آیا نتیجه مثبت wbc در آزمایش ادرار نشان دهنده عفونت‌ باکتریایی است؟

آیا وجود wbc در آزمایش ادرار نگران کننده است؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

وجود سلول‌های سفید خون (WBC) در آزمایش ادرار یکی از نشانه‌های شایع عفونت‌های دستگاه ادراری است. سلول‌های WBC معمولا در پاسخ به عفونت یا التهاب به ناحیه‌ای که دچار آسیب یا عفونت شده است، مهاجرت می‌کنند. اگر مقدار قابل توجهی از این سلول‌ها در ادرار مشاهده شود، احتمال عفونت‌های ادراری مانند سیستیت (عفونت مثانه) یا پیلونفریت (عفونت کلیه) وجود دارد.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 6 دقیقه
WBC در آزمایش ادرار چیست؟

مانند ابرقهرمان‌ها، در بدن ما سلول‌هایی که با عنوان لکوسیت یا گلبول سفید شناخته می‌شوند، به صورت خستگی ناپذیر کار می‌کنند تا بدن ما را از عفونت‌ها و بیماری‌ها در امان نگه دارند. بنابراین زمانی که جایی از بدن دچار عفونت و التهاب می‌شود، تعداد این سلول‌ها افزایش می‌یابد. حالا اگر wbc در آزمایش ادرار بالا رفت، نشان دهنده وجود عفونت یا التهاب در دستگاه ادراری است. اجازه دهید در ادامه به صورت مفصل در مورد پیوری (لکوسیت‌ها در ادرار) و چگونگی تأثیر آن بر سلامتمان صحبت کنیم و ببینیم که معنی wbc در آزمایش ادرار چیست. اگر نگران نتایج آزمایش خود هستید بهتر است در این باره با متخصص اورولوژی مشورت کنید. شما می‌توانید از طریق سامانه دکترتو نسبت به دریافت نوبت ویزیت حضوری و یا مشاوره آنلاین اقدام کنید.

wbc در آزمایش ادرار چیست؟

هر قسمتی از بدن که دچار عفونت و التهاب باشد، گلبول‌های سفید هم قطعا در آنجا یافت می‌شوند؛ بنابراین معنی wbc در آزمایش ادرار، سنجش تعداد لکوسیت‌ها در دستگاه ادراری است تا از این طریق پزشک بتواند انواع عفونت‌ها، التهابات و بیماری‌های دستگاه ادراری را تشخیص دهد. با وجودی که عموما لکوسیت‌ها یا همان گلبول‌های سفید در جریان خون یافت می‌شوند، اما می‌توانند در سایر مایعات بدن از جمله ادرار هم وجود داشته باشند و یک فاکتور بسیار مهم در آزمایش آنالیز ادرار است.

متن انگلیسی:
High leukocyte levels may show up during a complete blood cell (CBC) test or urinalysis, which is a urine test.
ترجمه متن:
سطوح بالای لکوسیت ممکن است در طی آزمایش کامل سلول‌های خونی (CBC) یا آزمایش ادرار، که تست نمونه ادرار است، نشان داده شود.

healthline
میزان نرمال WBC در آزمایش ادرار چقدر است؟
میزان نرمال WBC در آزمایش ادرار در آقایان معمولا کمتر از ۲ و برای زنان کمتر از ۵ در نظر گرفته می‌شود.

۱. میزان نرمال wbc در آزمایش ادرار

میزان نرمال wbc در آزمایش ادرار عمدتا، صفر یا بسیار کم است. در واقع وجود ۰ تا ۵ لکوسیت در هر میدان میکروسکوپی یا ۱۰۰۰۰ لکوسیت در هر میلی‌لیتر ادرار طبیعی است. این محدوده برای سلامتی شما مضر تلقی نمی‌شود. با این حال، اگر سایر ناهنجاری‌ها در ادرار مشاهده شد، مانند وجود خون، سلول‌های اپیتلیال یا بوی بد، یا اگر بیمار با علائمی مانند سوزش هنگام ادرار، درد شکم یا قطع شدن جریان ادرار مراجعه کند، ممکن است پزشک حتی با تعداد کم گلبول‌های سفید در نمونه ادرار هم آزمایش‌های بیشتری را تجویز کند. در آقایان معمولا رنج نرمال wbc ادرار کمتر از ۲ و برای زنان کمتر از ۵ در نظر گرفته می‌شود.

۲. میزان نرمال wbc در آزمایش ادرار بارداری

در زنان باردار، سنجش عدد WBC در آزمایش ادرار اهمیت زیادی دارد و یکی از فاکتورهایی است که عدد آن می‌تواند وجود عفونت، التهاب یا پره اکلامپسی در زنان باردار را تایید کند. در زنان باردار هم مانند سایرین، عدد نرمال گلبول سفید در آزمایش ادرار 0 تا ۵ سلول در هر میدان دید میکروسکوپی است.

نمی‌دونی میزان نرمال wbc در ادرار چقدره؟

از پزشک بپرس.

۳. wbc در آزمایش ادرار کودکان

در نمونه ادرار کودکان تعداد نرمال wbc در آزمایش ادرار، ۱ تا ۲ سلول در هر میدان دید میکروسکوپی است. البته تعداد ۳ تا ۵ گلبول سفید در هر میدان دید میکروسکوپی نیز، در صورت نبودن علائم عفونت، نرمال در نظر گرفته می‌شود. معنی wbc در آزمایش ادرار کودکان در صورتی که تعداد آن بسیار زیاد باشد، وجود عفونت دستگاه ادراری یا مشکلات کلیه و مثانه را نشان می‌دهد. البته گاهی در کودکان به علت نگه داشتن مداوم ادرار در مثانه هم، تعداد گلبول سفید ادرار افزایش می‌یابد.

 ۴. wbc در آزمایش ادرار نوزاد

در نمونه ادرار نوزادن، تعداد نرمال گلبول سفید ۰ تا ۲ سلول در هر میدان دید میکروسکوپی است. البته برخی از آزمایشگاه‌ها، این رنج نرمال را بین ۰ تا ۵ سلول تعیین کرده‌اند. بالا رفتن تعداد گلبول‌های سفید از این مقدار در نمونه ادرار نوزادان، می‌تواند در مورد احتمال وجود عفونت دستگاه ادراری یا مشکلات کلیه و مثانه در نوزادان هشدار دهد.

تفسیر wbc در آزمایش ادرار

تفسیر معنی wbc در آزمایش ادرار، بسته سایر فاکتورها دارد. معمولا زمانی که هم‌زمان با بالا رفتن گلبول‌های سفید در نمونه ادرار سایر فاکتورها از جمله گلبول‌های قرمز، باکتری و سلول‌های اپیتلیالی هم افزایش می‌یابد، وجود لکوسیت در نمونه ادرار نشانه‌ای از وجود عفونت یا التهاب است.

۱. many wbc در آزمایش ادرار

اگر هم‌زمان با مثبت شدن تست نوار ادرار، تعداد زیادی لکوسیت هم در هر میدان دید میکروسکوپی مشاهده شود، نتیجه آزمایش به صورت many wbc گزارش می‌شود. در این شرایط که به آن پیوری هم گفته می‌شود، احتمال وجود عفونت یا التهاب در دستگاه ادراری وجود دارد.

 ۲. few wbc در آزمایش ادرار

اگر تعداد گلبول سفید در نمونه ادرار ۵ تا ۱۰ سلول در هر میدان دید باشد، معمولا آن را به صورت few گزارش می‌کنند. با وجودی که هنوز تعداد لکوسیت‌ها زیاد نیست، اما همین مقدار هم می‌تواند نشانه‌ای از وجود عفونت یا التهاب در سیستم ادراری باشد. به همین دلیل هم به بررسی‌های تکمیلی نیاز است.

 WBC در آزمایش ادرار نشانه چیست؟
وجود لکوسیت‌ها در ادرار یا پیوری می‌تواند در اثر عوامل مختلفی ایجاد شود.

 wbc در آزمایش ادرار نشانه چیست؟

وجود گلبول‌های سفید (wbc) در آزمایش ادرار معمولاً نشانه‌ای از التهاب یا عفونت در دستگاه ادراری است. در شرایط طبیعی، ادرار نباید حاوی گلبول‌های سفید باشد. افزایش تعداد wbc در ادرار می‌تواند نشان‌دهنده عفونت‌ ادراری، التهاب کلیه‌ها، سنگ‌های ادراری یا بیماری‌های خودایمنی باشد. در صورتی که تعداد wbc بالا باشد، نیاز به بررسی بیشتر برای تشخیص علت اصلی و درمان مناسب وجود دارد. وجود لکوسیت‌ها یا wbc در ادرار یا پیوری می‌تواند در اثر عوامل مختلفی ایجاد شود. برخی از شایع‌ترین علل عبارت‌اند از:

  • عفونت دستگاه ادراری
  • عفونت کلیه یا پیلونفریت
  • سیستیت بینابینی
  • سنگ کلیه
  • مصرف برخی از داروها از جمله داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی یا برخی از آنتی بیوتیک‌ها
  • برخی از بیماری‌های زمینه‌ای و شرایط سیستمیک مانند تومورها یا عفونت التهابی لگن
  • التهاب و عفونت مثانه

متن انگلیسی:
High leukocyte levels in the urine may mean a urinary tract infection or other underlying inflammatory medical problems, such as kidney infection and kidney stones.
ترجمه متن:
سطوح بالای لکوسیت در ادرار ممکن است به معنای عفونت دستگاه ادراری یا سایر مشکلات پزشکی التهابی زمینه‌ای مانند عفونت کلیه و سنگ کلیه باشد.

medicalnewstoday
دلیلتوضیحات
عفونت‌های ادراری (UTI)– یکی از شایع‌ترین علل افزایش wbc در ادرار است که نشان‌دهنده التهاب و عفونت در مجاری ادراری می‌باشد.
سنگ کلیه یا مثانه– سنگ‌ها می‌توانند باعث آسیب به دیواره‌های ادراری و ایجاد عفونت شوند که منجر به افزایش wbc می‌شود.
سندرم درد مثانه (IC)– التهاب مزمن مثانه که می‌تواند باعث افزایش گلبول‌های سفید در ادرار شود.
التهاب کلیه (نفرونفریت)– التهاب در کلیه‌ها می‌تواند باعث افزایش wbc در ادرار شود.
پروستاتیت– التهاب غده پروستات در مردان می‌تواند منجر به افزایش wbc در ادرار شود.
آسیب به مجاری ادراری– آسیب یا ضربه به مجاری ادراری می‌تواند باعث ورود گلبول‌های سفید به ادرار شود.
عفونت‌های جنسی (STIs)– برخی عفونت‌های جنسی مانند کلامیدیا یا گونوره می‌توانند باعث التهاب و افزایش wbc در ادرار شوند.
بیماری‌های کلیوی (مثل گلومرولونفریت)– بیماری‌های التهابی کلیه می‌توانند باعث تجمع گلبول‌های سفید در ادرار شوند.
سرطان مثانه یا کلیه– برخی از انواع سرطان‌ها می‌توانند باعث التهاب و افزایش wbc در ادرار شوند.
داروها– برخی داروها می‌توانند باعث التهاب یا عفونت‌های ادراری شوند که موجب افزایش wbc می‌گردد.
بیماری‌های خودایمنی– بیماری‌های خودایمنی مانند لوپوس می‌توانند باعث التهاب و افزایش wbc در ادرار شوند.
دلایل افزایش تعداد گلبول‌های سفید (wbc) در آزمایش ادرار

افزایش wbc در ادرار اغلب نشان‌دهنده التهاب یا عفونت است، بنابراین اگر تعداد بالای گلبول‌های سفید در آزمایش ادرار مشاهده شود، لازم است علت آن توسط پزشک بررسی شود.

۱. عفونت ادراری

اصلی‌ترین علت بالا رفتن wbc در آزمایش ادرار، عفونت ادراری یا UTI است. این عفونت‌ها می‌توانند هر بخشی از سیستم ادراری از جمله مثانه، مجرای ادرار و کلیه‌ها را تحت تاثیر قرار دهد. UTI معمولا زمانی اتفاق می‌افتد که باکتری‌ها از طریق مجرای ادرار وارد می‌شوند و سپس در مثانه تکثیر می‌یابند. در صورت عفونت در دستگاه ادراری، سیستم ایمنی بدن برای مقابله با باکتری‌ها، سطح گلبول‌های سفید را افزایش می‌دهد و به همین دلیل هم این سلول‌ها در نمونه ادرار افزایش می‌یابند.

۲. التهاب مثانه

التهاب در هر جایی از بدن می‌تواند باعث آزاد شدن تعداد زیادی لکوسیت شود. این التهاب در مثانه هم ایجاد می‌شود و می‌تواند ناشی از آسیب، عفونت یا یک بیماری زمینه‌ای باشد. نفریت بینابینی و سیستیت دو بیماری هستند که باعث التهاب در دستگاه ادراری (خصوصا در مثانه) می‌شوند. نفریت بینابینی بیماری است که در آن التهاب، عملکرد کلیه را کاهش می‌دهد. سیستیت، التهاب مثانه است که اغلب ناشی از عفونت دستگاه ادراری است، اما مثانه نیز می‌تواند بدون عفونت ملتهب شود.

۳. بیماری کلیوی

در صورت وجود عفونت کلیه، تعداد گلبول‌های سفید خون در ادرار افزایش می‌یابد؛ بنابراین یکی دیگر از دلایل بالا رفتن wbc در آزمایش ادرار، بیماری‌های کلیوی است. عفونت‌های کلیه اغلب از قسمت پایینی دستگاه ادراری شروع می‌شوند و نهایتاً به کلیه‌ها سرایت می‌کنند. گاهی اوقات، باکتری‌های سایر قسمت‌های بدن از طریق جریان خون به کلیه‌ها می‌رسند و موجب بروز عفونت می‌شوند. سرطان کلیه هم یکی دیگر از مواردی است که می‌تواند میزان گلبول‌های سفید ادرار را افزایش دهد.

۴. سنگ کلیه

سنگ‌های کلیه کریستال‌هایی هستند که وقتی کلسیم و سایر مواد معدنی در ادرار جمع می‌شوند تشکیل می‌شوند. آنها می‌توانند به کوچکی یک نخود یا به اندازه یک توپ گلف باشند. سنگ کلیه بزرگ‌تر می‌تواند جریان ادرار را مسدود کند. التهاب و عفونت ناشی از سنگ کلیه می‌تواند باعث بالا رفتن wbc در آزمایش ادرار شود. به این ترتیب یکی دیگر از دلایل مهم بالا رفتن لکوسیت در نمونه ادرار، وجود سنگ در کلیه‌هاست. البته معمولا همراه با افزایش لکوسیت‌ها، RBC و کریستال‌ها هم در نمونه ادرار دیده می‌شوند.

مدام دچار سنگ کلیه میشی و اذیتی؟ برای درمان مشاوره بگیر.

۵. عفونت های تناسلی

گاهی اوقات علت بالا رفتن گلبول‌های سفید در نمونه ادرار، وجود یک بیماری زمینه‌ای جدی‌تر، خصوصا عفونت‌های تناسلی یا عفونت‌های مقاربتی است. در این شرایط هم بدن در واکنش به التهاب و عفونت ایجاد شده، میزان لکوسیت بیشتری را آزاد می‌کند تا با عامل عفونت مبارزه کند. برای مثال در آقایان، عفونت پروستات یا کیسه بیضه می‌تواند باعث افزایش تعداد گلبول‌های سفید در نمونه ادرار آنها شود.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

افزایش تعداد لکوسیت‌ها در ادرار می‌تواند به طور قابل توجهی نشان دهنده مسائل مختلف سلامتی باشند، از عفونت‌های ادراری گرفته تا مشکلات کلیه‌ها یا مثانه. به این دلیل نتیجه آزمایش ادرار، خصوصا تعداد wbc در آزمایش ادرار، می‌تواند به پزشک اورولوژی شما کمک کند تا با تفسیر و ارزیابی نتیجه تست و در نظر گرفتن سایر علائمی که دارید، عفونت یا التهاب احتمالی را تشخیص دهد و بهترین گزینه‌های درمان را به شما پیشنهاد دهد. اما اگر زمان کافی برای حضور در مطب ندارید می‌توانید از خدمات مشاوره آنلاین دکترتو بدین منظور کمک بگیرید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

بالا رفتن میزان WBC در آزمایش ادرار که به عنوان پیوری هم شناخته می‌شود، ممکن است نشان دهنده بیماری‌های زمینه‌ای مانند عفونت‌های ادراری، عفونت‌های کلیوی یا سایر شرایط التهابی باشد. مشکلاتی مانند سنگ کلیه یا سرطان هم می‌تواند باعث بالا رفتن لکوسیت ادرار شود.

بالا رفتن لکوسیت در نمونه ادرار نشانه‌ای از وجود عفونت و التهاب است. بسته به این که چرا تعداد WBC در آزمایش ادرار افزایش یافته و چه علائمی ایجاد کرده، وجود WBC در ادرار می‌تواند خطراتی برای سلامتی داشته باشد.

در بیشتر موارد افزایش میزان لکوسیت‌ها در نمونه ادرار به دلیل وجود یک بیماری یا التهاب است. به ندرت ممکن است این افزایش به دلایلی همچون مصرف برخی از داروها باشد. البته دیابت یا افزایش سن هم ممکن است میزان WBC در آزمایش ادرار را افزایش دهد.

اگر لکوسیت‌ها در ادرار در سطوح بالایی وجود داشته باشند، می‌تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه‌ای جدی‌تری مانند عفونت شدید دستگاه ادراری یا عفونت کلیه باشد که بدون درمان، این شرایط می‌تواند منجر به عوارض بالقوه جدی، مانند گسترش عفونت به کلیه‌ها یا جریان خون شود؛ بنابراین در صورت افزایش WBC در آزمایش ادرار باید حتما به یک پزشک مراجعه کرد.

امتیاز شما به مقاله:
(4.7از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فرزانه هستم، 30 ساله و عاشق دنیای سئو و محتوانویسی که با کنجکاوی دنبال آموختن چیزهای جدیدم؛ فارغ از هرگونه قرارداد و قانون و سبک خاصی. دنیای مجازی و اینترنت، فرصتی برای بودن با بهترین تیم‌ها رو برام فراهم کرده که می‌تونم بدون دغدغه و نگرانی هر روز احساس بهتر شدن و ارتقاء‌شغلی را با تمام وجودم لمس کنم. افتخار می‌کنم که با تیم خوب دکترتو، به این احساس ناب دست پیدا می‌کنم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن