آمپول ضد بارداری چیست؟ مزایا و معایب این روش

آنچه در این مقاله می‌خوانید

آمپول ضد بارداری یکی از روش‌های موثر پیشگیری از بارداری است. در این روش نیاز به اقدام روزانه نبوده و درد و خونریزی پریود کمتر می‌شود. ماهی یک بار یا هر سه ماه یک بار باید مجدد تزریق انجام شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 6 دقیقه
آمپول ضد بارداری

اگر به دنبال روشی برای پیشگیری از بارداری هستید، احتمالا در مورد آمپول ضد بارداری مطالبی شنیده‌اید. این آمپول‌ها انواع مختلفی داشته، اما مکانیزم آنها یکسان است. درصورتی‌که قصد دارید از این روش برای جلوگیری از بارداری استفاده کنید، تا انتهای مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح می‌دهیم که این آمپول‌ها چگونه عمل می‌کنند؟ چگونه باید از آنها استفاده کرد؟ آیا لازم است قبل از آن آزمایشی بدهیم؟ مزایا و معایب این روش چیست؟ چه افرادی می‌توانند از این آمپول‌ها استفاده کنند و تزریق آنها برای چه افرادی مناسب نیست؟

قبل از تزریق آمپول های ضد بارداری بهتر است با دکتر زنان مشاوره داشته باشید. برای ارتباط با بهترین متخصصان می‌توانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.

آمپول ضد بارداری (Birth Control Shot) چیست؟

روش‌های مختلفی برای پیشگیری از بارداری وجود دارد. برخی از روش‌ها احتمال موفقیت بسیار بالایی داشته و برخی دیگر عوارض و معایب کمتری دارند. یکی از روش‌های پرطرف‌دار آمپول‌های ضدبارداری است که توسط متخصص زنان تزریق می‌شوند.

آمپول های ضد بارداری یا Birth Control Shot یکی از راه های پیشگیری از بارداری هستند که خانم‌های زیادی از آن استفاده می‌کنند. این آمپول به باسن یا بازو تزریق شده و برای مدت مشخصی احتمال حاملگی را به صفر نزدیک می‌کند. در این آمپول از هورمون ساخت بشر به نام مدروکسی پروژسترون استفاده می‌شود. این هورمون شبیه به هورمون طبیعی پروژسترون است. با تزریق این هورمون در عضله یا زیر پوست شما برای مدت مشخصی محافظت کامل خواهید داشت.

آمپول های ضدبارداری حاوی هورمون پروژسترون بوده و از لقاح اسپرم و تخمک جلوگیری می‌کند.
آمپول های ضدبارداری حاوی هورمون پروژسترون بوده و از لقاح اسپرم و تخمک جلوگیری می‌کند.

آمپول های ضد بارداری چگونه عمل می کنند؟

آمپول‌های ضدبارداری هورمونی هستند و با تغییرات هورمونی از لقاح اسپرم و تخمک جلوگیری می‌کنند. هورمون مدروکسی پروژسترون در آمپول های ضد بارداری شبیه به هورمون طبیعی پروژسترون عمل می‌کند. این هورمون روی غده هیپوفیز تاثیر گذاشته و باعث می‌شود خروج تخمک از تخمدان‌ها متوقف شود. بدون وجود تخمک در رحم امکان لقاح وجود نداشته و شخص بارور نمی‌شود.

این آمپول‌ها از طریق مکانیزم دیگری هم می‌توانند جلوی بارداری را بگیرند. به همین دلیل محافظت بسیار بالایی در برابر بارداری ایجاد می‌کنند. این هورمون باعث تغییر در پوشش و مخاط دهانه رحم می‌شود. با غلیظ شدن مخاط رحم امکان رسیدن اسپرم به تخمک تا حد زیادی از بین می‌رود.

چگونه باید از آمپول ضد بارداری استفاده کرد؟

قبل از تزریق Birth Control Shot دکتر زنان معاینه کلی انجام داده و فشار خون شما را اندازه می‌گیرد. تزریق روی بازو یا باسن انجام می‌شود. بعد از تزریق آمپول روی آن را ماساژ ندهید. باتوجه‌به زمان تزریق ممکن است متخصص زنان به شما پیشنهاد کند که تا ۷ روز از روش پیشگیری با کاندوم استفاده کنید. اما در دوره‌های تزریق بعدی نیاز به روش پیشگیری ثانویه نیست.

