فهرست مطالب
سرطان معده به رشد غیرعادی سلولها در معده گفته میشود. معده، بخشی از لوله گوارش است که در قسمت میانی بالای شکم درست زیر دندهها قرار گرفته است. غذایی که میخورید وارد معده شده و در آنجا عملیات گوارش و هضم انجام میشود. سرطان معده از جمله سرطانهای شایعی است که میتواند قسمتهای مختلف معده را تحت تأثیر قرار دهد. در اکثر موراد ابتلا در سراسر جهان سرطان معده در قسمت اصلی معده ایجاد میشود. محل ایجاد سرطان در معده از جمله عوامل اصلی تعیینکننده نوع درمان به شمار میآید. در روند درمان این بیماری، معمولاً از جراحی و برداشتن بافت سرطانی استفاده میشود.
برای تشخیص و درمان سرطان معده باید به متخصص گوارش مراجعه کنید. با مراجعه به وبسایت دکترتو میتوانید لیستی از بهترین متخصصین گوارش کشور را مشاهده کنید و برای رزرو نوبت حضوری یا مشاوره تلفنی و آنلاین اقدام کنید.
در این مطلب از مجله سلامت دکترتو جنبههای مختلف سرطان معده را بررسی میکنیم. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید و با انواع سرطان معده، علائم، علل، راههای درمان و مراحل پیشرفت سرطان معده آشنا شوید.
سرطان معده چیست؟
سرطان معده به انگلیسی Stomach cancer یا gastric cancer، بهعنوان دومین عامل مرگومیر و چهارمین سرطان شایع در دنیا به شمار میرود که در زمره بدخیمترین سرطان های رایج قرار دارد. این بیماری معمولاً بهصورت خاموش و آهسته از معده شروع میشود و معمولا در مراحل اولیه علامتی ندارد. ازاینرو اکثر اوقات بیمار دیرتر از زمان لازم متوجه بیماری خود میشود و روند درمانی سختتری پیش رویش قرار میگیرد. درصورتیکه مهمترین اصل در کنترل و درمان بیماری سرطان و البته موفقیت در درمان، تشخیص زودهنگام و بهموقع است. هرچقدر سرطان زودتر تشخیص داده شود، احتمال بهبودی و معالجه بیمار بیشتر شده و هزینههای درمان هم کمتر میشوند.
تقریبا پنج درصد مبتلایان پیش از چهل سالگی تشخیص داده میشوند. در بیشتر کشورها امکان انجام برنامههای غربالگری های سرطان زودهنگام وجود ندارد. میزان ابتلای جوانان به سرطان معده به مرور زمان در بیشتر کشورها به غیر از آمریکا، روند نزولی داشته است. بهطورکلی، این سرطان نسبت بزرگسالان و میانسالان چندان در میان جوانان کمتر از 40 سال شایع نیست.
در واقع، از هر ده بیمار سرطانی، نه نفر بیشتر از ۵۰ سال سن دارند. سن شیوع این بیماری بالای ۶۰ سال شناخته میشود، اما سن بروز آن در ایران به نسبت دنیا ده سال جوانتر است. از آنجاییکه این بیماری دیر تشخیص داده میشود، معمولاً طول عمر سرطان معده را حدود ۵ سال تعریف میکنند. البته گاهی اگر درمان موفق باشد، این بازه کمتر هم میشود. بنابراین، طبیعی است که اگر علائم سرطان معده و راههای تشخیص و درمان این بیماری را بدانیم، شانس بیشتری برای درمان و معالجه بیمار خواهیم داشت.
انواع سرطان معده
سرطان معده در دو نوع شایع و غیرشایع انواع مختلفی دارد:
۱. آدنوكارسینوم (Gastric adenocarcinoma)
این دسته رایجترین نوع از بیماری است که به دو نوع رودهای و منتشر تقسیم میشود. آدنوکارسینوم رودهای عمدتاً قسمتی از روده کوچک افراد مسن بالای ۸۰ سال را درگیر میکند. نوع منتشر، همان سرطانی است که بیشتر در گروه خونی A و جوانترها دیده میشود.
۲. تومور استرومال گوارشی (Gastrointestinal Stromal Tumor (GIST))
این دسته از نوع سرطان معده غیرشایع است که معمولاً از سلولهای بینابینی کاجال شروع میشود.
۳. ﻟﯿﻮﻣﯿﻮﺳﺎرﮐﻮم (Gastrointestinal Leiomyosarcoma)
نوع دیگری از سرطان غیرشایع است که بافت لامیناپروپریا یا ماهیچههای صاف معده را درگیر میکند.
