فشار خون بالا چیست و نکات مهمی که باید درباره آن بدانید – مجله سلامت دکترتو

فشار خون بالا چیست و نکات مهمی که باید درباره آن بدانید

آنچه در این مقاله می‌خوانید

فشار خون بالا (هیپرتنشن) وضعیت خطرناکی است که در آن میزان فشار سیستولیک (عدد بالاتر) ۱۴۰ میلی‌متر جیوه یا بیشتر و فشار دیاستولیک (عدد پایین‌تر) ۹۰ میلی‌متر جیوه یا بیشتر باشد. علائم این عارضه معمولا پنهان هستند اما ممکن است با سردرد، سرگیجه یا تاری دید همراه باشد. در صورت عدم کنترل این بیماری، فشار خون بالا می‌تواند منجر به سکته مغزی، حمله قلبی یا آسیب به کلیه‌ها و عروق خونی شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 9 دقیقه
فشار خون بالا چیست و نکات مهمی که باید درباره آن بدانید

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

ادامه پادکست را می‌توانید در این بخش گوش دهید:

فشار خون بالا از بیماری‌هایی است که می‌تواند مشکلات بسیاری برای شما ایجاد‌کند و همه‌ی سیستم‌های بدن را تحت تاثیر قرار دهد. فشارخون بالا درصورتی‌که درمان نشود، می‌تواند کیفیت زندگی فرد را به طرز چشمگیری کاهش‌دهد. بالارفتن فشار یکی از شایع‌ترین بیماری‌هایی است که در اغلب موارد هیچ علامت ظاهری ندارد و تا زمانی که اندازه‌گیری نشود، قابل تشخیص نیست تا اینکه صدمات جبران ناپذیری به قلب، ریه‌، عروق خونی، مغز و کلیه‌ها وارد کند. به‌طورمیانگین از هر ۵ نفر مبتلا به فشارخون بالا، یک نفر از آن بی‌اطلاع است. اگر می‌خواهید به عوارض بالارفتن فشار خون دچار نشوید، بهتر است که در اولین فرصت به دکتر قلب یا دکتر داخلی مراجعه کنید و این مسئله را حل کنید. در سایت دکترتو امکان مشاوره آنلاین و دریافت ویزیت حضوری از بهترین پزشکان سراسر کشور برای شما وجود دارد.

فشار خون بالا چیست؟

در این بیماری فشار بالای خون در مقابل دیواره‌ی عروقی که خون را از قلب به دیگر قسمت‌های بدن حمل می‌کنند، در طولانی‌مدت باعث به وجود آمدن بیماری‌هایی مانند بیماری‌های قلبی می‌شود. فشار خون به مقدار خونی که قلب پمپ می‌کند و مقدار مقاومت شریان‌ها در برابر جریان خون بستگی دارد. هرچه قلب بیشتر کار کند و خون بیشتری پمپ کند و شریان‌ها باریک‌تر باشند، فشار خون بالاتر می‌رود.

فشار خون با دو عدد گزارش می‌شود: فشار خون سیستولیک (عدد بالایی) برابر است با فشار در شریان‌ها هنگامی که قلب منقبض می‌شود. فشار خون دیاستولیک (عدد پایینی) برابر است با فشار در شریان‌ها هنگامی که قلب شل می‌شود.

این فشار در دیواره عروقی که خون را از قلب به دیگر قسمت‌های بدن حمل می‌کنند، در طولانی‌مدت باعث به‌وجودآمدن بیماری‌هایی مانند بیماری‌های قلبی می‌شود. در مورد فشار خون طبیعی و دسته‌بندی‌های فشار خون بالا، در قسمت‌های پایین‌تر بحث خواهیم کرد.

فشار خون بالا چیست؟
فشار خون بالا (هیپرتنشن) وضعیت خطرناکی است که در آن میزان فشار سیستولیک (عدد بالاتر) ۱۴۰ میلی‌متر جیوه یا بیشتر و فشار دیاستولیک (عدد پایین‌تر) ۹۰ میلی‌متر جیوه یا بیشتر باشد.

زنگ خطر برای فشار خون بالا چیست؟

حدود ۱۷/۵ میلیون نفر در ایران، فشار خون بالا دارند. یکی از جنبه‌های خطرناک فشار خون بالا این است که ممکن است فرد از بیماری خود اطلاع نداشته باشد، درواقع تقریبا یک سوم افراد مبتلا به فشار خون بالا از بیماری خود اطلاع ندارند. تنها راه آگاهی از فشار خون بالا از طریق معاینات منظم است.

