فهرست مطالب
چکاپ برای افراد دیابتی شامل چه آزمایشهایی میشود؟ دیابت از بیماریهایی است که میتواند آسیبهای زیادی به بدن وارد کند. به همین دلیل انجام آزمایش چکاپ دیابت ضروری بوده و نباید از آن غافل شوید. اگر دچار بیماری دیابت هستید و میخواهید برای معاینه و تجویز آزمایش به دکتر عمومی، دکتر غدد یا متخصص داخلی مراجعه کنید، میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با متخصص وجود دارد.
معرفی آزمایش های لازم برای چکاپ دیابت
دیابت بیماری است که روی استفاده بدن از گلوکز یا قند خون تاثیر میگذارد. انتقال گلوکز از خون به سلولها توسط هورمون انسولین انجام میشود. هرگونه اختلال در این سیستم میتواند قند خون را افزایش یا کاهش دهد و علائم دیابت را ایجاد کند. در افراد دیابتی هورمون انسولین دچار اختلال شده و تاثیر منفی در قسمتهای مختلف بدن ایجاد میکند.
برای چکاپ دیابت باید آزمایشهایی انجام شود که مشخص کند، علت بروز این بیماری چه بوده و دیابت چه آسیبهایی به اندامهای بدن زده است. در چکاپ کامل بدن قند خون با آزمایشهای مختلف بررسی میشود. اگر در این چکاپها قند خون بالا باشد، لازم است، چکاپ افراد دیابتی انجام شود.
چکاپ دیابت برای تشخیص این بیماری در افرادی که دچار حمله قلبی شدهاند، مبتلا به دیابت بارداری هستند، مبتلا به سندروم تخمدان پلیکیستیک هستند یا داروهای مربوط به روان مصرف میکنند، ضروری است.
۱. آزمایش چربی خون و چکاپ بیماران دیابتی
دیابت احتمال آسیب به عروق خونی و حمله قلبی را بالا میبرد. به همین دلیل چربی خون بهویژه کلسترول در افراد دیابتی باید سالانه بررسی شود. در آزمایش چربی خون، مواردی مانند کلسترول، تریگلیسیرید، چربی خوب و چربی بد در خون اندازهگیری میشود. بالا رفتن کلسترول در افراد دیابتی خطرناک بوده و میتواند منجر به سکته قلبی شود. اگر سطح کلسترول شما بالا است یا سابقه خانوادگی این بیماری را دارید، حتما سالانه این چکاپ را انجام دهید.
۲. بررسی عملکرد کلیه
دیابت میتواند به کلیهها آسیب وارد کند. به همین دلیل باید در چکاپ افراد دیابتی آزمایش عملکرد کلیه انجام میشود. یکی از آزمایشهای ساده برای بررسی عملکرد کلیه، آزمایش ادرار است. در این آزمایش میزان آلبومین در ادرار بررسی میشود. سطح آلبومین باید با سطح ماده زائد کراتینین مقایسه شود. مقایسه این دو ماده با هم نشان میدهد که کلیهها عملکرد خوبی دارند یا نه. سعی کنید حداقل یک بار در سال این تست را انجام دهید تا از سلامت کلیهها مطمئن شوید.
۳. بررسی عملکرد قلب
دیابت خطر بیماریهای قلبی از جمله حمله قلبی یا سکته قلبی را افزایش میدهد. تشخیص زودهنگام علائم بیماری قلبی در افراد دیابتی دشوار است. به همین دلیل باید برای بررسی عملکرد قلب چکاپهای لازم انجام شود. اگر بالای ۵۰ سال سن دارید، باید با پزشک خود در مورد نوار قلب و بررسی فعالیت الکتریکی قلب با پزشک خود مشورت کنید. با استفاده از نوار قلب میتوان سلامت قلب را به طور کامل بررسی کرد. معمولا افراد مبتلا به دیابت بهجای درد قفسه سینه دچار علائمی مانند بیحسی در قفسه سینه، فک و بازوها میشوند.
۴. بررسی فشار خون
دیابت احتمال ابتلا به فشارخون بالا را افزایش میدهد. این بیماری سکته مغزی یا قلبی را بیشتر کرده و باید آن را کنترل کرد. به همین دلیل افراد دیابتی باید هر بار که به پزشک خود مراجعه میکنند، سطح فشارخون را بررسی کنند. همچنین میتوان برای کنترل منظم فشارخون از دستگاه فشارسنج خانگی استفاده کرد. در صورت بالارفتن فشار حتما به پزشک مراجعه کنید تا درمانهای لازم برای مدیریت این بیماری تجویز شود.
۵. آنالیز کامل ادرار و چکاپ برای دیابت
معمولا برای تشخیص دیابت نوع ۱ از این آزمایش استفاده میشود. در آزمایش ادرار کلیه مواد داخل ادرار بررسی شده تا متوجه شوند، بدن چه موادی را دفع میکند. در دیابت نوع ۱ بدن انسولین کافی تولید نکرده و برای دریافت انرژی بهجای گلوکز، چربی را میسوزاند. به همین دلیل ماده شیمیایی به نام کتون تولید میشود. در آزمایش ادرار مقدار کتون بررسی شده و در صورت افزایش مقدار آن، دیابت نوع ۱ تشخیص داده میشود.
۶. چکاپ چشم بیماران دیابتی
افراد دیابتی باید برای چکاپ سالانه حتما به چشمپزشک مراجعه کنند. چشمپزشک با دستگاه به طور دقیق چشمها را معاینه کرده تا مطمئن شود، قند خون بالا باعث آسیب به رگهای خونی چشم نشده است. در افراد دیابتی احتمال مشکلات بینایی و بیماریهای مانند آب مروارید، گلوکوم و رتینوپاتی دیابتی بالا است. در چکاپ چشم، پزشک علائم اولیه این بیماریها را تشخیص داده و به حفظ بینایی شخص دیابتی کمک میکند.
۷. چکاپ زخم پای دیابتی ها
طبق آمار متاسفانه حدود نیمی از افراد دیابتی دچار مشکلاتی در پا میشوند. به همین دلیل معاینه پا باید در چکاپ افراد دیابتی قرار بگیرد. ممکن است شخص در پاها و اندامهای تحتانی دچار بیحسی یا احساس سوزنسوزن شدن کند. پزشک باید کامل پاها را بررسی کند و به دنبال هر نوع پینه، عفونت یا زخم باشد.
در افراد دیابتی زخم بسیار دیر التیام پیدا میکند. زخم پای دیابتی یا علائم نوروپاتی دیابتی یکی از عوارضی است که میتواند باعث عفونت و در نهایت از دست دادن پاها شود. به همین دلیل معاینه پاها در افراد دیابتی بسیار مهم است.
۸. معاینه دندان پزشکی
یکی از عوارض کمتر شناختهشده دیابت بیماریهای مربوط به لثه است. اما قند خون بالا میتواند عوارض جدی در این ناحیه ایجاد کند و باعث عفونت لثهها شود. به همین دلیل بهتر است هر شش ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید تا سلامت دندانها به طور کامل بررسی شود. همچنین باید به بهداشت دهان و دندان، استفاده از نخ دندان و مسواک منظم بیشتر از قبل توجه داشته باشید.
۹. شمارش کامل سلول های خونی
شمارش کامل سلولهای خونی جز آزمایشهایی است که در بسیاری از چکاپهای سلامتی انجام میشود. در آزمایش خون وضعیت کلی بدن مشخص شده و میتوان احتمال برخی بیماریها را بررسی کرد. در آزمایش شمارش کامل سلولهای خونی، مقدار گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید و پلاکتها اندازهگیری میشود. با بررسی این سلولهای خونی میتوان مواردی مانند کمخونی یا عفونت را تشخیص داد.
۱۰. قند خون ناشتا و چکاپ برای افراد دیابتی
آزمایش قند خون ناشتا میزان گلوکز خون را در یک زمان مشخص پس از ناشتا بودن بررسی میکند. بهتر است حدود ۸ ساعت قبل از آزمایش چیزی نخورید یا ننوشید. تنها نوشیدن آب بلامانع است. اگر سطح قند خون ناشتا کمتر از ۹۹ میلیگرم در دسیلیتر باشد، طبیعی است. قند خون بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ میلیگرم در دسیلیتر نشانه پیش دیابت و نتیجه بالای ۱۲۶ نشانه دیابت است.
۱۱. میانگین قند خون سه ماهه گذشته
پیش دیابت چیست؟ برای تشخیص دیابت این آزمایش ضروری است. در این آزمایش میانگین قند خون در سه ماه گذشته بررسی میشود. به این تست A1C یا HbA1C گفته میشود. برای انجام این آزمایش نیازی به ناشتا بودن نیست. پزشک باید در این آزمایش سن بیمار و کمخونی را در نظر داشته باشد. زیرا نتیجه آزمایش در افرادی که دچار کمخونی هستند، دقیق نیست. نتیجه کمتر از ۵.۷% در این آزمایش طبیعی است. اگر نتیجه بین ۵٫۷ تا ۶٫۴ باشد، شخص دچار پیش دیابت بوده و نتیجه بالای ۶.۵% نشانه دیابت است.
۱۲. قند دو ساعته بعد از صبحانه و چکاپ برای افراد دیابتی
یکی از مهمترین سوالات افارد مبتلا به دیابت این است که آیا قند خون بالا باعث مرگ میشود؟ متاسفانه بله، بالا رفتن بیش از حد قند خون یا افت شدید قند خون از علل اصلی کمای دیابتی هستند.
برای انجام این آزمایش که به آن تست تحمل گلوکز خوراکی هم گفته میشود، ابتدا باید بهصورت ناشتا قند خون اندازهگیری شده و سپس یک نوشیدنی یا خوراکی شیرین به شخص داده میشود. ۲ ساعت پس از آن سطح قند خون دوباره اندازهگیری میشود.
اگر نتیجه آزمایش کمتر از ۱۳۹ میلیگرم در دسیلیتر باشد، کاملا طبیعی است. سطح قند بین ۱۴۰ تا ۱۹۹ نشانه پیش دیابت و سطح قند بالای ۲۰۰ میلیگرم در دسیلیتر نشانه دیابت است.
۱۳. بررسی هورمون تنظیم کننده قند خون
برای بررسی علائم دیابت خاموش و هورمون انسولین، میزان پپتید در خون اندازهگیری میشود. زیرا سطح پپتید در خون با سطح انسولین تطابق دارد. برای اندازهگیری میزان تولید انسولین این آزمایش انجام میشود. معمولا اگر سطح انسولین و پپتید در خون کم باشد، نشانه دیابت نوع ۱ است.
آزمایش چکاپ دیابت برای چه افرادی الزامی است؟
بهتر است آزمایش قند خون را همه افراد در چکاپ کامل بدن انجام دهند. اما این آزمایش برای برخی افراد ضرورت بیشتری دارد. افراد بالای ۴۵ سال در صورت نتیجه طبیعی باید هر ۳ سال یک بار این آزمایش را انجام دهند. افراد بالای ۲۵ سال که دچار عوامل خطر مانند فشارخون بالا، سبک زندگی غیر فعال یا سندروم تخمدان پلی کیستیک هستند، باید آزمایش قند خون بدهند.
چکاپ برای افراد دیابتی و آزمایش قند خون هر چند وقت یکبار باید انجام شود؟
بهتر است به طور سالانه چکاپ برای افراد دیابتی انجام شود. مواردی مانند معاینه دندان هر ۶ ماه یک بار باید در برنامه شما قرار بگیرد. برای انجام نوار قلب با پزشک خود مشورت کنید. احتمالا پزشک بعد از سن ۵۰ سالگی این چکاپ را برای شما لازم بداند. برای بررسی جواب ازمایش قند خون نرمال یا آزمایش قند خون در برگه آزمایش، به متخصص غدد یا متخصص داخلی مراجعه کنید.
تست دیابت آنلاین و تست دیابت در خانه برای افراد دیابتی مناسب است؟
تست دیابت یا آزمایشات چکاپ دیابتی ها را میتوان در خانه با دستگاه اندازهگیری قند، بررسی کرد. برای افراد دیابتی برخی اپلیکیشنها نیز طراحی شده است که کمک میکنند، افراد این بیماری را بهتر مدیریت کنند. در این برنامهها شما میتوانید، وزن، وعدههای غذایی، قند خون، زمان تزریق انسولین و داروهای خود را وارد کرده تا بهتر آن را مدیریت کنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
دیابت میتواند عوارض جدی در بدن ایجاد کند. قند خون بالا به عروق خونی و اعصاب آسیب وارد کرده و احتمال حمله قلبی یا مشکلات بینایی را افزایش میدهد. به همین دلیل باید در چکاپ برای افراد دیابتی این موارد بررسی شود تا احتمال هرگونه آسیب به بدن کاهش پیدا کند. برای تجویز این چکاپ میتوانید به دکتر داخلی، دکتر غدد یا دکتر عمومی مراجعه کنید تا پزشک علاوه بر تجویز آزمایش معاینات لازم را نیز انجام دهد.
برای مراجعه به بهترین متخصص غدد و متابولیسم، دکتر متخصص داخلی یا دکتر عمومی میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری، امکان مشاوره با دکتر غدد آنلاین، دکتر داخلی آنلاین و دکترعمومی آنلاین یا مشاوره متنی و تلفنی با متخصص وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام وقت بخیر دیابت نوع دو دارم زیپمت ۵۰ هزار صبح و شب و آتروواستاتین ۲۰ شبها میخورم تخت نظر فوق تخصص غدد هستم و تمام ازمایشات و معاینات دوره ای مربوط به دیابت رو انجام میدم a1c= ۶/۵ هست و در منزل همواره با گلوکومتر چک میکنم و قندکنترل هست .سوالم این هست که من چند ماه یکبار لازمه که همه ی ازمایشات رو تکرار کنم ؟
سلام
هر سه ماه ازمایشات باید تکرار شود
مخصوصا غدد و کلیوی
تا دوز ها تعیین گردد
تندرست باشید
متخصص غدد