۴. کارسینویید (Gastrointestinal Carcinoid)
کارسینویید معمولا چندان شایع نیست و خیلی بهندرت به سایر اندامها متاستاز میدهد و بیشتر از قسمت مخاطی طاق معده شروع میشود.
۵. لنفوما (Gastrointestinal lymphoma)
لنفوما هم از نوع سرطان غیرشایع است که بخشی از لوله گوارش و معده را درگیر میکند.
علائم سرطان معده کدام است؟
متأسفانه این سرطان مثل سرطان کبد در مراحل اولیه نشانهای ندارد و عمدتاً در مراحل پیشرفته خودش را نشان میدهد. البته باید بگوییم که علائم سرطان کبد و معده تاحدودی مشابه هم هستند و معمولا بسته به بدن بیمار فرق میکند. درد در سمت راست ناحیه فوقانی شکم، درد کتف راست، نفخ شکم، زردی پوست و چشمها از جمله علائم سرطان کبد هستند که نباید با سرطان معده اشتباه گرفته شوند.
در ادامه برخی از علائم سرطان معده را ذکر میکنیم. بهخاطر داشته باشید که داشتن هرکدام از این علائم بهتنهایی نشانهی سرطان نیستند. اگر احساس کردید هرکدام از این نشانهها در شما یا نزدیکانتان وجود دارد، بهتر است پیش از هرکاری ابتدا با متخصص گوارش مشورت کنید. در صورت صلاحدید پزشک آزمایشهای لازم انجام میشود و تشخیص انجام میشود.
۱. علائم اولیه سرطان معده
برخی از علایم سرطان معده که از علائم اولیه سرطان معده محسوب میشود، عبارتاند از:
- سوءهاضمه
- نفخ بعد از غذا خوردن
- سوزش سر دل
- حالت تهوع
- از دست دادن اشتها
- احساس سیری حین غذا خوردن.
یادآوری میکنیم که هر نوع سوءهاضمه یا سوزش سردل بعد از صرف غذا را نمیتوان نشانه سرطان معده دانست. اما از کجا بدانیم سرطان معده داریم؟ درصورتیکه این علائم ادامه پیدا کرد و اوضاع وخیمتر شد، باید حتما به متخصص گوارش مراجعه کنید.
۲. علائم پیشرفته سرطان معده
پس از رشد غده سرطانی، علائم وخیمتری مشاهده میکنید مانند:
- درد معده
- خون در مدفوع یا مدفوع سیاه
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن بیدلیل
- خستگی
- برجستگی و تورم در معده (ناشی از تجمع مایعات)
- کمخونی (تعداد گلبولهای قرمز کاهش مییابد و باعث احساس خستگی و تنگی نفس در فرد میشود).
- زردی پوست و سفیدی چشم
- استفراغ خونی
- اسهال یا یبوست
- سختی بلع.
۳. علائم سرطان معده در جوانان
درست است که سرطان معده یک بیماری خاموش به شمار میرود و در جوانان گاهی حتی تا مراحل پیشرفته هم تشخیص داده نمیشود، ولی کاهش وزن ناگهانی میتواند یکی از علائم این سرطان در جوانان باشد. اگر بدون دلیل و بهصورت ناگهانی وزن زیادی از دست دادید، توصیه میکنیم به متخصص گوارش مراجعه کنید. از جمله علائم سرطان معده در جوانان میتونا به علائم زیر اشاره کرد:
- کاهش وزن ناگهانی
- درد معده طولانیمدت
- احساس سیری در حین غذا خوردن
- سوزش طولانیمدت سردل
- استفراغ.
هرچند که این بیماری بیشتر میان بزرگسالان شایع است، اما توصیه میشود در صورت طولانی شدن هرگونه از نشانههای ذکر شده، بلافاصله به متخصص گوارش مراجعه کنید.
۴. علائم سرطان معده در کودکان
با وجود اینکه احتمال ابتلا به سرطان معده در کودکان کم است اما همچنان امکان اینکه کودکان نیز به سرطان معده مبتلا شوند وجود دارد. بیشتر بیمارانی که در سنین کم به سرطان معده مبتلا میشوند، علائمی از خود نشان نمیدهند تا زمانی که سرطان به بخشهای دیگر بدن متاستاز دادهباشد. به نقل از cancer، اگر فرزند شما علائم زیر را دارد، حتما برای بررسیهای بیشتر به متخصص گوارش مراجعه کنید؛
- درد شکمی
- کاهش اشتها
- از دست دادن وزن بدون هیچ دلیلی
- تهوع
- استفراغ
- اسهال
- یبوست
- سرگیجه و ضعف
- کم خونی که علائم آن شامل موارد زیر هستند؛
- سرگیجه
- رنگ پریدگی
- ضعف
- بیحالی
- خستگی
- خواب زیاد
۵. علائم سرطان معده و کبد
در صورتیکه سرطان معدهی شما به کبد هم متاستاز داده باشد و دیگر درگیر سرطان معده و کبد باشید، احتمال اینکه علائم زیر را نشان دهید، وجود دارد؛
- درد یا احساس ناخوشی در سمت راست شکم
- احساس تهوع و بیماری
- کاهش وزن و از دست دادن اشتها
- شکم ورم کرده (آسیت)
- زردی؛ زرد شدن پوست و ملتحمه چشم
- پوستی که خارش دارد
از کجا بفهمیم سرطان معده داریم؟
اگر در خانوادهتان سابقه ابتلا به سرطان معده و گوارش را دارید، احتمالا با خواندن این مقاله استرس گرفتهاید و میخواهید بدانید که شما هم سرطان معده دارید یا نه؟ بدون شک پرسیدن این سوال در شما استرس ایجاد میکند. بیایید منطقی به صورت مسئله نگاه کنیم.
از ابتداییترین و مهمترین مورد شروع میکنیم. آیا علائم سرطان معده را در خود مشاهده میکنید؟ علائم سرطان معده را در بالاتر برای شما شرح دادیم. آيا این علائم در شما وجود دارند؟ اگر پاسخ شما مثبت است، اصلا به این مسئله بیتواجهی نکنید!باید غربالگریها و تستهای سرطان معده را انجام دهید و از سلامت خود مطمئن شوید. چرا که اگر شما فرد شوخ طبعی هستید، سرطان معده با شما شوخی ندارد.
تشخیص سرطان معده
اگر پزشکی پس از معاینه بیمار، احتمال ابتلا به سرطان بدهد، آزمایشهای زیر را برای بررسی بیمار تجویز میکند و برای تشخیص سرطان معده از روشهای زیر کمک میگیرد؛
۱. آندوسکوپی – آزمایش تشخیص سرطان معده
آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی یکی از روشهایی است که برای تشخیص سرطان معده کاربرد دارد. متخصص گوارش از طریق آندوسکوپ داخل معده، مری، اثنیعشر (ابتدای روده کوچک) را بررسی میکند و در صورت نیاز از این اندامها نمونهبرداری میشود. در این بررسی، اگر زخم، خونریزی و یا عفونتی هم وجود داشتهباشد، مشخص میشود. برای انجام آندوسکوپی هم میتوان فرد را بیحس کرد و هم میتوان از بیهوشی عمومی استفاده کرد.
۲. بیوپسی
نمونهبرداری یا بیوپسی روش دیگری برای تشخیص سرطان معده است. در این روش، از آزمایشگاه پاتولوژی هم کمک گرفته میشود. در واقع بخشی از بافت یا سلول بدن با استفاده از آندوسکوپی برداشته میشود و زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار میگیرد. اگر تغییرات سرطانی در سلولها دیدهشود، باید برای درمان اقدام شود.
۳. آزمایشات تصویربرداری
برخی از آزمایشهای تصویربرداری مانند CT اسکن و اشعه ایکس استفاده میشوند تا تصویری از درون بدن شما به پزشک بدهند. دلیل تجویز پزشک برای آزمایشهای تصویربرداری میتواند متنوع باشد و شامل موارد زیر باشد؛
- گاهی ممکن است که پزشک به وجود سرطان در بخشی از بدن بیمار شک کند. تصویربرداری به او کمک میکند که این مسئله را رد و یا تایید کند و در صورت لزوم از تستهای تکمیلی کمک بگیرد.
- در مواقعی پزشک به متاستاز سرطان شک میکند و میخواهد بررسی کند که سرطان تا کجای بدن منتشر شدهاست. بنابراین آزمایشها و بررسیهای تصویری را درخواست میدهد.
- گاهی پزشک آزمایشهای تصویربرداری را برای تشخیص این مسئله که درمان سرطان موثر بودهاست یا نه هم میتواند درخواست کند.
سیتی اسکن میتواند محل سرطان را در شکم نشان دهد. مثلا زمانی که سرطان فرصت متاستاز دادن به اندامها و گرههای لنفاوی را داشتهاست، سی تی اسکن برای رد و تایید آن تجویز میشود. از طرفی از سی تی اسکن در یک مورد دیگر هم استفاده میشود. گاهی برای بررسی تودهی سرطانی و بیوپسی گرفتن دقیق از آن، از سی تی اسکن استفاده میشود. توسط هدایت و تصویربرداری سیتی اسکن، بیوپسی از توده سرطانی گرفته میشود.
