فهرست مطالب
آشنایی با علائم پوسیدگی دندان به شما کمک میکند تا جلوی آسیبهای بیشتر را بگیرید. نسبت به این که پوسیدگی چقدر جدی است و در چه مرحلهای قرار دارد، علایم پوسیدگی دندان میتواند متفاوت باشد. با این حال شناخت این علائم، خصوصا اگر هنوز در مراحل اولیه پوسیدگی هستید بسیار مهم است تا بتوان جلوی گسترش آن را گرفت. در اینجا بیشتر با علائم پوسیدگی دندان آشنا میشویم. در صورتی که این علائم را مشاهده کردید، میتوانید از طریق سامانه دکترتو برای دریافت نوبت حضوری یا مشاوره آنلاین از بهترین دندانپزشکان اقدام کنید.
علائم پوسیدگی دندان چیست؟
علائم پوسیدگی دندان بنابر تعداد دندانهای معیوب و محل قرارگیری حفرهها یا پوسیدگیها متفاوت است. هنگامی که پوسیدگی به تازگی شروع شده و حفرههای ریزی در دندانها به وجود آورده، ممکن است هیچ علامتی وجود نداشته باشد. از طرفی، پوسیدگی میتواند روی تاج دندان یا ریشه دندانها ایجاد شود. به این ترتیب گاهی اوقات تا زمانی که پوسیدگی به عاج یا پالپ دندان نرسد، احساس نمیشود. با گسترش پوسیدگی دندان، علائم هم به تدریج شدیدتر میشود. از درد و حساسیت دندانها گرفته تا تغییر رنگ دندان، همگی میتوانند از نشانه های پوسیدگی دندان باشند.
۱. درد دندان
یکی از شایعترین علائم پوسیدگی دندانها و وجود حفره در سطح دندان، درد است. گاهی اوقات این درد کاملا ناگهانی یا به دنبال خوردن یک غذا ایجاد میشود و میتواند در داخل یا اطراف دهان حس شود. گاهی نیز این دندان درد خیلی شدید است و به صورت مستمر ادامه دارد.
۲. حساسیت دندان
یکی از علائم پوسیدگی دندان، حساستر شدن دندانهاست. حساسیتی که بعد از خوردن غذای سرد یا گرم باقی میماند میتواند نشانهای از پوسیدگی باشد. هنگامی که مینای دندان به تدریج در حال از بین رفتن است، میتواند عاج که همان لایه بافتی سخت زیر مینا است را تحت تاثیر قرار دهد. عاج حاوی تعداد زیادی لوله توخالی کوچک میکروسکوپی است. وقتی مینای کافی برای محافظت از عاج وجود ندارد، غذاهای گرم، سرد، چسبنده یا اسیدی میتوانند سلولها و عصب داخل دندان را تحریک کنند. این همان چیزی است که باعث ایجاد حساسیت در دندانها میشود. این حساسیت ممکن است به شیرینیها یا برخی نوشیدنیهای اسیدی هم باشد.
۳. تغییر رنگ دندان
یکی دیگر از نشانههای قابل مشاهده حفره میتواند تغییر رنگ دندان یا ظاهر شدن لکه روی دندان شما باشد. یک لکه روی دندان که سفید، قهوهای یا سیاه روشن به نظر میرسد، عمدتا یکی دیگر از علائم پوسیدگی دندان است. البته گاهی لکهها به دلایل دیگری هم ایجاد میشوند؛ بنابراین در صورت مشاهده لکه روی دندانها یا تغییر رنگ آنها یا زرد شدن دندان بهتر است برای معاینه به یک دندانپزشک مراجعه کنید.
۴. وجود حفره یا سوراخ قابل مشاهده در دندان
یکی دیگر از علائم پوسیدگی دندانها، خصوصا زمانی که پوسیدگی پیشرفتهتر شده است، ظاهر شدن یک سری حفرهها و سوراخهای قابل مشاهده روی سطح دندان است. در این شرایط شما میتوانید یک سوراخ کوچک را در دندانی که در آن پوسیدگی رخ داده است، ببینید یا حتی این سوراخ را با زبانتان احساس کنید.