برخی از آمپول های ضد بارداری سه ماهه و برخی یک ماهه هستند. فواصل میان تزریق‌ها نباید بیشتر از این زمان شود. اگر فاصله بیشتر شد، باید قبل از تزریق مجدد آزمایش بارداری بدهید.

نمی‌دونی چجوری از آمپول ضد بارداری استفاده کنی؟

همین حالا با پزشک مشورت کن!

زمان شروع استفاده از آمپول ضد بارداری

پزشک قبل از تزریق آمپول ضدبارداری باید مطمئن باشد که شما باردار نیستید. به همین دلیل اولین تزریق باید ۷ روز بعد از شروع پریود انجام شود. اگر به‌تازگی زایمان کرده‌اید، باید ۵ روز بعد از زایمان اولین تزریق را انجام دهید. زمان مشخصی برای تزریق آمپول وجود ندارد. شما در هر زمانی می‌توانید آن را تزریق کنید. اما در برخی زمان‌ها لازم است قبل تزریق آزمایش بارداری بدهید.

بهترین زمان برای تزریق آمپول ضد بارداری ۷ روز بعد از شروع پریود است. در زمان‌های دیگر هم می‌توان آن را تزریق کرد. اما قبل از تزریق باید آزمایش بارداری بدهید.

انواع آمپول ضد بارداری

آمپول های ضدبارداری به دودسته تقسیم می‌شوند. برخی از آنها آمپول ضد بارداری سه ماهه بوده و باید هر ۱۲ هفته یک‌بار آن را تزریق کرد. برخی دیگر آمپول ضد بارداری یک ماهه بوده و باید هر ماه تمدید شود.

  • آمپول ضد بارداری سه ماهه: آمپول های سه ماهه یا DMPA باید هر سه ماه یک‌بار تزریق شوند.
  • آمپول ضد بارداری یک ماهه: آمپول سیکلوفم هر ماه یک‌بار تزریق می‌شود. این آمپول حاوی دپومدروکسی پروژسترون استات و استرادیول سیپیونات است.
آمپول ضدبارداری 3 ماهه را باید هر 12 هفته یک بار تزریق کرد.
آمپول ضدبارداری ۳ ماهه را باید هر ۱۲ هفته یک بار تزریق کرد.

مزایا و کاربرد آمپول های ضد بارداری

از مهم‌ترین مزایای آمپول‌های ضدبارداری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • نیازی به اقدام روزانه نیست.
  • پیشگیری از بارداری در رابطه جنسی تاثیری ندارد.
  • روش بسیار موثری است.
  • درد و گرفتگی در طول دوره پریود کاهش پیدا می‌کند.
  • خونریزی قاعدگی کمتر شده و در برخی موارد به طور کامل متوقف می‌شود.
  • خطر ابتلا به سرطان اندومتر کمتر می‌شود.

آمپول‌های ضدبارداری نیازی به اقدام روزانه نداشته و درد و خونریزی پریود را کاهش می‌دهند.

این آمپول‌ها روش بسیار موثری بوده و درد و خونریزی پریود را هم کاهش می‌دهند.
این آمپول‌ها روش بسیار موثری بوده و درد و خونریزی پریود را هم کاهش می‌دهند.

عوارض آمپول های ضد بارداری

قبل از تزریق آمپول ضد بارداری باید با عوارض و معایب این روش آشنا شوید. مهم‌ترین معایب این آمپول‌ها عبارت‌اند از:

  • ممکن است بازگشت به باروری تاخیر داشته باشد. گاهی حدود ۱۰ ماه یا بیشتر طول می‌کشد تا دوباره تخمک‌گذاری شروع شود. اگر قصد دارید در یک سال آینده باردار شوید، این روش مناسب شما نیست.
  • در برابر بیماری‌های مقاربتی از شما محافظت نمی‌کند. برخی مطالعات نشان می‌دهند که این آمپول‌ها خطر ابتلا به ایدز و کلامیدیا را افزایش می‌دهند. ممکن است دلیل آن استفاده‌نکردن از کاندوم یا مشکلات هورمونی باشد.
  • این آمپول‌ها روی تراکم مواد معدنی استخوان تاثیر می‌گذارند. به همین دلیل سازمان غذا و دارو توصیه می‌کند که بیشتر از دو سال از این آمپول‌ها استفاده نکنید. زیرا خطر پوکی استخوان و شکستگی استخوان را در سنین بالا افزایش می‌دهد.

برخی از عوارض آمپول های ضد بارداری شایع بوده و معمولا بعد از چند ماه برطرف می‌شوند. این عوارض عبارت‌اند از:

  • درد شکم
  • نفخ
  • کاهش علاقه به رابطه جنسی
  • افسردگی
  • سرگیجه
  • سردرد
  • پریودهای نامنظم و خونریزی ناگهانی
  • عصبی شدن
  • ضعف و خستگی
  • افزایش وزن
  • آکنه
  • تغییرات اشتها
  • موهای زائد روی صورت و بدن
  • ریزش مو

به نقل از webmd در رابطه با عارضه شایع آمپول‌های ضدبارداری:

تغییر در چرخه قاعدگی از شایع‌ترین عوارض جانبی آمپول ضدبارداری است. پس از یک سال استفاده، حدود ۵۰٪ از زنان پریود نمی‌شوند. اگر این اتفاق برای شما بیفتد، زمانی که تزریق واکسن را متوقف کردید، پریودتان به حالت قبل بازمی‌گردد.

استفاده از آمپول ضد بارداری برای چه افرادی مناسب است؟

آمپول ضد بارداری جز روش‌هایی است که به خانم‌های دارای فرزند توصیه می‌شود، آن را انتخاب کنند. اگر به هر دلیلی نمی‌خواهید هر روز از قرص استفاده کنید، نمی‌توانید استروژن دریافت کنید یا مشکلاتی مانند کم‌خونی، تشنج، بیماری سلول داسی‌شکل، اندومتریوز یا فیبروم رحم دارید، استفاده از آمپول ضد بارداری برای شما گزینه خوبی است.  

اگر فرزندی دارید و نمی‌خواهید در یک سال آینده باردار شوید، می‌توانید از آمپول ضد بارداری استفاده کنید.
اگر فرزندی دارید و نمی‌خواهید در یک سال آینده باردار شوید، می‌توانید از آمپول ضد بارداری استفاده کنید.

چه کسانی نباید از آمپول ضد بارداری استفاده کنند؟

هرکدام از روش‌های پیشگیری از بارداری برای برخی افراد مناسب بوده و برای برخی توصیه نمی‌شوند. آمپول های ضد بارداری نیز برای برخی خانم‌ها مناسب نیستند. اگر هر یک از موارد زیر در مورد شما صدق می‌کند، نباید از این روش جلوگیری استفاده کنید.

  • خونریزی واژینال بدون دلیل
  • سرطان سینه
  • بیماری کبدی
  • حساسیت به آمپول‌های ضدبارداری
  • عوامل خطر مربوط به پوکی‌استخوان
  • سابقه افسردگی
  • سابقه حمله قلبی یا سکته مغزی

اگر مشکلاتی مانند دیابت، فشارخون بالا، سابقه بیماری قلبی یا خونریزی واژینال بی‌دلیل دارید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید تا بهترین روش پیشگیری را به شما معرفی کند. برای مشاوره با دکتر زنان می‌توانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.

برای درمان عفونت واژن، قبل از بارداری با متخصص مشورت کن!

بعد از تزریق آمپول ضد بارداری چه زمانی به دکتر زنان مراجعه کنیم؟

اگر بعد از تزریق آمپول ضد بارداری دچار هر یک از علائم زیر شدید، حتما با پزشک خود تماس گرفته یا به مطب مراجعه کنید.

  • افسردگی
  • خونریزی شدید یا نگرانی در مورد الگوی خونریزی
  • مشکل در تنفس
  • چرک، درد زیاد، قرمزی، خارش یا خونریزی در محل تزریق
  • درد شدید زیر شکم
  • واکنش آلرژیک جدی
  • سایر علائم غیرمعمول

قیمت آمپول ضد بارداری چقدر است؟

قیمت آمپول ضدبارداری باتوجه‌به برند و کشو سازنده متفاوت است. همچنین قیمت آمپول ضد بارداری سه ماهه با یک ماهه تفاوت دارد. برای اطلاع از قیمت دقیق آمپول به همراه هزینه تزریق آن باید به متخصص زنان مراجعه کنید. برای ارتباط با بهترین پزشکان می‌توانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.

برای تزریق آمپول ضد بارداری به کدام دکتر مراجعه کنیم؟

آمپول ضد بارداری یکی از روش‌های پیشگیری از بارداری است که با تزریق هورمون مدروکسی پروژسترون عمل می‌کند. این هورمون شبیه هورمون پروژسترون طبیعی بدن است. برخی از این آمپول‌ها سه ماهه بوده و باید هر ۱۲ هفته یک‌بار تمدید شوند. برخی از آنها نیز یک ماهه بوده و ماهی یک بار باید آن را تزریق کنید.

آمپول های ضدبارداری روش مطمئنی بوده و تا ۹۴٪ محافظت می‌کنند. اما باعث بروز عوارضی مانند دل‌درد، نفخ، ریزش مو و افزایش وزن در چند ماه اول می‌شوند. اگر قصد بارداری در یک سال آینده را دارید، از این روش جلوگیری نباید استفاده کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این روش و میزان موفقیت آن بهتر است با متخصص زنان و زایمان مشاوره داشته باشید. برای ارتباط با بهترین پزشکان می‌توانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

اثربخشی آمپول های ضدبارداری ۹۹٪ بوده و نسبت به بسیاری از روش‌های دیگر تاثیر بالاتری دارد. اما ازآنجایی‌که ممکن است خانم‌ها کاملا منظم آن را دریافت نکنند، تاثیر آن را می‌توان ۹۴٪ اعلام کرد.

بله شما می‌توانید حدود ۵ روز بعد از زایمان از آمپول ضدبارداری استفاده کنید. حتی در دوران شیردهی نیز تزریق آن مشکلی ایجاد نمی‌کند.

طبق تحقیقات انجام شده از هر ۱۰۰ نفری که یک‌بار از این آمپول استفاده می‌کنند، در یک سال ۶ نفر باردار می‌شوند. اما خانم‌هایی که باتوجه‌به نوع آمپول هر ماه یا هر سه ماه یک‌بار آن را تزریق می‌کنند، تا حد بسیار زیادی مصون هستند.

یکی از معایب آمپول های ضد بارداری اختلال در پریود و نامنظم شدن دوره‌ها است. با گذشت چند ماه از زمان تزریق، خونریزی و درد پریود بسیار کمتر می‌شود. در برخی افراد نیز ممکن است به‌طورکلی قاعدگی متوقف شود.

یکی از مشکلات روش‌های پیشگیری هورمونی از جمله آمپول ضدبارداری افزایش وزن است. این عارضه شایع بوده و در بسیاری از خانم‌ها بعد از چند ماه استفاده از این روش دیده می‌شود.

اگر قصد بارداری تا یک سال آینده را دارید، نباید از این روش جلوگیری استفاده کنید. زیرا در بیشتر افراد بعد از اتمام دوره این آمپول حدود ۱۰ ماه یا بیشتر نمی‌توان باردار شد. به همین دلیل بهتر است با نظر پزشک از روش دیگری برای محافظت استفاده کنید.

اگر بیشتر از ۲ هفته از موعد تزریق مجدد آمپول بگذرد، احتمال بارداری تا حد زیادی افزایش پیدا می‌کند. در این شرایط باید از روش پیشگیری ثانویه مانند کاندوم استفاده کنید.

اثربخشی این آمپول‌ها بسیار سریع است. اگر در ۵ روز اول پریود آن را دریافت کنید، از همان زمان تزریق تاثیر خود را می‌گذارد. در برخی از زمان‌ها متخصص زنان توصیه می‌کند که تا یک هفته از روش پیشگیری با کاندوم به‌عنوان پیشگیری ثانویه استفاده کنید.

برخی از خانم‌ها بعد از قطع این روش جلوگیری علائمی شبیه به علائم آنفولانزا و خونریزی غیرمعمول دارند. البته در این مورد باید تحقیقات بیشتری انجام شود.

روش‌های جلوگیری هورمونی نمی‌توانند از بیماری های مقاربتی جلوگیری کنند. برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری‌ها باید از کاندوم مردانه یا زنانه استفاده کنید.

