کارسینوم لوبولار درجا چیست و چه عواملی باعث بروز آن می‌ شود؟ – مجله سلامت دکترتو

کارسینوم لوبولار درجا چیست و چه عواملی باعث بروز آن می‌ شود؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

کارسینوم لوبولار درجا (LCIS) یک تغییر غیرتهاجمی در سلول‌های غددی تولیدکننده شیر در پستان است. اگرچه LCIS یک سرطان محسوب نمی‌شود اما خطر ابتلا به سرطان سینه را دست‌کم ۱۰ برابر افزایش می‌دهد. این وضعیت در بیشتر افراد بدون علامت است و معمولا در ماموگرافی قابل شناسایی نیست.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 5 دقیقه
کارسینوم لوبولار درجا چیست و چه عواملی باعث بروز آن می‌ شود؟

کارسینوم لوبولار درجا (Lobular Carcinoma In Situ یا LCIS) تغییری غیرتهاجمی در بافت پستان است که معمولا هنگام بیوپسی و بررسی میکروسکوپی تشخیص داده می‌شود. در این وضعیت، سلول‌های غیرطبیعی که شبیه سلول‌های سرطانی هستند در لایه داخلی لوبول‌ها یا غدد تولیدکننده شیر تجمع پیدا می‌کنند اما برخلاف سرطان مهاجم، به بافت‌های اطراف گسترش نمی‌یابند. هرچند LCIS به‌خودی‌خود سرطان محسوب نمی‌شود اما احتمال ابتلا به سرطان پستان را در آینده افزایش می‌دهد. در ادامه همراه ما باشید تا با ویژگی‌ها، علائم، روش‌های تشخیص و درمان LCIS بیشتر آشنا شویم. توصیه می‌کنیم برای ارزیابی دقیق‌تر و تصمیم‌گیری بهتر در مورد درمان، از مشاوره آنلاین، تلفنی یا معاینه حضوری توسط متخصصان زنان و انکولوژی دکترتو استفاده کنید.

کارسینوم لوبولار درجا چیست؟

کارسینوم لوبولار درجا (LCIS) به تغییرات غیرطبیعی در سلول‌های لوبول‌های پستان، یعنی همان غدد تولیدکننده شیر، گفته می‌شود. این وضعیت به‌خودی‌خود سرطان محسوب نمی‌شود اما می‌تواند خطر ابتلا به سرطان مهاجم پستان را افزایش دهد. نکته مهم این است که سلول‌های غیرطبیعی در LCIS، از لوبول‌ها عبور نکرده و به سایر بافت‌ها یا اندام‌ها سرایت نمی‌کنند.

این تغییرات معمولا در ماموگرافی شناسایی نمی‌شوند و ممکن است به‌صورت اتفاقی هنگام نمونه‌برداری از بافت پستان مشخص شوند. زنانی که دچار LCIS هستند، در هر ۲ پستان با افزایش خطر ابتلا به سرطان مهاجم روبه‌رو هستند. به همین دلیل، مراقبت و گاهی درمان برای کاهش این ریسک این عارضه توصیه می‌شود.

کارسینوم لوبولار درجا (LCIS) در دسته بیماری‌های پستان قرار می‌گیرد و به عنوان یک وضعیت پیش سرطانی در نظر گرفته می‌شود که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.

عکس کارسینوم لوبولار درجا
کارسینوم لوبولار درجا معمولا علائمی ندارد و بیشتر به‌صورت تصادفی در ماموگرافی یا بیوپسی پستان تشخیص داده می‌شود.

لوبولار یعنی چه؟

لوبول‌ها همان غددی هستند که در سینه شیر تولید می‌کنند. مجاری پستان نیز لوله‌های باریکی هستند که شیر را از لوبول‌ها به سمت نوک پستان هدایت می‌کنند.

توده لوبوله چیست؟

توده لوبوله به تجمع سلول‌های غیرطبیعی در غدد تولیدکننده شیر در پستان‌ها (لوبول‌ها) گفته می‌شود. این توده‌ها به‌طور معمول به‌عنوان کارسینوم لوبولار درجا (LCIS) شناخته می‌شوند.

در واقع، توده لوبوله به‌طور خاص به تجمع سلول‌های غیرطبیعی در لوبول‌ها اشاره دارد که از دیواره لوبول‌ها به بافت‌های اطراف پستان گسترش پیدا نمی‌کنند. هرچند این وضعیت سرطان نیست اما می‌تواند شانس ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد.

