فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
در هفته چهارم بارداری تخمک بارور شده در پوشش داخلی رحم لانهگزینی میکند و تشکیل جفت و کیسه آمنیوتیک شروع میشود. اگر قصد بارداری دارید یا به دلیل تعویق در پریود احتمال میدهید باردار هستید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم که هفته چهارم حاملگی چگونه است؟ چه علائمی ظاهر میشود؟ جنین در چه وضعیتی است و اندازه آن چقدر میشود؟ چه تغییراتی در بدن شما به وجود میآید؟ کدام آزمایشها باید در این هفته انجام شود؟ آیا میتوان در این هفته جنسیت جنین را تشخیص داد؟
درصورتیکه قصد بارداری دارید، باید پیش از اقدام برای بارداری و در طول دوره حاملگی با متخصص زنان و زایمان یا دکتر مامایی مشاوره داشته باشید تا اقدامات پزشکی و مراقبتی بهخوبی انجام شود. برای ارتباط با بهترین پزشکان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
هفته چهارم بارداری چگونه است؟
طبق تقویم بارداری در هفته چهارم بارداری، جنین در پوشش داخلی رحم لانهگزینی میکند. تا اتمام بارداری جنین در این ناحیه میماند و به تکامل میرسد. علاوه بر لانهگزینی، ترشح هورمون بارداری (هورمون hCG) افزایش پیدا میکند. برخی زنان باردار در هفته سوم بارداری میتوانند تست بارداری دهند، زیرا میزان هورمون بارداری به حد کافی برای تشخیص رسیده است. اما معمولا در پایان هفته ۴ بارداری تشخیص این هورمون در خون یا ادرار امکانپذیر است.
لانهگزینی ۶ تا ۱۰ روز بعد از تخمکگذاری انجام میشود. به همین دلیل ممکن است برخی خانمها در اواخر هفته سوم بارداری لانهگزینی داشته باشند و برخی در هفته چهارم.
علائم هفته چهارم بارداری
بسیاری از علائم اولیه بارداری در هفته چهارم مشابه علائم پیش از قاعدگی است. به همین دلیل ممکن است تشخیص این نشانهها برای شما مشکل باشد. از مهمترین علائم هفته ۴ بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- نفخ شکم
- خستگی
- تغییرات خلقوخو
- حساس شدن سینهها
- حالت تهوع
- گرفتگی عضلات
- گرفتگی خفیف شکم
- لکه بینی یا خونریزی خفیف
- طعم فلز در دهان
- تکرر ادرار
در هفته ۴ حاملگی به دلیل لانهگزینی جنین در دیواره داخلی رحم، احتمال لکهبینی و گرفتگی خفیف شکم وجود دارد. برخی زنان لکهبینی را با پریود سبک اشتباه میگیرند. اگر در اوایل بارداری علائم مربوط به لانهگزینی را ندارید، نگران نباشید. برخی خانمها هیچ علامتی ندارند؛ در ۲۵٪ زنان باردار خونریزی لانهگزینی اتفاق میفتد.
به نقل از thebump در رابطه با علت تغییرات خلقوخو در بارداری:
علائم سقط جنین در هفته چهارم بارداری
سقط جنین در هفتههای اول بارداری رایج است. گاهی شاید شخص متوجه سقط جنین نشود و تصور کند که پریود سنگین و شدیدی دارد. اگر در هفته چهارم حاملگی سقط داشته باشید، به آن حاملگی شیمیایی میگویند. زیرا جنین در سونوگرافی تشخیص داده نمیشود و فقط از طریق آزمایش خون یا ادرار مشخص میشود. از علائم سقط در هفته ۴ حاملگی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گرفتگی عضلات
- لکهبینی و خونریزی شدید
- درد شکم، کمر یا لگن
- احساس ضعف
در چه صورت باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر دچار علائم بارداری هستید یا تست بارداری شما مثبت شده است، باید برای مشاوره به دکتر زنان یا دکتر مامایی مراجعه کنید. پزشک علائم شما را بررسی و در صورت نیاز آزمایشهای لازم را تجویز میکند.
برای بررسی علائم بارداری در هفته چهارم حاملگی به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
برای بررسی علائم بارداری و تشخیص مشکلات پزشکی در این دوره، باید به دکتر زنان و زایمان یا متخصص مامایی مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با این پزشکان بهصورت حضوری، تلفنی یا آنلاین در ارتباط باشید.
وضعیت جنین در هفته چهارم بارداری
در هفته چهارم بارداری جنین در پوشش داخلی رحم لانهگزینی و در این ناحیه رشد میکند. سلولهای بیرونی تبدیل به جفت میشود تا با خون مادر پیوند برقرار کند. سلولهای داخلی به ۲ لایه و سپس ۳ لایه تبدیل میشوند.
لایه داخلی به اندامهای دستگاه گوارش و دستگاه تنفس تبدیل میشود. لایه میانی قلب و عروق خونی، ماهیچهها و استخوانها را میسازد. مغز، سیستم عصبی، مینای دندان، عدسی چشم، پوست و ناخن نیز از لایه بیرونی ساخته میشوند.
در هفتههای اول بارداری جنین برای تغذیه به کیسه زرده کوچکی وصل میشود. کیسه زرده بعدا در دستگاه گوارش نوزاد وارد میشود. بهمرور جفت تشکیل میشود و مواد مغذی را به جنین میرساند. کیسه آمنیوتیک (کیسه آب) هم در اطراف جنین تشکیل میگردد. جنین در هفته چهارم حاملگی حدود ۰٫۲ میلیمتر است.
در هفته چهارم بارداری جنین چه شکلی است؟
در هفته ۴ بارداری اندازه جنین بسیار کوچک است. جنین به ۱ میلیمتر هم نمیرسد و بزرگتر از دانه خشخاش نمیشود. بهمحض لانهگزینی جنین در رحم یک تقسیم سلولی بزرگ ایجاد میشود. یک قسمت جفت و قسمت دیگر جنین را تشکیل میدهد.
تغییرات بدن در هفته چهارم بارداری
معمولا در هفته ۴ بارداری علائمی ظاهر نمیشود. اما برخی خانمها ممکن است علائمی مانند حالت تهوع و نفخ شکم داشته باشند. ممکن است به دلیل لانهگزینی، کمی گرفتگی شکم و لکهبینی داشته باشید. با ترشح هورمون بارداری تغییراتی در بدن به وجود میآید. پریود ماهانه شما متوقف میشود و تولید هورمون استروژن و پروژسترون افزایش پیدا میکند.
در هفته چهارم بارداری هیچ تغییری در ظاهر مشاهده نخواهید کرد. جنین بهقدری کوچک است که اندازه شکم تغییر نمیکند. معمولا از هفته ۱۲ تا ۱۶ بهمرور شکم بزرگ میشود و میتوان تغییراتی را مشاهده کرد.
آزمایش های هفته چهارم بارداری
۶ تا ۱۲ روز بعد از لقاح اسپرم و تخمک، ترشح هورمون گنادوتروپین (هورمون hCG) شروع میشود. زمانی که هورمون بارداری به حد کافی برسد، در آزمایش ادرار یا خون تشخیص داده میشود. شما احتمالا در هفته چهارم بارداری میتوانید با بیبی چک بارداری را تشخیص دهید. البته امکان نتیجه کاذب وجود دارد. در صورت منفی بودن بیبی چک، تست را چند روز بعد تکرار کنید.
میزان هورمون بارداری در خون زودتر بالا میرود و معمولا با آزمایش خون میتوان بارداری را سریعتر تشخیص داد. خانمها معمولا بعد از تعویق پریود، تست بارداری میدهند.
سونوگرافی در هفته چهارم بارداری
معمولا در هفته چهارم بارداری نیاز به آزمایش سونوگرافی نیست. زیرا فقط یک نقطه کوچک در تصویربرداری مشخص میشود. احتمالا حدود یک ماه دیگر اولین آزمایش سونوگرافی خود را خواهید داد. در هفته ۸ یا ۹ بارداری برای بررسی ضربان قلب و سایر موارد میتوانید سونوگرافی انجام دهید.
خود مراقبتی در هفته چهارم بارداری
ممکن است در هفته ۴ بارداری نتیجه تست بارداری مشخص شده باشد و شما دیگر برای حاملگی استرس و نگرانی نداشته باشید. از زمان تشخیص بارداری باید برای سلامت خود و جنین به نکاتی توجه داشته باشید:
- تغذیه سالمی داشته باشید و انواع مواد مغذی را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
- ورزش و فعالیت بدنی برای شما لازم است. باید در مورد نوع ورزش در دوران بارداری با دکتر زنان مشورت کنید.
- برای بهبود علائمی مانند خستگی و تغییرات خلقوخو، زمانی را به استراحت اختصاص دهید.
- تحتنظر پزشک ویتامینهای دوران بارداری را مصرف کنید. حداقل باید روزانه ۴۰۰ میکروگرم اسیدفولیک مصرف کنید. اسیدفولیک از نقص مادرزادی جلوگیری میکند و مصرف آن مهم است.
- روزانه حداقل ۱۵ دقیقه آفتاب بگیرید تا ویتامین D کافی را دریافت کنید.
- نوشیدن الکل و کشیدن سیگار را ترک کنید.
اگر در مورد نکات مراقبتی در بارداری سوالی دارید یا به دلیل شرایط پزشکی خاص نگران عوارض بارداری هستید، باید با دکتر زنان یا متخصص مامایی مشاوره داشته باشید. برای ارتباط با دکتر زنان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره تلفنی با دکتر زنان وجود دارد.
بایدها و نبایدها در هفته چهارم بارداری
اگر در هفته چهارم حاملگی برای تست بارداری نگران هستید، باید تا زمان آماده شدن جواب آزمایش به همراه همسرتان سرگرمی پیدا کنید. زیرا این استرس میتواند برای شما مضر باشد.
زمانیکه به دکتر زنان مراجعه میکنید، حتما در مورد سابقه پزشکی خود و اطرافیان به پزشک اطلاع دهید. ممکن است برخی شرایط پزشکی نیاز به آزمایشهای خاص داشته باشد. همچنین اگر داروی خاصی مصرف میکنید، ممکن است مجبور شوید در طول بارداری آن را قطع کنید. در مورد عوارض دارو در دوران بارداری باید با پزشک خود مشورت کنید.
در دوران بارداری از وان آب گرم، سونا و جکوزی استفاده نکنید. افزایش دمای بدن خطر نقص لوله عصبی را بیشتر میکند. سعی کنید در طول دوره بارداری آب حمام را خیلی گرم نکنید.
هفته چهارم بارداری و جنسیت
در هفته سوم یا چهارم بارداری بعد از لقاح تخمک و اسپرم جنسیت جنین تعیین میشود. اما برای تشخیص جنسیت بسیار زود است. معمولا از طریق سونوگرافی میتوان در هفته ۱۴ تا ۱۸ بارداری جنسیت را تعیین کرد. برخی آزمایشها میتوانند در هفته ۱۱ یا ۱۲ بارداری جنسیت را مشخص کنند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
در هفته چهارم بارداری اسپرم و تخمک لقاح داشته و تخمک بارور شده، وارد مرحله لانهگزینی میشود. ۶ تا ۱۲ روز بعد از تخمکگذاری، لانهگزینی انجام میشود. به همین دلیل این مرحله برای برخی افراد در هفته سوم پیش میآید و برای برخی افراد در هفته ۴ بارداری اتفاق میفتد. شما ممکن است علائمی مانند لکهبینی، گرفتگی شکم، حالت تهوع، نفخ شکم و تغییرات خلقوخو داشته باشید.
در هفته چهارم حاملگی جنین حدود ۰٫۱ میلیمتر است و در سونوگرافی دیده نمیشود. بعد از لانهگزینی جنین، میزان هورمون بارداری در خون و ادرار افزایش مییابد. ممکن است در این هفته تست بارداری شما مثبت شود. اگر پریودتان به تعویق افتاده، اما تست بارداری منفی است، چند روز دیگر دوباره آن را تکرار کنید.
در صورتیکه قصد بارداری دارید یا علائم اولیه بارداری را تجربه میکنید، باید برای انجام تست بارداری و مراقبتهای این دوره به متخصص زنان یا دکتر مامایی مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با این متخصصان بهصورت حضوری، تلفنی و آنلاین در ارتباط باشید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام من چهار هفته اس که حامله ام و خونریزی دارم همراه با دل درد که مثل پریودیه و اینکه صبح ها حالت تهوع ندارم سینه هام یکم نرم تر شده از دیروز که به خونریزی افتادم بنظرتون علاعم سقط جنینه جوابمو بدین لطفا
سلام
هم احتمال سقط وجود دارد و هم هماتوم بارداری
حتمن نیاز به سونو دارید
در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید
متخصص زنان و زایمان