فهرست مطالب
داروی ریسپریدون یک داروی ضد روان پریشی است که برای درمان اختلالات روانپزشکی مانند اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی استفاده میشود. مصرف آن در طولانی مدت ممکن است با عوارض جانبی مانند خواب آلودگی، افزایش وزن، تعریق، لرزش، مشکل در تمرکز و تورم صورت همراه باشد. این دارو فقط با تجویز روانپزشک در دسترس است. در سایت دکترتو یا وبسایت نوبتدهی آنلاین از بهترین پزشکان، امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری، مشاوره متنی یا آنلاین برای شما فراهم شده است.
داروی ریسپریدون چیست و چه کاربردی دارد؟
قرص ریسپریدون ۲ برای چه بیماری است؟ ریسپریدون برای درمان برخی از اختلالات روحی روانی مانند درمان بیماری اسکیزوفرنی، افسردگی، اختلال دوقطبی و تحریکپذیری ناشی از اختلال اوتیستیک استفاده میشود و به دستهی داروهای ضد روان پریشی آتیپیکال تعلق دارد.
قرص ریسپریدون حاوی مواد غیرفعالی مانند مونوهیدرات لاکتوز، سلولز میکروکریستالی، دی اکسید سیلیکون کلوئیدی، استئارات منیزیم و سایر مواد جانبی دارویی است.
- نام رایج دارو: ریسپریدون- Risperidone
- اسامی تجاری دارو: ریسپردال، risbrix-1
نحوه مصرف ریسپریدون چگونه است؟
این دارو به صورت خوراکی، همراه یا بدون غذا طبق تجویز روانپزشک و معمولا ۱ بار یا دو بار در روز مصرف میشود. اگر از شربت خوراکی این دارو استفاده میکنید با دقت دوز مصرفی را با استفاده از پیمانه مخصوص اندازهگیری کنید و از قاشق غذا خوری به دلیل دقیق نبودن دوز مصرفی استفاده نکنید. در صورت تجویز ممکن است لازم باشد دوز مصرفی را با مقداری مایع (۱۰۰ میلیلیتر) مانند آب، قهوه، آب پرتقال یا شیر کم چرب ترکیب کرده و بعد مصرف نمایید. اگر سوالی داشتید از دکتر داروخانه کمک بگیرید.
دوز مصرف داروی ریسپریدون به وضعیت پزشکی بیمار و پاسخدهی بدنش به دارو و دیگر داروهای مصرفی بستگی دارد. تمامی داروهای مصرفی خود را شامل داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و داروهای گیاهی به اطلاع پزشک یا دکتر داروخانه برسانید. برای کاهش خطر بروز عوارض جانبی این دارو مانند خشکی دهان و گیجی ممکن است پزشکتان درمان را از دوزهای کم این دارو شروع کند و سپس آن را اضافه کند. از تجویز پزشک با دقت پیروی کنید.
مصرف ریسپریدون طبق برنامه زمانی منظم باعث میشود بیشترین بهره را از آن ببرید. برای کمک به یادآوری، این دارو را در ساعت معینی هر روز مصرف کنید. مصرف این دارو طبق دستور پزشک بسیار اهمیت دارد لذا اگر بهبود در شرایطتان را احساس کردید به مصرف این دارو ادامه دهید و بدون مشورت با پزشک مصرف ریسپریدون را قطع نکنید.
تجویز و تعیین دوز مصرفی این دارو برای درمان اختلالات روانی تنها بر عهده روانپزشک است، از این رو از مصرف خودسرانه دارو جدا خودداری کنید.
بهترین زمان مصرف قرص ریسپریدون کی است؟
ریسپریدون یا قرص ریسبد۱۰۰ ممکن است یک یا دو بار در روز تجویز شود. پزشکان معمولا این دارو را دوبار در روز، در صبح و عصر، باتوجه به زمان اثر ریسپریدون تجویز میکنند.
