فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
آیا از عوارض قرص ال دی اطلاع دارید؟ قرص ال دی یک نوع قرص جلوگیری از بارداری است که شامل دو نوع هورمون مصنوعی است؛ استروژن و پروژسترون. این قرصها طراحی شدهاند تا با مهار افزایش تولید هورمونهای مربوط به تخمکگذاری و تغییرات دیگری در رحم و واژن، جلوی بارداری را بگیرند. البته که در کنار مزایا، عوارض قرص ال دی ممکن است شما را آزردهخاطر کند. هر قرص ال دی معمولاً برای ۲۱ روز مصرف میشود و سپس برای ۷ روز استراحت از قرصها انجام میشود. این استراحت به دورهی بین دورهها مشهور است و در این دوره معمولاً خونریزی ناشی از قرص رخ میدهد.
عوارض قرص ال دی چیست؟ (عوارض قرص اوسپت ال دی)
اما قرص ال دی چیست؟ ال دی یک قرص هورمونی پیشگیری از بارداری است. همچون بسیاری از روشهای پیشگیری از بارداری، عوارضی برای قرص ال دی وجود دارد که در ادامه به توضیح مفصل آنها میپردازیم. ال دی یکی از روشهای محبوب برای جلوگیری از بارداری در زنان است، اما ممکن است با عوارض جانبی همراه باشد. هرچند که بسیاری از افراد بدون مشکلی از قرص ال دی استفاده میکنند، اما در صورتیکه شما یا هر کس دیگری از هر گونه عارضهای رنج ببرید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. از جمله عوارضی که با مصرف ال دی ممکن است بروز پیدا کند میتوان به موارد زیر اشارهکرد:
- لکه بینی یا خونریزی واژینال بین دورهها (پریودی)؛ خونریزی در زمان استفاده از قرص ال دی میتواند نتیجهی مصرف نامنظم قرصها باشد. گاهی بدن برخی خانمها نسبت به دوز کم این قرص جواب نمیدهد و خونریزی و لکهبینی اتفاق میافتد.
- احتمال افزایش وزن یا احتباس مایعات
- تورم یا حساس شدن پستان
- حالت تهوع یا ناراحتی معده
- تغییرات خلق و خوی
- ملاسما (تیره شدن پوست، اغلب در پوست صورت)
۱. عوارض قرص ال دی بر اعصاب
اثرات قرص ال دی بر اعصاب میتواند منفی باشد و با برخی از داروهای ضد صرع تداخل دارویی داشتهباشد. برخی از عوارض جدی عبارت هستند از:
- تاری دید
- درد شدید معده
- سردرد شدید
- تورم یا درد در پاها
- درد قفسه سینه
- حملهی قلبی
- لخته شدن خون
- سکتهی مغزی
۲. عوارض قرص ال دی برای کیست تخمدان و عوارض قرص ال دی برای دختر مجرد
آیا قرص ال دی برای دختران مجرد ضرر دارد؟ یکی از تصوراتی که در جامعه وجود دارد این است که مصرف قرص ال دی برای دخترهای مجرد مضر است و منجر به ناباروری در آنها میشود. عدهای به اشتباه فکر میکنند که اگر دخترهای باکره و دوشیزهها قرص ال دی مصرف کنند، عواقب ناگواری برای آنها در پی خواهد داشت.
اما حقیقت این است که عوارض قرص ال دی برای خانمهای باکره و غیرباکره یکسان است و این قرص اصلا نمیتواند تشخیص دهد که آیا مصرفکننده یک زن متاهل است یا یک دختر مجرد. بنابراین اصلا نباید به این حرفهای بیپایه و اساس اعتنا کنید و در صورتیکه سوالی در این زمینه دارید، تنها با دکتر متخصص زنان مشورت کنید.
هنگامی که دختران مجرد از این دارو برای برطرف کردن کیست تخمدان استفاده میکنند، همان عوارضی را تجربه میکنند که خانمهای متاهل تجربه میکنند. معمولا یکی از اصلیترین این عوارض احساس تهوع و کمی اضافه وزن است.
۳. خونریزی در زمان استفاده از قرص ال دی
خونریزی در زمان استفاده از قرص ال دی یکی از عوارض معمول است که بسیاری از زنان در طول مصرف این قرص تجربه میکنند. این خونریزی ممکن است به شکل لکهبینی بین دورههای پریودی یا به شدتی بیشتر در دورههای پریودی رخ دهد. دلایل این خونریزی میتواند شامل تغییرات در سطح هورمونهای بدن، تغییرات در رحم و واژن، و تطابق بدن با هورمونهای مصنوعی در قرص ال دی باشد.
بسیاری از خونریزیهای رخ داده در زمان استفاده از قرص ال دی بیش از حد نگرانیآور نیستند و معمولاً به مرور زمان کاهش مییابند. اما در صورتیکه خونریزی شدید، طولانی مدت یا ناگهانی باشد، یا همراه با علائم دیگری مانند درد شدید شکمی یا علائم نامطلوب دیگر، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید تا علت مشکل را تشخیص داده و راهکار مناسب را برای شما تعیین کند. بنابراین علت دوبار پریود شدن در ماه خوردن این دارو است.
نامنظم شدن پریود بعد از مصرف قرص ال دی
تاکنون دربارهی منظم شدن پریود با استفاده از قرص الدی صحبت کردیم، اما جالب است بدانید که قرص الدی میتواند باعث بینظمی در پریود هم بشود. اما چگونه این اتفاق میافتد؟
زمانی که از قرص الدی برای خانمهایی که به دوز پایین به اندازهی کافی پاسخ نمیدهند، استفاده میشود، معمولا لکهبینی و خونریزی در میانهی سیکل اتفاق میافتد که میتواند باعث پریود نامنظم فرد شود. از طرفی، برخی با مصرف قرص الدی به مدت چند سال و سپس رها کردن آن، برای مدتی پریود نمیشوند و این مسئله نیز نوع دیگری از بینظمی است.
۴. عوارض قرص ال دی برای جلوگیری از پریودی
ممکن است هنگام استفاده از این دارو برای پیشگیری و عقب انداختن پریود، کمی دل درد و علائم همراه با پریود اما بدون خونریزی را تجربه کنید. بنابراین بهتر است برای هر موقعیتی (مهمانی، زیارت، استخر) از این دارو برای عقب انداختن پریود خود استفاده نکنید و اجازه بدهید که بدن روال عادی و طبیعی خود را در پیش بگیرد.
۵. عوارض قرص ال دی بر روی پوست
یکی از معمولترین و شایعترین عوارضی که ممکن است این دارو برای مصرفکنندگان آن ایجاد کند، ماسکی از لکهای پوستی بر روی صورت است. این حالت بعد از قطع مصرف دارو از بین میرود. اما احتمال بروز آن در بسیاری از خانمها وجود دارد.
۶. عوارض خطرناک قرص ال دی
در صورت بروز هر یک از عوارض زیر هنگام مصرف قرص ال دی، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید:
- درد شدید قفسه سینه، سرفهی خونی، تنگی نفس ناگهانی (نشاندهندهی لخته شدن احتمالی در ریه)
- درد در ساق پا (نشانگر لخته شدن احتمالی پا)
- سنگینی قفسه سینه (نشانگر حمله قلبی احتمالی)
- سردرد یا استفراغ شدید ناگهانی، سرگیجه یا غش، اختلالات بینایی یا گفتاری، ضعف یا بیحسی در بازو یا پا (نشاندهندهی سکتهی احتمالی)
- از بین رفتن ناگهانی جزئی یا کامل بینایی (نشانگر لخته شدن احتمالی چشم)
- تودههای پستان (نشانگر سرطان پستان یا بیماری فیبروکیستیک پستان است)
- درد یا حساسیت شدید در ناحیهی معده (نشانگر پارگی تومور کبدی است)
- مشکل در خوابیدن، ضعف، کمبود انرژی، خستگی یا تغییر روحیه (احتمالاً نشانگر افسردگی شدید) است.
- زردی یا زردی پوست یا کرهی چشم، همراه با تب، خستگی، از دست دادن اشتها، ادرار رنگ تیره یا حرکات روده به رنگ روشن (نشاندهندهی مشکلات احتمالی کبد)
۷. عوارض جانبی قرص ال دی برای مردان
استروژن هورومونی است که در هر دو جنس دیده میشود اما در زنان به مقدار بسیار بیشتری ترشح میشود. این هورمون باعث بروز صفات زنانه میشود. هنگامی که یک مرد از این هورمون استفاده کند، ممکن است صفات زنانه، مثل رشد سینهها در آنها دیدهشود. از این رو اصلا توصیه نمیشود که بدون دستور پزشک، یک آقا از قرص ال دی یا ترکیبات استروژن دار استفاده کند. البته در برخی بیماریها استفاده از این داروها برای مردان ضروری است.
۸. قرص LD بر رابطه جنسی چه اثری می گذارد؟
یکی از اثرات قرص ال دی ممکن است بر رابطه جنسی باشد. برخی خانمها بعد از مصرف این قرص دچار خشکی واژن میشوند و از ترشحات آنها کم میشود. در این صورت، بهتر است از لوبریکانت استفاده شود. توجه داشتهباشید که این قرصها خانمها را مستعد عفونتهای قارچی میکنند که میتواند از کیفیت رابطهی جنسی بکاهد.
عوارض شایع | عوارض کمتر شایع | عوارض جدی |
---|---|---|
لکه بینی یا خونریزی واژینال بین دورهها (پریودی) | افسردگی | تاری دید |
احتمال افزایش وزن یا احتباس مایعات | تغییر اشتها | درد شدید معده |
تورم یا حساس شدن پستان | سردرد | سردرد شدید |
حالت تهوع یا ناراحتی معده | ریزش موی سر | تورم یا درد در پاها |
تغییرات خلق و خوی | بثورات و دانههای پوستی | درد قفسه سینه |
ملاسما (تیره شدن پوست، اغلب در پوست صورت) | عفونتهای واژن | حملهی قلبی |
تهوع | التهاب لوزالمعده | لخته شدن خون |
حساسیت به پستان | واکنشهای آلرژیک | سکتهی مغزی |
۹. رشد سریع مو با قرص ال دی
استفاده از قرص ال دی ممکن است منجر به رشد سریع مو در برخی از افراد شود. این اثر ممکن است به دلیل تأثیرات هورمونی قرص ال دی باشد. هورمونهای موجود در قرص ال دی میتوانند تأثیر مستقیمی بر فعالیت پوست و مو داشته باشند، که ممکن است منجر به رشد سریعتر مو در برخی از مناطق بدن شود.
این اثر معمولاً در مواقعی مشاهده میشود که قرص ال دی به عنوان درمان برای مشکلات هورمونی مرتبط با مو مصرف میشود، مانند ریزش مو یا موارد دیگر. با این حال، تأثیرات دقیق و متفاوت این قرص بر رشد مو ممکن است بسته به وضعیت فرد و واکنش بدن او باشد.
عوارض قرص ال دی بعد از چهل سالگی
عوارض قرص ال دی بعد از چهل سالگی ممکن است با توجه به تغییرات در سن بدن و میزان تحمل به داروها متفاوت باشند. برخی از عوارض ممکن پس از چهل سالگی شامل موارد زیر میشوند:
- افزایش خطر اختلالات خونی: با گذشت زمان، خطر اختلالات خونی مانند لخته شدن خون (ترومبوز) ممکن است افزایش یابد. قرص ال دی میتواند خطر این نوع اختلالات را افزایش دهد.
- افزایش خطر بروز بیماریهای قلبی و عروقی: پس از چهل سالگی، خطر بروز بیماریهای قلبی و عروقی افزایش مییابد. استفاده از قرص ال دی ممکن است این خطر را بیشتر کند، بنابراین افراد باید با پزشک خود مشورت کنند.
