فهرست مطالب
- کم کاری تیروئید در بارداری چیست؟
- علائم کم کاری تیروئید در بارداری چیست؟
- علت کم کاری تیروئید در بارداری چیست؟
- روش تشخیص کم کاری تیروئید در بارداری چگونه است؟
- بهترین درمان کم کاری تیروئید در بارداری چیست؟
- کم کاری تیروئید در بارداری چه عوارضی دارد؟ (عوارض کم کاری تیروئید در بارداری)
- پیشگیری از کم کاری تیروئید در بارداری ممکن است؟
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
آیا احتمال بروز کم کاری تیروئید در بارداری وجود دارد؟ غده تیروئید از غدد مهم درون بدن است که روی متابولیسم اندامهای مختلف تاثیر میگذارد. اختلال در کارکرد غده تیروئید و ترشح هورمونها کمتر از میزان معمول در دوره حاملگی بهمنزله بیماری تیروئید کم کار در بارداری است. بیماری که در حالت عادی قابل کنترل است اما برای خانمهای باردار و جنین خطرناک است.
هورمون تیروئید در ۳ ماه اول بارداری برای جنین ضروری است و هرگونه اختلال در تنظیم میزان این هورمون روی جنین تاثیر منفی میگذارد. درصورتیکه دچار مشکل تیروئید در بارداری هستید یا علائم مشکوک دارید، حتما برای تشخیص و درمان بهموقع این بیماری به دکتر داخلی و غدد مراجعه کنید. برای ارتباط با این متخصصان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین، متنی و تلفنی هم وجود دارد.
کم کاری تیروئید در بارداری چیست؟
عارضه تیروئید کم کار در حاملگی، یکی از بیماری های دوران بارداری که برخی از خانمها به آن مبتلا میشوند. جنین در ۳ ماه نخست حاملگی بهشدت وابسته به هورمون تیروئید مادر است که از طریق جفت دریافت میکند. بعد از ۳ ماه اول حاملگی، غده تیروئید جنین آمادگی ترشح هورمون تیروئید را پیدا کرده و از طریق مادر، یُد مورد نیاز برای تولید این هورمون را تامین میکند.
این هورمون نقش کلیدی در سلامت و رشد مغز و سیستم عصبی جنین برعهده دارد، به همین دلیل برای پیشگیری از علائم کم کاری تیروئید در زنان باید آزمایش تیروئید بدهید. ریسک ابتلا به این اختلال در حاملگی در خانمهایی بالاتر خواهد بود که سابقه ابتلا در آنها یا اقوام درجه یک وجود دارد.
میزان نرمال تیروئید در بارداری چقدر است؟
تیروئید چند در بارداری خطرناکه؟ TSH، T4 و T3 از هورمونهای تیروئیدی هستند که میزان نرمال آن در بدن خانم باردار به سن بارداری و تغییرات عملکرد غده تیروئید در حاملگی بستگی دارد. میزان نرمال تیروئید (TSH) در سه ماه اول باید ۲.۵ mU/L باشد و در سه ماه دوم و سوم به mU/L 3 میرسد. اگر میزان TSH در این دوران بیشتر از ۲.۵ mU/L باشد و T4 کاهش پیدا کند یعنی فرد به تیروئید کم کار در حاملگی مبتلا است.
مرحله بارداری | رنج نرمال تیروئید در بارداری |
---|---|
سه ماه اول | کمتر از ۲.۵ mIU/L در محدوده ۰.۱ تا ۲.۵ |
۳ ماه دوم | کمتر از ۳ mIU/L در محدوده ۰.۲ تا ۳.۰ |
سه ماه سوم | کمتر از ۳ mIU/L در محدوده ۰.۳ تا ۳.۰ |
علائم کم کاری تیروئید در بارداری چیست؟
بعد از اقدام به بارداری باید به نشانههای مختلف توجه داشته باشید. علائم کم کاری تیروئید در زنان که شباهت زیادی با علائم و نشانههای معمول بارداری دارند عبارتند از:
- افزایش وزن
- خستگی شدید
- حساسیت به سرما
- گرفتگی عضلات
- یبوست
- اختلال حافظه و مشکل تمرکز
- تورم دست و صورت
- تغییرات پوستی مثل خشکی پوست در بارداری
- ریزش موی ابرو
- آهستهشدن ضربان قلب
پزشک در مورد علائم خطرناک در بارداری با شما صحبت میکند. در صورت بروز هر یک از نشانههای خطر در خانم هایی که در دوران بارداری تیروئید کم کار داشتن حتما با پزشک در تماس باشید.
