فهرست مطالب
نارکولپسی (Narcolepsy) یا حمله خواب یک اختلال عصبی است که روی کنترل خواب و بیداری تأثیر میگذارد. افراد مبتلا به نارکولپسی یا حملهی خواب تجربه خواب آلودگی روزانه و دورههای متناوب و غیرقابل کنترل خوابیدن در طول روز را تجربه میکنند. این حملات ناگهانی خواب ممکن است در طول هر نوع فعالیت و در هر زمان از روز رخ دهد. اگر علائم این بیماری را دارید و به دنبال راه حل هستید، بهتر است به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. در سایت دکترتو امکان مشاوره تلفنی و آنلاین یا دریافت نوبت ویزیت حضوری با بهترین متخصصان برای شما فراهم شده است.
بیماری نارکولپسی چیست؟
اختلال خواب نارکولپسی (Narcolepsy)، خواب تازش یا حملهی خواب یک اختلال خواب عصبی است که بر کنترل خواب و بیداری تأثیر میگذارد. در یک چرخه خواب معمولی، ابتدا به مراحل اولیه خواب و به دنبال آن به مراحل عمیق خواب و در نهایت (بعد از ۹۰ دقیقه) به مرحله خواب رم (REM) و حرکت سریع چشم وارد میشویم.
برای افرادی که مبتلا به نارکولپسی یا حملهی خواب هستند، خواب REM تقریبا بلافاصله در چرخه خواب و در طول ساعات بیداری ایجاد میشود. در خواب REM است که ما دیدن رویاها و فلج عضله را تجربه میکنیم. که این اتفاق بعضی از نشانههای نارکولپسی یا حملهی خواب را نشان میدهد.
نارکولپسی یا حملهی خواب معمولا بین ۱۵ تا ۲۵ سالگی شروع میشود، اما در هر سنی میتواند ظاهر شود. در بسیاری از موارد، نارکولپسی یا حملهی خواب تشخیص داده نشده است و درمان نمیشود.
علائم نارکولپسی (بیماری حمله خواب) چیست؟
معمولترین علائم نارکولپسی (حمله خواب) شامل خواب آلودگی بیش از حد در طول روز یا پر خوابی مداوم است. همه افراد مبتلا به نارکولپسی این علامت را بدون توجه به اینکه چه مدت در طول شب میخوابند، دارند. سایر موارد عبارت است از:
- کاهش انرژی: این افراد معمولا اختلالات ذهنی، کمبود انرژی و تمرکز، افت حافظه، خلق افسرده یا خستگی شدید را گزارش میدهند.
- هذیانگویی: معمولا این توهمات، واضح و اغلب ترسناک هستند. توهمات در ابتدا از نوع بینایی است، اما هر یک از حواس دیگر را نیز میتواند درگیر کند. هنگامی که این توهمها همراه با حملات خواب باشد به آن توهمات خواب گفته میشود.
- فلج خواب: این علامت شامل ناتوانایی موقت در حرکت یا صحبت کردن هنگام خواب یا بیدار شدن است. این وقایع به طور کلی مختصر بوده و چند ثانیه تا چند دقیقه ادامه مییابند. پس از اتمام این واقعه، فرد به سرعت توانایی کامل خود را برای حرکت و صحبت را بهدست میآورد.
علت بیماری نارکولپسی یا حمله خواب چیست؟
علت نارکولپسی یا حملهی خواب مشخص نیست با این حال، دانشمندان در جهت شناسایی ژنهایی که به شدت مرتبط با این اختلال است، پیشرفتهایی داشتهاند. این ژنها تولید مواد شیمیایی را در مغز کنترل میکنند که ممکن است سیگنالهای خواب و بیداری را تنظیم کنند.
برخی از کارشناسان معتقدند که نارکولپسی ممکن است به علت کمبود تولید ماده شیمیایی به نام هیپوکتین توسط مغز اتفاق بیفتد. علاوه بر این، محققان ناهنجاریها را در نقاط مختلف مغز که در تنظیم خواب REM دخیل هستند، کشف کردند. این ناهنجاریها ظاهرا به پیشرفت علائم کمک میکنند. به گفته کارشناسان، احتمالا نارکولپسی یا حملهی خواب شامل عوامل متعددی است که باعث اختلال در عملکرد عصبی و اختلالات خواب REM میشود.
علائم حمله خواب | درمان دارویی حمله خواب |
---|---|
خوابآلودگی در طول روز | مدافینیل |
هذیانگویی | متیل فنیدات |
فلج خواب | آرمودافینیل |
علت نارکولپسی و کاتاپلکسی (بی اختیاری عضلات)
کاتاپلکسی (Cataplexy) شامل کاهش ناگهانی حجم ماهیچه است که منجر به احساس ضعف و از دست دادن کنترل عضلات میشود. کاتاپلکسی میتواند نشانههایی از لکنت و گرفتگی زبان و شل شدن بدن، بسته به عضلات درگیر ایجاد کند و اغلب به دنبال احساسات شدید مانند غافلگیری، خنده، یا خشم ایجاد میشود.
تشخیص اختلال حمله خواب چگونه است؟
معاینه فیزیکی و شرح حال کامل پزشکی برای تشخیص نارکولپسی یا حملهی خواب ضروری است. با این حال، هیچ یک از علائم فوق منحصر به نارکولپسی یا حملهی خواب نیست. چندین آزمایش تخصصی که میتوانند در یک درمان اختلالات خواب یا آزمایشگاه خواب انجام شوند، معمولا قبل از تشخیص انجام میشود. دو تست نارکولپسی که در تایید تشخیص حملهی خواب ضروری است، پلی سومنوگرافی (PSG) و آزمون تأخیر خواب چندگانه (MSLT) هستند.
حمله خواب چه مدت طول می کشد؟
مدت زمان حمله خواب از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی از افراد فقط چند ثانیه تجربه خواب خواهند داشت در حالی که برخی دیگر ممکن است برای چند دقیقه بخوابند. اگر نارکولپسی به خوبی کنترل نشود حملات خواب ممکن است چندین بار در روز رخ دهد.
درمان حمله خواب چیست؟
اگرچه هیچ درمان قطعی برای درمان اختلال خواب نارکولپسی یا حملهی خواب وجود ندارد، بیشترین علائم این اختلال در اکثر افراد با دارو کنترل میشود. خواب آلودگی با محرکهای شبه-آمفتامین درمان میشود، در حالی که علائم خواب غیر طبیعی REM با داروهای ضد افسردگی درمان میشود.
اخیرا یک داروی جدید برای کسانی که از نارکولپسی یا حملهی خواب با کاتاپلکسی (شل شدن عضلات وزمین افتادن به هنگام حالات هیجانی شدید و گریه یا خنده شدید) رنج میبرند، تایید شده است. این دارو که Xyrem نامیده میشود، به افراد مبتلا به نارکولپسی یا حملهی خواب کمک میکند تا خواب شبانهی بهتری را تجربه کنند، و این اتفاق باعث میشود که آنها در طول روز خواب آلوده نباشند.
مصرف دارو در بیماران مبتلا به نارکولپسی یا حملهی خواب میتواند کمک کننده باشد. اصلاح شیوه زندگی از قبیل اجتناب از مصرف کافئین، الکل، نیکوتین و وعدههای غذایی سنگین، همچنین تنظیم برنامه خواب، برنامه ریزی برای چرت روزانه (۱۰ تا ۱۵ دقیقه) و ورزش نیز میتواند باعث کاهش علائم شود.
درمان دارویی نارکولپسی
داروهایی که سیستم عصبی مرکزی را تحریک میکنند درمان اصلی برای کمک به افراد مبتلا به نارکولپسی هستند که در طول روز بیدار بمانند. پزشک شما ممکن است قرص نارکولپسیِ مُدافینیل، قرص ریتالین، متیل فنیدات، پیتولیسانت یا داروی نارکولپسیِ آرمودافینیل را برای شما تجویز کند. این داروها معمولا هرروز صبح (به صورت خوراکی) مصرف میشوند.
درمان قطعی نارکولپسی چیست؟
متاسفانه با توجه به اینکه در حال حاضر علت اصلی اختلال نارکولپسی مشخص نشده است، درمان قطعی برای آن وجود ندارد. اما میتوان با مصرف دارو در طول روز از اثرات آن کم کرد.
درمان حمله خواب در طب سنتی (درمان گیاهی نارکولپسی)
در طب سنتی برای درمان نارکولپسی توصیه شده است از دمنوشهایی مانند دمنوش بابونه، سنبل الطیب و رزماری (با دوز کم) استفاده کنید. این داروها به کاهش اضطراب و استرس کمک میکنند اما درمان صددرصدی بیماری حمله خواب نیستند و برای مقدار مصرف آنها باید حتما با متخصص طب سنتی مشورت کنید.
آیا می توان از اختلال نارکولپسی پیشگیری کرد؟
خیر، متاسفانه نمیتوان از بیماری نارکولپسی جلوگیری کرد اما با درمان دارویی ممکن است تعداد حملات بیماری حمله خواب کاهش پیدا کند. اگر مستعد حملات نارکولپسی هستید، از موقعیتهایی که باعث ایجاد این بیماری میشوند، بپرهیزید. این موقعیتها را ممکن است به مرور زمان تشخیص دهید و بهتر است حتما به خاطر بسپارید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
نارکولپسی (حمله خواب) یک اختلال خواب است که افراد را در طول روز بسیار خواب آلود میکند. برای افراد مبتلا به نارکولپسی بیدار ماندن طولانی سخت است و ناگهان به خواب میروند. این اتفاق بسیار اذیتکننده است و میتواند برنامه روزانه فرد را به هم بریزد.
گاهی اوقات نارکولپسی باعث از دستدادن ناگهانی کنترل عضلات میشود که به آن کاتاپلکسی میگویند و معمولا بعد از تجربه احساسات شدید به ویژه خنده طولانی رخ میدهد. نارکولپسی به دو دسته تقسیم می شود. بیشتر افراد مبتلا به نارکولپسی نوع ۱ دچار کاتاپلکسی هستند و افرادی که کاتاپلکسی ندارند نارکولپسی نوع ۲ را تجربه میکنند.
حمله خواب یک بیماری مادام العمر است که هیچ درمانی برای آن وجود ندارد. با این حال مصرف دارو و تغییرات سبک زندگی میتواند به مدیریت علائم آن کمک کند. اگر به علائم بیماری حمله خواب دچار هستید، با دکتر فوق تخصص مغز اعصاب یا دکتر روانپزشک برای درمان عوامل زمینهای آن مشورت کنید. در سایت دکترتو امکان استفاده از سیستم مشورت با دکتر مغز و اعصاب آنلاین و دکتر روانپزشک آنلاین هم برای شما وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
با سلام و آرزوی سلامتی
من گاهی در طول روز یک لحظه در حد یک ثانیه یا کمتر خواب میرم و بعد بصورت شدید و ناگهانی از خواب میپرم که تمام بدنم مثل حالت تشنج یک تکان شدید میخوره، ممکنه بفرمائید مشکل چیه؟
سلام دوست عزیز
بهتره در این خصوص متخصص نورولوژی شما را با انجام ام آر ای بررسی کند. از این لینک میتونید نوبت مشاوره تلفنی یا مراجعه حضوری متخصص نورولوژی بگیرید.
دکتر نورولوژی
سلام خسته نباشید من یه مدته اصلا نمیتونم بخوابم به شدت خوابم میا ولی وقتی میخوام بخوابم تا چشام میره روی هم حتی یک ثانیه خوابم بخوا ببره یه دفعه توی دلم خالی میشه و انگار قلبم از کار میوفته بدنم محکم تکون میخوره خیلی اذیت میشم دلیلش چیه
سلام
علایم اختلال اضطرابی دارید
اگر ضربان قلبتان بالا می رود از نظر پرکاری تیرویید هم باید بررسی شوید
زیر نظر پزشک نیاز به مصرف دارو دارید
از دمنوش های مناسب هم می توانید قبل خواب استفاده کنید
متخصص روانپزشک
سلام.من ۲۲سالمه ودوشبه که یکدفعه از خواب بیدارمیشم وموقع بیداری توهم میزنم یعنی فکرایی میکنم که اصلا واقعیت ندارند وحتی دنبال اون فکرا حرکت هم میکنم ممکنه بگین مشکلم چیه؟
سلام دوست عزیز
این مشکل شما بخاطر آشفتگی و مشغولیت ذهنتون هست و مشکلات ذهنی که در بیداری داری. بهتره برا موضوعی که فکرت رو مشغول کرده با متخصص روانشناسی مشورت کنی.
متخصص روانشناسی
سلام.من فکر میکنم این بیماری رو دارم،نصف شب از خواب میپرم همش ی چیزو لمس میکنم بعد چند ثانیه میفهمم بیدارم.یا فکر میکنم چیزی جلومه
سلام دوست عزیز
ممکنه بیداری و تفکرات پریشان شما ناشی از خستگی و مشغولیت فکری شما باشه. برای تشخیص نارکولپسی دو تست تشخیصی توسط متخصص نورولوژی نیازه انجام بشه. از این لینک نوبت متخصص نورولوژی بگیرید.
نورولوژیست
سلام من نمیتونم یه خواب راحت داشته باشم توی همه خوابای ظاهرم اینجوری میشم نمیتونم حتی پلکامو باز کنم سعی میکنم با تند نفس کشیدن توجه مامانمو جلب کنم تا بیاد کمکم تمام عضلاتم فلج میشه و من میترسم ک یروزی ک اینجوری میشه دیگ درست نشه و من تا ابد فلج بمونم هر روز تقریبا اینجوریم و الان یکساله و نمیدونم باید چیکار کنم این عادی نیس
سلام دوست عزیز
این اتفاق طبیعی نیست و باید سیستم روی بررسی شود اگه مشکلی در ریه و آپنه خواب نبود متخصص روانپزشکی از نظر حملات عصبی و درمان موثر بررسی کنند.
متخصص روانپزشک
به پست نخوابید به سمت چپ یا راست بخوابید
سپاس از از راهنمایی تان
ولی نیاز به درمان اصولی تری دارد
حمله ی خواب در هر پوزیشنی ممکن است رخ دهد
دقیقا منم
خدارو شکر این بیماری رو نداری…این بیماری در طول روز میاد سراغت به طوری که حتی اگر تو خیابون باشی همونجا کنار پیاده رو میوفتی میخوابی
سلام خسته نباشید
من اکثراوقات دچارفلج خواب میشم واین حدود۴یا۵سالی هستش که اتفاق میفته ومن اکثراصبحاخواب الوده ام.
ممنون میشم کمکم کنید🙏
سلام همراه گرامی
برای این مشکلتون می تونین به متخصص داخلی مراجعه کنین:
لیست متخصصین داخلی
سلام
من در بعضی از ساعات که اصلا خوابم نمیاد یهویی به خواب میرم
خودم اصلا احساس خواب آلودگی ندارم اما بعد ده یا بیست دقیقه بیدار میشم و حتی یادم نمیاد چطور خوابم برده
آیا این بیماریه؟
سلام دوست عزیز
خواب دو مرحله داره که یکی خواب عمیق هست و یکی خواب هوشیار. بنظر نمیرسه مشکلی متوجه شما باشه.
من از دوران نوجوانی تا الان که ۲۶سالم هست زمانی که میخواستم تمرکز کنم و چندین ساعت درس بخونم به صورت شدیدی خوابم میگیره و ناخواسته خوابممیبره من ای دی اچ ادی تقریبا شدیدی هم دارم
میشه لطفا راهنماییم کنین؟
سلام همراه گرامی
لازمه برای این مشکلتون به متخصص روانپزشک مراجعه کنین:
لیست متخصصین روانپزشک
سلام خسته نباشد
من بیشتر اوقات موقعی که میخوام بخوابم دچار فلج در خواب میشم و چند بار تکرار میشه به طوری که دیگه تا صبح نمیتونم بخوابم و میترسم چشم رو هم بذارم و دوباره این اتفاق بیفته خسته شدم دیگه از این وضیعیت🤕
خواهش میکنم کمکم کنید🙏
سلام همراه گرامی
لازمه برای این مشکلتون به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنین تا معاینه بشین و نوار مغز گرفته بشه یا آزمایشات لازم انجام بشه تا علت این مشکلتون مشخص بشه:
لیست متخصصین مغز و اعصاب
Man 1mahe dg ye sal mishe ke shabi nist ke bedone hamleye khab khabide basham bara hamin say mikonam nazdike roshan shodane hava bekhabam va inam begam ba eshgam cut kardam injori shodam.
سلام دوست عزیز
مشکلی که برای شما بوجود آمده حملات اضطرابی در طول خواب هست و بهتره برای کنار امدن با این موضوع با روانشناس مشورت کنی.
متخصص روانشناسی
حاجی دقیقا منم مثل تو شدم دقیقا بعد کات
دقیقا منم اینجوریم
سلام خسته نباشین
ببخشید یه سوال داشتم
من وقتی که ازمون میدم صبحا یا کلا وقتی درس میخونم تقریبا هر روز خواب الودم طوی که یهو مداد از دستم میفته میپرم از خواب
تا قبل از امسال هیچوقت اینجوری نبودم به نطرتون من به این بیماری مبتلا شدم؟
سلام همراه گرامی
تشخیص نارکولپسی با پزشکه و لازمه ابتدا دلایل دیگه ی خواب آلودگی بررسی بشن. برای این مشکلتون می تونین به متخصص داخلی مراجعه کنین:
لیست متخصصین داخلی
سلام و خسته نباشید.من سرکار میرم از صبح تا غروب طبق معمول هفت تا هشت ساعت میخوابم ولی از صبح تا ظهر دچار خواب آلودگی شدیدی میشم که خیلی حالمو داغون میکنه با وجود استراحت کافی اون حجم از خواب آلودگی برام دیوونه کننده اس اینقد که توهم میزنم در حین کار و ناخواسته خوابم میبره و کنترلش برام امکان پذیر نیست.میشه راهنماییم کنید
سلام همراه گرامی
موضوع خواب آلودگی در ظهر موضوع شایعی هست. می تونین برای کاهش خواب آلودگی قهوه مصرف کنین. خواب کوتاه ۱۵ دقیقه ای می تونه مشکلتون رو برطرف کنه.
من دارم 😐💔
مفید بود
اطلاعات مفيدي بود. جامع و كاربردي
سلام دوست عزیز
ممنون از همراهیتون با مجلهی سلامت دکترتو