امتیاز شما به مقاله:
(3.9از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید ... با هر بار نوشتن بیشتر یاد می‌گیرم. خوشحالم در دکترتو فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره آمپول ضد بارداری

  1. زهره گفت:

    سلام خسته نباشین من دو بار زدم امپول ضد بارداری هر بارم که زدم کلالکه بینی حتی پرید میشم قطع نمیشم چی مصرف کنم که این حالت نداشته باشم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      تحت نظارت پزشکتان می توانید از ترانهگزامیک اسید استفاده نمایید

  2. ناشناس گفت:

    سلام

    بعد از امپول جلوگیری دچار ترشح های بد بو و عفونت شدید شدم چی باید مصرف کنم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      آمپول ضد بارداری موجب ایجاد عفونت نمی شود ایجاد بوی بد واژن و ترشحات به علت عفونت دهانه رحم بوده که با انجام تست پاپ اسمیر نوع عفونت مشخص شده و درمان می شوید. بهتره از این لینک نوبت متخصص زنان گرفته و مراجعه کنید.
      متخصص زنان و زایمان

  3. Zinab گفت:

    سلام خسته نباشین مننزدیک ۴ ساله امپول سه ماهه استفاده کردم و پریودیم کلا قطع شده ایا احتمال یائسگی زود رس وجود داره؟؟و چقدر زمان لازمه که پریودی منظم بشه؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      احتمال تغییرات هورمونی و کیست تخمدان وجود دارد
      بهتر است ابتدا سونو انجام دهید

  4. مانیا گفت:

    سلام من امپول ۳ماهه زدم الان بعداز یک ماه پریود شدم آیا خطرناکه

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      باید از نظر هورمونی و یا کیست های تخمدانی و یا رحمی سونوگرافی شوید
      جدی بگیرید

  5. ناشناس گفت:

    سلام من امپول سه ماهه زدم بعد از یکماه پریودشدم آیا خطری داره

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      باید از نظر هورمونی و یا کیست های تخمدانی و یا رحمی سونوگرافی شوید
      جدی بگیرید

      https://doctoreto.com/doctors/speciality/ob-gyn

  6. پروانه گفت:

    من ۱۵ سال آمپول سه ماهه زدم البته گاهی هم قطع کردم و پرید شدم الان برا ۴ روز دیگه نوبت عمل دارم و میخوام پرید بشم چون قبل از پریدی سینه هام بزرگتر میشن ودرد دارن حالا چیکار کنم پرید نشم چون عمل دارم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      مصرف هر داروی هورمونی موجب داشتن علایم پریود می شود و اگر قصد تاخیر پریود داشتید باید زودتر شروع می کردید. برای راهنمایی بیشتر میتونید از این لینک با متخصص مامایی مشاوره تلفنی داشته باشید.
      مشاوره تلفنی زنان، بارداری، زایمان

  7. ناشناس گفت:

    سلام من ۳۶ سالمه زایمانه سوممه ۲۹مهروقت آمپول سه ماهم تموم شده هنوز پریود نشدم تست خانگی هم گرفتم منفی بود الان چه کارکنم که پریود شوم؟بچه امم پنج ماهشه خواهش میکنم یه راهی بگین من خیلی میترسم که حامله بشم.

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      با چنین توضیحاتی باردار نیستید

  8. ناشناس گفت:

    سلام من ۳۶ سالمه زایمانه سوممه ۲۹مهروقت آمپول سه ماهم تموم شده هنوز پریود نشدم تست خانگی هم گرفتم منفی بود الان چه کارکنم که پریود شوم؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      امپول سه ماهه را تمدید کنید اگر قصد بارداری ندایرد

  9. ناشناس گفت:

    سلام ی بچه دوساله هیجده ماه دارم آمپول میزدم تا حامله نشم سه ماه ک نزدم باهمسرم رابطه داشتم و پیشگیری نکردم امکان داره حامله بشم آمپول بزنم پیشگیری میکنه

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      احتمال حاملگی وجود دارد ولی احتمالش زیاد نیست
      خیر

  10. atena گفت:

    سلام من ۱۸سالمه پارسال زایمان داشتم دیگه نمیخام باردار بشم رفتم آمپول زدم تقریبا ۷ روز بعدش خونریزی کم داشتم احتمال داره بعدش حامله بشم یا نه؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام اتنا عزیز
      معمولا تزریق امپول های ضد بارداری سه ماهه است
      و هر سه ماه باید تمدید شود