فهرست مطالب
- نفخ شکم چیست؟
- علائم همراه با نفخ شکم چیست؟
- دلایل ایجاد نفخ شکم چیست؟
- نفخ شکم چه ارتباطی با سایر بیماری ها و مشکلات سلامتی دارد؟
- راه درمان نفخ شکم چیست؟
- درمان خانگی نفخ شکم چیست؟ (برای رفع باد شکم چه بخوریم؟)
- عوارض عدم دفع گاز روده یا عوارض نفخ معده و روده چیست؟
- راهی برای جلوگیری از نفخ شکم وجود دارد؟
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
یکی از معضلاتی که بسیاری از افراد با آن مواجه هستند، نفخ شکم است. نفخ یک فرایند بیولوژیکی طبیعی است و به طور میانگین هر شخص روزانه ۵ تا ۱۵ بار آن را تجربه میکند. اما بدون شک برخی عوامل در ایجاد آن موثر هستند. در این مطلب همراه ما باشید تا به طور کامل توضیح دهیم، علل اصلی نفخ شکم چیست و چگونه میتوان آن را درمان کرد؟ اگر به دنبال درمان آن هستید، میتوانید برای مراجعه به دکتر گوارش از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با متخصص وجود دارد.
نفخ شکم چیست؟
یکی از مشکلات شایع گوارشی نفخ شکم یا باد معده است. نفخ شکم به انگلیسی Flatulence در نتیجه گاز تولیدی در سیستم گوارش ایجاد میشود. گاز در نتیجه هضم غذای خورده شده، تولید میشود. سیستم گوارش هنگام هضم غذا گاز تولید میکند. معمولا افراد گاز تولید شده را یا از طریق دهان (آروغ زدن) یا از طریق مقعد (خروج گاز روده) خارج میکنند.
این اتفاقات ممکن است تا ۲۰ بار در روز رخ دهد که طبیعی هستند. اما ممکن است دردناک و آزاردهنده باشند. همچنین گاز از دو طریق ایجاد میشود: بلع هوا و هضم غذا به کمک باکتریهای روده بزرگ. این باکتریها هیدروژن، دیاکسیدکربن و متان میسازند. البته سیستم گوارش همه افراد از غذاهای مشابه به یک میزان گاز تولید نمیکنند.
باد معده چگونه تشکیل میشود؟
باد معده چگونه تولید میشود و معنی نفخ شکم چیست؟ نفخ بیش از حد معمولا در اثر ماندن گاز زیاد در روده ایجاد میشود. رودهها روزانه بین ۵۰۰ تا ۲ هزار میلیلیتر گاز تولید میکنند که در فواصل منظم از مقعد خارج میشود. این گاز از متان، نیتروژن و دی اکسید کربن تشکیل شده است.
علائم همراه با نفخ شکم چیست؟
در کنار نفخ شکم برای خارج کردن گاز ممکن است آروغ زدن یا دفع مقعدی گاز وجود داشته باشد. همچنین ممکن است درد در شکم یا پهلوها وجود داشته باشد. این درد ممکن است با مشکلات دیگر مانند حمله قلبی یا آپاندیسیت (التهاب آپاندیس) و بیسموت و نفخ اشتباه گرفته شود.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت medicalnewstoday
Bloating can be linked to diarrhea or stomach pain and will go away by removing the problem-causing food.
ترجمه فارسی:
نفخ میتواند با اسهال یا درد معده مرتبط باشد و با حذف مواد غذایی مشکل ساز برطرف میشود.
نفخ شکم همراه با باد معده یا بدون باد معده
نفخ در واقع احساس پری در شکم است که میتواند به دلیل تجمع گاز یا غذا در معده ایجاد شود. این مشکل میتواند باعث خروج گاز معده شود. این گاز در اثر بلعیدن هوا و فعالیت باکتریهای روده بزرگ ایجاد میشود. زمانی که تجمع گاز زیاد شود و باد معده خارج نشود، ممکن است باعث درد در شکم شود.
درد نفخ شکم چگونه است؟
دل درد شدید و باد شکم نشانه چیست؟ شکم نفخ دار احساس سفتی و درد دارد. حتی اگر شکم باد کرده نداشته باشید ممکن است احساس دل درد شدید کنید. نفخ معمولاً یک مشکل گوارشی است، اگرچه هورمونها و استرس و بیماری زمینهای نیز در آن نقش دارند.
دلایل ایجاد نفخ شکم چیست؟
دلیل باد معده بیش از حد چیست؟ خوردن زیاد کربوهیدراتها که در غذاهایی مانند باقلا و عدس، سبزیجات (مخصوصا بروکلی، گل کلم، کلم برگ، کلم فندوقی و پیاز)، میوهها، محصولات لبنی دارای لاکتوز، غذاهای سبوس دار، آبمیوهها، نوشیدنیهای بدون الکل وجود دارد با احتمال بیشتری فرد را دچار نفخ شکم میکند و دلیل داشتن باد معده زیاد است. همچنین سوربیتول موجود در آبنباتهای بدون شکر، آدامسها و شیرینکنندههای مصنوعی و نوشیدنیهای گازدار مانند نوشابه و آبجو، ممکن است باعث ایجاد نفخ شکم شود.
