Monocyte در آزمایش خون چیست؟ مونوسیت بالا و پایین و نرمال چند است؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

مونوسیت (Monocyte) نوعی از گلبول‌های سفید خون است و بخش مهمی از سیستم ایمنی بدن محسوب می‌شود. مونوسیت‌ها در مغز استخوان تولید و سپس وارد خون می‌شوند. آنها سلول‌های مرده و مواد زائد بدن را می‌بلعند و به عنوان نظافتچی بدن شناخته می‌شوند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 4 دقیقه
مونوسیت در آزمایش خون

آزمایش مونوسیت معمولا به عنوان بخشی از آزمایش CBC خون انجام می‌شود. آزمایش Monocyte در آزمایش خون برای ارزیابی عملکرد سیستم ایمنی بدن و تشخیص تعدادی از بیماری‌ها مفید است. این آزمایش می‌تواند برای تشخیص عفونت‌ها (از جمله سل یا اندوکاردیت باکتریایی)، ارزیابی التهابات مزمن بدن، تشخیص تعدادی از بیماری‌های خون (از جمله سندروم چدیاک هیگاشی) و مانیتورینگ و نظارت بر پاسخ بدن به درمان تعدادی از بیماری‌ها تجویز شود.

lym در آزمایش خون نشانه چیست؟

Lymphocyte در آزمایش خون چیست؟ درباره لنفوسیت بیشتر بدانید

مونوسیت چیست؟ نقش مونوسیت در بدن

مونوسیت (Monocyte) نوعی از گلبول‌های سفید خون است و به همین دلیل، بخش مهمی از سیستم ایمنی بدن محسوب می‌شود. مونوسیت‌ها در مغز استخوان تولید و سپس وارد خون می‌شوند. این سلول‌ها می‌توانند از طریق جریان خون به بافت‌های آسیب‌دیده و مشکل‌دار بدن بروند و از مونوسیت به ماکروفاژ (macrophages) تبدیل شوند. منظور از ماکروفاژ نوعی سلول است که باکتری‌ها، سلول‌های مرده و هر نوع ماده زائد موجود را می‌بلعند و در خود هضم می‌کنند. در واقع مونوسیت‌ها می‌توانند در قالب ماکروفاژ، نقش سلول‌های نظافتچی بدن را به عهده بگیرند و آلودگی‌های موجود در بدن را پاک کنند. به این فرایند نظافت (بلعیدن و هضم کردن سلول‌های مرده و باکتری‌ها) فاگوسیتوز گفته می‌شود.

مقدار نرمال مونوسیت (Monocyte) چند است؟

در حالت عادی درصد نرمال مونوسیت در خون بین ۲ تا ۸ درصد از گلبول‌های سفید خون است. به این معنی که از هر ۱۰۰ گلبول سفید، ۲ تا ۸ عددش مونوسیت است. از آنجایی که باید تعداد مونوسیت را بر اساس واحد تعداد در میکرولیتر (µL) خون سنجید، باید بگوییم که تعداد نرمال مونوسیت ۲۰۰ تا ۸۰۰ عدد در هر میکرولیتر از خون است. البته عوامل متعددی از جمله سن، جنسیت و نژاد می‌توانند روی تعداد نرمال مونوسیت تاثیر بگذارند:

  • تعداد مونوسیت معمولا در آقایان بیشتر از خانم‌ها است.
  • برخی از تحقیقات نشان داده‌اند که تعداد مونوسیت در سیاه پوستان و آسیایی تبارها بیشتر از نژادهای دیگر است. البته این موضوع به صورت ۱۰۰ درصدی تایید نشده است.

درصد نرمال مونوسیت در خون بین ۲ تا ۸ درصد از گلبول‌های سفید خون است.

مونوسیت در آزمایش خون و تفسیر

حالا که می‌دانید مونوسیت چیست و چه کار می‌کند، بیایید با هم درباره اینکه مونوسیت در آزمایش CBC خون به چه معنا است صحبت کنیم. با توجه به شرایطی که دارید، ممکن است پزشک برایتان تست monocyte را در آزمایش خون تجویز کند. تفسیر مونوسیت در آزمایش خون را در ادامه خواهید دید.

مونوسیت بالا در خون نشانه چیست؟ مونوسیت بالا چند است؟

زمانی که درصد مونوسیت در خون از ۸ درصد بیشتر باشد، به این معنی است که مونوسیت بالا در خون تشخیص داده شده است. افزایش تعداد مونوسیت‌ها یا مونوسیتوز (Monocytosis) می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد که از جمله این دلایل می‌توانند موارد زیر باشند:

  • بیماری‌های عفونی مزمن (مانند سل، مالاریا و اندوکاردیت)
  • بیماری‌های التهابی (مانند التهاب روده، لوپوس و آرتریت روماتوئید)
  • برخی از انواع سرطان مثل لوسمی حاد میلوئیدی (Acute Myeloid Leukemia) و سرطان لنفوم
  • برخی بیماری‌های خود ایمنی بدن

