فهرست مطالب
علت جوش صورت در سنین مختلف چیست؟ آیا تا به حال شدهاست بخواهید به مهمانی مهمی بروید و یک جوش زشت و آزاردهنده بر روی صورت شما جای بگیرد؟ کمتر دختر یا پسری را میبینیم که در دوران بلوغ با این زائدههای نازیبای پوستی مواجه نشدهباشند. اگر خوش شانس باشید و اسکار یا جای جوشها بر روی پوست شما باقی نماندهباشد. اما بهترین روش درمان جوشهای صورت چیست؟ برای درمان قطعی آکنه باید به متخصص پوست مراجعه کنید. میتوانید از دکترتو اولین نوبت دکتر پوست را دریافت کنید و درباره آن با بهترین متخصصها مشورت کنید.
آکنه یا جوش صورت چگونه به وجود می آید؟
جوش صورت به انگلیسی یا آکنه بدن به انگلیسی acne یکی از انواع بیماری های پوستی است و وقتی به وجود میآید که منافذ فولیکولهای مو با چربی و سلولهای مردهی پوست بستهشوند. این فرآیند اغلب باعث ایجاد جوشهای سرسیاه یا کورک یا جوشهای سرسفید میشود و معمولا روی صورت، پیشانی، قفسهی سینه، پشت قفسهی سینه و شانهها میشود. آکنه اغلب در میان نوجوانان شایع است، گرچه ممکن است آکنه همهی سنین را درگیر کند.
با اینکه درمانهای موثری وجود دارند، آکنه ممکن است مقاوم باشد. کورکها و برآمدگیها به آرامی بهبود مییابند و هنگامی که یکی در حال از بین رفتن است، به نظر میرسد بقیه در حال رشد هستند. بسته به شدت درگیری پوست بدن، آکنه میتواند باعث استرس روحی و اسکار (اثر به جا مانده از زخم یا جوش یا هر عارضهی پوستی) روی پوست شود. هرچه زودتر درمان شروع شود، ریسک مشکلات ذکر شده کمتر میشود.
فرق آکنه با جوش چیست؟
آکنه به یک بیماری پوستی وسیعتر اشاره دارد که با مسدود شدن منافذ، التهاب و ایجاد انواع مختلف لکهها مشخص میشود. می تواند در نواحی مختلف بدن از جمله صورت، سینه، پشت و شانه ها ظاهر شود. آکنه در بیشتر موارد مزمن است و شامل جوشهای مکرر میشود.
از طرف دیگر، جوشها نوع خاصی از لک هستند که در نتیجه آکنه ایجاد میشوند. آنها التهاب یا عفونتهای کوچک پوست هستند که معمولاً به صورت برجستگیهای قرمز برجسته با مرکز سفید یا زرد ظاهر میشوند. جوشها به دلیل انسداد فولیکولهای مو با روغن، سلولهای مرده پوست و باکتریها ایجاد میشوند. آنها یکی از اشکال ضایعات آکنه هستند و میتوانند به صورت جداگانه یا خوشهای ایجاد شوند.
به طور خلاصه، آکنه یک بیماری پوستی گستردهتر است که با بسته شدن منافذ و التهاب مشخص میشود، در حالی که جوشها نوع خاصی از لک هستند که در هنگام بروز آکنه ایجاد میشوند. جوش ها تنها یک جنبه از شرایط کلی آکنه هستند.
علائم جوش صورت چیست؟
علائم آکنه بسته به شدت آن متفاوت است؛
- جوشهای سرسفید؛ منافذ پرشده و بسته.
- جوشهای سرسیاه؛ منافذ پرشده و سرباز.
- پاپولها؛ برآمدگی های دردناک قرمز کوچک.
- کورک (پاسچول)؛ پاپولهایی هستند که در راس آنها چرک وجود دارد و میتواند از علائم مشکلات هورمونی باشد.
- ندولها؛ برجستگیهای دردناک، بزرگ و سفت در سطح زیرین پوست.
- زوائد کیستیک؛ برجستگیهای دردناک پر از چرک در سطح زیرین پوست.
علت جوش صورت چیست؟ (جوش صورت نشانه چیست؟)
دلایل جوش صورت متعدند. چهار فاکتور اصلی باعث آکنه میشوند؛
- تولید بیش از حد چربی
- فولیکولهای مو پر و بستهشده با چربی و سلولهای مرده پوست
- باکتریها
- فعالیت بیش از حد نوعی هورمن (آندروژنها)
آکنه معمولا روی صورت، پیشانی، قفسه سینه، پشت قفسه سینه و شانهها دیده میشود، زیرا این نواحی پوست بیشترین غدد چربی را دارند. فولیکولهای مو با غدد چربی مرتبط هستند. دیواره فولیکول ممکن است بزرگ شود و یک جوش سرسفید بسازد. یا به سطح باز باشد و تیره شود و باعث ایجاد جوش سرسیاه شود.
جوش سرسیاه ممکن است مانند وجود آلودگی در منافذ به نظر برسد. اما در واقع منفذ با باکتریها و چربی، که بعد از اینکه در معرض هوا قرارگرفته به رنگ قهوهای درآمده، پر شده است.
جوش کورک لکههای قرمز با مرکز سفید هستند که در اثر التهاب یا عفونت فولیکولهای موی مسدود، ایجاد میشوند. انسداد و التهابی که به صورت عمقی درون فولیکول مو پیشرفتکند ضایعات کیستیک را در سطح زیرین پوست میسازد. سایر منافذ پوست، که خروجی غدد عرق هستند، معمولا در آکنه درگیر نمیشوند.
۱. علت زیاد شدن جوش صورت چیست؟
موارد زیر میتوانند جوش را بدتر کنند و علت جوش زدن یهویی کل بدن باشند؛
- هورمونها؛ آندروژنها هورمونهایی هستند که در دخترها و پسرها طی بلوغ افزایش مییابند و باعث بزرگشدن غدد چربی و ساخت بیشتر چربی پوست میشوند. تغییرات هورمونی که با بارداری و مصرف قرصهای ضدبارداری مرتبط است نیز میتواند تولید چربی پوست را تحت تاثیر قرار دهد.
- داروها؛ برای مثال داروهایی که حاوی کورتیکواستروئیدها، تستسترون یا لیتیوم هستند میتوانند آکنه را بدتر کنند.
- رژیم غذایی؛ مطالعات نشان دادهاند که فاکتورهای غذایی خاصی از جمله شیرخشک و غذاهای غنی از کربوهیدرات، مانند نان، چیپس و دونات، ممکن است آکنه را بدتر کنند. شکلات از مدتها قبل به عنوان عامل تشدیدکننده جوش در نظر گرفته شدهاست.
- استرس؛ میتواند جوش را بدتر کند.
۲. علت جوش صورت در سن بالا چیست؟
دلایل بسیاری میتواند علت ایجاد جوش در سنین بالا و جوش هایی که سر ندارند باشد. در ادامه به برخی از آنها اشاره کردهایم؛
- استفاده از قرصها و داروهای هورمونی برای روشهای جلوگیری از باردرای
- وارد فاز یائسگی شدن در سنین ناباروری و بعد از اتمام دورهی قاعدگی
- استرس و اضطراب به تنهایی میتوانند یکی از مهمترین فاکتورها برای ابتلا به آکنه به خصوص جوشهای صورت باشند.
- استفاده از برخی داروها مثل لیتیوم، داروهای ضد تشنج و کورتیکواستروئیدها میتوانند باعث ایجاد آکنه حتی در سنین بالای ۷۰ سال بشوند.
در افراد با سن بالا، شروع ناگهانی آکنهی شدید ممکن است نشانه بیماری زمینهای باشد که نیاز به بررسی پزشکی دارد. سازمان غذا و دارو آمریکا هشدار دادهاست که برخی لوسیونها و پاککنندههای بدون نسخه و سایر محصولات پوستی میتوانند باعث واکنشهای جدی شوند. این نوع واکنش نسبتا نادر است، بنابراین آن را با قرمزی، تحریکپذیری یا خارش در محلی که داروها یا محصولات را استفادهنمودهاید اشتباهنگیرید.
۳. علت جوش صورت در خانم ها چه چیزی است؟
طبق مطالعاتی که انجام شدهاست، خانمها معمولا در دورههای مختلفی از زندگی خود جوش میزنند و این علتهای مختلفی دارد. برخی از این علتها شامل موارد زیر هستند؛
- استفاده از روشهای جلوگیری از بارداری به روش هورمونی. هنگامی که هورمونها در بدن زن کم و زیاد میشوند، احتمال ایجاد جوش به خصوص جوش صورت بیشتر میشود.
- یائسه شدن؛ یکی از مهمترین دورههای تغییر هورمونی، دورهی یائسگی است.
- بلوغ و پریود؛ زمانی که یک دختر به سن بلوغ میرسد، میزان هورمونها در بدن او تغییرات فاحشی میکند که میتواند تاثیرات بسیاری بر پوست او بگذارد. یکی از این تغییرات ایجاد آکنه است. در دوران بلوغ میزان هورمونهای مردانه در بدن دختران جوان زیادتر میشود که میتواند یکی از علتهای ایجاد جوش باشد.
- آرایش یکی دیگر از موارد مهم ایجاد جوش است. استفاده از مواد شیمیایی و آرایشی پوست را مستعد ابتلا به جوش میکند.
- سابقهی خانوادگی و استرس از دیگر فاکتورهای مهم هستند که بین هر دو جنس مشترک هستند.
برای بسیاری از زنان آکنه تا دههها مقاوم است و معمولا یک هفته پیش از قاعدگی شعلهور میشود. این نوع آکنه میتواند در خانمهایی که قرصهای ضدبارداری مصرف میکنند بدون درمان اختصاصی برطرف شود.
۴. علت جوش های ریز صورت چیست؟
گاهی در پیشانی برخی از افراد (یا در بخشهای دیگر صورت یا بدن آنها) جوشهای ریزی را میبینیم که همه کنار هم قرار دارند و سطحی ناصاف در روی پوست ایجاد میکنند. علت جوش ریز صورت و جوش بدون چرک چیزی نیست جز بسته شدن و بلوکه شدن غدد سباسه. زمانی که درون این غدد مقدار زیادی سبوم، باکتری و یا پوست مرده تجمع پیدا کند، بسته میشوند.
۵. آیا کبد و جوش صورت به هم ارتباط دارند؟
جالب است بدانید که نشانه های کبد چرب و جوش صورت با هم همراه میشوند. طبق آنچه که در مطالعات متنوع گفتهشدهاست، هر آنچه که میخورید توسط کبد شما تصفیه میشود. زمانی که کبد شما مواد نامناسب و ناسالمی را تصفیه کند بر روی پوست شما هم تاثیر میگذارد.
بسیاری از تظاهرات پوستی، از جوش گرفته تا پسوریازیس، میتوانند تحت تاثیر کبد قرار بگیرند. بنابراین اگر پوست شما شرایط خوبی ندارد، گاهی بد نیست که به متخصص گوارش و کبد هم مراجعه کنید. شاید چارهی کار دست آنها باشد.
۶. علت جوش های ریز چرکی روی صورت چیست؟
علت ناگهانی جوش های ریز صورت یا جوش های پر از آب معمولا ترکیبی از موارد زیر است:
- تولید بیش از حد روغن: تولید بیش از حد روغن (سبوم) توسط غدد چربی یکی از عوامل اصلی ایجاد جوش های کوچک روی صورت است.
- باکتریها: به ویژه پروپیونی باکتریوم آکنه، روی پوست میتواند صورت پر از جوش ایجاد کرده و علت آکنه در بدن باشند.
- تغییرات هورمونی: نوسانات سطح هورمونها، به ویژه در دوران بلوغ، قاعدگی، بارداری یا اختلالات هورمونی، میتواند تولید چربی را افزایش دهد و پوست را مستعد ایجاد جوش کند.
- سلولهای مرده پوست: زمانی که سلولهای پوست به درستی ریزش نکنند، تجمع یافته و فولیکولهای مو را مسدود میکنند.
درمان جوش صورت چیست؟
جوش صورت درمانهای مختلفی دارد که برخی از آنها را در ادامه آوردهایم. برای رفع جوش صورت یا درمان جوش صورت میتوان از روشهای مختلف زیر استفاده کرد.
۱. دارو برای جوش صورت
یکی از راههای درمان جوش صورت استفاده از دارو است. در ادامه به معرفی تعدادی قرص برای جوش صورت پرداختهایم. میتوان با برخی داروهای بدون نسخه، مراقبتهای پوستی مناسب و سایر تکنیکهای مراقبت از خود با آکنه مبارزه کرد.
قرص ویتامین e برای جوش صورت خوب است؟
یکی از مهمترین و کمضررترین داروهایی که میتواند به بهبودی جوش صورت کمک کند، ویتامین E است. این ویتامین میتواند به خوبی پوست را بهبود ببخشد و در سلامت آن موثر باشد.
عوارض قرص راکوتان برای جوش صورت چیست؟
از دیگر قرصهای معمولی که برای درمان جوش صورت استفاده میشود، قرص راکوتان است. داروی ایزوترتینوئین (Isotretinoin) از مشتقات ویتامین A است و برای رفع جوشهای زیاد و شدید پوست کاربرد دارد. البته بهتر است که از این دارو در وضعیتهای بد پوستی استفاده کنید، نه اینکه برای هر جوشی از راکوتان کمک بگیرید.
اگر میخواهید از راکوتان برای درمان جوشهای خود استفاده کنید، حتما از مشاوره دارویی دکترتو کمک بگیرید و سرخود از این دارو استفاده نکنید که با عوارض آن مواجه خواهید شد.
از عوارض راکوتان میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
- سردرد
- خشکی پوست
- خشکی لبها و چشمها و مخاط بینی
- ریزش مو
- درد عضلانی
- حساسیت به نور
- احساس خارش و خشکی گلو
پماد تریامسینولون اِن اِن برای جوش صورت مفید است؟
توجه داشتهباشید که این پماد میتواند جوش را تحریک و تشدید کند. بنابراین معمولا متخصصها از این دارو برای بهبود جوشهای صورت استفاده نمیکنند. احتمالا این دارو برای عارضههای دیگر که همراه با جوش هستند تجوز میشوند، در غیر اینصورت باید با متخصص پوست در این باره مشورت کنید و سرخود به هیچ عنوان از ان ان برای بهبودی جوش صورت استفاده نکنید.
پماد زینک برای جوش صورت خوب است؟ (ضد آکنه چیست؟)
پماد برای جوش صورت کاربرد زیادی دارد. شنیدهایم که پماد زینک برای جوش صورت خوب است. اما آیا همین طور است؟ اگر آری، پماد زینک اکساید چه مدت باید روی پوست بماند؟ پماد زینک به علت خاصیتهای مختلفی که دارد، برای بهبود علائم جوش کاربرد دارد. زینک اکساید تقسیم سلولی را تحریک میکند، بهبودی زخم را تسریع میکند و برای فعالیت آنزیمها مفید است.
از پماد زینک میتوان برای درمان جوشهای سرسیاه، پاپول، جوشهای سرسفید و جوشهای چرکی کمک گرفت. برای استفاده از پماد زینک اکساید برای رفع جوش، باید لایهی نازکی از آن را روی پوست بمالید. میتوانید پماد را شب روی پوست خود بمالید و صبح آن را بشویید. اما مدت زمان ماندن این پماد بر روی پوست بستگی به ضایعه و انتظار شما از بهبودی پوست دارد.
۲. محافظت از صورت در مقابل نور خورشید برای درمان جوش های ریز صورت
نکتهی قابل توجه این است که از پوست خود در مقابل آفتاب محافظتکنید. در برخی افراد نور خورشید آکنه را بدتر میکند و برخی داروهای آکنه پوست را به اشعهی خورشید حساس میکنند. درصورتی که چنین داروهایی مصرف میکنید از مرطوب کنندههای بدون چربی دارای ضدآفتاب استفادهکنید.
۳. زالو درمانی برای جوش صورت
زالوها با مکش خود به تمیزکردن خون و برطرف کردن جوشها کمک میکند. همچنین زالو با فرستادن هیستامین به داخل خون، آن را رقیق میکند و پاکسازی را انجام میدهد.
۴. لیزر جوش صورت
لیزر یکی از راههای درمانی از بین بردن جای جوش است که باعث بهبود جوش و جای جوش میشود. درمان با لیزر، با از بین بردن چربیهای مولد آکنه و میکروارگانیسمهایی که مولد جوش هستند به بهبود جوش کمک میکند.
۵. لایه برداری صورت پر جوش
لایه برداری پوست برای بهبود جای پوستها و رفع اسکار آنها نقش دارد. این روش ساخت سلولها را تحریک میکند و بافت مردهی پوست را برمیدارد.
۶. پاکسازی پوست و جوش شدید صورت (درمان سریع آکنه)
پاکسازی پوست یکی دیگر از روشهای از بین بردن جای جوش و درمان جوش سرسیاه است که هم در منزل با مواد طبیعی و هم در کلینیک به صورت فیشال عمقی انجام میشود.
۷. میکرونیدلینگ جوش های غیر طبیعی
کسانی که با لایه برداری نتوانستهاند جای جوشها و اسکار آنها را برطرف کنند، میتوانند با استفاده از میکرونیدلینگ بسیاری از لکهها و اسکارهای پوستی را برطرف کنند و از شر جوشها خلاص شوند. این روش حتما باید توسط متخصص پوست و با مشورت او انجام شود.
۸. درمان جوش های ریز و طولانی مدت توسط پزشک
متخصص پوست میتواند به کنترل آکنه، جلوگیری از اسکار یا سایر آسیبهای پوستی کمککند. داروهای آکنه با کاهش تولید چربی، افزایش ساخت و ساز سلولهای پوستی، مبارزه با عفونتهای باکتریایی یا کاهش التهاب که به کاهش اسکار کمک میکند، عمل میکنند. اغلب داروهایی که برای درمان آکنه تجویز میشوند تا ۴ یا ۸ هفته اثری ندارند و پوست ممکن است قبل از اینکه بهبود پیداکند، بدتر شود.
ممکن است ماه ها یا سالها طول بکشد تا پوست به طور کامل پاک شود. رژیم درمانی که پزشک پیشنهاد میکند به سن بیمار، نوع و شدت آکنه و چیزی که بیمار تمایل به استفاده دارد، وابسته است. داروهای موضعی ضد آکنه داروهای رتینوئید و شبه رتینوئید، آنتیبیوتیکهای موضعی، سالیسیلیک اسید و آزلائیک اسید و داپسون را شامل میشوند. داروهای خوراکی شامل آنتیبیوتیکها، ضدبارداریهای ترکیبی خوراکی، مواد ضد آندروژن و ایزوترتینوئین، هستند.
روش درمان خانگی جوش صورت چگونه است؟
برخی از نکات بهداشتی زیر در منزل میتواند کمک بسیاری به کاهش جوش صورت بکند. درمان خانگی جوش صورت شامل نکات بهداشتی و برخی ترفندهای خانگی هستند که در ادامه آنها را آوردهایم.
۱. نکات بهداشتی در خانه برای درمان جوش
برای جلوگیری از زائده پوستی، دو بار در روز با دستانتان صورت خود را با صابون ملایم و آب گرم بشوئید. همچنین بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:
- اگر جوش اطراف خط موها وجود دارد موها را هر روز با شامپو بشویید و اگر پوست ناحیه درگیر را اصلاح می کنید این کار را با ملایمت انجام دهید.
- همچنین از محصولات آکنه بدون نسخه برای خشککردن چربی اضافی و بهبود لایهبرداری استفادهکنید. اگر بعد از استفاده از محصولات پوستی، غش، دشواری در تنفس، تورم چشم، صورت، لبها یا زبان، یا گرفتگی گلو، احساس کردید، سریعا به اورژانس مراجعه کنید.
- ضمنا با صلاحدید پزشک از محصولات دارای بنزوئیل پراکسید، سالیسیلیک اسید، گلیکولیک اسید یا آلفا هیدروکسی اسیدها که میتوانند به آکنه خفیف تا متوسط کمک کنند، نیز میتوان استفاده کرد.
- توجه داشتهباشید که از تحریک کنندههای پوستی دوری کنید.
- به علاوه از لوازم آرایشی، ضدآفتابها، محصولات حالت دهندهی مو یا پوشانندههای آکنهی چرب و روغنی دوری کنید.
- محصولات دارای برچسب بر پایهی آب (water-based) یا محصولاتی که باعث ایجاد آکنه نمیشوند (noncomedogenic) استفادهکنید.
۲. ماسک صورت برای رفع جوش
برخی از ماسکهای طبیعی میتوانند یکی از درمانهای خوب خانگی برای رفع جوش باشند. انواع ماسک صورت برای رفع جوش و رفع جای جوش وجود دارند که میتوانید از آنها بهره ببرید.
ماسک عسل و دارچین، درمان جوش چرکی
یک پیشنهاد فوقالعاده برای شما داریم. عسل و دارچین یکی از ماسکهای خانگی است که میتوان از آنها برای بهبود جای جوش و تسریع بهبودی خود جوشها استفاده کرد. حتما میدانید که عسل ضد باکتریال است و یکی از دلایلی که جوش بر روی صورت شما ایجاد میشود، باکتریها و میکروبها هستند.
دارچین هم میتواند یک پاککنندهی فوق العاده باشد و از طرف دیگر دارچین ساخت سلولها را تحریک میکند و بازسازی بافت را بهبود میبخشد. چه چیزی بهتر از یک ماسک طبیعی و ارزان؟ این ماسکها را میتوان در خانه تهیه کرد و از آن به عنوان یک روش ارزان و سریع برای زیبایی چهره استفاده کرد.
یکی از مهمترین مواردی که میتوان آن را در این ماسک در نظر گرفت، از بین بردن جای جوش و محدود کردن سرعت رشد جوش است. پس شما اگر گاهی اوقات از این ماسک برای صورت خود استفاده کنید، پوست شما به سلامت بهتری خواهد رسید.
ماسک روغن زیتون، از بین بردن جوش صورت در یک روز
بیایید یک ماسک دیگر را نیز یاد بگیرید! روغن زیتون! در خانهی بیشتر ما روغن زیتون موجود است و از آن برای سالاد و گاهی حتی آماده کردن و پختن مواد غذایی استفاده میکنیم. جالب است بدانید که استفادههای دیگری هم میتوانید از روغن زیتون بکنید و آن تهیه ماسک صورت مناسب برای درمان و پیشگیری از جوش است.
روغن زیتون و آبلیمو میتوانند برای ضدعفونی کردن و از بین بردن التهاب پوست موثر باشند. البته که روغن زیتون چربی پوست را در حدی طبیعی نگه میدارد که طبیعی باشد و این خود به کاهش تعداد جوشها کمک میکند. میتوانید روغن زیتون را با آبلیمو ترکیب کنید و بر روی پوست خود قرار دهید و یا آن را با زردچوبه مخلوط کنید.
روغن زیتونی که همراه با زردچوبه استفاده میشود، میتواند برای پاکسازی پوست کاربرد داشتهباشد. اگر میخواهید که پوست خود را با مواد طبیعی پاکسازی کنید، میتوانید از مواد طبیعی مانند زردچوبه و روغن زیتون کمک بگیرید.
ماسک روغن درخت چای، قاتل جوش صورت
تا کنون نام روغن درخت چای به گوش شما رسیده است؟ برای تهیه این روغن میتوانید از عطاریها اقدام کنید. روغن درخت چای میتواند در کاهش چربی صورت اثرگذار باشد.
یکی از مواردی که در ایجاد جوش و آکنه موثر است، چربی پوست است که زمانی که زیاد میشود باعث چسبیدن گرد و خاک و میکروبها به سطح پوست میشود و این باعث از بین رفتن سلامت پوست میشود. هنگامی که چربی پوست در حد طبیعی و نرمال باشد، مطمئن باشید که تعداد جوشهای صورت شما کاهش پیدا میکنند.
۳. استفاده از خمیردندان برای درمان جوش
خمیر دندان به طور طبیعی برای درمان جوش کاربرد ندارد و در جایی از این کرهی خاکی هم خوددرمانی با خمیردندان دیده نشدهاست. اما در دوستان و آشنایان حتما چنین چیزی به گوش شما رسیدهاست که میتوان با خمیردندان به درمان جوشها پرداخت!
با خمیر دندان باید کمی دست به عصا پیش بروید. خمیر دندان میتواند معجزه آسا و یا آسیب رسان باشد. این که کدام اثر را بر روی پوست و جوش شما داشته باشد، کاملا بستگی به جنس پوست شما دارد. در واقع خمیردندان به علت مواد مختلفی که در خود دارد میتواند آسیبهایی به پوست بزند و آن را بیش از اندازه خشک کند. اگر پوست شما چرب باشد، خمیر دندان میتواند انتخاب خوبی برای جوشهای چربی بر روی پوستهای چرب باشد! اما چرا؟
خمیردندان خشک کننده است. پوست شما را خشک میکند. زمانی که پوست بیش از اندازه خشک شود میتواند تحت تاثیر عوامل مختلف قرار بگیرد و تحریکپذیر شود. پوست تحریک پذیر به سادگی ملتهب میشود و میتواند آسیب ببیند. اما جوشهای چرب را میتوان با استفاده از خمیردندان بهبود بخشید.
۴. آبلیمو و درمان لک صورت
آبلیمو، این عصارهی معجزهآسا میتواند پوست شما را در وهلهی اول از چنگال جوشها نجات دهد. اگر میخواهید در کوتاهترین زمان ممکن، پوستی که در حال جوش زدن است را تحت کنترل قرار دهید، میتوانید مقداری آبلیمو بر روی جوش بمالید. آبلیمو مادهای است که معجره میکند و تا حد امکان از چرکی شدن جوش جلوگیری میکند.
آبلیمو همراه با عسل هم میتواند انتخاب خوبی برای پوست باشد. ماسک آبلیمو و عسل را بالاتر به شما معرفی کردیم. همچنین آبلیمو را با روغن زیتون هم ترکیب میکنند و یک پاک کنندهی مناسب و فوقالعاده برای پوست میسازند. این ماسک را نیز بالاتر به شما معرفی کردیم و میتوانید از آنها استفاده کنید.
۵. یخ برای تخلیه جوش
آیا بر روی پوست شما یک جوش زشت در حال سر بیرون آوردن است؟ نگران نباشید! میتوانید با یک یخ کوچک و مهربان این جوش عصبانی را بر سر جای خود بنشانید! هنگامی که پوست شما به تازگی جوش زدهاست، یک کیسه فریزر بردارید و درون آن چند قطعه یخ بریزید و یک کمپرس سرد تهیه کنید.
سپس به دور کیسه یک حوله بپیچید و این کمپرس را بر روی پوست ملتهب خود فشار دهید. بهتر است که در عرض چند ساعت هر از چند گاهی ۳ تا ۴ دقیقه این کمپرس را بر روی جای جوش و اطراف آن قرار دهید.با این کار میتوانید از التهاب پوست و بزرگتر شدن جوش جلوگیری کنید. این کار را تکرار کنید تا التهاب پوست شما کاهش پیدا کند و آرام بگیرد.
۶. خمیر آسپیرین و درمان جای جوش
هر ایرانی در جعبه داروهای خود آسپرین دارد. این داروی ضد التهاب غیر استروئیدی برای کاهش درد و رقیق کردن خون کاربرد دارد. از طرفی آسپیرین حاوی سالیسیلیک اسید است که برای از بین بردن چربی اضافی و بافت مرده بینظیر عمل میکند. این ویژگیها برای شما جالب نیستند؟ آری! مثل اینکه اینها همان ویژگیهایی هستند که برای یک پوست در حال جوش زدن ضروری است!
پس آماده شوید و یک یا دو قرص آسپیرین را بردارید و آنها را با ته قاشق، له کنید. سپس چند قطره آب به آنها اضافه کنید و یک خمیر کوچک آسپیرین تهیه کنید. این خمیر را بر روی جوش خود قرار دهید و ۱۰ تا ۱۵ دقیقه آن را بر روی پوست خود رها کنید. زمانی که آسپرین بر روی جوش قرار میگیرد، التهاب جوش را کم میکند و از درد آن نیز میکاهد. همچنین دورهی جوش کوتاهتر میشود و در زمان سریعتری از بین میرود.
انواع جوش صورت کدامند؟
آکنه میتواند به اشکال مختلف از جمله آکنه پوست سر، آکنه کیستیک، آکنه روزاسه، آکنه ندولار، آکنه ولگاریس، آکنه ژنیتال و آکنه قارچی و آکنه تناسلی ایجاد شود. هر نوع دارای ویژگیهای خاص خود است و میتواند در نواحی مختلف بدن ظاهر شود. جوشها نیز به انواع مختلف زیر تقسیم میشوند؛
انواع جوش صورت | علائم آکنهها |
---|---|
آکنه خفیف | اگر بیمار کمتر از ۲۰ جوش سرسیاه یا سرسفید، کمتر از ۱۵ تورم ملتهب، یا به طور کل کمتر از ۳۰ ضایعه داشتهباشد در این گروه قرار میگیرد. این نوع آکنه معمولا با درمانهای موضعی بدون نسخه بهبود مییابد. |
آکنه متوسط | اگر بین ۲۰ تا ۱۰۰ جوش سرسیاه یا سرسفید، ۱۵ تا ۵۰ تورم ملتهب، یا به طور کل ۳۰ تا ۱۲۵ ضایعه وجود داشتهباشد، آکنه متوسط است. این جوش به دارو نیاز دارد و ممکن است مدت طولانی برای تاثیر داروها زمان لازم باشد و حتی آکنه قبل از بهبود بدتر شود. |
آکنه شدید ندولوکیستیک | افرادی که دچار این نوع آکنهاند، کیستها و ندولهای متعدد ملتهب دارند. آکنه ممکن است قرمز تیره یا بنفش شود و در بیشتر موارد اسکار به جا میگذارد. درمانهای متخصص پوست ممکن است به کاهش اسکارگذاری کمک کند. حتی ممکن است پزشک مستقیما کورتیکواستروئید به ندولها و کیستها تزریق کند تا ابعاد آن و درد و التهاب کاهش یابد. |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
آکنه یک بیماری شایع پوستی است که با جوش صورت، جوش سرسیاه، سرسفید و سایر لکها روی پوست مشخص میشود. این اتفاق در درجه اول به دلیل تولید بیشازحد چربی (سبوم) توسط غدد چربی رخ میدهد که میتواند با سلولهای مرده پوست مخلوط شده و فولیکولهای مو را مسدود کند. این فرآیند محیطی را ایجاد میکند که باعث رشد باکتری و التهاب و تشکیل آکنه میشود.
اگر روی صورت شما جوشهایی ایجاد شد که ناراحتتان کرد، میتوانید استرس و نگرانی را کنار بگذارید و با دریافت نوبت دکتر پوست، برای درمان جوشها اولین قدم را بردارید. برای دریافت نوبت فوق تخصص پوست و مو به سایت نوبتدهی آنلاین دکترتو مراجعه کنید تا به لیستی از دکترهای سرشناس و با مهارت بالا در تخصص پوست دسترسی داشته باشید. در سایت دکترتو امکان مشاوره با دکتر پوست آنلاین یا مشاوره متنی و تلفنی نیز برای شما قرار دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام خسته نباشید من ۱۵ سالمه و کلا جوش داشتم ولی یهو تو این دو روز لپام و گونه هام پر جوش شده که بعضی هاش دردناک هورمونم هم به مشکل نخورده ازمایشینا دادم و منافذ باز هم ندارم
روتین پوستی سالم و خوب دارم و لوازم ارایشی استفاده نمی کنم
خیلی بد شده لپم. از پوستم در برابر افتاب هم محافظت می کنم چرا اینجوری شده
راه درمانش چیه
سلام
جوشهای دردناک و ناگهانی در نواحی صورت، به خصوص در لپها و گونهها، ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد، حتی اگر هورمونها و روتین پوستی شما مشکلی نداشته باشد. این جوشها ممکن است به دلیل تغییرات در وضعیت پوست، استرس، تغذیه، یا استفاده از برخی محصولات بهداشتی رخ دهند. در این حالت، توصیه میشود که به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید تا علت دقیق جوشها مشخص شود. علاوه بر این، شما میتوانید از محصولات ضد جوش غیرکمدوژنیک (که منافذ پوست را مسدود نمیکنند) استفاده کنید و برای کاهش التهاب از ژلهای حاوی اسید سالیسیلیک استفاده کنید. (با تجویز پزشک) همچنین باید از دست زدن به پوست خود و فشار دادن جوشها خودداری کنید تا عفونت و التهاب بیشتر نشود. اگر تغذیه شما دچار تغییرات عمده شده یا استرس بیشتری را تجربه میکنید، بهتر است این موارد را نیز بررسی کنید.
متخصص پوست و مو