آروغ زدنهای مزمن ممکن است نشانهای از مشکل در قسمت فوقانی دستگاه گوارش، مانند زخم معده یا ریفلاکس معده (بازگشت محتویات معده به درون مری که به GERD معروف است) باشند.
اختلالات گوارشی بسیاری باعث نفخ میشوند، از جمله:
- سندروم روده تحریک پذیر (IBS)، اسهال همراه با نفخ شدید یا نفخ همراه با اسهال
- بیماریهای التهابی روده (IBD)، میکروب روده و نفخ
- علائم تنبلی روده در بزرگسالان و کودکان
- انسداد روده، علت خارج شدن باد زیاد و نفخ کودک
- بیماری کرون، علت نفخ بسیار شدید
- کولیت اولسراتیو (نوعی بیماری التهابی روده)
- دیابت، علت تولید باد معده زیاد
- عدم تحمل لاکتوز، علت زیاد شدن گاز معده
- بیماریهای ذخیرهای و گاز زیاد معده و روده
- فتق: بیرونزدگی قسمتی از روده از بافتهای سست مانند ناف
- علت بزرگ شدن شکم بعد از غذا خوردن، اختلالات غذا خوردن مانند بیاشتهایی عصبی
- نشانه های اندومتریوز شدید در زنان
- پانکراتیت خودایمنی (التهاب لوزالمعده در اثر فعال شدن سلولهای ایمنی بدن علیه آن)
- گاستروپارزی (شرایطی که در آن ماهیچههای دیواره شکم به طور مناسب عمل نمیکنند و باعث اختلال در هضم میشوند. در واقع به نوعی فلج معده تلقی میشود.)
- بیماری سلیاک: فرد مبتلا به بیماری سلیاک اختلال آنزیمهای لازم برای هضم گلوتن دارد.
- برخی سرطانها.
علت اصلی نفخ غذاهای نفاخی است که میخورید. در کنار رژیم غذایی بسیاری از بیماریهای دستگاه گوارش مانند روده تحریکپذیر میتوانند باعث نفخ شوند.
۱. علت نفخ دائمی شکم و باد کردن معده و روده چیست؟ (باد شکم نشانه چیست؟)
چرا همش باد معده دارم و باد معده بیش از حد نشانه چیست؟ معمولا علت ایجاد باد روده به طور مداوم نوع رژیم غذایی و سبک زندگی است. برخی افراد در هضم کربوهیدراتهای خاص مشکل دارند. لاکتوز، فروکتوز و کربوهیدرات گندم و لوبیا جز این دست از مواد هستند که ممکن است عدم تحمل غذایی ایجاد کنند.
گاهی هم مشکل از رژیم غذایی نبوده و مواردی مانند رشد بیش از حد باکتریهای روده کوچک و اختلالات عملکردی گوارشی باعث بروز این مشکل میشوند. اگر با تغییر رژیم غذایی و رعایت نکاتی هنگام غذا خوردن مانند کاهش سرعت خوردن غذا، باز مشکل باد شکم را داشتید، باید برای تشخیص بیماری به پزشک مراجعه کنید.
۲. علت نفخ شکم یا باد شکم زیاد در زنان چیست؟
دلیل باد کردن شکم چیست؟ علاوه بر رژیم غذایی و بیماریهایی مانند روده تحریکپذیر در خانمها ممکن است تغییرات هورمونی نیز باعث زیادی باد معده و دلیل نفخ زیاد و علت باد شکم زیاد در زنان شود. ممکن است خانمها قبل از پریود یا در دوران یائسگی با این مشکل مواجه شوند.
۳. نفخ شکم قبل از پریودی و نفخ شکم در پریودی
باد معده زیاد نشانه چیست؟ نفخ قبل و در طول پریود ممکن است ناشی از تغییرات در سطح هورمونهای جنسی پروژسترون و استروژن باشد. حدود یک هفته قبل از شروع قاعدگی زنان، سطح هورمون پروژسترون کاهش مییابد. کاهش سطح پروژسترون باعث ریزش پوشش داخلی رحم شده که همین امر باعث خونریزی قاعدگی، نفخ شکم و کمردرد میشود. برای درمان نفخ شکم و بررسی علت باد شکم زیاد و بدبو و علت نفخ های مکرر، کاهش مصرف حبوبات میتواند مفید باشد.
۴. علت باد شکم زیاد در مردان چیست؟
گازهای بیش از حد در قسمت فوقانی روده میتواند در اثر بلع بیش از حد هوا ایجاد شود. همچنین سایر دلایل نفخ شکم شامل پرخوری، سیگار کشیدن، جویدن آدامس یا داشتن دندان مصنوعی گشاد هستند. برای درمان خانگی نفخ معده خوردن نعناع و نوشیدن آب گازدار میتواند کمک کننده باشد.
۵. علت نفخ شکم نوزاد چیست؟
علت زیاد بودن باد معده چیه؟ باد روده در نوزادان به خصوص باد شکم نوزاد بیست روزه بسیار شایع است و نباید برای آن نگران بود. علت باد زیاد روده و دلایل نفخ خیلی زیاد در نوزادان واردشدن هوا هنگام خوردن شیر است. ممکن است موقعیت نوزاد هنگام گرفتن سینه مادر مناسب نباشد یا شیشه شیر درست در دهان او قرار نگیرد. در این شرایط نفخ شکم ایجاد میشود.