برای تفسیر برگه آزمایش خون نیاز دارید؟ همین حالا نوبت بگیرید

درمان مونوسیت بالا در آزمایش خون

درمان مونوسیت بالا مستقیما انجام نمی‌شود؛ بلکه درمان مونوسیت بالا ابتدا با درمان بیماری زمینه‌ای که باعث افزایش مونوسیت شده است، آغاز می‌شود. برای درمان موثر مونوسیت بالا در آزمایش خون، تشخیص دقیق علت افزایش مونوسیت بسیار مهم است. بسته به اینکه مقدار مونوسیت در آزمایش خون چقدر بالا باشد، پزشک می‌تواند تشخیص متفاوتی داشته باشد. اما همان‌طور که گفتیم، ابتدا باید بیماری زمینه‌ای که مونوسیت بالا را ایجاد کرده است، درمان شود. افزایش مونوسیت می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد که در صورت تشخیص هر کدام از آنها توسط پزشک، درمان خاصی تجویز می‌شود:

  • درمان عفونت: اگر افزایش مونوسیت به دلیل عفونت باشد، پزشک سعی می‌کند با تجویز آنتی‌بیوتیک یا داروهای ضد ویروسی برای درمان فرد اقدام کند.
  • داروهای ضدالتهاب: برای کاهش التهاب و کنترل بیماری‌های خودایمنی، پزشک داروهای ضدالتهاب تجویز می‌کند.
  • کورتیکواستروئیدها: در برخی از موارد از جمله لوپوس برای کاهش التهاب و سرکوب کردن سیستم ایمنی از این قسم از داروها استفاده می‌شود.
  • شیمی‌درمانی: بعضی از سرطان‌ها ممکن است دلیل اصلی بالا رفتن تعداد مونوسیت‌ها باشند. در چنین شرایطی شیمی درمانی تجویز می‌شود.

مونوسیت پایین نشانه چیست؟ مونوسیت پایین چند است؟

اگر درصد مونوسیت خون کمتر از ۲ درصد باشد ، یعنی مونوسیت خون کاهش پیدا کرده است و مونوسیتوپنی (Monocytopenia) رخ داده است. کاهش تعداد مونوسیت‌ها یا مونوسیت پایین ممکن است به دلیل برخی از بیماری‌های نادر و خاص خون، عفونت شدید، استفاده از برخی داروها (از جمله کورتیکواستروئیدها) یا استرس شدید رخ دهد.

درمان مونوسیت پایین در آزمایش خون

برای درمان مونوسیت پایین در آزمایش خون راه مستقیمی وجود ندارد. همه چیز به علت وقوع مونوسیت پایین برمی‌گردد و به همین علت ابتدا پزشک سعی می‌کند علت را کشف کند. پزشک ممکن است بسته به شرایط، یکی از درمان‌های زیر را انتخاب کند.

  • درمان عفونت: اگر عفونتی در بدن وجود داشته باشد، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک یا داروی ضد قارچ تجویز کند.
  • تغییر دوز دارو: اگر یک دارو باعث کاهش مونوسیت شده باشد، این احتمال وجود دارد که پزشک دوز دارو را تغییر دهد یا داروی جایگزین دیگری تجویز کند.
  • درمان بیماری زمینه‌ای: اگر یک بیماری زمینه‌ای باعث کاهش مونوسیت خون شده باشد، درمان بیماری می‌تواند به افزایش مونوسیت کمک کند.
  • تغذیه صحیح: داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل که شامل ویتامین‌ها و مواد معدنی باشد می‌تواند به بهبود تولید سلول‌های خونی و افزایش مونوسیت کمک کند.
  • مصرف مکمل‌ها: در صورت کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی، ممکن است پزشک مصرف مکمل‌های خاصی را توصیه کند.
پزشکان پیشنهادی

دکتر خوب برای تفسیر میزان مونوسیت در آزمایش خون

در صورتی که برای تفسیر کردن میزان مونوسیت در آزمایش خون به دکتر متخصص خوب نیاز دارید، می‌توانید روی دکترتو حساب کنید. برای تفسیر monocyte در آزمایش خون می‌توانید از کمک دکتر عمومی یا متخصص داخلی استفاده کنید. این دکترها می‌توانند با در کنار هم قرار دادن فاکتورهای مختلف به تفسیر درستی از میزان مونوسیت برسند و بیماری‌های زمینه‌ای یا دلایلی که منجر به افزایش یا کاهش مونوسیت شده است را درمان کنند. دکترتو مرجع خوبی برای پیدا کردن دکتر داخلی و دکتر عمومی در تمام شهرهای ایران است.

پرسش‌های متداول

اگر نتایج آزمایش خون شما افزایش یا کاهش غیر طبیعی تعداد مونوسیت‌ها را نشان می‌دهد، باید به دکتر مراجعه کنید. پزشک برای تشخیص دقیق علت این کم و زیاد بودن مونوسیت، آزمایش‌هایی مثل تصویربرداری، بیوپسی مغز استخوان و آزمایش‌های تخصصی‌تر را تجویز خواهد کرد.

تغییر سبک زندگی به تنهایی نمی‌تواند تعداد مونوسیت را به طور قابل توجهی کم یا زیاد کند و به تنظیم شدن مونوسیت در خون بینجامد. اما داشتن یک سبک زندگی سالم با تغذیه مناسب، ورزش منظم و مدیریت استرس می‌تواند به بهبود عملکرد سیستم ایمنی و کاهش التهاب کمک کند. در واقع این موارد می‌توانند از زیاد و کم شدن مونوسیت جلوگیری کنند.

امتیاز شما به مقاله:
(5از5)
دسته بندی:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن