چه مدت بعد از ابتلا به کرونا می‌توان واکسن زد؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

زمانی که به کرونا مبتلا می‌شویم، باید تا بهبودی کامل و برطرف شدن علائم صبر کنیم و سپس برای دریافت واکسن اقدام کنیم، زیرا بدن ما ضعیف است.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 5 دقیقه
واکسن کرونا

یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های جهان امروز دست و پنجه نرم کردن با پاندمی ترسناکی به نام کروناست. مدتی است که با این بیماری واگیر درگیر هستیم و زمان زیادی از پیدا کردن واکسن برای بهبود این وضعیت نگذشته‌است. از زمانی که واکسن کرونا روی کار آمده‌است، شرایط واگیری و ابتلا به این بیماری بسیار بهتر از قبل شده‌است. همچنین آمار مرگ و میر به مراتب بیشتر از آمار ابتلا کاهش یافته‌است. همین باعث دلگرمی بسیاری از ما شده‌است.

می‌دانیم که واکسن میکروب ضعیف‌شده یا کشته‌شده‌ی یک بیماری است که خواسته و عمدی وارد بدن می‌شود تا بدن علیه آن آنتی بادی بسازد و در مواجهه‌ی واقعی با ویروس با باکتری، بتواند با آمادگی بیشتری مقابله کند و از بدن به دفاع بپردازد. در واقع، واکسیناسیون به این شکل عمل می‌کند که ما از قصد و در شرایطی کنترل شده، فرد را بیمار می‌کنیم تا در شرایط غیرقابل پیش‌بینی بیماری کرونا، تاحدودی آمادی داشته‌باشد.

اگر شخصی برای واکسیناسیون مراجعه کند که کرونا داشته‌باشد، واکسن کرونا به او زده نمی‌شود، زیرا سیستم ایمنی بدن او ضعیف است و در حال جنگیدن با حالت واقعی حمله‌ی ویروس است و تزریق واکسن تنها باعث بدتر شدن بیماری و علائم آن و ضعیف‌تر شدن بدن فرد می‌شود. واکسن کرونا را برای کسی می‌زنند که هیچ علامتی از کرونا نداشته باشد و در واقع بیمار نباشد.

اگر به کرونا مبتلا شدیم، چه زمانی می‌توانیم واکسن کرونا بزنیم؟ چه مدت بعد از ابتلا به کرونا بهبودی از بیماری به طور کامل حاصل می‌شود و عوارض کاملا برطرف می‌شوند؟ برای دانستن این نکته‌ی بسیار مهم، با دکترتو تا انتهای این مطلب همراه باشید.

در صورت نیاز می‌توانید در مورد این قضیه با دکتر داخلی یا دکتر عفونی هم مشورت کنید.

زمان واکسن زدن بعد از ابتلا به کرونا

کسی که به کرونا مبتلا می‌شود یک دوره‌ی بیماری حدودا ۱۴ روزه می‌گذراند. بعد از گذشت این دوره و با برطرف شدن علائم، معمولا دیگر بیماری‌زایی برای دیگر افراد ندارد اما همچنان می‌تواند تست مثبت داشته‌باشد. همان‌طور که قبل‌تر هم گفته‌شد، برای کسی که علائم کرونا داشته‌باشد و به کرونا مبتلا باشد، واکسن کرونا تزریق نمی‌شود. بنابراین کسی که با علائم اولیه کرونا به مراکز درمانی مراجعه می‌کند، به هیچ عنوان واکسن برایش تزریق نخواهد شد. این علائم شامل ایم موارد هستند:

  • گلودرد
  • سرفه‌ی خشک
  • تب
  • بدن درد
  • نداشتن حس بویایی
  • نداشتن حس چشایی
  • تست مثبت کرونا همراه با علائم
  • اکسیژن خون افت کرده
  • تنگی نفس
  • آبریزش به همراه علائم سرماخوردگی
  • علائم گوارشی مثل تهوع و استفراغ

در چنین شرایطی، بیمار باید تا برطرف شدن کامل علائم صبر کند و در صورتی که تست مثبت کرونا داشته‌باشد، باید تا ۴۰ روز بعد از شروع علائم صبر کند و سپس برای دریافت واکسن اقدام کند. پس جواب سوالاتی مانند “اگر تب دارم واکسن بزنم؟”، “اگر آبریزش بینی دارم واکسن بزنم؟”، “اگر گلودرد دارم واکسن بزنم؟” و “اگر سرماخورده‌ام واکسن بزنم؟” منفی است. بهتر است تا برطرف شدن علائم صبر کنید. حتی اگر کرونا نداشته‌باشید، بدن شما ضعیف است و عوارض واکسن آسترازنکا، واکسن سینوفارم و سایر واکسن‌های کرونا، به بدترین شکل خود را نشان می‌دهند.

ویروس کرونا

مدت زمان لازم برای بهبودی کامل بعد از کرونا

این که دقیقا چه مدت زمان لازم است تا بدن به طور کامل بعد از کرونا بهبودی پیدا کند، به بیمار و سیستم ایمنی او و همچنین شدت بیماری بستگی دارد اما به طور میانگین، ۱۴ روز بعد از شروع علائم زمان بیماری فرد خواهد بود. بعد از این ۱۴ روز، بدن شروع به بازسازی بافت‌های آسیب‌دیده و دور ریختن سلول‌های مرده می‌کند. این بازه حدود دو تا چهار هفته بعد از برطرف شدن علائم طول می‌کشد. در واقع همان ۴۰ روزی که بعد از شروع علائم روزشمار کرونا، مورد نیاز است تا برای واکسن زدن فرد آماده شود، شامل بهبودی کامل از کرونا و برطرف شدن علائم است.

سوالات متداول

در ادامه به برخی از سوالات شما پاسخ داده شده است:

اگر واکسن کرونا بزنم در حالیکه کرونا دارم چه اتفاقی می‌افتد؟

در صورتی که با وجود این که کرونا دارید، واکسن کرونا بزنید، بیماری شما شدت بیشتری پیدا خواهد کرد و حال شما رو به وخامت خواهد گذاشت. تصور کنید که بدن شما در حال مبارزه با تعداد زیادی ویروس کرونا باشد و شما نه تنها به بدن خود کمک نکنید، بلکه تعداد بیشتری ویروس به آن وارد کنید و بدن را در حالتی بی‌دفاع مورد حمله قرار دهید. احتمال بستری در بیمارستان برای افرادی که بیماری کرونا داشته‌اند و واکسن کرونا زده‌اند، بسیار بیشتر بوده‌است و علائم تنگی نفس و درگیری ریوی با کرونا در آن‌ها با شدت بیشتری خود را نشان داده‌است.

چطور بفهمیم کرونا داریم؟

متاسفانه در دوران نهفتگی یا کمون کرونا نمی‌توان فهمید که بیمار هستیم یا نه. در این بازه فرد ناقل است و می‌تواند تعداد زیادی را آلوده کند، اما تنها راهی که می‌توانیم بفهمیم کرونا داریم یا نه، این است که علائم را در خود ببینیم. علائم کرونا واضح هستند و با علائمی شبیه به سرماخوردگی شروع می‌شوند. در صورتی که علائم در فرد بروز کند باید قرنطینه را شروع کند و در صورت لزوم درمان دارویی بگیرد.

ویروس کرونا
Coronavirus economic impact concept image

کسانی که کرونا گرفته‌اند می‌توانند واکسن بزنند؟

همه‌ی افرادی که کرونا گرفته‌اند می‌توانند واکسن بزنند اما درست زمانی که بهبودی کامل بعد از کرونا حاصل شده‌باشد. برخی دوز اول واکسن خود را زده‌اند و منتظر نوبت دوم واکسن کرونا هستند (می‌دانیم که دوز دوم واکسن سینوفارم نیاز به ۳۰ روز فاصله و واکسن آسترازنکا ۹۰به  روز فاصله نیاز دارد) و در این فاصله مبتلا به کرونا می‌شوند و نگران دوز بعدی واکسن خود هستند. اصلا نگران نباشید و تا ۴۰ روز بعد از شروع علائم صبر کنید. اگر نوبت بعدی واکسن شما هم با تاخیر زده‌می‌شود، اشکالی ندارد و اختلالی در برنامه‌ی ایمن‌سازی شما رخ نمی‌دهد.

قبل از واکسن کرونا لازم است تست کرونا بدهم؟

کسانی که به کرونا مبتلا شده‌اند و بعد از بهبودی کامل برای دریافت واکسن مراجعه می‌کنند، اگر تست بدهند، احتمال این که تست آن‌ها مثبت شود وجود دارد. این در حالی است که اگر به طور کامل بهبودی پیدا کرده‌باشند، می‌توانند واکسن بزنند. اما کسانی که علائم اولیه کرونا را ندارند و به مراکز درمانی برای دریافت واکسن مراجعه می‌کنند، نیازی به تست کرونا ندارند. زیرا تست تنها در صورتی ارزش تشخیصی بالایی دارد که با علائم داده‌شده‌باشد و از طرفی کسی که علامتی نداشته‌باشد، تنها تجهیزات و تست را هدر می‌دهد و هیچ ارزش بالینی در انجام این تست قبل از کرونا برای چنین فردی وجود ندارد.

نتیجه‌گیری

زمانی که به کرونا مبتلا می‌شویم، باید تا بهبودی کامل و برطرف شدن علائم صبر کنیم و سپس برای دریافت واکسن اقدام کنیم، زیرا بدن ما ضعیف است و با وارد کردن مقدار بیشتری ویروس به بدن، نه تنها هیچ کمکی به خود نمی‌کنیم، بلکه بهبودی را به تعویق می‌اندازیم. پس حدود ۴۰ روز بعد از شروع علائم صبر کنید و سپس برای تزریق واکسن کرونا اقدام کنید.در صورت نیاز می‌توانید با دکتر داخلی مشورت کنید.

منابع:

پروتکل‌های بهداشتی کشور

امتیاز شما به مقاله:
(1از5)
دسته بندی:
برچسب:
فاطمه هستم؛ یک مامای 25 ساله که همیشه از به‌روز بودن و آپدیت کردن خودش و دانسته‌هاش در زمینه پزشکی و پیراپزشکی لذت برده. به خاطر همین مسئله، مدتیه که با دکترتو همکاری می‌کنم و درباره موضوعات مختلف بهداشت و درمان مطالعه می‌کنم، می‌نویسم و با شما به اشتراک می‌گذارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن