فهرست مطالب
- زخم معده چگونه ایجاد می شود؟
- روش درمان زخم معده چیست؟
- بهترین دارو و قرص برای درمان زخم معده چیست؟
- درمان قطعی زخم معده با عمل جراحی
- درمان زخم معده در طب سنتی و داروهای گیاهی برای درمان زخم معده
- درمان زخم معده در خانه
- چه غذاهایی برای درمان زخم معده مفید است؟
- درمان زخم معده چقدر طول میکشد؟
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
درمان زخم معده به علت ایجاد آن بستگی دارد. خوشبختانه با درمان مناسب، بیشتر زخمهای گوارشی بعد از چند ماه بهبود مییابند. اگر زخم معده شما به دلیل عفونت باکتریایی هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori) باشد، مصرف یک دوره آنتیبیوتیک و دارویی به نام مهار کننده پمپ پروتون (PPI) تجویز میشود. اگر زخم معده فقط به دلیل مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) ایجاد شده باشد، یک دوره مهار کننده پمپ پروتون یا آنتاگونیستهای گیرنده H2 مصرف میشود. گاهی اوقات ممکن است داروهایی به نام آنتیاسید نیز برای تسکین علائم در کوتاه مدت توصیه شوند. برای تشخیص علت بیماری گوارشی و درمان مناسب آن، بهتر است به متخصص گوارش یا دکتر داخلی مراجعه کنید. در سایت دکترتو امکان دریافت ویزیت نوبت حضوری یا مشاوره با پزشکان قرار گرفته است. در ادامه همراه ما باشید تا با روش درمان زخم معده بیشتر آشنا شویم.
زخم معده چگونه ایجاد می شود؟
معده برای کمک به هضم غذا و محافظت در برابر میکروبها، یک اسید قوی تولید میکند. اگر لایهی مخاطی معده فرسوده شود و بهطور موثر کار نکند، پیوستگی پوشش محافظتی معده از بین میرود. در نتیجه، اسید معده و سایر آنزیمهای گوارشی به لایههای زیرین نفوذ کرده و باعث آسیب و ایجاد زخم گوارشی میشوند.
زخمهای گوارشی به ۲ دستهی زخم معده و زخم اثنی عشر (زخم روده یا زخم دوازدهه) تقسیم میشوند. زخم معده در داخل معده و زخم اثنی عشر در قسمت انتهایی خارج از معده که به روده متصل میشود، ایجاد میشود. بیماری زخم معده در هر سنی میتواند رخ دهد اما با افزایش سن احتمال ابتلا به آن افزایش مییابد. برای جلوگیری از عوارض آن، باید سراغ درمان مناسب برای زخم معده رفت.
روش درمان زخم معده چیست؟
درمان زخم معده معمولا روی کاهش درد و سوزش معده ناشی از برخورد اسید به قسمت آسیبدیده تمرکز دارد. این زخمها ممکن است انتهای مری، کل پوشش معده یا قسمت بالایی روده کوچک را در بر بگیرند. به همین دلیل معمولا از درمان دارویی همراه با تغییر رژیم غذایی و در موارد شدید از عمل جراحی استفاده میشود.
انواع روش درمانی | مثال دارویی | دوره درمان |
---|---|---|
مهار کنندههای پمپ پروتون (Ppi) | امپرازول | ۲۰ تا ۴۰ میلیگرم یکبار در روز به مدت ۴ تا ۸ هفته |
آنتاگونیستهای گیرنده H2 | رانیتیدین | ۱۵۰ میلیگرم ۲ بار در روز به مدت ۶ تا ۸ هفته |
آنتی اسیدها | کربنات کلسیم | در صورت لزوم برای خنثیکردن اسیدیته معده مصرف میشود. |
آنتیبیوتیکها | آموکسی سیلین | همراه با Ppi برای ۱۰ تا ۱۴ روز |
زخم معده در بارداری | رانیتیدین | ۱۵۰ میلیگرم ۲ بار در روز با نظارت پزشک |
زخم معده عصبی | بوسپیرون | ۱۵ تا ۶۰ میلیگرم در روز |
زخم معده کودکان | لانسوپرازول | ۱۵ میلیگرم یکبار در روز به مدت ۸ هفته |
بهترین دارو و قرص برای درمان زخم معده چیست؟
معمولا اولین گزینه پزشکان برای درمان زخم معده، تجویز دارو است. پرکاربردترین داروها مهارکنندگان پمپ پروتونی (PPI) هستند. این داروها مانند قرص امپرازول، پنتوپرازول و لانزوپرازول تولید اسید را در معده کمتر میکنند. در نتیجه سوزش معده نیز کاهش مییابد. سایر داروهای موثر برای درمان زخم معده عبارت است از:
- رانیتیدین
- آنتیبیوتیک: برای درمان عفونت هلیکوباکترپیلوری
- فاموتیدین
- دی سیکلومین
- کلردیازپوکساید
- بیسموت ساب سیترات
- کلیدینیوم سی
- سایمتیدین
- سیزاپراید
- میزوپروستول
- سوکرالفیت
- سایتوتک
- دایمتیکون
درمان قطعی زخم معده با عمل جراحی
اگر زخم معده پیشرفته باشد ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. روش سوزاندن زخم معده با لیزر (درمان زخم معده با لیزر) یک راه موثر برای درمان زخمهای پایدار است. عمل زخم معده با لاپاراسکوپی نیز در بعضی از بیماران با نتایج مثبتی روبهرو بوده است. جراحی معده میتواند شامل موارد زیر باشد:
- از بینبردن زخم
- پیوند بافت از محل دیگر روی زخم
- بستن رگهای خونریزیدهنده
- قطع عصبی که تولید اسید معده را کنترل میکند.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت betterhealth
Most stomach ulcers are caused by infection with the Helicobacter pylori bacterium or anti-inflammatory medication.
