فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
در هفته بیستم بارداری شما به نیمه راه رسیدهاید. تمامی ویژگیهای فیزیکی جنین تشکیل و بسیار فعال شده است. ممکن است از این هفته به بعد گاهی احساس نفس تنگی کنید و هر هفته حرکت برای شما کمی دشوار شود. اگر در هفته ۲۰ بارداری هستید یا چند روز دیگر وارد این مرحله از حاملگی میشوید، در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم که این هفته از بارداری چگونه است؟ چه علائمی دارد و کدام علائم از بین میروند؟ وضعیت جنین در این هفته چگونه است؟ جنین چقدر رشد کرده است؟ بدن شما چه تغییراتی میکند و شکم چقدر بزرگ میشود؟ کدام آزمایشها باید در این هفته انجام شود؟ در این هفته کدام نکات مراقبتی باید رعایت شود و تغذیه باید چگونه باشد؟
در صورتیکه بهتازگی باردار شدهاید یا در دوران بارداری علائم مشکوکی دارید، باید برای انجام معاینات و آزمایشها به دکتر زنان یا دکتر مامایی مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با این متخصصان بهصورت حضوری، تلفنی یا آنلاین در ارتباط باشید.
هفته بیستم بارداری چگونه است؟
در هفته بیستم بارداری شما در ماه پنجم حاملگی هستید و نصف راه را طی کردهاید. احتمالا از این هفته رشد جنین و رحم را بیشتر احساس میکنید. شکم شما هر هفته بزرگتر شده و ناف دچار تغییراتی میشود. شما میتوانید حرکات جنین را احساس کنید.
بر اساس تقویم بارداری شما در این هفته میتوانید با سونوگرافی، اندامهای جنین را مشاهده کنید و جنسیت جنین را متوجه شوید. جنین هر روز فعالتر میشود و میتواند لگد و مشت بزند یا بچرخد. رشد جنین هنوز کامل نشده و باید مراحلی در این هفته طی شود. نکته جالب این است که احتمالا در این هفته یا هفتههای بعدی بتوانید بیداری و خواب جنین را متوجه شوید. جنین در خواب کاملا آرام است و وقتی بیدار میشود، حرکات او زیاد میشود.
علائم هفته بیستم بارداری
در هفته بیستم بارداری برخی علائم ادامه دارند و برخی دیگر از علائم جدید ظاهر میشوند. علائم رایج در هفته بیستم حاملگی عبارتند از:
- سوزش سر دل
- گرفتگی بینی
- ویار
- افزایش وزن: تا هفته ۲۰ بارداری احتمالا حدود ۵ کیلو وزن اضافه کرده باشید. وزن جنین، رحم، مایع آمنیوتیک، جفت و افزایش خون باعث این اضافه وزن میشود.
- تغییر ظاهر ناف: با رشد رحم و حرکت آن به سمت بالا، به دیواره شکم فشار وارد میشود و ظاهر ناف تغییر میکند. ناف در این شرایط شبیه به دکمه بیرون میزند. این تغییر بیضرر است و بعد زایمان از بین میرود.
- گرفتگی عضلات پا: ۴۵٪ زنان باردار دچار گرفتگی عضلات پا بهویژه در شب میشوند. در دوران بارداری بیشتر عضلات ساق پا منقبض میشوند.
- افزایش ترشحات واژن: تا زمان زایمان ترشحات واژن افزایش پیدا میکند.
- تورم بدن: تورم خفیف در طول بارداری طبیعی است.
- تنگی نفس: با بزرگ شدن رحم به ریهها فشار وارد میشود.
تا هفته ۲۰ بارداری احتمالا حدود ۵ کیلو وزن اضافه کرده باشید. با بزرگ شدن شکم ظاهر ناف تغییر میکند.
علائم سقط جنین در هفته بیستم بارداری
در هفته بیستم بارداری احتمال سقط جنین بسیار کم است. اما در صورت بروز علائم زیر باید سریعا پزشک را مطلع کنید:
- خونریزی واژینال خفیف تا شدید
- گرفتگی و درد شکم
- خروج مایع از واژن
- خروج خون از واژن
- احساس بیماری
- از بین رفتن علائم بارداری
در چه صورت به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر علائم بارداری در هفته بیستم بیش از حد شدید شد، باید به پزشک مراجعه کنید. بهعنوان مثال ممکن است برخی زنان باردار مدام دچار گرفتگی عضلات پا شوند یا تورم بدن آنها زیاد باشد. در این شرایط پزشک آزمایشهای لازم را تجویز میکند و اقدامات درمانی انجام میدهد. همچنین در صورت بروز علائم خطرناک مانند خونریزی لازم است به پزشک مراجعه کنید.
برای بررسی علائم در هفته بیستم بارداری باید به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
اگر دچار علائم شدیدی در بارداری شدید یا علائمی مشابه سقط جنین داشتید، حتما به متخصص زنان یا متخصص مامایی مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با این متخصصان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
وضعیت جنین در هفته بیستم بارداری
در هفته ۲۰ بارداری جنین تقریبا ۱۷ سانتیمتر میشود. جنین در سونوگرافی از سر تا باسن اندازه گرفته میشود. اما اگر بخواهیم از سر تا نوک پا را اندازه بگیریم، قد جنین در این هفته به ۲۴ سانتیمتر میرسد. تغییرات زیر در هفته ۲۰ حاملگی اتفاق میفتد:
- تا هفته بیستم بارداری اندامهای تناسلی توسعه پیدا کردهاند. اگر جنین دختر باشد، رشد سلولهای تخمک قبل از تولد شروع میشود. تعداد تخمکها در هفته ۲۰ بارداری حدود ۶ تا ۷ میلیون است و به اوج خود رسیده است. از هفته ۲۰ تعداد تخمکها کم میشود و در طول زندگی شخص کاهش مییابد. اگر جنین پسر باشد، بیضهها هنوز در شکم است. در سهماهه سوم به سمت کیسه بیضه حرکت میکند.
- پوشش محافظ ورنیکس از هفته قبل در حال شکلگیری است و این هفته هم به رشد ادامه میدهد.
- فولیکولهای مو بلند میشوند.
- غدد عرق شکل میگیرند.
- کیسه صفرا شروع به تولید صفرا کرده و به هضم مواد مغذی کمک میکند.
- جوانههای چشایی میتوانند سیگنال چشایی را به مغز منتقل کنند.
- جنین میتواند سکسکه کند و ممکن است آن را احساس کنید.
در هفته ۲۰ بارداری جنین تقریبا ۱۷ سانتیمتر میشود. اندامهای تناسلی توسعه پیدا کردهاند.
در هفته بیستم بارداری جنین چه شکلی است؟
جنین در این هفته تقریبا اندازه یک موز است و همانطور که گفته شد حدودا ۱۷ سانتیمتر میشود. وزن جنین هم تقریبا ۳۳۰ گرم است. اگر میخواهید وزن جنین را بدانید، تقریبا برابر با وزن سه سیب متوسط است. جنین در هفته بیستم حاملگی با لایه سفید ورنیکس پوشیده شده است. جنین بسیار فعال شده و در رحم انگشت شست خود را میمکد.
تغییرات بدن در هفته بیستم بارداری
شکم شما در هفته بیستم بارداری بیشتر از قبل رشد میکند. پزشک با اندازهگیری ارتفاع رحم (فاصله استخوان شرمگاهی تا بالای رحم) میتواند تا پایان بارداری رشد جنین را بررسی کند. در این هفته هم شما افزایش وزن خواهید داشت. احتمالا تا این مرحله از بارداری حدود ۵ کیلوگرم به وزن شما اضافه شده باشد.
در این هفته علاوه بر بزرگ شدن شکم ممکن است متوجه تغییراتی در ناخن و مو شوید. تغییرات هورمونی در بارداری باعث تقویت ناخنها و ضخیمشدن موها میشوند. احتمالا ریزش موهای شما نیز تا حد زیادی کاهش پیدا میکند.
آزمایش های هفته بیستم بارداری
شما احتمالا در این هفته یک ویزیت خواهید داشت. همانند ویزیت قبلی پزشک موارد زیر را انجام میدهد:
- وزن و فشار خون باید اندازهگیری شود. در صورت بالا بودن فشار خون احتمال مسمومیت حاملگی وجود داشته و باید آزمایشهای بیشتری انجام شود.
- برای بررسی احتمال دیابت بارداری، پره اکلامپسی و عفونت ادراری آزمایش ادرار انجام میشود.
- معاینات کلی انجام شده و علائم شما باید بررسی شود.
- میزان تورم بدن در این هفته باید مورد بررسی قرار بگیرد.
۱. بررسی رشد شکم و جنین
در این هفته باید معاینهای برای بررسی رشد رحم و جنین انجام شود. پزشک اطراف ناف را لمس میکند، این ناحیه بالای رحم میشود. باید فاصله استخوان شرمگاهی تا بالای رحم اندازهگیری شود. به این ناحیه ارتفاع رحم یا ارتفاع پایه میگویند. با ارزیابی ارتفاع رحم میتواند میزان رشد جنین و اندازه رحم را بررسی کرد.
این فاصله برحسب سانتیمتر بیان میشود. معمولا اندازه آن با تعداد هفتههای بارداری تطابق دارد. ممکن است یک یا دو سانتیمتر بین آنها اختلاف باشد. در هفته ۲۰ حاملگی ارتفاع پایه باید حدود ۲۰ سانتیمتر شود.
به نقل از thebump ارتفاع رحم در هفته بیستم بارداری باید حدود ۱۸ تا ۲۲ سانتیمتر باشد و هر هفته حدود یک سانتیمتر افزایش یابد. بلندتر یا کوتاهتر بودن ارتفاع پایه میتواند نشانه یک بیماری بارداری مانند دیابت بارداری، مشکل رشد یا بریچ جنین باشد؛ بنابراین اگر این ارتفاع در حد متوسط نیست، آزمایشهای بیشتری لازم است.
بلندتر یا کوتاهتر بودن ارتفاع رحم میتواند نشانه یک بیماری بارداری مانند دیابت بارداری، مشکل رشد یا بریچ جنین باشد.
۲. سونوگرافی در هفته بیستم بارداری
اگر هفته قبل سونوگرافی انجام ندادهاید، در این هفته لازم است سونوگرافی سهماهه دوم بارداری انجام شود. به این آزمایش، سونوگرافی سطح ۲، سونوگرافی ساختاری یا اسکن آناتومی میگویند. در این تست باید رشد اعضای بدن و تمامی اندامهای جنین بررسی شود. بند ناف، جفت و مایع آمنیوتیک نیز ارزیابی میشوند. اگر جنین در موقعیت مناسب قرار گرفته باشد، میتوان جنسیت را نیز در این هفته متوجه شد.
خود مراقبتی در هفته بیستم بارداری
رعایت برخی نکات مراقبتی میتواند به بارداری سالم و کاهش عوارض حاملگی کمک کند. در این هفته بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:
- به خوردن مواد غذایی مغذی ادامه دهید و از غذاهای ناسالم دوری کنید.
- مایعات به اندازه کافی بنوشید.
- فعالیتهای بدنی مناسب افراد باردار را انجام دهید.
- برای کاهش گرفتگی عضلات پا نیز میتوانید ورزش کنید.
- به مصرف ویتامینهای دوران بارداری ادامه دهید.
- دیگر نباید به پشت بخوابید. این وضعیت باعث فشار به اندامهای شکمی، ستون فقرات و رگهای خونی اصلی میشود.
- کشش عضلات پا به کاهش گرفتگی کمک میکند.
- تکنیکهای تمدد اعصاب را انجام دهید.
- ماساژ میتواند در این مرحله از بارداری مفید باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روند بارداری و نکات مراقبتی بهتر است با متخصص زنان یا دکتر مامایی مشاوره داشته باشید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان ارتباط برقرار کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره تلفنی با دکتر زنان وجود دارد.
تغذیه در هفته بیستم بارداری
با پیشرفت بارداری باید به تغذیه خود بیشتر اهمیت بدهید. سعی کنید مواد غذایی مغذی را در رژیم خود قرار دهید. اگر ویار غذاهای ناسالم کردید، مصرف مقدار کمی از آنها مشکلی ندارد. باید در رژیم شما مواد غذایی زیر وجود داشته باشد:
- گوشت بدون چربی
- ماهیهای روغنی مانند ساردین
- سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، اسفناج و کلمپیچ
- بادام هندی و سایر مغزها
- حبوبات مانند نخود، لوبیا و عدس
- غلات کامل از جمله نان سبوسدار
باید و نبایدهای هفته بیستم بارداری
در هفته بیستم بارداری دیگر نباید به پشت بخوابید. این مسئله را هنگام ورزش هم رعایت کنید. ورزش کردن در حالتی که به پشت خوابیدهاید، باعث کاهش فشار خون میشود و جریان خون به قلب را کمتر میکند.
بعد از زایمان شما باید بلافاصله نوزاد را نزد متخصص اطفال ببرید. بهتر است در اواسط بارداری به دنبال بهترین دکتر اطفال برای نوزاد خود باشید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو بهترین متخصص اطفال را پیدا کرده و بهصورت حضوری، تلفنی یا آنلاین با پزشک در ارتباط باشید.
فتق ناف در بارداری
یکی از علائم رایج در هفته بیستم حاملگی بیرون زدن ناف است. اما در هر ۱۲۵۰ بارداری ممکن است یک زن دچار فتق ناف شود. در این وضعیت بافت چربی یا روده از سوراخ یا بافت ضعیفی در دیواره شکم عبور میکند. در بارداری به دلیل فشار رحم به اندامهای شکمی ممکن است فتق ناف اتفاق بیفتد و باعث درد ناف در بارداری شود. معمولا برای درمان تا زایمان باید صبر کرد، گاهی نیاز به جراحی دارد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
در هفته بیستم بارداری جنین بهسرعت در حال رشد است و حرکات زیادی دارد. جنین حدود ۱۷ سانتیمتر میشود. اندامهای تناسلی بهخوبی شکل گرفته و میتوان در سونوگرافی جنسیت را تشخیص داد. فولیکولهای مو و غدد عرق تشکیل شده و پوشش محافظ ورنیکس روی پوست جنین در حال رشد است.
شما در این هفته باز هم افزایش وزن خواهید داشت. احتمال دارد حرکات جنین را در رحم احساس کنید. به دلیل بزرگی شکم شاید کمی مشکل تعادل داشته باشید. رحم به ریهها نیز فشار وارد میکند و گاهی دچار تنگی نفس میشوید. باید برای اندازهگیری میزان رشد رحم و جنین به پزشک مراجعه کنید. در این ویزیت پزشک ارتفاع رحم را اندازه میگیرد و در سونوگرافی رشد اندامهای جنین بررسی میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روند بارداری، علائم و آزمایشهای این دوره باید به دکتر زنان و زایمان یا متخصص مامایی مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین دکتر زنان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام هفته ۲۰ بارداریم جنسیت دختر آیا تاحالا کسی بوده ازهفته ۲۷ بارداری به بعد جنسیت تغیرکنهتروخدا بهم بگید دوست دارم پسرباشه
سلام
در هفته ۲۰ بارداری معمولاً تعیین جنسیت با دقت بالایی انجام میشود و احتمال تغییر جنسیت بعد از این مرحله بسیار کم است.
سلام خسته نباشید.من تو هفته بیستم بارداری هستم فرزند دومم هست جنسیتش هم پسر.ولی حرکاتش خیلی ضعیف هفته پیش سونو دادم گفتن همه چی عادی و خوبه ولی باز نگرانم
سلام
اگر پزشک بعد از سونوگرافی نرمال تشخیص دادند هیچ جای نگرانی نیست
دو هفته بعد سونو را تکرار کنید
با ارزوی سلامتی
سلام هفته نوزدهم هستم ولی تابحال هیچ تکونی احساس نکردم آیااین طبیعیه؟
ویه سوال دیگه من تاهفته نوزدهم ۲کیلووزن اضافه کردم آیاطبیعیه یانه؟
سلام
همه علایم طبیعی ست
لطفا جواب دهید
سلام
در این هفته این علایم چندان غیر طبیعی نیست
دو هفته بعد سونو را تکرار کنید
سلام من رفتم انومالی انجام دادم تو ۲۰ هفتگی میگی هر کاری کردن انگشتان دستش را باز نکرد جز انگشت اشاره البته سه جا رفتیم یکیش گفت انگشت شصتش را باز کرد یکیش گفت اشاره میشه لطفا راهنمایی کنید ممنون میشم
سلام
در این هفته این علایم چندان غیر طبیعی نیست
دو هفته بعد سونو را تکرار کنید
سلام هفته ۲۰ بارداری استم ولی حرکات جنین حس نمیشود آیا طبیعی است؟؟
سلام
برای اطمینان حتمن به سونوگرافی مراجعه کنید
در اسرع وقت
سلام هفته۲۰بارداری هستم حرکات جنین خیلی کمه فقط گاهی بصورت نبض زدن هست این خطری نداره؟
سلام
طبیعی است
خیلی خوبه که از تمام جزئئات بارداری مطلع میشم
سپاس از توجه تان
سلامت باشید
سلام در سونوگرافی ۱۹ هفتهی من جنین کلیه ی چپ ندارد ،آیا تا ۲ هفته ی دیگر امکان دا رد در جای خود قرار بگیرد؟
سلام
بله
دو هفته دیگرر ازمایش را تکرار کنید
سلام ۱۸ هفته هستم تو سنو گفتن کیسه صفرا جنین دیده نشد چه مشکلی پیش میاد باید چکار کرد
سلام
منطقی نیست
هفته بعد در مرکز دیگری سونو را تکرار کنید