فهرست مطالب
- قرص ایندومتاسین چیست؟
- نحوه مصرف ایندومتاسین ۲۵ و سایر دوزهای آن
- قرص ایندومتاسین ۲۵ برای چیست؟
- کپسول ایندومتاسین ۲۵ برای چیست؟
- شیاف ایندومتاسین ۱۰۰ برای چیست؟
- عوارض قرص ایندومتاسین چیست؟
- موارد احتیاط مصرف داروی ایندومتاسین چه هستند؟
- تداخلات دارویی ایندومتاسین با داروهای دیگر
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
ایندومتاسین یک داروی ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) است که برای تسکین درد، کاهش التهاب و کاهش تب در کودکان و بزرگسالان استفاده میشود. متخصص روماتولوژی یا پزشک عمومی ممکن است این دارو را برای درمان بیماریهایی مانند آرتریت روماتوئید، استئوآرتریت، آرتریت نقرسی (ناشی از تجمع کریستالهای اسید اوریک در مفاصل)، اسپوندیلیت آنکیلوزان یا روماتیسم ستون فقرات و حملات حاد نقرس هم تجویز کند. قرص ایندوکیم یا ایندومتاسین فقط باید طبق تجویز متخصص روماتولوژی، داخلی یا عمومی مصرف شود تا دچار عوارض جانبی و تداخل دارویی بعد از مصرف آن نشوید.
قرص ایندومتاسین چیست؟
از قرص ایندومتاسین برای درمان درد، تورم، سفتی مفاصل ناشی از آرتروز، نقرس، بورسیت و تاندونیت استفاده میشود. این دارو از خانوادهی داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی است و بهعنوان مهارکننده پروستاگلاندین شناخته میشود. ایندومتاسین با مهار تولید مواد شیمیایی عامل درد، التهاب و تب در بدن، به بهبودی سریعتر کمک میکند.
شناسنامه دارویی | توضیحات |
---|---|
نام عمومی | ایندومتاسین (Indomethacin) |
نام تجاری | Indocin, Indocid, Tivorbex |
نوع دارو | ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) |
فرمول شیمیایی | C19H16ClNO4 |
دسته بارداری | مصرف ایندومتاسین در بارداری از هفته ۲۰ به بعد ممنوعیت دارد و در سهماهه اول و دوم فقط در شرایط خاص و تحت نظارت پزشک با دوز و مدت حداقل مجاز توصیه میشود. |
نیمهعمر | در بزرگسالان بین حدود ۳ تا ۱۱ ساعت که تقریبا ۴.۵ ساعت در فرم خوراکی است |
دفع دارو | حدود ۶۰٪ از ادرار و ۳۳٪ از مدفوع |
مکانیسم اثر | مهار آنزیم COX‑۱ و COX‑۲ و کاهش پروستاگلاندینها |
نحوه مصرف | خوراکی (قرص، کپسول) و شیاف، نباید خرد یا جویده شود |
حداکثر دوز مجاز | تا ۲۰۰ میلیگرم در روز، بسته به شدت بیماری |
موارد منع مصرف | حساسیت، زخم، نارسایی قلبی/کبدی/کلیوی شدید، بارداری بالای هفته ۲۰، آسم حساس به NSAID |
اشکال دارویی | قرص/کپسول، شیاف |
داروهای همگروه | ایبوپروفن، ناپروکسن، دیکلوفناک، سلنیدین |
نحوه مصرف ایندومتاسین ۲۵ و سایر دوزهای آن
قرص ایندومتاسین را به صورت روزانه و طبق دستور پزشک، معمولا ۲ تا ۳ بار در روز، به همراه یک لیوان کامل آب مصرف کنید. بعد از مصرف داروی ایندومتاسین حداقل به مدت ۱۰ دقیقه دراز نکشید. در صورتی که هنگام مصرف این دارو در ناحیهی معده احساس ناراحتی کردید داروی ایندومتاسین را به همراه غذا، شیر یا آنتیاسیدها مصرف کنید.
اگر داروی ایندومتاسین را برای شرایط خاصی مانند بیماری آرتریت روماتوئید مصرف میکنید، به یاد داشتهباشید که حدود ۴ هفته زمان میبرد تا تاثیرگذاری کامل دارو را احساس کنید. در صورتی که این دارو را فقط در مواقع ضروری استفاده میکنید، نه در یک برنامهی منظم، به یاد داشتهباشید که داروهای مسکن در صورتی که با اولین علائم درد مصرف شوند موثرتر عمل میکنند. اگر صبر کنید که درد شدیدتر شود ممکن است تاثیرگذاری دارو کمتر شود.
مدت زمان اثر قرص ایندومتاسین
اثر خوراکی ایندومتاسین در عرض ۱ تا ۲ ساعت شروع شده، نیمهعمر ۳ تا ۱۱ ساعت دارد و اثر تسکین درد معمولا ۴ تا ۶ ساعت پس از مصرف ماندگار است.
بهترین زمان مصرف ایندومتاسین
قرص ایندومتاسین بهتر است بعد از غذا مصرف شود تا احتمال تحریک معده کاهش یابد. این دارو باید با یک لیوان کامل آب بلعیده شود و از جویدن یا شکستن قرص پرهیز کنید. زمان مشخصی برای مصرف پیشنهاد نمیشود اما توصیه میشود آن را در ساعات مشخص روزانه (مثلا بعد از صبحانه، ناهار و شام) استفاده کنید تا سطح دارو در خون ثابت بماند و تأثیر درمانی آن حفظ شود.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت en.wikipedia
Indometacin, is a nonsteroidal anti-inflammatory drug (NSAID) commonly used as a prescription medication to reduce fever, pain, stiffness, and swelling from inflammation.
ترجمه فارسی:
ایندومتاسین یک داروی ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID) است که معمولا با نسخه پزشک تجویز میشود تا تب، درد، خشکی و ورم ناشی از التهاب را کاهش دهد.
قرص ایندومتاسین ۲۵ برای چیست؟
قرص ایندومتاسین ۲۵ میلیگرمی برای کنترل دردهای ملایم تا متوسط مفصلی یا عضلانی تجویز میشود. این دوز معمولا برای شروع درمان یا در بیماران مسنتر و افرادی با سابقه مشکلات گوارشی یا کلیوی مناسب است. همچنین برای مدیریت دردهای مزمن با شدت کمتر یا در مواردی مانند آرتروز خفیف استفاده میشود. پزشک با توجه به وضعیت جسمی فرد دوز را تنظیم میکند. به طور کلی موارد مصرف ایندومتاسین عبارت است از:
- درمان استئوآرتریت (آرتروز)
- کنترل درد و التهاب ناشی از آرتریت روماتوئید
- کاهش التهاب در اسپوندیلیت آنکیلوزان
- درمان حمله حاد نقرس
- بهبود سردردهای تنشی
- تسکین دردهای عضلانی یا اسکلتی
- استفاده محدود در درمان برخی دردهای حاد کمری
قرص ایندومتاسین ۷۵ برای چیست؟
ایندومتاسین ۷۵ میلیگرمی معمولا برای بیمارانی تجویز میشود که دردهای شدیدتر دارند یا به شکل مزمن بیماری مبتلا هستند. این دوز به شکل آهستهرهش در دسترس است و معمولا یکبار در روز مصرف میشود. بیمارانی که به داروهای دیگر پاسخ کافی نمیدهند یا نیاز به تسکین طولانیتر دارند، از این شکل استفاده میکنند. توجه به شرایط قلبی و کلیوی بیمار ضروری است.
قرص ایندومتاسین برای کمردرد و آرتروز
قرص ایندومتاسین در دردهای ناشی از بیماریهای ستون فقرات، به خصوص دیسک کمر و اسپوندیلوز، کاربرد فراوان دارد. این دارو با مهار التهاب، باعث کاهش سفتی عضلات اطراف مهرهها و کاهش درد عصبی میشود. در بیماران مبتلا به آرتروز، باعث کاهش التهاب مفاصل، بهبود حرکت و کاهش تورم میشود. پزشک معمولا این دارو را در کنار فیزیوتراپی و سایر روشهای کمکی تجویز میکند.
قرص ایندوکیم یا ایندومتاسین برای نقرس
کپسول ایندومتاسین به عنوان قرص مسکن برای درمان حملات حاد نقرس کاربرد دارد و از جدیدترین داروهای نقرس است. نقرس نوعی آرتریت است که در اثر تجمع کریستالهای اسید اوریک در مفاصل ایجاد میشود و میتواند درد، تورم و التهاب شدید را به همراه داشتهباشد.
کپسول ایندومتاسین ۲۵ برای چیست؟
کپسول ایندومتاسین ۲۵ میلیگرمی عملکرد مشابهی با قرص دارد اما از نظر فرمولاسیون، پوشش ژلاتینی دارد و هضم آن برای معده راحتتر است. افرادی که مشکلات گوارشی دارند یا به سختی قرص بلع میکنند، ممکن است این شکل دارویی را بهتر تحمل کنند. از آن برای کنترل التهاب مفاصل، درد نقرسی و دردهای عضلانی استفاده میشود. در مقایسه با قرص، جذب آن کمی سریعتر است.