برای بررسی علائم تیروئید کم کار در بارداری باید به کدام پزشک مراجعه کنیم؟
اگر احتمال ایجاد این بیماری را میدهید، باید با دکتر زنان و زایمان یا متخصص غدد مشورت کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوهبر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره تلفنی با دکتر زنان و دکتر غدد وجود دارد.
علت کم کاری تیروئید در بارداری چیست؟
یکی از عوارض بارداری کم کاری تیروئید در این دوران است. اختلال خودایمنی تیروئیدیت هاشیموتو رایجترین علت تیروئید کم کار در بارداری است که بدن به اشتباه به سلولهای غده تیروئید حمله میبرد.
مادرانی که سابقه این بیماری را دارند یا در حاملگی دچار این بیماری شدند باید هر ۶ هفته یکبار میزان هورمون تیروئید خود را با آزمایش تیروئید چک کنند و تحت نظر پزشک متخصص غدد باشند. اگر میخواهید در مورد این بیماری اطلاعات کامل داشته باشید یا بدانید تیروئید هاشیموتو خطرناک است یا نه باید با متخصص غدد مشورت کنید.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت thyroid
Hypothyroidism can occur during pregnancy due to the initial presentation of Hashimoto’s thyroiditis, inadequate treatment of a woman already known to have hypothyroidism from a variety of causes, or over-treatment of a hyperthyroid woman with anti-thyroid medications.
ترجمه فارسی:
کم کاری تیروئید در دوران بارداری میتواند به دلیل نشانههای اولیه تیروئیدیت هاشیموتو، درمان ناقص مادرانی که قبلا به دلایل مختلف به کم کاری تیروئید مبتلا بودند یا درمان بیشازحد پرکاری تیروئید با داروهای ضدتیروئید رخ دهد.
چه کسانی بیشتر مستعد کم کاری تیروئید در بارداری هستند؟
خانمهای بارداری که دارای سابقه خانوادگی این بیماری هستند بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند.
روش تشخیص کم کاری تیروئید در بارداری چگونه است؟
خانمهای باردار در ۳ ماهه اول به متخصص زنان و زایمان مراجعه میکنند تا آزمایشهای مربوط به ۳ ماهه اول را انجام دهند. آزمایش تیروئید در بارداری هم جز همین چکاپهای سه ماهه اول بارداری است که اگر این بیماری در حاملگی تشخیص داده شود، پزشک درمان دارویی با دوز مناسب را برای بیمار تجویز میکند.
بهترین درمان کم کاری تیروئید در بارداری چیست؟
در فرایند درمان این بیماری، پزشک متخصص با هدف کنترل میزان هورمونهای تیروئید در بدن، درمان هورمونی را تجویز میکند. هورمون درمانی باید زیر نظر پزشک متخصص غدد و پزشک متخصص زنان انجام شود تا خطرات احتمالی و عوارض خطرناک آن به حداقل برسد.
قرص لووتیروکسین در بارداری (قرص لووکسین ۵۰ در بارداری) داروی بیخطری در حاملگی است که برای درمان این بیماری در این دوران تجویز میشود. رژیم غذایی مناسب که میزان ید کافی داشته باشد، در کنار مصرف ماهی، میگو و سایر آبزیان همراه با نمک یددار از دیگر روشهای درمان این بیماری در بارداری هستند.