بیماری فشار خون بالای کنترل نشده باعث افزایش آسیب به قلب و عروق و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های جدی مانند انواع بیماری‌ قلبی و حمله‌ قلبی و سکته مغزی می‌شود. فشارخون بالا در درازمدت می‌تواند باعث تشکیل پلاک خونی در اثر باریک‌شدن رگ‌های خونی و درنتیجه تصلب شرایین شود. در این حالت قلب برای پمپ خون باید سخت‌تر کار کند و درنتیجه فشار خون بدتر می‌شود.

فشار خون می‌تواند در هر فرد در طول روز بسته به شرایط متفاوت باشد. عواملی مانند استرس، اضطراب، غذا خوردن (مصرف کافئین یا نمک)، سیگار کشیدن یا عدم ورزش باعث افزایش فشار خون می‌شود. تغییر شیوه‌ی زندگی بهترین راه برای کنترل فشار خون بالا است.

متن انگلیسی:
Blood pressure is the pressure that occurs when blood pushes against the walls of your arteries.
ترجمه فارسی:
فشار خون زمانی اتفاق می‌افتد که خون موجود در شریان‌ها به دیواره رگ‌ها فشار وارد کنند.

به نقل از سایت cdc

علائم فشار خون بالا چیست؟

فشار خون بالا ممکن است هیچ نشانه‌ای نداشته باشد حتی اگر میزان فشارخون به سطح خطرناکی برسد. به همین دلیل فشار خون بالا را به عنوان «قاتل خاموش» می‌شناسند، این موضوع چک منظم فشار خون را بسیار حیاتی می‌سازد.

بعضی افراد مبتلا به فشار خون بالا ممکن است سردرد، تنگی‌نفس یا خونریزی بینی را تجربه کنند اما این علائم و نشانه‌ها اختصاصی نیستند و تا زمانی که فشار خون بالا به میزان تهدیدکننده یا شدید نرسیده باشد معمولا اتفاق نمی‌افتند. علائم فشار خون بالا ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • عرق‌کردن
  • اضطراب
  • مشکلات خواب
  • گرگرفتگی
  • سردرد
  • سرگیجه
  • احساس ضربان در گردن و گوش یا سر
  • درد قفسه سینه

آیا فشار خون بالا درمان دارد؟

همین حالا مشاوره بگیر!

علت فشار خون بالا چیست؟ (دلایل فشار خون بالا کدامند؟)

نمی‌توان گفت که فشار خون بالا یک دلیل دارد. علت فشار خون بالا را نمی‌توان تنها به یک مورد ربط داد. باید به این مسئله توجه کنیم که شرایط سلامتی و سبک زندگی فرد به چه صورت است. در این صورت می‌توان علت فشار خون را به چند دلیل ارتباط داد.

باید توجه کنید که فشارخون یک بیماری سیستماتیک است و همه اعضای بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. همچنین به این نکته نیز توجه کنید، هنگامی که فرد زندگی سالمی نداشته‌باشد یا تغذیه او نامناسب باشد، نمی‌تواند از فشارخون به سادگی فرار کند.

پرفشاری خون تحت تاثیر چندین مورد مختلف است، به این معنی که عوامل و ریسک فاکتور‌های متعددی وجود دارند که با اثرات متفاوتی باعث فشار خون بالا می‌شوند که در زیر به آن‌ها اشاره خواهد شد.

اینفوگرافی فشار خون بالا
حالت تهوع و درد قفسه سینه می‌تواند از علائم فشارخون بالا باشد.

از کجا بفهمیم فشار خون بالا داریم؟ (تشخیص فشار خون بالا)

علائمی وجود دارند که به شما کمک می‌کنند بفهمید فشار خون شما بالا رفته است. برای تشخیص قطعی فشار خون بالا و انجام آزمایش فشار خون، باید به دکتر قلب و عروق مراجعه کنید. فشار خون در حداقل دو ویزیت متفاوت، در ساعات مختلف روز اندازه‌گیری می‌شود. به این دلیل که فشار خون معمولا در طول روز متغیر است و ممکن است در طی مراجعه به پزشک افزایش یابد (فشار خون روپوش سفید).

اگر فشار خون به‌طورمداوم بیش از ۱۳۴/۸۰ باشد، پزشک برای درمان فشار خون بالا اقداماتی را شروع خواهدکرد و ممکن است آزمایش‌های دیگری مانند آزمایش ادرار، آزمایش خون، آزمایش کلسترول و الکتروکاردیوگرام و اکوکاردیوگرام جهت بررسی بیشتر درخواست کند. در نظر داشته‌باشید که هر دو عدد اندازه‌گیری‌شده در فشار خون، مهم هستند. اما بعد از ۵۰ سالگی، فشار سیستولیک مهم‌تر است.

نکاتی که باید درباره فشار خون بالا بدانید را در این ویدئو ببینید.