عکسبرداری رنگی با مایعی بهنام باریم هم ممکن است برای بیمار درخواست شود. بیمار مایع حاوی باریم را میخورد و این محلول وارد مری و معده او میشود. سپس رادیولوژیست از معده و مری عکس رادیولوژی میگیرد.
۴. آزمایش خون برای تشخیص سرطان معده
آزمایش خون را زمانی پزشک درخواست میدهد که میخواهد وضعیت سلامت کلی بیمار سرطانی را بررسی کند. مهمتر از همه هنگامی که میخواهد مطمئن شود که کبد و کلیهها به خوبی در حال فعالیت هستند.
۵. کولونوسکوپی (روده بزرگ)
در صورتیکه سرطان برای بیمار تایید شود، کولونوسکوپی هم برای بررسی رودهی بزرگ انجام میشود.
۶. آزمایش مدفوع
با آزمایش مدفوع به سادگی میتوان فهمید که خونریزی در دستگاه گوارش فرد وجود دارد یا نه. با دیدن خونریزی میتوان به سرطان شک کرد و برای بررسیهای بیشتر آزمایشهای دیگر درخواست شود.
علت سرطان معده چیست؟
تا به امروز علت مشخص و علت اصلی سرطان معده عنوان نشده است. ولی با این وجود محققان فاکتورهای خطر زیادی را شناسایی کردهاند که ممکن است ریسک ابتلا به این نوع سرطان را افزایش دهد. از نظر پزشکان، سرطان معده با تغییر DNA سلولهای معده شروع میشود. در واقع این DNA است که به سلول میگوید چه عملی انجام دهد. تغییرات به وجود آمده به سلول هشدار میدهد که سریع رشد کند و همچنان با وجود مرگ سلولهای سالم، به رشد خود ادامه بدهد.
تجمع این سلولها، توموری به وجود میآورد که به بافت سالم حمله کرده و آن را نابود میکنند. به مرور زمان، سلولها تقسیم میشوند و به سایر نقاط و اندامهای بدن حمله (متاستاز) میکنند. یکی از فاکتورهایی که ریسک ابتلا به سرطان معده را تشدید میکند، عفونت ناشی از هیلوباکترپیلوری است که معمولاً باعث زخم معده و ورم معده (یا همان گاستریت) میشود. بهنظر میرسد جنسیت فرد هم از فاکتورهای خطر ابتلا به این بیماری باشد. چراکه معمولاً مردان دو برابر زنان به این سرطان مبتلا میشوند. از دیگر دلایل سرطان معده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پولیپ معده
- کمخونی پرنیسیوز یا کمخونی ناشی از فقدان ویتامین ب ۱۲
- چاقی و اضافه وزن
- کار در محیطهای صنعتی که فرد با فلز، الوار، لاستیک، ذغالسنگ و چوب سروکار دارد.
- زیادهروی در مصرف غذاهای شور، گوشت دودی و ترشیجات
- مصرف سیگار و دخانیات (افراد سیگاری دوبرابر کسانی که سیگار نمیکشند، در معرض ابتلا به سرطان معده قرار دارند.)
- سابقه خانوادگی و سابقه ابتلا به سرطان
- سن بالای ۵۵ سال
- انجام برخی عملهای جراحی معده.
آیا سرطان معده قابل درمان است؟
باتوجه به آمار سرطان معده در ایران، سالانه ۱۰ هزار نفر به این بیماری مبتلا میشوند. در واقع رتبه بیشترین آمار ابتلا به این سرطان در دنیا به ایران اختصاص دارد. خوشبختانه بیماری قابل درمان است. همانطور که پیشتر اشاره شد، تشخیص زودهنگام این بیماری خطرناک میتواند بیماری را بهصورت کامل کنترل کند.
برای تشخیص و درمان سرطان معده به تیمی متشکل از متخصص گوارش و متخصص انکولوژی نیاز دارید. در دکترتو میتوانید با بهترنی پزشکان برای درمان سرطان معده آشنا شوید، با آنها مشورت کنید و برای دریافت نوبت حضوری اقدام کنید.
اگر این بیماری درمان نشود ریهها، استخوان، کبد و غدد لنفاوی را هم تحت تأثیر قرار میدهد. جلوگیری از گسترش و رشد سلولها هدف اصلی درمان است. هدف دیگر درمان بهبود سلولهای سرطانی موجود در معده بیمار است. در مجموع، روشهای درمان این سرطان را میتوان به چهار دسته زیر تقسیم نمود.
۱. ایمونوتراپی مثل دریافت واکسن و دارو
ایمونوتراپی با استفاده از دارو، سلولهای ایمنی بدن را تحریک میکند تا سلولهای سرطانی را مورد حمله قرار دهند. بیمارانی که به نوع پیشرفته مبتلا هستند و روشهای درمانی دیگری را هم امتحان کردهاند، بهترین گزینه برای ایمونوتراپی درمان سرطان معده هستند.
۲. پرتودرمانی
در این روش از پرتوهای رادیواکتیو برای از بین بردن سلولهای سرطانی معده استفاده میشود. البته پرتودرمانی بهدلیل ریسک آسیب رساندن به اندامهای مجاور، معمولاً روش متداولی برای درمان سرطان معده محسوب نمیشود. اما برای سرطان پیشرفته، درد شدید یا خونریزی، بهترین گزینه همین پرتودرمانی خواهد بود.
۳. شیمی درمانی
روشی برای جلوگیری از تکثیر سلولهای سرطانی از طریق داروهای سیتوتوکسیک است. شیمیدرمانی اصلیترین روش درمان به شمار میرود که به تمام قسمتهای بدن دسترسی دارد و به سلولهای سرطانی متاستاز داده، حمله میکند. شیمیدرمانی میتواند قبل از عمل جراحی برای برداشتن سلولهای سرطانی یا از بین بردن سلولهای سرطانی باقیمانده پس از جراحی استفاده شود.
۴. عمل جراحی
روش جراحی معمولا دوره نقاهت طولانیمدتی دارد و گاهی بیمار تا دو هفته باید در بیمارستان بستری شود. ولی عمل سرطان معده چگونه است؟ در عمل گاسترکتومی زیر توتال، بخشی از معده برداشته میشود ولی در روش گاسترکتومی کامل، جراح کل معده بیمار را برمی دارد.
۵. درمان خانگی سرطان معده
میدانید که سرطان بیماری نیست که شوخی داشتهباشد. نمیتواند سرطان را تنها با راههای خانگی درمان کنید. توجه داشتهباشید که درمان سرطان معده باید توسط متخصص گوارش و متخصص انکولوژی برنامهریزی شود. اما میتوان از روشهای خانگی برای بهبود بهتر بیماری، تسریع روشهای درمانی و همچنین افزایش اثربخشی این روشها، کمک گرفت. برخی از راهکارهای خانگی که در درمان سرطان معده کاربرد دارند، طبق stlukes، شامل موارد زیر هستند؛
- سیر بیشتری مصرف کنید؛ سیر میتواند سرطان را بهبود ببخشد و از طرفی احتمال متاستاز به کولون و سرطان روده بزرگ را کاهش میدهد.
- جنسینگ؛ این عصاره میتواند در بهبود سرطان معده موثر باشد و به شما کمک کند که درمان را با سرعت بیشتری طی کنید.
- سعی کنید فیبر بیشتری مصرف کنید و از خوراکیهایی که سبزیجات بیشتری دارند برای تکمیل رژیم غذایی خود استفاده کنید.
سرطان معده چند مرحله دارد؟
درمان این بیماری به وخامت حال، سن و سلامت کلی بیمار بستگی دارد. اطلاع از آنکه فرد در چه مرحلهای از بیماری قرار دارد و سرطان تا کجا و چه اندامهایی متاستاز داده است، تأثیر مستقیمی بر روند درمانی خواهد داشت. سرطان معده در چند مرحله در بدن منتشر میشود:
۱. مرحله صفر سرطان معده
در مرحله صفر، تعدادی از سلولهای ناسالم داخلی بافت معده به سلول سرطانی تبدیل میشوند. معمولاً بهترین روش درمان در این مرحله، عمل جراحی است که طی آن پزشک کل معده بیمار یا قسمتهای آسیبدیده، همراه با تعدادی از غدد لنفاوی اطراف معده را از بدن خارج میکند.
۲. مرحله یک سرطان معده
در مرحله یک، شاهد درگیر شدن غدد لنفاوی و ایجاد تومورهای سرطانی در لایه مخاطی معده هستیم. راه درمان این مرحله هم جراحی و بیرون آوردن قسمت سرطانی معده یا کل معده است. برای کوچک کردن تومور سرطانی پیش از عمل یا از بین بردن سلولهای سرطانی پس از عمل، بهترین گزینه شیمیدرمانی یا کمورادیوتراپی خواهد بود. این روش درمانی در واقع ترکیبی از رادیوتراپی و شیمیدرمانی است که برای از بین بردن سلولهای سرطانی، از ذرات با انرژی بالا استفاده میشود.
۳. مرحله دو سرطان معده
در این مرحله احتمالا غدد لنفاوی هم درگیر میشود و سلولهای سرطانی به لایههای داخلیتر معده میرسند. جراحی و برداشتن بخش آسیبدیده یا کل معده و غدد لنفاوی راه حل درمان در مرحله دو این سرطان به شمار میرود. در کنار آن شیمیدرمانی و کیمورادیودرمانی هم برای بهبود وضعیت بیمار توسط پزشک تجویز میشود.
۴. مرحله سه سرطان معده
در این مرحله شاهد درگیری کل معده و اندامهای نزدیک آن مثل روده کوچک و طحال هستیم. البته گاهی هم فقط غدد لنفاوی درگیر میشوند و سلولهای سرطانی به اندامهای نزدیک سرایت نمیکنند. جراحی و برداشتن کل معده و شیمیدرمانی روش درمانی پیشنهادی برای این مرحله است که معمولا طی آن بیمار بهطور کامل معالجه میشود.
۵. مرحله چهار سرطان معده
آخرین مرحله این بیماری که سلولهای سرطانی به کل بدن متاستاز داده و کبد، ریه و مغز هم درگیر میشوند، مرحله چهارم است. در این مرحله که به نوعی سرطان معده بدخیم محسوب میشود، متأسفانه دیگر امکان درمان وجود ندارد. درمانهای تجویزشده در این مرحله صرفاً برای کاهش علائم و کمتر درد کشیدن بیمار خواهد بود.
سرطان معده مراحل پیشرفت مختلفی دارد. مراحل پیشرفت این بیماری از مرحله صفر تا مرحله ۴ که پیشرفتهترین نوع آن است و متأسفانه درمان ندارد، تقسیمبندی میشود. نوع درمان به مرحله پیشرفت بیماری بستگی دارد.
عوارض سرطان معده چیست؟
سرطان معده در کارکرد معده تاثیر میگذارد و اجازه نمیدهد که معده به خوبی فعالیت کند. زمانی که معدهی شما به خوبی به وظایف خود عمل نکند، نمیتواند به سلامت بدن شما کمک کند. بنابراین بدن شما ضعیف میشود و در مواجهه با بیماریها مثل همیشه عمل نمیکند. اما معدهی شما چه کاری را در بدن انجام میدهد؟
توجه کنید که معده بخشی از هضم و جذب را انجام میدهد. اگر معده به هضم نپردازد، روده در ادامهی هضم با مشکل مواجه میشود. همچنین اگر مواد غذایی که باید در معده جذب شوند، به حال خود رها شوند، بدن شما سوء تغذیه میگیرد و ویتامینها و مواد معدنی لازم را دریافت نمیکند.
یکی دیگر از عوارضی که ممکن است سرطان معده برای شما به جای بگذارد، عوارض ناشی از درمان است. مثلا اگر تحت درمان با شیمیدرمانی قرار بگیرید، دچار عوارضی چون سرگیجه، ریزش مو، خشکی پوست، تهوع و استفراغ و بیحالی شوید.
چگونه از بیماری پیشگیری کنیم؟
درست است که این بیماری در ابتدای راه، علائم مشخصی ندارد، اما انجام برخی اقدامات پیشگیرانه و انتخاب سبک زندگی سالم کمک میکند تا خطر ابتلا به این بیماری کشنده کاهش یابد. گاهی پزشکان برای افرادی که بیماری زمینهای دارند، داروهایی برای جلوگیری از سرطان معده و کاهش ریسک ابتلا به این بیماری تجویز میکنند.
تستهای غربالگری زودرس مثل معاینات بدنی، سیتی اسکن، عکسبرداری اشعه ایکس، آزمایشات ژنتیکی، آزمایش خون و ادرار از روشهایی هستند که به تشخیص زودهنگام این سرطان خطرناک کمک میکنند.
در ادامه با اقدامات زیر میتوانید ریسک ابتلا به سرطان معده را کاهش دهید:
- وزن سالم خود را حفظ کنید: در صورتیکه اضافه وزن دارید، حتما درباره روشهای کاهش وزن با پزشکتان مشورت کنید. بهترین روش لاغری، کاهش وزن بهصورت آهسته و مستمر است. کاهش وزن شدید و ناگهانی خود میتواند عامل ابتلا به این بیماری باشد.
- رژیم غذایی سالم سرشار از میوه و سبزیجات انتخاب کنید: بهتر است به جای مصرف شیرینی و قندهای مصنوعی، میوه و سبزیجات تازه را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید.
- غذاهای شور و دودی کمتری مصرف کنید: با کاهش مصرف غذاهای شور و دودیشده از معده خود مراقبت کنید.
- سیگار کشیدن را ترک کنید: اگر سیگاری هستید که بهتر است همین حالا برای ترک کردن سیگار اقدام کنید. اگر هم سیگار نمیکشید، هرگز سراغش نروید. مصرف سیگار و دخانیات ریسک ابتلا به این بیماری و سایر سرطانها را افزایش میدهد. با کمک پزشک، سیگار را ترک کنید تا سالم بمانید.