علائم اوردوز ریسپریدون چیست؟
اگر علائم اوردوز این دارو مانند از هوش رفتن و مشکلات تنفسی را مشاهده کردید سریع با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید. علائم اوردوز این دارو شامل سرگیجه یا خوابآلودگی شدید، تپش قلب تند یا نامنظم، حرکات غیر ارادی یا غیر طبیعی و تشنج میشوند.
همچنین آزمایشهای پزشکی مانند آزمایش قند خون، بررسی وزن و فشار خون و آزمایش سطح کلسترول یا تری گلیسرید در زمان مصرف ریسپریدون به صورت دورهای برای بررسی پیشرفت و عوارض جانبی دارو توصیه میشود.
اگر دوز مصرفی قرص ریسپریدون ۱ میلی گرم را فراموش کردید، در اولین زمان ممکن آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک به مصرف دوز بعدی، به یاد آوردید که دارو را مصرف نکردهاید، نیازی به مصرف دو برابر دارو نیست و فقط دوز مقرر را مصرف کنید.
برای نگهداری صحیح داروی ریسپریدون، آن را در دمای اتاق، دور از حرارت و رطوبت و خارج از دسترس کودکان قرار دهید و در حمام نگهداری نفرمایید. توجه داشته باشید که داروی منقضی شده را مصرف نکنید.
فواید و موارد مصرف قرص ریسپریدون برای بزرگسالان و کودکان
قرص ریسپریدون ۱ یا شربت ریسپریدون فواید و کاربردهای مختلفی برای بزرگسالان و کودکان دارد. این دارو معمولاً برای درمان بیماریهایی مانند اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی و تحریکپذیری مرتبط با اوتیسم تجویز میشود. همچنین میتواند به بهبود علائم مربوط به این شرایط، از جمله توهم، هذیان، نوسانات خلقی و رفتار پرخاشگرانه و در برخی موارد به بهبود اختلال استرس پس از سانحه نیز کمک میکند.
با این حال، توجه به این نکته مهم است که مصرف ریسپریدون و چاقی به هم مرتبط هستند و ممکن است با افزایش وزن به ویژه در کودکان، همراه باشد. ریسپریدون به شکل قرص و شربت برای کسانی که در بلع قرصها مشکل دارند، موجود است.
موارد مصرف ریسپریدون در کودکان بیش فعال و اوتیسم
قرص ریسپریدون ۱میلیگرمی برای کودکان، به کودکانی که دارای مشکلات رفتاری شدید مانند پرخاشگری یا عصبانیت هستند داده میشود. ریسپریدون ۲ و ۴ گاهی اوقات برای کودکان مبتلا به بیماری اوتیسم، ADHD یا ODD (اختلال نافرمانی مخالف) که به شیوههای خطرناک رفتار میکنند نیز تجویز میشود.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت mayoclinic
Risperidone should not be used to treat behavioral problems in elderly people with dementia. This medicine is only available with a doctor’s prescription.
ترجمه فارسی:
ریسپریدون نباید برای درمان مشکلات رفتاری در افراد مسن مبتلا به زوال عقل استفاده شود. این دارو فقط با تجویز پزشک در دسترس است.
ریسپریدون و افسردگی
شواهد بالینی نشان میدهد که استفاده از ریسپریدون بهعنوان درمان کمکی برای افسردگی مقاوم به درمان ممکن است میزان پاسخ و بهبودی را بهبود بخشد، اما اثربخشی و ایمنی طولانیمدت در این زمان قابل تعیین نیست.
عوارض جانبی قرص ریسپریدون چیست؟
داروی ریسپریدون با کمک به بازگرداندن برخی از مواد طبیعی در مغز به بیمار کمک میکند تا به روشنی فکر کند و در کارهای زندگی روزمره شرکت کند. اگر شرایط خاصی دارید یا داروهای دیگری مصرف میکنید که خطر افزایش سطح نمودار کیوتی را در پی دارند، قبل از مصرف ریسپریدون با پزشک خود مشورت کنید. مهمترین عوارض ریسپریدون در طولانی مدت شامل موارد زیر است:
- مشکلات قلبی (نارسایی قلبی، تپش قلب آرام، حمله قلبی و افزایش سطح نمودار کیوتی در آزمایش EKG)
- سطح پایین پتاسیم یا منیزیم در خون در صورت استفاده از داروهایی مانند دیوترتیکها یا قرصهای ادرار
- خوابآلودگی و تاری دید (الکل و ماری جوآنا این حالات را تشدید میکنند)
- کاهش تعرق بدن و افزایش خطر احتمال سکته قلبی
- سرگیجه و احساس سبکی سر و خطر از دست دادن تعادل و افتادن
- افزایش قند خون و بدتر شدن وضعیت دیابت
- افزایش تولید یکی از مواد طبیعی بدن به نام پرولاکتین که در زنان موجب ترشح شیر، توقف یا مشکلات قاعدگی و در مردان باعث ناتوانی در تولید اسپرم و تورم سینه میشود
این دارو از طریق شیردهی مادر به نوزاد منتقل میشود و ممکن است تاثیرات نامطلوبی در پرستاری از نوزاد به همراه داشته باشد. قبل از شیردهی به نوزاد در این زمینه با پزشک مشورت نمایید. تجویز و تعیین دوز مصرفی این دارو برای درمان اختلالات روانی تنها بر عهده روانپزشک است، از این رو از مصرف خودسرانه دارو جدا خودداری کنید.
موارد احتیاط مصرف ریسپریدون و نظرات مردم درباره قرص ریسپریدون
اگر به داروی ریسپریدون یا داروی پالی پریدون حساسیت دارید قبل از مصرف این دارو با روانپزشک مشورت کنید. داروی ریسپریدون ممکن است شامل ترکیبات غیر فعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر بشود.
قبل از مصرف ریسپریدون سوابق پزشکی خود و خانوادهتان را به اطلاع پزشک برسانید؛ مخصوصاْ سابقه بیماریهای کبدی، تشنجها، مشکلات بلعیدن، کمبود تعداد گلبولهای سفید خون، بیماری پارکینسون، زوال عقل، مشکلات بینایی خاص (آب مروارید و گلوکوم) و سوابق پزشکی خانوادگی مانند بیماری دیابت، بیماریهای قلبی، کلسترول یا تری گلیسیرید بالا، مشکلات تنفس هنگام خواب (آپنه خواب).
ریسپریدون ممکن است موجب شرایطی شود که بر روی نمودار ریتم قلب تاثیر بگذارد (افزایش سطح نمودار کیوتی QT). افزایش سطح نمودار کیوتی به ندرت باعث عوارض خطرناک (به ندرت کشنده) تپش قلب تند یا نامنظم و عوارض دیگری مانند گیجی شدید و غش کردن شود که سریع با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
این دارو برای درمان مشکلات رفتاری ناشی از بیماری زوال عقل توصیه نمیشود. در مورد مزایا و خطرات استفاده از این دارو و همچنین در زمینه درمانهای ایمنتر و موثرتر برای درمان مشکلات رفتاری ناشی از بیماری زوال عقل با پزشک مشورت نمایید.
تداخلات دارویی ریسپریدون با داروهای دیگر
قرص ریسپریدون با چه داروهایی تداخل دارد؟ تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی ریسپریدون را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. این مقاله شامل تمامی تداخلات دارویی ممکن، نیست لذا لیست تمامی داروهای مصرفی تان را با پزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید و بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی ریسپریدون نفرمایید.
داروهای زیر ممکن است با داروی ریسپریدون تداخل داشته باشد. در صورت مصرف این داروها، پزشک خود را مطلع سازید:
- داروهایی که خواب آلودگی ایجاد میکنند (مخدرهایی که کاهنده سرفه یا درد هستند مثل: کدئین)
- الکل
- داروی متوکلوپرامید
- ماری جوآنا
- داروهای خواب یا ضداضطراب (آلپرازولام، دیازپام، زولپیدم)
- شل کننده عضلانی (کاریزوپرودول، سیکلوبنزاپرین)
- آنتی هیستامینها (سیترزین، دیفن هیدرامین)
راهنمای مصرف تمامی داروهای مصرفی خود مانند داروهای ضد آلرژی یا داروهای سرماخوردگی را با دقت بخوانید زیرا ممکن است حاوی موادی باشند که موجب خوابآلودگی میشود. برای نحوه مصرف ایمن این دارو با دکتر داروخانه مشورت نمایید.
اشکال دارویی ریسبریکس | تداخل دارویی قرص ریسبایودال | عوارض جانبی ریسپردال کونستا |
---|---|---|
قرص ریسپریدول روزدارو ۴ میلیگرم | بروموپرید | افزایش وزن |
محلول خوراکی آپو ریسپریدون ۱ میلیگرم | داروهای ضد پارکینسون (آگونیست دوپامین) | درد ناحیه فوقانی شکم |
قرص رسپیروس ۴ میلیگرم | آمفتامینها | پارکینسونیسم |
پودر قابل تزریق ریسپردال کونستا ۳۷.۵ میلیگرم | داروهای ضد دیابت | لرزش غیرارادی سر |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
داروی ریسپریدون برای درمان علائم اسکیزوفرنی (بیماری روانی که باعث اختلال یا تفکر غیرعادی، از دست دادن علاقه به زندگی، و احساسات قوی یا نامناسب میشود) در بزرگسالان و نوجوانان بالای ۱۳ سال استفاده میشود. مصرف این دارو تنها با نسخه روانپزشک یا در مواردی روانشناس امکانپذیر است.
برای جلوگیری از عوارض جانبی، قبل از مصرف حتما با روانپزشک خوب یا متخصص روانشناسی مشورت کنید. برای دریافت نوبت ویزیت حضوری به سایت دکترتو مراجعه کنید. در سایت دکترتو امکان دریافت مشاوره تلفنی و مشاوره با دکتر روانپزشک آنلاین (دکتر اعصاب و روان آنلاین)، دکتر روانشناس آنلاین و دکتر مشاوره دارویی آنلاین نیز وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام درحاملگی این قرص رو مصرف می کنم دچار دیابت بارداری شدم .بیماریم دوقطبیه.ایا بعد زایمان جایگزین ریسپریدون هست برای خلاصی ازدیابت
سلام دوست عزیز
بله
داروهای دیگری هم هست
اما با توجه به شرایط بدنی بعد زایمان باید انتخاب و تجویز گردد
خسته نباشید من بیماری صرع دارم وبا داروی لورازپام ۱ تحت درمان هستم اما تازه دچار مشکل افسردگی شدم پیش متخصص رفتم برام قرص ریسپریدون رو تجویز کرد الان دیدم با دارو های خواب آور این قرص تداخل دارویی داره به متخصص تمام داروهایی که برای بیماری صرع مصرف میکردم رو گفتم الان ۱۵ روز است مصرف میکنم بعضی وقتا احساس سنگینی سر دارم و اکثرا فکر میکنم اطرافیانم درمورد من حرف میزنن این مشکل به خاطر تداخل دارویی نیست به نظرتون؟؟؟؟
سلام
احساس سنگینی سر و تفکر در مورد اینکه اطرافیان شما در مورد شما صحبت میکنند، میتواند به دلایل مختلفی از جمله عوارض دارویی، اثرات جانبی داروها، یا حتی بهخاطر افسردگی باشد. تداخل دارویی بین لورازپام (داروی ضداضطراب) و ریسپریدون (آنتیسایکوتیک) ممکن است باعث خوابآلودگی، سرگیجه، و احساس سنگینی سر شود. همچنین این علائم ممکن است مرتبط با اثرات جانبی داروها یا شرایط افسردگی شما باشد.
برای اطمینان بیشتر، بهتر است این علائم را با پزشک خود در میان بگذارید تا بررسی دقیقتری انجام دهد و در صورت نیاز تنظیمات دارویی صورت گیرد.
این دارو برای جه بینارانی تجویز می شود ایا خطر یا عوارض جانی به جا میگذارد؟برای دوست من تجویز کرده دکتر علت این بیماری چیه میشه راهنمایی کنین تا بتوانیم کمک کنیم ؟
سلام دوست عزیز
این دارو ضد افسردگی است
این دارو برای درمان اختلالات حاد یا حالات مزمن روانی مثل اسکیزوفرنی و نشانههای اختلال دوقطبی (افسردگی- شیدایی) استفاده میشود
سلام پسر ۴ ساله دارم دکتر بهش ریسپریدون داده مدتیه ازش استفاده کردیم ولی عوارض ها رو دیدم نگرانشم تورو خدا بگید چی کنم
سلام دوست عزیز
عوارض دارو ها یک احتمال است و به این معنا نیست که همه شان با هم بوجود می آید
ریسپریدون، اولین دارویی است که برای کودکان دارای اتیسم(اوتیسم) تأیید شده و پرمصرفترین دارو برای این طیف است، این دارو رفتار برخی از کودکان را بهبود میبخشد، اما میتواند عوارض جانبی شدیدی برای انها بهمراه داشته باشد. این دارو به طور موثر رفتار انفجاری و تهاجمی را که می تواند همراه با اتیسم(اوتیسم) باشد درمان می کند.
سلام علیکم من بچم ۳سال نیم داره مشکل گفتار داره دکتر این دارو بهش داده دلم نمیاد ب بچه سالم این دارو بدم هیچ مشکل روح روانی نداره نمیدونم بدمش دارو یا ن آخ دلم نمیاد بچه ۳ ساله همچین داروی بخوره
دکتر روانپزشک برای بچه ۵سالم این قرص رو داده شبی ۱ چهارم عوارض نداره؟چون شدیدا بیقرار و پرخاشگر بود دادن
سلام دوست عزیز
این دارو رفتار برخی از کودکان را بهبود میبخشد، اما میتواند عوارض جانبی شدیدی برای انها بهمراه داشته باشد. این دارو به طور موثر رفتار انفجاری و تهاجمی را که می تواند همراه با اتیسم(اوتیسم) باشد درمان می کند.
سلام دکتر
من یه خانوم۴۲ساله ام والان۱۵ساله قرص ریسپریدون۲وسیتالوپرام۲۰وآلپرازولام۱مصرف میکنم که دکترروانپزشک برام تجویزکرد.من هیچ مشکل روانی یا ازاین قبیل نداشتم وفقط بخاطره مشکل همسرم که به بدبینی دچارشده بودرفتم پیش مشاوره برای حل مشکلمون چندجلسه رفتم وصحبت کردم تابهم گفتن همسرتم بایدبیاد اما هرکاری کردم مراجعه نکرد ومشاوره منوفرستاد پیش روانشناس درمانگاه ایشونم این قرصهاروتجویزکردکه گفتم مگه من مشکلی دارم؟گفتن نه ولی این قرصهارو مصرف کن که بتونی رفتاره همسرتو تحمل کنی که بخاطره دوتافرزندت زندگیت ازهم نپاشه منم چون سنم پایین بود واصلا دارویی مصرف نکرده بودم وازعوارض داروهاهم بی خبربودم بدون هیچ حرفی گرفتم وشروع به مصرف داروکردم که یه مددت اگه همسرم بهم بدترین بی احترامی رو میکرد اصلا هیچ واکنشی نشان نمیدادم وبی حال ومنزوی شده بودم دیگه نه ورزشمو انجام میدادم نه مثل قبل به کارهایی که درطول شبانه روزانجام میدادم میتونستم برسم ولی متاسفانه آخرشم جداشدیم وقرصهارو به هرشکلی شد ترک کردم اما چندوقت بعدش بخاطره افسردگی وگریه های مداومم دوباره شروع به مصرفشون کردم واصلا نمیدونستم بایدهرچندوقت برم پیش دکترکه دوز قرصهامو کموزیادکنه والان۱۵ساله به صورت مکرر هرروز یه دونه ازهرکدومش خوردم یبار۱۵روزمصرف نکردم که ترک کنم اماتامرزجنون کشیده شدم ونتونستم کناربزارم ولی الان ۸ماهه که آلپرازولام رو نخوردم ودوز دوتای دیگرو هم به نصف رسوندم ولی اگه یه ساعت دیرترمصرف کنم خیلی حالم بدمیشه.ازوقتی قرصهارو میخورم خیلی رفتارم بدشده وپرخاشگروعصبی شدم لکنت زبان گرفتم واعتمادبه نفسم روازدست دادم نمیتونم مثل قبل بادوست وآشناهام رابطه صمیمانه داشته باشم من قبل ازاین که این داروهارو مصرف کنم یه آدمه اجتماعی شوخ طبع خوش برخورد معاشرتی باقدرت کلام بالا ورزشکار تلاشگری بودم که همه از هم صحبتی باهام لذت میبردن ودوست های زیادی داشتم اما الان نمیتونم چهارکلمه تویه جمع حرف بزنم همش به تته پته میفتم قدرت کلامم ازدست رفته واین خیلی آزارم میده همش احساس ضعف وخستگی دارم قدرت تصمیم گیری اصلا ندارم دیگه آنتایم نیستم نمیتونم دیگه به موقعه سرقول وقراری که میزارم بمونم همش کارهامو عقب میندازم وبی خیاله همه چیز شدم هیچی برام مهم نیست ازاین حال خودم بدم میادکلا یه آدمه دیگه ای شدم.یبارهم چندسال پیش رفتم پیش یه دکترروانپزشک داروهای دیگه ای برام نوشت اما یک باراستفاده کردم که همون روزبا برادرم بحث شدیدی کردم ونزدیک بودازپنجره خودم پرت کنم بیرون که برادرم جلوموگرفت ومات ومتهیرنگاهم میکرد که چراانقدر عوض شدم که دوباره همین قرصهارو خوردم تاآرومم کرد.تاری دیدگرفتم حتی لحن صحبت کردنمم تعقیرکرده همه توبرخورداول فکرمیکنن دعوا دارم مشکل کبدی پیداکردم وهرمونهام بهم خورده ۴سال پریودنشدم وسینه هامم شیرداشت طوری پرازشیرشده بود که ازنوک سینه هام شیرسرازیر میشد اما خودبه خود خوب شدم اصلا نمیخوام پیش هیچ دکتروروانشناسی برم چون واقعا بدونه هیچ دلیلی برای من این داروهاتجویزشدوبه این حال وروز افتادم واسه همین چشمم ترسیده حتی جرات ندارم برم یه چکاب بدم نمیدونم چیکارکنم خواهش میکنم بهم یه مشاوره بدین ممنون میشم
در حقیقت داروی ریسپریدون مراازشرافسردگی شدیدکه در طول دوسال ازان رنج میبردم نجاتم دادوبایدگفت این قرص برایم معجزه کردالبته من به خیلی از کارهای روانپزشک ومغزواعصاب مراجعه کرده بودم متآسفانه نسخه های داروئیشان خوب نکردبدترکردمن ازاینترنت این دارو راانتخاب کردم ومصرف کردم
سلام دوست عزیز
بله داروی خوبی برای درمان برخی افسردگی هاست
ولی بهتر است تجویز دارو ها با نظارت پزشک باشد
با ارزوی سلامتی
سلام قرص ریسیپریدون برای افسردگی شدید خوب است یا خیر
سلام دوست گرامی. شدت افسردگی و تشخیص ان و بدنبالش مصرف دارو حتمن باید تحت نظارت پزشک باشد
سلام من بی قراری دارم دکتر قرص ریسپریکس دادن و من وزوز گوش دارم با خو دن این قرص وزوز زیاد شده چیکار کنم؟؟
سلام و درود همراه عزیز
در رابطه با این عارضه بهتر است با پزشک مشورت کنید.
توصیه میشود جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر به پزشک متخصص اعصاب و روان مراجعه کنید.روانپزشک