دسته بندی فشار خون بالا و نرمال (فشار خون بالا چند است؟)

فشار خون نرمال یکی از شاخص‌های مهم سلامت قلب و عروق است. فشار خون با دو عدد سیستولیک (عدد بالا) و دیاستولیک (عدد پایین) اندازه‌گیری می‌شود. دسته‌بندی فشار خون بر اساس استانداردهای پزشکی به شرح زیر است:

درجات فشار خونمشخصات
فشار خون طبیعیفشار خون طبیعی پایین‌تر از ۱۲۰/۸۰ mmHg است.
فشار خون افزایش یافتههنگامی که فشار سیستولیک بین ۱۲۰ تا ۱۲۹ mmHg و فشار دیاستولیک کمتر از ۸۰ mmHg باشد. فشار خون افزایش یافته می‌تواند در طول زمان بدتر شود، مگر اینکه اقداماتی برای کنترل فشار خون انجام شود.
مرحله‌ی ۱ فشار خون بالاهنگامی که فشار سیستولیک از ۱۳۰ تا ۱۳۹ mmHg و فشار دیاستولیک بین ۸۰ تا ۸۹ mmHg باشد.
مرحله‌ی ۲ فشار خون بالاهنگامی که فشار سیستولیک ۱۴۰ mmHg یا بالاتر و فشار دیاستولیک ۹۰ mmHg یا بالاتر باشد.
فشار خون بالای سیستولیکنوع رایج فشار خون بالا است که در افراد با سن بیشتر از ۶۵ سال دیده می‌شود. در این بیماری فشار دیاستولیک طبیعی است (کمتر از ۸۰ mmHg) ولی فشار سیستولیک بالا است (بیشتر یا مساوی ۱۳۰ mmHg).
دسته بندی فشار خون بالا و نرمال

اگر هنگام اندازه‌گیری فشار خون، دارای فشار خون بحرانی باشید، ۲ یا ۳ دقیقه صبر کنید و سپس تست را دوباره تکرار کنید. اگر در تکرار اندازه‌گیری فشار خون، عدد گزارش‌شده یکسان یا بالاتر باشد، این وضعیت یک اورژانس پزشکی است و باید به نزدیک‌ترین بیمارستان مراجعه‌کنید.

اندازه گیری فشار خون بالا

فشارخون توسط دستگاه فشار خون (اسپیگمومونومتر) اندازه‌گیری می‌شود. بهترین دستگاه فشار خون شامل یک پمپ هوا، یک فشارسنج و یک کاف لاستیکی است. این دستگاه، فشارخون را با واحد میلی‌متر جیوه (mmHg) اندازه‌گیری می‌کند.

کاف دستگاه فشارسنج در بالای بازو قرار می‌گیرد و با فشاردادن پمپ هوا باد می‌شود و جریان خون را در سرخرگ اصلی بازو مسدود می‌کند. بازو باید در کنار بدن و در سطح قلب قرار‌داده‌شود و فشار کاف به تدریج آزاد شود تا کاف به‌آرامی از هوا خالی شود.

همان‌طور که فشار کاهش می‌یابد، پزشک با استفاده از گوشی پزشکی که روی شریان جلوی آرنج قرار داده است، صدای نبض را گوش می‌دهد یا با دستگاه فشارسنج الکترونیکی ضربان را حس می‌کند. فشاری که در آن پزشک (یا دستگاه) اولین صدای ضربان قلب از شریان را می‌شنود، فشار سیستولیک (عدد بالایی) است.

همانطور که فشار کاف کاهش می‌یابد، در نهایت صدای ضربان قلب متوقف می‌شود، آخرین صدایی که پزشک (یا دستگاه) می‌شنود فشار دیاستولیک (عدد پایینی) است.

اندازه گیری فشار خون بالا چگونه است؟
فشارخون توسط دستگاه فشار خون (اسپیگمومونومتر) اندازه‌گیری می‌شود.

قبل از اندازه گیری فشار خون چه نکاتی را باید رعایت کنم؟

برای اندازه‌گیری صحیح فشارخون باید نکات زیر را رعایت کنید:

  • قبل از اندازه‌گیری فشارخون مثانه را خالی کنید.
  • به مدت ۵ دقیقه راحت استراحت کنید.
  • به مدت ۳۰ دقیقه  قبل از اندازه‌گیری فشارخون از سیگارکشیدن، نوشیدن الکل یا ورزش‌کردن خودداری کنید.
  • هنگام نشستن، پشت صاف باشد. پاها صاف و کف پاها روی زمین (بدون اینکه آنها را روی یکدیگر قرار دهید) باشد.
  • بازو را روی یک سطح صاف قرار دهید تا بازو در سطح قلب باشد.
  • کاف را به شکلی روی بازو ببندید که لبه پایینی کاف مستقیما روی قسمت بالایی آرنج باشد.
  • هیچگاه از یک بازو دوبار فشار خون را اندازه گیری نکنید. درصورت‌نیاز، بین هر بار اندازه‌گیری باید حداقل ۱ تا ۲ دقیقه فاصله باشد.
  • تمام عددهای اندازه‌‌گیری‌شده را ثبت کنید، زیرا این کار می‌تواند به پزشک در تعیین دوره درمانی کمک کند.

مدیریت و درمان فشار خون بالا چگونه است؟

فشار خون تحت تاثیر عوامل مختلفی ایجاد می‌شود، بنابراین برای آن درمان‌های مختلفی وجود دارد. هدف از درمان فشار خون بالا، حفظ فشار خون کمتر از ۱۳۴/۸۰ است. درمان فشار خون بالا شامل موارد زیر است:

  • تغییر شیوه زندگی
  • ترک سیگار
  • رعایت تغذیه سالم و تهیه غذاهای مناسب فشار خون بالا (رژیم غذایی دش)
  • کاهش وزن (در صورت داشتن اضافه‌وزن)
  • ورزش منظم: فعالیت ورزشی و بدنی با کاهش وزن و کاهش قند خون و سایر عوارض چاقی به کاهش فشارخون کمک می‌کند. قبل از شروع هر برنامه ورزشی جدید، با دکتر قلب خود مشورت کنید. فعالیت‌های ورزشی از جمله پیاده‌روی، دویدن، دوچرخه‌سواری یا شنا برای ۳۰ تا ۴۵ دقیقه در روز می‌تواند به کاهش فشارخون کمک کند.
  • خواب کافی
  • کاهش استرس
  • کنترل منظم فشارخون در منزل
  • اجتناب از مصرف الکل
  • مصرف داروهایی مانند داروی آتنولول
  • درمان بیماری زمینه‌ای: درمان بیماری‌های زمینه‌ای که باعث فشار خون بالا می‌شوند، همچنین موجب بهبود فشار خون بالا می‌شود. بیماری‌هایی مانند تنگی شریان کلیوی، فئوکروموسیتوما (سرطان نادر غده فوق‌کلیوی)، نارسایی احتقانی قلب، دیابت و چاقی از این دست هستند.

توجه داشته باشید که این مقاله تنها در راستای افزایش اطلاعات شما نوشته شده است و هرگونه درمان و استفاده دارویی تحت صلاحدید و تجویز پزشک امکان‌پذیر است.

فشار خون بالا در طولانی مدت عوارض دارد؟ از دکتر قلب و عروق مشورت بگیر.

انواع فشار خون بالا کدامند؟

فشارخون بالا را به دو نوع اصلی تقسیم می‌شود: فشار خون اولیه (ضروری) و فشار خون ثانویه. فشار خون اولیه علت مشخصی ندارد و شایع‌ترین نوع آن است. فشار خون ثانویه به دلیل یک بیماری زمینه‌ای یا دارو ایجاد می‌شود و درمان علت زمینه‌ای آن می‌تواند به مدیریت فشارخون کمک کند. در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم.

۱. فشار خون بالای اولیه (ضروری)

در اکثر بزرگسالان علت مشخصی برای فشار خون بالا وجود ندارد و فشار خون اولیه یا ضروری نامیده می‌شود و در طول سال‌ها به تدریج پیشرفت می‌کند. فشار خون بالا ممکن است هیچ نشانه‌ای نداشته باشد حتی اگر میزان فشار خون به سطح خطرناکی برسد، به همین دلیل فشار خون بالا را به عنوان «قاتل خاموش» می‌شناسند.

۲. فشارخون بالای ثانویه

اگر فشار خون بالا به عنوان نتیجه‌ای از بیماری زمینه‌ای دیگری رخ دهد، آن را فشار خون ثانویه می‌نامند. فشارخون اولیه تحت تاثیر علل متعددی ازجمله افزایش حجم پلاسمای خون، فعالیت هورمون‌هایی که حجم و فشار خون را تنظیم می‌کنند، عوامل محیطی مانند استرس و عدم ورزش است. بیماری‌ها و داروهای مختلفی می‌توانند منجر به پرفشاری خون ثانویه شوند، از جمله:

  • دیابت (به علت مشکلات کلیوی و آسیب عصبی)
  • بیماری‌های کلیوی
  • فئوکروموسیتوم (سرطان نادر غده فوق‌کلیوی)
  • سندروم کوشینگ
  • هیپرپلازی مادرزادی آدرنال (اختلال غده آدرنال که ترشح‌کننده کورتیزول است.)
  • تومورهای غده آدرنال
  • هیپرتیروئیدیسم (پرکاری غده تیروئید)
  • هیپرپاراتیروئیدیسم (میزان کلسیم و فسفر را تحت تاثیر قرار می‌دهد.)
  • بارداری
  • آپنه خواب (وقفه تنفسی)
  • چاقی
  • بیماری مزمن کلیوی
  • نقص مادرزادی در رگ‌های خونی
  • برخی داروها (از قبیل قرص‌های ضدبارداری، داروهای سرماخوردگی، ضداحتقان‌ها و مسکن‌ها)
  • مواد مخدر غیرقانونی مانند کوکائین و آمفتامین
علت فشار خون بالا در جوانان چیست؟
عواملی مانند استرس، تغذیه ناسالم، استفاده از تنباکو یا نوشیدن الکل از دلایل افزایش فشارخون جوانان هستند.

