فهرست مطالب
رشد موهای زائد چانه و سینه در زنان که از نظر پزشکی نوعی هیرسوتیسم یا پرمویی نام دارد، میتواند ناراحتکننده باشد و روی اعتمادبهنفس فرد تاثیر بگذارد. این وضعیت با رشد موهای تیره و ضخیم زیر گلو و اطراف نوک پستان مشخص میشود. معمولا این موهای زائد در مردان دیده میشود و بیشتر روی صورت، سینه و پشت کمر وجود دارد. علت رشد موهای زائد در این نواحی معمولا تغییرات هورمونی یا عوارض دارویی است. برای درمان آن بهتر است به متخصص غدد، دکتر زنان یا متخصص پوست و مو مراجعه کنید. شما در سایت دکترتو میتوانید با بهترین پزشکان آشنا شوید و برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
آیا رشد موهای زائد چانه و اطراف سینه در زنان طبیعی است؟
موی زائد روی چانه و دور سینه طبیعی است. رشد موهای زائد در برخی افراد معمولا از زمان بلوغ و بهدنبال تغییرات هورمونی شروع میشود. ژنتیک و هورمونها میتوانند نوع، مقدار و حتی نحوهی رشد موها را تعیین کنند. همهی خانمها مقداری موهای نازک و ظریف روی چانه یا سینه خود دارند که آنها را موهای کرکی مینامند. اما ممکن است گاهی موهای این مناطق تیره و ضخیم شوند.
اگر رشد موهای هورمونی بیشتر از حد طبیعی باشد (بهعنوان مثال بیشتر از ۱۰ عدد)، ممکن است نشاندهندهی غیرطبیعی بودن سطح هورمونهای آندروژنی یا افزایش حساسیت فولیکولهای مو به هورمونهای آندروژن باشد. این وضعیت هیرسوتیسم، پرمویی یا رشد موی زیاد بدن گفته میشود. تفاوت بین موهای طبیعی و هیرسوتیسم، در رنگ و تراکم و بافت مو است. در هیرسوتیسم، موها ضخیمتر و تیرهتر هستند.
علت موهای زائد زیر چانه و دور سینه زنان
اختلالات هورمونی از علل اصلی رشد موهای زائد بدن، موهای زائد زیر گلو و سینه هستند. پزشکان از آندروژنها با عنوان هورمونهای مردانه یاد میکنند. عدم تعادل در برخی از هورمونها، بهطور خاص آندروژن یا سایر هورمونهای مردانه مانند تستوسترون، میتواند باعث رشد موهای ضخیم و تیره روی چانه و نوک سینه شود.
این هورمونها در بدن زنان در سطح پایینتری نسبت به مردان تولید میشوند. تعادل هورمونهای زنان ممکن است به دلیل عواملی مانند بلوغ، بارداری، قاعدگی، یائسگی و دلایل دیگر دچار تغییر شود.
۱. رشد موی زائد در سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
تنبلی تخمدان (سندروم تخمدان پلی کیستیک)، حدود ۱۲ درصد از زنان در سنین باروری را تحت تاثیر قرار میدهد و شایعترین علت ایجاد موهای زائد در خانمها است. در این بیماری، کیستهایی در تخمدان رشد میکنند که میتوانند از بلوغ تخمک جلوگیری کرده و باعث اختلال در باروری شوند.
PCOS همچنین میتواند روی سطح هورمونها تاثیر بگذارد و باعث افزایش وزن، قاعدگی نامنظم، خونریزی بیشازحد در قاعدگی، تیرهشدن چینهای پوستی، آکنه و رشد موی زائد شود. از مهمترین علائم تنبلی تخمدان رشد بیشازحد مو بهویژه در نواحی وابسته به آندروژن مانند چانه، شکم، قسمت فوقانی ران، چانه، سینه، کمر و لب است.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت thewaitingroom
Coarse, dark hairs around the nipple are quite common. Some choose to pull them out with tweezers, but this can cause irritation because the skin around the nipple is sensitive.
ترجمه فارسی:
موهای تیره و درشت اطراف نوک پستان کاملا رایج است. بعضیها تصمیم میگیرند که آنها را با موچین بیرون بکشند، اما این کار میتواند باعث تحریک شود زیرا پوست اطراف نوک پستان حساس است.
۲. تومورهای تخمدان یا غده فوق کلیه
در حالی که علت دقیق ایجاد تومورهای تخمدان یا غده فوق کلیه مشخص نیست اما مشخص شده است که تودههای موجود در تخمدانها میتوانند باعث افزایش تولید هورمونهای آندروژن در بدن شوند. این تومورها میتوانند درد لگنی یا قاعدگی نامنظم را هم به دنبال داشتهباشند.
پزشک برای تشخیص وجود توده در تخمدان، که مسئول تولید بیشازحد تستوسترون هستند، آزمایشاتی را درخواست میدهد. بیشتر این تودهها خوشخیم هستند و در موارد نادر میتوانند بدخیم یا سرطانی باشند.
غدد فوق کلیوی، ۲ غدهی کوچک هستند که در بالای هر کلیه قرار دارند. بسیاری از تومورهای غدد فوق کلیه علامتی ایجاد نمیکنند. اما اگر این غدهها هورمونهای اضافی تولید کنند، ممکن است باعث ایجاد علائم دیگری مانند افزایش وزن غیر قابل توضیح، موی زائد، سطح گلوکز خون بالا و تغییر در بوی بدن شوند.
۳. سندروم کوشینگ و و موهای زائد دور سينه و زیر گلو
سندروم کوشینگ یک اختلال هورمونی است که میتواند در اثر قرار گرفتن طولانی مدت در معرض سطح بالای کورتیزول ایجاد شود. کورتیزون هورمونی است که توسط غدهی فوق کلیه تولید میشود. اگر به مدت طولانی کورتون مصرف کنید یا بدن بیشازحد کورتیزول تولید کند، ممکن است کوشینگ اتفاق بیفتد.
مهمترین علائم این بیماری افزایش وزن، افزایش فشار خون، سردرد و تجمع چربی در قفسهی سینه و شکم است. افزایش میزان آندروژن نیز میتواند در سندرم کوشینگ اتفاق بیفتد.
۴. مقاومت به انسولین یا دیابت
در بیماری دیابت، بدن به انسولین مقاوم میشود و بهدرستی به آن واکنش نشان نمیدهد. انسولین هورمونی است که در تبدیل قند به انرژی، کمک میکند. بنابراین قند خون بالا میماند و میتواند باعث دیابت شود. علاوهبر این، مقاومت به انسولین میتواند سطح هورمون تستوسترون را در بدن بالا ببرد و میزان رشد موی صورت را افزایش دهد.
تشنگی بیشازحد، تکرر ادرار و احساس ضعف و خستگی از جمله راههایی هستند که بدن سعی میکند به شما بگوید با مشکلات مربوط به مقاومت به انسولین روبرو شدهاید. دیابت با استفاده از آزمایش خون، قابل تشخیص است. اگر بیماری دیابت کنترل شود، احتمالا رشد موها به حالت طبیعی بازمیگردد.
۵. رشد موهای زائد هورمونی در بارداری
تعادل هورمونها در زمان بارداری دچار تغییر میشود. یکی از تغییراتی که در این دوره اتفاق میافتد، افزایش سطح تستوسترون و استروژن است. اما رشد ناخواستهی موی زائد برای همهی خانمهای باردار رخ نمیدهد. باتوجه به اینکه دوره بارداری بسیار حساس است، مصرف داروها نیز باید زیر نظر پزشک باشد تا عوارض جانبی مانند پرمویی مادر یا جنین اتفاق نیفتد.
۶. عوارض دارویی
مصرف برخی داروها میتواند موهای صورت را به عنوان یک عارضهی جانبی دارویی، افزایش دهد. مهمترینداروهای ایجادکننده موهای زائد هورمونی عبارت است از:
- استروئیدهای آنابولیک
- تستوسترون
- سیکلوسپورین (سرکوبکننده سیستم ایمنی)
- داروهای ضد افسردگی
- برخی از آنتیبیوتیکها
- برخی از داروهای خوابآور
- هورمونهایی مانند استروژن و تستوسترون
۷. اختلالات تیروئید
غده تیروئید، هورمونهایی تولید میکند که به تنظیم متابولیسم و دمای بدن کمک میکنند. هنگامی که تیروئید عملکرد مناسبی نداشتهباشد و تعادل هورمونی ایجاد نکند، ممکن است باعث ایجاد موهای زائد در بدن شود.
۸. هیپرپلازی مادرزادی آدرنال
هیپرپلازی مادرزادی آدرنال، یک بیماری نادر است که روی غدد فوق کلیه تاثیر میگذارد و میتواند علائم شدیدی ایجاد کند. وقتی غدد فوق کلیوی بهدرستی کار نکنند، بدن ممکن است آندروژن زیادی تولید کند. زنان مبتلا به این بیماری ممکن است علائمی مختلفی مانند بم شدن صدا، رشد زودرس موهای شرمگاهی، بزرگشدن کلیتوریس و رشد موهای زائد بدن و صورت را تجربه کنند.
تشخیص علت رشد موهای زائد چانه و اطراف سینه در زنان
اگر در معاینهی اولیه، رشد بیشازحد مو در خانمها وجود داشته باشد، پزشک به بررسی علت آن میپردازد. معمولا اینکار با انجام آزمایشاتی مثل آزمایش خون برای اندازهگیری سطح قند خون، بررسی هورمونهای تیروئیدی آندروژن و سایر هورمونها و اسکن تصویربرداری برای بررسی تومورها و تشخیص اختلالات تخمدان انجام میشود.
درمان موهای زائد چانه و سینه در زنان
روشهای درمان رشد موهای چانه و سینه معمولا با مدیریت تعادل هورمونی انجام میشود. درمانهای پزشکی رایج برای از بینبردن موی هورمونی زیر چانه و سینه عبارتاند از:
- مصرف ضد آندروژنها: داروهایی مانند قرص اسپیرونولاکتون گیرندههای آندروژن را مسدود میکنند.
- کرم موضعی: کرم موضعی مانند افلورنیتین بهطور خاص برای کاهش رشد موهای صورت تجویز میشود و با مهار آنزیمها رشد مو را کم میکند.
- کندن و بریدن موهای زائد: اصلاح، اپیلاسیون و کندن مو راهحلهای موقتی هستند. روشهای طولانی مدتتری مانند الکترولیز و لیزر موهای زائد نیز وجود دارد.
- تغییر رژیم غذایی برای زنانی که مقاومت به انسولین دارند، شامل کاهش مصرف قندها و کربوهیدراتها میتواند موثر باشد.
- کاهش وزن میتواند به کنترل بسیاری از علائم کیست تخمدان کمک کند.
علائم | علت | درمان |
---|---|---|
موهای ضخیم و تیره | تغییرات هورمونی | مصرف ضد آندروژنها |
پوست چرب | ژنتیک | کرم موضعی |
جوش یا آکنه | سندروم تخمدان پلی کیستیک | اپیلاسیون |
صدای کلفت و بم | اختلال غده تیروئید | کاهش وزن |
داروی ضد موهای زائد صورت و سینه
قرص اسپیرونولاکتون یکی از داروی ضد موهای زائد صورت و سینه است که میتواند تعادل هورمونهای مردانه را کنترل کند. اسپیرونولاکتون، یک داروی ضد آندروژن است و باید حداقل ۶ ماه مصرف شود. سایر داروهای تجویزی پزشک برای کاهش رشد موی هورمونی شامل موارد زیر هستند:
- افلورنیتین، یک کرم موضعی است که رشد موهای جدید صورت را کند میکند.
- متفورمین، به درمان دیابت کمک میکند.
- پروژستین، هورمونی که دورههای قاعدگی را تنظیم کرده و باروری را بهبود میبخشد.
- تستوسترون، بهترین نوع داروی پیشگیری از بارداری خوراکی است که برای درمان تستوسترون بالا و هیرسوتیسم استفاده میشود.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
رشد موهای زائد چانه و سینه یک بیماری شایع در زنان است. این اتفاق معمولا به دلیل تغییرات هورمونی ناشی از بیماریهایی مانند تخمدان پلیکیستیک، سندروم کوشینگ یا عوارض دارویی اتفاق میافتد. مقدار موهای زائد نوک پستان یا موی ضخیم چانه در افراد مختلف متفاوت است و ممکن است با موهای بلند، ضخیم و تیره مشخص شود.
اگرچه روشهای موقتی مانند اصلاح مو با تیغ و موچین وجود دارند اما بهتر است برای درمان ریشهای آن به دكتر متخصص غدد، دکتر پوست و مو یا دکتر زنان مراجعه کنید. در سایت دکترتو امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری یا مشاوره با بهترین پزشکان وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام من ۱۴ سالمه و دور نوک یکی از سینه هام موهای بلند و ضخیمی رشد کرده و روی شکم هم مو رشد کرده در کل بدن پر مویی دارم حتی مو های سرم هم زیاد هستن پریودیم هم موقش هر دفعه تغییر نمیکنه ولی خب قبلا شیشم میشدم الان سه ماهه که یکم میشم شیو هم نمیکنم و در کل تا حالا مو های کل بدن رو نزدم فقط زیر بغل با موم یا کرم مو بر راستش خیلی میترسم میخوام بدونم چرا اینقدر مو تو بدنم رشد میکنه؟
سلام دوست عزیز
رشد زیاد موهای زائد در مکان هایی که رویش موی مردانه وجود دارد مانند زیر چانه، پشت لب و کشاله ران میتونه به علت اختلال هورمونی و ازدیاد هومون مردانه باشد. بهتره با انجام آزمایش هورمونی با مراجعه به متخصص زنان بررسی شوید.
بهترین دکتر متخصص زنان
سلام گلم اول شما تنظیم هورمون بکنید.اگه بلد نبودین واتساپ پیام بدین تا راهنمایی بکنم۰۹۰۳۸۵۶۴۲۵۵
سلام .ببخشید من الان تقریبا روی تمام قسمتهای بدنم موهای زائد وجود داره و واقعا عذاب اوره حتی روی کمر و پشت سرم ومن۱۸سالمه.بنظرتون مشکل از چیه؟!
سلام دوست عزیز
موهای زائد به علت افزایش هورمون مردانه و اختلالات هورمونی شماست. بهتره از این لینک نوبت متخصص پوست و مو گرفته و برای درمان و بررسی مراجعه کنید.
پزشک پوست و مو و زیبایی
سلام گلم تنظیم هورمون بکنید.اگه بلد نبودین واتساپ پیام بدین۰۹۰۳۸۵۶۴۲۵۵
سلام تنظیم هورمون بکنید.اگه بلد نیستین توواتساپ بهم پیام بدین۰۹۰۳۸۵۶۴۲۵۵
سلام خانوم دکتر من ۲۰ سالمه چند ساله روی گلوم بغل گوشم روی سینم روی شکمم و رانم موهای زائد رشد میکنن هیچ مشکلی ام از بابت پریودم ندارم منظم و دردی هم ندارم به نظرتون مشکلم چیه
سلام من ۳۵ سالمه ودارای ۳فرزند پسر هستم که فرزندان دومم ۲قلوهستن ،الان ۱۸ساله که پریودیم نامنظمه ودچار موهای زائد دربیشتر قسمتهای بدنم هستم وهمچنین وزن بالایی دارم ۱۱۷کیلو اکثر وقتها با آمپول پروژسترون پریود میشم تخمدان پلی کیستیک دارم وبیشتر وقتها خسته وافسرده وعصبی هستم وزمان پریودیم هم دچار گرفتگی های شدید عضلات ومفاصل هستم وخیلی پرخاشگر میشم .لطفا راهنماییم کنید
سلام دوست عزیز
علت داشتن موهای زائو و پریودهای نامنظم و علایم دیگر شما سندرم تخمدان پلی کیستیک است که موجب نامتعادلی هورمون های شما شده است. این بیماری باید تحت درمان داروهای هورمونی به مدت طولانی باشد تا علایم شما برطرف شود. کاهش وزن به بهبود این بیماری و موثر بودن درمان کمک زیادی می کند. از این لینک نوبت متخصص زنان گرفته و برای بررسی بیشتر و درمان مناسب مراجعه کنید.
متخصص زنان و زایمان
سلام .من ۱۸ سالمه زیر گلو و چانه ام مو زائد زیادی هست .نزدیک یک سال هم هست که پریود میشم اونم با دارو وامپول مشکلم چیه؟؟؟؟
سلام دوستعزیز
بنظر میرسه علت وجود موی زائد و نامنظمی قاعدگی به علت مشکلات هورمونی از جمله سندرم تخمدان پلی کیستیک است. بنابراین نیازه با مراجعه به متخصص زنان پیگیر درمان باشید. از این لینک میتونید نوبت بگیرید.
رزرو نوبت پزشک زنان
سلام دکتر من چند ماه هست پریودیم نامنظم شده و صورتم صاف صاف بوده حالاجوش میزنه ومو زاید داره درمیاد چیکارکنم
سلام
احتمال کیست تخمدانی یا PCOS وجود دارد
در اسرع وقت سونوگرافی دهید
سلام و احترام
من ۲۳ سالمه مو های اطراف سینه دارم روی شکم ران ها رشد سریع دارند
معاینات کردم گفتن کیست های ریز ریز داری تنبلی تخمدان داری قرص دروسبلین دادن آیا برای از بین بردن موی های زائد موثر هست
خانم احمدی عزیز
بله
دروسبلین یک داروی جلوگیری از بارداری است که در درمان اختلال خلقی پیش از قاعدگی، سندرم پیش از قاعدگی، سندرم تخمدان و آکنه وولگاریس موثر است.
طبق دستور مصرف کنید
سلام من ۱۵سالمه جدیدا زیر چانه و گلو و اطراف سینم مو هست نامنظم هم پریود میشم
مشکل چیه؟
سلام دوست عزیز
بنظر میرسه تخمدان پلی کیستیک در شما باعث ایجاد اختلال هورمونی و افزایش هورمون مردانه و رشد موهای زائد شده باشه. بهتره برای بررسی هورمون ها و درمان مناسب این سندرم به متخصص زنان مراجعه کنید. از این لینک میتونید نوبت بگیرید.
پزشک متخصص زنان
ممنون از همکاریتون
سپاس از همراهی شما.
لیزر کردن موها در صورتی ک تنبلی تخمدان داشته باشه ی فرد باعث بیشتر شدنش نمیشه؟و اینک از بین میرن با لیزر؟
سلام دوست عزیز
بیماران دچار تنبلی تخمدان دچار اختلال هورمونی هستن و هورمونهای مردانه آنها با افزایش موجب ایجاد موهای زائد شده. لیزر موهای زائد در کنار درمان اختلال هورمونی موثر خواهد بود وگرنه اگه مشکل هورمونی درمان نشه موهای زائد ممکنه کم بشه ولی از بین نمیره و با قطع عمل لیزر برا مدتی دوباره برمیگرده. توصیه میکنم با مراجعه به متخصص زنان مشکلات هورمونی و تنبلی تخمدان رو حل کنی.
متخصص زنان
سلام من ۱۴سالمه و اطراف سینم موهای ضخیمی هست و زیر گلوم هم مو های نازک مثل ریش ولی خیلی نازک تر هست پریودیم هم نامنظم هست الان مشکل من چی هست؟
سلام دوست عزیز
شما دچار اختلال هورمونی و احتمال سندرم تخمدان پلی کیستیک هستید. نیازه با انجام آزمایش کامل هورمونی و انجام سونوگرافی برای درمان این اختلال هورمونی به متخصص زنان مراجعه کنی.
متخصص زنان
باعرض سلام و خسته نباشید خدمت دکتر محترم
من چندوقته نامزد کردم و چند روزه در نامزدم که ۲۶ سالش هست موهای زائد زیادی که اصلا عادی نیست دیدم مثل خط ریش ، زیر چانه ، روی بینی ، بالای سینه و اطراف سینه و اطراف ران که در صورت مثل ریش هستن و در سینه هم مثل مردها ولی کمتر ، بوی عرق نامزدم خیلی زیاده جوری ک میره حموم بعد چند ساعت هم از زیر بغلش بوی تندی میاد هم پاهاش بو میده ، من ک پسرم اینجوری بوی عرق و پاهام بو نمیده و هی ازم قایمش میکنه، ازش پرسیدم قاعدگیشم نامنظمه و اینکه به شدت از باسن و ران چاق میشه و تا لاغر میکنه یک ماهه برمیگرده. درمورد مسائل جنسی که باهاش صحبت میکنم اصلا علاقه ای نشون نمیده و اصلا انگار شهوتی نداره و تحریک نمیشه و درباره بچه هم حرف زدم میگه شاید بچه دار نشیم انقد درباره بچه حرف نزن ، تو این چند روز خیلی تحقیق کردم و خیلی میترسم که اختلالات هورمونی و ناباروری داشته باشه و از من قایم کنه. خیلی هم زود میگه که اینا بحث های بعد از عقده و دلیلی نداره الان درباره این چیزا حرف بزنیم. لطفا راهنماییم کنید و بگید چیکار کنم چون من دوست ندارم همسرم بدنش مو و بو داشته باشه و بچه دارم نشه و مطمئنا به طلاق ختم میشه . توروخدا یه راهی بهم معرفی کنید و بگید میتونم بفرستمش دکتر و خودم بفهمم مشکل ناباروری و اختلال هورمون داره و کسایی که اختلالات هورمونی دارن اصلا بچه دار میشن یا نه . خیلی ممنونم.