- افزایش خطر بروز سندرم PMS (پیش از قاعدگی): بعضی از زنان پس از چهل سالگی ممکن است با سندرم PMS روبرو شوند که میتواند شدت علائم آن را افزایش دهد.
- تأثیر بر سلامت استخوانها: با پیشرفت سن، سلامت استخوانها مهمتر میشود. برخی از مطالعات نشان دادهاند که مصرف طولانیمدت قرص ال دی ممکن است باعث کاهش چگالی استخوانها و افزایش خطر شکستگیهای استخوانی شود.
در نهایت، هر فرد ممکن است به طور متفاوت به قرص ال دی واکنش نشان دهد. برای دریافت راهنمایی مناسب و مشاوره، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و در مورد مزایا و معایب استفاده از قرص ال دی بعد از چهل سالگی صحبت کنید.
عوارض قرص ال دی در دراز مدت
عوارض قرص ال دی در دراز مدت ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- کاهش تراکم استخوانها
- افزایش خطر اختلالات خونی
- افزایش خطر بروز بیماریهای قلبی و عروقی
- افزایش خطر بروز سندرم PMS (پیش از قاعدگی)
- اختلالات مرتبط با سیستم گوارش
- تغییرات در سطح هورمونها
برای مشاوره و راهنمایی در مورد مزایا و معایب استفاده طولانیمدت از قرص ال دی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
موارد احتیاط و هشدار در مصرف قرص LD
زمانی که از داروهای ضد بارداری خوراکی استفاده میکنید، نباید سیگار بکشید. سیگار کشیدن خطر عوارض جانبی جدی را هنگام استفاده از قرص، افزایش میدهد. سیگار کشیدن زیاد (بیش از ۱۵ نخ سیگار در روز)، ممکن است با خطر بسیار خاصی همراه باشد.
در زنان بالای ۳۵ سال که به دلیل افزایش خطر عوارض جانبی جدی، مانند حمله قلبی، لخته شدن خون و سکته، که ممکن است منجر به مرگ شود، نباید از قرص ضد بارداری استفاده شود. خطرات قلبی عروقی (قلب و عروق خونی) با افزایش سن، وزن، سابقهی خانوادگی بیماری قلبی و تعداد سیگارهای کشیدهشده در روز افزایش مییابد.
موارد منع مصرف قرص ال دی
در صورت داشتن هر یک از شرایط زیر، نباید از قرص ال دی استفاده کنید:
- حمله قلبی یا سکته
- لخته شدن خون در پاها (ترومبوفلبیت)، ریهها (آمبولی ریوی) یا چشمها
- سرطان پستان شناختهشده یا مشکوک به سرطان مخاط رحم، دهانهی رحم یا واژن یا برخی از سرطانهای حساس به هورمون
- تومور کبدی (خوشخیم یا سرطانی)
- باردار هستید یا فکر میکنید باردار هستید.
- درد قفسه سینه (آنژین سینه) دارید.
- خونریزی واژینال بدون دلیل (تا رسیدن به تشخیص توسط پزشک)
- زردی سفیدی چشم یا پوست (زردی) در دوران بارداری یا در هنگام استفاده قبلی از قرص
- حاملگی شناخته شده یا مشکوک
- اختلالات دریچه قلب یا ریتم قلب که ممکن است با تشکیل لختههای خون همراه باشد.
- فشار خون کنترل نشده
- بیماری کبدی فعال با آزمایشات عملکرد غیر طبیعی کبد
- هر داروی ترکیبی هپاتیت C را که حاوی ombitasvir / paritaprevir / ritonavir است، با یا بدون داسابویر مصرف کنید.
- آلرژی یا حساسیت زیاد به هر یک از اجزای تشکیل دهنده (مواد فعال یا غیرفعال) رژیم کنترل بارداری
اگر تا به حال به یکی از این موارد مبتلا شدهاید، به پزشک خود اطلاع دهید. ارائه دهنده خدمات بهداشتی شما می تواند روش دیگری برای جلوگیری از بارداری پیشنهاد کند.
