فهرست مطالب
عمل گشادی دریچه قلب یکی از روشهای درمان مشکلات دریچههای قلب است. گاهی ممکن است یکی از چهار دریچه قلب بهدرستی باز و بسته نشود و دچار نشتی شود. این جراحی به بهبود وضعیت دریچه کمک میکند. اگر شما هم دچار مشکل گشادی دریچه قلب هستید، در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم که جراحی گشادی دریچه قلب چگونه انجام میشود؟ این عمل چه مراحلی دارد؟ عوارض و خطرات آن چیست؟ قبل و بعد از جراحی چه نکات مراقبتی را باید رعایت کرد؟ این عمل چقدر طول میکشد و تا چه حد خطرناک است؟
درصورتیکه دچار بیماری قلبی هستید یا علائم مشکوکی دارید، حتما برای انجام آزمایشها و بهترین روش درمان به دکتر قلب و عروق مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین متخصصان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
عمل گشادی دریچه قلب چیست؟
دریچههای قلب به خونرسانی در جهت درست قلب کمک میکنند. زمانی که یکی از چهار دریچه قلب بهدرستی کار نکند، احتمال بازگشت خون وجود داشته و مشکلات قلبی به دنبال دارد. گشادشدن دریچه قلب یکی از مشکلات دریچههای قلب است. در این وضعیت دریچه شل شده یا تغییر شکل داده است. در نتیجه فلپهای دریچه درست باز و بسته نمیشود و خون به عقب نشت میکند. چهار دریچه قلب عبارتند از:
- دریچه میترال
- دریچه سه لتی
- دریچه ریوی
- دریچه آئورت
یکی از گزینههای درمان این مشکل، عمل گشادی دریچه قلب است. دریچه قلب باید تعمیر شود. در برخی موارد آسیب به دریچه زیاد بوده و نیاز به تعویض دریچه است. پزشک برای جراحی میتواند از تکنیک عمل قلب باز یا عمل بسته قلب استفاده کند. سن و سلامتی بیمار و نوع و شدت بیماری دریچه در انتخاب نوع جراحی تاثیر دارند.
چه زمانی عمل گشادی دریچه قلب انجام می شود؟
زمانی که یکی از دریچههای قلب بهدرستی کار نکند، ممکن است خون به عقب نشت کند و قلب نتواند به اندازه کافی خونرسانی کند. اگر پزشک تشخیص دهد که علت مشکل قلبی، گشادی دریچه قلب است، احتمال دارد این جراحی را پیشنهاد دهد. عمل گشادی دریچه قلب روی هرکدام از دریچهها انجام میشود. گاهی هم برای درمان نارسایی دریچهها چندین جراحی روی آنها نیاز است.
اگر علائم بیماری خفیف باشد، احتمالا پزشک در ابتدا نظارت بر بیماری دریچه قلب را توصیه کند. تغییر سبک زندگی و مصرف برخی داروها به کنترل بیماری کمک میکنند. اما در برخی شرایط حتی اگر شخص علامتی نداشته باشد، انجام جراحی ضروری است.
نشتی دریچه قلب با گذشت زمان بیشتر شده و قلب سختتر کار میکند. اگر علائم زیر را دارید، حتما برای بررسی گشادی دریچه قلب به پزشک مراجعه کنید.
- تنگی نفس
- سرگیجه
- درد قفسه سینه
- تپش قلب
- خستگی
- افزایش وزن به دلیل احتباس مایعات
- تورم مچ پا یا شکم
- نارسایی قلب
- ضربان قلب نامنظم
- سکته مغزی
- حمله قلبی
زمانی که یکی از دریچههای قلب بهدرستی کار نکند، ممکن است خون به عقب نشت کند و قلب نتواند به اندازه کافی خونرسانی کند.
برای بررسی ضرورت عمل گشادی دریچه قلب باید به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
اگر علائمی مانند تنگی نفس و خستگی دارید یا در آزمایشها مشخص شده است که دریچه قلب نشتی دارد، باید برای بررسی ضرورت عمل گشادی دریچه قلب به دکتر قلب مراجعه کنید. در صورت نیاز به جراحی پزشک شما را به جراح قلب ارجاع میدهد. شما میتوانید برای ارتباط با بهترین پزشکان از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
عمل گشادی دریچه قلب چگونه انجام می شود؟
برای انجام عمل گشادی دریچه قلب باید بیهوش شوید. اگر پزشک عمل قلب باز را توصیه کرده باشد، در طول عمل از دستگاه بای پس قلبی ریوی استفاده میشود. این دستگاه در طول عمل به اندامها خونرسانی میکند. زیرا ضربان قلب باید در جراحی متوقف شود. در طول عمل قلب باز استخوان قفسه سینه برش داده میشود.
اگر عمل بسته قلب انجام شود، برشها کوچک و جراحی کم تهاجمی خواهد بود. برشها معمولا در پهلو بوده و پزشک از طریق فضای بین دندهها به قلب دسترسی پیدا میکند. بعد از دسترسی به قلب جراح باید دریچه قلب را تعمیر یا تعویض کند. مراحل این دو جراحی به شرح زیر است.
۱. جراحی ترمیم دریچه قلب
در بیشتر مواقع جراح تعمیر و ترمیم دریچه قلب را توصیه میکند. زیرا عوارض این جراحی نسبت به تعویض دریچه کمتر است و در عملکرد قلب اختلالی ایجاد نمیشود.
باتوجهبه نوع مشکل ممکن است جراح برای درمان گشادی دریچه قلب، سوراخ دریچه را ببندد، فلپهای دریچه را مجدد متصل کند یا حلقه دور دریچه را سفت کند.
سفت کردن حلقه دور دریچه قلب یا آنولوپلاستی یکی از روشهای رایج در عمل گشادی دریچه قلب است. در این تکنیک، جراح حلقه دور دریچه قلب را اندازه میگیرد و سپس نواری را به این حلقه میدوزد.
به نقل از healthline دررابطهبا عمل آنولوپلاستی:
برای ترمیم و درمان بیماری دریچه میترال و سه لتی تقریبا همیشه از روش جراحی آنولوپلاستی استفاده میشود. میزان بقای یکساله بعد از این عمل بالای ۹۵٪ است.
۲. جراحی تعویض دریچه قلب
اگر دریچه قلب با هیچ یک از روشهای ترمیمی قابلاصلاح نباشد، گزینه تعویض دریچه باقی میماند. در این روش جراحی گشادی دریچه قلب باید دریچه قلب برداشته شود. یک دریچه مکانیکی یا دریچه ساخته شده از بافت قلب گاو یا انسان جایگزین آن میشود. حتما با پزشک در مورد خطرات و عوارض دریچه مصنوعی مشاوره داشته باشید. اگر پزشک از دریچه مکانیکی استفاده کند، تا پایان عمر باید داروهای رقیقکننده خون مصرف کنید تا از لختهشدن خون جلوگیری شود.
نکات مهم قبل از عمل گشادی دریچه قلب
قبل از جراحی گشادی دریچه قلب باید با جراح قلب مشاوره داشته باشید. آزمایشها و معایناتی برای بررسی سلامت قلب و سلامت کلی بدن انجام میشود. پزشک شما را از نحوه انجام عمل و عوارض و خطرات آن مطلع میکند. قبل از عمل گشادی دریچه قلب حتما به موارد زیر توجه کنید.
- اگر دارویی مصرف میکنید، به پزشک اطلاع دهید. ممکن است نیاز باشد، مصرف دارو قبل جراحی قطع شود.
- اگر به داروی خاصی آلرژی دارید، به پزشک اطلاع دهید.
- از شب قبل جراحی نباید چیزی بخورید و بنوشید.
- اگر ضربانساز یا هر وسیله قلبی دیگری کاشتهاید، به پزشک اطلاع دهید.
- گاهی پزشک برای جلوگیری از عفونت، یک صابون مخصوص معرفی میکند تا بدن خود را با آن بشویید.
- ممکن است نیاز باشد موهای ناحیه قفسه سینه را شیو کنید.
مراقبت های بعد از عمل گشادی دریچه قلب
بعد از عمل گشادی دریچه قلب باید یک روز یا بیشتر در بخش مراقبتهای ویژه باشید. در بخش ICU مایعات و داروها بهصورت داخل وریدی تجویز میشوند. برای تخلیه ادرار لولهای در مثانه قرار میگیرد. مایعات و خون نیز باید از طریق لولهای از قفسه سینه تخلیه شوند. برای مراقبت بیشتر لازم است چند روز در بیمارستان بمانید. زمان مرخصی به عوارض جانبی عمل و وضعیت شما بستگی دارد. قبل از ترخیص از بیمارستان باید وضعیت عفونت در ناحیه برش، فشارخون، تنفس و ضربان قلب بررسی شوند.
بعد از ترخیص باید بهتدریج پیادهروی را شروع کرده و افزایش دهید. برخی تمرینات تنفسی به بهبودی سریعتر بیماری کمک میکنند. ناحیه جراحی را تمیز و خشک نگه دارید. اگر بخیهها یا منگنههای جراحی باقی مانده است، پزشک آنها را در جلسه ویزیت بعدی میکشد.
بعد از ترخیص باید بهتدریج پیادهروی را شروع کرده و افزایش دهید.
عوارض و خطرات عمل گشادی دریچه قلب
هر نوع جراحی بهویژه عمل قلب عوارض و خطراتی به دنبال دارد. دررابطهبا خطرات احتمالی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- خونریزی
- عفونت زخم
- ذاتالریه
- لخته خون که باعث حمله قلبی، سکته مغزی یا مشکلات ریوی میشود.
- حمله قلبی
- اختلال در عملکرد دریچه و تاثیر روی دریچه جایگزین
- ریتم نامنظم قلب (آریتمی)
- پانکراتیت
- سکته
- مرگ
در صورت بروز چه عوارضی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر بعد از عمل گشادی دریچه قلب دچار هر یک از علائم زیر شدید، سریعا به پزشک خود مراجعه کنید.
- تب بیشتر از ۳۸ درجه سانتیگراد یا تب همراه لرز
- قرمزی، تورم یا خونریزی محل برش
- افزایش درد اطراف محل برش
- مشکل در تنفس
- افزایش تورم در پاها و شکم
- کبودی شدید
- حالت تهوع و استفراغ مداوم
- نبض سریع یا نامنظم
- ضعف در زانوها و پاها
برای انجام جراحی گشادی دریچه قلب به کدام تیم پزشکی مراجعه کنیم؟
اگر دچار علائم بیماری قلبی هستید، باید برای انجام آزمایشها و روشهای درمان به فوق تخصص قلب و عروق مراجعه کنید. درصورتیکه نیاز به جراحی باشد، پزشک شما را به جراح قلب ارجاع میدهد. برای ارتباط با بهترین پزشکان میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره تلفنی با دکتر قلب وجود دارد.
هزینه عمل گشادی دریچه قلب
عمل گشادی دریچه قلب با روشهای مختلفی انجام شده و ممکن است پزشک آن را بهصورت عمل باز یا بسته انجام دهد. به همین دلیل نمیتوان قیمت دقیق این جراحی را اعلام کرد. بهتر است بعد از معاینات و آزمایشها هزینه عمل جراحی را از پزشک بپرسید. اگر تحت پوشش بیمه هستید، مقداری از هزینه عمل کاهش پیدا میکند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
عمل گشادی دریچه قلب برای ترمیم یا تعویض دریچه مشکلدار انجام میشود. این جراحی ممکن است بهصورت عمل قلب باز یا بسته باشد. در بیشتر مواقع دریچه قلب قابلترمیم است. جراح در طول عمل سوراخ دریچه را میبندد یا حلقه دور دریچه را سفت میکند. گاهی تنها گزینه برای درمان تعویض دریچه قلب است. در این شرایط از دریچه مکانیکی یا دریچه از جنس بافت قلب گاو یا انسان استفاده میشود.
جراحی گشادی دریچه قلب مانند هر جراحی قلب دیگری ممکن است خطرات و عوارضی داشته باشد. از مهمترین عوارض آن میتوان به خونریزی، عفونت، لختهشدن خون و مشکل در عملکرد دریچه قلب اشاره کرد. معمولا دو هفته بعد عمل میتوان فعالیتهای روزمره را شروع کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد عمل گشادی دریچه قلب و نکات مراقبتی بعد عمل با متخصص قلب و عروق مشاوره داشته باشید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین دکتر قلب ارتباط برقرار کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام ایا دارویی هم برای گشادی بیش از حد دریچه اورت هست یا فقط باید عمل بشه
سلام
بستگی به میزان درگیری و مشکلات دریچه دارد
معمولا ابتدا با دارو درمانی شروع میکنند
در صورت عدم درمان توصیه به جراحی می شود
متخصص قلب و عروق
سلام خانمم با انجام آزادیش و انزو مشخص شده که دریچه قلب بر اثر فشار تا ۲۳ گشاد سده و قلب ضخیم شده دکتر گفتن عمل انجام دهید. لی نه تنگی نفس و نه تورم دارد ابا با دارو درمان میشود یا نه باید عمل بسود
سلام
در صورت صلاحدید پزشک و ب این علایم نیاز به عمل دارند
ولی برای اطمینان می توانید به متخصص دیگری هم مراجعه کنید
متخصص قلب و عروق
سلام وقت بخیر
من ۲۵ سالم هست گشادی و افتادگی دریچه میترال دارم راه و درمانی دارد؟
با عمل کردن درست میشه که بتونم ورزش حرفه ایی ادامه بدم؟
احسان عزیز
گشادی و افتادگی دریچه میترال معمولاً با علائم خاصی همراه نیست و در بسیاری از موارد نیازی به درمان ندارد. با این حال، اگر علائم مشخصی مانند تنگی نفس یا خستگی هنگام ورزش دارید، باید با پزشک خود مشورت کنید.
در مواردی که افتادگی دریچه میترال شدید باشد یا باعث نارسایی قلبی شود، ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد. عمل جراحی میتواند شامل ترمیم یا تعویض دریچه باشد و در بسیاری از موارد موفقیتآمیز است.
متخصص قلب و عروق
سلام وقتتون بخیر
من ۱۹ سالمه یکی از دریچه های قلبم گشاد شده الان شونه و دستم و قلبم و قفسه سینم درد می کنه و ضربان قلب و سرگیجه و گاهی اوقات تنگی نفس دارم و بی حال میشم و لب هام سیاه میشه ولی دکتر فقط قرص تپش قلب بهم داده
میخوام بدونم باید چیکار کنم
سلام
این علایم می تواند خطرناک باشد
از نظر ریوی و قفسه سینه نیاز به اسکن دارید
حتمن زیر نظر پزشک مجرب باشید
متخصص قلب و عروق
سلام خانم دکتر من ۳۲سالمه جدیدا تپش قلب شدید گرفتم ودردسینه شدید دارم رفتم دکتر اکو گرفت ک شل شدن قلبي دارم بااستفاده از دارو خوبم ولی تاوقتی ک دارو استفاده میکنم نمیتونم کاری کنم هرچی تو دستم میگیرم تو دستم سنگین میشن منم سه تا بچه دارم راهنمایی کنید چکار کنم ممنون میشم
سلام
باید تا مدتی که پزشک ذکر میکند دارو مصرف کنید
و پس از مصرف اکو را تکرار کنید
در برخی موارد ممکن است پزشک توصیه به جراحی کند
متخصص قلب و عروق