۱. آیا خوردن قرص تیروئید در بارداری ضرر دارد؟
قرص لووتیروکسین داروی بیخطر برای حاملگی است که پزشک برای درمان این بیماری در حاملگی تجویز میکند.
۲. درمان خانگی کم کاری تیروئید در بارداری
روشهای مختلفی برای درمان خانگی این بیماری در بارداری وجود دارد. درست است که روشهای خانگی معایب داروهای شیمیایی را ندارند اما این بهمنزله بیخطر بودن درمان خانگی نیست؛ بنابراین پیش از اقدام برای درمان خانگی این بیماری حتما با پزشک متخصص غدد و پزشک متخص زنان مشورت کنید. خوراکیهای زیر را برای درمان خانگی به رژیم غذایی خود اضافه کنید:
- روغن نارگیل
- جلبک دریایی
- سرکه سیب
- جنسینگ
- مکمل ویتامین
- گردو
- شیرین بیان
- گل پامچال
- مصرف موضعی روغن اسطوخودوس
۳. درمان کم کاری تیروئید در بارداری با طب سنتی
طب سنتی علاوهبر رعایت رژیم غذایی، روشهای زیر را برای درمان این بیماری پیشنهاد میدهد:
- بادکش گرم غده تیروئید
- مصرف حلوای گردو با نبات
- عسل طبیعی
در کنار رژیم غذایی، خانمهای باردار که از این بیماری رنج میبرند بهتر است از مواد غذایی که باعث تشدید اختلال هورمونهای تیروئید شده مثل کلمها خودداری کنند.
۴. برای کم کاری تیروئید در بارداری چه بخوریم؟
برای اینکه میزان هورمونهای تیروئید در خانمهای مبتلا به این بیماری طبیعی باشد بهتر است غذاهای زیر در رژیم غذایی خانمهای حامله قرار بگیرد. غذاهای مفید برای کم کاری تیروئید در بارداری عبارتند از:
- سبزیهای غیرنشاستهای
- روغنهای سالم و پروتئینها
- غلات فریگلوتن
- لبنیات پرچرب
- حذف غذاهای فرآوری شده
کم کاری تیروئید در بارداری چه عوارضی دارد؟ (عوارض کم کاری تیروئید در بارداری)
مهمترین تاثیر هورمونهای تیروئیدی روی رشد و سلامت مغز نوزاد در دوران جنینی است. کم کاری این هورمون در حاملگی باعث ایجاد اختلالات عصبی، رشدی و شناختی میشود و احتمال ابتلا به کند ذهنی یا ناتوانی ذهنی پیش میآید. عدم درمان کمکاری این غده در این دوران حساس عوارض زیر را بهدنبال دارد:
- تولد زودرس
- کمبود وزن
- اختلال تنفسی نوزاد
- نقص رشد
- آی کیو پایینتر
دیر فهمیدن کم کاری تیروئید در بارداری چه عواقبی دارد؟
از خطرات دیر فهمیدن این مشکل در بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ریسک بالاتر سقط و بروز نشانه های سقط جنین
- کم خونی
- خونریزی بعد زایمان
- پره اکلامپسی
- درد عضلانی و ضعف
- نارسایی احتقانی قلب
تاثیر کم کاری تیروئید بر جنین چیست؟
آیا تیروئید کم کار برای جنین ضرر دارد؟ جنین برای رشد و تغذیه به هورمونهای تیروئید مادر باردار نیاز دارد. اگر مادر دچار کمبود این هورمونها شود، تاثیر منفی روی جنین مانند بروز نشانه های زایمان زودرس خواهد داشت و فعالیتهای مغزی او را تحت تاثیر قرار میدهد.
بهعلاوه اینکه ضریب هوشی جنین هم پایین میآید. برای پیشگیری از تاثیر این بیماری در حاملگی روی جنین بهتر است خانمها قبل از باردارشدن و در طول این دوره همواره تحت نظر پزشک و متخصص زنان باشند و آزمایشهای سه ماهه را انجام دهند.
آیا کم کاری تیروئید در بارداری بعد از زایمان از بین می رود؟
این مشکل در بارداری بیماری است که ممکن است لزوما بعد زایمان برطرف نشود. اما التهاب تیروئید به نام تیروئیدیت که معمولا بعد زایمان ایجاد میشود، در فاصله ۱۲ تا ۱۸ ماه بعد از بروز نشانهها به حالت عادی برمیگردد.
پیشگیری از کم کاری تیروئید در بارداری ممکن است؟
بهترین روش برای پیشگیری از این اختلال در حاملگی انجام تستهای غربالگری تیروئید است. برای پیشگیری از ابتلا به تیروئید کم کار در خانم های باردار روشهای زیر را انجام دهید:
- انجام آزمایشهای غربالگری پیش از اقدام برای باردارشدن
- شروع درمان درصورتیکه نتایج آزمایش کمکاری روی مرز باشد.
- خانمهایی که سابقه ابتلا دارند باید در حاملگی دوباره آزمایش بدهند تا در صورت لزوم میزان دوز دارو مشخص شود.
کم کاری تیروئید در بارداری و جنسیت جنین
این بیماری در بارداری ربطی به جنسیت جنین ندارد و صرفا بهخاطر تشکیل نشدن غده تیروئید جنین، ناتوانی غده تیروئید جنین در تولید هورمونها یا بیماری ژنتیکی ایجاد میشود.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
میزان هورمونهای غده تیروئید در خانمهای باردار اهمیت زیادی دارد؛ چرا که اگر از حد طبیعی کمتر یا بیشتر شود، مادر و جنین هردو در معرض خطرات جدی ناشی از اختلال کم کاری و پرکاری تیروئید قرار میگیرند. خانمهای باردار با سابقه ابتلا یا اقوام درجه یک مبتلا باید چکاپهای غربالگری را در سه ماهه اول، دوم و سوم حاملگی انجام دهند.
در صورت مشاهده علائم کم کاری تیروئید در بارداری بلافاصله به دكتر متخصص غدد یا دکتر متخصص داخلی مراجعه کنید و با مشورت دکتر متخصص زنان و پزشک متخصص مامایی دارودرمانی را شروع کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین متخصص غدد و متابولیسم یا دکتر زنان و زایمان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوهبر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره با دکتر غدد آنلاین، دکتر داخلی آنلاین، دکتر زنان آنلاین و دکتر مامایی آنلاین وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام وقت بخیر.هفته ۹ بارداری ام و سابقه کم کاری تیدوئد دارم و الانTSH شده ۱۷/۷۰ خیلی نگرانم.لطفا راهنماییم کنید
سلام! در دوران بارداری، کنترل سطح هورمون تیروئید بسیار مهم است، زیرا اختلالات تیروئیدی میتوانند بر سلامت مادر و جنین تأثیر بگذارند. سطح TSH شما (۱۷.۷۰) بالاتر از محدوده نرمال است و نشاندهنده کمکاری تیروئید (هیپوتیروئیدی) است. توصیه میشود هرچه سریعتر با پزشک خود تماس بگیرید تا داروهای تیروئید (مانند لووتیروکسین) را طبق دستور مصرف کنید و سطح تیروئید شما تنظیم شود. درمان به موقع میتواند به بهبود وضعیت شما و جنین کمک کند.
جدی بگیرید
متخصص زنان و زایمان
سلام ۲۵ سالمه و باردارم اولین آزمایشی که برای بارداری دادم نتیجه تیروئیدم این عدد شد ۲.۹
دکترم گفت که مشکل کم کاری تیروئید دارین و قرص لوتیروکسین ۵۰ برای تجویز کرد هفته ای یه دونه مصرف کنم ضربان قلب بچم بالا بود دکتر اکو بهم گفت که بخاطر دوز دارو تیروئیدت هست الان مجدد آزمایش دادم شده ۲.۶۷ عددش میخواستم ببینم این عدد برای سه ماهه دوم بارداری آیا نرمال هست یا مشکل کم کاری دارم ممنونم
سلام! عدد ۲.۶۷ برای تیروئید در سه ماهه دوم بارداری معمولاً در محدوده نرمال قرار دارد، اما معمولاً پزشکان توصیه میکنند که سطح TSH در بارداری به میزان پایینتری (معمولاً بین ۰.۳ تا ۲.۵) باشد. از آنجایی که شما داروی لووتیروکسین مصرف میکنید، به نظر میرسد که دارو به شما کمک کرده تا سطح تیروئیدتان به حالت بهتری برسد. با این حال، بهتر است بهطور منظم آزمایشهای تیروئید خود را پیگیری کنید و با پزشک خود مشورت کنید تا اطمینان حاصل کنید که دوز دارو برای شما مناسب است.
ببخشید من تو ۳۶ هفته متوجه شدم که کم کاری تیروئید دارم و بی نهایت نگرانم نمیدونم چیکار کنم
سلام
کم کاری تیروئید در بارداری نیاز به مدیریت دقیق دارد، زیرا میتواند بر رشد و تکامل جنین تاثیر بگذارد. اما با درمان مناسب، خطرات به حداقل میرسد. بهتر است به پزشک متخصص غدد مراجعه کنید تا دوز مناسب داروهای تیروئید تجویز شود. در این دوران، پیگیری منظم سطح هورمون تیروئید برای اطمینان از کنترل وضعیت ضروری است. نگران نباشید، زیرا با درمان مناسب، میتوانید بارداری سالمی داشته باشید.
متخصص زنان و زایمان
سلام. من هفته پنج بارداری آزمایش تیرویید دادم و tsh ام ۱.۵۳ بود. همون روز تخت نظر پزشک غدد داروم کمی بیشتر شد.اما وقتی هفته نهم مجدد آزمایش دادم tsh ام شد بیش از ۲۵ .به نظرتون این امکان پذیره ؟ و اینکه تو این مدت برای جنین مشکلی پیش آمده ؟ آیا با توجه به اینکه تحت درمانم و قرص را دکترم زیاد کرده ، مشکل احتمالی برای جنین قابل برطرف شدن هست؟
سلام
افزایش ناگهانی سطح TSH در بارداری میتواند ناشی از تغییرات هورمونی بدن باشد. سطح TSH بیش از ۲۵ در هفته نهم بارداری نیاز به توجه ویژه دارد، چرا که کمکاری تیروئید untreated میتواند بر رشد و تکامل جنین تأثیر بگذارد. خوشبختانه با درمان مناسب، افزایش دوز دارو تحت نظر پزشک، این مشکل قابل مدیریت است و معمولاً خطرات برای جنین به حداقل میرسد. توصیه میشود پیگیری منظم آزمایشات تیروئید و مصرف دارو طبق دستور پزشک ادامه یابد تا وضعیت بهبود یابد.
متخصص زنان و زایمان
سلام من ۳ هفته هست باردارم و از قبل تیرویید کم کار داشتم الان tsh 6.60 خیلی نگرانم مشکلی برای جنین پیش بیاد بنظر شما با تنظیم کردن تیرویید مشکل رفع میشه؟
سلام، تیروئید کمکار در دوران بارداری میتواند تأثیرات منفی بر روی مادر و جنین داشته باشد، اما با تنظیم مناسب هورمونهای تیروئید، خطرات میتواند کاهش یابد. سطح TSH شما در حال حاضر بالاست و نشاندهنده این است که تیروئید شما به درستی هورمون تولید نمیکند. پزشک معمولاً در چنین شرایطی برای تنظیم سطح هورمونهای تیروئید داروهایی مانند لووتیروکسین تجویز میکند. با درمان به موقع و تنظیم دوز دارو، معمولاً وضعیت تیروئید به حالت نرمال بازمیگردد و خطرات احتمالی برای جنین کاهش مییابد. توصیه میشود هر چه زودتر به پزشک متخصص مراجعه کنید و درمان را آغاز کنید تا از هرگونه عوارض احتمالی جلوگیری شود.
متخصص غدد