عوارض فشار خون بالا چیست؟

فشار بیش‌ازحد روی دیواره شریان‌ها ناشی از فشار خون بالا می‌تواند به رگ‌های خونی و اندام‌های بدن آسیب برساند. خطر فشار خون بالا می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • حمله قلبی یا سکته مغزی: فشار خون بالا می‌تواند باعث سخت و ضخیم‌شدن شریان‌ها (آترواسکلروز) شود
  • آنوریسم: افزایش فشار خون رگ‌های خونی را تضعیف کرده و باعث تشکیل آنوریسم می‌شود
  • نارسایی قلبی: برای پمپ‌کردن خون در برابر فشار بالا در رگ‌ها، قلب باید سخت‌تر کار کند که باعث می‌شود دیواره حفره‌های قلب ضخیم شوند (هایپرتروفی بطن چپ)، درنهایت عضله ضخیم‌شده برای برآورده ساختن نیازهای بدن با مشکل مواجه می‌شود، که می‌تواند منجر به نارسایی قلبی شود.
  • تضعیف و تنگ‌شدن رگ‌های خونی در کلیه‌ها
  • ضخیم‌شدن، تنگی یا پارگی رگ‌های خونی در چشم
  • سندروم متابولیک (افزایش دور کمر، تری‌گلیسیرید بالا، کاهش کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL یا کلسترول خوب)، افزایش احتمال ابتلا به دیابت، بیماری‌های قلبی و سکته مغزی)
  • مشکل در حافظه: فشار خون بالای کنترل نشده ممکن است بر توانایی فرد در فکر کردن، یادآوری و یادگیری تاثیر بگذارد. مشکل در حافظه یا درک مفاهیم در افراد مبتلا به فشار خون بالا شایع‌تر است.
  • زوال عقل یا دمانس عروقی

فشار خون بالا علت اصلی حملات قلبی است؟

فشار طبیعی هر فرد باید ۱۲۰/۸۰ باشد که در اصطلاح پزشکی فشار انقباضی یا سیستول (فشار در عروق، ناشی از هر ضربان قلب) ۱۲۰ میلی‌متر جیوه و فشار انبساطی یا دیاستول (فشار عروقی بین هر ضربه و زمان استراحت قلب) ۸۰ میلی‌متر جیوه است.

فشارخون فشاری است که خون، در هر انقباض عضله قلب، به دیواره سرخرگ‌ها وارد می‌کند. وقتی این فشار خیلی زیاد باشد حجم کار قلب افزایش پیدا کرده و در درازمدت باعث آسیب جدی به شریان‌ها می‌شود. با گذشت زمان اگر فشارخون کنترل نشود، خطر ابتلا به انواع بیماری قلبی، سکته مغزی و بیماری‌های کلیوی افزایش پیدا می‌کند.

فشار خون بالا در اول صبح چه تاثیراتی روی بدنم میگذارد؟
فشار خون بالا می‌تواند منجر به نارسایی کلیه، نابینایی و اختلال شناختی شود.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

فشار خون بالا یکی از خطرناک‌ترین بیماری‌های زمینه‌ای است که نباید آن را دست کم بگیریم. علت فشار خون بالا ممکن است سبک زندگی غلط، بیماری‌های زمینه‌ای یا وراثت باشد. متاسفانه فشار خون بالا درمان قطعی ندارد و باید آن را در طول زندگی کنترل کرد. برای کنترل بالا بودن فشار خون می‌توان از داروهای تجویزی دکتر قلب و عروق همراه با رژیم غذایی متناسب و تایید‌شده کمک گرفت.

درصورتی‌که با این بیماری خطرناک دست‌وپنچه نرم می‌کنید، از سایت نوبت‌دهی آنلاین دکترتو، اولین نوبت پزشک متخصص قلب و عروق، دکتر فوق تخصص داخلی یا پزشک عمومی را دریافت کنید و صحیح‌ترین قدم را برای نجات از فشار خون بالا بردارید. برای ثبت نوبت از دکتر متخصص قلب به لیست متخصصان قلب و عروق در وب‌سایت دکترتو مراجعه کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

بله، برخی از قرص‌های سرماخوردگی می‌توانند فشار خون را بالا ببرند، مخصوصاً آن‌هایی که حاوی ضداحتقان‌هایی مانند فنیل‌افرین یا پسودوافدرین هستند. این ترکیبات باعث تنگ شدن عروق خونی شده و می‌توانند فشار خون را افزایش دهند. افرادی که فشار خون بالا دارند، بهتر است از داروهای بدون ضداحتقان یا جایگزین‌های طبیعی استفاده کنند. قبل از مصرف هر دارویی، مشورت با پزشک توصیه می‌شود.

عفونت گوش به طور مستقیم باعث فشار خون بالا نمی‌شود، اما درد شدید، استرس و التهاب ناشی از عفونت می‌توانند موقتاً فشار خون را افزایش دهند. همچنین، اگر عفونت شدید باشد و باعث تب یا اختلال در تعادل بدن شود، ممکن است بر سیستم عصبی و فشار خون تأثیر بگذارد. در بیشتر موارد، پس از درمان عفونت، فشار خون به حالت طبیعی برمی‌گردد. اگر فشار خون به طور مداوم بالا بماند، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

فشار خون ۱۶ روی ۱۰ (۱۶۰/۱۰۰) نشان‌دهنده فشار خون بالا – مرحله ۲ است و می‌تواند خطرناک باشد. اگر این مقدار موقتی باشد، ممکن است ناشی از استرس، مصرف نمک زیاد یا فعالیت شدید باشد، اما اگر مداوم باشد، خطر بیماری قلبی، سکته و آسیب کلیوی را افزایش می‌دهد. در چنین شرایطی، اصلاح سبک زندگی مانند کاهش مصرف نمک، ورزش منظم و مدیریت استرس ضروری است.

بله، فشار خون بالا ارتباط مستقیمی با سلامت قلب دارد. وقتی فشار خون بالا باشد، قلب مجبور است سخت‌تر کار کند تا خون را در بدن پمپاژ کند که این وضعیت می‌تواند منجر به بزرگ شدن قلب، نارسایی قلبی یا حمله قلبی شود. همچنین، فشار بالا به مرور رگ‌های خونی را سفت و تنگ می‌کند که خطر سکته مغزی و بیماری عروق کرونر را افزایش می‌دهد. اگر کنترل نشود، می‌تواند به مشکلات جدی مانند آریتمی قلبی و نارسایی قلبی منجر شود. برای محافظت از قلب، کنترل فشار خون از طریق تغذیه سالم، ورزش و کاهش استرس ضروری است.

در‌صورتی‌که فشار خون بالا یا هرگونه بیماری قلبی عروقی دیگری داشته‌باشید، قبل از استفاده از آمپول کتورولاک، باید با دکتر قلب مشورت کنید. فشار خون بالا از موارد منع مصرف کتورولاک است.

برای کاهش سریع فشار خون در منزل، آرام بمانید و نفس عمیق بکشید تا استرس کاهش یابد. پاهای خود را بالا بگذارید و در یک محیط آرام استراحت کنید. نوشیدن آب، چای بابونه یا دمنوش آرام‌بخش می‌تواند کمک‌کننده باشد. از مصرف نمک و غذاهای شور خودداری کنید و در صورت امکان مچ دست و پشت گردن را با آب سرد بشویید. اگر فشار خون بالاتر از ۱۸۰/۱۲۰ بود و با علائمی مانند سردرد شدید یا تنگی نفس همراه شد، فوراً به پزشک مراجعه کنید

در کنار میوه‌هایی که فشار خون را کاهش می‌دهند، برخی میوه‌ها فشار خون را بالا می‌برند. میوه‌هایی که پتاسیم و منیزیم بالایی داشته‌باشند، می‌توانند این اثر را داشته‌باشند، مثل؛ سیب، طالبی، زردآلو، تمشک و گلابی

از روش‌های غیردارویی تنها می‌توان در کنار روش‌های دارویی برای کنترل فشار خون بالا استفاده کرد. به‌هیچ‌عنوان توصیه‌نمی‌شود که بیمار داروهای خود را کنار بگذارد و از داروهای گیاهی تجویزشده در طب سنتی به تنهایی استفاده کند.

برای اینکه فشار خون پایینی داشته‌باشید، البته برای بیمارانی که فشار خون بالا دارند، می‌توان از رژیم غذایی کم‌روغن و کم‌نمک بهره برد. برخی مواد غذایی مثل عسل، تاثیر مثبتی بر سیستم قلبی و عروقی دارند و در کنترل فشار خون بالا به شما کمک می‌کنند. توجه داشته‌باشید که برخی میوه‌ها و سبزیجات نیز اثر فوق‌العاده‌ای بر فشار خون بالا دارند.

بالا رفتن ناگهانی فشار خون می‌تواند به دلیل استرس شدید، مصرف زیاد نمک، کافئین یا الکل، فعالیت بدنی ناگهانی، یا مصرف برخی داروها باشد. همچنین، بیماری‌های زمینه‌ای مانند مشکلات کلیوی و اختلالات تیروئیدی می‌توانند باعث این افزایش شوند. قطع ناگهانی داروهای فشار خون نیز ممکن است منجر به بالا رفتن شدید آن شود. اگر فشار خون بالاتر از ۱۸۰/۱۲۰ برود و با علائمی مانند سردرد شدید، درد قفسه سینه یا تاری دید همراه باشد، نیاز به مراقبت پزشکی فوری دارد.

آسپرین به طور مستقیم باعث افزایش فشار خون نمی‌شود، اما مصرف آن در برخی شرایط می‌تواند روی فشار خون تأثیر بگذارد. این دارو یک رقیق‌کننده خون است و می‌تواند به کاهش خطر لخته شدن خون کمک کند، اما در برخی افراد ممکن است باعث احتباس مایعات یا اختلال در عملکرد کلیه‌ها شود که به طور غیرمستقیم منجر به افزایش فشار خون می‌شود. همچنین، اگر آسپرین همراه با داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) یا برخی داروهای دیگر مصرف شود، می‌تواند اثر منفی روی کنترل فشار خون داشته باشد. به همین دلیل، افراد مبتلا به فشار خون بالا باید قبل از مصرف آسپرین با پزشک خود مشورت کنند.

نمک باعث افزایش فشار خون می‌شود زیرا سدیم موجود در آن، تعادل مایعات بدن را تغییر می‌دهد. وقتی سدیم بیش از حد مصرف شود، بدن آب بیشتری را برای حفظ تعادل نگه می‌دارد. این افزایش حجم مایعات در خون باعث افزایش حجم خون و فشار بیشتر بر دیواره رگ‌ها می‌شود که در نتیجه، فشار خون بالا می‌رود. علاوه بر این، مصرف زیاد نمک می‌تواند عملکرد کلیه‌ها را مختل کند و منجر به احتباس بیشتر مایعات در بدن شود. برای کنترل فشار خون، توصیه می‌شود مصرف نمک را کاهش داده و از جایگزین‌های سالم مانند ادویه‌ها و گیاهان معطر در غذا استفاده کنید.

فشار خون بالا را قاتل خاموش می‌نامند زیرا معمولا هیچ علامت مشخصی ندارد و بسیاری از افراد بدون اینکه متوجه شوند، سال‌ها به آن مبتلا هستند. این بیماری به تدریج به قلب، عروق، کلیه‌ها و مغز آسیب می‌زند و می‌تواند منجر به مشکلات جدی مانند سکته مغزی، حمله قلبی، نارسایی کلیوی و آسیب چشمی شود. از آنجایی که فشار خون بالا اغلب تا زمان بروز عوارض خطرناک تشخیص داده نمی‌شود، کنترل منظم فشار خون و داشتن سبک زندگی سالم برای پیشگیری از پیامدهای آن ضروری است.

امتیاز شما به مقاله:
(4.2از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره علت فشار خون بالا

  1. مریم گفت:

    سلام من ۲۱ سالمه فشارم برای دومین بار بالاست۱۴ روی ۹.۵ هست بار قبل دکتر گفتن شاید گشادی میترال باشه ممنون میشم راهنمایی کنین

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام همراه گرامی
      برای تشخیص بیماری های قلبی لازمه نوار قلب گرفته بشه و در صورت نیاز اکو انجام بشه. برای این منظور می تونین به متخصص قلب مراجعه کنین:
      لیست متخصصین قلب

  2. Nazi گفت:

    سلام ۲۳سالمه متاهلم و حدود دو هفتس فشارم ۱۴رو ۸ چکار کنم ب پزشک مراجعه کنم!!!

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام همراه گرامی
      برای این مشکلتون می تونین به متخصص داخلی مراجعه کنین:
      لیست متخصصین داخلی

  3. حمید رضا گفت:

    سلام من ۴۳سالمه قبلا فشار خونم ۱۳بود اما چند روزیه که فشارم یکدفه بالا میره رفتم دکتر قرص کاپتوپریل زیر زبانی۵۰ ولوزار ۵۰ داده اما خیلی آروم نمیشم خیلی استرس دارم کارمند هستم خیلی تحرک ندارم اما یک ماه قبل کار سنگینی انجام دادم ۲وزنه هرکدام ۲۰ کیلویی را چندین مرحله در مسافتی جابه جا کردم به طوری که دستان. وقفسه سینه خیلی فشار وارد شد لطفا راهنمایی فرمایید با تشکر

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام
      قرص کپتوپریل برای مواقعی هس که فشارتون ناگهانی بالا میره. اما قرص لوزارتان رو سر ساعت مصرف کنین و در طی چند روز فشارتون رو اندازه بگیرین تا تاثیرگذاری دارو مشخص بشه.

  4. پانیذ گفت:

    سلام
    من از سن خیلی کم فشارم۱۲بوده و الان که۱۹سالمه فشارم۱۳است و درد قفسه سینه و بعضی وقات تنگی نفس دارم
    می سه لطفا راهنمایی بکنین که چه کار باید بکنم؟؟؟
    اصلا اقدامی نیاز هست یا نه؟؟؟؟

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام همراه گرامی
      برای این مشکلتون می تونین به متخصص داخلی مراجعه کنین:
      لیست متخصصین داخلی

      1. parirt shoj34u8 گفت:

        سلام خسته نباشید ، مادر من فشار خون بالا دارن و دکتر قرصی رو که بهش داده هر وقت میخوره سر گیجه میگیره چکار باید کرد؟

        1. همیار دکترتو گفت:

          سلام همراه گرامی
          ممکنه دچار اف فشار خون میشن. بعد از مصرف قرص لازمه فشارشون رو در ساعت های مختلف چک کنین.

  5. نسرین گفت:

    سلام همسر من فشار خون بالایی دارن و اینکه بعضی روزها فقط فوتبال بازی میکنند آیا براشون ضرر نداره ۹۰ دقیقه دویدن؟؟

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام
      ورزش براي درمان بيماري هاي قلبي و فشار خون و چربي خون بهترين راه هست. اما لازمه براي كنترل فشار خونشون دارو مصرف كنن.

  6. عليرضا گفت:

    آيا غلظت ظاهري خون باعث عارضه ي فشار خون مي شود . با اين تصور كه در غليظ بودن خون قلب مجبور است تند تند كار كند تا بتواند خون را پمپاژ كند بنابراين فشار عارض مي شود
    آيا اين درست است ؟

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام همراه عزیز
      بله می تونه موثر باشه

  7. محمود زرگر گفت:

    سلام‌ آقای دکتر من ۳۹ سالمه و ۱۳۰ کیلو وزنمه و مدتی پیش به علت ضربان قلب بالا به متخصص قلب مراجعه کردم نوار قلب ، اکو و تست ورزش ازم گرفت گفت سالمه ولی فشار خونم ۱۳ بود داروی زباکر ۲/۵ و آملوژین ۵ داد و گفت تا یک ماه هر روز صبح مصرف کن دوباره بیا و برای شبها هم داروی آرام‌ بخش بهم داد دارو ها رو که مصرف میکنم در طول روز بعضی مواقع حس میکنم وسط قفسه سینه ام نیش میزنه لطفا راهنمایی کنید با تشکر

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      لازمه برای تغییر دارو به پزشکتون مراجعه کنین.

    2. علی گفت:

      سلام .ببخشیدمدتیه فشارخون من بالاست ولی ضربان قلبم دوروبرپنجاه.دکترقرص لورازاتان متورال داده. میخواستم ببینم باتوجه به ضربان قلب خیلی کم ،مصرف متورال مشکلی نداره؟ ممنون میشم پاسخ بدید.

      1. همیار دکترتو گفت:

        سلام همراه گرامی
        خیر مشکلی ندارد.

  8. حمیداخگری گفت:

    سلام. فشارخون بنده چندین نوبت ۱۸۰ رو۱۲۰و۱۷۹ رو۱۲۹ میباشد. راهنمایی میفرمایید؟؟

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      لازمه در مواقعی که فشار خونتون بالا هست نصف قرص کپتوپریل رو به صورت زیرزبانی استفاده کنین و در صورتی که فشار خونتون کاهش پیدا نکرد به مراگز درمانی مراجعه کنین. برای کنترل فشار خون لازمه از قرص‌های کاهنده‌ی فشار خون استفاده کنین.

  9. علی کرد گفت:

    سلام-آقای دکتر یه سوال داشتم فشار خون من همیشه ۱۴ به بالا است قبلاً اینجوری نبود الان نمی‌دونم چکار کنم تست ورزش و اکوی قلب انجام دادم مشکلی نداشت کم کاری تیرویید دارم قرص لوکسین روزی یکی میخورم وبرای جراحی بینی هم قرص سفالکسین ۵۰۰ میخورم سن من ۳۶سال می‌باشد لطفاً راهنمایی بفرمائید

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام دوست گرامی
      علت ابتلا به فشار خون می‌تونه به قلب، کلیه‌ها، تیروئید، گوارش، تغذیه و سبک زندگی مربوط باشه. سابقه‌ی خانوادگی فشارخون هم بی تاثیر نیست. گاهس فشار خون بدون علت زمینه‌ای رخ می‌ده. سعی کنین با ورزش و داشتن رژیم غذایی مناسب، فشار خونتون رو کنترل کنین. ممکنه لازم باشه قرص فشار خون مصرف کنین.

  10. سیدمحمد موسوی فرد گفت:

    مرسی