قرص پروبیوتیک چه خواصی دارد و چه کسانی باید آن را مصرف کنند؟ – مجله سلامت دکترتو

قرص پروبیوتیک چیست و چه فوایدی برای بدن دارد؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

قرص پروبیوتیک حاوی باکتری‌های مفید است که سلامت روده را تقویت می‌کند. انواع آن شامل لاکتوباسیلوس، بیفیدوباکتریوم و ساکارومایسس بولاردی بوده و به بهبود گوارش، تقویت ایمنی و کاهش التهاب بدن کمک می‌کند. در برخی موارد، مانند ضعف سیستم ایمنی یا ابتلا به بیماری‌های خاص، مصرف آن باید با مشورت پزشک انجام شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 10 دقیقه
قرص پروبیوتیک چیست و چه فوایدی برای بدن دارد؟

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

قرص پروبیوتیک نوعی مکمل حاوی باکتری‌ها و مخمرهای مفید است که به حفظ تعادل میکروبی بدن، تقویت سیستم ایمنی و بهبود مشکلات گوارشی مانند نفخ و یبوست کمک می‌کند. برخی از پروبیوتیک‌ها همچنین در کاهش التهاب، بهبود سلامت پوست و حتی حمایت از سلامت روان نقش دارند. مصرف این مکمل برای افرادی که از مشکلات گوارشی، سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) یا عوارض مصرف آنتی‌بیوتیک رنج می‌برند، توصیه می‌شود. در ادامه این مطلب از دکترتو همراه ما باشید که به پاسخ پرسش‌های شما خواهیم پرداخت. قبل از مصرف هر نوع مکملی بهتر است با یک متخصص تغذیه مشورت کنید. شما می‌توانید از مشاوره آنلاین دکترتو برای این کار استفاده کنید.

قرص پروبیوتیک چیست؟

قرص یا مکمل‌ های پروبیوتیک مکمل‌هایی هستند که حاوی میکروارگانیسم‌های زنده هستند. این مکمل‌ها با متعادل کردن سطح میکروارگانیسم‌های مفید در بدن انسان به سلامت دستگاه گوارش کمک کرده و همچنین سیستم ایمنی را تقویت می‌کنند.

پروبیوتیک‌ها انواع بسیار مختلفی دارند اما برای اینکه مصرف یک پروبیوتیک برای سلامتی شما مفید باشد این پروبیوتیک باید ویژگی‌های زیر را داشته باشد:

  • از انواعی باشد که تاثیر آن بر روی بدن با تحقیقات ثابت شده است.
  • به شکلی باشد که مصرف آن برای بدن ایمن باشد.
  • حاوی میکروب‌های زنده مفید باشد.
  • میکروارگانیسم‌هایی داشته‌باشد که بتوانند در دستگاه گوارش زنده بمانند.
شناسنامه داروییتوضیحات
قرص پروبیوتیک چیست؟قرص پروبیوتیک مکملی است که از میکروارگانیسم‌های زنده برای حفظ یا بهبود باکتری‌های خوب بدن (میکروفلورا طبیعی) تشکیل شده است.
نام عمومی داروپروبیتک
نوع دارومکمل و ویتامینی
دسته بندی بارداریپروبیوتیک‌ها معمولا برای استفاده در دوران بارداری بی‌خطر هستند.
نیمه عمرچند روز تا چند ماه
مکانیسم اثرپروبیوتیک‌ها عملکردهای مخاطی را بهبود می‌بخشند، سیستم ایمنی بدن را تحریک می‌کنند، نشت آنتی ژن را از طریق مخاط کاهش می‌دهند و سیتوکین‌های ضد التهابی تولید می‌کنند.
بهترین شرایط نگهداریدر دمای اتاق‌، دور از رطوبت و گرما نگهداری شود.
نحوه مصرفپروبیوتیک‌ها را با معده خالی مصرف کنید (یعنی ۲ تا ۳ ساعت پس از آخرین وعده غذایی و ۳۰ دقیقه قبل از وعده غذایی بعدی)
اشکال داروییقرص، کپسول، پودر خوراکی
اطلاعات دارویی درباره قرص پروبیوتیک

انواع پروبیوتیک

پروبیوتیک‌ها در اشکال مختلفی مانند کپسول، قرص، پودر، نوشیدنی‌های تخمیری، ماست‌های پروبیوتیک و مکمل‌های جویدنی در دسترس هستند. کپسول و قرص‌ها معمولا دوز مشخصی از باکتری‌های مفید را ارائه می‌دهند و برای مصرف روزانه راحت هستند.

پودرهای پروبیوتیک را می‌توان در آب یا غذا حل کرد و برای افرادی که مشکل بلع دارند، مناسب است. نوشیدنی‌های تخمیری مانند کفیر و کومبوچا نیز حاوی مقادیر زیادی از این باکتری‌های مفید هستند. هر شکل پروبیوتیک ویژگی‌های خاص خود را دارد و بسته به نیاز فرد، گزینه مناسب انتخاب می‌شود.