ترجمه فارسی:
بیشتر زخمهای معده به دلیل عفونت با باکتری هلیکوباکتر پیلوری یا داروهای ضد التهابی ایجاد میشوند.
درمان زخم معده در طب سنتی و داروهای گیاهی برای درمان زخم معده
زخم معده بیماریای است که تا حدی با درمانهای گیاهی و طب سنتی قابلکنترل و درمان است. معمولا طب سنتی روی استفاده از داروهای گیاهی یا موادغذایی سالم و طبیعی که با مزاج فرد و شدت زخم معده متناسب باشند، تمرکز دارد. بعضی از موادغذایی توصیه شده در طب سنتی برای درمان زخم معده عبارت است از:
- آلوئهورا: به پوشاندن پوشش داخلی معده کمک میکند و اثرات ضدالتهابی دارد.
- زنجبیل: سالها است که از زنجبیل برای بهبود مشکلات معده استفاده میشود. بر اساس نتایج یک مطالعه که اثرات زنجبیل بر بیماری التهابی روده را بررسی کرد، زنجبیل قادر به کنترل التهاب در دستگاه گوارش و جلوگیری از آسیبدیدن به دستگاه گوارش است. همچنین به پیشگیری از زخم معده ناشی از هلیکوباکترپیلوری، استرس یا نوشیدن الکل کمک میکند.
- بابونه: میتواند التهاب دستگاه گوارش را کاهش دهد و به درمان کولیت اولسراتیو خفیف کمک کند.
- روغن زیتون برای زخم معده: میتواند به افزایش ترشح مخاط در معده و کاهش اسیدیته آن کمک کند.
- زردچوبه: خواص ضد التهابی دارد، در نتیجه باعث کاهش درد معده میشود.
بهترین دمنوش برای زخم معده چیست؟
دمنوش شیرینبیان میتواند به طور موثری هضم نشدن غذا در معده را درمان کند و سوزش سردل، تولید اسید بیشازحد، گاز معده و ناراحتی حاصل از زخم معده را تسکین دهد. بر اساس مطالعات صورتگرفته، نوشیدن روزانه یک فنجان دمنوش شیرینبیان میتواند بسیاری از اختلالات معده را برطرف کند اما مصرف بیش از ۲۴۰ میلیلیتر چای شیرینبیان بههیچعنوان توصیه نمیشود.
درمان زخم معده در خانه
درمان خانگی زخم معده با تغییر سبک زندگی امکانپذیر است. ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی میتواند از بروز زخم معده جلوگیری کند. افرادی که در معرض زخم معده هستند بهتر است مواد مغذی زیر را در رژیم غذایی خود اضافه کنند:
- روغن بادام شیرین
- سیب زمینی
- گلابی
- انجیر خشک
- کیوی
- سیر و پیاز
چه غذاهایی برای درمان زخم معده مفید است؟
خوردن انواع میوه و سبزی عامل اصلی تقویت پوشش مخاطی در دستگاه گوارش است. میوه و سبزی سرشار از آنتیاکسیدان است و از ترشح اسید جلوگیری میکند. افرادی که در معرض زخم معده هستند بهتر است مواد مغذی زیر را در رژیم غذایی خود اضافه کنند:
- پروبیوتیکها: به باکتریهای مفید پروبیوتیک گفته میشود. غذایی که باکتریای فعال دارد مانند ماست پروبیوتیک، میتواند به کاهش عفونت هلیکوباکتر پیلوری کمک کنند. تحقیقات نشان میدهند که پروبیوتیکها علائم سوهاضمه و عوارض جانبی مصرف آنتیبیوتیکها را کمی بهبود میبخشند.
- ویتامین C: این آنتیاکسیدان قوی، ممکن است در ریشهکن کردن هلیکوباکتر پیلوری موثر باشد، بهخصوص هنگامی که در مقادیر کم و برای مدت طولانی مصرف شود.
- روی: برای تقویت سیستم ایمنی و بهبود زخمها مهم است. صدف، اسفناج و گوشت گاو حاوی مقادیر زیادی روی هستند.
