فهرست مطالب
- قرص سیپروترون کامپاند چیست؟
- نحوه مصرف قرص سیپروترون کامپاند (قرص سیپروترون کامپاند را چگونه مصرف کنیم؟)
- موارد مصرف قرص سیپروترون کامپاند
- عوارض جانبی قرص سیپروترون کامپاند
- منع مصرف و موارد احتیاط قرص سیپروترون کامپاند
- تداخلات دارویی قرص سیپروترون کامپاند
- اطلاعات دارویی سیپروترون کامپاند
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
قرص سیپروترون کامپاند یک داروی تنظیم کننده هورمونی است که در برخی از اختلالات هورمونی و جنسی مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو شامل دو ماده موثره سیپروترون و استرادیول میشود که سیپروترون به عنوان ضداندروژن، آندروژنها و اختلالات مرتبط با آنها را کنترل میکند واسترادیول هم هورمون استروژنی است که تاثیرات استروژنی در بدن دارد.
سیپروترون کامپاند برای کنترل اختلالات مرتبط با آندروژن در زنان از جمله هیرسوتیسم (رشد ناگهانی موهای زائد در ناحیههای مردانه)، آکنه شدید و تنظیم سیکل قاعدگی استفاده میشود. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با قرص سیپروترون کامپاند، ترکیبات، نحوه مصرف، کاربرد و عوارض جانبی احتمالی آن آشنا شوید.
اگر میخواهید برای درمان اختلالات هورمونی از این دارو استفاده کنید، حتما پیش از مصرف با متخصص زنان و زایمان مشورت کنید. همچنین میتوانید از مشاوره دارویی استفاده کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با پزشکان وجود دارد.
قرص سیپروترون کامپاند چیست؟
قرص سیپروترون کامپاند (Cyproterone compound) داروی پزشکی از ترکیب دو عنصر سیپروترون و استروژن است که برای درمان علائم بهم ریختن هورمون زنانه مانند هیرسوتیسم و آکنه واژنی در زنان و درمان برخی اختلالات تناسلی مردان مانند خودپنداره جنسی غیرعادی و کاهش رغبت جنسی به کار میرود.
اسامی رایج داروی سیپروترون کامپاند:
- قرص سیپروترون کامپاند ابوریحان
- قرص دافنه ۲/۰.۰۳۵ میلی گرم
- قرص اتیسترون
- قرص دیان ۳۵
- قرص روکشدار سیبل
- قرص کلایرت ۲/۰.۰۳۵ میلی گرم
نحوه مصرف قرص سیپروترون کامپاند (قرص سیپروترون کامپاند را چگونه مصرف کنیم؟)
نحوه مصرف قرص سیپروترون کامپاند روزانه است و میزان دوز آن و فاصله بین هر بار بسته به علت مصرف دارو بستگی دارد که براساس تشخیص پزشک تعیین میگردد.
متن انگلیسی:
macmillan
If you forget to take the tablets, you should take the missed dose as soon as possible the same day. Take the next dose at the normal time
ترجمه متن:
اگر مصرف قرص ها را فراموش کردید، باید دوز فراموش شده را در اسرع وقت در همان روز مصرف کنید. دوز بعدی را در زمان عادی مصرف کنید.
موارد مصرف قرص سیپروترون کامپاند
از موارد مصرف این قرص میتوان به کاربردهای زیر اشاره کرد:
- درمان هیرسوتیسم با کاهش سطح هورمونهای مردانه مانند تستوسترون
- بخشی از درمان آکنه واژنی در زنان در نواحی پوستی مانند جوش های ریز صورت، گردن، قفسه سینه و پشت زنان. پزشک ممکن است برای درمان جوش (چگونه جوش های صورت را از بین ببریم؟) این دارو را تجویز کند.
- درمان برخی اختلالات تناسلی مردان از جمله خودپنداره جنسی غیرعادی یا کاهش رغبت جنسی
۱. قرص سیپروترون کامپاند برای کیست تخمدان
قرص سیپروترون کامپاند در برخی موارد ممکن است برای درمان و بهبود علائم کیست تخمدان مورد استفاده قرار بگیرد به ویژه در مواردی که کیستها باعث افزایش سطح هورمونهای مردانه مانند تستوسترون در بدن میشوند. این دارو با کاهش سطح هورمونهای مردانه، میتواند به کنترل و کاهش رشد کیستهای تخمدان کمک کند.
۲. قرص سیپروترون کامپاند و تنبلی تخمدان
تنبلی تخمدان به وضعیتی اطلاق میشود که تخمدانها نتوانند به طور معمول تخمک تولید کنند یا تخمکها به صورت ناکافی تولید شوند. سیپروترون کامپاند به عنوان دارو ضداندروژنیک (ضداستروژن) سطح هورمونهای مردانه مانند تستوسترون را پایین میآورد. در مواردی که تنبلی تخمدان ناشی از افزایش سطح هورمونهای مردانه در بدن است این دارو با کاهش سطح این هورمونها، در تنظیم تخمکگذاری و بهبود تاب آوری تخمدانها مشارکت میکند.
۳. قرص سیپروترون کامپاند و تنظیم قاعدگی
یکی از کاربردهای این قرص تنظیم قاعدگی است بهخصوص در برخی اختلالات قاعدگی مانند سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS). سیپروترون کامپاند با کاهش سطح هورمونهای مردانه به تنظیم قاعدگی و کاهش عوارض این اختلال کمک میکند. برای کنترل قاعدگی نامنظم و عوارض قاعدگی شدید مانند درد شدید قاعدگی، خونریزی بیش از حد یا پریودی بیش از حد نیز این دارو تجویز میشود.
۴. قرص سیپروترون کامپاند برای جلوگیری از بارداری
این دارو به عنوان آنتی اندروژن با کاهش سطح هورمونهای مردانه مانند تستوسترون اثرات ضدتخمکگذاری دارد و در روشهای جلوگیری از بارداری مانند قرصهای ترکیبی (مانند قرصهای ضد بارداری) یا روشهای دیگر مثل اسپیرال مسی و لقاح داخل رحمی به عنوان کنترل کننده تولید هورمونهای تخمدان استفاده میشود.
۵. سیپروترون کامپاند ریزش مو
مصرف این دارو باعث کاهش ترشح اندروژنها توسط غدد کلیوی و تخمدانها شده و در عین حال از اتصال DHT به فولیکولهای مو جلوگیری میکند. اگر علت ریزش مو در زنان مشکلات هورمونی باشد، این دارو تاثیرگذار است. مصرف این دسته از داروها معمولا بهترین درمان ریزش مو زنان است.
متن انگلیسی:
cmccparis
It slows down hair loss while promoting hair growth
ترجمه متن:
ریزش مو را کند میکند و در عین حال باعث رشد مو میشود.
دوز مصرفی قرص سیپروترون کامپاند
دوز مصرفی قرص باید توسط پزشک بسته به وضعیت بیمار، علت تجویز دارو و سایر موارد پزشکی تعیین شود. قرص سیپروترون کامپاند معمولا به صورت دورهای مصرف میشود. در بزرگسالان بهصورت روزانه دو تا سه بار بعد از غذا باید استفاده شود.
عوارض جانبی قرص سیپروترون کامپاند
برخی از عوارض جانبی شایع این دارو عبارتند از:
- ریزش مو
- خشکی و تغییر رنگ پوست به خاکستری یا قهوهای
- افزایش وزن
- کاهش انرژی و خستگی
- کاهش شهوت جنسی و تغییرات در عملکرد جنسی
- اختلالات گوارشی مانند تهوع، استفراغ، سوهاضمه و اسهال
- تغییرات پریود
- گرگرفتگی و عرق کردن
- تغییر در خلق و خو
- تورم یا حساسیت سینهها
- تنگی نفس
- تاثیر روی کبد
سیپروترون کامپاند و چاقی
برخی افراد ممکن است در طول مصرف سیپروترون کامپاند افزایش وزن را تجربه کنند که علت آن تاثیر سیپروترون بر هورمونهای بدن و عوارض جانبی آن مانند افزایش اشتها یا تغییرات متابولیک است. البته لزوما همه با افزایش وزن و چاقی روبهرو نمیشوند چرا که عوامل دیگری مانند رژیم غذایی، سطح فعالیت بدنی و ویژگیهای فردی هم روی چاقی ناشی از مصرف سیپروترون کامپاند موثرند.
لکه بینی و قرص سیپروترون کامپاند
یکی از عوارض جانبی مصرف این قرص اختلال در قاعدگی یا لکه بینی نامنظم بین دوره پریودی (علت لکه بینی بعد از پریود چیست؟) است. معمولا لکه بینی و خونریزی نامنظم واژینال حین دوره مصرف این دارو عادی است و جای نگرانی وجود ندارد، بنابراین با مشورت پزشک به مصرف دارو ادامه دهید.
حالت تهوع قرص سیپروترون کامپاند
حالت تهوع و استفراغ در برخی مصرفکنندههای این دارو دیده میشود که معمولا در مدت زمان کوتاهی بعد مصرف خود به خود برطرف خواهد شد. با این حال، اگر تهوع شدید است یا به مدت طولانی ادامه دارد و تداوم آن باعث مشکلات جدی میشود، بهتر است با پزشک در مورد این موضوع صحبت کنید.
پزشک با تغییر زمان مصرف دارو، غذاهای سبک قبل از دارو، یا مصرف همزمان با غذا کمک میکند این عارضه کاهش یابد. در صورتی که تهوع شدید باشد، پزشک جهت کاهش علائم داروی ضد تهوع تجویز میکند.
عوارض مصرف طولانی مدت سیپروترون کامپاند
برخی عوارض جانبی در صورت مصرف طولانی مدت عبارتند از:
- افزایش خطر اختلالات متابولیک مانند بالا رفتن چربی خون، مقاومت به انسولین و افزایش خطر ابتلا به دیابت
- خطر افسردگی و تغییرات خلقی
- ضربان قلب نامنظم
- کاهش کثرت استخوانی و ریسک بیشتر شکستگی استخوان
- تغییر عملکرد کبد
منع مصرف و موارد احتیاط قرص سیپروترون کامپاند
در صورت مشاهده هر کدام از علائم زیر باید جانب احتیاط را رعایت نموده و در صورت تشدید از مصرف دارو خودداری کنید:
- حساسیت به سیپروترون کامپاند یا هر یک از مواد تشکیل دهنده آن
- افسردگی مزمن و حاد
- افرادی که سابقه آبولی یا ترومبوز دارند.
- برای کودکان قبل از سن بلوغ نباید مصرف شود.
- افرادی که تومور بدخیم دارند.
- بیماری کبدی
- بیماری کلیوی
- بیماری قلبی-عروقی
- سابقه خونریزی ناشی از علت نامشخص
- بیماری سرطان پستان
- افراد مبتلا به میگرن
- بیماران آسم
- تشنج
- بارداری و شیردهی
- مصرف همزمان داروهای دیگر
مصرف قرص سیپروترون کامپاند در بارداری
مصرف قرص سیپروترون کامپاند در بارداری ممنوع است و ممکن است به جنین آسیب برساند و مشکلات جدی برای نوزاد ایجاد کند. این قرص برای کنترل و درمان بیماریهای مرتبط با افزایش هورمون آندروژن مانند سندرم تخمدان پلیکیستیک و قاعدگی نامنظم استفاده میشود که سطح هورمون تستوسترون در بدن را پایین میآورد. بنابراین به خانمهای باردار توصیه میشود تنها در صورت تجویز و تشخیص پزشک متخصص از این دارو در دوران بارداری استفاده کنند.
مصرف قرص سیپروترون کامپاند در شیردهی
یکی از موارد منع مصرف این قرص دوران شیردهی است چرا که ممکن است دارو و اثرات جانبی آن از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شوند و اثر سویی روی سلامت و رشد نوزاد بگذارند. بنابراین، اگر در دوران شیردهی هستید و قصد مصرف سیپروترون کامپاند دارید، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا داروی جایگزین مناسبی توصیه کند که در دوران شیردهی ایمن باشد.
بارداری بعد از قطع قرص سیپروترون کامپاند
برای بارداری بعد از قطع قرص سیپروترون کامپاند بدن به زمان نیاز دارد تا سیستم تناسلی به حالت طبیعی برگشته و تعادل هورمونی در بدن برقرار شود. پس از قطع دارو بین چند هفته تا چند ماه طول میکشد تا تنظیمات طبیعی سیستم تناسلی برقرار شود. در این مدت، بدن شروع به تولید هورمونهای تناسلی کرده و تخمکها شروع به رشد میکنند.
پس از بازگشت تنظیمات طبیعی، احتمال بارداری وجود دارد. بنابراین، اگر پس از قطع مصرف قرص، قصد بارداری دارید، باید صبر کنید تا سیستم تناسلی شما به حالت طبیعی برگردد. در این مدت، بهتر است از روشهای مناسب برنامهریزی خانواده برای جلوگیری از بارداری استفاده کنید.
تداخلات دارویی قرص سیپروترون کامپاند
مصرف همزمان این قرص با داروهای زیر تداخل دارد:
- داروهای ضدتشنج
- داروهای ضدتخلیهکننده معده
- داروهای ضدتعریق
- داروهای ضدانعقاد
اطلاعات دارویی سیپروترون کامپاند
اسامی رایج دارویی، عوارض احتمالی و تداخلات دارویی قرص سیپروترون کامپاند را در جدول زیر مشاهده میکنید:
اسامی رایج دارویی | عوارض جانبی | تداخلات دارویی |
---|---|---|
قرص سیپروترون کامپاند ابوریحان | سردرد | کاربامازپین |
قرص دافنه ۲/۰.۰۳۵ میلی گرم | خواب آلودگی | فنیتوئین |
قرص اتیسترون | تهوع و استفراغ | آنتی اسیدها |
قرص دیان ۳۵ | خستگی | داروهای ضدتعریق |
قرص روکشدار سیبل | تاری دید | داروهای ضدانعقاد |
قرص کلایرت ۲/۰.۰۳۵ میلی گرم | – | – |
مکانیسم عملکرد قرص سیپروترون کامپاند
قرص سیپروترون کامپاند شامل دو ماده موثره استئونات سیپروترون و استئونات اتینیلاسترادیول است. سیپروترون با اتصال به گیرندههای آندروژن در سلولها، عملکرد این هورمونها را مهار میکند و فعالیت آندروژن در بدن را کاهش داده و کنترل میکند. استرادیول موجود در این قرص به صورت استئونات اتینیلاسترادیول است که به عنوان هورمون استروژنی عمل میکند.
استفاده از استرادیول در این قرص، به عنوان جبران هورمونی برای کاهش هورمون آندروژن در بدن استفاده میشود. به طور کلی، قرص سیپروترون کامپاند با اتصال سیپروترون به گیرندههای آندروژن و مهار عملکرد هورمونهای آندروژن، کنترل تولید بیش از حد هورمون آندروژن در بدن را انجام میدهد.
تفاوت قرص ال دی و سیپروترون کامپاند
قرص ال دی (LD) و سیپروترون کامپاند دو داروی متفاوت هستند که کاربردهای مختلفی دارند:
- ال دی دارویی با ترکیبات مشابه هورمونهای زنانه است که برای جلوگیری از بارداری استفاده میشود.
- سیپروترون کامپاند ضداندروژن برای کنترل تولید بیش از حد هورمون آندروژن (مردانه) در بدن و درمان هیرسوتیسم، آکنه و آلودگی پوستی مرتبط با هورمون تجویز میشود.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
قرص سیپروترون کامپاند یک ترکیب دارویی شامل سیپروترون و استرادیول است که به عنوان ضداندروژن با مهار عملکرد هورمونهای آندروژن، فعالیت آندروژن در بدن را مهار میکند. استفاده از قرص سیپروترون کامپاند باید تحت نظر پزشک تجویز شود و دستورالعملها و مقادیر مصرف را باید به دقت رعایت کرد.
این دارو به عنوان روش درمانی برای کنترل بیش از حد هورمونهای مردانه تجویز میگردد مانند تنظیم اختلالات هورمونی در زنان، هیرسوتیسم یا آکنه شدید. دارو حتما باید با دقت و طبق توصیه پزشک مصرف شود.
قبل از مصرف قرص سیپروترون کامپاند حتما با متخصص زنان مشورت کنید. همچنین میتوانید از مشاوره دارویی هم استفاده کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین دکتر زنان زایمان و نازایی وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام پریودهای نامنظمی داشتم سونو داخلی دادم تنبلی تخمدان وکیست داشتم دکتر برام قرص سیپروکامپاند نوشتن .از روز سوم گفتن ک شروع کنم ب خوردن الان نه روز گذشته هنوز پریودیم قطع نشده تا نصبت ب قبلم خونریزی شدیدتری دارم.الان باید چکار کنم دسترسی هم ب دکترم ندارم تو این تعطیلات
سلام
در این شرایط دارو را قطع کنید
سلام خسته نباشین ،من ۲۴سالمه و یه سالی هست ک پریودیم نامنظم هست و پلی کیست دارم، جدیدا رفتم دکتر و قرص رو یه هفته نیمه ک شرو کردم ،و حدودا ۶روز پیش با پارتنرم رابطه داشتم ولی چون باکره هستم به واژنم مایه م ریخته نشده ولی دست اغشته خورده بهم ترس از بارداری دارم چون قبلا دقت نداده بودم ک موقع خوردن قرص حالت تهوع داشتم یا نه ،ولی بعد رابطه ترسیدم و نمیدونم شاید از استرسه ک شاید باردار باشم تهوع دارم ،هم خوردو خوراکم خیلی کم شده و عرض یه هفته پنج کیلو کاهش وزن داشتم و ترشح سفید و پنیری دارم ک تو دوره تخمک گذاریمه ک بیشتر از قبله امروز یکم کمتر شده ،احتمال بارداری هست با وجود قرص سیپروترون و کیستی ک دارم ؟ یا از استرسه همه ی اینا و عوارض قرصه؟
سلام
با این شرایط احتمال بارداری وجود ندارد
ولی باید سونو را برای کیست انجام دهید
خیلی ممنونم
سالم باشید مهسای عزیز
سلام ببخشید برای تنبلی تخمدان دکتر سه تا داروی فلوتاناکس ،فلوتامید و سیپروترون کامپاند تجویز کردن
هرشب بعد از مصرف این داروها دلپیچه میگیرم خواستم ببینم طبیعیه؟
سلام
گاهی در برخی افراد این عوارض اتفاق می افتددرمان را ادامه دهید
سلام برای جلوگیری از بارداری و افزایش سایز بعضی از قسمتهای بدن میشه از این دارو استفاده کرد؟ باتشکر🙏
سلام
بله
ولی با تجویز و تشخیص متخصص زنان
سلام ببخشید برای جلوگیری از بارداری و افزایش سایز بعضی از قسمتهای بدن میشه از این دارو استفاده کرد؟ باتشکر
سلام
بله
ولی با تجویز و تشخیص متخصص زنان
سلام من دو ماه قرص رو مصرف کردم بخاطر تنبلی تخمدان و طبق اینکه پریودی من سه روزه هستش دوره سوم روز سوم قرص رو شروع کردم و همون روز رابطه داشتم و دیگه جلوگیری نداشتم امکان بارداری هست؟
سلام
در این شرایط امکان بارداری وجود ندارد
سلام ببخشید برای جلوگیری از بارداری و افزایش سایز بعضی از قسمتهای بدن بجای قرص LDمیشه از این قرص استفاده کرد?
سلام
بله
ولی با تجویز و تشخیص متخصص زنان
سلام من قرص سیبل استفاده میکنم الان پریود شدم ۳تاقرص مونده بخورم یانه
سلام
بله
سلام من از قرص سیبل استفاده میکنم برای تنبلی تخمدونم الان پریودشدم ۳تاقرصم مونده بخورم یا نه؟
سلام
بله
سلام من لک بینی دارم الان ۹ روز هست چ قرصی مصرف کنم قطع بشه میخوام برم کربلا تو رو خدا بهم بگید چی مصرف کنم
سلام
می توانید از یک دوره قرص ld استفاده کنید
سلام من لک بینی دارم الان ۹ روز هسچ قرصی مصرف کنم قطع بشه میخوام برم کربلا تو رو خدا بهم بگید چی مصرف کنم
سلام
می توانید از یک دوره قرص ld استفاده کنید