۶. علت نفخ شکم کودکان چیست؟
در کودکان معمولا نوع رژیم غذایی و واردشدن هوا هنگام خوردن و آشامیدن باعث بیماری نفخ و گاز معده زیاد میشود. در این شرایط میتوان با تغییر رژیم غذایی به درمان این مشکل کمک کرد. اما اگر کودک علاوه بر باد معده دچار مشکلاتی مانند درد شکم، کاهش وزن، تب یا مدفوع خونی شده است، باید برای بررسی دلیل باد کردن شکم و علت نفخ شدید روده و معده به پزشک مراجعه کنید.
نفخ شکم چه ارتباطی با سایر بیماری ها و مشکلات سلامتی دارد؟
نفخ از آن دسته مشکلاتی است که با بسیاری از بیماریهای دستگاه گوارش و حتی مشکلات دیگر اندامها ارتباط دارد. مشکلات زیادی باعث نفخ میشوند و بر عکس نفخ میتواند باعث ایجاد برخی عوارض و مشکلات دیگر شود. در این قسمت میخواهمی بدانیم چه بیماریهایی باعث نفخ میشوند؟ نفخ شکم نشانه چیست؟ و سؤالاتی از این دست که در بخش کامنتها به دفعات از پزشکان ما پرسیدهاید.
نفخ شکم نشانه روده تحریک پذیر است؟
یکی از دلایل نفخ شکم بیش از حد میتواند سندروم روده تحریک پذیر باشد. اگر همراه با نفخ درد معده دارید و مدام دچار اسهال یا یبوست میشوید، احتمالا از علائم روده تحریک پذیر بوده و باید برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
نفخ شکم باعث گوزیدن میشود؟ (دليل گوزيدن زياد چيست)
نفخ باعث خارجشدن گاز از دستگاه گوارش میشود. به همین دلیل نفخ بیش از حد میتواند آزاردهنده باشد و افراد همیشه به دنبال درمان این مشکل هستند. معمولا با تغییر رژیم غذایی میزان خروج گاز از دستگاه گوارش کاهش پیدا میکند.
چرا هر چی میخورم نفخ میکنم؟ (شکمم خیلی باد میکنه چیکار کنم)
شایعترین احساس نفخ در زیر شکم و علت گاز شکم، گاز اضافی روده است. اگر بعد از خوردن غذا دچار نفخ معده میشوید، ممکن است مشکل گوارشی داشته باشید. برای نفخ شکم چی خوبه؟ مصرف عرق نعنا بهترین راه است.
آیا عفونت باعث نفخ شکم میشود؟
علت باد روده زیاد چیست؟ بسیاری از بیماریهای روده میتوانند باعث نفخ شکم و تولید گاز زیاد شوند. عفونت باکتریایی نیز میتواند نفخ را افزایش دهد و باعث اسهال یا یبوست شود.
آیا نفخ شکم از علائم کولیت اولسراتیو است؟
کولیت اولسراتیو نوعی بیماری التهابی روده است که باعث التهاب پوشش روده بزرگ میشود. علائم این بیماری شامل نفخ شکم و درد زیر شکم، مدفوع خونی، اسهال، تب، کاهش وزن و سوءتغذیه است. اگر چنین علائمی دارید و نفخ شما شدید شده است، باید برای تشخیص بیماری التهاب روده به متخصص گوارش مراجعه کنید.
علت نفخ شکم و یبوست چیست؟ (چرا شکمم باد کرده و سفت شده؟)
گاهی ممکن است به دلایل مختلفی مانند نوع غذا یا استرس شخص دچار علائم یبوست شود. معمولا یبوست منجر به نفخ شکم میشود. گاهی هم سندروم روده تحریکپذیر چنین علائمی ایجاد میکند. در این شرایط میتوانید از داروهای ملین استفاده کنید. این داروها هر دو عارضه را کاهش میدهند.
آیا زخم معده باعث نفخ شکم میشود؟
گاهی ممکن است نفخ نشانه زخم معده باشد. اگر علاوه بر افزایش نفخ دچار علائمی مانند تغییر اشتها، حالت تهوع، مدفوع خونی، کاهش وزن، سوءهاضمه و انواع درد معده شدهاید، احتمال دارد علت آن ایجاد زخم در معده باشد.
فرق نفخ شکم و ورم معده چیست؟ (ورم معده و باد شکم)
ورم معده یا گاستریت بیماری است که در آن مخاط معده ملتهب میشود. این بیماری میتواند علائمی مانند درد شکم، سوءهاضمه و حالت تهوع ایجاد کند. ورم معده ممکن است ناگهانی ایجاد شود یا بهصورت مزمن در درازمدت عوارض ایجاد کند. گاهی ممکن است این بیماری باعث نفخ شکم هم شود.
ارتباط بواسیر و نفخ شکم چیست؟
برخی مواقع نفخ کردن میتواند علائم بواسیر یا هموروئید باشد. اگر به طور مکرر احساس اجابت مزاج دارید، وزن شما ناخواسته کاهش پیدا میکند، خستگی و احساس ضعف دارید و هنگام خارجشدن باد شکم درد حس میکنید، احتمال دارد دچار بواسیر شده باشید.
