فهرست مطالب
داروی ریسپریدون یک داروی ضد روان پریشی است که برای درمان اختلالات روانپزشکی مانند اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی استفاده میشود. مصرف آن در طولانی مدت ممکن است با عوارض جانبی مانند خواب آلودگی، افزایش وزن، تعریق، لرزش، مشکل در تمرکز و تورم صورت همراه باشد. این دارو فقط با تجویز روانپزشک در دسترس است. در سایت دکترتو یا وبسایت نوبتدهی آنلاین از بهترین پزشکان، امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری، مشاوره متنی یا آنلاین برای شما فراهم شده است.
داروی ریسپریدون چیست و چه کاربردی دارد؟
قرص ریسپریدون ۲ برای چه بیماری است؟ ریسپریدون برای درمان برخی از اختلالات روحی روانی مانند درمان بیماری اسکیزوفرنی، افسردگی، اختلال دوقطبی و تحریکپذیری ناشی از اختلال اوتیستیک استفاده میشود و به دستهی داروهای ضد روان پریشی آتیپیکال تعلق دارد.
قرص ریسپریدون حاوی مواد غیرفعالی مانند مونوهیدرات لاکتوز، سلولز میکروکریستالی، دی اکسید سیلیکون کلوئیدی، استئارات منیزیم و سایر مواد جانبی دارویی است.
- نام رایج دارو: ریسپریدون- Risperidone
- اسامی تجاری دارو: ریسپردال، risbrix-1
نحوه مصرف ریسپریدون چگونه است؟
این دارو به صورت خوراکی، همراه یا بدون غذا طبق تجویز روانپزشک و معمولا ۱ بار یا دو بار در روز مصرف میشود. اگر از شربت خوراکی این دارو استفاده میکنید با دقت دوز مصرفی را با استفاده از پیمانه مخصوص اندازهگیری کنید و از قاشق غذا خوری به دلیل دقیق نبودن دوز مصرفی استفاده نکنید. در صورت تجویز ممکن است لازم باشد دوز مصرفی را با مقداری مایع (۱۰۰ میلیلیتر) مانند آب، قهوه، آب پرتقال یا شیر کم چرب ترکیب کرده و بعد مصرف نمایید. اگر سوالی داشتید از دکتر داروخانه کمک بگیرید.
دوز مصرف داروی ریسپریدون به وضعیت پزشکی بیمار و پاسخدهی بدنش به دارو و دیگر داروهای مصرفی بستگی دارد. تمامی داروهای مصرفی خود را شامل داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و داروهای گیاهی به اطلاع پزشک یا دکتر داروخانه برسانید. برای کاهش خطر بروز عوارض جانبی این دارو مانند خشکی دهان و گیجی ممکن است پزشکتان درمان را از دوزهای کم این دارو شروع کند و سپس آن را اضافه کند. از تجویز پزشک با دقت پیروی کنید.
مصرف ریسپریدون طبق برنامه زمانی منظم باعث میشود بیشترین بهره را از آن ببرید. برای کمک به یادآوری، این دارو را در ساعت معینی هر روز مصرف کنید. مصرف این دارو طبق دستور پزشک بسیار اهمیت دارد لذا اگر بهبود در شرایطتان را احساس کردید به مصرف این دارو ادامه دهید و بدون مشورت با پزشک مصرف ریسپریدون را قطع نکنید.
تجویز و تعیین دوز مصرفی این دارو برای درمان اختلالات روانی تنها بر عهده روانپزشک است، از این رو از مصرف خودسرانه دارو جدا خودداری کنید.
بهترین زمان مصرف قرص ریسپریدون کی است؟
ریسپریدون یا قرص ریسبد۱۰۰ ممکن است یک یا دو بار در روز تجویز شود. پزشکان معمولا این دارو را دوبار در روز، در صبح و عصر، باتوجه به زمان اثر ریسپریدون تجویز میکنند.
علائم اوردوز ریسپریدون چیست؟
اگر علائم اوردوز این دارو مانند از هوش رفتن و مشکلات تنفسی را مشاهده کردید سریع با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید. علائم اوردوز این دارو شامل سرگیجه یا خوابآلودگی شدید، تپش قلب تند یا نامنظم، حرکات غیر ارادی یا غیر طبیعی و تشنج میشوند.
همچنین آزمایشهای پزشکی مانند آزمایش قند خون، بررسی وزن و فشار خون و آزمایش سطح کلسترول یا تری گلیسرید در زمان مصرف ریسپریدون به صورت دورهای برای بررسی پیشرفت و عوارض جانبی دارو توصیه میشود.
