آیا مصرف زیاد ویتامین دی خطرناک است؟ عوارض ویتامین D بیش از حد طبیعی – مجله سلامت دکترتو

آیا مصرف زیاد ویتامین دی خطرناک است؟ عوارض ویتامین D بیش از حد طبیعی

آنچه در این مقاله می‌خوانید

ویتامین دی یکی از ویتامین‌های ضروری بدن است. اگر بیش از اندازه از این ویتامین در بدن وجود داشتهباشد، ممکن است که فرد مسموم شود. سمیت ویتامین دی خطرناک است و عوارضی به همراه دارد.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 5 دقیقه
ویتامین دی می تواند ایجاد مسمومیت کند.

ویتامین دی بسیار مهم است و برای بدن ما ضروری است. اگر ویتامین دی بدن ما کاهش پیدا کند ممکن است با مشکلات بسیاری مواجه شویم. مثلا بدن ما ضعف پیدا کند، دچار افسردگی شویم و یا استخوان‌های بدن ما تضعیف شوند. اما آیا ممکن است که ویتامین دی در بدن ما زیاد شود؟ اگر ویتامین ‌D در بدن ما افزایش پیدا کند، خطرناک است؟ چه خطراتی ممکن است ما را تهدید کند؟ مصرف زیاد مکمل ویتامین دی خطرناک است؟ عوارض مصرف زیاد ویتامین دی چیست؟

در صورتیکه شما هم درباره جواب این سوالات کنجکاو هستید، می‌توانید این مطلب را تا انتها بخوانید. در این مطلب درباره عارضه مصرف بیش از حد ویتامین دی صحبت کرده‌ایم. اگر می‌خواهید بیشتر درباره ویتامین دی اطلاعات داشته‌باشید می‌توانید از مشاوره دارویی دکترتو کمک بگیرید و درباره عوارض و خاصیت‌های این مکمل اطلاعات کسب کنید. همچنین می‌توانید از دکتر تغذیه نوبت بگیرید و بهترین رژیم غذایی که حاوی ویتامین دی باشد را دریافت کنید.

مقدار ویتامین دی لازم در هر سن چقدر است؟

برای اینکه بدانیم ویتامین دی دریافتی بدن ما بیشتر از حد کافی است، باید در درجه‌ی اول با میزان طبیعی ویتامین دی در بدن افراد مختلف در سنین مختلف آشنا باشیم. بدون شک میزان ویتامین دی بستگی به گروه‌های سنی دارد و میزان دریافت آن برای هر گروه با گروه دیگر متفاوت است. مقدار مصرف ویتامین در در سنین مختلف باید متناسب با نیاز آنها به دریافت ویتامین دی باشد. به طور کلی دوز نگهدارنده ویتامین D بر مبنای سن در گروه‌های سنی زیر، شامل موارد زیر است؛

  • نوزادان زیر ۱ سال؛ ۱۰ میکروگرم
  • تا ۱۸ سال؛ ۱۵ میکروگرم
  • تا ۷۰ سال؛ ۱۵ میکروگرم
  • بالای ۷۰ سال؛ ۲۰ میکروگرم
  • باردار و شیرده؛ ۱۵ میگروگرم

رژیم غذایی

از کلینیک های معتبر با هزینه مناسب

رژیم بارداریرژیم دیابترژیم رشد کودکانرژیم لاغریرژیم بارداری

با بهترین کیفیت از پزشکان برتر

رژیم غذایی

بالا بودن ویتامین دی در آزمایش

مقدار ویتامین D بالاتر از ۱۵۰ نانو گرم بر میلی لیتر، بیشتر از حد طبیعی است و به عبارتی فرد دچار اوردوز شده‌است. تشخیص کمبود ویتامین دی بر اساس آزمایش خون انجام می‌شود. البته وجود علايم هم به تشخیص آن کمک می‌کند.

میزان طبیعی ویتامین دی در بدن

میزان طبیعی ویتامین دی در بدن انسان بالغ بالاتر از ۳۰ نانوگرم بر میلی لیتر است.