نوع پروبیوتیکتوضیحاتمزایاموارد مصرف
لاکتوباسیلوسرایج‌ترین نوع پروبیوتیک که به هضم لاکتوز، جلوگیری از اسهال و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند.کمک به هضم لاکتوز
جلوگیری از اسهال
تقویت سیستم ایمنی بدن
کاهش خطر ابتلا به برخی عفونت‌ها
عدم تحمل لاکتوز
اسهال
بهبود عفونت‌های دستگاه ادراری
اگزما
بیفیدوباکتریومنوع دیگری از پروبیوتیک رایج که به هضم، سلامت روده و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند.کمک به هضم بهتر غذا
بهبود سلامت روده
تقویت سیستم ایمنی بدن
کاهش علائم IBS
یبوست
کولیت اولسراتیو
بیماری کرون
ساکارومایسس بوولاردینوعی مخمر پروبیوتیک که به درمان اسهال و جلوگیری از عفونت‌های مخمری کمک می‌کند.درمان اسهال
جلوگیری از عفونت‌های مخمری
تقویت سیستم ایمنی بدن
اسهال
عفونت‌های مخمری
بیماری التهابی روده
لوکازیدوفیلوسنوعی پروبیوتیک که به کاهش علائم IBS و سایر مشکلات گوارشی کمک می‌کند.کاهش علائم IBS
بهبود سلامت روده
کاهش نفخ و گاز
بیماری التهابی روده
کولیت زخمی
انواع مکمل پروبیوتیک

نحوه مصرف قرص پروبیوتیک

مصرف قرص پروبیوتیک معمولا بر اساس دستور پزشک یا راهنمای روی بسته‌بندی انجام می‌شود. برخی از پروبیوتیک‌ها باید با معده خالی مصرف شوند تا جذب بهتری داشته‌باشند، درحالی‌که برخی دیگر همراه با غذا مؤثرتر هستند.

نوشیدن آب کافی هنگام مصرف این مکمل‌ها ضروری است. همچنین، مصرف مداوم پروبیوتیک‌ها برای مشاهده تأثیر مطلوب توصیه می‌شود. اگر فرد از آنتی‌بیوتیک استفاده می‌کند، بهتر است پروبیوتیک را چند ساعت بعد از آنتی‌بیوتیک مصرف کند تا از تخریب باکتری‌های مفید جلوگیری شود.

می‌دونی مکمل پروبیوتیک رو چطور باید مصرف کنی؟

همین الان مشاوره بگیر.

بهترین زمان مصرف قرص پروبیوتیک

بهتر است پروبیوتیک‌ها در اسرع‌ وقت از طریق اسید معده دریافت شوند. برای انجام این کار، توصیه می‌شود پروبیوتیک‌ها را با معده خالی مصرف کنید (یعنی ۲ تا ۳ ساعت پس از آخرین وعده غذایی و ۳۰ دقیقه قبل از وعده غذایی بعدی)، تا باکتری‌های پروبیوتیک بتوانند با بیشترین سرعت ممکن در معده حرکت کنند.

چه مقدار پروبیوتیک در روز مصرف کنیم؟

معمولا دوز روزانه پروبیوتیک بین ۱ تا ۱۰ میلیارد CFU (واحد تشکیل‌دهنده کلنی) در نظر گرفته می‌شود اما برخی شرایط پزشکی ممکن است دوزهای بالاتری را نیاز داشته‌باشند. در برخی مکمل‌ها، مقدار پیشنهادی روی بسته‌بندی درج شده است. بهتر است در مصرف این مکمل دقت داشته‌باشید زیرا مصرف بیش‌ازحد پروبیوتیک می‌تواند باعث نفخ و ناراحتی گوارشی شود.

چه مدت می توانیم پروبیوتیک مصرف کنیم؟

برای مشکلات گوارشی مانند اسهال ناشی از آنتی‌بیوتیک، معمولا ۲ هفته مصرف پروبیوتیک کافی است اما برای مشکلات مزمن مانند سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS)، مصرف طولانی‌تری احتیاج است. برخی افراد پروبیوتیک‌ها را به‌عنوان بخشی از سبک زندگی سالم به‌طور مداوم مصرف می‌کنند. بااین‌حال، بهتر است پس از چند ماه مصرف، یک دوره استراحت در نظر گرفته شود و میزان تأثیر آن بر بدن بررسی شود.

کپسول پروبیوتیک چیست؟
رایج‌ترین انواع باکتری‌های پروبیوتیک شامل لاکتوباسیلوس، بیفیدوباکتریوم و استرپتوکوکوس هستند.

کپسول پروبیوتیک برای چیست؟

کپسول پروبیوتیک برای بهبود سلامت گوارش، تنظیم فلور میکروبی روده، تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب بدن استفاده می‌شود. این مکمل‌ به هضم بهتر غذا، کاهش مشکلاتی مانند یبوست و نفخ و مقابله با عوارض جانبی آنتی‌بیوتیک‌ها کمک می‌کند. برخی از پروبیوتیک‌ها تأثیرات مثبتی بر سلامت پوست، کاهش اضطراب و حتی کنترل وزن دارند. کپسول‌های پروبیوتیک معمولا برای استفاده راحت‌تر طراحی شده‌اند و دوز مشخصی از باکتری‌های مفید را فراهم می‌کنند.