آیا هر زنی می تواند از قرص های ضدبارداری استفاده کند؟
قرصهای جلوگیری از بارداری را بیشتر خانمها با خیال راحت میتوانند مصرف کنند. اگرچه این موارد برای زنان بالای ۳۵ سال که سیگار میکشند، توصیه نمیشود.
اگر سیگار نمیکشید، میتوانید از قرصهای ضدبارداری هورمونی تا زمان یائسگی استفاده کنید. علاوه بر این، در صورت داشتن موارد زیر نباید از داروهای ضد بارداری هورمونی استفاده کنید:
- لخته شدن خون در بازوها، پاها یا ریهها
- بیماری جدی قلب یا کبد
- سرطان سینه یا رحم
- فشار خون کنترل نشده
- میگرن با اورا
قرص ضد بارداری از هیچ نوع بیماری مقاربتی (STD)، از جمله HIV و AIDS محافظت نمیکند. برای محافظت در برابر بیماریهای مقاربتی باید از کاندوم همراه با هر نوع روش دیگر جلوگیری از بارداری استفاده شود.
تاثیر قرص ال دی بر آزمایش ازدواج
شاید شما هم شنیدهباشید که استفاده از قرصهای ضدبارداری الدی میتواند در تست اعتیاد و آزمایش ازدواج اختلال ایجاد کند و آن را منفی نشان دهد. اما آیا واقعا به این سادگی میتوان تست اعتیاد را دور زد؟ اگر چنین باشد، اعتماد کردن به آزمایش ازدواج دشوار میشود.
بهتر است بدانید که اصلا اینطور نیست. افرادی که برای جلوگیری از مثبتشدن آزمایش اعتیاد ازدواج خود از قرص الدی استفاده میکنند، بدانند که تنها تاثیری که ممکن است الدی بر روی جواب آزمایش بگذارد، مختل کردن ادرار است و آن هم به علت اسیدی شدن ph ادرار است که با تست نوار ادرار قابل تشخیص است. بنابراین بیجهت از این دارو برای آزمایش ازدواج کاذب استفاده نکنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
در صورتیکه میخواهید از باردار شدن پیشگیری کنید و روش مورد نظر شما استفاده از قرصهای ال دی است، باید با متخصص زنان مشورت کنید و آزمایشهای لازم را انجام دهید. برای دریافت نوبت در سریعترین زمان و بدون صرف انرژی، میتوانید از سایت نوبتدهی آنلاین دکترتو، نوبت را از لیست بهترین دکترهای مامایی یا لیست بهترین پزشکان زنان زایمان در شهر خود را دریافت کنید. همچنین میتوانید با دریافت مشاوره از دکتر زنان آنلاین، دکتر مامایی آنلاین و دکتر مشاوره دارویی آنلاین از نحوه مصرف این قرصها و عوارض آنها به خوبی آگاه شوید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام ببخشید دکتر من ۳۷ سال دارم دوتا فرزند دارم ۲۱ ساله قرص ال دی میخورم تا چند روز پیش ۴روزمانده بود به پریودیم درد سینه شدید گرفتم قرص ال دی رو ترک کردم بعد ۷ روز پریود شدم الان چه کار کنم دوباره مصرف کنم یا دیگه مصرف نکنم میترسم حامله بشم چه کار کنم راهنماییم کن ممنونم
سلام
اگر قرص ال دی را قطع کردهاید و پریود شدهاید، احتمال بارداری بسیار کم است، زیرا پریود شدن نشاندهنده این است که تخمکگذاری انجام نشده است. برای جلوگیری از بارداری مجدد، میتوانید به مصرف قرص ادامه دهید. اگر نگران بارداری هستید، مصرف قرصهای ضد بارداری را از سر بگیرید، اما توصیه میشود با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین راهکار برای شما انتخاب شود.
اگر قصد دارید به طور دائم از قرصهای ضد بارداری استفاده نکنید، روشهای دیگر پیشگیری از بارداری را نیز بررسی کنید.
متخصص زنان و زایمان