فهرست مطالب
سوختگی درجه یک فقط بالاترین سطح پوست را تحت تاثیر قرار میدهد. این نوع سوختگی خفیف بوده و معمولا با اقدامات خانگی بهبود پیدا میکند. اگر شما هم دچار سوختگی شدهاید و به دنبال راهی برای درمان سریع علائم هستید، در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم که علائم سوختگی درجه ۱ چیست؟ چه زمانی این علائم نیاز به بررسی توسط پزشک دارند؟ کدام عوامل معمولا باعث این نوع سوختگی میشوند؟ چگونه میتوان آن را درمان کرد؟ درمانهای خانگی شامل چه مواردی است؟ آیا دارو یا پمادی وجود دارد که درمان را تسریع کند؟
سوختگی درجه یک چیست؟
زمانی که پوست یا سایر بافتهای بدن در اثر گرما، نور خورشید، برق، مواد شیمیایی یا تشعشع آسیب ببینند، به آن سوختگی میگویند. سوختگی درجات مختلفی داشته و از خفیف تا شدید دستهبندی میشوند. سوختگی درجه یک حالت خفیف آن بوده و معمولا در حین آشپزی یا اتوکشی اتفاق میفتد.
سوختگی درجه یک لایه بیرونی پوست را تحت تاثیر قرار میدهد. جای سوختگی قرمز و دردناک میشود. زخم این نوع سوختگی سطحی بوده و معمولا نیازی به اقدامات پزشکی ندارد. اما گاهی سوختگی سطحی در سطح بزرگی بوده و ممکن است دردناک باشد. در این شرایط میتوانید به پزشک مراجعه کنید.
علائم سوختگی درجه یک
معمولا علائم سوختگی درجه یک خفیف بوده و در عرض چند روز برطرف میشوند. اما گاهی ممکن است نیاز به درمان داشته باشند. از رایجترین علائم سوختگی درجه ۱ میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- قرمزی شبیه آفتابسوختگی
- درد هنگام لمس ناحیه سوختگی (معمولا تا ۷۲ ساعت ادامه دارد.)
- التهاب جزئی
- خشکی پوست
- خارش
- لایهبرداری پوست (حدود ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از آسیب، لایههای پوست بلند میشود.)
- تغییر رنگ پوست به دلیل لایهبرداری
- در افراد دارای پوست سفید، محل سوختگی در صورت فشار، سفید میشود.
به نقل از healthline دررابطهبا سوختگی درجه یک ناشی از جریان الکتریسیته:
اگر سوختگی درجه یک در اثر جریان الکتریسیته ایجاد شده است، حتما به پزشک مراجعه کنید. زیرا ممکن است این نوع سوختگی بیشتر از آنچه در لایه بالایی نشان داده میشود، به بافت پوست آسیب زده باشد.
چه زمانی باید برای سوختگی درجه یک به پزشک مراجعه کرد؟
سوختگی درجه یک سطحی بوده و معمولا نیازی به درمان ندارد. اما اقدامات فوری میتوانند آسیبهای طولانیمدت و جای زخم را کاهش دهند. اگر دچار هر یک از موارد زیر هستید، به پزشک مراجعه کنید.
- سطح سوختگی بزرگتر از کف دست است.
- یک نوزاد دچار سوختگی درجه یک شده است.
- صورت شما میسوزد.
- در ناحیه تناسلی دچار سوختگی شدهاید.
- همراه با تب یا تغییر رنگ است.
- درد آن با مصرف مسکن کاهش پیدا نمیکند.
- به نظر میرسد، آسیب بیشتر از لایه بیرونی پوست است.
در صورت سوختگی درجه یک به کدام پزشک مراجعه کنیم؟
اگر سوختگی بدن یا صورت شما نیاز به اقدامات پزشکی دارد، باید برای بررسی علائم و درمان به متخصص پوست و مو مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین دکتر پوست در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
علت و عوامل سوختگی درجه یک
دلایل مختلفی ممکن است باعث سوختگی درجه یک شوند. از علل شایع آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- آفتابسوختگی: اگر مدتزمان زیادی زیر نور خورشید باشید و از کرم ضدآفتاب استفاده نکنید، دچار آفتابسوختگی میشوید. اشعه ماورا بنفش خورشید لایه بیرونی پوست را تحت تاثیر قرار داده و باعث قرمزی و خشکی پوست میشود.
- آب جوش یا بخار آب: یکی از علل شایع سوختگی هم در کودکان و هر بزرگسالان سوختن با آب جوش یا بخار آب است. بهعنوانمثال زمان آشپزی ممکن است مایع داغ روی دست یا پا بریزد یا بخار ناشی از مایع داغ دست یا صورت را بسوزاند. گاهی هم حمامکردن با آب خیلی داغ باعث سوختگی میشود. دمای آب باید کمتر از ۴۹ درجه سانتیگراد باشد. دمای بیشتر بهویژه به پوست کودکان آسیب وارد میکند.
- سوختگی با برق: گاهی ممکن است کودکان خردسال به دلیل کنجکاوی دست خود را به پریز بچسبانند، سیم برق را گاز بگیرند یا با وسیله برقی بازی کنند. در این شرایط ممکن است کودک دچار سوختگی با برق یا برقگرفتگی شود.
درمان سوختگی درجه یک
سوختگی درجه یک معمولا با درمانهای خانگی بهبود پیدا میکند. این نوع سوختگی خفیف بوده و نیازی به اقدامات پزشکی ندارد. اما اگر کودک شما دچار سوختگی شده است و نگران زخم او هستید، بهتر است با متخصص اطفال مشورت کنید. همچنین درصورتیکه سوختگی بعد از ۴۸ ساعت بهبود پیدا نکرد یا علائم آن بدتر شد، نیاز به مداخله پزشکی دارد. پزشک باید ابتدا سوختگی را معاینه کند تا موارد زیر بررسی شود.
- سوختگی تا چه حد به لایههای پوست نفوذ کرده است.
- اگر سوختگی بزرگ باشد یا در ناحیه حساسی مانند چشم، بینی یا دهان باشد، نیاز به درمان فوری دارد.
- علائم عفونت مانند چرک، تورم و ترشح باید بررسی شوند.
درمان دارویی سوختگی درجه یک
اگر برای درمان سوختگی درجه یک به پزشک مراجعه کنید، ابتدا پزشک ناحیه آسیبدیده را تمیز میکند. پمادهای موضعی مخصوص سوختگی به کاهش علائم کمک زیادی میکنند. معمولا پزشک پمادهای حاوی آلوئهورا یا عسل را تجویز میکند. اگر درد شدید باشد، استامینوفن یا ایبوپروفن هم تجویز میشود.
دقت داشته باشید که نباید از کورتیکواستروئیدهای موضعی برای درمان سوختگی استفاده کنید. زیرا تحقیقات نشان دادهاند که این داروها هیچ تاثیری روی سوختگی ندارند.
درمان خانگی سوختگی درجه یک
برای بهبود سوختگی درجه یک اقدامات مربوط به درمان خانگی میتواند موثر باشد. در اولین مرحله برای درمان سوختگی، باید لباس، انگشتر یا هر اکسسوری که در تماس با زخم است، خارج کنید. اگر میخواهید زخم خود را در خانه درمان کنید، موارد زیر موثر است.
۱. استفاده از آب خنک
بهمحض سوختگی، ناحیه آسیبدیده را پنج دقیقه زیر آب خنک نگه دارید. این کار باعث میشود، دمای پوست کاهش پیدا کند و تورم کمتر شود. هرچه زودتر پوست آسیبدیده را با آب خنگ بشویید، علائم سوختگی کمتر میشود. اگر آب خنک در دسترس ندارید، هر نوع مایع خنکی میتواند به بهبود علائم سوختگی کمک کند.
ناحیه آسیبدیده را پنج دقیقه زیر آب خنک نگه دارید. این کار باعث میشود، دمای پوست کاهش پیدا کند و تورم کمتر شود.
۲. کمپرس سرد
کمپرس سرد را روی سوختگی قرار دهید. این کار درد و تورم را کاهش میدهد. ۵ تا ۱۵ دقیقه کمپرس را قرار داده و سپس بردارید. توجه داشته باشید که کمپرس یخ یا خیلی سرد میتواند علائم سوختگی را تشدید کند.
۳. محصولات حاوی آلوئهورا
آلوئهورا به تسکین درد سوختگی کمک میکند. برخی محصولات بدون نسخه حاوی آلوئهورا و لیدوکائین هستند. همچنین محصولات حاوی آلوئهورا و عسل در درمان سوختگی درجه یک تاثیر خوبی دارند. بههیچوجه برای بهبود سوختگی از روغن از جمله کره استفاده نکنید. زیرا این روغنها سرعت بهبودی را کاهش میدهند.
جلوگیری از ایجاد اسکار در سوختگی درجه یک
معمولا در سوختگی درجه یک جای زخم باقی نمیماند. سوختگیهایی که به لایه زیرین پوست آسیب میزنند، اسکار ایجاد میکنند. اما بااینحال باید مراقب پوستهای حساس و آسیبدیده بود. زمانی که پوست ناحیه سوخته شروع به لایهبرداری میکند، از کندن آن خودداری کنید. این کار باعث ایجاد درد شده و جای زخم باقی میماند.
ممکن است در طول روند بهبود زخم دچار خارش پوست شوید. سعی کنید تا جای ممکن زخم را نخارانید. زیرا این کار باعث میشود، به پوست آسیب بیشتری وارد شود. در این شرایط میتوانید از مرطوبکننده یا آنتیهیستامینی مانند دیفنهیدرامین استفاده کنید.
زمانی که پوست ناحیه سوخته شروع به لایهبرداری میکند، از کندن آن خودداری کنید.
تیم درمان سوختگی درجه یک متشکل از چه پزشکانی است؟
سوختگی درجه یک معمولا نیازی به درمان ندارد. اما اگر احساس میکنید علائم شدید شده است یا بعد از چند روز بهبود پیدا نکرده است، باید به دکتر پوست مراجعه کنید. درصورتیکه کودک شما دچار سوختگی درجه یک شده است، بهتر است با دکتر اطفال مشاوره داشته باشید.
شما میتوانید برای ارتباط با دکتر پوست یا دکتر اطفال از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره تلفنی با دکتر پوست وجود دارد.
عوارض سوختگی درجه یک
هر نوع سوختگی ممکن است باتوجهبه ابعاد سوختگی و نوع پوست اثرات ماندگاری داشته باشد. همچنین گاهی ممکن است مدیریت نادرست زخم باعث بروز عوارضی شود. البته در سوختگی درجه یک احتمال بروز عوارض زیر بسیار کم است.
- عفونت پوست
- خارش شدید پوست
- درد عصبی
پیشگیری از سوختگی درجه یک
با اقدامات بسیار ساده میتوان از سوختگی درجه یک پیشگیری کرد. سعی کنید همیشه موارد زیر را رعایت کنید.
- همیشه از ضدآفتاب به مقدار لازم استفاده کنید. SPF کرم ضدآفتاب شما باید بیشتر از ۳۰ باشد. این کرم از آفتابسوختگی جلوگیری میکند.
- سعی کنید هنگام آشپزی، قابلمه را روی شعله پشتی قرار دهید. دستگیره قابلمه به سمت مرکز اجاقگاز باشد تا به لباس یا دست شما برخورد نکند.
- کودکان خردسال را از آشپزخانه دور نگه دارید.
- دمای آب نباید بیشتر از ۴۹ درجه سانتیگراد باشد. میتوانید دمای مخزن آب گرم را بهصورت دستی تنظیم کنید.
- تمامی پریزها را با محافظ بپوشانید تا کودک دست نزند.
- وسایلی که استفاده نمیکنید، از برق بکشید.
- کابلهای برق را در جایی قرار دهید که دست کودک به آنها نرسد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
سوختگی درجه یک خفیفترین نوع سوختگی است. در این وضعیت فقط لایه بیرونی پوست تحت تاثیر قرار میگیرد. عوامل مختلفی مانند قرارگرفتن زیر نور آفتاب به مدت طولانی، سوختن با آب جوش یا بخار آب و سوختگی با جریان الکتریسیته باعث سوختگی درجه ۱ میشوند. این نوع سوختگی معمولا علائم کوتاهمدتی مانند قرمزی، درد، التهاب خفیف، خشکی پوست و لایهبرداری ایجاد میکند. معمولا درد در کمتر از ۷۲ ساعت از بین میرود.
برای درمان سوختگی درجه یک معمولا نیازی به اقدامات پزشکی نیست. اما اگر ابعاد سوختگی زیاد است، علائم بعد از چند روز برطرف نشده یا بدتر شده است یا یک نوزاد دچار سوختگی شده است، باید به پزشک مراجعه کنید. متخصص، پوست را معاینه کرده، زخم را تمیز میکند و پماد و داروی مسکن تجویز میکند.
درمانهای خانگی میتوانند در تسکین سوختگی درجه ۱ موثر باشند. بلافاصله بعد از سوختگی، آن را زیر آب خنک بگیرید. کمپرس سرد هم به بهبود درد کمک میکند. البته نباید از کمپرس یخ استفاده کنید. زیرا سرمای شدید به پوست آسیب بیشتری میزند. پمادهای حاوی آلوئهورا و عسل هم میتوانند به تسریع درمان کمک کنند.
اگر دچار سوختگی درجه یک شدهاید، میتوانید برای درمان سریعتر آن با دکتر پوست و مو مشورت کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو علاوه بر تعیین وقت حضوری، با پزشک بهصورت تلفنی یا آنلاین در ارتباط باشید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
پسرم لپش خورده بخاری سوخته بردم متخصص پماد داد ولی الان یکم ورم داره طبیعه این ورم؟نگرانم
سلام
بله، بعد از سوختگی، کمی ورم در ناحیه آسیبدیده میتواند طبیعی باشد، زیرا پوست در حال واکنش به آسیب و بهبودی است. با این حال، اگر ورم شدیدتر شد، قرمزی گسترش یافت، تاولهای بزرگ ایجاد شد یا علائمی مانند تب یا ترشح از زخم ظاهر شد، بهتر است دوباره به پزشک مراجعه کنید، زیرا ممکن است نشانه عفونت باشد. در این مدت، از پماد تجویز شده طبق دستور پزشک استفاده کنید و ناحیه را تمیز و خشک نگه دارید.
پس لپش خورده بخاری سوخته
من هفت روزه پای چپ بالای مچ پا وزیر زانو از سمت چپ وران سمت چپ و روی پای راستم که تاوول شدید داره وزیر ران راستم و روی سینه راستم که الان تاوول نداره خشک شده دکتر پماد سیلور سولفاد یارین وپماد موپیروسین برام نوشته فقط روی پای چپم تاوولش خشک نشده البته کپسول خشک کننده هم برام تجویز شده حمام اگر برم ضرر ندارد برام لطفا
سلام، ورم و تاولهای شما ممکن است به دلیل عفونت یا التهاب ایجاد شده باشد. استفاده از پمادهایی مانند سیلور سولفادیازین و موپیروسین به کاهش عفونت کمک میکند، اما هنوز ممکن است فرآیند بهبودی به زمان نیاز داشته باشد. در مورد حمام رفتن، معمولاً تا زمانی که تاولها به طور کامل خشک نشدهاند یا پوست به درستی ترمیم نشده است، از شستن مناطق آسیبدیده با آب گرم و صابون خودداری کنید تا از تحریک بیشتر یا گسترش عفونت جلوگیری شود.
من پسرم انگشتش به یک چیز داغ خورد نوکش قرمز شده و تاول زده چیکار کنم زودی تاول برطرف بشه و کسی نفهمه