- در مورد خطرات ابتلا از پزشک خود بپرسید: اگر ریسک احتمال ابتلا به این بیماری در شما بالاست، حتما با پزشکتان مشورت کنید. چنانچه کسی از نزدیکان و اعضای خانوادهتان سابقه ابتلا به این سرطان را داشته باشد، بهتر است آزمایشهایی مثل آندوسکوپی انجام دهید تا خیالتان راحت شود.
طول عمر بیماران مبتلا به سرطان معده
سن سرطان معده که بیشتر افراد به آن ابتلا میشوند معمولا حدود ۴۵ تا ۴۹ و افزایش ابتلا به آن و بیشترین آمار تشخیص در سنین ۶۵ تا ۶۹ است. سرطان معده از سرطانهای کشنده است و اهمیت زیادی دارد که در چه سنی به این بیماری مبتلا شوید و همچنین چه زمانی بیماری شما تشخیص دادهشود. اگر در مراحل ابتدایی ابتلا باشد احتمال اینکه از سرطان معده جان سالم به در ببرید بالا میرود. اما اینکه در سنین بالا باشید و سرطان در مراحل پیشرفته باشد، پیش آگهی آن چندان خوب نیست.
اگر سرطان معده در مرحلهای شناخته شود که هنوز به بخشهای دیگر بدن منتشر نشدهاست و راه به جای دیگر نیافته است، ۷۰٪ بیماران تا ۵ سال بعد از تشخیص بیماری میتوانند زنده بمانند. افرادی که سرطان آنها به نواحی نزدیک معده منتشر شده است و در این گرههای لنفاوی اطراف متاستاز پیدا کردهاست، میتوانند تا ۳۰٪ از این بیماری نجات پیدا کنند و برای ۵ سال بعد از تشخیص زنده بمانند.
اما کسانی که سرطان معدهی آنها به بخشهای دور بدن متاستاز دادهاست و اندامهای دیگر را درگیر کردهاست، تا ۶٪ احتمال زندگی کردن تا ۵ سال را دارند.
راهنمای مراجعه به پزشک
تشخیص زودهنگام سرطان معده، شانس بهبودی را بیشتر میکند. نکته مهم دیگر تشخیص منشاء سرطان است. زمانیکه منشا بیماری واضح نباشد، تشخیص و به تبع آن درمان سختتر خواهد شد. بهصورت دقیق مشخص نیست که چه عواملی باعث ایجاد این بیماری میشوند. بههمین خاطر توصیه میکنیم با انتخاب سبک زندگی سالم، خطر ابتلا به این سرطان را کاهش دهید. علاوهبراین، به افراد مسن و میانسال توصیه میشود در صورت داشتن علائم گوارشی مثل ترش کردن، ریفلاکس، نفخ، تهوع، پری معده، و آروغ زدنهای پیاپی بلافاصله به متخصص گوارش مراجعه کنند.
یکی از راحتترین راهها برای پیدا کردن بهترین متخصص گوارش، مراجعه به وبسایت دکترتو است. در دکترتو میتوانید نظرات مردم در مورد پزشکهای مختلف را بخوانید و بر اساس اطلاعات فراهم شده پزشک مورد نظرتان را انتخاب کنید بعد از انتخاب پزشک به راحتی و در عرض چند دقیقه میتوانید وقت ویزیت رزرو کنید. علاوه بر این امکان مشاوره تلفنی و آنلاین هم برای شما فراهم شده است.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام ببخشید من کاهش وزن دارم و احساس خستگی میکنم اکثر اوقات معدم درد میکنه چ غذا بخورم و چه نخورم.
چندوقت پیش آزمایش دادم میکروب معده داشتم ولی با مصرف قرص دردم خوب نشده ممکنه من تو خطر ابتلا باشم؟
سلام و درود همراه عزیز
ممکن است بدلیل کم خونی یا مشکلات گوارشی باشد باید بررسی بشود
توصیه میشود جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید فوق تخصص گوارش
ببخشید من ۱۷ سالم هست و معده درد شدید هنگام خالی بودن معده دارم و گلبول قرمز و سفید بالایی از حد نرمال دارم و تنگی نفس هم به تازگی پیدا کردم آیا این بدیل سرطان معده است؟
سلام دوست عزیزم
چنین علایمی نشانه سرطان نیست. و خیلی از این مشکلات طی دارو درمانی حل می شود
لطفا به متخصص گوارش خوب مراجعه نمایید
https://doctoreto.com/doctors/speciality/gastroenterologist
زیاد دل م بی حال است و گاہی اوقات ضعف نیز می کن م بخدا زیاد میترس م
سلام
علام رفلاکس و ورم معده دارید
حتمن باید سونو و درمان شوید
نگران نباشید
زیاد دل م بی حال است و گاہی اوقات ضعف نیز می کن م بخدا زیاد میترس م
سلام
علام رفلاکس و ورم معده دارید
حتمن باید سونو و درمان شوید
نگران نباشید
سلام مادر من ۳۴ سالش است
بعداز خوردن هر غذا سریعا بالا می اورد
و این اتفاق خیلی می افته جدیدا هم معده درد و یک سری از علائم گاستریت معده را هم نشان داده ایا می توانیم درمانش کنیم
سلام و درود همراه عزیز
ممکن است به علت مشکلات گوارشی باشد.
توصیه میشود جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر به پزشک عمومی مراجعه کنید.دکتر عمومی
سلام، پدرم ۸۱ سال سن دارد و عمل قلب باز با تعویض دریچه انجام داده و اکنون سرطان معده از نوع آدنوکار سینومای کاردیا گرفته است. آیا عمل جراحی برای برداشت تومور با این شرایط مناسب است؟ یا فقط شیمی درمانی شود؟ اندازه تومور ۱ تا ۲ سانت است.لطفا” پاسخ دهید.
دوست عزیز
با توجه به وضعیت تومور با توه به نظر متخصص قلب و جراح ممکنه مدتی پیگیری و سپس عمل جراحی توصیه شود.
باسلام و تشکر از مطالب خوبتون
پسر عموی بنده ۳۰ساله متاسفانه خیلی دیر به پزشک مراجعه کرده بعد شیمی درمانی تمام معده جراحی کرده و کل معده رو برداشتن البته کیسه صفرا رو هم و داشتن الان میخواد شیمی درمانی بعد عمل انجام بده میخواستم بدونم بیماری ایشون قابل درمان هست
دوست عزیز
اگر معده برداشته شده و سرطان به اندام های دیگر تهاجم نداشته باشد با انجام شیمی درمانی و جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی این بیماری قابل درمان است.
با سلام خسته نباشید داییم سرطان مع ه داره الان به همه جاش ثرایت کرده کبدش هم رفته فقط ۸درصده مونده ایا امیدی هست
سلام و درود همراه عزیز
تشخیص به موقع سرطان در درمان آن بسیار موثر است.
توصیه میشود جهت درمان و آگاهی بیشتر به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید.دکتر گوارش خوب
مادر من درمعده ورودش توده داشت ودکتر عملشون کردحالاریه ش هم توده داره آیا خطر ناک هستند ما براش چکار کنیم
دوست عزیز
توده معده به ریه متاستاز داده است و نیاز به رادیوتراپی و جلوگیری از گسترش به دیگر اندام ها دارند. پیگیری توسط متخصص ریه صورت گیرد.
پدر منم سرطان معده گرفت و فوت شد. دلم برات تنگ شده بابا
سلام و وقت بخیر
همسر بنده با تشخیص به tcc مثانه تحت عمل جراحی قرار گرفت
بعداز عمل بخاطر وصل بودن سوند عفونت شدید گرفتند و یک هفته در بیمارستان بستری شدند
در طول مدت بستری قرص فاموتیدین فولیک اسید و سرم انتی بیوتیک مصرف کردن
پلاکت خونشون از ۶۰به ۲۳۵رسید
اما به محض مرخص شدن و قطع قرص فاموتیدین
مجدد پلاکت خونشون اومد رو ۸۰
مجدد ازمایش دادن هیچ عفونتی ندارن
اما پلاکت خون پایین هست
علت میتونه چی باشه
سلام ببخشید من ۱۷ سالم هست و احساس درد در معده هنگامی که معده ام خالی میشود درد شدیدی در معده دارم همچنین میزان گلبول های سفید و قرمز بالایی هم دارم و احساس تنگی نفس هم دارم میخواستم بدونم این به چه دلیلی میتواند باشد
باتشکر
غورت دادن ناخن باعث سرطان نعده میشود؟
دوست عزیز
ناخن خوردن باعث سرطان معده نمی شود.
مادرم سن بالای ۸۰ دارد وسرطان معده گرفته و درد ندارد اما کم خونی شدیدکم اشتهایی و…دارد با توجه به سن بالا درمان دارد؟
سلام اینکه سرطان معده به لگن فرد هم سرایت کرده باشد و کبد جزو کدوم دسته میشه
دوست عزیز
سرایت سلولهای سرطانی به بقیه اندام ها در مراحل پیشرفته صورت می گیرد.