شیاف ایندومتاسین ۱۰۰ برای چیست؟
شیاف ایندومتاسین ۱۰۰ میلیگرمی برای تسکین دردهای شدید و حاد، به خصوص در بیماران ناتوان یا دارای مشکلات معده تجویز میشود. افرادی که نمیتوانند دارو را خوراکی مصرف کنند، مانند بیماران دچار تهوع یا استفراغ، از شیاف استفاده میکنند. شیاف را باید بهصورت کامل و ترجیحا پس از اجابت مزاج درون مقعد قرار داد. پس از مصرف بهتر است فرد ۱۰ تا ۱۵ دقیقه دراز بکشد.
دادهای یافت نشد.شیاف ایندومتاسین ۵۰ برای چیست؟
شیاف ایندومتاسین ۵۰ میلیگرمی برای کنترل درد متوسط تا شدید استفاده میشود، مخصوصا در افرادی که دچار مشکلات گوارشی هستند یا نمیتوانند دارو را خوراکی مصرف کنند. این دوز معمولا برای دردهای متوسط یا شروع درمان استفاده میشود. برای مثال در بیماران دچار آرتروز، کمردرد، یا نقرس حاد کاربرد دارد. پزشک ممکن است بسته به شدت درد، دوز را افزایش یا کاهش دهد.
شیاف ایندومتاسین بهتره یا دیکلوفناک؟
هر دو دارو در دسته NSAIDها هستند و خاصیت ضدالتهابی و ضددرد دارند. اما ایندومتاسین معمولا در درمان آرتریتهای مزمن و دردهای شدیدتر مؤثرتر است، درحالیکه دیکلوفناک تحمل گوارشی بهتری دارد و برای دردهای عضلانی یا خفیف ترجیح داده میشود. انتخاب بین این دو دارو بستگی به نوع درد، سابقه پزشکی و پاسخ فرد به دارو دارد. در مواردی پزشک ممکن است بین این دو جابهجا کند.
عوارض قرص ایندومتاسین چیست؟
ایندومتاسین ممکن است باعث بروز عوارضی در سیستم گوارشی، کلیوی و عصبی شود. در قرص، عوارض گوارشی مانند تهوع، سوءهاضمه و زخم معده رایجتر است، در حالی که شیاف بیشتر ممکن است باعث تحریک ناحیه مقعد، احساس سوزش یا ناراحتی موضعی شود. همچنین هر دو فرم ممکن است منجر به افزایش فشار خون، سردرد یا سرگیجه شوند. استفاده طولانیمدت نیاز به پایش مداوم دارد:
- تهوع، استفراغ، سوءهاضمه
- زخم یا خونریزی گوارشی
- سرگیجه یا سردرد
- افزایش فشار خون
- احتباس مایعات یا تورم پا
- اختلالات کلیوی یا کبدی
- تغییرات خلقوخو یا خواب
- در موارد نادر، واکنشهای آلرژیک شدید
آیا قرص ایندومتاسین مرفین دارد؟
ایندومتاسین هیچگونه ترکیب مخدر یا مورفین ندارد. این دارو در گروه داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی قرار دارد و اثر تسکین درد آن به دلیل مهار آنزیمهای التهابزا است، نه اثر روی سیستم عصبی مرکزی مانند مورفین. با اینکه قدرت تسکین درد بالایی دارد اما وابستگی یا حالت نشئگی ایجاد نمیکند و به عنوان داروی مخدر شناخته نمیشود.
ایندومتاسین و فشار خون
مصرف ایندومتاسین میتواند باعث بالا رفتن فشار خون شود، به مخصوص در افرادی که زمینه فشار خون بالا دارند. این دارو با کاهش عملکرد کلیه در دفع سدیم و آب، میتواند باعث احتباس مایعات شود. بنابراین در بیماران دارای فشار خون یا ناراحتی قلبی، استفاده از آن باید با احتیاط و تحت نظر پزشک انجام شود. کنترل منظم فشار خون در طول درمان ضروری است.
برای از بین بردن عوارض ایندومتاسین چه کنیم؟
برای کاهش عوارض ایندومتاسین، بهتر است دارو را بعد از غذا و با آب کافی مصرف کرد. در کنار آن از مصرف الکل پرهیز شود و اگر پزشک داروی محافظ معده مانند امپرازول تجویز کرد، حتما مصرف شود. همچنین در صورت احساس درد معده، تنگی نفس یا سردرد شدید، حتماً به پزشک مراجعه شود. استفاده طولانیمدت به هیچ وجه توصیه نمیشود.
موارد احتیاط مصرف داروی ایندومتاسین چه هستند؟
قبل از مصرف داروی ایندومتاسین در صورتی که به این دارو، آسپرین یا سایر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و سلکوکسیب حساسیت دارید موضوع را با پزشک خود یا دکتر داروخانه در میان بگذارید.
قبل از مصرف قرص ایندومتاسین ۲۵ یا سایر دوزهای آن، سوابق پزشکی خود از جمله سابقهی ابتلا به آسم (شامل سابقهی مشکل در تنفس پس از مصرف آسپرین یا سایر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی)، خونریزی یا لخته شدن خون، بیماریهای قلبی مانند سابقهی حملهی قلبی و فشار خون بالا را دارید به پزشک خود اطلاع دهید.
هنگام استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایندومتاسین ممکن است مشکلات کلیوی بروز پیدا کند. در صورت ابتلا به کمآبی، نارسایی قلبی، بیماریهای کلیوی یا در صورتی که سالمند هستید امکان بروز این مشکلات بیشتر میشود. در صورت تغییر در میزان ادرار برای جلوگیری از کمآبی بدن، طبق دستور پزشک، مایعات بیشتری بنوشید و به موقع به پزشک مراجعه کنید.
استفاده از شیاف و قرص ایندومتاسین در بارداری و شیردهی
مصرف ایندومتاسین پس از هفته ۲۰ بارداری (از نیمه دوم) ممنوع است زیرا میتواند باعث بسته شدن زودهنگام مجرای داکتوس آرتریوزوس در جنین شود. در شیردهی نیز ایندومتاسین وارد شیر مادر میشود، پس باید با احتیاط و زیر نظر پزشک مصرف شود. اگر نیاز فوری به مصرف باشد، بهتر است از فرم شیاف یا دوز کم استفاده شود.
موارد منع مصرف داروی ایندومتاسین
افراد دچار زخم معده فعال، نارسایی شدید قلبی یا کلیوی، آلرژی به NSAIDها یا دارای فشار خون کنترلنشده نباید از ایندومتاسین استفاده کنند. در بارداری بالای هفته ۲۰ نیز مصرف آن ممنوع است. موارد منع مصرف قرص ایندومتاسین به طور کلی شامل موارد زیر است:
- زخم فعال معده یا خونریزی
- نارسایی قلبی، کلیوی یا کبدی
- مصرف ایندومتاسین پس از هفته ۲۰ بارداری (از نیمه دوم) ممنوع است
- آسم حساس به آسپرین
- سابقه سکته یا حمله قلبی اخیر
تداخلات دارویی ایندومتاسین با داروهای دیگر
مصرف داروی ایندومتاسون همراه با قرصهایی که باعث خونریزی میشوند خطر خونریزی شدید را افزایش میدهد. داروهای ضد پلاکت مانند کلوپیدوگرل، داروهای رقیق کنندهی خون مانند دابیگاتران، انوکساپارین، وارفارین و داروهایی از این دست از جملهی این داروها هستند.
برخی از محصولاتی که ممکن است با داروی ایندومتاسین تداخل داشتهباشند عبارتاند از:
- آلیسکیرن
- بازدارندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین مانند کاپتوپریل و لیزینوپریل
- آنتاگونیست گیرنده آنژیوتانسین II مانند والزارتان و لوزارتان
- سیدوفوویر
- کوتیکواستروئیدها مانند پردنیزون
- لیتیم
- متوتروکسات
- قرصهای آب و ادرار آور مانند فوروزماید
- داروهای ضد درد و کاهش تب مانند آسپرینها و سایر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (سلکوکسیب، دیفلونیسال، ایبوپروفن یا کتورولاک)
اشکال دارویی | عوارض جانبی | اختلال دارویی |
---|---|---|
شیاف ایندوساپ ۱۰۰ میلیگرم | تهوع و استفراغ | آلیسکیرن |
شیاف ایندیک ۵۰ میلیگرم | احتباس مایعات یا تورم پا | پردنیزون |
کپسول ایندوکیم ۲۵ میلیگرم | افزایش فشار خون | لیتیم |
کپسول ایندومتاسین-اکسیر ۲۵ میلیگرم | سرگیجه یا سردرد | سیدوفوویر |
قرص آهسته رهش ایندومت ۷۵ میلیگرم | زخم یا خونریزی گوارشی | والزارتان |
شیاف ایندوزان ۱۰۰ میلیگرم | سوءهاضمه | لوزارتان |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
ایندومتاسین دارویی مؤثر برای کنترل درد و التهاب در بیماریهای مزمن مفصلی و عضلانی است اما باید با احتیاط و طبق نظر پزشک مصرف شود. مصرف خودسرانه، افزایش دوز یا استفاده طولانیمدت ممکن است منجر به آسیب گوارشی یا کلیوی شود. اگر دچار درد مزمن هستید یا شک به بیماری مفصلی دارید، بهتر است به پزشک متخصص روماتولوژی یا داخلی مراجعه کنید تا نوع درد و درمان مناسب مشخص شود.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
دو روز پیش واکسن فایزر زدم و الان دچار درد میگرنم. همیشه ایندومتاسین ۱۰۰ استفاده میکنم ، میتونم الان برای کاهش درد استفاده کنم
سلام همراه گرامی
بله. علاوه بر این میتونین از ناپروکسن هم کمک بگیرین.