اگر دوز مصرفی قرص ریسپریدون ۱ میلی گرم را فراموش کردید، در اولین زمان ممکن آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک به مصرف دوز بعدی، به یاد آوردید که دارو را مصرف نکردهاید، نیازی به مصرف دو برابر دارو نیست و فقط دوز مقرر را مصرف کنید.
برای نگهداری صحیح داروی ریسپریدون، آن را در دمای اتاق، دور از حرارت و رطوبت و خارج از دسترس کودکان قرار دهید و در حمام نگهداری نفرمایید. توجه داشته باشید که داروی منقضی شده را مصرف نکنید.
فواید و موارد مصرف قرص ریسپریدون برای بزرگسالان و کودکان
قرص ریسپریدون ۱ یا شربت ریسپریدون فواید و کاربردهای مختلفی برای بزرگسالان و کودکان دارد. این دارو معمولاً برای درمان بیماریهایی مانند اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی و تحریکپذیری مرتبط با اوتیسم تجویز میشود. همچنین میتواند به بهبود علائم مربوط به این شرایط، از جمله توهم، هذیان، نوسانات خلقی و رفتار پرخاشگرانه و در برخی موارد به بهبود اختلال استرس پس از سانحه نیز کمک میکند.
با این حال، توجه به این نکته مهم است که مصرف ریسپریدون و چاقی به هم مرتبط هستند و ممکن است با افزایش وزن به ویژه در کودکان، همراه باشد. ریسپریدون به شکل قرص و شربت برای کسانی که در بلع قرصها مشکل دارند، موجود است.
موارد مصرف ریسپریدون در کودکان بیش فعال و اوتیسم
قرص ریسپریدون ۱میلیگرمی برای کودکان، به کودکانی که دارای مشکلات رفتاری شدید مانند پرخاشگری یا عصبانیت هستند داده میشود. ریسپریدون ۲ و ۴ گاهی اوقات برای کودکان مبتلا به بیماری اوتیسم، ADHD یا ODD (اختلال نافرمانی مخالف) که به شیوههای خطرناک رفتار میکنند نیز تجویز میشود.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت mayoclinic
Risperidone should not be used to treat behavioral problems in elderly people with dementia. This medicine is only available with a doctor’s prescription.
ترجمه فارسی:
ریسپریدون نباید برای درمان مشکلات رفتاری در افراد مسن مبتلا به زوال عقل استفاده شود. این دارو فقط با تجویز پزشک در دسترس است.
ریسپریدون و افسردگی
شواهد بالینی نشان میدهد که استفاده از ریسپریدون بهعنوان درمان کمکی برای افسردگی مقاوم به درمان ممکن است میزان پاسخ و بهبودی را بهبود بخشد، اما اثربخشی و ایمنی طولانیمدت در این زمان قابل تعیین نیست.
عوارض جانبی قرص ریسپریدون چیست؟
داروی ریسپریدون با کمک به بازگرداندن برخی از مواد طبیعی در مغز به بیمار کمک میکند تا به روشنی فکر کند و در کارهای زندگی روزمره شرکت کند. اگر شرایط خاصی دارید یا داروهای دیگری مصرف میکنید که خطر افزایش سطح نمودار کیوتی را در پی دارند، قبل از مصرف ریسپریدون با پزشک خود مشورت کنید. مهمترین عوارض ریسپریدون در طولانی مدت شامل موارد زیر است:
- مشکلات قلبی (نارسایی قلبی، تپش قلب آرام، حمله قلبی و افزایش سطح نمودار کیوتی در آزمایش EKG)
- سطح پایین پتاسیم یا منیزیم در خون در صورت استفاده از داروهایی مانند دیوترتیکها یا قرصهای ادرار
- خوابآلودگی و تاری دید (الکل و ماری جوآنا این حالات را تشدید میکنند)
- کاهش تعرق بدن و افزایش خطر احتمال سکته قلبی
- سرگیجه و احساس سبکی سر و خطر از دست دادن تعادل و افتادن
- افزایش قند خون و بدتر شدن وضعیت دیابت
- افزایش تولید یکی از مواد طبیعی بدن به نام پرولاکتین که در زنان موجب ترشح شیر، توقف یا مشکلات قاعدگی و در مردان باعث ناتوانی در تولید اسپرم و تورم سینه میشود
این دارو از طریق شیردهی مادر به نوزاد منتقل میشود و ممکن است تاثیرات نامطلوبی در پرستاری از نوزاد به همراه داشته باشد. قبل از شیردهی به نوزاد در این زمینه با پزشک مشورت نمایید. تجویز و تعیین دوز مصرفی این دارو برای درمان اختلالات روانی تنها بر عهده روانپزشک است، از این رو از مصرف خودسرانه دارو جدا خودداری کنید.