میزان ویتامین دی در بدن
نیمه عمر ویتامین دی در بدن

مصرف زیاد ویتامین دی چه عوارضی دارد؟

جالب است بدانید که هر چیزی که برای بدن مفید است را نباید بیش از اندازه مصرف کرد، زیرا می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری به بدن وارد کند. مولتی ویتامین ها را باید با حساب و کتاب مصرف کنید. مثلا اگر ویتامین دی برای بدن ضروری است، نباید بیش از اندازه مصرف شود. چون می‌تواند عوارضی برای بدن ما به جای بگذارد. در ادامه بیشتر به مضرات مصرف زیاد ویتامین دی می پردازیم.

ویتامین‌های محلول در چربی نمی‌توانند به سادگی از بدن دفع شوند. ویتامین D هم یکی از این ویتامین‌هاست. سمیت ویتامین دی معمولا بر اثر خوردن بیش از حد مکمل‌ها ایجاد می‌شود و با قرار گرفتن در معرض آفتاب یا خوردن مواد غذایی حاوی ویتامین D این اتفاق نمی‌افتد. بر اساس اطلاعاتی که در mayoclinic قرار داده‌شده‌است، اگر مقدار این ویتامین در بدن بیشتر از حد طبیعی شود، می‌تواند عوارضی مختلفی را در بدن به جای بگذارد.

نحوه مصرف آمپول و قرص ویتامین دی چجوریه؟

برای جلوگیری از عوارض حتما مشاوره دارویی بگیر.

خطرات مصرف زیاد ویتامین دی چیست؟

اگر ویتامین دی را به اندازه‌ی زیاد مصرف کنید، ممکن است عوارض جبران ناپذیری را به جای بگذارد. از خطرات مصرف زیاد ویتامین دی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد؛

  • کلسیفیکاسیون بافت‌های نرم
  • نفروکلسینوزیس
  • عوارض عصبی
  • در مواردی حتی مرگ
اینفوگرافی علائم مصرف زیاد ویتامین دی
اینفوگرافی علائم مصرف زیاد ویتامین دی

علائم مصرف زیاد ویتامین دی

بهترین زمان مصرف ویتامین دی در طول روز است. علائم مصرف زیاد ویتامین دی شامل موارد زیر هستند؛

  • از مهم‌ترین عوارضی که ویتامین دی زیادتر از حد طبیعی می‌تواند در بدن ایجاد کند، هایپرکلسیمی است. این به معنی افزایش پیدا کردن کلسیم خون است. کلسیم زیاد در خون باعث ایجاد حالت تهوع و حتی استفراغ، ضعف و تکرر ادرار می‌شود.
  • درد استخوان یکی دیگر از عوارضی است که ممکن است در اثر بالا رفتن مقدار ویتامین دی بدن ایجاد شود.
  • آسیب رسیدن به کلیه‌ها از دیگر عوارض احتمالی بالا بودن میزان ویتامین دی در بدن است.
  • ایجاد سنگ کلیه، به خصوص سنگ‌های کلسیمی از عوارض بالا بودن میزان ویتامین دی بدن است.

مسمومیت با ویتامین دی

مسمومیت با ویتامین دی شامل مصرف زیاد ویتامین دی است که بدن نتواند میزان اضافی آن را دفع کند و تجمع آن باعث ایجاد مشکلاتی شود. یکی از مواردی که می‌تواند ایجاد مسموست کند، مصرف قرص ویتامین دی ۵۰۰۰۰ یا ۶۰۰۰۰ به طور روزانه برای مدتی است. این حجم از ویتامین دی را نمی‌توان در بدن جای داد و مقدار اضافی آن ایجاد مسمومیت می‌کند. می توانید مطلب بهترین زمان مصرف ویتامین دی را بخوانید و درباره آن آگاهی بیشتری داشته باشید.

آیا مسمویت ویتامین دی باعث نارسایی کلیه می شود؟

یکی از مهم‌ترین عارضه‌های ویتامین دی بالا رفته در بدن، نارسایی کلیه‌ها و از کارافتادن آنهاست. چرا این اتفاق می‌افتد؟ هنگامی که ویتامین دی در بدن بالا می‌رود، میزان کلسیم خون نیز افزایش پیدا می‌کند. وقتی کلسیم زیاد شود، احتمال رسوب آن در کلیه بالا می‌رود و می‌تواند سنگ کلیه ایجاد شود. از طرفی میزان کار کلیه‌ها چند برابر می‌شود و همین بر کلیه فشار وارد می‌کند. احتمال نارسایی کلیه در سمیت ویتامین دی وجود دارد.

اگه علائم نارسایی کلیه داری، تا دیر نشده نوبت بگیر!

عوارض مصرف زیاد ویتامین دی در کودکان

در صورتیکه که کودکان بیش از اندازه ویتامین دی مصرف کنند، ممکن است که سمیت در بدنشان ایجاد کند. علائم ناشی از مصرف بیش از اندازه‌ی ویتامین دی در بدن کودکان شبیه به بزرگسالان است و شامل موارد زیر است؛

  • تهوع
  • استفراغ
  • از دست رفتن اشتها
  • تشنگی بیش از حد
  • تکرر ادرار
  • یبوست
  • درد شکمی
  • ضعف عضلات
  • درد عضله و مفصل
  • گیجی
  • خستگی
  • آسیب جدی به کلیه‌ها

عوارض مصرف زیاد ویتامین دی در بارداری

ویتامین دی بر روی رشد جنین تاثیرات مهمی دارد و در صورتیکه میزان این ویتامین در بدن مادر باردار کم یا زیادتر از حد کافی شود، می‌تواند مشکلات زیادی ایجاد کند. عوارض مصرف زیاد ویتامین دی در بارداری بر جنین بر روی رشد عصبی او بسیار است. با وجود اینکه جفت هم مقداری ویتامین دی می‌سازد اما منبع اصلی دریافت ویتامین دی جنین مادر است. بنابراین مادران باردار باید مراقب مکمل‌هایی که مصرف می‌کنند باشند.

ویتامین دی با نور خورشید ساخته می شود.
ویتامین دی را می توان از طریق نور خورشید و مکمل دریافت کرد.

چگونه ویتامین دی را کاهش دهیم؟

از آنجایی که مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین دی و قرار گرفتن در معرض آفتاب باعث ایجاد سمیت در بدن نمی‌شود، موردی که ویتامین دی را به طور نامعمول افزایش می‌دهد، دریافت آن از راه مکمل است. بنابراین اولین خط درمان این است که دریافت ویتامین دی از راه مکمل را متوقف کنیم. پس تمامی مکمل‌های ویتامین دی را کنار بگذارید.

از طرف دیگر میزان کلسیم دریافتی از رژیم‌های غذایی مختلف هم باید کاهش پیدا کند. همچنین ممکن است که پزشک مایعاتی چون بیس فسفانات و یا کورتیکواستروئیدها را به صورت وریدی تجویز کند.

راهنمای دکترتو برای مصرف ویتامین دی

با توجه به اینکه در کشور ما کمبود ویتامین دی در بیشتر افراد مشاهده می‌شود، استفاده از مکمل‌های ویتامین دی می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد. اینکه به چه صورت ویتامین‌های مکمل را مصرف کنیم و از طریقه‌ی مصرف درست آنها کمک بگیریم، بسیار اهمیت دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مصرف صحیح ویتامین دی مکمل، می‌توانید از مشاوره دارویی دکترتو کمک بگیرید. همچنین اگر با مسمومیت ویتامین D مواجه شده‌اید، دریافت نوبت دکتر تغذیه از دکترتو می‌تواند رژیم غذایی مناسبی را برای شما فراهم کند.

پرسش‌های متداول

خیر. ویتامین دی را باید به اندازه‌ی کافی مصرف کنید. در غیر این صورت خود این ویتامین ایجاد سمیت در بدن می‌کند و باعث بروز مشکل می‌شود.

در موارد شدید اوردوز با ویتامین دی می‌تواند سبب مرگ هم شود. زیرا مسمومیت شدید عوارضی چون کلسیفیکاسیون بافت‌های نرم، نفروکلسینوزیس، عوارض عصبی به همراه دارد.

در صورتیکه ویتامین دی ۶۰۰۰۰ واحدی را برای مدتی به صورت روزانه مصرف کنید، سمیت ایجاد خواهد شد و باید مصرف آن را متوقف کنید.

در صورتیکه ویتامین دی را بیش از اندازه مصرف کنید ممکن است دچار عوارضی چون تهوع، استفراغ، بالا رفتن کلسیم خون، درد عضلات، درد مفاصل، گرفتگی عضلات و مفاصل، بی حالی،‌ تشنگی شدید و از دست رفتن اشتها، تکرر ادرار و نارسایی کلیه دچار شوید.

بله. اگر بیشتر از حد کافی وارد بدن شود می‌تواند به اعضای بدن مانند کلیه‌ها آسیب برساند.