سلام دوست عزیز
نامزد شما دچار اختلال هورمونی هست و موهای زاید به علت افزایش هورمون مردانه هست. اختلال هورمنی عامل رشد موهای زائد و بوی بد بدن و نامنظمی قاعدگی هست. این اختلال هورمونی قابل درمان است. بهتره به متخصص زنان مراجعه و با انجام آزمایشات هورمونی و سونوگرافی این اختلال هورمونی را با مصرف دارو تحت کنترل در آورند.
متخصص زنان
سلام وقت زیبا شما بخیر من تازه عروسی کردم حالا متوجه شدم کی همسرم موهای زائد صورت دارد ۱۷ساله هست دور از دسترسی به دکتر هستم باید چیکار کرد
سلام و وقت شما هم بخیر. رشد موهای زائد صورت در زنان ممکن است ناشی از تغییرات هورمونی، ژنتیک یا شرایط پزشکی خاصی باشد. در صورتی که همسر شما در حال حاضر به دکتر دسترسی ندارد، بهترین کار این است که از روشهای موقت مانند اصلاح با استفاده از اپیلاسیون، تیغ یا کرمهای حذف مو استفاده کند. همچنین، تغذیه سالم و سبک زندگی متعادل میتواند به تنظیم هورمونها کمک کند. اما اگر این مشکل ادامه یابد یا بر زندگی روزمره تأثیر بگذارد، توصیه میشود که در اولین فرصت به پزشک مراجعه کرده و علت دقیق مشکل را بررسی کند.
متخصص روانپزشک
لیزر کردن موها در صورتی ک تنبلی تخمدان داشته باشه ی فرد باعث بیشتر شدنش نمیشه؟و اینک از بین میرن با لیزر؟
سلام دوست عزیز
باعث بیشتر شدن موهای زائد نمیشه ولی اگه مشکل هورمونی رو همزمان حل نکنی لیزر تاثیری در از بین رفتن موهای زائد نخواهد داشت. از این لینک بهتره نوبت متخصص زنان گرفته و برای درمان مشکل خود مراجعه کنی.
رزرو نوبت پزشک زنان
سلام من پریود منظمی دارم و اینکه زیر چانه م چند تا موی سیاه دراورده اما زیاد سیاه نیستن و نرم هستن ازمایش تیرویید هم دادم مشکل نداشت میترسم مشکلی باشه میشه راهنمایی کنید
سلام گلم اول شما تنظیم هورمون بکنید.اگه بلد نبودین واتساپ پیام بدین تا راهنمایی بکنم
سلام خیلی خوب بود استفاده کردم
سلام دوست گرامی
ممنون از همراهیتون
سلام من ۲۰ سالمه از ۱۵ ۱۶ سالگی تعداد زیادی موی ضخیم زیر چانه ام رشد میکنه چندتا موی ضخیم روی سینه هم دارم…پریودم منظمه ..دلیل رشد موها چی میتونه باشه
سلام دوست عزیز
اختلال هورمونی و افزایش هورمون های مردانه میتونه عامل ایجاد موهای ضخیم با الگوی رشد مردانه بوجود بیاد. با مراجعه به متخصص زنان و انجام سونوگرافی رحم و تخمدان و بررسی هورمون ها این مورد برطرف میشه.
متخصص زنان و زایمان