نکاتی که باید درباره دل درد یا درد شکم بدانید – مجله سلامت دکترتو

نکاتی که باید درباره دل درد یا درد شکم بدانید

آنچه در این مقاله می‌خوانید

دل‌درد یا درد شکمی یکی از مشکلات شایع گوارشی است که ممکن است ناشی از گاز معده و روده، عفونت یا التهابات داخلی باشد. محل و نوع درد می‌تواند علت درد شکمی را مشخص کند. درمان آن نیز شامل استراحت، مصرف داروهای ضداسپاسم، تنظیم رژیم غذایی و مراجعه به پزشک برای بررسی‌های بیشتر است.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 12 دقیقه
نکاتی که باید درباره دل درد یا درد شکم بدانید

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

دل درد، درد شکم یا شکم درد دل‌درد یکی از شایع‌ترین علائمی است که افراد را به مراجعه به پزشک یا اورژانس وا‌می‌دارد. این درد می‌تواند ساده و گذرا یا نشانه‌ای از بیماری‌های مهم اندام‌های داخلی باشد. شناخت نوع، محل و شدت درد، به انتخاب بهتر روش درمان کمک می‌کند. برای تشخیص علت شکم درد و درمان آن بهتر است به متخصص گوارش یا متخصص داخلی مراجعه‌کنید. در دکترتو می‌توانید با بهترین پزشکان برای درمان شکم‌درد آشنا شوید، با آنها به‌صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید یا برای دریافت نوبت تلفنی یا آنلاین اقدام کنید.

دل درد، درد شکم یا شکم درد چیست؟

دل درد یکی از شایع‌ترین بیماری‌های دستگاه گوارش است که معمولا به دنبال آسیب هر یک از ارگان‌های داخل شکمی، مصرف دارو یا مصرف سموم ایجاد می‌شود. همچنین ممکن است درد از اندام دیگری (مانند قلب یا ریه) به شکم گسترش پیدا کند. درد شکم ممکن است خفیف یا شدید، متناوب یا مداوم باشد یا حاد و ناگهانی بوده و به‌صورت مزمن و طولانی با فرد همراه باشد. بهترین کار این است که علل درد شکمی را بشناسید و هرچه سریع‌تر برای درمان آن اقدام کنید.

نوع دل‌دردمحل دردعلت احتمالیروش درمان
درد ناگهانی شدیدسمت راست پایین شکمآپاندیسیتجراحی فوری
درد مبهم و پراکندهسراسر شکمنفخ یا سوءهاضمهتنظیم غذا، داروهای ضد نفخ
درد با حالت تهوعوسط شکم یا بالامسمومیت غذایی، ویروس معدهمایعات، استراحت، ضدتهوع
درد بعد از غذابالای شکمزخم معده یا رفلاکسضداسید، مهارکننده پمپ پروتون
دل درد در زنانپایین شکمقاعدگی یا کیست تخمدانمصرف مسکن، تنظیم هورمونی، سونوگرافی در صورت نیاز
درد همراه با اسهالپراکندهسندرم روده تحریک‌پذیر (IBS)تغییر سبک زندگی، داروهای گوارشی
انواع دل درد و روش درمان آن

علایم همراه با درد شکم چیست؟

درد شکم با توجه به‌علت آن می‌تواند با علائمی مانند گرفتگی، استفراغ یا بی‌اشتهایی همراه باشد. به‌صورت‌کلی اگر درد همراه با هریک از علائم ناراحت‌کننده زیر باشد، بهتر است به پزشک مراجعه‌کنید:

  • سرگیجه
  • اجتناب فرد از مصرف آب و غذا
  • تکرر ادرار
  • تب
  • مدفوع خونی
  • کاهش وزن
  • زردی پوست
  • درد شدید هنگام لمس شکم
  • ورم شکم
  • تشدید درد با فعالیت (مانند دویدن یا بالا رفتن از پله‌ها)

دل درد شدید داری و نمیدونی علتش چیه؟

برای تشخیص علت با متخصص مشورت کن.

انواع درد شکم کدامند؟

دل درد انواع مختلفی دارد و پزشک باتوجه‌به نوع درد می‌تواند مشکل را تشخیص دهد. برخی از رایج‌ترین دردها عبارت‌اند از:

  • دل درد موضعی: درد موضعی مربوط‌ به یک ناحیه خاص در شکم است. معمولا علت ایجاد این درد، مشکلی در یک اندام خاص است. از شایع‌ترین علل درد موضعی، زخم معده است.
  • کرامپی: این درد بیشتر با اسهال، یبوست یا نفخ شکم همراه است. در بیشتر مواقع علت ایجاد آن جدی نیست. در زنان ممکن است پریود یا سقط جنین باعث این نوع درد شود.
  • کولیکی: دردهای کولیکی به‌طور ناگهانی به‌وجود می‌آیند و شبیه به اسپاسم عضلانی یا دل‌پیچه هستند. این درد موجی بوده و اغلب شدید است. از شایع‌ترین علل این نوع درد، سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا است.

علت درد شکم یا دل درد چیست؟

شکم درد می‌تواند علل متعددی داشته‌باشد. شایع‌ترین علل درد شکم تولید زیاد گاز روده، سوهاضمه و کشیدگی دیواره معده و روده هستند.

معمولا درد شکمی مشکل جدی محسوب نمی‌شود و خودبه‌خود بهبود می‌یابد. با‌این‌وجود اگر مزمن بود و درد ناگهانی و تیر کشنده داشت حتما به پزشک مراجعه کنید. گاهی درد شکم اولین علامت بروز سکته قلبی به‌ویژه در افراد مسن است. همچنین درد ممکن است به‌دنبال بیماری‌های روحی و روانی مانند اضطراب و افسردگی دیده‌شود.

محل درد و الگوی درد در تشخیص علت درد شکم کمک‌کننده است. درد مربوط به شکم با توجه به الگوی درد آن به شکم درد حاد، مزمن، پیشرونده تقسیم می‌شود.

علت‌های خطرناکعلت‌های شایع و کم‌خطردرمان درد شکم
سرطان روده بزرگ    یبوستدارو درمانی
دیورتیکولیت  رفلکس اسید    تغییرات رژیم غذایی
پارگی طحال    سنگ کیسه صفرا       جراحی
ایسکمی مزانتریک     عفونت دستگاه ادراریهورمون درمانی
کولیت   سوءهاضمه    آنتی بیوتیک
گاستروانتریت گاستریت       هیدراتاسیون
پولیپ روده بزرگ      مسمومیت غذایی        آنتی اسیدها
سرطان تخمدانگرفتگی‌های قاعدگیمدیریت درد
اندومتریوزکیست‌های تخمدانتغییر سبک زندگی
حاملگی خارج رحمیآپاندیسیتاستراحت
دلایل محتلف دل درد

۱. علت شکم درد و دل درد در زنان

دل‌درد در زنان ممکن است به علت قاعدگی، تخمک‌گذاری، کیست تخمدان، عفونت ادراری یا مشکلات گوارشی باشد. محل درد و علائم همراه، مانند تب یا ترشحات غیرطبیعی، در تشخیص بهتر دلیل آن کمک می‌کنند.

علت درد شکم و پهلو در زنان
درد شکم و پهلو در زنان ممکن است به دلایل مختلفی مانند مشکلات گوارشی یا کیست تخمدان ایجاد شود.

علت درد شکم و پهلو در زنان

درد شکم و پهلو در زنان می‌تواند نشانه عفونت کلیه، کیست تخمدان، سنگ کلیه یا التهاب لگن باشد. بررسی ادرار، سونوگرافی و معاینه پزشکی برای تشخیص علت اصلی آن ضروری هستند.

علت دل درد صبحگاهی در زنان

دل‌درد صبحگاهی می‌تواند ناشی از ریفلاکس معده، سندرم روده تحریک‌پذیر یا تغییرات هورمونی در چرخه قاعدگی باشد. گاهی هم استرس یا تغذیه شبانه در آن نقش دارد.

علت درد زیر شکم زنان

درد زیر شکم زنان معمولا مربوط‌ به اندام‌های تناسلی زیر شکم است. معمولا علت شکم‌درد یکی از موارد زیر است:

  • درد شدید پریود
  • کیست‌های تخمدان
  • سقط جنین
  • فیبروم
  • اندومتریوز
  • بیماری التهابی لگن
  • حاملگی خارج از رحم

اگر درد مربوط به کیست تخمدان باشد، معمولا در یک طرف شکم ایجاد می‌شود. کیست تخمدان علاوه‌بر ایجاد حس ناراحتی در شکم و کمر باعث نامنظم شدن دوره پریود شده و علائمی مانند افزایش موهای زائد و آکنه را به همراه دارد. برای درمان این نوع دردها باید به دکتر زنان مراجعه کنید.

دل درد و حالت تهوع در زنان نشانه چیست؟

ترکیب دل‌درد و تهوع در زنان ممکن است نشانه بارداری، مسمومیت غذایی، عفونت معده یا مشکلات گوارشی مثل زخم یا رفلاکس باشد. در موارد مزمن باید حتما بررسی پزشکی انجام شود.

کمردرد و درد زیر شکم نشانه چیست؟

این ترکیب از دردها می‌تواند به عفونت‌های ادراری، بیماری‌های زنانه مانند آندومتریوز یا حتی مشکلات روده مربوط باشد. اگر درد همراه با تب یا خونریزی باشد، ارزیابی فوری لازم دارید.

۲. علت شکم درد در مردان

در مردان، دل‌درد ممکن است ناشی از مشکلات گوارشی، سنگ کلیه، التهاب آپاندیس یا عفونت‌های مجاری ادراری باشد. سبک زندگی و رژیم غذایی نیز نقش مهمی دارند. اگر دل درد شدید بود، حتما به پزشک مراجعه کنید.

علت شکم درد در مردان
شکم درد در مردان ممکن است به علت مشکلات گوارشی، سنگ کلیه یا اختلالات دیگر باشد.

۳. علت دل درد در نوزادان

دلیل دل درد در نوزادان معمولا کولیک (قولنج) است. گاز معده، یبوست، آلرژی به شیر یا عفونت نیز می‌تواند باعث درد شود. گریه مداوم و جمع کردن پاها به سمت شکم از علائم هشداردهنده آن است.

۴. علت دل درد در کودکان

دل درد در کودکان معمولا به دلیل گاز معده، یبوست، عفونت‌های ویروسی یا حساسیت غذایی بروز می‌کند. در موارد نادر، آپاندیسیت یا انسداد روده می‌تواند علت درد شکم کودک باشد. اگر درد شدید، مداوم یا همراه با تب و استفراغ بود ، حتما به متخصص اطفال مراجعه کنید.

۵. علت دل درد شدید و طولانی مدت در بزرگسالان

این نوع درد ممکن است ناشی از بیماری‌های مزمن مانند سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS)، زخم معده، التهاب روده یا سرطان دستگاه گوارش باشد. سابقه پزشکی، نوع درد و علائم همراه در تشخیص علت کمک می‌کنند و ممکن است نیاز به آزمایش یا آندوسکوپی باشد.

متن انگلیسی:
Less serious causes of abdominal pain include constipation, irritable bowel syndrome, food allergies, lactose intolerance, food poisoning, and a stomach virus. Other, more serious, causes include appendicitis, an abdominal aortic aneurysm, a bowel blockage, cancer, and gastroesophageal reflux.
ترجمه فارسی:
علل کمتر جدی دل‌درد شامل یبوست، سندرم روده تحریک‌پذیر، آلرژی غذایی، عدم تحمل لاکتوز، مسمومیت غذایی و ویروس معده هستند. در مقابل، علل جدی‌تر می‌توانند آپاندیسیت، آنوریسم آئورت شکمی، انسداد روده، سرطان و رفلاکس معده به مری باشند.

به نقل از سایت mountsinai

۶. علت دل درد در بارداری یا شکم درد در بارداری

در بارداری، تغییرات هورمونی، رشد رحم و فشار بر اندام‌های داخلی می‌تواند باعث درد شکم شود. گاهی نیز عفونت ادراری، یبوست یا کشش رباط‌ها عامل اصلی دل درد در بارداری است. با این حال، درد شدید، همراه با خونریزی یا تب باید سریع بررسی شود.

درد شکم در اوایل بارداری (دل درد و لکه بینی در ماه اول بارداری)

علت درد وسط شکم در زنان یا اوایل بارداری می‌تواند ناشی از لانه‌گزینی جنین یا کشش رحم باشد. اگر با لکه‌بینی همراه باشد، ممکن است نشانه تهدید به سقط یا حاملگی خارج رحمی باشد. بررسی پزشکی در این موارد بسیار مهم است.

درد شکم در اوایل بارداری
درد شکم در اوایل بارداری ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی و رشد جنین باشد.

۷. علت درد وسط شکم و قفسه سینه

درد وسط شکم و قفسه سینه می‌تواند به رفلاکس معده (GERD)، زخم معده، التهاب مری یا حمله قلبی مربوط باشد. اگر درد همراه با تنگی نفس، تعریق یا انتشار به بازو باشد، احتمال قلبی بودن درد مطرح است و نیاز به اقدام فوری دارد.

۸. علت دل درد بعد از دفع مدفوع

گاهی اوقات انقباضات روده هنگام دفع مدفوع می‌توانند باعث درد پس از آن شوند. در برخی افراد، سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) یا التهاب روده علت این درد است. تغییر در رژیم غذایی و بررسی پزشکی در صورت تکرار توصیه می‌شود.

۹. علت درد شکم بعد از غذا خوردن

اگر بعد از خوردن غذا دچار این عارضه می‌شوید، باید سبک غذا خوردن خود را تغییر دهید. گاهی علت آن پرخوری بوده و گاهی هم به دلیل سریع غذا خوردن این عارضه ایجاد می‌شود. سعی کنید، به‌آرامی غذا بخورید و پس از خوردن غذا دراز نکشید.

۱۰. علت دل درد بعد از برداشتن رحم

درد شکم بعد از هیسترکتومی یک عارضه شایع است و می‌تواند دلایل مختلفی داشته‌باشد. برخی‌از علل احتمالی درد دل پس از هیسترکتومی عبارت‌ا‌ند از:

  • عفونت
  • چسبندگی: پس از جراحی ممکن است بافت اسکار ایجاد‌شده و باعث چسبندگی شود که می‌تواند منجربه دل درد شود.
  • مشکلات روده
  • مشکلات دستگاه ادراری
  • اندومتریوز
پزشکان پیشنهادی

۱۱. علت دل درد و نفخ شکم

علت درد شکم همراه با نفخ معمولا حبس شدن گاز معده و روده، سوءهاضمه، یبوست یا مصرف غذاهای نفاخ مانند حبوبات یا نوشابه است. در برخی موارد، حساسیت غذایی یا بیماری‌های روده‌ای مانند کولیت نیز می‌تواند در نفخ شکم نقش داشته‌باشند.

۱۲. دل درد خطرناک چه نشانه ای دارد؟

دردی که شدید، مداوم، با تب، استفراغ، خون در مدفوع یا ناتوانی در حرکت باشد، نشانه‌ای از دل‌درد خطرناک است. این دردها می‌توانند ناشی از آپاندیسیت، انسداد روده، عفونت شدید یا حتی پارگی اندام داخلی باشند و باید سریع بررسی شوند.

۱۳. علت درد شکم در بیماران سرطانی

درد شکم یکی از علائم رایج بسیاری از انواع سرطان است اما گاهی علل بالقوه دیگری نیز برای درد شکم در بیماران سرطانی وجوددارد که به خود سرطان مرتبط نیست. برخی‌از این علل عبارت‌اند از:

  • عوارض جانبی درمان سرطان: شیمی‌درمانی، پرتودرمانی و جراحی می‌توانند باعث درد شکم به عنوان یک عارضه جانبی درمان شوند.
  • عفونت‌ها: بیماران سرطانی در معرض خطر بیشتری برای عفونت هستند که می‌تواند باعث درد دل شود.
  • یبوست: حرکات دردناک روده و درد شکم می‌تواند ناشی از یبوست باشد که در بیماران سرطانی به دلیل عوارض جانبی دارو یا بی‌حرکتی شایع است.
  • اختلالات گوارشی: اختلالات گوارشی که از قبل موجود است، مانند بیماری التهابی روده یا سندرم روده‌تحریک‌پذیر، می‌تواند باعث درد دل در بیماران سرطانی شود.
  • چسبندگی: بافت اسکار ناشی‌از جراحی می‌تواند باعث چسبندگی شود که باعث درد شکم و مشکلات گوارشی می‌شود.

۱۴. دل درد میگیره ول میکنه، علت آن چیست؟

درد شکمی که به‌طور ناگهانی شروع می‌شود و سپس به‌طور متناوب قطع و وصل می‌شود می‌تواند دلایل احتمالی زیادی داشته‌باشد که برخی‌از آنها عبارت‌اند از:

  • مشکلات گوارشی
  • سنگ کلیه
  • سنگ کیسه صفرا
  • حاملگی خارج از رحم
  • آپاندیسیت
دل درد خطرناک چه نشانه ای دارد؟
دل درد خطرناک ممکن است نشانه‌ای از مشکلات جدی مانند آپاندیسیت یا پارگی روده باشد.

۱۵. علت درد شکم و حالت تهوع چیست؟

درد شکم و حالت تهوع علل مختلفی دارند. گاهی درد حاد بوده و در کوتاه‌مدت از بین می‌رود. گاهی هم درد به‌طور مزمن ادامه‌دارد. اگر معده درد حاد همراه با حالت تهوع دارید، می‌تواند دلیل آن التهاب پوشش معده یا عوارض جانبی داروهایی مانند آنتی‌بیوتیک باشد. عفونت روده هم می‌تواند چنین علائمی را ایجاد کند.

اما اگر درد شکم مزمن است و همراه آن حالت تهوع و استفراغ دارید، ممکن است التهاب مخاط معده (گاستریت) داشته‌باشید. ورم معده بیماری دیگری است که علاوه‌بر درد حالت تهوع ایجاد می‌کند. اگر علاوه‌بر این دو نشانه نفخ و یبوست هم داشتید، احتمالا علت آن انسداد روده است.

۱۶. دل درد طولانی مدت نشانه چیست؟

آسیب‌ها و بیماری‌های مختلفی می‌توانند باعث دل درد شوند. از دلایل اصلی آن می‌توان به یبوست، عفونت، التهاب، اختلالات روده و بیماری‌های مربوط به اندام‌های شکم اشاره‌کرد. هر نوع بیماری در کلیه، کبد، کیسه صفرا، رحم، تخمدان، روده، معده و مثانه در ناحیه شکم ناراحتی ایجاد می‌کنند.

درد مزمن شکمی، دردی متناوب و دوره‌ای بوده و معمولا هفته‌ها، ماه‌ها یا حتی سال‌ها همراه فرد باقی‌می‌ماند و تحت برخی شرایط تشدید می‌شود. رایج‌ترین علل درد شکمی مزمن به شرح زیر است:

  • آنژین: درد قلبی که در اثر کاهش خونرسانی به بافت قلب ایجاد‌می‌شود.
  • بیماری سیلیاک: یک اختلال خودایمنی است که روده باریک را درگیر می‌کند.
  • اندومتریوز: رشد بافت اندومتر (بافت داخل رحمی) در جایی بیرون از رحم را اندومتریوز گویند.
  • سنگ کیسه صفرا
  • التهاب معده (گاستریت)
  • رفلاکس معده: بیشتر با اصطلاح ترش‌کردن شناخته‌شده، باعث ایجاد درد و سوزش در قسمت بالای شکم می‌شود.
  • فتق شکمی
  • سندرم التهاب روده (IBS)
  • کیست تخمدان
  • بیماری التهاب لگن
  • زخم معده (پپتیک اولسر): یکی از رایج‌ترین علل دردهای شکمی که غالبا در نیمه بالایی شکم ایجاد‌شده و به‌دنبال غذا خوردن تشدید می‌شود.
  • کشیدگی عضلات شکمی
  • اولسر کولیت (کولیت زخمی): یک نوع بیماری خودایمنی است که جدار داخلی روده دچار التهاب می‌شود و غالبا نیز روده بزرگ را درگیر می‌کند.

درد در قسمت های مختلف شکم نشانه چیست؟

درد در هر قسمت شکم می‌تواند نشانه بیماری یا آسیب به اندام خاصی باشد. به‌همین دلیل زمانی که به پزشک مراجعه‌می‌کنید، از شما می‌پرسد که دقیقا در کدام قسمت شکم ناراحتی دارید تا بتواند علت شکم‌درد را پیدا کند. در ادامه علت ناراحتی در هر قسمت شکم را توضیح می‌دهیم.

همین حالا بهترین دکتر برای درمان درد شکم رو پیدا کن!

۱. علت درد وسط شکم چیست؟

درد وسط شکم می‌تواند ناشی از سوءهاضمه، ورم معده، زخم اثنی‌عشر یا التهاب پانکراس باشد. گاهی اوقات عفونت‌های ویروسی یا مشکلات روده باریک نیز این ناحیه را درگیر می‌کنند.

به طور کلی ناراحتی در وسط شکم می‌تواند نشانه یکی از مشکلات زیر باشد:

  • آپاندیسیت
  • گاستروانتریت
  • صدمه به اندام‌های داخلی
  • اورمی (تجمع مواد زائد در خون)

۲. علت درد بالای شکم چیست؟

این درد معمولا به مشکلات معده، کبد، کیسه صفرا یا پانکراس مربوط می‌شود. رفلاکس اسید معده، التهاب معده یا سنگ کیسه صفرا نیز از شایع‌ترین دلایل آن هستند. درد در این ناحیه که به پشت می‌زند، می‌تواند نشانه التهاب پانکراس باشد:

  • سنگ کیسه صفرا
  • حمله قلبی
  • هپاتیت (التهاب کبد)
  • پنومونی

۳. علت درد سمت راست شکم چیست؟

درد در سمت راست شکم می‌تواند از آپاندیس، کیسه صفرا، کبد یا کلیه راست نشأت بگیرد. آپاندیسیت، سنگ کیسه صفرا یا عفونت کلیه از علل شایع این ناحیه هستند. سونوگرافی و آزمایش خون برای تشخیص کمک‌کننده‌اند.

علت شکم‌ درد در سمت راست و پایین می‌تواند یکی از موارد زیر باشد:

  • آپاندیسیت
  • فتق
  • عفونت کلیه
  • سرطان
  • آنفولانزا

اگر ناراحتی در سمت راست و بالای شکم است:

  • هپاتیت
  • پنومونی
  • آپاندیسیت
درد سمت راست شکم خطرناک است؟
درد سمت راست شکم می‌تواند نشانه‌ای از آپاندیسیت یا مشکلات دیگر باشد و باید جدی گرفته شود.

۴. علت درد سمت چپ شکم چیست؟

اگر فقط دل درد در قسمت چپ و پایین احساس می‌شود، می‌تواند علت آن یکی از موارد زیر باشد:

  • بیماری کرون
  • سرطان
  • عفونت کلیه
  • کیست تخمدان
  • آپاندیسیت

۵. علت دل درد دور ناف چیست؟ (علت درد وسط شکم بالای ناف و درد شکم زیر ناف)

علل مختلفی باعث درد ناف می‌شوند. اگر درد شدید باشد و با کشش یا سرفه بدتر شود، احتمال فتق وجود دارد. اگر ناحیه نزدیک به ناف حساس به لمس شده‌است، ممکن است علاوه‌بر فتق نشانه بیماری کرون هم باشد.

زمانی‌که درد اطراف ناف همراه با نفخ شکم باشد، ممکن است نشانه سوءهاضمه باشد. همچنین این دو علامت نشانه التهاب آپاندیس بوده و در این شرایط باید به پزشک مراجعه‌کرد.

۶. علت درد زیر شکم چیست؟

اگر دل درد را در ناحیه زیر شکم احساس می‌کنید، ممکن است علت آن یکی از موارد زیر باشد:

  • آپاندیسیت
  • انسداد روده
  • حاملگی خارج از رحم

تشخیص درد دل چگونه انجام می شود؟

برای تشخیص علت شکم درد و دل درد، باید به دکتر مراجعه کنید تا از شما شرح حال گرفته‌شده و بعد از انجام معاینه‌ی فیزیکی، علت تشخیص داده‌شود. به هیچ‌عنوان نباید به‌سادگی از دل‌درد گذر کنید. در صورت لزوم دکتر برای شما درخواست آزمایش و تصویربرداری هم می‌دهد.

روش تشخیص شکم دردتوضیحات
معاینه فیزیکیپزشک با لمس و فشردن نواحی مختلف شکم، محل و شدت درد را بررسی می‌کند.
آزمایش خونبررسی عفونت، التهاب یا آنزیم‌های کبدی و کلیوی برای تشخیص مشکلات داخلی
سونوگرافیمشاهده ارگان‌های داخلی مانند کبد، کلیه، تخمدان یا کیسه صفرا
سی‌تی‌اسکن (CT)تصویربرداری دقیق برای بررسی آپاندیس، انسداد روده یا تومورها
آندوسکوپیبررسی درونی معده و مری با دوربین برای تشخیص زخم، التهاب یا رفلاکس
آزمایش ادرارتشخیص عفونت‌های ادراری یا سنگ کلیه
کولونوسکوپیبررسی روده بزرگ برای تشخیص پولیپ، التهاب یا سرطان
انواع روش تشخیص دل درد و دلپیچه

درمان سریع دل درد یا درمان شکم درد چیست؟

درمان درد شکمی بستگی به علت آن دارد. برای دردهای گاه‌به‌گاه و خفیف، تغییر رژیم غذایی، مصرف مایعات، استراحت و استفاده از داروهای ساده مانند ضداسید یا مسکن کافی است. در کودکان، گرم‌کردن شکم یا ماساژ ملایم کمک می‌کند. اما اگر درد شدید، مکرر یا همراه با علائم هشدار باشد، باید به پزشک مراجعه کرد و درمان تخصصی انجام شود.

در عین حال بهتر است راه‌هایی برای درمان سریع شکم درد خود نیز پیدا کنید:

  • اگر درد با سوءهاضمه همراه است، بهتر است وعده‌های غذایی خود را سبک‌تر کنید.
  • با مصرف غذاهای غنی از فیبر و خوردن آب زیاد از ناراحتی ناشی از یبوست جلوگیری کنید.
  • برای بهبود درد خود از مصرف خودسرانه مسکن‌هایی مانند ایبوپروفن و آسپرین و ناپروکسن خودداری کنید. زیرا باعث تحریک معده و ایجاد زخم‌های خونریزی‌دهنده شده و موجب بدتر شدن درد شکم می‌شوند.

همچنین راه حل‌های سریعی وجوددارد که می‌تواند در موارد خاص به کاهش درد دل کمک کند:

  • مسکن‌های بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن
  • مصرف آسپرین، نیتروگلیسیرین یا سایر داروهای تجویز شده
  • قرار دادن کیسه‌آب‌گرم روی شکم
  • نوشیدن مقدار زیاد آب و هیدراتاسیون
  • اجتناب‌از خوردن برخی غذاهای تند و چرب
  • استراحت و مدیتیشن
درمان خانگیدرمان دارویی
کمپرس گرمپاروکستین (پروپرانولول)
چای نعناعداروهای ضد اسپاسم
زنجبیلآنتی‌اسیدها
آب گرم با لیموداروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)
رعایت رژیم غذایی سالمدیکلوفناک
درمان سریع دل درد با روش خانگی و دارویی
درمان سریع دل درد چیست؟
درمان سریع دل درد بستگی به علت آن دارد اما استراحت و مصرف مایعات کمک‌کننده است.

درمان درد شکم و روده با قرص (درمان سریع دل درد با قرص)

عفونت روده که به‌عنوان گاستروانتریت نیز شناخته‌می‌شود، وضعیتی است که با التهاب دستگاه گوارش مشخص‌می‌شود و می‌تواند باعث درد شکم و روده شود. این بیماری معمولا در اثر عفونت ویروسی یا باکتریایی ایجاد‌می‌شود و علائم شامل اسهال، استفراغ، حالت تهوع، تب و گرفتگی معده است.

تجویز قرص برای شکم‌درد به علت آن بستگی دارد. پزشک برای هرکدام از موارد زیر قرص مناسب را تجویز می‌کند:

  • زخم معده، قرص‌های معده مانند هیدروکسید آلومینیوم یا هیدروکسید منیزیم
  • عفونت ادراری: آنتی‌بیوتیکی مانند آزترونام
  • بیماری التهابی روده: کورتیکواستروئید مانند قرص بودزوناید
  • التهاب لوزالمعده: دارویی مانند کامیلوفین
  • سوزش سردل: مهارکننده پمپ پروتئین مانند دکسلانسوپرازول

متن انگلیسی:
Drink plenty of clear fluids such as water. Reduce your intake of coffee, tea and alcohol as these can make the pain worse. When you are allowed to eat again, start with clear liquids, then progress to bland foods such as crackers, rice, bananas or toast. Your doctor may advise you to avoid certain foods.
ترجمه فارسی:
مقدار زیادی مایعات شفاف مانند آب بنوشید. مصرف قهوه، چای و الکل را کاهش دهید زیرا ممکن است درد را تشدید کنند. وقتی دوباره اجازه خوردن غذا پیدا کردید، با مایعات شفاف شروع کنید و سپس به غذاهای ساده مانند بیسکویت، برنج، موز یا نان تست روی بیاورید. پزشک شما ممکن است توصیه کند برخی غذاها را از رژیم غذایی خود حذف کنید.

به نقل از سایت betterhealth

شربت شکم درد و دل درد

انواع مختلفی از شربت‌ها وجود دارد که بسته‌به علت اصلی درد می‌توانند برای درمان دل درد بزرگسالان استفاده شوند. برخی‌از نمونه‌هایی که ممکن است در بزرگسالان استفاده‌شود، شامل موارد زیر است:

  • آنتی‌اسیدهایی مانند آلومینیوم‌ ام‌جی (Maalox یا Mylanta) که می‌تواند به تسکین سوءهاضمه و سوزش‌سردل کمک کند.
  • ضداسپاسم‌هایی مانند دی‌سیکلومین  یا هیوسیامین که می‌تواند به کاهش گرفتگی و درد کمک کند.

درمان خانگی دل درد

برای درمان خانگی دل درد بهتر است مصرف برخی داروها مانند آسپرین و ناپروکسن را با مشورت پزشک متوقف کنید، زیرا ممکن است درد را تشدید کنند. همچنین توصیه می‌شود وعده‌های غذایی‌تان را کوچک‌تر و تعدادشان را بیشتر کنید. آهسته غذا خوردن، پرهیز از مصرف نوشیدنی‌های خیلی داغ یا خیلی سرد، کاهش مصرف الکل و کافئین، نشستن درست بعد از غذا و داشتن فعالیت بدنی منظم هم می‌تواند به بهبود وضعیت گوارشی شما کمک کند.

درمان درد شکم و روده با قرص
قرص‌های ضداسپاسم و مسکن می‌توانند برای درمان درد شکم و روده موثر باشند.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

دل‌ درد و شکم‌درد می‌تواند دلایل بسیار متنوعی داشته‌باشد، از مشکلات ساده گوارشی تا بیماری‌های جدی مانند آپاندیسیت یا عفونت داخلی. شناخت محل درد، علائم همراه و توجه به شرایط فردی، نقش مهمی در تشخیص علت آن دارد. در بسیاری از موارد، درمان خانگی مؤثر است، اما دردهای مداوم یا شدید نیاز به بررسی پزشکی فوری دارند. آگاهی و واکنش به‌موقع می‌تواند از بروز عوارض جدی جلوگیری کند.

برای پیدا کردن علت درد دل و شکم درد باید به دکتر گوارش، دکتر عمومی یا دکتر داخلی مراجعه کنید. برای دریافت نوبت از هر یک از دکترهای معرفی‌شده، می‌توانید از سایت نوبت‌دهی آنلاین دکترتو کمک بگیرید. در دکترتو می‌توانید با بهترین متخصص آشنا شوید، با آنها مشورت کنید و در صورت نیاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

اگر دل درد مربوط‌به معده باشد می‌تواند نشان‌دهنده ابتلا به کرونا باشد. کرونا باعث درد معده، تب، سرفه و تنگی نفس می‌شود. گاهی ممکن است علائم دیگری هم ایجاد شود. عفونت‌های دستگاه گوارش مانند گاستروانتریت نیز چنین علائمی ایجاد می‌کنند.

دل‌درد صبحگاهی می‌تواند به دلیل گرسنگی، استرس، رفلاکس معده، سندرم روده تحریک‌پذیر یا مصرف دارو با معده خالی ایجاد شود و معمولا با تغییر سبک زندگی بهتر می‌شود.

اگر دل درد شدیدی دارید که غیرقابل‌تحمل است یا این عارضه همراه‌با یکی از علائم زیر ظاهر شده‌است، باید به پزشک مراجعه‌کنید:
۱. حالت تهوع و تب
۲. مدفوع خونی
۳. دشواری در تنفس
۴. استفراغ خونی
۵. درد در دوران بارداری
۶. حساس شدن ناحیه شکم به لمس
۷. صدمه به شکم و دردی که تا چند روز ادامه دارد.
این دسته از علائم می‌تواند نشان‌دهنده التهاب داخلی، عفونت یا خونریزی باشد. گاهی هم نشانه سرطان روده بزرگ یا سرطان تخمدان است.

برای تسکین دل‌درد، نوشیدن مایعات گرم مانند دمنوش نعناع یا بابونه، استراحت، پرهیز از غذاهای سنگین و مصرف داروهای ضداسید یا ضداسپاسم می‌تواند مؤثر باشد. در مواردی که دل‌درد ناشی از یبوست یا نفخ است، پیاده‌روی یا مصرف فیبر نیز کمک‌کننده است.

دل‌درد شدید ممکن است نشانه‌ای از مشکلات جدی مانند آپاندیسیت، انسداد روده، عفونت شکمی، یا سنگ کلیه باشد. اگر درد ناگهانی و همراه با تب، استفراغ یا خون‌ریزی باشد، فوراً باید به پزشک مراجعه کرد.

بله، گاهی اوقات. درد سمت راست شکم، به‌ویژه پایین آن، می‌تواند نشانه آپاندیسیت باشد که نیاز به درمان فوری دارد. سایر علل شامل بیماری‌های کبد، کیسه صفرا یا مشکلات تخمدان در زنان است.

کرامپ‌های شکمی ممکن است به دلایلی مثل قاعدگی، سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS)، مسمومیت غذایی یا بیماری‌های التهابی روده ایجاد شوند. گاهی استرس و اضطراب نیز نقش دارند.

دل‌درد بعد از بیدار شدن از خواب ممکن است به دلیل خالی بودن معده، رفلاکس اسید، نفخ، اضطراب یا مصرف داروها با معده خالی باشد.

درد شکم در زمان راه رفتن می‌تواند ناشی از کشیدگی عضلات شکم، گاز یا نفخ، التهاب آپاندیس یا فتق باشد. اگر درد با حرکت تشدید شود یا مداوم باشد، نیاز به بررسی پزشکی دارد.

امتیاز شما به مقاله:
(3.9از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فاطمه هستم؛ یک مامای 25 ساله که همیشه از به‌روز بودن و آپدیت کردن خودش و دانسته‌هاش در زمینه پزشکی و پیراپزشکی لذت برده. به خاطر همین مسئله، مدتیه که با دکترتو همکاری می‌کنم و درباره موضوعات مختلف بهداشت و درمان مطالعه می‌کنم، می‌نویسم و با شما به اشتراک می‌گذارم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره دل درد

  1. خانوم گفت:

    سلام من چند وقته اطراف نافم درد میکنه و داخلش کمی سوزش داره و حالت تهوع هم دارم دلیلش چی میتونه باشه ؟

  2. T گفت:

    سلام من شباوصبح ها خیلی دل دردمیگیرم وبعدازچنددقیقه که بهتر شد سرم درد می‌کنه علتش چیه؟

    1. علی گفت:

      سلام مدتی دورنافم وزیرنافم منظورم شکمم هست خیلی دردمیکندبعدام عرق میریزم لباس تنم رامیخواهم دربیارم چون اذیت ام خیلی مسکن خورم دکتررفتم فایده نداشته لطفا راهنای ام کنیدممنون

      1. همیارِ دکترِتو گفت:

        سلام
        احتمال کولیت، مشکلات تیروییدی و التهاب آپاندیس وجود دارد
        نیاز به بررسی دقیق و اسکن می باشید
        فعلا می توانید از هیوسین استفاده نمایید

  3. ... گفت:

    سلام من شباوصبح ها خیلی دل دردمیگیرم وبعدازچنددقیقه که دل دردم بهترشدسرم دردمیکنه علتش چیه؟

  4. گفت:

    سلام.من خیلی سال هست ک مدام دل درد میگیرم.چند ماهی هس ک حتی بیشتر هم شده.گاهی وقتا حتی میترسم آب هم بخورم.چون گاهی وقتا اب خوردن هم باعث دل دردم میشه.با حرکت کردن هم درد بدتر میشه.به نظرتون مشکل چیه؟؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوستعزیز
      دل درد شما می تونه عوامل زیادی داشته باشه. یکی از آنها می تونه التهاب روده در شما باشه که نیازه توسط متخصص گوارش با دقت بیشتری بررسی شوید. از این لینک می تونید نوبت بگیرید.
      رزرو نوبت پزشک گوارش

  5. Asal گفت:

    منم شکم درد ، تب ، بی حالی دارم و به شکمم دست میزنم دردش بیشتر میشه باید چیکار کنم
    ؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      بنظر می رسداین علایم مربوط به التهاب و یا عفونت روده و سیستم گوارش شما باشد که بررسی تخصصی تر توسط متخصص گوارش مورد نیاز است.
      پزشک متخصص گوارش

      1. پارسیا گفت:

        سلام من هر هفته حدوداً دل درد دارم و حدودا هفته ای یه بارم سر درد اول آزمایش دادیم گفت ویتامین و روی و زینک بدنت کمه دارو داد بعد یه بار دیگه یک ماه بعد آزمایش دادم گفت ویزیت نیست ولی الان نسبتا کم شده اما هفته ای یه بار در درد و سر درد دارم مشکل چیه؟ باز آیا باید برم دکتر؟
        (پسرم)

        1. همیار دکترِتو گفت:

          سلام دوست عزیز
          دل درد شما و به موازات آن سردرد شما میتونه ناشی از مشکلات گوارشی شما باشد. ممکنه التهاب روده ها و وجود رفلاکس این درد را توجیه کند. بهتره از این لینک نوبت متخصص گوارش گرفته و برای بررسی بیشتر مراجعه کنید.
          دکتر متخصص گوارش و کبد

  6. mobina گفت:

    سلام من حدود دو ماهه دل درد همراه با تب،کاهش وزن و بی حالی دارم اوایل گفتن از معدته داروی معده دادن ولی خوب نشد چندین بار ازمایش خون، ادرار و مدفوع دادم گفتن چیزی داخل آزمایشت نشون نمیده رفتم سونو دادم گفتن یه سنگ سه میلی متر داخل دسته کالیس کلیت هست ولی دردت ربطی ب اون نداره رفتم پیش متخصص داخلی کپسول یوموگی و مترانیدازول و امپرازول و سفیکسیم داد بدترم شد رفتم پیش متخصص گوارش دارو داد هنوزم خوب نشده میشه راهنمایی کنید

    1. افسانه گفت:

      سلام منم یکماهی هست مشکلات گوارشی دارم خواستم بدونم شما درمان شدید؟

  7. Nesa گفت:

    سلام من دو ماهه که دل درد دارم اوایل دکترا گفتن از معدته داروی معده دادن بعد اون دل دردم خوب نشد رفتم چندین بار آزمایش خون و ادرار و مدفوع دادم گفتن هیچ چیزی داخل ازمایش نشون نمیده برو سونو بده رفتم سونو همه چی سالم بود فقط یه سنگ سه میلی متری داخل دسته کالیس کلیه بود که گفتن دل دردت اصلا ربطی به سنگ نداره رفتم پیش متخصص داخلی دارو کپسول یوموگی، مترانیندازول و امپرازول داد خوب نشد رفتم پیش متخصص گوارش دارو داد ولی بازم خوب نشه. روز ب روزم شدیدتر میشه همراه با تب و بی حالی و کاهش وزن. میشه راهنمایی کنید

  8. ریحانه گفت:

    سردرد شدید گرفت دماغم خون شد بعدا سرم کرخت شد چند روز میشه کرخت هست دلیلش چه هست

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      بنظر می رسد افزایش فشارخون در شما موجب سردرد و خونریزی از بینی شده است. نیازه تحت نظر متخصص داخلی فشارخون شما بررسی و تحت کنترل در آمده و در صورت لزوم برای بررسی خونریزی های احتمالی ام آر ای از سر شما گرفته شود. از این لینک می تونید نوبت بگیرید.
      بهترین متخصص داخلی

      1. Maryam گفت:

        سلام من چند وقته اطراف نافم درد میکنه و داخلش میسوزه و حالت تهوع هم دارم دلیلش چی میتونه باشه ؟

        1. ناشناس گفت:

          سلام احتمالا نافت از جا دررفته خودت جاش بنداز اینطور که دستت رو مشت کن از بالای سینه محکم بکش تا سر نافت حموم هم که می ری نگذاز صابون و شامپو وارد نافت بشه هیچی هم تو نافت نریز

        2. همیارِ دکترِتو گفت:

          سلام
          اگر ناف شما از جای خود دررفته باشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا مشکل به طور صحیح و ایمن درمان شود. خود درمانی ممکن است آسیب بیشتری به همراه داشته باشد. تا زمانی که به پزشک مراجعه کنید، از وارد کردن هرگونه مواد به ناف خود اجتناب کنید و بهداشت ناحیه را با دقت رعایت کنید.

  9. .. گفت:

    من بعد از خوردن صبحانه دل درد شدید گرفتم ولی ی دیقه درد داره ی دیقه ن چیکار کنم🥺

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      دل درد شما به علتانقباضات و حرکات دودی روده است و ممکنه به علت مسمومیت غذایی اتفاق افتاده باشد. در صورت داشتن تهوع و استفراغ به پزشک مراجعه کنید.

    2. سروش شبیریان گفت:

      دل درد من بطور مقطعی و خیلی کم قسمت مرکزی شکم
      البته سنگ کلیه هم دادم ولی درد در ناحیه پهلو ها ندارم

  10. Mahdi گفت:

    چرا وقتی راه میریم بالای شکم درد میگیره؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      برای تشخیص نیاز به سونوگرافی و معاینه شکم است ولی می تونه این درد منشا التهاب معده و روده داشته باشد. برای بررسی بیشتر متخصص داخلی شما را ویزیت کند.
      بهترین متخصص داخلی

      1. مهدی گفت:

        سلام دخترم هفت سالشه موقع غذا خوردن ودرطول روز دل درد می‌شود یبوست هم بعضی مواقع دارد چه داروی باید استفاده کند