داروی کاپتوپریل چیست و چه کاربردی دارد؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

داروی کاپتوپریل برای درمان فشار خون بالا و کاهش حطر نارسایی قلبی استفاده می‌شود. این دارو به صورت زیرزبانی یا قرص خوراکی قابل استفاده است و باید با معده خالی، یک ساعت قبل از غذا یا دو ساعت بعد از غذا مصرف شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 11 دقیقه
کاپتوپریل، از بهترین داروهای کنترل فشار خون

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید

لب

داروی کاپتوپریل نوعی مهارکننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) است که برای کاهش فشارخون، درمان نارسایی قلب و جلوگیری از پیشرفت مشکلات کلیوی در بیماران دیابتی استفاده می‌شود. این دارو برای ریکاوری (به دست آوردن مجدد سلامتی)‌افرادی که دچار حمله قلبی شدند هم موثر است. اگر دچار فشار خون بالا یا عوارض کلیوی بیماری قند خون هستید، برای تجویز داروی کاپتوپریل بهتر است به متخصصین قلب و عروق، و دکتر داخلی مراجعه کنید. می‌توانید از طریق مشاوره تلفنی دکترتو با مجرب‌ترین پزشکان ارتباط بگیرید.

کاپتوپریل چیست؟ – اطلاعات دارویی کاپتوپریل

کاپتوپریل به انگلیسی captopril به تنهایی یا در ترکیب با داروهای دیگر برای درمان فشار خون بالا و کاهش خطر نارسایی قلبی پس از حمله قلبی در بیماران هیپرتروفی بطن چپ (بزرگ شدن دیواره‌های سمت چپ قلب) استفاده می‌شود. کاپتوپریل همچنین برای درمان بیماری کلیوی (نفروپاتی) ناشی از دیابت در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱، بهبود علائم بیماران با مشکل ایسکمی قلبی یا بیماری سرخرگ کرونری به صورت قرص زیر زبانی و رتینوپاتی (بیماری چشمی) نیز کاربرد دارد.

  • نام تجاری: Capoten
  • اشکال دارویی: قرص و قرص زیر زبانی
  • مدت زمان تاثیر کاپتوپریل: ۱۲ تا ۲۴ ساعت
  • نیمه عمر: ۲ تا ۳ ساعت

متن انگلیسی:
A sulfhydryl-containing ACE inhibitor, captopril has a short half-life, necessitating multiple administrations per day.
ترجمه فارسی:
کاپتوپریل یک مهار کننده ACE حاوی سولفیدریل است، نیمه عمر کوتاهی داشته و نیاز به مصرف چندین باره در روز دارد.

به نقل از سایت sciencedirect

اطلاعات فارماکولوژی یا اطلاعات شناسنامه‌ ای کاپتوپریل

کاپتوپریل اولین مهار کننده ACE بود که برای استفاده گسترده تأیید شد و هنوز هم برای درمان فشار خون بالا و نارسایی قلبی استفاده می‌شود. این دارو در دسته‌ای از داروها به نام مهارکننده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) قرار دارد. این دارو مواد شیمیایی خاصی را که رگ‌های خونی را سفت می‌کنند کاهش می‌دهد؛ بنابراین خون روان‌تر جریان می‌یابد و قلب می‌تواند خون را با کارایی بیشتری پمپاژ کند.

شناسنامه داروییتوضیحات
نام عمومی داروکاپتوپریل به انگلیسی Captopril
نام تجاریCapoten
نوع دارومهار کننده آنزیم تبدیل کننده آنژیوتنسین
فرمول شیمیاییC9H15NO3S
دسته بندی بارداریدسته D، استفاده از آن در بارداری عوارض خطرناک دارد
نیمه عمر یا مدت زمان تاثیر کاپتوپریلتقریبا ۲ ساعت
متابولیسم دارودر کبد
نحوه دفع دارواز راه ادرار از کلیه‌ها
بهترین شرایط نگهداریدر دمای اتاق، دور از رطوبت و گرما
نحوه مصرفقرص خوراکی یا زیر زبانی، ۱ یا ۲ ساعت قبل یا بعد از غذا
اشکال داروییقرص‌های ۱۲.۵، ۲۵، ۵۰ و ۱۰۰ میلی‌گرمی
داروهای هم گروهلیزینوپریل، انالاپریل و رامپریل
جدول اطلاعات دارویی کاپتوپریل

اشکال دارویی کاپتوپریل

این دارو به شکل قرص‌ یا کاپتوپریل زیرزبانی ۱۲.۵ میلی‌گرمی، ۲۵ میلی‌گرمی، ۵۰ میلی‌گرمی و ۱۰۰ میلی‌گرمی در دسترس است. این دارو را می‌توان به صورت خوراکی و زیرزبانی مصرف کرد. نام رایج کا‌پتوپریل در بازار ایران نیز کاپوتن است.

مکانیسم اثر داروی کاپتوپریل

کاپتوپریل تبدیل آنژیوتنسین I به آنژیوتنسین II را مسدود کرده و از تخریب پروستاگلاندین‌های گشاد کننده عروق جلوگیری می‌کند. در نتیجه با جلوگیری از انقباض عروق، باعث افزایش قطر عروق خونی می‌شود.

چه کسانی باید قرص کاپتوپریل بخورند؟

کاپتوپریل معمولا برای شرایط زیر استفاده می‌شود:

  • کاهش فشار خون بالا
  • نارسایی قلبی، شرایطی که قلب به خوبی پمپاژ نمی‌کند
  • برای کاهش خطر مرگ و بستری شدن در بیمارستان در افرادی که قلبشان به خوبی پس از حمله قلبی پمپاژ نمی‌کند

نحوه مصرف داروی کاپتوپریل – قرص کاپتوپریل ۲۵ زیر زبانی است؟

کاپتوپریل، داروی محبوب برای استفاده در کاهش فشار خون به هر دو روش خوراکی و زیر زبانی استفاده می‌شود. قرص زیر زبانی آن بعد از ۳۰ دقیقه اثر می‌کند. قرص خوراکی کاپتوپریل معمولا ۲ یا ۳ بار در روز با معده خالی، ۱ ساعت قبل از غذا مصرف می‌شود و بهتر است آن را هر روز تقریباً در زمان‌های یکسان مصرف کنید.

دستورالعمل‌های روی برچسب نسخه خود را به دقت دنبال کنید و از پزشک یا داروساز بخواهید هر قسمتی را که متوجه نمی‌شوید توضیح دهد. کاپتوپریل را دقیقا طبق دستور مصرف کنید. کمتر یا بیشتر از آنچه پزشک تجویز کرده است مصرف نکنید.

داروی کاپتوپریل فشار خون بالا و نارسایی قلبی را کنترل می‌کند اما آنها را درمان نمی‌کند. حتی اگر احساس خوبی دارید، به مصرف کاپتوپریل ادامه دهید و بدون مشورت با پزشک مصرف آن را به هیچ عنوان قطع نکنید.

برای اطلاعات دقیق‌تر در مورد نحوه مصرف کاپتوپریل بهتر است با دکتر معالج خود مشورت کنید. همچنین می‌توانید با استفاده از سرویس مشاوره دارویی دکترتو با دکتر داروساز در مورد نحوه صحیح مصرف این دارو مشورت کنید.

تاثیر قرص زیر زبانی کاپتوپریل بر فشار خون چقدر است؟

برای جلوگیری از عوارض حتما مشاوره دارویی بگیر.

نحوه مصرف قرص کاپتوپریل ۲۵ اکسیر

نحوه مصرف قرص کاپتوپریل زیر زبانی یا قرص خوراکی با دوز ۲۵ میلی‌گرمی ۱ یا ۲ ساعت قبل یا بعد از غذا با معده خالی است. اگر بعد از مصرف این دارو استفراغ یا اسهال مداوم دارید یا بیش از حد معمول عرق می‌کنید، با پزشک خود تماس بگیرید.

نحوه مصرف قرص کاپتوپریل ۵۰

نحوه مصرف قرص کاپتوپریل ۵۰ زیر زبانی یا قرص خوراکی آن نیز ۱ یا ۲ ساعت قبل یا بعد از غذا ۲ یا ۳ بار در روز است. هنگام مصرف کاپتوپریل ممکن است دچار کم آبی بدن شوید.

نحوه نگهداری قرص زیرزبانی فشار خون

شما باید این دسته داروها را در دمای اتاق (۲۰ تا ۲۵ درجه سانتی‌گراد) و به دور از نور و گرما نگهداری کنید. همچنین نباید داروی کاپتوپریل را در یخچال یا فریزر قرار دهید. کاپتوپریل باید دور از مناطق مرطوب و دور از دسترس کودکان نگهداری شود.

آیا باید کاپتوپریل را با معده خالی مصرف کنم؟

غذا جذب کاپتوپریل را برای بدن شما سخت‌تر می‌کند، بنابراین اگر دارو را همراه با غذا مصرف کنید، تاثیر خوبی نخواهد داشت. سعی کنید داروی خود را ۱ ساعت قبل یا ۲ ساعت بعد از غذا مصرف کنید تا به کاپتوپریل کمک کنید تا بهترین عملکرد را در بدن شما داشته باشد.

دوز فراموش شده کاپتوپریل

اگر یک نوبت را فراموش کردید، در اسرع وقت آن را مصرف کنید. اگر تقریبا زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده است، فقط آن دوز را مصرف کنید. از مصرف دوز اضافی خودداری کنید.

بهترین زمان مصرف قرص فشار خون کاپتوپریل کی است؟
سعی کنید داروی کاپتوپریل را ۱ ساعت قبل یا ۲ ساعت بعد از غذا مصرف کنید.

موارد مصرف کاپتوپریل (قرص کاپتوپریل برای چیست؟)

کا‌پتوپریل به تنهایی یا همراه با سایر داروها برای درمان فشارخون بالا و نارسایی قلبی استفاده می‌شود. فشار خون بالا یک بیماری شایع است و در صورتی که درمان نشود می‌تواند باعث آسیب به مغز، قلب، رگ‌های خونی، کلیه‌ها و سایر قسمت‌های بدن شود.

آسیب به این اندام‌ها ممکن است بیماری قلبی، حمله قلبی، نارسایی قلبی، سکته مغزی، نارسایی کلیه و از دست دادن بینایی را به همراه داشته باشد.سایر موارد مصرف داروی کاپتوپریل عبارت‌اند از:

  • بهبود بقا و کاهش خطر علائم نارسایی قلبی خفیف پس از حمله قلبی در بیماران هیپرتروفی بطن چپ (بزرگ شدن دیواره‌های سمت چپ قلب)
  • درمان بیماری کلیوی (نفروپاتی) ناشی از دیابت در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱
  • رتینوپاتی (بیماری چشم)
  • بیماری ایسکمی قلبی (اختلالی که در آن سرخرگ کرونر تنگ و باریک می‌شود و عضلات قلب از رسیدن خون و اکسیژن کافی محروم می‌گردند)

۱. قرص فشار کاپتوپریل (قرص کاپتوپریل ۲۵ برای چیست)

قرص زیر زبانی فشار خون کاپتوپریل دارویی است که برای درمان فشار خون بالا، نارسایی قلبی و آسیب قلبی پس از حمله قلبی تجویز می‌شود. نام تجاری این دارو Capoten است. کاپتوپریل به شکل قرص مصرف می‌شود که باید با معده خالی مصرف کنید.

علت پایین نیامدن فشار خون با کاپتوپریل چیست؟

معمولا این اتفاق به دلیل تداخل دارویی اتفاق می‌افتد. قبل از مصرف کاپتوپریل، حتما لیست داروهای مصرفی خود را با پزشک در میان بگذارید.

قویترین قرص فشار خون بالا کدام است؟ از پزشک متخصص مشاوره بگیر.

۲. داروی کاپتوپریل برای کرونا (آیا کاپتوپریل ۲۵ میلی‌گرم بر درمان کرونا موثر است؟)

کاپتوپریل ممکن است پیشرفت کووید-۱۹ را کاهش دهد اما روی کاهش تکثیر ویروس کووید ۱۹ تأثیری ندارد. قرص کاپتوپریل ممکن است برای بیماران مبتلا به کرونا به منظور جلوگیری از درگیری ریه استفاده شود.

۳. داروی کاپتوپریل برای گرفتگی رگ قلب خوبه؟

کاپتوپریل در دسته داروهای مهارکننده آنزیم تبدیل کننده آنژیوتنسین (ACE) است. این داروها به درمان علائم گرفتگی رگ قلب با کاهش مواد شیمیایی خاصی که رگ‌های خونی را سفت می‌کنند، کمک می‌کند. بنابراین خون به راحتی در رگ‌ها جریان می‌یابد و قلب می‌تواند خون بیشتری را پمپاژ کند.

۴. دوز مصرفی کاپتوپریل

عوامل مختلفی همچون سن، وضعیت سلامتی و سایر شرایط پزشکی، مقدار دوز مصرفی شما را تعیین می‌کند. راهنمای دوز مصرفی کاپتوپریل ۲۵ و کاپتوپریل ۵۰ در جدول زیر قرار دارد:

بیماریدوز مصرف آن
قرص زیر زبانی فشارخون کاپتوپریلدوز شروع معمولی: ۲۵ میلی‌گرم ۲ تا ۳ بار در روز
افزایش دوز: در صورت نیاز، پس از ۷ تا ۱۴ روز، پزشک ممکن است دوز شما را به ۵۰ میلی‌گرم ۲ تا ۳ بار در روز افزایش دهد.
قرص کاپتوپریل برای نارسایی قلبیدوز شروع معمولی: ۲۵ میلی‌گرم ۳ بار در روز
افزایش دوز: پس از رسیدن به دوز ۵۰ میلی‌گرمی که ۳ بار در روز تجویز می‌شود، افزایش بیشتر دوز باید در صورت امکان حداقل ۲ هفته به تعویق بیفتد. این به پزشک شما اجازه می‌دهد تا تشخیص دهد که آیا بدن شما به خوبی به دارو پاسخ می‌دهد یا خیر. اکثر بیماران با ۵۰ یا ۱۰۰ میلی‌گرم، ۳ بار در روز بهبود می‌یابند.
حداکثر دوز: ۴۵۰ میلی‌گرم در روز
کا‌پتوپریل برای اختلال عملکرد بطن چپدوز شروع معمولی: پس از یک دوز ۶.۲۵ میلی‌گرم (نصف قرص)، دوز ۱۲.۵ میلی‌گرم ۳ بار در روز مصرف می‌شود
افزایش دوز: پزشک داخلی ممکن است دوز شما را تا ۲۵ میلی‌گرم ۳ بار در روز طی چند روز یا هفته افزایش دهد.
کا‌پتوپریل ۲۵ میلی‌گرم برای نفروپاتی دیابتیدوز معمولی: ۲۵ میلی‌گرم ۳ بار در روز
توجه داشته باشید این دارو به طور تخصصی روی دیابت تمرکز ندارد و معمولا افزایش دوزی در رابطه با این مشکل صورت نمی‌گیرد.
مقدرا مصرف داروی کا‌پتوپریل در سنین مختلف

مضرات قرص کاپتوپریل (عوارض قرص کاپتوپریل)

عوارض جانبی که ممکن است با مصرف کا‌پتوپریل رخ دهند، عبارت‌اند از:

  • سرفه خشک
  • سرگیجه
  • بثورات پوستی
  • تغییر در طعم غذاها
  • تورم صورت، زبان یا گلو
  • مشکل در بلع
  • مشکل در تنفس
  • درد معده
  • استفراغ و حالت تهوع
  • خستگی
  • افزایش وزن

متن انگلیسی:
Captopril may cause low blood pressure. Low blood pressure is more likely to occur if you have excessive sweating or persistent or severe vomiting or diarrhea.
ترجمه فارسی:
کاپتوپریل ممکن است باعث فشار خون پایین شود. اگر عرق کردن بیش از حد یا استفراغ مداوم یا شدید یا اسهال داشته باشید، احتمال بروز فشار خون پایین بیشتر است.

به نقل از سایت webmd

آیا قرص کاپتوپریل خطرناک است؟

بله، کاپتوپریل زیرزبانی یا شکل قرص آن می‌تواند باعث تورم گلو و در برخی موارد باعث عفونت شود. برخی از عوارض جانبی این دارو تهدید کننده زندگی هستند. بنابراین بدون تشخیص پزشک نباید این دارو را مصرف کنید.

آیا قرص کاپتوپریل خطرناک است؟
سرفه و سرگیجه از مضرات قرص کاپتوپریل هستند.

عوارض مصرف بیش از حد قرص کاپتوپریل چیست؟

کاپتوپریل ۵۰ یا سایر دوزهای ان اگر بیشتر از مقدار توصیه شده مصرف شوند ممکن است با عوارض زیر همراه باشند:

  • آنژیودما
  • سطح نوتروفیل پایین (نوتروپنی)
  • آسیب کلیه
  • فشار خون پایین
  • سطح پتاسیم بالا (هایپرکالمی)
  • آسیب کبدی
  • واکنش‌های آلرژیک شدید

هشدارها و خطرات مصرف کاپتوپریل ۵۰ و سایر دوزهای آن

کاپتوپریل می‌تواند برخی از مشکلات سلامتی جدی ایجاد کند. این خطر ممکن است برای گروه‌های خاصی حتی بیشتر باشد. بنابراین افراد با سابقه پزشکی خاص، بدون مشورت پزشک نباید این دارو را مصرف کنند. در صورت داشتن هر یک از سوابق پزشکی زیر، باید این دارو را با احتیاط مصرف کنید.

۱. نقایص مادرزادی یا سقط جنین با مصرف قرص فشار خون کاپتوپریل

کا‌پتوپریل می‌تواند باعث نقص مادرزادی یا سقط جنین شود. اگر باردار شدید، فورا مصرف کاپتوپریل را متوقف کنید و با پزشک خود صحبت کنید. اگر می‌خواهید باردار شوید، قبل از قطع کاپتوپریل سایر گزینه‌های دارویی را با مشاور دارویی خود در میان بگذارید.

۲. تشدید مشکلات کلیوی با مصرف قرص زیر زبانی کا‌پتوپریل

در برخی موارد نادر، کاپتوپریل می‌تواند باعث ایجاد یا بدتر شدن مشکلات کلیوی شود. قبل از شروع مصرف کاپتوپریل و حداقل یک بار در سال پس از آن باید آزمایش خون برای بررسی سلامت کلیه‌های خود انجام دهید.

تشدید مشکلات کلیوی با مصرف قرص زیر زبانی کا‌پتوپریل
کاپتوپریل می‌تواند باعث بدتر شدن مشکلات کلیوی شود.

۳. تاثیر قرص خط دار کا‌پتوپریل ۵۰ میلی‌گرم بر آسیب کبدی

به ندرت کاپتوپریل می‌تواند باعث نارسایی کبد شود. اگر متوجه زردی پوست یا چشم شدید، مصرف کاپتوپریل را متوقف کنید و فورا با پزشک خود صحبت کنید. برای بررسی سلامت کبد باید آزمایش خون انجام دهید.

۴. تاثیر قرص زیرزبانی کاپتوپریل بر سرفه

مصرف کا‌پتوپریل ممکن است باعث تحریک خفیف گلو یا سرفه خشک و شدید شود. این عارضه جانبی تا حدودی شایع است و معمولا در چند ماه اول مصرف دارو رخ می‌دهد. این یک عارضه جانبی نیست که بدن شما با آن سازگار شود و باید از داروهای فشار خون یا نارسایی قلبی متفاوت استفاده کنید. این سرفه پس از چند هفته قطع دارو از بین می‌رود.

۵. قرص فشار خون کاپتوپریل و تورم صورت و گلو

آنژیوادم یا تورم در صورت، لب‌ها، زبان، گلو و سایر اندام‌ها می‌تواند در هر زمانی هنگام مصرف کاپتوپریل و سایر مهارکننده‌های ACE رخ دهد. این خطر برای سیاه پوستان بیشتر است.

برخی از داروهای مورد استفاده برای سرطان‌های خاص و پیوند اعضا (اورولیموس و سیرولیموس) نیز خطر ابتلا را افزایش می‌دهند. اگر تورم در زبان یا گلو دارید، به خصوص اگر باعث مشکل در تنفس شود، باید فورا به پزشک مراجعه کنید.

۶. افزایش پتاسیم بدن با قرص فشار کاپتوپریل

کاپتوپریل می‌تواند میزان پتاسیم را در بدن شما افزایش دهد. پتاسیم بالا می‌تواند بسیار خطرناک باشد و نیاز به درمان فوری دارد. دیابت و مشکلات کلیوی نیز خطر ابتلا به پتاسیم بالا را افزایش می‌دهند. چندین داروی دیگر نیز وجود دارند که سطح پتاسیم را افزایش می‌دهند، بنابراین حتماً از داروساز یا متخصص قلب خود در مورد داروهایی که می‌توانند با کاپتوپریل تداخل داشته باشند، سوال کنید.

۷. تاثیر کا‌پتوپریل ۲۵ بر فشار خون پایین

کا‌پتوپریل می‌تواند فشار خون شما را با شدت بالایی کاهش دهد و باعث ایجاد احساس سبکی سر یا سرگیجه به خصوص در هفته اول مصرف آن شود. این ممکن است باعث بیهوش شدن یا افتادن شما شود. هنگام بلند شدن از حالت نشسته یا درازکش مراقب باشید تا از این امر جلوگیری کنید. اگر نارسایی قلبی دارید، باید اولین دوز کاپتوپریل را در حضور پزشک مصرف کنید تا مطمئن شوید فشار خون شما خیلی پایین نمی‌آید.

 تاثیر کا‌پتوپریل ۲۵ بر فشار خون پایین چیست؟
مصرف زیاد کاپتوپریل ممکن است با بیهوشی همراه باشد.

۸. کاپتوپریل و افزایش خطر عفونت

کاپتوپریل می‌تواند باعث کاهش تعداد گلبول‌های سفید خون شود. این اتفاق می‌تواند خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهد. در صورت مشاهده علائم عفونت مانند تب یا گلودرد، فورا به پزشک مراجعه کنید.

۹. حساسیت دارویی و واکنش آلرژیک با قرص فشار خون کاپتوپریل

کا‌پتوپریل می‌تواند یک واکنش آلرژیک شدید و تهدید کننده زندگی ایجاد کند که با تنگی نفس و تورم زبان یا گلو همراه است. اگر به کاپتوپریل واکنش آلرژیک داشته‌اید، دیگر این دارو را مصرف نکنید. مصرف مجدد آن می‌تواند کشنده باشد.

۱۰. لوپوس و کاپتوپریل ۲۵

داروهای فشارخون مانند هیدرالازین می‌توانند باعث بیماری لوپوس شوند. کاپتوپریل نیز یک داروی فشار خون است و ممکن است در صورت وجود لوپوس آن را تشدید کند.

موارد احتیاط و منع مصرف کاپتوپریل

برای دسته خاصی از افراد مصرف این دارو ممکن است اثرات نامطلوبی به جا بگذارد. موارد منع مصرف کاپتوپریل شامل موارد زیر است:

  • حساسیت بیش از حد به کاپتوپریل یا هر ACEI دیگر
  • مصرف همزمان آلیسکیرن در بیماران دیابتی
  • بارداری یا شیردهی
  • بیماری شدید کلیوی یا بیماری شریان‌هایی که خون را به کلیه می‌رسانند (تنگی شریان کلیوی)

۱. مصرف قرص خط دار کاپتوپریل ۵۰ میلی گرم در زنان باردار

کاپتوپریل یک داروی حاملگی دسته D است. یعنی تحقیقات انجام شده روی انسان، اثرات نامطلوبی را برای جنین هنگام مصرف دارو توسط مادر نشان داده است. این دارو فقط درصورتی باید مصرف شود که فرد به فشار خون در بارداری یا فشار خون بسیار بالا مبتلا باشد.

اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید با پزشک زنان و زایمان خود صحبت کنید. از پزشک خود بخواهید در مورد آسیب خاصی که ممکن است به بارداری شما وارد شود به شما بگوید. این دارو تنها در صورتی باید استفاده شود که خطر بالقوه با توجه به مزایای بالقوه دارو قابل قبول باشد.

مصرف قرص خط دار کاپتوپریل ۵۰ میلی گرم در زنان باردار
مصرف داروی کاپتوپریل در زنان باردار ممنوع است.

۲. مصرف قرص زیرزبانی کاپتوپریل در زنان شیرده

کا‌پتوپریل ممکن است به شیر مادر منتقل شود و ممکن است در کودکی که با شیر مادر تغذیه می‌شود عوارض جانبی ایجاد کند. اگر به کودک خود شیر می‌دهید با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است لازم باشد تصمیم بگیرید که شیردهی را متوقف کنید یا مصرف این دارو را متوقف کنید.

۳. مصرف کاپتوپریل ۲۵ در سالمندان

افراد مسن ممکن است داروها را کندتر پردازش کنند. یک دوز معمولی بزرگسالان ممکن است باعث شود سطح این دارو در بدن شما بالاتر از حد طبیعی باشد. اگر سالخورده هستید، ممکن است به دوز کمتر یا برنامه دوز متفاوتی نیاز داشته باشید.

۴. قرص کاپتوپریل برای کودکان و نوزادان مناسبه؟

پاسخ نوزادان به مهار کننده‌های ACE بسیار متغیر است و فشار خون پایین عمیق ممکن است حتی با دوزهای کوچک نیز برای آنها اتفاق بیفند و با عوارض جانبی خطرناکی همراه باشد. تا حد امکان از این دارو برای نوزادتان استفاده نکنید.

در کودکان، کاپتوپریل برای درمان فشار خون بالا یا بهبود عملکرد قلب پس از جراحی و نارسایی قلبی استفاده می‌شود. مهم است که این دارو فقط طبق دستورالعمل و با نظارت مستقیم پزشک در کودکان مصرف شود.

تداخلات دارویی کاپتوپریل چیست؟

کاپتوپریل ممکن است با برخی داروها یا مکمل‌ها تداخل داشته باشد. همیشه پزشک و داروساز خود را در مورد سایر داروها یا مکمل‌ها (از جمله داروهای تجویز شده و بدون نسخه، ویتامین‌ها و مکمل‌های غذایی یا گیاهی) که در حال حاضر مصرف می‌کنید، مطلع کنید.

کاپتوپریل می‌تواند با داروهای زیر تداخل داشته باشد:

  • کاندسارتان
  • اپروسارتان
  • ایربسارتان
  • بنازپریل
  • انالاپریل
  • فوزینوپریل
  • اسپیرونولاکتون
  • آمیلوراید
  • تریامترن
  • داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، مانند ایبوپروفن و ناپروکسن
  • تمسیرولیموس
  • سیرولیموس
  • اورولیموس
اشکال داروییعوارض جانبیتداخل دارویی
قرص کاپتوپریل-اکسیر ۲۵ و ۵۰ میلی‌گرمسرفه خشککاندسارتان
قرص کاپتوپریل روزدارو ۲۵ و ۵۰ میلی‌گرممشکل در بلعبنازپریل
قرص کاپتوپریل-داروپخش ۲۵ و ۵۰ میلی‌گرمتورم صورت، زبان یا گلوایربسارتان
قرص کاپتوپریل ایران دارو ۲۵ و ۵۰ میلی‌گرممشکل در تنفسانالاپریل
قرص کاپتوپریل-تدافارم ۵۰ میلی‌گرمدرد معدهفوزینوپریل
قرص کاپتوپریل-سها چهارباغ ۲۵ و ۵۰ میلی‌گرماستفراغ و حالت تهوعاسپیرونولاکتون
قرص کاپتوپریل دی پی ۵۰ میلی‌گرمخستگیآمیلوراید
شربت کاپتوپریل کیدامین ۵ میلی‌گرم/۵ میلی لیتر ۶۰ میلی لیترافزایش وزنتریامترن
جدول مشخصات دارویی کا‌پتوپریل

تداخل قرص خط دار کا‌پتوپریل ۵۰ میلی‌گرم با ساکوبیتریل

مصرف کاپتوپریل همراه با ساکوبیتریل، که همراه با والزارتان برای درمان فشار خون بالا و نارسایی قلبی استفاده می‌شود، خطر ابتلا به آنژیوادم (تورم جدی) را افزایش می‌دهد. شما نباید ظرف ۳۶ ساعت پس از استفاده از ساکوبیتریل از کاپتوپریل استفاده کنید.

تداخل قرص خط دار کاپتوپریل ۵۰ میلی‌گرم با طلا

استفاده از طلای تزریقی (اوروتیومالات سدیم) همراه با کاپتوپریل ممکن است خطر واکنش نیتریتوئید را افزایش دهد. علائم این بیماری می‌تواند شامل برافروختگی (گرم شدن و قرمز شدن صورت و گونه‌ها)، حالت تهوع، استفراغ و فشار خون پایین باشد.

تداخلات دارویی کاپتوپریل چیست؟
کاپتوپریل برای زنان باردار و کودکان مناسب نیست.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

کاپتوپریل نوعی داروی کاهنده فشار خون است که در بزرگسالان و کودکان (به جز نوزادان) با هدف بهبود علائم فشار خون بالا یا نارسایی قلبی احتقانی استفاده می‌شود. همچنین این دارو برای بهبود بقا و کاهش خطر نارسایی قلبی پس از حمله قلبی در بیماران نیز کاربرد دارد. کاپتوپریل به ۲ شکل قرص خوراکی و زیر زبانی ۲ یا ۳ بار در روز با معده خالی، ۱ ساعت قبل یا بعد از غذا مصرف می‌شود.

اگر بعد از مصرف دارو دچار عوارض جدی مانند سرگیجه و حالت تهوع شدید، حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. دکترتو، سایت نوبت‌دهی آنلاین پزشکان، این امکان را برای شما فراهم کرده‌است که به راحتی و با استفاده از سرویس مشاوره دارویی بتوانید با دکتر داروساز مشورت کنید.

داروی کاپتوپریل معمولا توسط دکتر قلب و عروق و دکتر داخلی تجویز می‌شود و برای مصرف این دارو باید با متخصصین مذکور مشاوره نمایید. در سایت دکترتو امکان مشاوره با دکتر داخلی آنلاین و دکتر قلب و عروق آنلاین نیز وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

بهترین زمان خوردن قرص فشار خون ۱ یا ۲ ساعت قبل یا بعد از غذا با معده خالی است. این دارو ۲ تا ۳ بار در روز مصرف می‌شود.

اگر شما به مشکلات قلبی و فشار خون بالا مبتلا باشید، ممکن است این دارو توسط متخصص قلب و عروق تجویز شود. اگر به سایر شرایط مانند مشکلات کلیوی ناشی از دیابت دچار باشید، ممکن است این دارو توسط متخصص داخلی تجویز شود.

کاپتوپریل یکی از داروهای خوراکی یا زیر زبانی است که در بخش اورژانس برای کاهش فشار خون استفاده می‌شود. نحوه مصرف قرص زیر زبانی کاپتوپریل نیز با شروع از دوز ۲۵ میلی‌گرم ۲ یا ۳ بار در روز است.

قرص کاپتوپریل ۲۵ و کاپتوپریل ۵۰ دارویی است که فشار خون بالا، نارسایی قلبی و آسیب قلبی را پس از حمله قلبی درمان می‌کند.

قرص لوزارتان عوارض جانبی کمتری دارد.

اين دارو افزايش فشار خون را درمان نمی‌كند، بلکه آن را كنترل می‌نمايد. از اين رو مصرف آن ممكن است تا آخر عمر ضروری باشد.

کاپتوپریل بعد از ۱۵ دقیقه شروع به حل شدن می‌کند، اما ۶۰ تا ۹۰ دقیقه طول می‌کشد تا دارو به طور کامل توسط بدن جذب شود. حدود یک هفته از مصرف کاپتوپریل طول می‌کشد تا به طور کامل وارد بدن شود و فشار خون شما را کاهش دهد.

بسیاری از افراد احساس نمی‌کنند که فشار خون آنها کمی تغییر می‌کند. اما اگر فشار خون شما بسیار پایین بیاید، ممکن است احساس سرگیجه یا بیهوشی داشته باشید.

تعداد کمی از افراد پس از شروع مصرف کاپتوپریل دچار کاهش یا از دست دادن چشایی می‌شوند. این عارضه موقتی است و معمولاً پس از ۲ تا ۳ ماه از مصرف آن برطرف می‌شود.

انالاپریل نیز یک داروی کنترل کننده خون است که عملکردی تقریبا مشابه با کاپتوپریل دارد. نمی‌توان به طور قطع گفت که این داروها تمایزی بر یکدیگر دارند. هر دو این داروها در شرایط خاصی توسط پزشک تجویز می‌شوند. انالاپریل دارای دو فرم قرص و شربت است و قیمتی بسیار بالاتر از کاپتوپریل دارد.
برخی تحقیقات بالینی نشان می‌دهند که مصرف کنندگان رضایت بیشتری از عملکرد انالاپریل دارند، اما قیمت بالای آن  باعث شده است که همه اقشار نتوانند از آن استفاده کنند.

تفاوتی ندارد این دارو را در چه ساعتی از روز مصرف کنید. فقط باید در نظر داشته باشید که باید این دارو را با معده خالی و در فاصله زمانی معین مصرف کنید.

طی تحقیقات و رضایت مصرف کنندگان، لیزینوپریل در صدر بهترین داروهای فشار خون قرار دارد. آملودیپین بیسیلات و مسدود کننده کانال کلسیم در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

اگر فشار خون شما بعد از مصرف این دارو به حد زیادی کاهش یابد ممکن است دچار سرگیجه و سبکی سر شوید. اگر چنین عوارضی را تجربه کردید، از دکتر خود بخواهید دوز شما را کاهش دهد.

شما این دارو را هم می‌توانید به صورت زیرزبانی مصرف کنید و هم به صورت خوراکی آن را همراه با آب میل نمایید. قبل از مصرف، از پزشک خود بپرسید کدام مورد برای شما موثرتر است.

شما باید این دارو را با معده خالی مصرف کنید، بنابراین بهتر است یک ساعت قبل از غذا آن را بخورید. البته مصرف آن دو ساعت بعد از صرف غذا نیز هیچ مانعی ندارد.

عوارض این دارو به جز در موارد بارداری، برای مردان و زنان تقریبا یکسان است. برای مثال هر دو جنسیت می‌توانند عوارض زیر را تجربه کنند:

  • سرفه
  • گرگرفتگی
  • بی حسی
  • گیجی
  • خارش و بثورات پوستی
  • از دست دادن حس چشایی

امتیاز شما به مقاله:
(4.3از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
من رضا قشلاقی رحیمی 22 سالمه و دانشجوی رشته مهندسی IT هستم. به فعالیت در زمینه رشته درسیم علاقمندم و دوس دارم هرچه سریعتر تجربه بیشتری رو کسب کنم. دلیل انتخاب دکتر تو بیشتر بخاطر حرفه‌ای شدن توی بخش سئو هست و خوشحالم که با این تیم حرفه‌ای و منظم دارم همکاری می‌کنم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره کاپتوپریل

  1. ناشناس گفت:

    ممنون
    من به کاپتوپریل حساسیت دارم،هر وقت مصرف کردم تا چند روز دل درد و تهوع و استفراغ داشتم.

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      در صورت ناسازگاری با این دارو
      نباید مصرف شود
      و از داروهای با عملکرد مشابه باید استفاده شود

      متخصص قلب و عروق

  2. علیرضا حمیدی گفت:

    سلام من الان نمی‌دونم فشار دارم یا نه ای یه هفته بود فشارم بالا بود ولی سیگاری هستم گفتن باید بری چکاب رفتم دادم گف هیچت نی بعد استرس و اضطراب دارم گفتن برو پیش متخصص قلب رفتم نوار و اکو و تست دادم گفتم هیچیت نی الان من یعنی از استرسه کاپتوپریل ۲۵ نصف که میخورم خیلی حالم بد میشه

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      در صورت اضطراب نیاز به داروهای اختصاصی تری دارید
      اگر کاپتوپریل با شما سازگار نیست
      این دارو را قطع کنید
      و به متخصص مراجعه کنید

      متخصص روانپزشک

  3. محمد نورا گفت:

    سلام من چند وقت فشار دارم ۳۶سال سنم هستش بارژیم غذای فشار رو آوردم روی ۱۲روی۸ولی نوسان داره میره روی ۹ چیکار کنم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      در طول روز فشار خون ممکن است تغییر کند
      روزانه در یک ساعت معین فشار خون را اندازه بگیرید
      در صورت نوسان معنادار
      باید دارو مصرف کنید
      نمک را به حداقل برسانید

      متخصص قلب و عروق

  4. مهدی حسینی گفت:

    سلام دکتر جان خسته نباشید
    من ای تقریبا دو ماهی هست مواد مخدر(گل)رو ترک کردم
    الان ای دو سه هفتس فشار بالا میشه البته سیگاری هستم غذا های چرب استفاده میکنم نوشابه زیاد میخورم
    چونکه خودم مغازه دارم کیک های روغنی استفاده میکنم چکاب های کامل رو انجام دادم از اکو قلب تست ورزش و نوار قلب و چکاب کلی الان دکتر قرص فشار نوشته نمیتونم بخورم بجز کاپتوپریل
    حالا من الان مبتلا به فشار هستم فشار روی ۱۴ یا ۱۲ بعضی موقعا روی ۱۵ هم می‌ره ولی اضطراب میگیرم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      گرفتگی عروق قلبی ناشی از افزایش چربی می‌تونه عامل فشارخون باشد. بهتره داروی فشارخون خود را مرتب مصرف کرده و ورزش منظم و دوری از سیگار داشته باشید.

  5. ناشناس گفت:

    سلام من فشار خون بالا دارم دکتر گفت از استرس هستش یه آرام بخش و یه قرص تپش قلب بهم داد بهم گفت قرص فشار خون هم بخور ولی نمی‌دونم چه قرص فشار خونی بخرم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      دقیقا باید پزشکتان ذکر می کردند چه دارویی باید مصرف کنید
      هر دارویی مناسب هر فردی نیست
      مجددا با پزشکتان مشورت کنید

  6. مرضیه خواستگاری گفت:

    سلام دخترم ۵سالش بردمش دکترگفتن دریچه قلبش گشاده بعد قرص کاپتوپریل ۲۵بهش داده روی ۱\۴مصرف کنه آلان نگرانم ایا این قرص خوب هست برای بچه یاخیر راجبش مطالعه کردم نوشته برای کودکان اصلا استفاده نشودمیشه رهنمایی کنین

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      دز مناسبی است
      طبق دستور پزشک مصرف کنید

  7. ميم اسماعيلي گفت:

    من ١٠ روزه سردرد شديد ميگيرم وقتي فشارك را ميگيرم ١٦/١٠ هستش و رزاواستاتين ٢٠ شبي يك عدد و قرص فشار اميلوديپين ٥ ١/٢ صبح و ظهر وشب ميخورم واي بعد ناهار فشارك بالا ميره امشب هم فشارك شد ١٦/٥/١٠ كه قرص زير رباني نيتروگليسرين خوردم و فشارك شد ١٣/٨

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      روند درستی پیش گرفتید

  8. محمد اسدی گفت:

    با سلام خدمت شما
    آیا می شود این دارو را کاپتوپریل ۲۵ را همراه با قرص والزومیکس مصرف کرد
    ممنونم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      با توجه به حساس بودن این دارو ها و احتمالا بیماری شما
      ترکیب دارو
      و استفاده از هر گونه دارو زیر نظر متخصص باشد
      https://doctoreto.com/doctors/speciality/cardiologist

  9. صادق گفت:

    سلام
    توی اینستاگرام یه دکتری میگفت مصرف قرصهای کاپتوپریل همزمان با قرص های خانواده لوزارتان و والزارتان باعث مرگ یک مادر در کردستان شده . چرا در مورد تداخلات دارویی دقت بیشتری نمیشه؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      متاسفانه تداخلات دارویی چندان رعایت نمی شود
      و این سوال را ما هم از پزشکان داریم

  10. علی اوسط مرادی گفت:

    سلام خسته نباشین من ۴۸ سالمه، سابقه فشاردارم ودارومیخورم مشگل تنگی نفس هم دارم اما الان چندبارفشارگرفتم یکدفه ای فشارم ۱۶ روی ۱۰میباشدمیتونم ازازقرص کاپتوپریل استفاده کنم این قرص دکترننوشته برام

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      در صورت نداشتن مشکل قلبی می توانید استفاده کنید
      ولی با توجه به حساس بودن بیماری حتمن زیر نظر پزشک مصرف کنید