۵. بوی بد دهان نشانه پوسیدگی دندان است؟
پوسیده بودن دندانها و خصوصا حفرهها و سوراخهایی که به دلیل پوسیدگی ایجاد میشوند، میتواند باعث بوی بد دهان شما شود. به همین دلیل یکی دیگر از نشانههای پوسیدگی دندان، بوی بد دهان یا حتی احساس یک طعم ناخوشایند در دهان است. دلیل بروز چنین مشکلی این است که با وجود حفرههای ریز روی دندانها، یک سری نواحی آلوده ایجاد میشود که میتوانند محل تجمع و رشد باکتریها باشند. در نتیجه در صورت استمرار بوی بد دهان یا احساس طعم ناخوشایند، باید آن را به عنوان یکی از علائم پوسیدگی دندان در نظر گرفت و بررسیهای لازم را انجام داد.
۶. تورم یا التهاب لثه
پوسیدگی دندان یک عامل زمینهای برای بروز انواع بیماریهای لثه است. آبسههای دندانی و التهاب و تورم لثه میتواند یکی از علائم پوسیدگی دندان باشد. چرکهایی که در انتهای دندانها یا لثهها جمع میشوند، عامل این التهاب هستند و گاهی اوقات درد زیادی نیز ایجاد میکنند.
۷. خونریزی لثه
یکی دیگر از بیماریهای لثه که میتواند به دنبال پوسیدگی دندان ایجاد شود، خونریزی لثههاست. لثهها با وجود پوسیدگی خیلی حساستر و ضعیفتر میشوند و ممکن است مدام خونریزی کنند؛ بنابراین اگر به صورت مدام خونریزی لثه داشته باشید، باید آن را به عنوان یکی از علایم پوسیدگی دندان در نظر گرفت.
۸. شکستن یا ترک خوردن دندان
پوسیدگی دندان، بیشتر دندانها را مستعد شکستگی و ترکخوردگی میکند. خصوصا زمانی که پوسیدگی گسترش یافته و به ریشه دندانها رسیده است. علت آن هم ضعیف شدن ساختار دندانهاست. در نتیجه یکی دیگر از علائم پوسیدگی دندان، ترکهای ریز یا گستردهای است که روی سطح دندانها مشاهده میکنید.
۹. گیر کردن مواد غذایی در دندان
یکی دیگر از نشانههای پوسیدگی دندان که میتوان با آن بروز این مشکل را تشخیص داد، گیر کردن مداوم غذا، خصوصا ذرات ریز غذا بین دندانهاست. با وجود پوسیدگی و ظاهر شدن حفره روی دندانها، غذاهایی که میخورید در این حفرهها گیر میکند و میتواند باعث درد دندان، عفونت و التهاب و از همه مهمتر بوی بدن دهان شود.
علائم پوسیدگی دندان عقل
دندان عقل بیشتر از سایر دندانها در معرض پوسیدگی است. پوسیدگی دندان عقل ممکن است در اوایل بدون علائم باشد. اما با گسترش پوسیدگی، نشانههای پوسیدگی دندان عقل شامل موارد زیر است:
- درد شدید، خصوصا دردی که به صورت مستمر ادامه دارد
- تغییر رنگ دندان عقل و ظاهر شدن لکههای سیاه و قهوهای روی دندانها
- بوی بد دهان
- التهاب و قرمزی لثه اطراف دندان عقل پوسیده
علائم پوسیدگی دندان جلو
علائم پوسیدگی دندانهای جلو، بسته به شدت آن متفاوت است. به صورت کلی، دندانهای جلو در صورت پوسیدگی ممکن است نشانههای زیر را داشته باشند:
- ظاهر شدن خطوط سفید یا شیریرنگ روی سطح دندان
- ظاهر شدن لکههای تیره روی دندانها
- ترکهای سطحی و ریز روی دندانهای پوسیده
- ظاهر شدن حفره و سوراخ روی دندان
- دنداندرد
- التهاب و قرمزی لثههای اطراف دندان پوسیده
- آبسه کردن لثهها
علائم پوسیدگی ریشه دندان
زمانی که پوسیدگی خیلی شدید شد و پیشرفت کرد، علائم پوسیدگی را میتوان در ریشه دندانها هم احساس کرد. اصلیترین علائم پوسیدگی ریشه دندان شامل موارد زیر است:
- دنداندرد شدید و مداوم
- تغییر رنگ دندانها و ظاهر شدن لکههای سیاه و قهوهای روی آنها
- حساسیت دندانها به غذاها و نوشیدنیهای سرد و گرم
- شکستگی و از دست دادن دندانها
- تورم و التهاب لثه
- خونریزی لثه
علائم پوسیدگی دندان روکش شده
گاهی اوقات دندانهایی که روکش شدهاند دچار پوسیدگی میشوند و در این شرایط، تشخیص پوسیدگی برای افراد دشوار است. علایم پوسیدگی دندانهایی که روکش شده است، شامل موارد زیر است:
- متورم شدن لثهها یا التهاب و خونریزی لثههای اطراف دندانهایی که روکش شدهاند
- درد شدید دندان خصوصا زمان خوردن غذا
- عفونت دندانها که معمولا با مشاهده چرک اطراف دندان تشخیص داده میشود
- شل شدن روکشها و افتادن آنها
- گیر کردن غذا در بین روکش دندانها
علائم پوسیدگی دندان در ارتودنسی
پوسیدگی دندان در زمان ارتودنسی یکی از مشکلات رایج در بین بیمارانی است که از بریسها استفاده میکنند. وجود براکتها و سیمها میتواند باعث تجمع پلاک و ذرات غذا در اطراف دندانها شود و تمیز کردن آنها را دشوار کند. این شرایط احتمال پوسیدگی دندان را افزایش میدهد و در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، ممکن است مشکلات جدیتری مانند عفونت لثه یا تغییر رنگ دندانها ایجاد شود. آگاهی از علائم اولیه پوسیدگی میتواند به تشخیص زودهنگام و جلوگیری از آسیبهای بیشتر کمک کند. در جدول زیر، مهمترین نشانه های پوسیدگی دندان در ارتودنسی آورده شده است.
علائم | توضیحات |
---|---|
حساسیت به گرما و سرما | احساس درد یا ناراحتی هنگام مصرف نوشیدنیها و غذاهای گرم یا سرد |
دنداندرد | درد مداوم یا متناوب که بدون دلیل مشخص بروز میکند. |
درد در حین جویدن غذاها | احساس ناراحتی هنگام جویدن غذاهای سفت یا چسبنده |
تغییر رنگ دندانها | ظاهر شدن لکههای تیره یا سفید روی سطح دندان که نشاندهنده شروع پوسیدگی است. |
مشاهده سوراخهای قابل توجه روی دندان | ایجاد حفرههای کوچک روی دندان که نشاندهنده گسترش پوسیدگی است. |
مشاهده سوراخهای قابل توجه روی دندان | ایجاد عفونت در نتیجه پوسیدگی عمیق که ممکن است همراه با تورم و درد باشد. |
تورم و التهاب لثهها | قرمزی و تورم لثههای اطراف دندانهای دارای پوسیدگی |
بوی بد دهان یا طعم بد در دهان | ناشی از تجمع باکتریها و باقیماندن ذرات غذا در بین بریسها |
پوسیدگی دندان در زمان ارتودنسی میتواند روند درمان را به تعویق بیندازد و دوره درمان را طولانیتر کند.
علائم پوسیدگی دندان کودکان
در کودکان به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، امکان پوسیدگی دندانها بالاست. برای تشخیص پوسیدگی دندان کودکان باید نشانههای آن را شناخت. رایجترین علائم پوسیدگی دندان کودکان شامل موارد زیر است:
- یک نوار سفید مات بر روی سطح دندان نزدیک به خط لثه که اولین نشانه پوسیدگی دندان کودکان است
- ظاهر شدن یک حفره اولیه روی دندان که رنگ آن قهوهای روشن است
- با عمیقتر شدن حفره رنگ آن تیرهتر میشود
- درد در اطراف دندان پوسیده
- حساسیت به برخی غذاها مانند شیرینیها
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
پوسیدگی دندان میتواند عوارض زیادی برای سلامت دهان و دندان شما داشته باشد. به همین دلیل مهم است که علائم پوسیدگی دندان را بشناسید و در صورت مشاهده آنها، سریعا به دندانپزشک مراجعه کنید. توجه کنید که چکاپهای منظم و رعایت بهداشت دهان و دندان میتواند تا حدود زیادی جلوی پوسیدگی را بگیرد. در صورتی که شاهد علائم پوسیدگی دندان هستید، میتوانید از طریق دکترتو به لیست دندانپزشک های خوب کشور دسترسی داشته باشید و مشاوره آنلاین با نوبت حضوری بگیرید
دکترتو مراقب سلامتی شماست!