فواید کپسول پروبیوتیک برای بزرگسالان

کپسول‌های پروبیوتیک متعددی در بازار موجود هستند که بر اساس سویه‌های باکتری درون آنها می‌توانند برای بیماری‌های متفاوت مفید باشند. برای کسب بهترین نتیجه باید کپسولی را انتخاب کنید که سویه باکتری متناسب با مشکل شما را داشته‌باشد. به همین دلیل بهتر است از پزشک داروساز کمک بگیرید.

کپسول پروبیوتیک برای پارکینسون

پروبیوتیک‌ها یکی از راهکارهای درمانی جانبی هستند که مصرف آنها ایمن بوده و خطر مشخصی ندارد. از همین رو می‌توان از این مکمل‌ها برای بهبود یبوست و علائم حرکتی بیماران مبتلا به یبوست پارکینسون استفاده کرد. جدیدترین اخبار مبنی بر این است که دو داروی بایوذن و بایودوپا نخستین مکمل‌ های پروبیوتیکی هستند که برای کنترل آلزایمر و درمان بیماری‌های ام اس و پارکینسون تولید شده و به زودی به بازار عرضه می‌شوند.

قرص پروبیوتیک برای چیست؟

قرص پروبیوتیک برای تقویت سلامت روده، بهبود هضم و تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده می‌شود. این مکمل می‌تواند به درمان یبوست، اسهال، نفخ و مشکلات مرتبط با سندرم روده تحریک‌پذیر کمک کند. برخی مطالعات نشان می‌دهند که پروبیوتیک‌ها تأثیر مثبتی بر سلامت روان، کاهش اضطراب و بهبود کیفیت خواب دارند.

پروبیوتیک در چه غذاهایی است؟
پروبیوتیک علاوه بر مکمل و قرص، در انواع مواد غذایی هم وجود دارد.

قرص پروبیوتیک برای مردان

قرص پروبیوتیک‌ برای افزایش سطح انرژی و حتی بهبود سلامت جنسی مردان کمک‌کننده است. برخی مطالعات نشان می‌دهند که پروبیوتیک‌ها ممکن است در بهبود سطح تستوسترون و سلامت پروستات هم نقش داشته‌باشند.

قرص پروبیوتیک برای زنان

قرص پروبیوتیک‌ در زنان به حفظ تعادل میکروبی واژن، کاهش عفونت‌های قارچی و بهبود سلامت گوارشی کمک می‌کند. برخی از انواع خاص مانند لاکتوباسیلوس روتری و لاکتوباسیلوس رامنوسوس برای سلامت واژن مفید هستند. بهترین قرص پروبیوتیک زنان محصولاتی هستند که ترکیبی از این گونه‌های مفید را شامل شوند و به بهبود سلامت عمومی زنان کمک کنند.

قرص پروبیوتیک برای اسهال

قرص پروبیوتیک‌ می‌تواند به درمان اسهال ناشی از مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها، عفونت‌های گوارشی یا سندرم روده تحریک‌پذیر کمک کنند. برخی از گونه‌های خاص مانند لاکتوباسیلوس رامنوسوس GG و ساکارومایسس بولاردی در کاهش مدت و شدت اسهال مؤثرند.

این مکمل‌ها تعادل میکروبی روده را بازیابی کرده و رشد باکتری‌های بیماری‌زا را محدود می‌کنند. مصرف منظم پروبیوتیک مانند قرص فمی لاکت هنگام ابتلا به اسهال یا پس از مصرف آنتی‌بیوتیک توصیه می‌شود.

قرص پروبیوتیک برای لاغری

مطالعات انجام شده در مورد پروبیوتیک‌ها و تاثیر آنها بر کاهش وزن در افراد دارای اضافه‌ وزن و چاقی نشان می‌دهد که پروبیوتیک‌ها می‌توانند به کاهش وزن و کاهش درصد چربی بدن کمک کنند. این تحقیقات نشان می‌دهد که پروبیوتیک‌ها ممکن است تعداد کالری جذب شده از غذا را کاهش دهند. با توجه به اینکه التهاب در بدن می‌تواند منجر به چاقی شود، پروبیوتیک‌ها با اثر بر سطح هورمون‌ها و پروتئین‌های مربوط به اشتها و ذخیره چربی و کاهش التهاب می‌توانند از بروز چاقی جلوگیری کنند.

قرص فمی لاکت یکی از مکمل‌ های پروبیوتیک موجود در بازار است که حاوی لاکتوباسیلوس گاسری است که یکی از سویه‌های موثر در تثبیت وزن است. مصرف این محصول می‌تواند هضم و جذب مواد غذایی را بهبود بخشد و از همین رو به عنوان یک قرص پروبیوتیک موثر در لاغری معرفی شود.

مکمل پروبیوتیک چیست؟
مکمل پروبیوتیک حاوی میکروارگانیسم‌های زنده است و تاثیر زیادی در سلامت روده دارد.

قرص پروبیوتیک برای نفخ شکم

تحقیقات نشان داده که اگرچه مصرف پروبیوتیک‌ها در ابتدا ممکن است باعث نفخ شکم شود اما در صورت ادامه مصرف نه‌تنها این عارضه برطرف خواهد شد، بلکه مصرف پروبیوتیک موجب کاهش علائم نفخ شکم می‌شود. قرص لاکتول یکی از قرص‌های پروبیوتیک موجود در بازار است که حاوی باکتری اسیلوس کواگولانس است. این باکتری با تنظیم فلور میکروبی روده از نفخ شکم جلوگیری می‌کند.

قرص پروبیوتیک برای یبوست

پروبیوتیک‌ها با افزایش تولید اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه، کاهش pH روده بزرگ و افزایش متابولیسم نمک صفراوی، یبوست را کاهش می‌دهند. بهترین قرص پروبیوتیک برای یبوست عبارت‌اند از قرص فمی لاکت توپلاس، قرص پایلوشات، کپسول پرودایجست و دیلیست که با بهبود عملکرد روده، نشانه‌های یبوست را کاهش می‌دهند.

قرص پروبیوتیک برای معده

مصرف مکمل‌ های پروبیوتیک می‌تواند برای افرادی که از مشکلات معده ناشی از مصرف آنتی‌بیوتیک یا رژیم غذایی نامناسب، رفلاکس معده یا گاستریت رنج می‌برند مفید باشد. البته بیشترین تاثیر پروبیوتیک‌ها در درمان گاستریت زمانی رخ می‌دهد که این مکمل‌ها در کنار درمان آنتی‌بیوتیکی استفاده شوند.

قرص پروبیوتیک برای زخم معده

زخم معده ناشی از افزایش جمعیت باکتری هلیکوباکترپیلوری در معده رخ می‌دهد. تحقیقات نشان داده که مکمل‌‌های پروبیوتیک حاوی باکتری‌های لاکتوباسیلوس می‌تواند جمعیت هلیکوباکتری را درون معده کاهش داده و بدین ترتیب در بهبود زخم معده موثر باشند. بایوفلورا و پایلوشات از مکمل‌ های پروبیوتیک موجود در بازار هستند که می‌توانند در درمان زخم معده نیز به‌عنوان داروی کمکی مصرف شوند.

متن انگلیسی:
The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics defines probiotics as “live microorganisms that, when administered in adequate amounts, confer a health benefit on the host.
ترجمه فارسی:
انجمن علمی بین‌المللی پروبیوتیک‌ و پری بیوتیک‌، پروبیوتیک‌ها را به عنوان میکروارگانیسم‌های زنده تعریف می‌کند که وقتی به مقدار کافی تجویز می‌شوند، برای سلامتی بدن میزبان مفید هستند.

به نقل از سایت ods

قرص پروبیوتیک برای عفونت واژن

سویه‌های مختلف باکتری لاکتوباسیلوس می‌توانند نقش مهمی در ایجاد و حفظ تعادل باکتریایی واژن ایفا کنند. از آنجا که باکتری‌های مختلفی درون واژن زنان زندگی می‌کنند، مصرف قرص واژینال پروبیوتیک می‌تواند با حفظ تعادل جمعیت باکتری‌های مفید درون واژن، از واژن در مقابل عفونت‌ها جلوگیری کند و به درمان عفونت واژن کمک کند.

قرص لاکتوفم یکی از مکمل‌‌های پروبیوتیکی است که در حفظ تعادل میکروبی دستگاه تناسلی نقش داشته و می‌تواند باعث بهبود عفونت واژن در زنان شود.

قرص پروبیوتیک برای عفونت واژن خوب است؟
مصرف قرص واژینال پروبیوتیک می‌تواند با حفظ تعادل جمعیت باکتری‌های مفید درون واژن، از بروز عفونت‌ جلوگیری کند.

قرص پروبیوتیک برای بوی بد دهان

پروبیوتیک‌ها می‌توانند تعادل میکروبی دهان را تنظیم کرده و از رشد باکتری‌های مولد بوی بد جلوگیری کنند. برخی گونه‌ها مانند لاکتوباسیلوس سالیواریوس به کاهش باکتری‌های عامل بوی بد دهان کمک می‌کنند. مصرف منظم این مکمل‌ها همراه با رعایت بهداشت دهان و دندان می‌تواند تأثیر مثبتی در کاهش بوی بد دهان داشته‌باشد.

قرص پروبیوتیک در بارداری

مصرف پروبیوتیک در بارداری معمولا ایمن است و می‌تواند به بهبود گوارش، کاهش یبوست و تقویت سیستم ایمنی کمک کند. همچنین برخی مطالعات نشان داده‌اند که پروبیوتیک‌ها ممکن است خطر دیابت بارداری و عفونت‌های واژینال را کاهش دهند. بااین‌حال، زنان باردار باید قبل از مصرف هرگونه مکمل، با پزشک مشورت کنند.

بهترین پروبیوتیک برای سندروم روده تحریک پذیر

مطالعات نشان داده که مصرف پروبیوتیک‌ها می‌تواند منجر به کاهش علائم بیماری سندروم روده تحریک پذیر شود. کپسول BIO IBS یکی از بهترین انواع مکمل‌‌های پروبیوتیک موجود در بازار برای درمان روده تحریک پذیر است. سویه‌های موجود در این مکمل عبارت‌اند از لاکتوباسیلوس کازئی، لاکتوباسیلوس رامنوسوس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس.

کپسول پروبیوتیک برای چیست؟
کپسول پروبیوتیک هم برای بزرگسالان و هم کودکان تجویز می‌شود.

پودر پروبیوتیک برای چیست؟

پودر پروبیوتیک نوعی مکمل حاوی باکتری‌های مفید است که به بهبود سلامت گوارش، تقویت ایمنی و تنظیم فلور میکروبی بدن کمک می‌کند. ساشه پروبیوتیک معمولا در آب، شیر، ماست یا آبمیوه، حل شده و مصرف می‌شود. افراد دارای مشکلات گوارشی مانند نفخ، یبوست یا اسهال می‌توانند از این شکل از پروبیوتیک استفاده کنند که جذب بالاتری دارد. همچنین، برخی از انواع پودر پروبیوتیک برای کودکان، سالمندان و افرادی که قادر به بلع قرص یا کپسول نیستند، مناسب است.

خواص پودر پروبیوتیک برای کودکان

پودر پروبیوتیک‌ به بهبود سلامت گوارش کودکان، کاهش مشکلاتی مانند یبوست، اسهال و نفخ کمک می‌کند. مصرف منظم پودر پروبیوتیک می‌تواند سیستم ایمنی کودک را تقویت کرده و احتمال ابتلا به عفونت‌های گوارشی و تنفسی را کاهش دهد. همچنین، برخی تحقیقات نشان داده‌اند که پروبیوتیک‌ها در کاهش آلرژی‌های غذایی و اگزما نقش دارند.

پودر پروبیوتیک برای کودکانی که آنتی‌بیوتیک مصرف کرده‌اند، مفید است زیرا به بازسازی باکتری‌های مفید روده کمک می‌کند. بااین‌حال، والدین باید قبل از تهیه مکمل‌های پروبیوتیک برای کودکان، با پزشک مشورت کنند.

می‌خوای برای درمان سندروم روده تحریک پذیر از پروبیوتیک استفاده کنی؟ مشاوره بگیر.

چه کسانی بیشتر به پروبیوتیک نیاز دارند؟

اگر علائم عدم تعادل میکروبی در سیستم گوارشی یا جاهای دیگر دارید، پروبیوتیک‌ها به بازگرداندن تعادل میکروبیومی دستگاه گوارش به شما کمک می‌کنند. علاوه بر آن افرادی که اخیرا بیماری یا درمانی داشته‌اند که میکروبیوم بدن آنها را ضعیف کرده است، مصرف پروبیوتیک‌ها می‌تواند به بازگرداندن تعادل میکروارگانیسم‌ها در بدن کمک کند.

به طور کلی، مصرف قرص یا اشکال دیگر پروبیوتیک برای افراد زیر توصیه می‌شود:

  • افرادی که آنتی‌بیوتیک مصرف کرده‌اند (برای بازسازی فلور روده)
  • مبتلایان به سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) و بیماری‌های التهابی روده
  • افرادی که مشکلات گوارشی مانند یبوست، نفخ یا اسهال دارند
  • کسانی که دچار ضعف سیستم ایمنی هستند
  • زنان مستعد عفونت‌های قارچی یا واژینوز باکتریایی
  • کودکان و نوزادانی که کولیک یا مشکلات گوارشی دارند
  • سالمندانی که جذب مواد مغذی در بدنشان کاهش یافته است
  • افرادی که استرس بالایی دارند (زیرا استرس می‌تواند تعادل میکروبی روده را مختل کند)

محصولات پروبیوتیک دار و انواع غذاهای پروبیوتیکی

محصولات پروبیوتیک‌دار شامل مکمل‌ها (قرص، کپسول، پودر، ساشه)، ماست‌های پروبیوتیک، کفیر، دوغ پروبیوتیک و برخی انواع پنیرهای تخمیری هستند. غذاهای پروبیوتیکی طبیعی شامل غذاهای تخمیرشده‌ای مانند ترشی‌های طبیعی (بدون سرکه) و برخی نوشیدنی‌های تخمیری هستند که در گروه غذاهای مناسب برای دستگاه گوارش آسیب پذیر قرار می‌گیرند. این غذاها سرشار از باکتری‌های مفید هستند که به بهبود سلامت گوارش و تقویت ایمنی کمک می‌کنند.

انواع غذاهای پروبیوتیکی کدامند؟
ماست پروبیوتیک، خیارشور و پنیر حاوی پروبیوتیک است.

گیاهان پروبیوتیک دار

برخی از گیاهان و مواد غذایی گیاهی به‌طور طبیعی حاوی پروبیوتیک‌ها یا پری‌بیوتیک‌ها (غذای باکتری‌های مفید) هستند از جمله:

  • تره‌فرنگی (حاوی اینولین، پری‌بیوتیک قوی)
  • سیر (تقویت‌کننده رشد باکتری‌های مفید روده)
  • پیاز (حاوی فیبر پری‌بیوتیک)
  • مارچوبه (مؤثر در رشد پروبیوتیک‌های مفید)
  • موز نارس (منبع غنی از نشاسته مقاوم و پری‌بیوتیک)
  • ریشه کاسنی (تقویت‌کننده فلور روده)

ماست پروبیوتیک

ماست پروبیوتیک حاوی باکتری‌های مفید مانند لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم است که به سلامت روده، بهبود هضم و تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کند. این نوع ماست به تنظیم عملکرد دستگاه گوارش، کاهش یبوست و تقویت جذب مواد مغذی کمک کرده و در بهبود عفونت‌های گوارشی و واژینال نیز مفید است. ماست یونانی یکی از انواع ماست‌های حاوی پروبیوتیک است. ماست‌های پروبیوتیک همچنین ممکن است در کاهش التهاب و بهبود علائم سندرم روده تحریک‌پذیر مؤثر باشند.

میوه های پروبیوتیک دار

برخی میوه‌ها به‌عنوان پری‌بیوتیک عمل می‌کنند و رشد باکتری‌های مفید را در روده تقویت می‌کنند، از جمله:

  • سیب (دارای فیبر پری‌بیوتیک مانند پکتین)
  • کیوی (مؤثر در بهبود سلامت گوارش)
  • خرما (حاوی فیبر پری‌بیوتیک و تقویت‌کننده میکروبیوم روده)
  • زغال‌اخته (کمک به رشد باکتری‌های مفید در روده)

پنیر پروبیوتیک

برخی از انواع پنیرها مانند پنیر گودا، چدار و موزارلا حاوی پروبیوتیک‌های طبیعی هستند. این پنیرها در طی فرآیند تخمیر، باکتری‌های مفیدی تولید می‌کنند که می‌توانند به بهبود سلامت روده، تقویت سیستم ایمنی و بهبود هضم کمک کنند. پنیرهای پروبیوتیک برای کسانی که نمی‌توانند ماست یا سایر محصولات لبنی را مصرف کنند، گزینه‌ مناسبی هستند.

پزشکان پیشنهادی

عوارض قرص پروبیوتیک

برخی از انواع مکمل‌ های پروبیوتیک گازهایی را در روده به عنوان محصولات جانبی تولید می‌کنند. این مکمل‌ها اگر به طور ناگهانی و بیش از حد معمول دریافت شوند، ممکن است باعث افزایش نفخ و گاز در طول هضم شوند:

  • نفخ و گاز روده
  • اسهال خفیف در اوایل مصرف
  • واکنش‌های آلرژیک در برخی افراد
  • احتمال عفونت در افراد دارای نقص ایمنی
  • احساس ناراحتی در معده
  • ایجاد مقاومت باکتریایی در مصرف طولانی‌مدت (نادر)

نتیجه‌ گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

مصرف پروبیوتیک‌ها به بالابردن میزان ایمنی بدن کمک کرده و سلامت بدن را بهبود می‌بخشد. بسیاری از پزشکان مصرف غذاها و قرص پروبیوتیک را به بیماران خود توصیه می‌کنند. البته توجه داشته‌باشید افرادی که داروهای مرتبط با سرکوب سیستم ایمنی مصرف می‌کنند یا افراد مبتلا به بیماری‌های شدید و همچنین نوزادان باید پیش از مصرف انواع پروبیوتیک‌ها با متخصص تغذیه مشورت کنند.

در سایت نوبت‌دهی آنلاین پزشکان دکترتو، می‌توانید از زمان‌های نوبت ویزیت حضوری پزشک متخصص مورد نظرتان آگاه شوید و آن را ثبت کنید یا مشاوره تخصصی آنلاین و تلفنی دریافت کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

پروبیوتیک‌ها برای درمان مشکلات روده (مانند اسهال، روده تحریک‌پذیر)، اگزما، عفونت‌های مخمری واژن، عدم تحمل لاکتوز و عفونت‌های دستگاه ادراری استفاده می‌شوند. پروبیوتیک‌ها در غذاها نیز موجود هستند اما می‌توان از مکمل‌های پروبیوتیک برای کمک به حفظ تعادل میکروارگانیسم‌های مفید در بدن استفاده کرد.

پروبیوتیک‌ها در انواع متفاوتی در دسترس هستند. به‌عنوان‌مثال اگرچه انواع مکمل در شکل‌های کپسول، پودر یا موارد دیگر در دسترس هستند، اما از راه رژیم غذایی نیز می‌توان این میکروارگانیسم‌های مفید را به بدن وارد کرد. یکی از بهترین روش‌های دریافت مقادیر بالای میکروارگانیسم‌های مفید، مصرف غذاها و نوشیدنی‌های تخمیر شده است.

روش‌های فرآوری و تولید مواد غذایی گاهی می‌تواند موجب ازبین‌رفتن میکروارگانیسم‌های مفید درون آن شود، بنابراین مواد غذایی تخمیر شده مانند کفیر، کامبوجا، کیمچی یا کلم ترش ساورکرات می‌تواند یکی از بهترین روش‌های دریافت این میکروارگانیسم‌ها باشد.

پروبیوتیک‌های طبیعی باکتری‌ها یا مخمرهایی هستند که به‌طور طبیعی در برخی غذاها مانند ماست، کفیر و ترشی‌های طبیعی یافت می‌شوند. این باکتری‌ها به حفظ تعادل میکروبی در بدن، به ویژه در روده، کمک می‌کنند و از رشد باکتری‌های مضر جلوگیری می‌کنند.

پروبیوتیک‌ها معمولا در دستگاه گوارش، به‌ویژه در روده بزرگ، زندگی می‌کنند. آن‌ها در روده کوچک نیز وجود دارند اما بیشتر در روده بزرگ متمرکز هستند. این باکتری‌ها در آنجا به هضم غذا کمک کرده و با تولید مواد مفید، از تعادل فلور میکروبی روده حمایت می‌کنند. همچنین، در دهان، واژن و پوست نیز ممکن است حضور داشته‌باشند.

رایج‌ترین انواع باکتری‌های پروبیوتیک شامل لاکتوباسیلوس (Lactobacillus)، بیفیدوباکتریوم (Bifidobacterium) و استرپتوکوکوس (Streptococcus) هستند. این باکتری‌ها در بسیاری از غذاهای تخمیرشده مانند ماست و پنیر یافت می‌شوند و نقش عمده‌ای در سلامت روده و سیستم ایمنی دارند. همچنین ساکارومایسس بولاردی (Saccharomyces boulardii) یک مخمر پروبیوتیک رایج است که به بهبود گوارش و کاهش اسهال کمک می‌کند.

بله، پروبیوتیک‌ها در درمان بسیاری از بیماری‌های گوارشی مانند سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS)، یبوست، اسهال ناشی از آنتی‌بیوتیک‌ها و بیماری التهابی روده مؤثر هستند.

برای افزایش پروبیوتیک‌ها در بدن، می‌توان از غذاهای تخمیرشده مانند ماست استفاده کرد. همچنی مصرف مکمل‌های پروبیوتیک حاوی باکتری‌های مفید می‌تواند به تقویت میکروبیوم روده کمک کند. برای دریافت بهترین نتیجه، مهم است که پروبیوتیک‌ها به‌طور مداوم مصرف شوند و در کنار مصرف مواد غذایی سالم، از رژیم غذایی متنوع و غنی از فیبر استفاده شود.

بله، پروبیوتیک‌ها می‌توانند همزمان با آنتی‌بیوتیک‌ها مصرف شوند. آنتی‌بیوتیک‌ها باکتری‌های مفید روده را از بین می‌برند، بنابراین مصرف پروبیوتیک‌ها در این مدت می‌تواند به بازسازی فلور میکروبی روده کمک کند. اما برای جلوگیری از تداخل، توصیه می‌شود پروبیوتیک‌ها حداقل ۲ ساعت پس از مصرف آنتی‌بیوتیک مصرف شوند.

ماست محلی اگر به‌طور طبیعی تخمیر شده باشد و حاوی باکتری‌های زنده باشد می‌تواند پروبیوتیک داشته باشد. در ماست‌های محلی که به شیوه سنتی تهیه می‌شوند، معمولا باکتری‌های مفیدی مانند لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم وجود دارند.

امتیاز شما به مقاله:
(3.9از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فرزانه هستم، 30 ساله و عاشق دنیای سئو و محتوانویسی که با کنجکاوی دنبال آموختن چیزهای جدیدم؛ فارغ از هرگونه قرارداد و قانون و سبک خاصی. دنیای مجازی و اینترنت، فرصتی برای بودن با بهترین تیم‌ها رو برام فراهم کرده که می‌تونم بدون دغدغه و نگرانی هر روز احساس بهتر شدن و ارتقاء‌شغلی را با تمام وجودم لمس کنم. افتخار می‌کنم که با تیم خوب دکترتو، به این احساس ناب دست پیدا می‌کنم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره قرص پروبیوتیک

  1. سیروس گفت:

    سلام مدتی بود احساس میکنم به سختی نفس میکشم یک ماه کپسول فمی لاکت مصرف کردم به نظر خودم‌ هم معده و هم‌تنفسم خوب شد ولی الان که قطعش کردم باز احساس سنگینی میکنم میتونم مجدد ادامه بدم چون شنیدم فقط یک ماه باید مصرف بشه ممنون

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      نیاز به درمان اصولی تری دارید
      بیشتر علایم گاستریت و رفلاکس دارید
      از نظر عفونت هلیکوباکتر هم باید چک شوید

      متخصص گوارش

    2. آفاق گفت:

      سیروس بزرگوار، میتوانید از مکملهای پروبیوتیک طبیعی استفاده کنید که به شدت در درمان و کاهش انواع مشکلات شبیه به مشکل شما موثر است.
      من ۵ سال است که بر روی این مکملها کار میکنم و شاهد نتایج شگفت‌انگیزی در این مدت بوده ام.

      1. همیار دکترِتو گفت:

        دوست عزیز
        مکمل پروبیوتیک موثر در درمان مشکلات گوارشی می باشد.

  2. یاسر گفت:

    سلام . آیا قرص پروبیوتیک برای کسی که هلکوباکتری معده دارد خوب هست ؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      مکمل پروبیوتیک بسیار مفید است
      ولی درمان اصلی نیست
      و درمان کمکی محسوب می گردد

  3. ناشناس گفت:

    با سلام آیا این قرص واسه بیماری کولیت السیراتیو مفید یا نه؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بله مفید است
      ولی در کنار درمان اصلی نه به تنهایی
      زیر نظر پزشک مصرف کنید

  4. ناشناس گفت:

    سلام ببخشید برای بوی بد دهان که عاملش معده هست وراه کارهای زیادی رو امتحان کردم ونتیجه نگرفتم میشه ازپروبیوتیک استفاده کنم ؟تاثیری داره؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بله مکمل های پروبیوتیک نقش مهمی در درمان دارند
      بار میکروبی هلیکوباکتر گوارشی تان هم باید اندازه گیری شود
      متخصص گوارش

  5. ناشناس گفت:

    با درود. آیا مصرف پروبیوتیک برای سن بالای ۵۰ سال خوب است؟ یا بی تاثیر؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بله در صورت نیاز می توانید زیر نظر پزشک مصرف کنید
      و موثر است

  6. ر.اسماعیلی گفت:

    سلام،میخواستم بدونم دختر ۱۳ساله ی من که چندین سال آنتی بیوتیک بخاطر گلو درد های زیاد مصرف کرده ،میتونه الان از این دارو استفاده کنه ؟خودم که اجابت مزاجم هفته ای یک بار یا دو باره میخوام تهیه کنم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بله
      ولی بهتر است زیر نظر پزشک مصرف کنید
      و یا از داروخانه برای میزان و مدت استفاده ان مشورت بگیرید

  7. به گفت:

    سلام ،ناشتا هم میشه قبل صبحانه استفاده کرد؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بله
      بهتر است پروبیوتیک‌ها در اسرع‌ وقت از طریق اسید معده دریافت شوند. برای انجام این کار، توصیه می‌شود پروبیوتیک‌ها را با معده خالی مصرف کنید (یعنی ۲-۳ ساعت پس از آخرین وعده غذایی و ۳۰ دقیقه قبل از وعده غذایی بعدی)، تا باکتری‌های پروبیوتیک بتوانند با بیشترین سرعت ممکن در معده حرکت کنند.

  8. ناشناس گفت:

    سلام‌ببخشی‌مدتی‌که‌تنفسم‌بوی‌نامطبوع‌مید‌می‌خواستم‌بدونم‌می‌تونم‌از‌این‌پروبیوتیک‌ها‌استفاد‌کنم‌البته‌یبوست‌هم‌دارم‌ممنون‌از‌پاسختو

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بله می توانید از پروبیوتیک و مکمل های دایجستیو استفاده کنید
      ولی برای درمان اساسی تر
      از نظر ریفلاکس و بار میکروبی معده نیاز به معاینه و بررسی دارید

      متخصص گوارش و کبد

  9. ناشناس گفت:

    سلام اسهال و معده و نفخ و ترشی معده داشتم دکتر این دارو رو داده ولی اسهالم بدتر شده

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      پروبیوتیک ها راه اصلی درمان نیستند
      و باید به مدت طولانی مصرف شود
      با توجه به علایم تان نیاز به درمان اصولی تری دارید

      متخصص گوارش و کبد

  10. ناشناس گفت:

    زهرا هستم چند سالی هست دچار یبوست شدم یه بار دکتر گوارش داخلی یه ورق قرص پروبیوتیک ibs. داد که خیلی تاثیر در. درمان. داشت میخاسنم بپرسم مصرف همیشگی این فرص ایرادی نداره

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      ایرادی ندارد
      ولی بهتر است هر ۳-۶ ماه مجددا به پزشکتان مراجعه کنید
      تندرست باشید
      متخصص روانپزشک

      1. ناشناس گفت:

        سلام میشه مکمل پروبیوتیک روکلاواسه کلاژن سازی پوست تقویت موضدریزش کلایعنی واسه کل بدن مفیدباشه برای همیشه استفاده کرد

        1. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام
          بله
          تا زمانی که مشکل گوارشی ایجاد نکند
          ایرادی ندارد