امتیاز شما به مقاله:
(4.1از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فاطمه هستم؛ یک مامای 25 ساله که همیشه از به‌روز بودن و آپدیت کردن خودش و دانسته‌هاش در زمینه پزشکی و پیراپزشکی لذت برده. به خاطر همین مسئله، مدتیه که با دکترتو همکاری می‌کنم و درباره موضوعات مختلف بهداشت و درمان مطالعه می‌کنم، می‌نویسم و با شما به اشتراک می‌گذارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره مصرف زیاد ویتامین دی

  1. امین گفت:

    سلام وقت بخیر
    خانم دکتر من قرص ویتامین دی ۵۰ هزار دو روز پشت سرهم اشتباهی خوردم مشکلی پیش نمیاد .

  2. الهام گفت:

    پسر من ۲/۵ ساله هستش من اشتباها قطره ویتامین دی ۱۲ هزارو بجای دوز هزار بهش دادم هرروز یک سیسی بعضی روزا هم یادم می‌رفت البته شاید یکی دوماه شده باشه آیا خطر داره خیلی نگرانشم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      الهام عزیز
      مصرف دوز بالای ویتامین D می‌تواند باعث مسمومیت و آسیب به بدن شود. در حالت معمول، دوز ۱۲ هزار واحدی برای بزرگسالان تجویز می‌شود و برای کودکانی که به دوز پایین‌تری نیاز دارند، مصرف مداوم دوز بالا ممکن است باعث افزایش سطح کلسیم در خون شود که مشکلاتی مانند درد استخوان‌ها، ضعف عضلانی، تهوع، و حتی آسیب به کلیه‌ها به همراه دارد. به هر حال، بهترین کار این است که هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید تا سطح ویتامین D و کلسیم کودک بررسی شود و در صورت نیاز درمان مناسب انجام گیرد.
      متخصص اطفال

  3. اعظم محمدی گفت:

    ۳۰ روزویتامین دی خوردم حالا بدنم زیاد میخواره

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      اگر پس از مصرف ویتامین دی بدن شما دچار خارش شده است، ممکن است این واکنش به دلیل افزایش سطح ویتامین D در بدن یا حساسیت به آن باشد. خارش می‌تواند یکی از عوارض جانبی غیرمعمول باشد، اما بهتر است مصرف ویتامین D را قطع کرده و با پزشک خود مشورت کنید. پزشک ممکن است آزمایشاتی برای ارزیابی سطح ویتامین D و دیگر علائم شما انجام دهد تا علت دقیق خارش را مشخص کند و درمان مناسب را تجویز کند.
      متخصص داخلی

  4. ناشناس گفت:

    سلام من اگاهی نداشتم مصرف زیادیش مضره تو یک هفته روزی یک دونه خوردم ۵۰۰۰ الان چه کنم برم دکتر ؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      مصرف بیش از حد ویتامین D می‌تواند باعث مسمومیت و مشکلاتی مانند افزایش کلسیم خون شود. با این حال، مصرف یک هفته‌ای ویتامین D 5000 واحد معمولاً به طور مستقیم مشکلی ایجاد نمی‌کند مگر اینکه در طولانی‌مدت ادامه یابد. پیشنهاد می‌شود که برای اطمینان بیشتر، به پزشک مراجعه کنید تا سطح ویتامین D خون شما بررسی شود و در صورت لزوم اقدامات لازم صورت گیرد. همچنین، از این پس حتما دوز مناسب و توصیه‌شده توسط پزشک را مصرف کنید.
      متخصص داخلی

  5. فاطی گفت:

    سلام دکتر رفتم حداقل ۱۵ روز پیش من خیلی پا درد و کمر درد دارم دکترم‌هم قرص ویتامین دی ۲۰۰۰ تجویز کردن قبلا هم ۱۰۰۰ تجویز کرده بود که به توصیه ایشون روزی دوتا میخوردم ولی این دفعه به خاطر دردم دوز ۲۰۰۰ تجویز کردن که من اینم روزی دو تا خوردم الان خیلی نگرانم به نظرتون خطر ناک نیست روزی دو تا خوردم هفته ۲۵ هستم خیلی نگرانم لطفا جواب بدید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام! مصرف روزانه ۴۰۰۰ واحد ویتامین D (دو عدد ۲۰۰۰ واحدی) در کوتاه‌مدت معمولاً خطرناک نیست، به‌ویژه اگر تحت نظر پزشک و برای درمان درد یا کمبود ویتامین D باشد. با این حال، مصرف زیاد ویتامین D به مدت طولانی می‌تواند به مسمومیت منجر شود

  6. حمیدی گفت:

    سلام خسته نباشید من ازمایش دادم نوشته کخ ویتامین D ۱۸ هستش همسرم میگه نمیخواد بری دکتر همین چند روز یه یار خودت قرص d بخور میگه آمپول رو هم خودم می نم ولی من میترسم چون بدون تجویز پزشک هستش میترسم خطرناک باشه خوردنش ممنونم میشم راهنمایی کنید چون واقعا نمیدونم چه جوری قرص باید بخورم

  7. حمیدی گفت:

    سلام خسته نباشید من ازمایش دادم نوشته کخ ویتامین D ۱۸ هستش همسرم میگه نمیخواد بری دکتر همین چند روز یه یار خودت قرص d بخور میگه آمپول رو هم خودم می نم ولی من میترسم چون بدون تجویز پزشک هستش میترسم خطرناک باشه خوردنش ممنونم میشم راهنمایی کنید چون واقعا نمیدونم چه جوری قرص باید بخورم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام! سطح ویتامین D شما پایین است و برای درمان آن، بهتر است تحت نظر پزشک باشید. مصرف خودسرانه قرص یا آمپول ویتامین D بدون تجویز پزشک ممکن است خطراتی به همراه داشته باشد. دوز مصرفی و نوع دارو باید با توجه به نیاز بدن شما و طبق دستور پزشک تعیین شود. توصیه می‌کنم ابتدا به پزشک مراجعه کنید تا دوز مناسب برای شما تجویز شود و از هرگونه عوارض ناخواسته جلوگیری کنید.

  8. حانیه گفت:

    سلام خسته نباشید من هفته ۲۱ بارداری هستم و هر روز قرص ویتامین دی ۱۰۰۰ مصرف میکنم العان ب مدت تقریبا دو هفته هست قرص کلسیمی هم ک استفاده میکنم داخلش ویتامین دی ۱۲۰۰ داره مشکلی ایجاد نمیکنه؟ جدا از اون مولتی ویتامین هم میخورم هر روز چیکار باید کنم میترسم خیلی …عوارض نداره برا جنین زیادیش؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام! مصرف ویتامین D و کلسیم در دوران بارداری مهم است، اما مصرف بیش از حد این مکمل‌ها ممکن است منجر به افزایش سطح ویتامین D در بدن شود که به نوبه خود می‌تواند مشکلاتی ایجاد کند. در مورد مصرف ویتامین D در دوزهای مختلف، بهتر است میزان مصرف روزانه شما تحت نظر پزشک باشد تا از مصرف بیش از حد جلوگیری شود. به شما توصیه می‌کنم با پزشک خود مشورت کنید تا دوز مناسب ویتامین‌ها و کلسیم برای شما تنظیم شود و از هر گونه نگرانی بیشتر جلوگیری کنید.

  9. انیس گفت:

    سلام من پوکی استخوان دارم برای من خوب همراه با کلسیم من کلسیم را چند سالی هست که مصرف می کنم اما دث ۱۰۰۰را تاز شروع کردم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام! برای مدیریت پوکی استخوان، مصرف کلسیم و ویتامین D ضروری است. ویتامین D به جذب بهتر کلسیم کمک می‌کند. اگر اخیراً مصرف D3 1000 را آغاز کرده‌اید، این می‌تواند به بهبود وضعیت استخوان‌ها کمک کند، به‌ویژه اگر کمبود ویتامین D داشته باشید. برای اطمینان از اینکه دوزها مناسب هستند، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا بر اساس وضعیت شما برنامه درمانی دقیقی تنظیم شود.

  10. انیس گفت:

    سلام من پوکی استخوان دارم برای من خوب همراه با کلسیم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام، بله، مصرف ویتامین D همراه با کلسیم برای افراد مبتلا به پوکی استخوان مفید است. ویتامین D به جذب بهتر کلسیم کمک می‌کند و این ترکیب می‌تواند به تقویت استخوان‌ها و پیشگیری از شکستگی‌ها کمک کند. با این حال، بهتر است قبل از شروع مصرف هر مکمل، با پزشک خود مشورت کنید تا دوز مناسب را تعیین کنند.