متن انگلیسی:
Lobular carcinoma in situ (LCIS) is an uncommon condition in which abnormal cells form in the milk glands (lobules) in the breast. Lobular carcinoma in situ (LCIS) isn’t cancer. But being diagnosed with LCIS indicates that you have an increased risk of developing breast cancer.
ترجمه فارسی:
کارسینوم لوبولار درجا (LCIS) یک وضعیت نادر است که در آن سلول‌های غیرعادی در غدد تولید شیر (لوبول‌ها) در پستان تشکیل می‌شوند. کارسینوم لوبولار درجا (LCIS) سرطان نیست اما تشخیص این بیماری نشان‌دهنده افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان است.

به نقل از سایت mayoclinic

فرق کارسینوم لوبولار درجا با کارسینوم مجاری شیری درجا

کارسینوم لوبولار درجا (LCIS) و کارسینوم مجاری شیری درجا (DCIS) هر ۲ از انواع غیرتهاجمی سرطان پستان هستند اما تفاوت‌هایی در نحوه‌ی گسترش سلول‌های غیرطبیعی‌ خود دارند.

در کارسینوم لوبولار درجا، سلول‌های غیرطبیعی در لوبول‌های پستان (غدد تولیدکننده شیر) تجمع می‌کنند اما به بافت‌های اطراف سرایت نمی‌کنند. در حالی که در کارسینوم مجاری شیری درجا، سلول‌های غیرطبیعی در دیواره مجاری شیری پستان تجمع کرده و ممکن است ریسک ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند.

ویژگیکارسینوم لوبولار درجا (LCIS)کارسینوم مجاری شیری درجا (DCIS)
مکان تجمع سلول‌های غیرطبیعیلوبول‌ها (غدد تولیدکننده شیر)مجاری شیر
سرایت به بافت‌های اطرافنداردندارد
شانس ابتلا به سرطانافزایش شانس سرطان پستان، خصوصا در ۲ طرف پستانافزایش شانس سرطان پستان، معمولا در سمت مبتلا
علائممعمولا علائم خاصی نداردمعمولا علائم خاصی ندارد
تشخیصمعمولا به‌طور تصادفی در بیوپسی مشخص می‌شود.ممکن است در ماموگرافی قابل مشاهده باشد.
فرق کارسینوم لوبولار درجا با کارسینوم مجاری شیری درجا

انواع کارسینوم لوبولار درجا

کارسینوم لوبولار درجا (LCIS) به‌طور کلی به ۲ نوع اصلی تقسیم می‌شود:

  • کارسینوم لوبولار درجا کلاسیک (Classic LCIS): شایع‌ترین نوع است که در آن سلول‌های غیرطبیعی در لوبول‌های پستان رشد می‌کنند. این بیماری خطر زیادی برای تبدیل شدن به سرطان پستان ایجاد نمی‌کند اما همچنان ریسک ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد.
  • کارسینوم لوبولار درجا پلومورفیک (Pleomorphic LCIS): این نوع نادرتر است و سلول‌ها غیرعادی‌تر از نوع کلاسیک هستند. در این نوع کارسینوم لوبولار، احتمال تبدیل به سرطان پستان بیشتر است و معمولا نیاز به بررسی و درمان دقیق‌تری دارد.
درمان کارسینوم لوبولار درجا
درمان کارسینوم لوبولار درجا شامل گزینه‌هایی مانند جراحی، دارو درمانی پیشگیرانه و مشاهده دقیق است تا از پیشرفت بیماری جلوگیری شود.

کارسینوم لوبولار تهاجمی و انواع آن

کارسینوم لوبولار تهاجمی (Invasive lobular carcinoma) نوعی سرطان سینه است که از لوبول‌ها (غدد تولیدکننده شیر) شروع می‌شود و به بافت‌های اطراف، غدد لنفاوی و حتی اندام‌های دیگر گسترش پیدا می‌کند. این نوع سرطان کمتر از کارسینوم داکتال مهاجم شایع است. کارسینوم لوبولار تهاجمی شامل موارد زیر است:

  • کارسینوم لوبولار کلاسیک (classic type)
  • کارسینوم لوبولار پلئومورفیک (pleomorphic type)
  • کارسینوم لوبولار آلوئولار (alveolar type)
  • کارسینوم لوبولار توبولوبوبولار (tubulolobular type)
  • کارسینوم لوبولار سالینگرین (signet ring cell type)

علائم کارسینوم لوبولار درجا چیست؟

کارسینوم لوبولار درجا معمولا نشانه یا علامت خاصی ایجاد نمی‌کند و در بیشتر موارد به‌طور تصادفی هنگام نمونه‌برداری از بافت پستان برای بررسی توده یا نواحی غیرعادی در ماموگرافی شناسایی می‌شود.

