رفلاکس حنجره یا لارنژیت رفلاکس بیماری ناشی از رفلاکس اسید معده است که تارهای صوتی را ملتهب میکند. اگر علائمی مشابه این بیماری دارید یا پزشک آن را تشخیص داده است، در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم که رفلاکس حنجره چیست؟ چه علائمی دارد؟ چگونه میتوان آن را تشخیص داد؟ چرا افراد به این بیماری دچار میشوند؟ آیا راه درمانی دارد؟ برای بهبود این وضعیت چه غذاهایی باید خورد و چه غذاهایی مضر است؟ آیا این بیماری با رفلاکس معده تفاوت دارد؟
در صورت مشاهده علائم لارنژیت رفلاکس و عدم بهبود این نشانهها باید به دکتر گوارش یا دکتر گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. برای ارتباط با بهترین متخصصان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با پزشک وجود دارد.




رفلاکس حنجره (LPR) چیست؟
معده حاوی اسید و آنزیمهایی است که به هضم غذا کمک میکنند. دریچهای به نام اسفنکتر در معده قرار دارد که هنگام واردشدن غذا باز شده و سپس بسته میشود. بستهشدن دریچه از بازگشت اسید جلوگیری میکند. اگر اسفنکتر بهدرستی عمل نکند، اسید معده بالا میآید. به این عارضه رفلاکس اسید میگویند.
رفلاکس اسید دو حالت دارد. در حالت اول که رایجتر است، اسید وارد مری شده و این بافت را ملتهب میکند. به این عارضه رفلاکس معده (GERD) میگویند. این بیماری باعث سوزش سر دل و سوءهاضمه میشود. اما زمانی که اسید از مری عبور کرده و به حلق و حنجره برسد، باعث رفلاکس حنجره (LPR) میشود. علامت اصلی رفلاکس حنجره یا لارنژیت رفلاکس گرفتگی صدا و احساس توده در گلو است.
به این بیماری رفلاکس خاموش هم گفته میشود. زیرا به دلیل عدم وجود نشانه سوزش سر دل بهراحتی تشخیص داده نمیشود. رفلاکس اسید به این ناحیه باعث التهاب تارهای صوتی میشود.
زمانی که اسید معده به سمت مری رفته و سپس به حلق و حنجره برسد، باعث التهاب این بافت و تارهای صوتی میشود. به این عارضه رفلاکس حنجره یا لارنژیت رفلاکس میگویند. این بیماری باعث سوزش سر دل نمیشود؛ به همین دلیل تشخیص آن راحت نیست.
علائم رفلاکس حنجره (لارنژیت رفلاکس)
رفلاکس خاموش باعث التهاب و آسیب تارهای صوتی میشود. به همین دلیل علائم و نشانههای آن در گلو مشخص است. این علائم عبارتند از:
- گلودرد
- گرفتگی صدا
- احساس وجود توده در گلو
- احساس چسبیدن مخاط به گلو
- سرفه مزمن
- مشکل در بلع
- تحریک و تورم حنجره
- طعم ترش یا تلخ در دهان
- پاکسازی بیش از حد گلو
معمولا این علائم صبح زود و بعد از خوردن غذا بهخصوص غذاهای تند بدتر میشوند. سوزش سر دل از علائم این عارضه نیست. اگر این علامت را دارید، احتمالا دچار رفلاکس معده هستید.
در صورت وجود هر یک علائم رفلاکس حلقی حنجره ای و بدتر شدن آنها با خوردن غذا باید به متخصص گوارش یا دکتر گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. برای ارتباط با بهترین پزشکان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.


علائم رفلاکس خاموش در نوزادان و کودکان
رفلاکس خاموش در کودکان و نوزادان میتواند علائم زیر را ایجاد کند.
- سرفه
- استفراغ
- عدم رشد و افزایش وزن
- آسم
- گلودرد
- گرفتگی صدا
- تنفس پر سروصدا
- عفونت گوش
- مشکلات تغذیه
- استنشاق غذا و سایر ذرات به ریه
علت رفلاکس حنجره (لارنژیت رفلاکس)
ضعف در دریچه اسفنکتر در محل اتصال مری به معده باعث بازگشت اسید معده به مری و سپس حلق و حنجره میشود. این دریچه در حالت معمول بعد از ورود غذا بسته شده و از بازگشت اسید جلوگیری میکند. اما زمانی که عملکرد آن دچار اختلال میشود، اسید بالا میآید. زمانی که اسید معده به حنجره میرسد، تارهای صوتی را ملتهب میکند. در این شرایط شخص دچار بیماری رفلاکس حلقی حنجره ای شده است.
این عارضه در نوزادان شایع است. علت آن تکمیل نشدن رشد دریچههای عضلانی در معده است. علت تف کردن نوزادان هنگام پر بودن شکم همین موضوع است.
در بزرگسالان معمولا بعد از سرماخوردگی و آنفولانزا این عارضه ایجاد میشود. احتمالا این بیماریها باعث بالارفتن حساسیت تارهای صوتی به اسید معده شده و شخص دچار رفلاکس خاموش میشود.


عوامل خطر رفلاکس حنجره
عوامل مختلفی میتوانند روی عملکرد دریچه اسفنکتر تاثیر داشته باشند. اختلال در عملکرد این دریچه باعث واردشدن اسید معده به مری و سپس حلق و حنجره میشود. این عوامل خطر عبارتند از:
- افزایش فشار شکمی به دلیل چاقی
- پوشیدن لباسهای تنگ و چسبان و فشار به شکم
- فتق هیاتال: هیاتوس دیافراگمی است که حفره شکمی را از قفسه سینه جدا میکند. در این عارضه قسمتی از معده وارد قفسه سینه شده و برآمده میشود.
- عادات غذایی خاص
- استرس شدید
- سیگارکشیدن.
اضافهوزن، پوشیدن لباسهای تنگ و چسبان و عادات غذایی خاص از عوامل اصلی ابتلا به رفلاکس خاموش هستند. با رفع این فاکتورها میتوان به درمان این عارضه کمک کرد.
عوارض لارنژیت رفلاکس
اگر دچار علائم رفلاکس خاموش هستید، باید برای درمان آن اقدام کنید. در صورت عدم درمان رفلاکس حلقی حنجره ای، عوارض زیر ایجاد میشوند.
- گلودرد
- سرفه مزمن
- تورم تارهای صوتی
- زخم روی تارهای صوتی
- تشکیل توده (گرانولوم) در گلو
- بدتر شدن بیماریهای آسم، برونشیت و آمفیزم
- سرطان تارهای صوتی
تشخیص رفلاکس خاموش
معمولا پزشک با بررسی علائم بیمار و تشخیص تحریک و تورم گلو و تارهای صوتی بیماری لارنژیت رفلاکس را تشخیص میدهد. اما گاهی ممکن است نیاز به آزمایش باشد. اگر نیاز به آزمایش باشد، یکی از روشهای تشخیصی زیر انجام میشود.
- آزمایش تصویربرداری: برای بررسی بلع مایعی به نام باریم باید بلعیده شود. این مایع در تصویربرداری با اشعه ایکس به مشخصشدن مری، معده و روده کمک میکند. در نتیجه متخصص حرکت غذا از مری به معده را مشاهده میکند.
- آندوسکوپی: لوله بلند و منعطفی وارد مری و معده میشود. سر لوله دوربینی قرار دارد تا این اندامها را بتوان مشاهده کرد.
- لارنگوسکوپی: در این روش لوله آندوسکوپ از بینی وارد شده تا بتوان حنجره را مشاهده کرد.
- آزمایش PH مری: یک لوله نازک و کوچک از طریق بینی وارد مری شده و بالاتر از اسفنکتر قرار میگیرد. این لوله به اسید حساس بوده و PH مری را اندازه میگیرد.
برای تشخیص بهموقع رفلاکس خاموش یا لارنژیت رفلاکس و جلوگیری از عوارض آن باید دراسرعوقت به پزشک مراجعه کرده و آزمایشهای لازم را انجام دهید. برای ارتباط با بهترین متخصص گوش و حلق و بینی یا دکتر گوارش میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.




درمان رفلاکس حنجره
در بسیاری از مواقع برای درمان رفلاکس حلقی حنجره ای نیازی به درمان پزشکی نیست. رعایت سبک غذایی درست میتواند بهمرور این مشکل را برطرف کند. اما گاهی پزشک برای درمان بهتر و سریعتر داروهایی تجویز میکند.
داروهای دسته مهارکننده پمپ پروتئین میزان اسید معده را کاهش داده و علائم مربوط به رفلاکس خاموش را کاهش میدهند. آنتیاسیدها نیز داروهایی هستند که اسید معده را خنثی میکنند. در نتیجه میزان سوزش در مری و حلق کمتر میشود.
به نقل از healthline در رابطه با درمان رفلاکس خاموش در نوزادان و کودکان:
رفلاکس، از جمله رفلاکس خاموش، در نوزادان بسیار شایع است. در واقع، تخمین زده میشود که تا ۵۰٪ از نوزادان در سه ماه اول زندگی، رفلاکس را تجربه میکنند. اکثر نوزادان و کودکان خردسال بدون هیچ آسیب ماندگاری به مری یا گلو، رفلاکس را پشت سر میگذارند. هنگامی که اختلالات رفلاکس شدید یا طولانیمدت باشند، انواع مختلفی از درمانهای موثر وجود دارد تا کودک هضم سالم داشته باشد.
درمان طبیعی لارنژیت رفلاکس
مهمترین بخش در درمان لارنژیت رفلاکس درمان طبیعی و تغییراتی در سبک زندگی است. برای بهبود علائم این عارضه باید موارد زیر را رعایت کنید.
- رژیم غذایی ملایم و کمچرب داشته باشید و از غذاهای تند دوری کنید.
- وعدههای غذایی را کوچک و تعداد دفعات آن را افزایش دهید.
- کاهش وزن داشته باشید.
- از مصرف الکل، تنباکو و کافئین دوری کنید.
- حداقل ۲ ساعت قبل از خواب غذا نخورید.
- هنگام خواب سر خود را کمی بالاتر قرار دهید.
- مدام گلوی خود را صاف نکنید. این کار گلو را تحریک میکند.
رژیم غذایی برای رفلاکس خاموش
برای درمان هر چه سریعتر رفلاکس حنجره باید رژیم غذایی خود را تغییر دهید. برخی غذاها باید حذف شوند. همچنین نحوه غذا خوردن شما باید تغییر کند.
غذاهایی که باید از خوردن آنها اجتناب کنید.
- نوشیدنیهای حاوی کافئین و الکل
- نوشیدنیهای گازدار (باعث آروغ زدن شده و احتمال رفلاکس اسید بیشتر میشود.)
- غذاهای اسیدی مانند مرکبات، گوجهفرنگی و غذاهای تند
- نعناع و غذاهایی با طعم نعناع
توصیههایی برای نحوه و زمان غذا خوردن:
- حداقل دو ساعت قبل از خواب غذا نخورید.
- وعدههای غذایی را کوچک کرده و در طول روز پخش کنید.
غذاهای مفید برای درمان رفلاکس حنجره:
- سبزیجات
- پروتئین بدون چربی (گوشت کمچرب)
- حبوبات
- سیب
- موز
- غلات کامل


جلوگیری از رفلاکس خاموش در نوزادان و کودکان
برای جلوگیری و مدیریت LPR در نوزادان میتوان اقداماتی انجام داد. از جمله:
- اصلاح رژیم غذایی مادر و نخوردن شیر، تخممرغ، مرکبات و گوجهفرنگی برای چهار هفته
- استفاده از شیرخشک مبتنی بر اسیدآمینه یا هیدرولیز شده با پروتئین
- بعد از شیر خوردن، نوزاد را ۳۰ دقیقه در حالت عمودی نگه دارید.
- گرفتن آروغ نوزاد
- زاویه مناسب شیشه شیر برای عدم ورود هوا به معده
سوالات متداول شما
اگر دچار رفلاکس حنجره هستید یا علائم مشکوکی دارید، احتمالا با سوالاتی در مورد بیماری لارنژیت رفلاکس روبرو شدهاید. به همین دلیل در ادامه تعدادی از سوالات پرتکرار شما را مطرح کرده و پاسخ آنها را ارائه دادهایم.
رفلاکس معده عارضهای است که اسید معده از طریق دریچه اسفنکتر وارد مری میشود. در این شرایط شخص دچار سوزش سر دل میشود. اما زمانی که اسید معده از مری به حلق و حنجره برسد، رفلاکس حنجره ایجاد شده است. LPR باعث سوزش سر دل نمیشود.
برای درمان رفلاکس خاموش باید از خوردن غذاهای چرب و تند دوری کنید. مواد غذایی اسیدی مانند مرکبات و گوجهفرنگی نیز برای این بیماران مضر هستند.
رفلاکس حلقی حنجره ای به دلیل آسیب به تارهای صوتی و التهاب آنها باعث گرفتگی صدا میشود. اگر پزشک در معاینه التهاب حنجره را تشخیص دهد، احتمال دارد علت گرفتگی صدا همین عارضه باشد.
رفلاکس خاموش در صورت عدم درمان باعث سرفه میشود. در این شرایط سرفه مزمن بوده و در طولانیمدت برطرف نمیشود. با درمان رفلاکس حنجره و تغییر رژیم غذایی بهمرور سرفه هم کمتر میشود.
لارنژیت رفلاکس باعث تحریک و تورم حلق و حنجره میشود. در نتیجه این عارضه میتواند گلودرد را ایجاد کند. البته گلودرد دلایل مختلفی داشته و پزشک با بررسی سایر علائم میتواند علت آن را پیدا کند.
لارنژیت رفلاکس در صورت عدم درمان گلو را تحریک کرده و بلع را مشکل میکند. حساس شدن این ناحیه به دلیل رفلاکس اسید باعث مشکل در بلع میشود.
استرس شدید روی دستگاه گوارش تاثیر منفی میگذارد. در برخی افراد باعث اسهال، حالت تهوع یا استفراغ میشود. در برخی از افراد نیز رفلاکس اسید را ایجاد میکند. بازگشت اسید به مری و سپس به حنجره منجر به لارنژیت رفلاکس میشود.
این عارضه در کودکان و نوزادان میتواند باعث آسم شود. در بزرگسالان نیز اگر شخص دچار بیماریهای زمینهای مانند آسم یا برونشیت باشد، در صورت عدم درمان رفلاکس حنجره وضعیت بیماری بدتر میشود.
بهطورکلی افزایش مصرف آب و دمنوشهای گیاهی میتواند به کاهش علائم رفلاکس خاموش کمک کند. البته دمنوش نعناع به دلیل تند بودن برای این عارضه مفید نیست.




برای تشخیص و درمان رفلاکس حنجره به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
رفلاکس حنجره یا لارنژیت رفلاکس به دلیل رفلاکس اسید معده و رسیدن آن به حلق و حنجره ایجاد میشود. این بیماری باعث گلودرد، احساس توده در گلو، سرفه و مشکل در بلع میشود. در کودکان و نوزادان میتواند علائمی مانند استفراغ، کاهش وزن و آسم را ایجاد کند. به دلیل تشخیص سخت این بیماری به آن رفلاکس خاموش میگویند. رفلاکس خاموش در افراد چاق و کسانی که لباس تنگ میپوشند، بیشتر دیده میشود. خوردن غذاهای تند و چرب وضعیت آن را بدتر میکند.
برای درمان لارنژیت رفلاکس باید مصرف غذاهای تند و چرب را به حداقل برسانید. نوشیدنیهای گازدار و حاوی کافئین این وضعیت را بدتر میکنند.
برای تشخیص و درمان بهموقع رفلاکس حنجره همینالان به دکتر گوارش یا دکتر گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. در دکترتو امکان مشاوره حضوری، آنلاین یا تلفنی با این متخصصان وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15024-laryngopharyngeal-reflux-lpr
https://stamfordentcenter.com/laryngopharyngeal-reflux-hoarseness/
https://www.medicinenet.com/reflux_laryngitis/article.htm#reflux_laryngitis_definition_and_facts
https://www.mountsinai.org/locations/grabscheid-voice-swallowing-center/conditions/reflux-layngitis#:~:text=Reflux%20laryngitis%20is%20an%20irritation,acid%20reflux%2C%20and%20chronic%20laryngitis.