موارد احتیاط مصرف ریسپریدون و نظرات مردم درباره قرص ریسپریدون
اگر به داروی ریسپریدون یا داروی پالی پریدون حساسیت دارید قبل از مصرف این دارو با روانپزشک مشورت کنید. داروی ریسپریدون ممکن است شامل ترکیبات غیر فعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر بشود.
قبل از مصرف ریسپریدون سوابق پزشکی خود و خانوادهتان را به اطلاع پزشک برسانید؛ مخصوصاْ سابقه بیماریهای کبدی، تشنجها، مشکلات بلعیدن، کمبود تعداد گلبولهای سفید خون، بیماری پارکینسون، زوال عقل، مشکلات بینایی خاص (آب مروارید و گلوکوم) و سوابق پزشکی خانوادگی مانند بیماری دیابت، بیماریهای قلبی، کلسترول یا تری گلیسیرید بالا، مشکلات تنفس هنگام خواب (آپنه خواب).
ریسپریدون ممکن است موجب شرایطی شود که بر روی نمودار ریتم قلب تاثیر بگذارد (افزایش سطح نمودار کیوتی QT). افزایش سطح نمودار کیوتی به ندرت باعث عوارض خطرناک (به ندرت کشنده) تپش قلب تند یا نامنظم و عوارض دیگری مانند گیجی شدید و غش کردن شود که سریع با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
این دارو برای درمان مشکلات رفتاری ناشی از بیماری زوال عقل توصیه نمیشود. در مورد مزایا و خطرات استفاده از این دارو و همچنین در زمینه درمانهای ایمنتر و موثرتر برای درمان مشکلات رفتاری ناشی از بیماری زوال عقل با پزشک مشورت نمایید.
تداخلات دارویی ریسپریدون با داروهای دیگر
قرص ریسپریدون با چه داروهایی تداخل دارد؟ تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی ریسپریدون را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. این مقاله شامل تمامی تداخلات دارویی ممکن، نیست لذا لیست تمامی داروهای مصرفی تان را با پزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید و بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی ریسپریدون نفرمایید.
داروهای زیر ممکن است با داروی ریسپریدون تداخل داشته باشد. در صورت مصرف این داروها، پزشک خود را مطلع سازید:
- داروهایی که خواب آلودگی ایجاد میکنند (مخدرهایی که کاهنده سرفه یا درد هستند مثل: کدئین)
- الکل
- داروی متوکلوپرامید
- ماری جوآنا
- داروهای خواب یا ضداضطراب (آلپرازولام، دیازپام، زولپیدم)
- شل کننده عضلانی (کاریزوپرودول، سیکلوبنزاپرین)
- آنتی هیستامینها (سیترزین، دیفن هیدرامین)
راهنمای مصرف تمامی داروهای مصرفی خود مانند داروهای ضد آلرژی یا داروهای سرماخوردگی را با دقت بخوانید زیرا ممکن است حاوی موادی باشند که موجب خوابآلودگی میشود. برای نحوه مصرف ایمن این دارو با دکتر داروخانه مشورت نمایید.
اشکال دارویی ریسبریکس | تداخل دارویی قرص ریسبایودال | عوارض جانبی ریسپردال کونستا |
---|---|---|
قرص ریسپریدول روزدارو ۴ میلیگرم | بروموپرید | افزایش وزن |
محلول خوراکی آپو ریسپریدون ۱ میلیگرم | داروهای ضد پارکینسون (آگونیست دوپامین) | درد ناحیه فوقانی شکم |
قرص رسپیروس ۴ میلیگرم | آمفتامینها | پارکینسونیسم |
پودر قابل تزریق ریسپردال کونستا ۳۷.۵ میلیگرم | داروهای ضد دیابت | لرزش غیرارادی سر |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
داروی ریسپریدون برای درمان علائم اسکیزوفرنی (بیماری روانی که باعث اختلال یا تفکر غیرعادی، از دست دادن علاقه به زندگی، و احساسات قوی یا نامناسب میشود) در بزرگسالان و نوجوانان بالای ۱۳ سال استفاده میشود. مصرف این دارو تنها با نسخه روانپزشک یا در مواردی روانشناس امکانپذیر است.
برای جلوگیری از عوارض جانبی، قبل از مصرف حتما با روانپزشک خوب یا متخصص روانشناسی مشورت کنید. برای دریافت نوبت ویزیت حضوری به سایت دکترتو مراجعه کنید. در سایت دکترتو امکان دریافت مشاوره تلفنی و مشاوره با دکتر روانپزشک آنلاین (دکتر اعصاب و روان آنلاین)، دکتر روانشناس آنلاین و دکتر مشاوره دارویی آنلاین نیز وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
من درد سر شدید دارم خیلی بی اشتها شدم خوابم از سرم پریده بدتر وسواس گرفتم دارو راادامه بدم
سلام
در صورت وجود همه ی این علایم دارو را قطع و برای دریافت داروی جایگزین به پزشکتان مراحعه کنید
منم دقیقا مثل شما شدم ولی آروم دوز دارومو خودم کم کردم الآنم دو هفتس که به زور قرص خواب میخابم
سلام دختزم الان س ساله استفاده میکنه ولی الان یک هفتس دچار لرزش شدید واحساس سردی میکنه
دکتر بنظزتون این دارو رو ادامه بدیم یاقطع کنیم ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام
در صورت عدم سازگاری دارو را قطع کنید
سلام
من مشکل موکنی داشتم دکتر یک چهارم ریسپریدون ۱ میلی برام نوشت و کاملا خوب شدم می خواستم بدونم با این دوز کم آیا احتمال عوارضی مثل دیسکنزی دیر رس یا بقیه عوارض جدی هست؟
سلام
عوارض دارو یک احتمال است
اگر چنین عوارضی ندارید دارو را ادامه دهید
من از این قرص براپسرم استفاده کردم وچند رچندروز بیشتر ندادم بهش خود یر قطع کردم الان شروع کنم بهش بدم موردی دارد
سلام
جنین دارو هایی باید منظم و در زمان مشخص مصرف شود
مصرف کنید مجددا
ولی قطع نکنید
سلام خسته نباشید ببخشیدمن شک درمانی شدم چندماه پیش دکترم این قرص برام نوشته وقتی مصرف میکنم شب هاتاصبح همش بیدارم نظرتون چیه
سلام
سعی کنید دارو را صبح ها مصرف کنید
از عوارض این دارو ست
برای خواب بهتر از داروی سیمواسلیپ هم می توانید استفاده کنید
بعد از خوردن یه ورق ریسپریدون۱ خواب آلودگی وتاری دید دارم خریت کردم میخواستم خودم و بکشم ولی اولش که تنگی نفس داشتم الان هم ۱۷ ساعت میگذره تاری دید و خواب آلودگی دارم باید چیکار کنم خوب شم
سلام دوست خوبم
احتمالا این دارو با شما سازگار نیست
باید از داروهای دیگری استفاده کنید
ببخشید من راستش زد به سرم که خودم رو بکشم و یه ورق حدود ۱۰ تا ریسپریدون ۱ خوردم شبش تنگی نفس داشتم ولی صبح بهتر شدم ولی هنوز خواب آلودم حدود ۱۷ ساعت از خوردنش میگذره و تاری دید هم دارم چیکار کنم به حالم خوب شه
سلام محمدحسین عزیز
امیدوارم به نتیجه بهتری برسید
سعی کنید به دید یک بیماری قابل درمان به این حالتان نگاه کنید
تندرست باشید دوست خوبم
ببخشید من راستش زد به سرم که خودم رو بکشم و یه ورق حدود ۱۰ تا ریسپریدون ۱ خوردم شبش تنگی نفس داشتم ولی صبح بهتر شدم ولی هنوز خواب آلودم حدود ۱۷ ساعت از خوردنش میگذره و تاری دید هم دارم چیکار کنم به حالت قبلی بر
سلام محمدحسین عزیز
امیدوارم به نتیجه بهتری برسید
سعی کنید به دید یک بیماری قابل درمان به این حالتان نگاه کنید
تندرست باشید دوست خوبم
سلام من این قرصو ۲ ساله مصرف کردم برای قطعش چه قرصی جایگزین میکنید آخه چند وقته نخوردم سیستم مغزم بهم ریخته سر درد عجیب دارم.
سلام دانیال عزیز
برای قطع اول باید تحت نظر روانپزشک باشید
و از قطع ناگهانی دارو جدا بپرهیزید
هیچ دارویی جایگزین نکنید
من ماریجوانا مصرف میکنم وقرص پزشک تجویز کرده
تندرست باشید