آفتها، نوعی زخم کوچک و کمعمق هستند که اغلب روی بافتهای نرم دهان ایجاد میشوند. آفتها مسری نیستند، اما میتوانند تحریککننده و دردناک باشند و غذا خوردن و صحبت کردن را برای شما دشوار کنند. این زخمها به علل مختلفی از جمله استرس، مصرف غذاهای اسیدی و آسیبهای جزئی در داخل دهان ایجاد میشوند و درمانهای متعدد و اثرگذاری برای آنها وجود دارد. پس اگر شما هم به دنبال درمان سریع آفت دهان هستید، کافیست ما را تا انتهای این مقاله از دکترتو همراهی کنید. اگر زخم یا پلاک سفیدی در حفره دهان خود مشاهده میکنید بهتر است در این باره با متخصص دهان و دندان مشورت کنید. شما میتوانید از سامانه دکترتو نسبت به دریافت نوبت حضوری و یا مشاوره متنی و تلفنی با بهترین پزشکان اقدام کنید.
درمان سریع آفت دهان چیست؟
بسیاری از آفت های دهان، بدون هیچ مداخله پزشکی به خودی خود در عرض ۱ الی ۲ هفته از بین میروند. با این حال گاهی تعداد آفتها زیاد است یا آفتها بزرگ و دردناک هستند. در این شرایط باید به یک پزشک مراجعه کنید. پزشک بعد از یافتن منشأ آفت، درمانهایی همچون موارد زیر را برای تسکین و درمان سریع افت دهان توصیه میکند:
۱. درمان سریع آفت دهان کودکان
درمان آفت دهان در کودکان به علائم، سن، سلامت عمومی کودک و شدت زخم بستگی دارد. اگر کودک از درد در ناحیه دهان شکایت دارد، میتوانید با تایید پزشک، به او مسکنهایی همچون ایبوپروفن یا استامینوفن را بدهید. همچنین استفاده از پمادها و ژلهای موضعی نیز میتواند اثرگذار باشد. کودکان بزرگتر نیز میتوانند از دهانشویه استفاده کنند.
نوشیدن مایعات بیشتر، رعایت بهداشت دهان و دندان و پرهیز از مصرف غذاهای تند، شور یا اسیدی نیز باعث میشود کودک روند بهبودی سریعتری داشته باشد.
روش درمان | توضیحات | مزایا | معایب |
---|---|---|---|
دارویی | داروهای ضد التهاب، ضد عفونی کننده، ضد درد و داروهای موضعی مانند آفتین ژل | کاهش سریع درد و التهاب، بهبود سریع زخم | امکان بروز عوارض جانبی، نیاز به نسخه پزشک |
خانگی | شستوشوی دهان با آب نمک، جوش شیرین، شیر منیزی، استفاده از یخ، عسل، آلوئه ورا | در دسترس بودن، هزینه کم | ممکن است اثرگذاری کمتری نسبت به داروها داشته باشد، برای همه افراد مناسب نیست. |
تغذیه | افزایش مصرف ویتامینهای گروه B، روی، آهن، مصرف غذاهای نرم و کم ادویه | تقویت سیستم ایمنی، کاهش التهاب | ممکن است به تنهایی برای درمان کافی نباشد. |
پیشگیری | رعایت بهداشت دهان و دندان، اجتناب از استرس، ترک عادات مضر مانند سیگار کشیدن | جلوگیری از بروز آفت، بهبود کیفیت زندگی | نیاز به تداوم و توجه |
۲. درمان سریع آفت دهان با دارو
پزشکان درمانهای دارویی متنوعی را برای درمان سریع آفت دهان توصیه میکنند. این داروها با هدف تسکین سریع زخمهای آزاردهنده و کاهش التهاب تجویز میشوند و اثرات اثبات شدهای در بهبود وضعیت بیماران دارند. علاوه بر تسکین درد، این درمانها میتوانند به فرآیند ترمیم بافتهای آسیبدیده دهان سرعت بخشیده و از بروز عفونتهای احتمالی در محل زخم جلوگیری کنند. استفاده صحیح از این داروها، تحت نظر پزشک، میتواند کیفیت زندگی افراد را در طول درمان این عارضه بهبود دهد.
دهانشویه
برای افرادی که یک یا چند آفت دردناک در دهان خود دارند، پزشک ممکن است برای کاهش درد، التهاب و تحریک ناشی از زخمها، دهانشویههایی حاوی دگزامتازون یا دیگر مواد ضدالتهابی را تجویز کند. این دهانشویهها با اثرات ضدالتهابی خود، نه تنها به کاهش تورم و قرمزی کمک میکنند، بلکه با تسکین موضعی درد و تسریع فرآیند بهبودی، کیفیت زندگی بیماران را نیز بهبود میبخشند. علاوه بر این، دهانشویههای دگزامتازون میتوانند از گسترش عفونت در بافتهای اطراف جلوگیری کنند و موجب بهبود سریعتر زخمها شوند. توجه به دستورالعملهای پزشک و استفاده منظم از این دهانشویهها، نقش مهمی در درمان آفت دهان ایفا میکند.
محصولات موضعی
محصولات بدون نسخه و تجویزی نظیر کرمها، ژلها یا پمادهایی که حاوی مواد فعالی نظیر لیدوکائین، بنزوکائین، فلوسینونید و هیدروژن پراکسید هستند نیز به تسکین درد و تسریع بهبودی کمک میکنند. بهتر است به محض ظاهر شدن زخم، این داروهای موضعی را به طور مستقیم روی زخم استعمال کنید. بسته به شدت آفت و تجویز پزشک، ممکن است نیاز باشد روزانه ۲ الی ۴ بار از این درمانهای موضعی استفاده کنید.
داروهای خوراکی
داروهای آنتیبیوتیک نظیر مترونیدازول، تتراسایکلین، مینوسایکلین و آموکسیسیلین نیز یک درمان فوری آفت دهان هستند. این داروها میتوانند باکتریها را از بین ببرند و در نتیجه علائمی همچون عفونت و التهاب را تسکین دهند. داروهای استروئیدی خوراکی نیز اثرات قویای دارند اما به دلیل عوارض جانبی متعدد، آنها معمولا آخرین راه حل هستند.
۳. درمان سریع آفت دهان با طب سنتی
برخی از روشهای طب سنتی، سالیان زیادی است که برای درمان انواع زخم دهان از جمله آفت دهان استفاده میشوند. مزیت این درمانها این است که عوارض محدود و اثرگذاری مطلوبی دارند. برخی از این درمانهای کاربردی شامل این مواردند:
عسل
عسل با خواص ضد میکروبیای که دارد یک ماده محبوب برای درمان آفتهای دهان محسوب میشود. استعمال عسل روی آفت دهان میتواند به بهبودی سریع و جلوگیری از تشدید شدن یا انتشار عفونت کمک کند.
سرکه سیب
سرکه سیب دارای خواص ضدباکتریایی است و میتواند میکروارگانیسمهای ایجادکننده زخم را از بین ببرد. برای بهرهمند شدن از خواص سرکه سیب، کافیست ترکیبی از یک قاشق چایخوری سرکه سیب و نصف فنجان آب ولرم را به عنوان دهانشویه استفاده کنید.
پودر زردچوبه
پودر زردچوبه نیز به خاطر مواد ضدمیکروبی، میتواند به کاهش درد و التهاب ناشی از زخم کمک میکند. برای استفاده از این درمان طب سنتی، مقداری آب را با پودر زردچوبه مخلوط کنید تا یک خمیر به دست آید. سپس آن را روزی دو بار روی محل زخم استعمال کنید تا خیلی زود نتیجه حاصل را ببینید.
اکیناسه
اکیناسه با برخورداری از خواص ترمیمکننده زخم و تقویت کننده سیستم ایمنی، میتواند به درمان آفتهای دهان یا جلوگیری از ایجاد آنها کمک کند. میتوانید حدود ۱ قاشق چایخوری اکیناسه را با مقدار مساوی آب گرم مخلوط کنید و دهانتان را با این ترکیب شستشو دهید. این درمان باید سه بار در روز تکرار شود تا به بهبود زخمها کمک کند.
روغن نارگیل
تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۹ نشان میدهند که روغن نارگیل، به دلیل داشتن محتوای لوریک اسید بالا، از خواص ضد میکروبی چشمگیری بهرهمند است. این ماده میتواند به درمان زخمهای ناشی از باکتریها کمک کند و از گسترش و انتشار آنها جلوگیری کند. روغن نارگیل همچنین یک ماده ضد التهاب طبیعی در نظر گرفته میشود که هر گونه ورم و درد ناشی از آفت دهان را به خوبی درمان میکند. برای استفاده از روغن نارگیل، آن را روی زخم بمالید و چندین بار در روز از آن استفاده کنید تا زمانی که آفت شما از بین برود.
۴. درمان سریع آفت دهان در خانه
برای درمان سریع آفت دهان، میتوانید از روشهای خانگی و طبیعی بهره ببرید. این روشها، علاوه بر ایمن و بیخطر بودن، به دلیل دسترسی آسان و اثربخشی قابلتوجه، برای کاهش درد و تسریع بهبود زخمهای دهانی بسیار مورد استقبال قرار میگیرند. برخی از این روشهای موثر شامل استفاده از مواد طبیعی با خاصیت ضدالتهابی، ضدعفونیکننده و تسکیندهنده هستند که به کاهش علائم و بهبود سریعتر آفت کمک میکنند. روشهای پیشنهادی، بسته به شرایط فردی و شدت زخمها، میتوانند به عنوان یک گزینه مکمل در کنار درمانهای پزشکی مورد استفاده قرار گیرند. این روشها عبارتند از:
- شستوشو با آبنمک را امتحان کنید. در یک لیوان آب ولرم، یک قاشق غذاخوری نمک را هم بزنید و با این مایع دهانتان را کاملا شستوشو دهید. آبشور به دلیل خاصیت ضدعفونیکننده، درد و ناراحتی ناشی از آفت دهان را تسکین میدهد.
- یک قطعه یخ کوچک را روی زخم استعمال کنید. بهتر است اجازه دهید تکههای یخ در دهان شما حل شوند تا به تدریج دردتان تسکین پیدا کند. این روش برای اکثر افراد جواب میدهد و به بهبود علائم آنها کمک میکند.
- استعمال ژل آلوئهورا روی زخم دهان نیز یک راهکار موثر و بیخطر برای درمان فوری آفت دهان است. نوشیدن آب آلوئهورا نیز خواص مشابهی دارد و درد و التهاب ناشی از زخمهای دهان را تسکین میدهد.
درمان سریع آفت دهان با رب انار
از قدیم رب انار را به عنوان یک ماده موثر برای درمان سریع آفت دهان میشناسند. اگر چه هنوز نمیتوانیم با اطمینان کامل در مورد اثرگذاری این درمان صحبت کنیم، اما بسیاری از گزارشات نشان دادهاند که استعمال مکرر رب انار روی آفت، میتواند التهاب و درد را در عرض مدت کوتاهی از بین ببرد. البته اگر میخواهید بهترین نتیجه را از این درمان دریافت کنید، حتما باید از رب انار طبیعی و باکیفیت استفاده کنید.
درمان فوری آفت دهان با جوش شیرین
بسیاری از مردم بر این باورند که جوش شیرین میتواند تعادل pH دهان را به حالت عادی بازگرداند و التهاب را کاهش دهد. به همین خاطر، این ماده ممکن است یک درمان اثرگذار برای بهبود آفت دهان باشد.
برای استفاده از این درمان، کافیست یک قاشق چایخوری جوش شیرین را در نصف فنجان آب حل کنید. این محلول را به مدت ۱۵ تا ۳۰ ثانیه در دهان خود بچرخانید، سپس آن را بیرون بریزید. در صورت نیاز هر چند ساعت یکبار این کار را تکرار کنید.
بهطورکلی، اگر جوش شیرین را قورت دهید به شما آسیبی نمیرساند، اما از آنجایی که خیلی شور است، بهتر است از انجام این کار خودداری کنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
آفت دهان تا حدی شایع است که هر فردی در طول زندگی خود، به احتمال زیاد حداقل یکبار آن را تجربه خواهد کرد. اکثر آفتهای دهان معمولا طی یک دوره ۲ هفتهای از بین میروند. اما اگر آفت، مداوم و بسیار دردناک است یا در غذا خوردن اختلال ایجاد میکند، گزینههای درمانی وجود دارند که میتوانند به بهبود سریعتر آن کمک کنند. برای درمان سریع آفت دهان و اطلاع از این که کدام روش برای شما اثرگذارتر است، میتوانید به یک پزشک عمومی یا متخصص دندانپزشکی مراجعه کنید. اگر امکان حضور در مطب را ندارید میتوانید از سامانه غیرحضوری دکترتو نسبت به دریافت مشاوره آنلاین اقدام کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!