- سلنیوم: ممکن است خطر عوارض عفونت معده را کاهش دهد.
- الکل و کافئین: پرهیز از الکل و کافئین میتواند به کاهش خطر ابتلا به زخمهای گوارشی کمک کند.
صبحانه برای زخم معده
فکر به اینکه زخم معده باعث میشود که برای انتخاب غذا گزینههای محدودی داشتهباشید، اشتباه است. حتی با وجود این بیماری میتوانید وعدههای غذایی سالم و خوشمزهای داشتهباشید. یک صبحانه سالم برای زخم معده میتواند شامل خوراکیهای زیر باشد:
- نان قهوهای
- تخممرغ
- سیب
- ساندویچ سبزیجات
- عدسی
- ساندویچ پوره سیبزمینی و هویج
چه میوه هایی برای زخم معده مفید است؟
سیب، گلابی و بلغور جو دوسر میتواند مقدار اسید معده را کاهش دهد و نفخ و درد معده را کم کند. تحقیقات نشان داده است که رژیم غذایی غنی از فیبر برای درمان زخم معده مفید است. برخی از انواع میوههای مفید برای زخم معده شامل این مواردند:
- بلوبری
- تمشک سیاه
- تمشک قرمز
- توتفرنگی
- گیلاس
درمان زخم معده چقدر طول میکشد؟
مدت درمان زخم معده معمولا یک دوره زمانی۴ تا ۸ هفته است. عواملی مانند اندازه زخم، علل اساسی ایجاد آن و عوارض همراه با زخم معده روی زمان درمان زخم معده تاثیر میگذارند. به همین دلیل برخی افراد ممکن است دوره درمانی بیشتری (بیشتر از ۱ سال) داشتهباشند. رعایت رژیم غذایی و مصرف به موقع داروهای تجویز شده نقش مهمی در بهبود به موقع این زخمها دارد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
زخم معده نوعی عارضه گوارشی دردناک است که با آسیب پوشش داخلی بافت معده و تبدیل آن به زخمهای کوچک یا بزرگ مشخص میشود. این زخمها ممکن است به دلیل عفونت باکتریایی یا مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی ایجاد شده باشند که هرکدام درمان جداگانهای دارند. شناسایی علت زخم معده برای روند درمان بسیار مهم است. اگر شما هم احساس درد و سوزش شدید معده میکنید و به دنیال درمان زخم معده هستید، بهتر است با پزشک متخصص گوارش یا دکتر متخصص داخلی مشورت کنید. در سایت دکترتو امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری یا مشاوره با بهترین متخصصان برای شما فراهم شده است.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
من زخم معده دارم و از قرص فرومیلید۵۰۰ و کپسول پنتوهید ۴۰ استفاده میکنم البته بعداز اندوسکوپی تقریبا ۴ روز هست ک شروع کردم بعداز خوردن کپسول فرومیلید دهانم خیلی تلخ میشه آیا ماست برای زخممعده مضر هست لطفا راهنمایی بفرمایید
سلام
از ماست پروبیوتیک کم چرب استفاده کنید
سلام من مشکله روده و معده دارم شدید،رودهام میسوزه هر کاری کردم خوب نشدم ،سبوس،شربت معده ،روزی یک عدد فاموتیدین با مترونیتازول،آمپرازول میخورم ۹۰ درصد بهتر شدم اما در مجموع میدونم اگه شربت معده نخورم باز می ریزم ب هم خیلی حال گیریه انشاالله هرکی هر ناراحتی داره زود خوب بشه
سلام
از نظر عفونت هلیکوباکتر هم ازمایش دهید
این روند حمایت معده هم ادامه دهید
غذاهایی که معده را اذیت می کنند باعث تشدید گاستریت می شوند خودداری کنید. مانند:
الکل
قهوه
غذاهای اسیدی مانند گوجه و بعضی از میوه ها
آبمیوه
غذاهای چرب
غذاهای سرخ کردنی
نوشیدنی های گازدار
غذاهای تند
سلام پدرم حدود ۶۵سال دارد ودچار زخم معده شده وچند روز یک بار خون بالا میاره چکار کنیم که زخمهای معده ایشان خوب شود
سلام
درمان زخم معده باید اصولی صورت گیرد
علی الحساب از کپسول امپرازول استفاده کنید
روزانه و ناشتا
تا به متخصص گوارش مراجعه شود
سلام من دکتررفتم زخم معده دارم وعفونت شدید چی برا عفونت معده خوبه
سلام خسته نباشید من هیچ دردی ندارم تو معده ونه سوزشی فقط احساس میکنم غذا تو گلومه و بالای معده ام نبض معده ام بسیارمیزند چیکارکنم چی بخورم
سلام همراه گرامی
میتونین از کپسول امپرازول (ناشتا) و قص کلیدینیوم سی (بعد از غذا) کمک بگیرین.