فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
ادامه پادکست را میتوانید در این بخش گوش دهید:
واژینیسموس نوعی اختلال در زنان است که باعث انقباض غیرعادی واژن میشود. علامت اصلی واژینیسموس این است که عضلات واژن زمانی که قرار است دخول اتفاق بیفتد یا در زمان قرار دادن تامپون، منقبض میشوند و این اتفاق باعث سوزش یا درد شدید میشود. در صورتیکه به این بیماری مبتلا هستید و میخواهید که آن را برطرف کنید، میتوانید از دکتر زنان کمک بگیرید. برای اینکار وارد سایت نوبتدهی آنلاین دکترتو شوید و از دکتر زنان نوبت بگیرید. همچنین میتوان از دکتر مامایی هم سوالات خود را بپرسید.
واژینیسموس چیست؟
به حالتی که در آن عضلات اطراف واژن در تماس با اشیا یا آلت تناسلی مرد به طور غیرارادی منقبض شوند واژینیسموس (Vaginismus) یا واژینیسم گفته میشود. واژینیسم در واقع یکی از انواع اختلالات جنسی در زنان محسوب میشود که انقباض عضلات و تنگشدن واژن رابطه جنسی را برای خانم مبتلا به این بیماری بسیار سخت میکند. همچنین این انقباضهای غیرارادی میتوانند باعث مشکل در معاینههای پزشکی (مانند معاینه رحم و دستگاه تناسلی زنان) و استفاده از تامپونهای قاعدگی شوند.
واژینیسموس به انگلیسی چیست؟
vaginismus عبارتی است که برای بیماری واژینیسموس به انگلیسی به کار بردهمیشود. در فارسی به آن انقباض غیر ارادی واژن، واژینیسم یا واژینیسموس میگویند.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت en.wikipedia
Vaginismus is a condition in which involuntary muscle spasm interferes with vaginal intercourse or other penetration of the vagina.
ترجمه فارسی:
واژینیسموس وضعیتی است که در آن اسپاسم عضلانی غیر ارادی در مقاربت واژن یا نفوذ به واژن تداخل ایجاد میکند.
انواع واژینیسموس چیست؟
معمولا واژینیسموس به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم میشود. واژینیسموس اولیه در اوایل زندگی یک زن ایجاد میشود و میتواند برای مدت طولانی باقی بماند. در حالی که واژینیسموس ثانویه پس از تجربه رابطه جنسی یا زایمان رخ میدهد.
نوع دیگری از واژینیسموس به اسم واژینیسموس دورهای یا موقعیتی نیز وجود دارد. در این حالت فقط در موقعیتهای خاص فرد علائم واژینیسم را دارد. مثلا ممکن است در هنگام دخول در رابطه جنسی واژنی رخ دهد اما در زمان معاینات دستگاه تناسلی یا گذاشتن تامپونهای واژنی مشکلی ایجاد نکند.
۱. واژینیسموس اولیه
در این حالت یک فرد به طور همیشگی، وقتی چیزی را به واژن خود وارد میکند (در سکس یا غیر از آن)، همراه با درد بوده یا فرد هرگز نمیتواند از تامپون یا کاپ قاعدگی استفاده کند. به این حالت واژینیسموس همیشگی نیز گفتهمیشود. معمولا در اولین تلاشها برای دخول در رابطه جنسی فرد به وجود این حالت پی میبرد.
۲. واژینیسموس ثانویه
این حالت هنگامی است که یک خانم در گذشته دخول یا سکس بدون درد را تجربه کرده است ولی بعد از مدتی دچار دخول دردناک یا سخت و ناممکن شدهاست. به این حالت واژینیسموس اکتسابی نیز گفته میشود و معمولا پس از یک اتفاق خاص مانند عفونت، یائسگی، جراحی یا به دنیا آوردن نوزاد رخ میدهد.
علائم واژینیسموس چیست؟
مقاربت دردناک یا دیسپورونیا از اولین علائم واژینیسموس است. احساس درد فقط با دخول اتفاق میافتد و معمولا دخول دردناک با بیرون آمدن آلت مرد از واژن از بین میرود. علائم دیگر شامل موارد زیر هستند:
- ناتوانی همیشگی در برقراری رابطه جنسی یا قرار دادن تامپون در واژن
- ترس از درد در زمان رابطه جنسی
- کاهش میل جنسی
- مشکل در باروری
این علائم غیرارادی هستند و فقط با روشهای درمانی مناسب میتوان میزان و شدت آنها را کنترل کرد.
علت واژینیسموس چیست؟
علت اصلی واژینیسم، واکنش ماهیچه شرمگاهی – دنبالچهای است که در کف لگن قرار دارد. رفلکس به معنای عکسالعملهای غیرارادی ماهیچهها در برابر محرکها است. این ماهیچه در انتهای واژن قرار دارد. رفلکس این ماهیچه باعث تنگی شدید و ناگهانی واژن در برخورد هر چیزی با دهانه یا لبههای بیرونی واژن شده که هر گونه نفوذ و ورود را غیرممکن یا بسیار دردناک میکند. خانمهای مبتلا به واژینیسم توانایی کنترل میزان عکسالعمل این ماهیچه را ندارند.
علائم | علت | درمان |
---|---|---|
ناتوانی همیشگی در برقراری رابطه جنسی یا قرار دادن تامپون در واژن | واکنش ماهیچه شرمگاهی – دنبالچهای | تمرین کگل |
ترس از درد در زمان رابطه جنسی | اضطراب | درمان واژینیسموس با انگشت |
کاهش میل جنسی | استرس درباره مسائل جنسی | فیزیوتراپی کف لگن |
مشکل در باروری | سابقه تجاوز | دارو درمانی |
چه عواملی منجر به واژینیسموس می شوند؟
واژینیسموس حالتی است که با محرکهای تنشزای روانی، محرکهای تنشزای فیزیکی و یا هر دو باهم رخ میدهد. اختلالات اضطرابی، آسیبهای زایمان و انواع جراحی، ترس از رابطه جنسی یا احساسات منفی در مورد رابطه جنسی، تجربه تجاوز جنسی یا تروما از مهمترین موارد ایجادکننده واژینیسم هستند.
۱. محرک های روانی
محرکهای روانی شامل ترس از دخول یا حتی ترس از بارداری، اضطراب و استرس در مورد مسائل جنسی، مشکلات موجود در روابط عاطفی (برای مثال داشتن شریک بدرفتار یا بیاعتمادی)، جراحات و آسیبهای گذشته (مثلا سابقه تجاوز جنسی در گذشته یا داشتن سکس دردناک و بدون لذت در اولین تجربه) و تجربیات دوران کودکی مانند سوء استفاده جنسی هستند.
۲. محرک های فیزیکی
محرکهای فیزیکی شامل عفونتهایی مانند عفونت مجاری ادراری یا بیماریهای مقاربتی، ابتلا به سرطانها، یائسگی، جراحی لگن، ناکافی بودن معاشقه، استفاده از مقادیر کم روانکنندهها (لوبریکانت) و تغییرات مرتبط با سن مثل خشکی واژن بعد از یائسگی هستند.
ترس از دخول (Coitophobia) چیست؟
ترس از دخول نوعی بیماری روحی روانی است که در آن فرد از داشتن دخول و رابطه جنسی واژنی ترس دارد. کسی که به این حالت مبتلا باشد باور دارد بهترین راه برای محافظت از خودش دوری از جامعه و دیگر افراد است تا به کسی علاقهمند نشوند و این راهکار میتواند منجر به افسردگی شود.
از علائم ترس از دخول میتوان به احساس اضطراب و نگرانی در هنگام فکرکردن به رابطه جنسی، اضطراب در زمان تماشای پورن و دوری از اجتماع و روابط اجتماعی اشارهکرد.
واژینیسموس چگونه تشخیص داده می شود؟
برای تشخیص واژینیسموس تنها کافی است که فرد معاینه شود. هنگامی که دکتر زنان میخواهد خانم را معاینه کند و میبیند که عضلات او هنگام معاینه بسته و منقبض میشوند، متوجه وجود مشکل میشود. معمولا مشکل به علت انقباض در عضلات است. گاهی اوقات عدم موفقیت متخصص برای معاینه به علت وجود موانع فیزیکی است. اما در مواقعی که تنگی علت فیزیکی ندارد، واژینیسموس باعث این محدودیت میشود.
درمان واژینیسموس چگونه انجام می شود؟
رویکرد درمان بیماری واژینیسموس به علت آن بستگی دارد که ممکن است جسمی، روانی یا ترکیبی از این دو باشد. معمولا علت روانی را میتوان با مشاوره سکس تراپیست و علت جسمی را با مشورت دکتر زنان درمان کرد. هرچه علت پیچیدهتر یا علائم شدیدتر باشد، درمان نیز ممکن است بیشتر طول بکشد. معمولا واژینیسم با دارو درمانی، درمان موضعی (با استفاده از لیدوکائین موضعی یا کرمهای ترکیبی) و فیزیوتراپی کف لگن درمان میشود.
درمان واژینیسموس در خانه
خانمهای مبتلا به واژینیسموس میتوانند با انجام تمرینات ورزشی در خانه انقباضها و واکنشهای عضلات اطراف واژن را کنترل کنند. این حالت حساسیتزدایی پیشرونده نام دارد و برای راحتشدن دخول انجام میشود. این تمرینات معمولا حرکات کگل و درمان واژینیسموس در خانه اما با انگشت هستند.
درمان قطعی واژینیسموس و درمان های پزشکی
استفاده از ژلهای لوبریکانت (روانکنندهها)، استفاده از دیلاتور، تزریق بوتاکس به واژن و استفاده از دستگاه RF برای درمان سریعتر و قطعی واژینیسموس توصیه شده است.
عوارض بیماری واژینیسموس چیست؟
واژینیسموس میتواند روی زندگی جنسی و روابط شما با شریک زندگیتان تأثیر بگذارد. این اتفاق همچنین میتواند باعث انواع بیماریهای روحی مانند افسردگی و افزایش اضطراب شود. واژینیسموس و بارداری مسئله بعدی است اگر می خواهید باردار شوید بهتر است ابتدا واژینیسم را درمان کنید زیرا ممکن است بارداری را برایتان سختتر کند. به صورت کلی عوارض مشکل واژینیسموس عبارت است از:
- ناراحتی عمیق عاطفی
- اضطراب، ترس یا خجالت از فعالیت جنسی
- پرهیز از روابط صمیمی با همسر
- احساس ناکافیبودن یا عزت نفس پایین
- طلاق عاطفی و نداشتن صمیمیت جنسی
- درد لگن مداوم
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
واژینیسموس زمانی اتفاق میافتد که در رابطه جنسی، قرار دادن تامپون یا کاپ قاعدگی و زایمان، واژن ناگهان سفت میشود و میتواند دردناک و ناراحتکننده باشد. خوشبختانه میتوان آن را با تمرینات کگل، دارو درمانی یا روش خانگی درمان کرد. البته با توجه به اینکه محرکهای روانی نیز باعث این بیماری میشوند، مشاوره با سکس تراپیست و متخصصین روانشناسی هم میتواند کمککننده باشد.
اگر شما دخول دردناک و یا ترس از دخول دارید یا نمیتوانید رابطه جنسی برقرار کنید، برای پیدا کردن بهترین دکتر برای درمان واژینیسموس به دکتر زنان یا متخصص مامایی مراجعه کنید. برای دریافت نوبت دکتر روانشناس هم میتوانید از دکترتو کمک بگیرید. در سایت دکترتو امکان استفاده از سیستم مشاوره با دکتر زنان آنلاین، دکتر مامایی آنلاین و دکتر روانشناس آنلاین نیز وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام من خانم ۵۴ساله هستم که این دوسال هست که مشکل واژینیسموس هستم روز بروز بنظر خودم بیشتر شده ماهی یا یک بار یا دوبار نزدیکی دارم باز تحمل ندارم شوهرم اعتراض میکند حتی از پمادهای استفاده میکنم باز فایده ندارد
سلام، واژینیسموس میتواند تأثیر زیادی بر روابط زناشویی و کیفیت زندگی جنسی شما بگذارد. این مشکل معمولاً به دلیل اضطراب، استرس، یا تجربیات منفی جنسی به وجود میآید. استفاده از پمادهای موضعی میتواند کمککننده باشد، اما بهتر است در کنار آن مشاوره روانشناسی و درمانهای فیزیکی مثل تمرینات عضلات لگن (کگل) نیز انجام شود. توصیه میشود با یک متخصص زنان یا روانشناس که در درمان مشکلات جنسی تخصص دارد مشورت کنید تا درمان جامعتری دریافت کنید.
روانشناس خوب-سکس تراپیست