکنه فقط لکه بینی باشه؟
سلام! چون شما در روز آخر پریود رابطه داشتید و بلافاصله پس از آن قرص اووسیز (قرص اورژانسی) مصرف کردهاید، احتمال بارداری بسیار کم است. قرصهای اورژانسی میتوانند جلوی بارداری را در صورتی که تخمکگذاری هنوز اتفاق نیفتاده باشد، بگیرند. با این حال، مصرف قرص اورژانسی ممکن است باعث تغییر در سیکل قاعدگی شما شود و بهجای پریود معمولی، لکهبینی یا خونریزی غیرعادی مشاهده کنید. بنابراین، احتمال دارد که پریود شما به تأخیر بیفتد یا خونریزی به صورت لکهبینی باشد. اگر پریود شما به تأخیر افتاد یا شک دارید، بهتر است یک تست بارداری انجام دهید.
لطفا کمکم کنید
سلام
سلام خسته نباشید من چند روز پیش با دوست پسرم رابطه داشتم و فردایی رابطه دوتا قرص لوونورژسترول مصرف کردم کمتر از ۲۴ دوتا همزمان مصرف کردم و ۱۲ ساعت بعد از مصرف دوتا دیگه مصرف کردم و یکبار بعد از چند روز بالا اوردم ولی کمر درد شدید گرفتگی عضلات ولی شکم درد دارم چیکار باید بکنم یعنی اثر کرده تورو خدا یکی بهم بگه
سلام! مصرف قرصهای لوونورژسترول (قرص اورژانسی) در مدت کوتاه پس از رابطه جنسی میتواند از بارداری جلوگیری کند. با این حال، مصرف دوز بالای این قرصها ممکن است باعث عوارض جانبی مانند کمر درد، گرفتگی عضلات و درد شکمی شود که اغلب موقتی هستند. در مورد اثرگذاری قرصها، باید گفت که تا ۷۲ ساعت پس از رابطه محافظت میکند، اما احتمال اثرگذاری کمتر با افزایش زمان مصرف وجود دارد. اگ
سلام من شب گذشته رابطه جنسی داشتم و امروز پریود شدم آیا نیاز به خوردن قرص اورژانسی هست
سلام! اگر شما از قبل روش پیشگیری از بارداری استفاده نکردهاید و رابطه جنسی بدون استفاده از کاندوم یا سایر روشهای پیشگیری از بارداری بوده است، قرص اورژانسی میتواند مفید باشد. اما از آنجایی که امروز شروع پریود شماست، احتمال بارداری بسیار کم است، زیرا به طور معمول تخمکگذاری چند روز قبل از پریود رخ میدهد.
سلام ببخشی قبل رابطه قرص خوردن تاثیر داره
سلام، قرص اورژانسی بارداری (مثل لوونوژسترل یا ال دی) معمولاً باید حداکثر تا ۷۲ ساعت بعد از رابطه محافظت نشده مصرف شود تا موثر باشد. هر چه سریعتر مصرف شود، تاثیر بیشتری دارد. این قرص برای جلوگیری از بارداری در صورت شکست روشهای پیشگیری (مثل پاره شدن کاندوم) مفید است، اما هیچگاه ۱۰۰٪ موثر نیست و به هیچ عنوان جایگزین روشهای پیشگیری منظم نمیشود.