فهرست مطالب
عفونت ادراری (UTI) یکی از شایعترین عفونتها است که هر یک از بخشهای دستگاه ادراری از جمله کلیهها، مثانه و مجاری ادراری را تحت تاثیر قرار دهد. زنان بهویژه در معرض خطر بیشتری هستند؛ بهطوریکه بیش از ۵۰ درصد آنها حداقل یک بار در طول زندگی خود به این عفونت مبتلا میشوند. در این مطلب از دکترتو همراه ما باشید تا با نکات مربوط به برای عفونت ادراری چی بخوریم؟ بیشتر آشنا شوید. اگر تصمیم به کنترل عفونت ادراری با مصرف مواد غذایی خاص دارید بهتر است در این باره با یک متخصص اورولوژی یا تغذیه در این باره مشورت کنید. شما میتوانید از سامانه نوبت دهی دکترتو به منظور دریافت نوبت ویزیت حضوری و یا مشاوره آنلاین با پزشکان استفاده کنید.
برای عفونت ادراری چه بخوریم؟
اگر عفونت ادراری درمان نشود، علائم آن به تدریج تشدید میشود. در اغلب موارد، درمان با تجویز آنتیبیوتیکها انجام میشود. علاوه بر داروها، برخی درمانهای طبیعی نیز میتوانند به کاهش علائم عفونت ادراری کمک کنند. در ادامه، به بررسی مواد غذایی مفید برای این بیماری خواهیم پرداخت.
لیست غذاهای مناسب عفونت ادراری
تغذیه مناسب نقش مهمی در پیشگیری و بهبود این عفونت دارد. برخی مواد غذایی با افزایش اسیدیته ادرار، تقویت سیستم ایمنی، دفع باکتریها و کاهش التهاب، به مبارزه با عفونت ادراری کمک میکنند. در مقابل، برخی غذاها میتوانند علائم را تشدید کنند. غذاهای مناسب عفونت ادراری که باید در رژیم غذایی خود بگنجانید، عبارتند از:
- آب فراوان باعث افزایش تولید ادرار و خروج مکرر ادرار می شود.
- نوشیدن آب زغال اخته، عصاره زغال اخته و یا مکمل های حاوی آن، خطر ابتلا به عفونت ادراری را کاهش می دهد.
- مواد غذایی سرشار از پروبیوتیک مانند ماست، خیار شور و کلم ترش
- غذاهایی که فیبر بالایی دارند مانند موز، لوبیا، عدس، آجیل، جو دوسر و سایر غلات کامل، به از بین بردن باکتریهای مضر کمک میکنند.
- ماهیهای آب سرد یکی از بهترین منابع غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که میتوانند به کاهش التهاب ناشی از عفونت ادراری کمک کنند.
۱. دمنوش برای عفونت ادراری
در کنار درمانهای پزشکی که توسط پزشک تجویز میشود، استفاده از دمنوشهای گیاهی نیز میتواند به بهبود و تسکین علائم عفونت ادراری کمک کند. برخی گیاهان دارای خواص ضد باکتریایی، ضد التهابی و ادرارآور هستند که میتوانند در مقابله با عفونت ادراری مؤثر باشند. برای کمک به درمان عفونت های ادراری، برخی دمنوشها میتوانند موثر باشند:
- دمنوش زغالاخته
- دمنوش بابونه
- دمنوش زنجبیل
- دمنوش نعناع
نوشیدن این دمنوشها همراه مصرف مایعات کافی باعث تسریع بهبودی میشود.
۲. عرقیات گیاهی برای عفونت ادراری
در کنار درمانهای پزشکی تجویز شده توسط پزشک، استفاده از عرقیات گیاهی نیز میتواند به عنوان یک روش مکمل برای بهبود و تسکین علایم عفونت ادراری مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از عرقیات گیاهی نیز به کاهش علائم عفونت ادراری کمک میکند. برخی از عرقیات و دمنوش های گیاهی برای عفونت ادراری عبارتند از:
- عرق رازیانه: به دلیل خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانی
- عرق پنیرک: پنیرک با خواص تسکیندهنده
- عرق گزنه به عنوان مدر طبیعی باعث افزایش تولید ادرار و پاکسازی سیستم ادراری میشود.
- دمنوش گل ختمی: تسکین التهاب و تحریکات مجاری ادراری
- دمنوش آویشن
- دمنوش رازیانه
- دمنوش بومادران و بابونه
۳. جوش شیرین برای عفونت ادراری
جوش شیرین با قلیایی کردن محیط مثانه به کاهش اسیدیته و جلوگیری از تکثیر باکتریها کمک میکند. اگر به عفونت دستگاه ادراری مبتلا شدهاید و به پزشک دسترسی ندارید، میتوانید یک لیوان آب را با یک چهارم قاشق چایخوری جوش شیرین مخلوط کنید و روزانه یک بار بنوشید. این کار میتواند به تسکین علائم و کاهش عفونت کمک کند.
با این حال، باید توجه داشته باشید که استفاده از جوش شیرین تنها یک راهکار موقتی است و در صورت بروز عفونت باید در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید. همچنین، مصرف بیش از حد جوش شیرین ممکن است عوارضی مانند افزایش فشار خون یا اختلالات الکترولیتی به همراه داشته باشد. افرادی که دچار مشکلات کلیوی یا فشار خون بالا هستند، باید قبل از استفاده با پزشک مشورت کنند.
۴. لبو برای عفونت ادراری
لبو به خاطر داشتن میزان آب و فیبر زیاد، هیدراتاسیون را تامین کرده و عملکرد کلیهها را بهبود میبخشد. بهعلاوه اینکه، مصرف لبو اسیدیته ادرار را کاهش داده و باعث بهبود وضعیت ادراری میشود. برای استفاده از لبو در درمان عفونت ادراری، میتوانید آن را به صورت خام، پخته یا در سالاد مصرف کنید. همچنین آب لبو نیز میتواند گزینه مناسبی باشد.
۵. مصرف سیاه دانه برای عفونت ادراری
مصرف سیاه دانه با تقویت سیستم ایمنی بدن با عفونتها از جمله عفونتهای ادراری مبارزه میکند. این خواص سیاهدانه به ویژه در مواردی مفید است که فرد دچار التهابهای رحم یا مجرای ادراری است. با تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب، سیاه دانه به عنوان مکمل طبیعی در پیشگیری و درمان عفونتهای ادراری مورد استفاده قرار میگیرد.
۶. فواید سرکه سیب برای عفونت ادراری
این استدلال بر پایه وجود اسید استیک در سرکه سیب است که خاصیت ضد میکروبی دارد. با این حال، مهم است که توجه داشته باشیم که تحقیقات علمی قطعی و گستردهای در مورد اثربخشی مستقیم سرکه سیب در درمان عفونت ادراری انجام نشده است. بسیاری از متخصصان توصیه میکنند که به جای اتکا به سرکه سیب به عنوان درمان اصلی، از روشهای درمانی استاندارد پزشکی که توسط پزشک تجویز میشود، استفاده کنید. از خواص سرکه سیب برای عفونت ادراری میتوان به این موارد اشاره کرد:
- مبارزه با باکتریهای عامل عفونت ادراری، کاهش رشد و تکثیر باکتریها در دستگاه ادراری
- تنظیم pH ادرار با قلیایی کردن محیط، و کاهش علائم عفونت ادراری
- تقویت سیستم ایمنی
- افزایش هیدراسیون برای بهبود عملکرد کلیهها و دفع باکتریها از بدن
- کاهش التهابهای مرتبط با عفونتهای ادراری
۷. سرکه سفید برای عفونت ادراری
سرکه رقیق از رشد باکتریها در مثانه جلوگیری میکند. بهعلاوه اینکه این ماده به حل کردن مخاط و زبالههای موجود در مثانه کمک کرده و مانع از تشکیل سنگهای مثانه میشود، و ایجاد رسوبات کلسیم روی کاتترهای دائمی را کاهش دهد. برای استفاده از سرکه سفید، دو قاشق غذاخوری از آن را با مقدار مناسبی آب مخلوط کنید. به این ترکیب میتوانید چند قطره آب لیمو و مقداری عسل نیز اضافه کنید تا طعم بهتری داشته باشد. این دمنوش را میتوانید چند بار در طول روز مصرف کنید تا از خواص آن بهرهمند شوید.
۸. پنیرک برای عفونت ادراری
پنیرک یکی از گیاهان دارویی است که به عنوان درمانی طبیعی برای بیماریهای کلیه و مثانه از جمله سوزش مجاری ادراری و عفونت مثانه شناخته میشود. این گیاه دارای خواص ضد التهابی و ملین است که علائم مرتبط با عفونتهای ادراری را کاهش میدهد. برای استفاده از پنیرک، میتوانید دمنوش آن را تهیه کرده و مصرف کنید. این دمنوش نه تنها به تسکین سوزش و التهاب کمک میکند، بلکه باعث نرمی و لطافت پوست نیز میشود.
۹. سیر برای عفونت ادراری
مطالعات اخیر نشان دادهاند که سیر خام دارای فواید سلامتی قابل توجهی است و انواع باکتریهای پاتوژنی مرتبط با عفونتهای ادراری را از بین میبرد. به طور معمول، توصیه میشود برای پیشگیری از عفونت ادراری، روزانه حدود یک حبه سیر مصرف شود. سیر به عنوان آنتیبیوتیک طبیعی عمل میکند و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. علاوه بر این، خواص ضد باکتریایی سیر میتواند به کاهش خطر بروز عفونتهای ادراری کمک کند. پتانسیل درمانی سیر به وجود ترکیب حاوی گوگرد به نام آلیسین نسبت داده میشود.
در مطالعات آزمایشگاهی، آلیسین اثرات ضدباکتریایی قوی را در برابر انواع باکتریهای عفونی عامل عفونت ادراری نشان میدهد. این ویژگی آلیسین باعث شده که سیر به عنوان گزینه طبیعی برای کمک به مقابله با عفونتهای ادراری مورد توجه قرار بگیرد.
۱۰. خاکشیر برای عفونت ادراری
خاکشیر یکی از گیاهان دارویی است که به عنوان درمان طبیعی برای بیماریهای اورولوژیک از جمله التهاب مجاری ادراری و عفونتهای ادراری شناخته میشود. این گیاه دارای خواص ضد التهابی و ادرارآور است که التهاب را کاهش داده و باعث تسکین علائم مرتبط با عفونت های ادراری میشود. استفاده از خاکشیر به دلیل خاصیت ملین و تسهیل در دفع سموم و مواد زائد از بدن، عملکرد کلیهها و مثانه را بهبود میبخشد.
۱۱. زغال اخته برای عفونت ادراری
یکی دیگر از گزینهها در پاسخ به این پرسش که برای عفونت ادراری چی بخوریم، زغال اخته است که به عنوان درمان طبیعی برای عفونت های ادراری شناخته میشود. این میوه دارای خواص ضد باکتریایی است که از چسبیدن باکتریها به دیوارههای مثانه جلوگیری میکند. مصرف آب زغال اخته یا مکملهای آن علائم عفونت ادراری را کاهش داده و از بروز آن پیشگیری میکند.
۱۲. زنجبیل برای عفونت ادراری
زنجبیل به عنوان ضد التهاب، مسکن و آنتیبیوتیک طبیعی، میتواند در درمان عفونت های دستگاه ادراری موثر باشد. مصرف دمکرده زنجبیل به تسکین درد در ناحیه پایین شکم کمک میکند و باعث افزایش دفع مایعات میشود. این امر باعث میشود که دستگاه ادراری تمیزتر شده و خطر عفونت کاهش یابد.
۱۳. کرن بری برای عفونت ادراری
کرن بری، به ویژه به شکل مکمل مانند کپسولهای ۵۰۰ هربالیو، گزینه مناسبی برای رفع اختلالات و عفونت های مجاری ادراری است. یکی از مهمترین کاربردهای این مکمل، پیشگیری و درمان عفونت های ادراری است. عصاره میوه کرن بری دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی قوی است که با کاهش التهاب موجب بهبود سلامت دستگاه ادراری میشود.
۱۴. آویشن برای عفونت ادراری
آویشن یکی از گیاهان دارویی معروف با خواص درمانی زیاد است و به ویژه در درمان عفونت های ادراری موثر است و در صورت استفاده مناسب، عفونتهای ادراری را برطرف میکند.
۱۵. دارچین برای عفونت ادراری
دارچین یکی از گیاهانی است که در طب سنتی به عنوان گزینه طبیعی برای درمان عفونت های ادراری مورد استفاده قرار میگیرد. در کنار درمانهای دارویی و مصرف آنتیبیوتیکها، استفاده از عرقیات گیاهی و دمنوشها میتواند به بهبود وضعیت بیمار کمک کند. دمنوش دارچین به دلیل خواص ضد التهابی و ضد میکروبی علائم عفونت ادراری را کاهش میدهد.
۱۶. خربزه برای عفونت ادراری
خربزه به عنوان ادرارآور طبیعی و موثر از عفونت های ادراری و سنگ کلیه پیشگیری میکند. افزایش حجم ادرار ناشی از مصرف خربزه باعث شستشوی مجاری ادراری، مثانه و کلیهها میشود. با مصرف خربزه، میتوانید سلامت دستگاه ادراری خود را تقویت کرده و از تجمع سموم در بدن جلوگیری کنید. این میوه خوشمزه و آبدار به دلیل محتوای بالای آب و مواد مغذی، نه تنها به هیدراته نگهداشتن بدن کمک میکند، بلکه باعث بهبود عملکرد کلیهها و دفع مواد زائد میشود.
۱۷. عسل برای عفونت ادراری
عسل از زمانهای دور به عنوان درمان طبیعی برای انواع عفونت از جمله عفونت های ادراری شناخته میشود و خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی دارد. این ویژگیها به عسل کمک میکنند تا باکتریهای عامل عفونت را کاهش داده و علائم مرتبط با عفونت های ادراری را تسکین میدهد.
۱۸. پونه کوهی برای عفونت ادراری
دمکرده پونه کوهی به عنوان یکی از بهترین و تاثیرگذارترین درمانها برای این نوع عفونتها شناخته میشود. این گیاه با تحریک گلبولهای سفید خون، باعث افزایش تعداد آنها میشود که به نوبه خود روند بهبودی را تسریع میکند. خواص ضد التهابی و آنتی بیوتیکی پونه کوهی، علائم عفونت ادراری را کاهش داده و باعث بهبود وضعیت بیمار میشود. برای استفاده از پونه کوهی در درمان عفونت ادراری، میتوانید دمنوش آن را تهیه کرده و به طور منظم مصرف کنید.
چه چیزهایی برای عفونت ادراری بد است؟
تغذیه نقش مهمی در پیشگیری و بهبود عفونت ادراری (UTI) دارد. در کنار غذاها و نوشیدنیهای مفید، مواردی نیز وجود دارند که میتوانند علائم عفونت ادراری را تشدید کنند یا روند بهبودی را کند کنند. مصرف برخی مواد غذایی و انجام برخی عادات باعث تشدید عفونت ادراری میشود. مواردی که برای عفونت ادراری بد هستند عبارتند از:
- مصرف قند باعث افزایش رشد باکتریها و تشدید عفونت میشود.
- محصولات لبنی پرچرب
- نوشیدنیهای کافئیندار مثانه را تحریک کرده و علائم عفونت را تشدید میکنند.
- مصرف الکل باعث تحریک مثانه و ایجاد التهاب میشود.
- غذاهای تند و ادویهدار علایم را تشدید میکنند.
- محصولات حاوی آسپرین و نیکوتین باعث التهاب و تحریک در مجاری ادراری شوند.
- عدم مصرف مایعات کافی باعث تجمع باکتریها در مثانه و تشدید عفونت میشود.
برای جلوگیری از عفونتهای ادراری، بهتر است از برخی عادات و محصولات بهداشتی پرهیز کنید، زیرا این محصولات میتوانند تعادل طبیعی باکتریها را مختل کرده و باعث تحریک یا عفونت شوند. همچنین، پس از استفاده از توالت، بهتر است از جلو به عقب (از ناحیه واژن به سمت مقعد) خود را پاک کنید. این کار به کاهش خطر انتقال باکتریها به مجاری ادراری کمک میکند. با رعایت این نکات بهداشتی، میتوانید خطر ابتلا به عفونتهای ادراری را کاهش دهید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
در این مقاله از دکترتو سعی کردیم شما را با پاسخ این پرسش برای عفونت ادراری چی بخوریم؟ آشنا کردیم. برای درمان عفونتهای ادراری، مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای خاص میتواند بسیار موثر باشد. میوههایی مانند زغال اخته و خربزه، مصرف دمنوشهای گیاهی مانند آویشن، زنجبیل و دارچین و عسل به دلیل خواص ضد باکتریایی باعث کاهش علایم عفونت ادراری میشوند. با این حال، در صورت بروز عفونت ادراری، مراجعه به پزشک اورولوژی و یا متخصص تغذیه و دریافت درمانهای پزشکی ضروری است. رعایت این نکات میتواند به شما در مدیریت و پیشگیری از عفونتهای ادراری کمک کند. اما اگر دسترسی به پزشک ندارید نگران نباشید چرا که میتوانید با استفاده از خدمات غیرحضوری دکترتو مشاوره آنلاین دریافت کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!