آیا مصرف زیاد ویتامین دی خطرناک است؟ عوارض ویتامین D بیش از حد طبیعی

آنچه در این مقاله می‌خوانید

ویتامین دی یکی از ویتامین‌های ضروری بدن است. اگر بیش از اندازه از این ویتامین در بدن وجود داشتهباشد، ممکن است که فرد مسموم شود. سمیت ویتامین دی خطرناک است و عوارضی به همراه دارد.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 5 دقیقه
ویتامین دی می تواند ایجاد مسمومیت کند.

ویتامین دی بسیار مهم است و برای بدن ما ضروری است. اگر ویتامین دی بدن ما کاهش پیدا کند ممکن است با مشکلات بسیاری مواجه شویم. مثلا بدن ما ضعف پیدا کند، دچار افسردگی شویم و یا استخوان‌های بدن ما تضعیف شوند. اما آیا ممکن است که ویتامین دی در بدن ما زیاد شود؟ اگر ویتامین ‌D در بدن ما افزایش پیدا کند، خطرناک است؟ چه خطراتی ممکن است ما را تهدید کند؟ مصرف زیاد مکمل ویتامین دی خطرناک است؟ عوارض مصرف زیاد ویتامین دی چیست؟

در صورتیکه شما هم درباره جواب این سوالات کنجکاو هستید، می‌توانید این مطلب را تا انتها بخوانید. در این مطلب درباره عارضه مصرف بیش از حد ویتامین دی صحبت کرده‌ایم. اگر می‌خواهید بیشتر درباره ویتامین دی اطلاعات داشته‌باشید می‌توانید از مشاوره دارویی دکترتو کمک بگیرید و درباره عوارض و خاصیت‌های این مکمل اطلاعات کسب کنید. همچنین می‌توانید از دکتر تغذیه نوبت بگیرید و بهترین رژیم غذایی که حاوی ویتامین دی باشد را دریافت کنید.

مقدار ویتامین دی لازم در هر سن چقدر است؟

برای اینکه بدانیم ویتامین دی دریافتی بدن ما بیشتر از حد کافی است، باید در درجه‌ی اول با میزان طبیعی ویتامین دی در بدن افراد مختلف در سنین مختلف آشنا باشیم. بدون شک میزان ویتامین دی بستگی به گروه‌های سنی دارد و میزان دریافت آن برای هر گروه با گروه دیگر متفاوت است. مقدار مصرف ویتامین در در سنین مختلف باید متناسب با نیاز آنها به دریافت ویتامین دی باشد. به طور کلی دوز نگهدارنده ویتامین D بر مبنای سن در گروه‌های سنی زیر، شامل موارد زیر است؛

  • نوزادان زیر ۱ سال؛ ۱۰ میکروگرم
  • تا ۱۸ سال؛ ۱۵ میکروگرم
  • تا ۷۰ سال؛ ۱۵ میکروگرم
  • بالای ۷۰ سال؛ ۲۰ میکروگرم
  • باردار و شیرده؛ ۱۵ میگروگرم

رژیم غذایی

از کلینیک های معتبر با هزینه مناسب

رژیم بارداریرژیم دیابترژیم رشد کودکانرژیم لاغریرژیم بارداری

با بهترین کیفیت از پزشکان برتر

رژیم غذایی

بالا بودن ویتامین دی در آزمایش

مقدار ویتامین D بالاتر از ۱۵۰ نانو گرم بر میلی لیتر، بیشتر از حد طبیعی است و به عبارتی فرد دچار اوردوز شده‌است. تشخیص کمبود ویتامین دی بر اساس آزمایش خون انجام می‌شود. البته وجود علایم هم به تشخیص آن کمک می‌کند.

میزان طبیعی ویتامین دی در بدن

میزان طبیعی ویتامین دی در بدن انسان بالغ بالاتر از ۳۰ نانوگرم بر میلی لیتر است.

میزان ویتامین دی در بدن
نیمه عمر ویتامین دی در بدن

مصرف زیاد ویتامین دی چه عوارضی دارد؟

جالب است بدانید که هر چیزی که برای بدن مفید است را نباید بیش از اندازه مصرف کرد، زیرا می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری به بدن وارد کند. مولتی ویتامین ها را باید با حساب و کتاب مصرف کنید. مثلا اگر ویتامین دی برای بدن ضروری است، نباید بیش از اندازه مصرف شود. چون می‌تواند عوارضی برای بدن ما به جای بگذارد. در ادامه بیشتر به مضرات مصرف زیاد ویتامین دی می پردازیم.

ویتامین‌های محلول در چربی نمی‌توانند به سادگی از بدن دفع شوند. ویتامین D هم یکی از این ویتامین‌هاست. سمیت ویتامین دی معمولا بر اثر خوردن بیش از حد مکمل‌ها ایجاد می‌شود و با قرار گرفتن در معرض آفتاب یا خوردن مواد غذایی حاوی ویتامین D این اتفاق نمی‌افتد. بر اساس اطلاعاتی که در mayoclinic قرار داده‌شده‌است، اگر مقدار این ویتامین در بدن بیشتر از حد طبیعی شود، می‌تواند عوارضی مختلفی را در بدن به جای بگذارد.

نحوه مصرف آمپول و قرص ویتامین دی چجوریه؟

برای جلوگیری از عوارض حتما مشاوره دارویی بگیر.

خطرات مصرف زیاد ویتامین دی چیست؟

اگر ویتامین دی را به اندازه‌ی زیاد مصرف کنید، ممکن است عوارض جبران ناپذیری را به جای بگذارد. از خطرات مصرف زیاد ویتامین دی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد؛

  • کلسیفیکاسیون بافت‌های نرم
  • نفروکلسینوزیس
  • عوارض عصبی
  • در مواردی حتی مرگ
اینفوگرافی علائم مصرف زیاد ویتامین دی
اینفوگرافی علائم مصرف زیاد ویتامین دی

علائم مصرف زیاد ویتامین دی

بهترین زمان مصرف ویتامین دی در طول روز است. علائم مصرف زیاد ویتامین دی شامل موارد زیر هستند؛

  • از مهم‌ترین عوارضی که ویتامین دی زیادتر از حد طبیعی می‌تواند در بدن ایجاد کند، هایپرکلسیمی است. این به معنی افزایش پیدا کردن کلسیم خون است. کلسیم زیاد در خون باعث ایجاد حالت تهوع و حتی استفراغ، ضعف و تکرر ادرار می‌شود.
  • درد استخوان یکی دیگر از عوارضی است که ممکن است در اثر بالا رفتن مقدار ویتامین دی بدن ایجاد شود.
  • آسیب رسیدن به کلیه‌ها از دیگر عوارض احتمالی بالا بودن میزان ویتامین دی در بدن است.
  • ایجاد سنگ کلیه، به خصوص سنگ‌های کلسیمی از عوارض بالا بودن میزان ویتامین دی بدن است.

مسمومیت با ویتامین دی

مسمومیت با ویتامین دی شامل مصرف زیاد ویتامین دی است که بدن نتواند میزان اضافی آن را دفع کند و تجمع آن باعث ایجاد مشکلاتی شود. یکی از مواردی که می‌تواند ایجاد مسموست کند، مصرف قرص ویتامین دی ۵۰۰۰۰ یا ۶۰۰۰۰ به طور روزانه برای مدتی است. این حجم از ویتامین دی را نمی‌توان در بدن جای داد و مقدار اضافی آن ایجاد مسمومیت می‌کند. می توانید مطلب بهترین زمان مصرف ویتامین دی را بخوانید و درباره آن آگاهی بیشتری داشته باشید.

آیا مسمویت ویتامین دی باعث نارسایی کلیه می شود؟

یکی از مهم‌ترین عارضه‌های ویتامین دی بالا رفته در بدن، نارسایی کلیه‌ها و از کارافتادن آنهاست. چرا این اتفاق می‌افتد؟ هنگامی که ویتامین دی در بدن بالا می‌رود، میزان کلسیم خون نیز افزایش پیدا می‌کند. وقتی کلسیم زیاد شود، احتمال رسوب آن در کلیه بالا می‌رود و می‌تواند سنگ کلیه ایجاد شود. از طرفی میزان کار کلیه‌ها چند برابر می‌شود و همین بر کلیه فشار وارد می‌کند. احتمال نارسایی کلیه در سمیت ویتامین دی وجود دارد.

اگه علائم نارسایی کلیه داری، تا دیر نشده نوبت بگیر!

عوارض مصرف زیاد ویتامین دی در کودکان

در صورتیکه که کودکان بیش از اندازه ویتامین دی مصرف کنند، ممکن است که سمیت در بدنشان ایجاد کند. علائم ناشی از مصرف بیش از اندازه‌ی ویتامین دی در بدن کودکان شبیه به بزرگسالان است و شامل موارد زیر است؛

  • تهوع
  • استفراغ
  • از دست رفتن اشتها
  • تشنگی بیش از حد
  • تکرر ادرار
  • یبوست
  • درد شکمی
  • ضعف عضلات
  • درد عضله و مفصل
  • گیجی
  • خستگی
  • آسیب جدی به کلیه‌ها

عوارض مصرف زیاد ویتامین دی در بارداری

ویتامین دی بر روی رشد جنین تاثیرات مهمی دارد و در صورتیکه میزان این ویتامین در بدن مادر باردار کم یا زیادتر از حد کافی شود، می‌تواند مشکلات زیادی ایجاد کند. عوارض مصرف زیاد ویتامین دی در بارداری بر جنین بر روی رشد عصبی او بسیار است. با وجود اینکه جفت هم مقداری ویتامین دی می‌سازد اما منبع اصلی دریافت ویتامین دی جنین مادر است. بنابراین مادران باردار باید مراقب مکمل‌هایی که مصرف می‌کنند باشند.

ویتامین دی با نور خورشید ساخته می شود.
ویتامین دی را می توان از طریق نور خورشید و مکمل دریافت کرد.

چگونه ویتامین دی را کاهش دهیم؟

از آنجایی که مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین دی و قرار گرفتن در معرض آفتاب باعث ایجاد سمیت در بدن نمی‌شود، موردی که ویتامین دی را به طور نامعمول افزایش می‌دهد، دریافت آن از راه مکمل است. بنابراین اولین خط درمان این است که دریافت ویتامین دی از راه مکمل را متوقف کنیم. پس تمامی مکمل‌های ویتامین دی را کنار بگذارید.

از طرف دیگر میزان کلسیم دریافتی از رژیم‌های غذایی مختلف هم باید کاهش پیدا کند. همچنین ممکن است که پزشک مایعاتی چون بیس فسفانات و یا کورتیکواستروئیدها را به صورت وریدی تجویز کند.

راهنمای دکترتو برای مصرف ویتامین دی

با توجه به اینکه در کشور ما کمبود ویتامین دی در بیشتر افراد مشاهده می‌شود، استفاده از مکمل‌های ویتامین دی می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد. اینکه به چه صورت ویتامین‌های مکمل را مصرف کنیم و از طریقه‌ی مصرف درست آنها کمک بگیریم، بسیار اهمیت دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مصرف صحیح ویتامین دی مکمل، می‌توانید از مشاوره دارویی دکترتو کمک بگیرید. همچنین اگر با مسمومیت ویتامین D مواجه شده‌اید، دریافت نوبت دکتر تغذیه از دکترتو می‌تواند رژیم غذایی مناسبی را برای شما فراهم کند.

پرسش‌های متداول

خیر. ویتامین دی را باید به اندازه‌ی کافی مصرف کنید. در غیر این صورت خود این ویتامین ایجاد سمیت در بدن می‌کند و باعث بروز مشکل می‌شود.

در موارد شدید اوردوز با ویتامین دی می‌تواند سبب مرگ هم شود. زیرا مسمومیت شدید عوارضی چون کلسیفیکاسیون بافت‌های نرم، نفروکلسینوزیس، عوارض عصبی به همراه دارد.

در صورتیکه ویتامین دی ۶۰۰۰۰ واحدی را برای مدتی به صورت روزانه مصرف کنید، سمیت ایجاد خواهد شد و باید مصرف آن را متوقف کنید.

در صورتیکه ویتامین دی را بیش از اندازه مصرف کنید ممکن است دچار عوارضی چون تهوع، استفراغ، بالا رفتن کلسیم خون، درد عضلات، درد مفاصل، گرفتگی عضلات و مفاصل، بی حالی،‌ تشنگی شدید و از دست رفتن اشتها، تکرر ادرار و نارسایی کلیه دچار شوید.

بله. اگر بیشتر از حد کافی وارد بدن شود می‌تواند به اعضای بدن مانند کلیه‌ها آسیب برساند.

امتیاز شما به مقاله:
(4از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فاطمه هستم؛ یک مامای 25 ساله که همیشه از به‌روز بودن و آپدیت کردن خودش و دانسته‌هاش در زمینه پزشکی و پیراپزشکی لذت برده. به خاطر همین مسئله، مدتیه که با دکترتو همکاری می‌کنم و درباره موضوعات مختلف بهداشت و درمان مطالعه می‌کنم، می‌نویسم و با شما به اشتراک می‌گذارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره مصرف زیاد ویتامین دی

  1. سام گفت:

    سلام خسته نباشید،من بدنسازم و ۱۷ سالمه حواسم نبود پنج روزه به اشتباهی ویتامین دی ۵۰۰۰۰ خوردم ولی هیچ علائمی ندارم الان که مقالتونو خوندم ترسیدم،خواستم بپرسم که علائم مسمومیت به مرور وقت نشون میده خودشو؟
    و اینکه اگه تا یک ماه اینا قطع کنم مشکلی نداره

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام سام عزیز
      از آن­جایی­ که ویتامین در چربی بدن ذخیره و به­ تدریج وارد جریان خون می­ شود، تاثیر مسمومیت تا چند ماه بعد از توقف مصرف مکمل باقی می­ماند.
      لازم است بدانید مسمومیت ویتامین دی شایع نیست و منحصرا در افرادی رخ می ­دهد که بدون تحت نظارت قرار دادن میزان آن در خون، دوز بالایی از مکمل را در بلندمدت مصرف می­ کنند.

  2. ناشناس گفت:

    من ماهی یک عدد ویتامین d ۵۰۰۰۰ مصرف می کنم. سنم ۵۷، آفتاب نمی گیرم هرگز. گیاهخوارم هستم. نگرانم که ماهی یکی در دراز مدت اثرات بدی داشته باشد. نظر شما چیه خانم دکتر؟

  3. مهرو گفت:

    جهت کمبود ویتامین دی ،دکترم هشت هفته ویتامین دی۵۰۰۰۰هفته ای یک بار بعد ماهی یکبار تجویز کرد ک بنده اشتباها ده هفته مصرف کردم ،دوز بعدی رو چند روز بعد مصرف کنم ؟
    با تشکر فراوان 🙏🏼 پایدار باشید ☘️

  4. علی گفت:

    باسلام،من ۴۶ سال سن دارم،قبلا”ویتامین دی ماهیانه می خوردم اما دچار سنگ کلیه شدم الان هم ۶ماه نمی خورم با انجام آزمایش ویتامین دی ام کم بود با توجه به سنگ کلیه ای که دارم وقبلا”سنگ شگن هم انجام دادم آیا می توانم قرص ویتامین دی مصرف کنم؟ با تشکر

  5. محمد نبی گفت:

    لطفاً به سوال من جواب بدید آیا لازم پسرم رو امشب ببرم بیمارستان اگر فردا ببرمش دیر نیست خواهشاً ما رو از نگرانی در بیارید راهنمایی کنید ممنون از لطفتون

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      در چنین شرایطی حتمن و هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید
      حتی به ظاهر مشکلی ایجاد نشده باشد
      سلامت باشید

  6. ناشناس گفت:

    سلام من دخترم ۷سالشه ویتامین دی ۶۵هست دکتر گفته که زیاد هست الان چمار کنم اصلا هیچ گونه مکمل و داروی هم استفاد نکرده

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      آزمایش خون تکرار شود. میزان بیشتر از حد نرمال ویتامین دی موجب بروز مسمومیت شده و خطرات زیادی دارد. در این خصوص نیازه با متخصص داخلی مشورت کنید.
      متخصص داخلی

  7. ناشناس گفت:

    سلام من مدت یه سال هرروز ویتامین د۳هزار استفاده میکنم الان هفته ۱۷ بارداری ام آیا مصرف راادامه دهم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      بعلت حساسیت دوران بارداری و با توجه به عماکرد این ویتامین که باعث افزایش جذب کلسیم می شود
      ابتدا باید وضعیت کلسیم و یا تراکم استخوانی شما و جنین بررسی و اقدام به قزع یا ادامه درمان بکنید
      سلامت باشید

  8. اکرم السادات حسینی گفت:

    من ۶۶ ساله هستم تو برگه ازمابش من ویتامین دی من خیلی زیاد نشان داده شده ور حالی که من اصلا هیچ نوع ویتامینی در یافت نمی کنم
    علت چه می باشد
    فقط این اواخر تخم چیا را کمی زیاد مصرف می کردم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      ویتامین دی از نور آفتاب و خوراکی ها به ما می رسد. ممکنه خوردن این دانه در افزایش ویتامین دی موثر بوده باشد. خوردن این دانه را متوقف کنید به حد تعادل میرسید.

  9. علی شجاعی نیا گفت:

    سلام من برادر کوچک ترم تازه متوجه شدم تقریبا ۴ یا ۵ روزه روزی ۲ تا قرص ویتامین D50000 می خوره
    مشکلی براش پیش میاد ؟

    1. همیار دکترتو گفت:

      سلام و درود همراه عزیز
      بهتر است بدون مجوز پزشک مصرف نشود
      توصیه می‌شود جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر به پزشک عمومی مراجعه کنید دکتر عمومی

  10. سارا محمدی گفت:

    باسلام من بخاطر میگرن به هیچ عنوان تو آفتاب نمیتونم قرار بگیرم حتی به نور همیشه جای تاریک وسرد باید باشم خیلی سال هست بخاطر همین آزمایش دادم ویتامین دی بدن من پایین بود دکتر ویتامین ۵۰۰۰۰ تجویز کرد هفته ای یک عدد تا چهار هفته بعدش ماهی یکبار ولی دیدم تاثیر چندانی ندارم الان یکهفته ست هرشب یکی مصرف میکنم حالم خیلی خوبه شبها تا صبح بیدار بودم بمحض اینکه این قرص رو میخورم بعد نیم ساعت خوابم می‌بره روزا هم سرحال هستم این قرص رو ادامه بدم یا خیر ممنونم