سلام این دارو با فاموتادین تداخل دارو یی نداره؟
سلام همراه گرامی
خیر تداخلی ندارد.
مطالب خیلی خوب وآموزنده عالی داشت
سلام دوست گرامی
ممنون ازهمراهی و توجهتون
سلام من از شیاف ایندو ماسینیون برای درد پاهام وزانوهام از شیاف ایندومتاسین ۱۰۰ استفاده میکنم هر شب یکی استفاده میکنم آیا مجازی چون خیلی راحتم وبه خوابم کمک میکند لطفا راه نمائیم فرمائیدمتشکرم
سلام و وقت بخیر،
استفاده مداوم از شیاف ایندومتاسین (Indomethacin) بدون مشورت پزشک ممکن است مشکلاتی ایجاد کند، از جمله تحریک معده، عوارض کلیوی یا کبدی و تأثیرات بر سیستم گوارشی. این دارو معمولاً برای مدت کوتاه و تحت نظر پزشک توصیه میشود.
پیشنهاد میکنم برای ارزیابی علت اصلی دردهای پا و زانو و دریافت یک برنامه درمانی مناسب، با متخصص ارتوپدی یا روماتولوژی مشورت کنید. همین حالا از سایت دکترتو نوبت مشاوره یا حضوری با پزشک بگیرید.
سلام
من هر بار این کپسول ایندومتاسین را می خورم انگار از گلو پایین نمیرود و بین دهان و معده رو خدا مانده و هضم نمی شود. سیاه ایو دارو را هم برای درد دیسک کمر داده بودند دچار خارش شدید پوست می شدم . الان هم که معده حساس و قفل شده و حالت آروغ و تهوع به آدم دست میدهد.
سلم همراه گرامی
همونطور که در مقاله گفته شد، در صورت بروز مشکل در بلع یا بلع دردناک، موضوع رو با پزشکتون درمیون بزارین.
بله میتونید
سلام دوستان.من با شکستگی دست به متخصص مراجعه کردم و این دارو را برای من تجویز کردند.بعد از یک هفته استفاده از این دارو،اگزمای شدیدی سر،صورت و گلوی منو در بر گرفت.بعد از مطالعه ی این مقاله متوجه شدم که از عوارض نادر این دارو هست که به اگزما مبتلا شدم.
با تشکر از سایت خوب دکتر تو
سلام…نفهمیدیم این دارو از طریق شیر به نوزاد متتقل میشه؟؟
ایا میزان شیر را کم میکنه؟ کاش پاسخ بدید
عالی بود
مطالب بسیار مفید و آموزنده ای یاد گرفتم با تشکر فراوان
چرا دستم درد میکنه خیلییی بدنم گرم شده
سلام، برای دردشدیدمفاصل یا زانو می توان یک قرص ۷۵ میلی گرم و یک کپسول ۲۵ میلی گرم را بجای شیاف ۱۰۰ میلی گرم ایندومتاسین استفاده نمود؟
عالی بود
مطالب بسیار مفید و آموزنده ای یاد گرفتم با تشکر فراوان
با سلام من حامدیزدانی هستم اول برج ۷/۹۹ تصادف کردم و از ناحیه ساق پای راست دچار آسیب جدی و شکستگی بد شدم که دکتر تشخیص پلاتین را داد و از زیر زانو ابتدای استخوان ساق سمت داخلی پا پلاتین گذاشتن برام حال بعد از گذشت ۶ماه دوهفته ای هست که تورم پشت پا دارم و درد شدید کف پا
میخواستم بدونم قرص ایندومایسین برای کاهش درد و تورم پای من تاثیر دارد؟؟؟؟؟؟ ممنون
سلام همراه گرامی
از مصرف خودسرانه دارو خودداری کنین. برای رفع این مشکلتون باید به پزشکی که شما رو عمل کردن مراجعه کنین.