ارتباط استرس و نفخ شکم چیست؟ (علت باد بیش از حد شکم)
استرس میتواند تاثیر زیادی روی دستگاه گوارش ایجاد کند. در برخی افراد استرس باعث میشود، هضم غذا کند شود و در نتیجه شخص دچار معده نفاخ، درد و یبوست میشود. در برخی دیگر استرس و اضطراب هضم غذا را تسریع کرده و باعث اسهال میشود.
نفخ شکم میتواند نشانه دیابت باشد؟
اگر مطمئن هستید که رژیم غذایی و سبک زندگی شما باعث افزایش نفخ نشده است، احتمال دارد یک بیماری خاص علت آن باشد. اگر علاوه بر نفخ دچار علائمی مانند افزایش گرسنگی و تشنگی، کاهش وزن، تکرر ادرار و خستگی هستید و زخمهای شما دیر خوب میشود، احتمال دارد به دیابت مبتلا شده باشید. در این شرایط باید برای تشخیص دیابت به پزشک مراجعه کنید.
مشکلات بلع باعث نفخ میشود؟
مشکلات بلع باعث درد هنگام بلع میشود و علائمی مانند ناتوانی در بلع، احساس گیرکردن غذا، گرفتگی صدا، برگشت غذا و دلدرد را در پی دارد. گاهی ممکن است این مشکل باعث نفخ شکم شود.
نفخ شکم و کمردرد نشانه چیست؟
اگر علاوه بر باد گرفتگی شکم دچار درد در کمر هستید، ممکن است علت آن نزدیکی به زمان پریود باشد. یکی از علائم سندروم پیش از قاعدگی باد شکم است. عوامل دیگری مانند بارداری، سندروم روده تحریکپذیر، سنگ کیسه صفرا، سنگ کلیه، کیست تخمدان و بیماری سلیاک میتوانند باعث بروز این دو عارضه همراه هم شوند.
شکم درد همراه با نفخ برای چیست؟
نفخ معده چه علائمی دارد؟ بیماریهای مختلفی باعث ایجاد این دو عارضه میشوند. برای تشخیص دقیق بیماری باید به متخصص گوارش مراجعه کنید تا علت شکم درد و باد معده مشخص شود. از علل اصلی ایجاد این دو عارضه میتوان به عدم تحمل لاکتوز، رفلکس اسید، یبوست، انسداد روده، سندروم پیش از قاعدگی و سندروم روده تحریکپذیر اشاره کرد.
آئروفاژی یا بلع هوا با نفخ چه فرقی دارد؟
بلع هوا هنگام خوردن غذا یا نوشیدن نوشیدنیهای گازدار طبیعی است. همه افراد روزانه مقدار هوا میبلعند و این مقدار کم مشکلی ایجاد نمیکند. اما زمانی که شخص بهسرعت غذا میخورد یا هنگام غذا خوردن صحبت میکند، بلع هوا بیشتر شده و باعث افزایش باد شکم میشود.
علت اسهال و نفخ شکم چیست؟ (اسهال و نفخ طولانی مدت)
اگر علاوه بر باد معده دچار اسهال هستید، علت درد زیر شکم زنان و اسهال میتواند شرایط مختلف گوارشی باشد. بیماریهایی مانند بیماری التهابی روده، سندروم روده تحریکپذیر و مسمومیت غذایی میتوانند چنین علائمی ایجاد کنند.
راه درمان نفخ شکم چیست؟
باد شکم چگونه درمان میشود؟ مشکلات گاز با تغییر رژیم غذایی و تلاش برای بلع کمتر گاز برطرف میشوند. داروهایی نیز برای رفع این مشکلات وجود دارند. تغییر رژیم غذایی به معنای حذف غذاهایی است که ایجاد گاز میکنند. متاسفانه این کار ممکن است باعث شود ارزش غذایی غذاهای مصرفی پایین بیاید. برای انتخاب رژیم غذایی که هم سالم باشد و هم گاز کمتری تولید کند به مشورت با پزشک نیاز است.
برخی داروها عبارتند از: ضد اسیدها مخصوصا آنهایی که حاوی سایمتیکون هستند، پروبیوتیکها که برای از بین بردن باکتریهای بد استفاده میشوند و باکتریهای خوب را به سیستم گوارش اضافه میکنند. محصولات دارای لاکتاز که به عدم تحمل لاکتوز کمک میکنند، Beano حاوی آنزیمی است که به هضم قند باقلا و بسیاری از سبزیجات دیگر کمک میکند.
پزشک ممکن است داروهایی برای کمک به حرکت غذا در سیستم گوارش تجویز کند. این داروها به حرکت سریعتر گاز نیز کمک میکنند. برای بلع کمتر گاز میتوان مصرف آدامس یا آبنباتهای سفت را کاهش داد، با سرعت کمتری غذا خورد، اگر از دندان مصنوعی استفاده میشود اطمینان حاصل شود که در جای خود قرار دارد و با نی چیزی نوشیده نشود.
۱. درمان دارویی نفخ شکم به چه صورت است؟ (از بین بردن نفخ شکم فوری)
برای درمان باد شکم میتوان از برخی داروهای بدون نسخه استفاده کرد. داروی از بین بردن نفخ شکم عبارتند از:
- آنتیاسیدها: بهویژه آنتیاسیدهایی که حاوی سیمتیکون برای نفخ صبحگاهی هستند.
- قرص دایجستیو
- پروبیوتیکها: رشد باکتریهای تولیدکننده گاز را مهار کرده و باعث افزایش باکتریهای خوب در دستگاه گوارش میشوند.
- قرص سی لاکس
- برخی داروها به افراد دارای عدم تحمل لاکتوز کمک کرده و نفخ شکم را کاهش میدهند.
۲. درمان سریع نفخ شکم چیست؟ (بهترین قرص برای باد معده)
اگر به دنبال درمان سریع باد شکم هستید، باید به دنبال درمان دارویی باشید. داروهای مختلفی برای کاهش باد معده تجویز میشوند. شما میتوانید از داروخانه داروهایی مانند بیسموت ساب سالیسیلات و سایمتیکون تهیه کنید. برخی از داروها نیز از رشد باکتریهای تولیدکننده گاز در روده جلوگیری میکنند.
۳. قرص پروبیوتیک برای رفع باد شکم مفید است؟
پروبیوتیکها باکتریهای مفیدی مانند لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم هستند که به هضم منظم غذا کمک کرده و باعث کاهش نفخ میشوند. پروبیوتیک از در غذاهای تخمیر شدهای مانند کلم ترش و ماست یافت میشود. اما میتوانید برای تاثیر بیشتر، قرص پروبیوتیک بدون نسخه را خریداری کنید. این مکمل در کاهش نفخ تاثیر زیادی دارد.
۴. راه درمان نفخ شکم در بارداری و از بین بردن کامل نفخ شکم چیست؟
نفخ شکم از عوارض دوران بارداری است. برای کاهش باد شکم باید روزانه آب بیشتری بنوشید. سعی کنید تا جای ممکن فعالیت بدنی داشته باشید. به رژیم غذایی خود دقت کنید تا متوجه شوید چه مواد غذایی نفخ شکم را بدتر میکنند. مصرف این مواد غذایی را تا جای ممکن کاهش دهید. غذاهایی با فیبر بالا را در برنامه غذایی خود قرار دهید تا از باد شکم در بارداری جلوگیری کنید.
۵. روش درمان نفخ شکم یا باد کردن معده بعد از غذا چیست؟
اگر بعد از خوردن غذا دچار باد روده یا غرغر شکم بعد از غذا میشوید، باید برخی موارد را هنگام خوردن غذا رعایت کنید تا این مشکل برطرف شود. تا حد ممکن خوردن مواد غذایی مانند لوبیا، عدس، نخود، کلم و جو را محدود کنید. دقت کنید که عدم تحمل غذایی دارید یا نه. برخی غذاها ممکن است باعث بروز آلرژی در شما شوند.
آهسته غذا بخورید و از نوشیدنیهای گازدار استفاده نکنید. هنگام غذا خوردن از صحبتکردن خودداری کنید. زیرا این کار باعث ورود هوا به معده میشود. با رعایت این نکات میتوانید تا مقدار زیادی نفخ شکم را کاهش دهید.
۶. روش درمان نفخ شکم بعد از عمل جراحی چیست؟ (درمان باد معده زیاد)
پس از عمل جراحی به دلیل تاثیر داروهای بیهوشی و آنتیبیوتیکها هضم غذا کند شده و منجر به یبوست و نشانه های نفخ معده و نفخ شکم بعد از جراحی روده میشود. تا زمانی که تاثیر داروها از بین نرود، این عارضه حتی در زمان نفخ شکم بعد از سزارین ادامه دارد. تنها راه درمان آن خودداری از خوردن غذاهایی است که نفخ را افزایش میدهند. سعی کنید برای کاهش نفخ شکم یا نفخ شکم و درد پهلو آب بیشتر بنوشید تا یبوست برطرف شود. نوشیدن آب زیاد به کاهش نفخ کمک میکند.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت ncbi
Simethicone is a medication used in the management and treatment of flatulence.
ترجمه فارسی:
سایمتیکون دارویی است که در مدیریت و درمان نفخ شکم استفاده میشود.
درمان خانگی نفخ شکم چیست؟ (برای رفع باد شکم چه بخوریم؟)
برخی از اقدامات میتواند در کاهش نفخ، درمان خانگی باد شکم زیاد و از بین بردن نفخ شکم در طب سنتی موثر باشد. این موارد عبارتند از:
- خوردن وعدههای غذایی کوچکتر
- آهسته غذا خوردن
- پرهیز از جویدن آدامس و نوشیدن نوشیدنیهای گازدار: زیرا باعث ورود هوا به دستگاه گوارش میشوند.
- ترک سیگار: سیگار باعث میشود، شخص هوای بیشتری را ببلعد و دستگاه گوارش را تحریک میکند.
- انتخاب محصولات لبنی با لاکتوز کم: حذف غذاهایی که لاکتوز بالایی دارند، به کاهش نفخ کمک میکند.
- خوردن حبوباتی که قبل از پختن تخمیر میشوند. حبوباتی که فیبر محلول کمتری داشته و محتوای غذایی آنها بالاتر است، نفخ را کاهش میدهند.
- انجام ورزش: عملکرد سیستم گوارشی را افزایش میدهد.
- مصرف پروبیوتیکها، درمان خانگی نفخ شکم بعد از عمل جراحی
بهترین دمنوش برای نفخ شکم و درمان خانگی گاز معده و آروغ چیست؟
برای نفخ شکم چه عرقی بخوریم؟ دمنوشهایی که برای از بین بردن کامل نفخ شکم میتوانید تهیه کنید عبارتند از:
- چای نعنا، نفخ معده درمان خانگی
- چای بادرنجبویه
- دمنوش برگ بو
- چای رازیانه
- چای بابونه
- دمنوش مریم گلی برای درمان و رفع علت نفخ شکم در شب
عوارض عدم دفع گاز روده یا عوارض نفخ معده و روده چیست؟
چرا باد معده خارج نمی شود؟ در حالی که خارج نشدن باد معده یا خارج نشدن گاز روده یا حتی احساس پری شکم ممکن است باعث ناراحتی شود، اما خوشبختانه باد كردن معده بعد از غذا معمولاً پس از چند ساعت خود به خود از بین میرود. مهمترین عوارض گاز زیاد روده بزرگ و نفخ شدید روده عبارتند از:
- گرفتگی عضلات
- آروغ زدن
- اسهال
- یبوست
علائم گاز معده | تشخیص ماندن گاز در معده | درمان باد معده |
---|---|---|
دل درد شدید | سونوگرافی شکم | اصلاح غذایی |
ناراحتی شکمی | اشعه ایکس | داروهای بدون نسخه |
آروغ زدن زیاد | آزمایش ترانزیت معده | مصرف پروبیوتیکها |
راهی برای جلوگیری از نفخ شکم وجود دارد؟
با ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی و سبک زندگی میتوان تا حدودی از نفخ بیش از حد جلوگیری کرد. اقدامات زیر میتوانند در این زمینه موثر باشند:
- اجتناب از خوردن غذاهایی که باعث نفخ میشوند.
- خوردن وعدههای غذایی کوچکتر در تعداد وعده بیشتر
- آهسته غذا خوردن و آشامیدن
- ورزش منظم
- نوشیدن چای نعناع
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
اگر نفخ شکم شما شدید است و با هیچ یک از روشهای خانگی و تغییر رژیم غذایی تسکین پیدا نمیکند، باید به متخصص گوارش و کبد مراجعه کنید. پزشک پس از معاینه و بررسی علائم، احتمال هر نوع بیماری را بررسی میکند. در صورت نیاز ممکن است آزمایشهای تشخیصی برای بررسی سلامت دستگاه گوارش انجام شود.
برای باد شکم به چه دکتری مراجعه کنیم؟ برای پیداکردن بهترین فوق تخصص گوارش، دکتر متخصص داخلی و پزشک عمومی میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره با دکتر گوارش آنلاین، دکتر آنلاین داخلی و ویزیت آنلاین پزشک عمومی وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام وقتتون به خیر ممنون از اینکه وقت میگذارید و سوالات را پاسخ میدید
من حدود ۵ ماه پیش اندوسکوپی کردم گفتن رفلاکس و التهاب مری خفیف داری بعد از اندوسکوپی من حدود ۳ هفته گلودرد وحشتناک داشتم که به مرور زمان بهتر شد ولی بعد از اون هم هرازگاهی مخصوصا وقتی محرک مصرف میکنم هم کمی درد معده میگیرم هم سوزش گلوی شدید می گیرم در حدی که نمی تونم اب دهانم را قورت بدم و احساس میکنم زیر گلوم از بیرون باد کرده و فلج شده و احساس خفگی دارم ایا همه اینها نشانه صرفا حساسیت هست یا اینکه بیماری پیشرفت کرده ؟الان چند هفته است درد گلو با وجود مصرف دارو بیشتر شده چرا این اتفاق افتاده؟
سلام، وقت شما هم بخیر.
با توجه به توضیحات شما، به نظر میرسد که وضعیت شما ممکن است به علت رفلاکس معده به مری یا گاستروئوفاژیال ریفلاکس دیزیز (GERD) باشد. در این بیماری، محتویات معده (شامل اسید معده) به مری بازمیگردد و میتواند باعث التهاب و تحریک در ناحیه گلو و مری شود. درد گلو و سوزش گلو که شما تجربه کردهاید، احتمالاً ناشی از همین رفلاکس است.
علائم شما مانند درد معده، سوزش گلو، احساس خفگی، و سختی در بلع، همگی میتوانند نشانههایی از شدت بیماری رفلاکس باشند که ممکن است به دلیل مصرف غذاهای محرک (مانند غذاهای چرب، تند، ترش، یا قهوه) یا حتی استرس بیشتر شوند.
نکاتی که میتواند کمککننده باشد:
۱. مراجعه به پزشک متخصص: اگر درد و سوزش گلو و سایر علائم با داروهایی که مصرف کردهاید (مثل مهارکنندههای پمپ پروتون یا آنتیاسیدها) بهبود نیافته یا بدتر شده، بهتر است دوباره به پزشک متخصص مراجعه کنید. ممکن است نیاز به ارزیابی بیشتر برای اطمینان از شدت بیماری یا وجود مشکلات دیگری باشد.
۲. اصلاح رژیم غذایی: غذاهای محرک را از رژیم غذایی خود حذف کنید و از غذاهای سبکتر و کمتر چرب استفاده کنید. پرهیز از غذاهایی مانند شکلات، مرکبات، گوجهفرنگی، نوشیدنیهای کافئیندار و الکل میتواند کمککننده باشد.
۳. تغییرات در سبک زندگی: سعی کنید بعد از غذا بلافاصله نخوابید و دراز نکشید. همچنین بهتر است هنگام خواب سر خود را بالاتر از بدن قرار دهید تا احتمال رفلاکس کاهش یابد.
در نهایت، اگر علائم شما با گذشت زمان بدتر شده است یا داروها تأثیر ندارند، ممکن است نیاز به درمانهای دیگر یا بررسی بیشتر از سوی پزشک متخصص باشد.
موفق باشید و امیدوارم زودتر بهبود یابید.
سلام وقتتون به خیر
در ادامه سوال قبلی من یک ماه داروهای نولپازا ۴۰ -کلینیدیم سی-موتیلور و مب اکتو مصرف میکنم دوره درمانم چند روز دیگه تموم میشه علایمی که براتون نوشته بودن چند روزی است کمتر شده البته سابقا هم یه مدت خوب میشد دوباره میگرفت می خواستم بدونم می تونم دیگه درمان را فعلا رها کنم و به تدریج و به مرور زمان محرک ها را وارد کنم و به زندگی قبلیم ادامه بدم از طرفی احساس بهبودی میکنم از طرف دیگه چون سابقه بازگشت علایم بوده کمی میترسم پیشنهاد شما در این خصوص چیست ؟
درود
با توجه به اینکه شما دوره درمانی خود را با داروهای تجویز شده به پایان رساندهاید و احساس بهبودی دارید، این بسیار مهم است که همچنان تحت نظر پزشک خود باشید. اگرچه ممکن است علائم بهبود یافته باشند، بازگشت مجدد علائم در برخی از بیماریها مانند مشکلات گوارشی یا اضطراب ممکن است رخ دهد. پیشنهاد میکنم که قبل از قطع داروها، با پزشک خود مشورت کنید تا تصمیم به توقف دارو به درستی گرفته شود. همچنین، ممکن است پزشک شما پیشنهاد دهد که به تدریج و با نظارت، محرکهای مورد نظر را وارد کنید تا از بازگشت علائم جلوگیری شود. در نهایت، تصمیم نهایی باید بر اساس ارزیابی دقیق پزشک شما باشد.
متخصص گوارش
متخصص روانپزشک
سلام من چند بار سوال کردم چرا منتشر و پاسخ داده نمیشن؟
سلام
اگر جوابی دریافت نکرده اید
فیلترشکن را خاموش و سوال را مجددا ارسال نمایید
سلام دکتر من دو سالیه از نفخ شدید ویبوست رنج میبرم هرکاریم انجام میدم بدتر میشه بجای بهتر شدن دایم نفخ دارم هر چیزی که میخورم نمیدونم چیکار کنم دیگه
سلام
نفخ و یبوست میتوانند به دلایل مختلفی ایجاد شوند، از جمله اختلالات گوارشی، استرس، یا حتی برخی داروها. اگر دو سال است که این مشکل را دارید و هیچ درمانی کمک نکرده، ممکن است نیاز به ارزیابی مجدد توسط یک پزشک متخصص گوارش داشته باشید تا علت دقیق مشکلات شما مشخص شود. در برخی موارد، تغییرات در رژیم غذایی (مانند کاهش مصرف غذاهای نفاخ یا افزایش مصرف فیبر)، مصرف پروبیوتیکها و مدیریت استرس میتواند مفید باشد. همچنین، داروهای ملین یا دیگر درمانهای گوارشی تحت نظر پزشک ممکن است به شما کمک کنند. مهم است که تحت نظارت پزشکی دقیق قرار بگیرید تا مشکل شما به درستی تشخیص داده و درمان شود.
متخصص گوارش
سلام وقتتون به خیر
من ۲۴ سالمه و چندروز پیش اندوسکوپی انجام دادم گفتن گشادی شدید دریچه مری که طبق نوشته درجه ۳ هست و ازوفاژیت متوسط داری ایا این خطرناکه ؟و اینکه من فقط نفخ داشتم که به علت عدم پاسخ به درمان اندوسکوپی شدم و هیچ علامت دیگه ای که اذیتم کنه دارم با این شرایط نیاز به درمان و پیگیری هست؟
سلام وقت شما هم بخیر. گشادی شدید دریچه مری و ازوفاژیت (التهاب مری) معمولاً ناشی از برگشت اسید معده به مری است که میتواند باعث مشکلاتی مانند نفخ، سوزش سر دل، و درد قفسه سینه شود. در صورتی که شما علائم خاصی مانند سوزش معده یا درد نداشته باشید، ممکن است شرایط شما نیاز به درمان فوری نداشته باشد، اما این بیماری میتواند در طول زمان به مشکلات جدیتری مانند زخم مری یا تنگی مری منجر شود. بنابراین، توصیه میشود که تحت نظر پزشک باشید و درمانهایی مانند داروهای ضداسید و تغییرات در سبک زندگی (مثل اجتناب از غذاهای چرب یا ترش) را ادامه دهید. پیگیری منظم برای جلوگیری از بدتر شدن وضعیت مهم است.
متخصص گوارش
سلام وقت بخیر خسته نباشید بنده ۳ الی ۴ سال پیش عمل اپاندیس کردم که اپاندیسم پاره شده بود ولی تا الان از داخل درد دارم خارش ، سوزش ، و… (شکمم ورمم داره) ۲روز پیش رفتم بیمارستان ازمایش و سونوگرافی شکم و لگن دادم که ازمایشم نرمال بود سونوگرافیم نرمال بود یه قسمتش نوشته
مایع آزاد در کلدوساک خلفی مشهود است یعنی چی؟ یعنی عفونت داره؟ یه قسمت دیگه ام نوشته به علت پرگازی شکم بررسی پانکراس آئورت و پاراآئورت مقدرو نیست میشه راهنمایم کنید ممنون میشم 🙏
سلام، وقت شما بخیر. وجود مایع آزاد در کلدوساک خلفی میتواند یک یافته طبیعی باشد، بهویژه در خانمها، اما در برخی موارد ممکن است نشانه التهاب یا عفونت خفیف باشد. چون آزمایشهای شما نرمال بوده، احتمال خطر کم است. درباره پرگازی شکم، این موضوع میتواند بررسی دقیقتر برخی اندامها مانند پانکراس و آئورت را دشوار کند، اما بهتنهایی نگرانکننده نیست. اگر همچنان درد، ورم، یا علائم دیگری دارید، بهتر است برای بررسیهای بیشتر به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید.
متخصص گوارش
سلام وقتتون به خیر
من ۲۴ ساله هستم و مدتی پیش به خاطر نفخ مزمن آندوسکوپی کردم و گفتن گشادی دریچه مری درجه ۳ داری آیا این خطرناکه؟و گفتن از رفلاکس میاد آیا من نیاز به دارو دارم چون علایمی مثل درد و سوزش که مربوط به رفلاکس هست ندارم و اگر به حال خودش رها باشه طی چند سال امکان پیشرفت به درجات بالاتر را داره؟
سلام وقت شما هم بخیر، گشادی دریچه مری درجه ۳ به طور معمول مربوط به مشکلات رفلاکس معده است که ممکن است باعث برگشت اسید معده به مری شود. اگر علائمی مانند سوزش سر دل یا درد ندارید، احتمالاً وضعیت شما نسبتاً تحت کنترل است. با این حال، حتی در صورت عدم وجود علائم، ممکن است پزشک داروهایی مانند مهارکنندههای پمپ پروتون (PPI) برای کاهش احتمال آسیب به مری و جلوگیری از پیشرفت وضعیت تجویز کند. در صورت عدم درمان یا مدیریت مناسب، گشادی دریچه ممکن است به تدریج بدتر شود. پیشنهاد میشود که تحت نظر پزشک خود قرار داشته باشید تا وضعیت شما پیگیری شود و اقدامات پیشگیرانه لازم انجام گیرد.
متخصص گوارش
سلام
من ۲۴ ساله هستم چند وقت پیش آندوسکوپی کردم گفتن گشادی دریچه مری درجه ۳ داری و علت اصلی آن رفلاکس است آیا این خطرناکه؟ و نیاز به دارو داره چون من علایم رفلاکس را ندارم و فقط نفخ دارم؟
سلام .یه دوماهه بی اختیار نفخ وباد معده خارج میشه و هیچ علاعم هم ندارم نه خارشی و نه یبوستی ونه اسحالی هیچی ندارم و یه مشکل بزرگم اینه هروقت سوار ماشین میشم بی اختیار باد معده ازم خارج میشه و استرس میگیرم اینجوری میشم . آقای دکتر مشکل من چیه بنظرتون میکروب معده ندارم
سلام! نفخ و باد معده بدون علائم دیگر مانند یبوست یا اسهال میتواند ناشی از مشکلاتی مانند اضطراب، استرس، یا حساسیت به برخی غذاها باشد. استرس میتواند باعث تحریک رودهها و بروز گاز شود، به ویژه زمانی که در موقعیتهایی مانند سوار شدن به ماشین قرار میگیرید. احتمال میکروب معده (H. pylori) هم وجود دارد، اما این مشکل معمولاً با علائمی مانند سوزش معده، درد یا سوءهاضمه همراه است. برای تشخیص دقیقتر و دریافت درمان مناسب، توصیه میکنم به پزشک مراجعه کنید تا بررسیهای لازم انجام شود.
متخصص گوارش
سلام دختری ۲۷ساله هستم با وزن ۹۰کیلوحدودا شش ماهی هست که ببخشید بادشکم خیلی ازم خارج میشه حتی تو خواب میشه راه حلی بدید بایدچیکارکنم
سلام دختری ۲۷ساله هستم با وزن ۹۰کیلوحدودا شش ماهی هست که ببخشید بادشکم خیلی ازم خارج میشه حتی تو خواب میشه راه حلی بدید بایدچیکارکنم
سلام! نفخ و گاز معده میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود، مانند مشکلات گوارشی، تغذیه نادرست یا استرس. برای کاهش نفخ، ابتدا باید به نوع غذاهایی که میخورید توجه کنید؛ مصرف غذاهایی که باعث تولید گاز میشوند مانند حبوبات، سبزیجات خام، یا غذاهای چرب میتواند مشکل را تشدید کند. همچنین خوردن وعدههای کوچکتر و نوشیدن آب کافی مفید است. در صورتی که مشکل ادامه دارد، مشاوره با پزشک و انجام آزمایشهای گوارشی میتواند کمککننده باشد تا علت اصلی مشخص شود و درمان مناسب انجام گیرد.
متخصص گوارش