هفته ۲۱ بارداری، علائم و باید و نبایدهای این هفته

آنچه در این مقاله می‌خوانید

در هفته بیست و یکم بارداری جنین حدود 18 سانتی‌متر است و سیستم گوارشی رشد می‌کند. شما ممکن است دچار تورم مچ پا یا حتی واریس شوید. در سونوگرافی سه‌ماهه دوم بارداری تمامی اندام‌های جنین بررسی می‌گردد.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 8 دقیقه
هفته بیست و یکم بارداری

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

در هفته ۲۱ بارداری شما وارد نیمه دوم دوران حاملگی شده‌اید. در این هفته حرکات جنین را بیشتر احساس می‌کنید و ممکن است دیگران هم با لمس شکم شما حرکات را متوجه شوند. اگر در هفته بیست و یکم بارداری هستید یا چند روز دیگر وارد این مرحله می‌شوید، در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح می‌دهیم که هفته بیست و یکم حاملگی چگونه است؟ کدام علائم ظاهر می‌شود و کدام علائم از بین می‌روند؟ چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟ جنین در این هفته چه وضعیتی دارد و چقدر رشد می‌کند؟ بدن شما دچار چه تغییراتی شده و شکم چقدر بزرگ می‌شود؟ کدام آزمایش‌ها در این هفته انجام می‌شود؟ این آزمایش‌ها برای چه افرادی ضروری است؟ با رعایت چه نکاتی می‌توان به سلامت جنین کمک کرد؟ تغذیه باید به چه شکل باشد و از این هفته چگونه باید بخوابید؟

در صورتی‌که به‌تازگی باردار شده‌اید یا علائم مشکوکی در دوران بارداری دارید، باید برای انجام معاینات و آزمایش‌ها به دکتر زنان یا دکتر مامایی مراجعه کنید. شما می‌توانید از طریق سایت دکترتو با این متخصصان به‌صورت حضوری، تلفنی یا آنلاین ارتباط برقرار کنید.

هفته ۲۱ بارداری چگونه است؟

در هفته ۲۱ بارداری شما به نیمه دوم دوران حاملگی رسیده‌اید. تا قبل از این هفته جفت از جنین سنگین‌تر بود. اما از این هفته جنین وزن بیشتری نسبت به جفت خواهد داشت. جفت هم در طول بارداری به رشد خود ادامه می‌دهد. اما رشد جنین سریع‌تر است. بر اساس تقویم بارداری جنین در این هفته کنترل بیشتری روی حرکات خود خواهد داشت.

شکم شما هر روز بزرگ‌تر می‌شود و ممکن است در این هفته علائم کشش و قرمزی را روی پوست شکم مشاهده کنید. شما اکنون در ماه پنجم بارداری هستید و می‌توانید لگد و مشت‌های جنین را احساس کنید. ضربان قلب جنین به‌قدری افزایش پیدا کرده است که بتوانید با یک گوشی پزشکی صدای آن را بشنوید.

علائم هفته ۲۱ بارداری

برخی از علائم در سه‌ماهه دوم بارداری رایج هستند. ممکن است در این هفته علائم زیر را تجربه کنید:

  • کمردرد
  • ویار
  • فراموشی یا گیجی
  • سوزش سر دل
  • گرفتگی عضلات پا
  • گرفتگی بینی
  • درد رباط گرد
  • تغییرات پوستی
  • تورم مچ پا: ۸۰٪ زنان باردار دچار تورم یا ادم در پاها می‌شوند. معمولا در هوای گرم، پایان روز یا بعد از ایستادن طولانی‌مدت تورم بیشتر می‌شود.
  • رگ‌های واریسی: در دوران بارداری به دلیل بزرگ‌ شدن رحم، تغییرات هورمونی و مایعات اضافی در بدن واریس شایع است. واریس معمولا باعث درد و گرفتگی عضلات پا می‌شود.
  • بواسیر: متورم‌ شدن وریدها در مقعد باعث ایجاد بواسیر در بارداری می‌شود.

۸۰٪ زنان باردار دچار تورم یا ادم در پاها می‌شوند. معمولا در هوای گرم، پایان روز یا بعد از ایستادن طولانی‌مدت تورم بیشتر می‌شود.

در هفته ۲۱ بارداری برجستگی شکم بیشتر می‌شود.
در هفته ۲۱ بارداری برجستگی شکم بیشتر می‌شود.

علائم سقط جنین در هفته بیست و یکم بارداری

احتمال سقط جنین در هفته ۲۱ بارداری بسیار کم است، اما باید مراقب علائم آن باشید. در صورت بروز علائم زیر حتما به پزشک مراجعه کنید:

  • قبلا حرکات جنین را احساس می‌کردید؛ اما این هفته حس نمی‌کنید.
  • خونریزی واژینال خفیف تا شدید دارید.
  • دچار گرفتگی و درد شکم یا کمر شده‌اید.
  • مایع یا بافت از واژن شما خارج می‌شود.

تو هم علائم سقط جنین توی هفته ۲۱ بارداری داری؟

تا دیر نشده از متخصص نوبت بگیر.

در چه صورت به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر علائم دوران بارداری شدید شده است، باید برای کنترل این علائم به پزشک مراجعه کنید. به‌عنوان‌ مثال اگر تورم و گرفتگی عضلات پا شدید است یا به دلیل بزرگی شکم مدام دچار تنگی نفس می‌شوید، به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت مشاهده علائم مشکوک مربوط به سقط جنین لازم است سریعا پزشک را مطلع کنید.

برای بررسی علائم در هفته بیست و یکم بارداری باید به کدام دکتر مراجعه کنیم؟

برای بررسی علائم شدید یا خطرناک باید به دکتر زنان و زایمان یا متخصص مامایی مراجعه کنید. شما می‌توانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.

وضعیت جنین در هفته ۲۱ بارداری

جنین در هفته ۲۱ بارداری کمی بیشتر از ۱۸ سانتی‌متر می‌شود. اگر بخواهیم از سر تا کف پا را اندازه بگیریم، حدود ۲۵ سانتی‌متر خواهد شد. در این هفته تغییرات زیر ایجاد می‌شود:

  • سیستم گوارشی جنین در حال‌ رشد است تا بعد از تولد هضم را انجام دهد. در حال حاضر مواد مغذی مورد نیاز جنین توسط جفت تامین می‌شود.
  • ساخت آنزیم‌ها در پانکراس شروع می‌شود؛ این آنزیم‌ها به هضم و تجزیه غذا کمک می‌کنند.
  • روده کوچک در حال‌ رشد است. مایع آمنیوتیک حاوی مواد مغذی است و پس از اینکه جنین مایع را بلعید، این مواد مغذی توسط روده کوچک جذب می‌شوند.
  • تا قبل از هفته ۲۱ بارداری، کبد گلبول‌های قرمز خون را می‌ساخت. از این هفته مغز استخوان در حال ساخت گلبول قرمز است. تا هفته ۲۴ بارداری مغز استخوان منبع اصلی تولید گلبول قرمز می‌شود.
  • پلک جنین در هفته ۱۱ بارداری تشکیل شده و بسته شده‌اند؛ در این هفته از هم جدا می‌شوند.
  • جوانه‌های چشایی جنین فعال شده است.

در هفته ۲۱ حاملگی ساخت آنزیم‌ها در پانکراس شروع می‌شود. این آنزیم‌ها به هضم و تجزیه غذا کمک می‌کنند.

سیستم گوارشی جنین در هفته 21 بارداری تکمیل شده و حرکات جنین بیشتر می‌شود.
سیستم گوارشی جنین در هفته ۲۱ بارداری تکمیل شده و حرکات جنین بیشتر می‌شود.

در هفته بیست و یکم بارداری جنین چه شکلی است؟

جنین در هفته بیست و یکم حاملگی تقریبا به اندازه یک هویج بزرگ است. حدود ۱۸ سانتی‌متر شده و ۳۹۰ گرم وزن دارد. در این مرحله از بارداری جنین انگشت شست خود را می‌مکد و ممکن است در سونوگرافی بتوانید آن را مشاهده کنید. پوست جنین چروکیده و شفاف است. رگ‌های خونی قابل‌ مشاهده هستند و به همین دلیل رنگ پوست قرمز است.

تغییرات بدن در هفته ۲۱ بارداری

هر هفته برجستگی شکم شما بیشتر شده و علائم مربوط به رشد رحم بیشتر دیده می‌شوند. ممکن است احساس کنید که تعادل ندارید. بزرگ‌ شدن شکم مرکز ثقل بدن را تغییر می‌دهد. به همین دلیل ممکن است روی پای خود احساس بی‌ثباتی داشته باشید. هنگام راه‌ رفتن باید سرعت خود را کم کنید تا ضربه‌ای به جنین وارد نشود.

هر هفته حدود ۰٫۵ کیلوگرم افزایش وزن خواهید داشت. پزشک در هر ویزیت وزن شما را اندازه می‌گیرد. اگر بیشتر یا کمتر از حد طبیعی افزایش وزن داشته باشید، ممکن است برای شما و جنین خطرناک باشد.

از این هفته ممکن است ترک‌های پوستی را روی شکم، ران، باسن و سینه‌های خود مشاهده کنید. حدودا نیمی از زنان باردار دچار ترک پوستی می‌شوند. بعد از زایمان این عارضه از بین می‌رود.

با افزایش حرکات جنین دیگران هم می‌توانند متوجه لگد زدن جنین شوند.
با افزایش حرکات جنین دیگران هم می‌توانند متوجه لگد زدن جنین شوند.

آزمایش های هفته ۲۱ بارداری

معمولا در هفته ۲۱ حاملگی آزمایشی تجویز نمی‌شود. اما اگر در هفته‌های قبل آزمایش‌های سه‌ماهه دوم بارداری را انجام نداده‌اید، باید به پزشک مراجعه کنید. متخصص زنان در این هفته اقدامات زیر را انجام می‌دهد:

  • وزن و فشار خون باید اندازه‌گیری شود.
  • نمونه ادرار گرفته می‌شود. آزمایش ادرار مواردی مانند دیابت بارداری، پره اکلامپسی و عفونت ادراری را مشخص می‌کند.
  • میزان تورم پا و قسمت‌های دیگر بدن باید بررسی شود.
  • سونوگرافی سه‌ماهه دوم انجام می‌شود.

سونوگرافی در هفته بیست و یکم بارداری

اگر در هفته قبل سونوگرافی انجام نداده‌اید، باید در هفته ۲۱ بارداری برای سونوگرافی سه‌ماهه دوم یا اسکن آناتومی آماده شوید. در این سونوگرافی جزئیات بدن و تمامی اندام‌های جنین مشخص می‌شود. اگر هنوز از جنسیت جنین مطلع نشده‌اید، این هفته جنسیت تعیین خواهد شد.

در سونوگرافی باید قلب، مغز، ستون فقرات و کلیه اندام‌های جنین بررسی شود. پزشک اندازه جنین را محاسبه می‌کند تا از رشد طبیعی جنین مطمئن شود.

در سونوگرافی هفته بیست و یکم بارداری اجزای بدن جنین دقیق بررسی می‌شود.
در سونوگرافی هفته بیست و یکم بارداری اجزای بدن جنین دقیق بررسی می‌شود.

خود مراقبتی در هفته بیست و یکم بارداری

شما باید در طول بارداری هم از نظر جسمی و هم روانی مراقب سلامت خود باشید. برخی علائم مانند تورم و واریس ممکن است در این هفته ایجاد شود. برای مراقبت از خود و جنین و کاهش علائم بارداری باید نکات زیر را رعایت کنید:

  • تغذیه سالم داشته باشید و خوب غذا بخورید.
  • هر روز ورزش کنید. پیاده‌‎روی یا یوگا می‌تواند گزینه خوبی باشد.
  • نوشیدن مایعات تورم بدن را کاهش می‌دهد؛ نوشیدنی‌های سالم را بیشتر مصرف کنید.
  • جوراب‌های نخی و بلند بپوشید تا تورم مچ پا کمتر شود.
  • نباید مدت طولانی بایستید.
  • برای کاهش تورم پا در آب راه بروید یا حمام کنید.
  • اگر پاهای شما متورم شده است، باید سایز کفش خود را عوض کنید.
  • تا حد ممکن هنگام استراحت پاهای خود را بالا بگیرید.
  • برای کاهش احتمال ایجاد واریس نباید پاهای خود را روی هم قرار دهید.
  • به پهلو بخوابید.
  • لباس‌های راحت و گشاد بپوشید.
  • برای جلوگیری از یبوست مایعات زیاد مصرف کنید.

به نقل از verywellfamily، تورم پاها به‌ویژه مچ پاها در بارداری معمولا طبیعی است. انواع دیگر تورم می‌تواند نشانه یک مشکل باشد. اگر به‌طور ناگهانی ورم کردید، به‌خصوص این تورم با افزایش وزن سریع همراه بود، حتما به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر متوجه تورم در دست یا صورت خود شدید، با پزشک خود تماس بگیرید.

توی هفته ۲۱ بارداری چه دارویی باید مصرف کنی؟ همین الان مشاوره دارویی بگیر.

تغذیه در هفته ۲۱ بارداری

شما باید در طول دوره بارداری انواع مواد مغذی را در رژیم غذایی خود قرار دهید. کولین یکی از مواد مغذی ضروری در بارداری است. بدن شما کولین تولید می‌کند، اما در دوران بارداری به کولین بیشتری نیاز دارید. شما می‌توانید این ماده مغذی را از مرغ، گوشت، تخم‌مرغ، شیر و بادام‌زمینی دریافت کنید.

همچنین بدن شما به ویتامین‌های B نیاز دارد. در مواد غذایی مانند جگر، مرغ، موز و لوبیا مقدار کافی از ویتامین‌های B1، B2 و B6 وجود دارد.

تورم پاها به‌ویژه مچ پاها در بارداری معمولا طبیعی است. انواع دیگر تورم می‌تواند نشانه یک مشکل باشد.

نحوه خوابیدن در هفته بیست و یکم بارداری

از اواسط بارداری باید تمرین کنید که به پهلو بخوابید. شما در هفته ۲۱ بارداری دیگر نباید به پشت دراز بکشید. زیرا رحم به ستون فقرات و وریدهای اصلی فشار وارد می‌کند. فشار رحم ممکن است باعث افت فشار خون و کاهش خون‌رسانی به قلب شود. در دوران بارداری باید به پهلو دراز بکشید و یک بالش بین زانوها قرار دهید.

از هفته 21 حاملگی باید به پهلو بخوابید تا فشار رحم کمتر شود.
از هفته ۲۱ حاملگی باید به پهلو بخوابید تا فشار رحم کمتر شود.

باید و نبایدهای هفته ۲۱ بارداری

در دوران بارداری بهتر است از لیزر موهای زائد خودداری کنید. در این دوره به دلیل تغییرات هورمونی ممکن است موهای زائد بدن شما بیشتر و ضخیم‌تر شوند. احتمال دارد لیزر به جنین آسیب وارد کند، به همین دلیل باید آن را به بعد از زایمان موکول کنید.

به‌هیچ‌وجه در دوران بارداری به دنبال کاهش وزن نباشید. شما باید هر هفته افزایش وزن متناسبی داشته باشید. به اندازه کافی غذا بخورید. انواع مواد غذایی سالم را در برنامه خود قرار دهید.

به احتمال زیاد در این هفته جنسیت جنین تشخیص داده شده است. زمان خوبی است که به دنبال نامی زیبا برای فرزند خود باشید. شما در این هفته‌ها می‌توانید سیسمونی فرزند خود را نیز تهیه کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روند بارداری و مراقبت‌های این دوره بهتر است با دکتر زنان یا دکتر مامایی مشاوره داشته باشید. شما می‌توانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان ارتباط برقرار کنید. در دکترتو علاوه بر تعیین وقت حضوری امکان مشاوره تلفنی با متخصص زنان وجود دارد.

بیماری پره اکلامپسی در هفته ۲۱ بارداری

پره اکلامپسی یکی از بیماری‌های دوران بارداری است. علامت اصلی آن فشار خون بالا است و در این افراد کلیه‌ها و کبد عملکرد خوبی ندارند. معمولا این عارضه بعد از هفته بیستم بارداری ایجاد شده و باید برای کنترل آن اقدامات لازم انجام شود. پره اکلامپسی می‌تواند برای جنین و مادر عوارض جدی ایجاد کند.

تکامل دوقلوها در هفته ۲۱ بارداری

اگر دوقلو باردار هستید، احتمالا شکم شما زودتر برجسته شده و علائمی مانند خارش پوست و ترک پوستی زودتر ظاهر شده‌اند. ممکن است در این هفته سوزش سر دل داشته باشید. باید وعده‌های غذایی خود را کوچک‌تر کنید و آنها را در تعداد دفعات بیشتر مصرف کنید.

اگر در این هفته سونوگرافی انجام دهید، می‌توانید تمامی اندام‌های هر دو جنین را در سونوگرافی مشاهده کنید. پزشک ضربان قلب هر دو جنین را بررسی و میزان رشد آنها را ارزیابی می‌کند.

حرکات جنین در هفته ۲۱ بارداری

در هفته ۲۱ حاملگی حرکات جنین بیشتر می‌شود و آن را بهتر احساس می‌کنید. جنین می‌تواند لگد و مشت بزند. همان‌طور که گفته شد احتمالا در این هفته دیگران هم با لمس شکم شما بتوانند حرکات جنین را متوجه شوند.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک

در هفته ۲۱ بارداری حرکات جنین بیشتر می‌شود و شما می‌توانید این حرکات را احساس کنید. ممکن است دیگران نیز با لمس شکم شما بتوانند لگد زدن جنین را حس کنند. موهای جنین تشکیل می‌شود و سیستم گوارشی توسعه پیدا می‌کند. آنزیم‌های گوارشی تولید شده تا به هضم غذا کمک کنند. جنین در این هفته حدود ۱۸ سانتی‌متر می‌شود.

شکم شما در هفته بیست و یکم بارداری بزرگ‌تر می‌شود و به دلیل بزرگی شکم، پوست شما کشیده می‌شود و ممکن است ترک پوستی ظاهر شود. احتمالا بدنتان دچار تورم می‌شود. تورم مچ پا و واریس در بارداری شایع است. تعادل هنگام راه‌ رفتن کمی دشوار می‌شود و باید مراقب باشید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روند بارداری و علائم این دوران باید با دکتر زنان و زایمان یا متخصص مامایی در ارتباط باشید. شما می‌توانید از طریق سایت دکترتو با بهترین متخصصان ارتباط برقرار کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

شما اکنون در ماه پنجم بارداری هستید. نیمی از بارداری را طی کرده‌اید و ۴ ماه دیگر زایمان می‌کنید.

در طول دوره بارداری باید مصرف میوه، سبزیجات و غلات کامل را افزایش دهید. بهتر است مرغ و گوشت مصرف کنید. دقت داشته باشید که افزایش وزن بیش از حد در بارداری می‌تواند به جنین و مادر آسیب وارد کند؛ بنابراین بیش از مقدار نیازتان غذا نخورید.

در هفته 21 بارداری برجستگی شکم بیشتر می‌شود و نیاز به لباس‌های گشاد خواهید داشت. میزان بزرگی شکم از فردی به فرد دیگر تفاوت دارد. به همین دلیل نمی‌توان اندازه مشخصی برای آن تعیین کرد.

واریس یکی از عوارض رایج در بارداری است. فشار به رگ‌های خونی در بارداری می‌تواند باعث ایجاد واریس به‌ویژه در پاها شود. معمولا بعد از زایمان این عارضه از بین می‌رود.

با بزرگ‌ شدن رحم، فشار به مثانه و سیستم ادراری بیشتر می‌شود. ممکن است فشار رحم باعث مسدود شدن مسیر ادرار شود. به همین دلیل احتمال عفونت ادراری افزایش پیدا می‌کند.

امتیاز شما به مقاله:
(4.3از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید ... با هر بار نوشتن بیشتر یاد می‌گیرم. خوشحالم در دکترتو فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره هفته ۲۱ بارداری

  1. مریم گفت:

    من هفته ۲۱ هستم اما اصلا حس نمیکنم حرکات جنینم رو ایا طبیعیه

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      مریم عزیز
      در هفته ۲۱ بارداری، بسیاری از زنان ممکن است حرکت جنین را حس کنند، اما زمان شروع این احساس می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. در برخی از زنان اولین حرکت جنین بین هفته‌های ۱۸ تا ۲۲ بارداری حس می‌شود. اگر این اولین بارداری شما باشد، ممکن است حرکت‌ها کمی دیرتر حس شوند.

      اگر هنوز حرکت جنین را حس نمی‌کنید، نگران نباشید، اما اگر نگرانی دارید یا سایر علائم غیرطبیعی مانند درد شدید، خونریزی یا کاهش علائم بارداری را تجربه می‌کنید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا اطمینان حاصل کنید که همه‌چیز طبیعی است.

      متخصص زنان و زایمان

  2. Tamana گفت:

    سلام‌من امروز رفتم سونوگرافی ۲۱هفته و ۵روز بود.وزن جنین ۳۷۵گرم‌ بود‌ آیا‌نرمال‌ است*

  3. Tamana گفت:

    سلام‌من امروز رفتم سونوگرافی ۲۱هفته و ۵روز بود.وزن جنین ۳۷۵گرم‌ بود‌ آیا‌نرمال‌ است

  4. Tamana گفت:

    سلام‌من امروز رفتم سونوگرافی ۲۱هفته و ۵روز بود.وزن جنین ۳۷۵گرم بود و قدش ۲۲ سانتی متربودآیانرمال‌است

  5. Tamana گفت:

    سلام
    من امروز رفتم سونوگرافی ۲۱هفته و ۵روز بود.وزن جنین ۳۷۵گرم بود و قدش ۲۲ سانتی متربود.آیا نرمال است؟

  6. Tamana گفت:

    سلام
    من امروز رفتم سونوگرافی ۲۱ هفته و ۵ روز بود
    وزن جنین ۳۷۵ گرم بود و قدش ۲۲ سانت بود آیا نرمال است؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بله، وزن ۳۷۵ گرم و قد ۲۲ سانتی‌متر برای جنین در ۲۱ هفته و ۵ روز طبیعی است و در محدوده نرمال رشد قرار دارد. پزشک شما نیز با توجه به سونوگرافی، رشد جنین را تأیید خواهد کرد.

  7. رادین گفت:

    واقعا عالیه
    مثل همیشه دقیق و کامل
    خداقوت💚💚💚

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      رادین عزیز
      سپاس از همراهی شما
      تندرست باشید