در صورت مشاهده هرگونه تغییری مانند توده، تغییر رنگ یا فرورفتگی پوست پستان، ضخیم شدن زیر پوست یا ترشح نوک پستان،بهتر است در سریع‌ترین زمان به متخصص زنان مراجعه کنید. همچنین غربالگری منظم سرطان سینه از سن ۴۰ سالگی اهمیت زیادی دارد.

دنبال درمان سریع و موثر برای کارسینوم لوبولار درجا می‌گردی؟
پزشک خوب اینجاست!

تشخیص کارسینوم لوبولار درجا به چه صورت است؟

کارسینوم لوبولار ممکن است در یک سینه یا هر ۲ سینه ظاهر شود و معمولا در ماموگرافی دیده نمی‌شود. در بیشتر موارد این بیماری به‌صورت تصادفی حین انجام بیوپسی نواحی اطراف پستان‌ها تشخیص داده می‌شود. روش‌ها و آزمایش‌هایی که توسط دکتر زنان برای تشخیص کارسینوم لوبولار درجا تجویز می‌شوند شامل این موارد هستند:

  • ماموگرافی
  • سونوگرافی
  • ام آر آی

۲ نوع بیوپسی پستان هم برای تشخیص LCIS داریم که شامل این موارد می‌شوند:

  • روش نمونه‌برداری با سوزن هسته‌ای (Core needle biopsy)
  • بیوپسی با جراحی

با روش بیوپسی، بافت نمونه‌برداری‌شده را به آزمایشگاه می‌فرستند تا بافت‌های بدن و خون با دقت بررسی شوند و مشخص شود که آیا سلول‌های کارسینوم لوبولار درجا هستند یا خیر.

درمان کارسینوم لوبولار درجا

تصمیم‌گیری برای درمان کارسینوم لوبولار درجا (LCIS) به ترجیح بیمار و تشخیص دکتر بستگی دارد. اگرچه LCIS سرطان محسوب نمی‌شود اما خطر ابتلا به سرطان پستان را بالا می‌برد و درمان آن توصیه شده است. روش‌های درمانی اصلی شامل موارد زیر هستند:

  • مشاهده دقیق: معاینه بالینی سالانه، ماموگرافی، MRI (در موارد پرخطر) و خودآزمایی ماهانه برای تشخیص زودهنگام تغییرات پستان
  • دارودرمانی پیشگیرانه: استفاده از داروهایی برای کاهش اثر هورمون‌ها یا مهار تولید استروژن بعد از یائسگی
  • جراحی: تنها در موارد خاص مانند نوع پلومورفیک LCIS که خطر سرطان بالاتری دارد، توصیه می‌شود

پیشنهاد می‌کنیم برای تشخیص و درمان دقیق‌تر این بیماری، از مشاوره آنلاین یا معاینه حضوری با فوق تخصص زنان و زایمان دکترتو بهره‌مند شوید.

یکبار برای همیشه بیماری کارسینوم لوبولار درجا رو درمان کن!

راهی برای پیشگیری از کارسینوم لوبولار درجا وجود دارد؟

روش‌های پیشگیری از ابتلا به این بیماری و کاهش ریسک ابتلا به سرطان سینه لوبولار شامل این موارد می‌شوند:

  • در مورد خطرات و مزایای هورمون درمانی در دوران یائسگی با پزشکتان مشورت کنید زیرا برخی ترکیبات هورمون درمانی، ریسک ابتلا به سرطان سینه را بالا می‌برند. بهتر است پایین‌ترین دوز هورمون درمانی در کمترین بازه زمانی انتخاب شود.
  • سبک زندگی سالم و کاهش مصرف الکل را پیش بگیرید.
  • دست‌کم روزی ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
  • کنترل وزن و حفظ وزن ایده‌آل را در اولویت بگذارید. چاقی یکی از فاکتورهای خطری است که ریسک ابتلا به سرطان پستان بعد از یائسگی را افزایش می‌دهد.
  • در صورتی که سابقه خانوادگی سرطان پستان دارید حتما باید زیر نظر متخصص زنان آزمایش‌های غربالگری را انجام دهید و داروهای پیشگیرانه مصرف کنید.
پزشکان پیشنهادی

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

هرچند کارسینوم لوبولار درجا از سرطان‌های تهاجمی سینه محسوب نمی‌شود اما خطر ابتلا به سرطان سینه را چند برابر افزایش می‌دهد. از آنجا که معمولا این عارضه بدون علامت است، انجام منظم آزمایش‌های غربالگری اهمیت زیادی دارد.

به خاطر داشته باشید که داشتن سبک زندگی سالم و حفظ وزن مناسب می‌تواند در پیشگیری از این بیماری نقش مؤثری داشته‌باشد. توصیه می‌کنیم برای تشخیص و درمان دقیق‌تر، از مشاوره آنلاین یا معاینه حضوری با متخصص زنان و انکولوژیست دکترتو بهره‌مند شوید. از طریق سایت دکترتو می‌توانید نوبت ویزیت حضوری یا مشاوره آنلاین با بهترین پزشکان متخصص را تنها با چند کلیک دریافت کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

کارسینوم لوبولار درجا سرطان نیست بلکه شرایط غیرعادی رشد سلول‌های ناسالم در غدد شیری پستان است که تائید تشخیص آن در فرد به منزله احتمال بالاتر ابتلا به سرطان سینه محسوب می‌شود.

کارسینوم لوبولار کلاسیک به‌طور معمول در لوبوله‌های پستان ایجاد می‌شود و به‌صورت غیرتهاجمی باقی می‌ماند. در حالی که کارسینوم لوبولار پلئومورفیک به‌شکل تهاجمی‌تر است و ممکن است به بافت‌های اطراف گسترش یابد. این نوع کارسینوم لوبولار باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه در مقایسه با نوع کلاسیک آن می‌شود.

لوبوله به واحدهای کوچک غددی در پستان گفته می‌شود که مسئول تولید شیر هستند. این ساختارها در پستان به‌شکل خوشه‌های کوچک قرار دارند و در دوران بارداری و شیردهی عملکرد اصلی خود را انجام می‌دهند. در مواردی مانند کارسینوم لوبولار درجا، سلول‌های غیرطبیعی در این لوبوله‌ها شکل می‌گیرند.

کارسینوم لوبولار درجا یک نوع سرطان تهاجمی نیست. این وضعیت به‌صورت غیرتهاجمی در غدد تولیدکننده شیر در پستان ایجاد می‌شود و سلول‌ها در همان محل باقی می‌مانند. اگرچه خود بیماری تهاجمی نیست اما خطر ابتلا به سرطان سینه تهاجمی را افزایش می‌دهد.

کارسینوم لوبولار درجا (LCIS) به خودی خود متاستاز نمی‌کند، زیرا به‌عنوان یک وضعیت غیرتهاجمی شناخته می‌شود. با این حال، ابتلا به این بیماری می‌تواند شانس ابتلا به سرطان سینه تهاجمی را افزایش دهد و باعث گسترش سلول‌های سرطانی به سایر نواحی بدن شود.

کارسینوم لوبولار درجا معمولا در ماموگرافی قابل تشخیص نیست زیرا تغییرات سلولی در این بیماری معمولا به‌طور واضح در تصاویر ماموگرافی مشاهده نمی‌شود. این نوع بیماری بیشتر به‌صورت تصادفی در نمونه‌برداری از بافت پستان برای بررسی نواحی مشکوک یا توده‌ها شناسایی می‌شود.

بله، کارسینوم لوبولار درجا معمولاً علائم خاصی ندارد. این بیماری بیشتر به‌صورت تصادفی در زمان انجام بیوپسی یا آزمایش‌های غربالگری شناسایی می‌شود. به همین دلیل، انجام منظم غربالگری سرطان سینه، به خصوص برای زنان با سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان سینه، اهمیت ویژه‌ای دارد.

امتیاز شما به مقاله:
(4.2از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن