نحوه مصرف صحیح و ایمنِ آنتی بیوتیک ها

آنچه در این مقاله می‌خوانید

آنتی بیوتیک ها تنها برای عفونت های ناشی از باکتری هستند. مصرف اشتباه آنتی بیوتیک علاوه بر ایجاد عوارض جانبی، مقاومت درمانی نیز ایجاد می کند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 5 دقیقه
نحوه صحیح مصرف آنتی بیوتیک

 آنتی بیوتیک چیست؟

آنتی بیوتیک ها داروهایی هستند که عفونت های ناشی از باکتری را درمان می کنند. پنی سیلین اولین آنتی بیوتیکی بود که در دهه ۱۹۴۰ به طور گسترده در دسترس قرار گرفت.

قبل از کشف آنتی بیوتیک ها، عفونت هایی مانند ذات الریه و سل از علل اصلی مرگ و میر در ایالات متحده بودند. خوشبختانه اکنون آنتی بیوتیک را به عنوان درمان این دسته از بیماری ها در اختیار داریم. اما باید نکاتی را بخاطر بسپاریم که از آنها با خیال راحت استفاده کنیم. زیرا این داروهای ضد عفونت می تواند خطرات جدی برای شما و هزاران نفر دیگر که هر روز به این داروها اعتماد می کنند، ایجاد کند.

احتمال اینکه شما یا شخصی که از او مراقبت می کنید نیاز به مصرف آنتی بیوتیک داشته باشد زیاد است. دانستن نحوه استفاده ایمن از آن ها راهی عالی برای ایمن نگه داشتن شما و عزیزانتان و بهبودی کامل است.

آنتی بیوتیک ها عفونت های ناشی از باکتری را درمان می کنند و در برابر عفونت های ناشی از قارچ ها و یا ویروس هایی مانند آنفولانزا و سرماخوردگی موثر نیستند.

در دکترتو می‌توانید با بهترین پزشکان متخصص عفونی در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

عمده نگرانی در خصوص مصرف آنتی بیوتیک

عمده نگرانی در خصوص مصرف این دسته از داروها، دو مورد زیر هستند:

  • عوارض جانبی تهدید کننده زندگی.
  • مقاومت آنتی بیوتیکی هنگامی که باکتری ها دیگر به آنتی بیوتیک حساس نیستند.
آنتی بیوتیک
آنتی بیوتیک

مصرف بی خطر 

مطمئن شوید که از تهیه کننده دارو یا داروساز خود می پرسید که چگونه آن ها را با خیال راحت مصرف کنید. و آنها را دقیقاً طبق دستور مصرف کنید. قبل از مصرف، در مورد تمام داروهای مصرفی و آلرژی به پزشک خود اطلاع دهید. در مورد عوارض جانبی دارو سوال کنید.

این داروها به صورت کپسول، قرص های جویدنی، پودرهای مخصوص سوسپانسیون مایع، فرمولاسیون های داخل وریدی، کرم ها و پماد وجود دارند. بیشتر آن ها فقط با نسخه پزشک در دسترس هستند، اگرچه برخی کرم ها و پمادهای موضعی ممکن است بدون نسخه نیز در دسترس باشند.

عفونت های باکتریایی تحت درمان با این داروها شامل عفونت های گوش، بینی، گلو، دستگاه ادراری و دستگاه تنفسی است. هر نوع از این داروها، ممکن است برای برخی از سویه های باکتری کم و بیش موثر باشد، بنابراین پزشک دارویی را انتخاب می کند که برای عفونت خاص بهترین نتیجه را داشته باشد.

برای اطلاعات بیشتر در مورد این دسته‌ی دارویی بهتر است از سرویس مشاوره دارویی دکترتو استفاده کنید.

موارد معمول استفاده از آنتی بیوتیک ها

عبارتند از:

نکته های بسیار مهم :

  • آنتی بیوتیک ها در برابر عفونت های ناشی از قارچ ها و یا ویروس هایی مانند آنفولانزا و سرماخوردگی موثر نیستند.
  • استفاده نادرست از این دسته از داروها می تواند منجر به عود بیماری یا مقاومت به این داروها شوند. آنتی بیوتیک های خاص نمی توانند باکتری هایی را که مقاومت آنتی بیوتیکی دارند از بین ببرند و این امر می تواند درمان عفونت های جدی را دشوار کند.

می‌خوای بدونی عفونت گوش چطوری درمان میشه؟

قبل از مشورت با دکتر، دارو مصرف نکن!

۷ توصیه برای جلوگیری از عوارض جانبی و بهبود سریعتر با آنتی بیوتیک ها

به احتمال زیاد همگی ما حداقل یک بار از آنتی بیوتیک های مختلف استفاده کرده ایم. دانستن نحوه استفاده ایمن از آن ها راهی عالی برای ایمن نگه داشتن شما و عزیزانتان است.

۱) آنتی بیوتیک های خود را به موقع مصرف کنید!

زمان مصرف آنتی بیوتیک ها بسیار مهم است. زیرا برای خلاص شدن از شر باکتری هایی که باعث بیماری شما می شوند، مقدار مشخصی از دارو باید مدت زمان مشخصی درون بدن شما باشد.

اگر مصرف داروی خود را فراموش کردید، به محض یادآوری دوز فراموش شده را مصرف کنید. اگر اکنون زمان دوز بعدی است و نوبت آخر را کاملاً فراموش کرده اید، هر دو دوز را یک باره مصرف نکنید. و برنامه خود ادامه دهید.

۲) آنتی بیوتیک های خود را برای مدت زمانی که دکتر گفته است مصرف کنید، حتی اگر احساس بهتری داشته باشید!

قطع زودهنگام این دسته از داروها (antibiotic)، خطر ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی را افزایش می دهد. اگر قبل از اتمام نسخه کامل، داروی خود را قطع کنید، ممکن است از شر تمام باکتری های بدی که باعث بیماری شما شده اند خلاص نشوید. باکتری های باقیمانده می توانند رشد کنند، تکثیر یابند و سرانجام ممکن است جذب شوند. از آنجا که باکتری قوی تر شده اند، ممکن است دفعه بعدی درمان عفونت مشکل باشد.

۳) از مصرف همزمان الکل و آنتی بیوتیک خودداری کنید!

بهتر است هنگام مصرف antibiotic از الکل خودداری کنید. زیرا:

  • الکل سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف می کند و روند بهبودی بدن شما را کند می کند.
  • مصرف الکل با آنتی بیوتیک می تواند منجر به حالت تهوع، استفراغ، شکم درد و سردرد شود.

از طریق مشورت با متخصص، بیشتر از قبل با روش درمان بیماری عفونی مقاربتی آشنا شو!

۴) آنتی بیوتیک ها را دقیقاً به روشی که داروساز به شما می گوید نگهداری کنید!

برخی از آنتی بیوتیک ها باید در یخچال نگهداری شوند، تا آنقدری قوی باشند تا از شر باکتری های بیمار کننده شما خلاص شوند. از طرف دیگر، برخی دیگر مانند کلاریترومایسین هنگام نگهداری در دمای اتاق، موثرتر هستند. و برخی دیگر مانند آزیترومایسین را نیز می توان هم در یخچال  و هم در دمای اتاق نگهداری کرد.

۵) آنتی بیوتیک ها را برای بعد ذخیره نکنید!

اگرچه نگه داشتن آنها می تواند وسوسه انگیز باشد، اما مهم است که پس از اتمام دوره کامل داروهای باقیمانده را دور بریزید.

داروهای منقضی، ممکن است توانایی مبارزه با عفونت ها را از دست بدهند. مصرف داروهای تاریخ مصرف گذشته که به خوبی کار نمی کنند، در واقع می توانند باعث بدتر شدن عفونت شوند. همچنین به دلیل مقاومت در برابر آنتی بیوتیک، ممکن است درمان عفونت در آینده را نیز دشوارتر کنند.

همچنین لازم به یادآوری است که آنتی بیوتیک های مختلف عفونت های مختلف را درمان می کنند. هنگامی که خودتان عفونت را تشخیص می دهید، خطر تشخیص غلط  و مصرف داروی اشتباه را دارید. مصرف داروهای اشتباه به عفونت کمک نمی کند. در عوض، می تواند عفونت شما را بدتر کند و بی مورد خطر عوارض جانبی ناخوشایند را افزایش دهد.

آنتی بیوتیک های مختلف عفونت های مختلف را درمان می کنند. مصرف داروی اشتباه به عفونت کمک نمی کند.

۶) به دیگران آنتی بیوتیک “قرض” ندهید!

به اشتراک گذاشتن این دسته از داروها بدون خطر نیست، به خصوص از آنجا که افراد مختلف می توانند واکنش های مختلفی نسبت به آنها داشته باشند. به عنوان مثال پنی سیلین ممکن است برای شما کاملاً ایمن باشد، اما شخص دیگر ممکن است به شدت به آن حساسیت داشته باشد. در نتیجه به اشتراک گذاشتن دارو با دیگران، خطر ابتلا به عوارض جانبی یا فوریت های پزشکی بالقوه را افزایش می دهد. دور انداختن باقی مانده دارو پس از اتمام دوره کامل به جلوگیری از تمایل به قرض دادن آن به دیگران کمک می کند.

۷) در صورت ابتلا به اسهال، پزشک خود را هر چه سریع تر مطلع کنید!

هنگام مصرف و طی هفته های بعد از اتمام آن، روده خود را تحت نظر داشته باشید. یکی از عوارض جانبی مهم هر آنتی بیوتیکی عفونت بعدی است. این عفونت به نام Clostridium difficile یا به اختصار C. diff نامیده می شود. C. diff می تواند منجر به اسهال و کولیت جدی و التهاب روده بزرگ شود. اگر متوجه شدید که بعد از مصرف داروهای اخیر، شما یا یکی از عزیزانتان دچار اسهال شده اید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.

در دکترتو می‌توانید با بهترین پزشکان متخصص عفونی در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

منبع: goodrx, drugwatch

امتیاز شما به مقاله:
(3.1از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
دکترتو برای من یعنی نوشتن و نوشتن برای من یعنی تموم زندگیم...خوشحالم توی تیمی کار می‌کنم که محتوای ارزشمندی تولید می‌کنه و برای تک تک آدما احترام قائله
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره آنتی بیوتیک

  1. میرزایی گفت:

    با سلام و احترام
    میخواستم بدونم آیا حتما لازم هست که در مصرف آنتی بیوتیک تزریقی فرد مصرف کننده حتما غذا خورده باشه منظورم شکم اش پر باشه؟

  2. طاها غلامی گفت:

    با سلام دکتر برای پسرم ۱۱سالشه با وزن ۴۵,کیلو چون سرفه های قطاری داشت براش آموکسی کلاو تجویز کردن برای ۱۰روز
    ولی قرص نمیخوره اصلا آیا میتونم با اب حل کنم این دارو را

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      بهتره با نظر متخصص کودکان از شربت و سوسپانسیون آماده آنتی بیوتیک استفاده شود.
      متخصص کودکان

  3. سامره گفت:

    سلام‌ خواهرم چندروز دیگه نوبت یدرمانی رادیو اکتیو داره ایا میتونی از انتی بیوتیک برای ترشحات پشت حلق مصرف کنه

    1. همیار دکترِتو گفت:

      مصرف آنتی بیوتیک در ایشان قبل از ید درمانی موردی ندارد. بهتره با پزشک معالج نیز مشورت شود.

  4. سید گفت:

    ببخشید من در فاصله ۱ ساعت ۲ چرک خشک کن را خوردم . الان باید چیکار کنم؟؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      مشکلی ایجاد نمی کند. بهتره آنتی بیوتیک طبق ساعت مصرف شود.

  5. تجلی گفت:

    سلام وقتتون بخیر با توجه به این که شرب آنتی بیوتیک کمیاب شده داروخونه برا پسر چهارسالم بهم سفیکسیم داده میتونم حلش کنم داخل ماست بهش بدم؟

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      حل کردن این دارو درون مواد خوراکی مجاز نیست.سوسپانسیون سفکسیم مصرف شود و یا با نظر داروساز مقدار مشخص در آب حل شود.

  6. علی همتایی گفت:

    سلام من دوره سه دارویی برای رفع زخم معده
    شامل تتراسایکلین و مترانیدازول و بیسموت همراه پتو پرازول برای دو هفته مصرف کردم
    معده ام خیلی بهتر شده اما هنوز یکم درد میکنه
    آیا میتونم چندروز دیگه هم به مصرف ادامه بدم تا کاملا خوب بشم
    با چند روز مصرف اضافه تر از دو هفته ایا عوارض دارویی نمیگیرم?
    دکتر برای دوهفته دارو داده ولی هنوز یکم درد دارم

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      درمان دو هفته ای این داروها کافی می باشد. با مراجعه به متخصص گوارش و بررسی دوباره علل درد برطرف می شود.

  7. خ . م گفت:

    سلام وقتتون به خیر
    من چند شب پیش بعد از خوردن انار احساس کردم دونه ی اون توى گلوم گیر کرده و اذیت کننده بود کلنجار رفتن با لوزه هم برطرفش نکرد
    اما همون شب دچار لرز شدم و روز بعد بی حال و بی اشتها و تبدار بودم و گلودرد هم اضافه شد و با مشاهده ی گلو متوجه تورم لوزه ها شدم و به نظرم عفونی شده بود اما ابریزش و سرفه و عطسه ندارم
    به متخصص مراجعه کردم ایشون گفتن که این احتمالا شروع انفولانزا بوده و بعد از مشاهده ی گلو برای من ازیترومایسین ۵٠٠ – ۶ عدد تجویز کردن
    من سومین شب از گلودردم که به نظرم داشت بهتر میشد اما هنوز اذیت کننده بود ازیترومایسین رو شروع کردم و ٢ عدد خوردم
    حالا میشه گفت گلو دردم تقریبا برطرف شده
    جسارتا سوال من اینه که با توجه به اینکه انتی بیوتیک ها داروهای قوى و بعضا دارای عوارض احتمالی هستند و همینطور اینکه عفونت گلوى من ممکنه اصلا منشا باکتریایی نداشته باشه من میتونم مصرف انتی بیوتیک رو قطع کنم ؟
    به نظرم ۶ عدد با دوز ۵٠٠ برای گلودرد زیاد میاد

    پیشاپیش از پاسخگوییتون سپاسگزارم 🙏🏻

    1. همیار دکترِتو گفت:

      دوست عزیز
      اگر پزشک گلوی شما را معاینه کرده و براساس علایم بالینی برای شما آنتی بیوتیک تجویز شده است بهتره دارو را مصرف کنید. از این لینک هم میتونید از دیگر متخصصان گوش، حلق و بینی نوبت گرفته و مراجعه کنید.
      فوق تخصص گوش و حلق و بینی

  8. پریا گفت:

    سلام خسته نباشید ببخشد پسر چهارسالم آنتی بیوتیک مصرف میکنه هر۱۲ ساعت یبار ۱۲ ظهر دادم ولی دوز دومش رو ۹ شب دادم سوال اینجاست اشتباهی یک دوز دیگم شب ساعت ۵ صب به جای شربت دیگی بهش دادم آیا عوارضی داره

  9. حقیقت گفت:

    سلام برای پسر شش و نیم ساله من آموکسی کلاو تجویز شده و تاکید کردن با معده پر مصرف بشه ولی دوز مصرفی که به نیمه شب یا صبح زود برخورد میکنه این بچه سخت از خواب بیدار میشه و میلی به غذا نداره به اجبار شب یک ساعت زودتر و صبح یک ساعت دیرتر مصرف میکنه آیا اشکالی در روند درمان پیش نمیاد ؟

  10. در سوی ناکجا آباد گفت:

    سلام مامان من یک ماه و ده روز پیش عمل برداشتن یه گوشت اضافی رو کرده که داخل روده بزرگش بوده و خیلی این گوشت اضافه بزرگ بوده و عمل سختی بوده الان یک ماه و ده روز داره روزی ۳ تا قرص انتی بیوتیک میخوره بدون اینکه به پزشک بگه و الان شبها حالش خیلی بد میشه تب و لرز شدید میگیرتش هر چی میگم بره دکتر نمیره ..‌. بنظر شما این کارش باعث میشه جونش به خطر بیفته ؟؟ کی بره دکتر….؟!