فهرست مطالب
لکنت زبان اختلالی در گفتار است که در آن صداها، هجاها یا کلمات تکرار یا طولانیتر از حد معمول بیان میشوند و فرد نمیتواند کلمات را به صورت پیوسته ادا کند. افرادی که لکنت دارند، میدانند چه میخواهند بگویند، اما به سختی آن را بیان میکنند. برای مثال ممکن است یک کلمه، یک هجا، حروف بیصدا و صدا دار را تکرار یا به صورت طولانی بیان کنند. یا اینکه حین سخنرانی ممکن است متوقف شوند، زیرا به یک کلمه یا صدای مشکلدار بر میخورند.
لکنت زبان چیست؟ (معنی لکنت)
لکنت ممکن است در میان کودکان کوچکتر به عنوان بخش طبیعی از یادگیری صحبت باشد. در کودکان کوچکتر ممکن است هنگامی که توانایی گفتاری و زبانی آنها به اندازه کافی پیشرفت نکرده تا بتوانند آنچه که میخواهند را بگویند دچار لکنت باشند. با این حال، گاهی اوقات لکنت یک وضعیتی مزمن است که تا بزرگسالی ادامه مییابد. این نوع لکنت زبان میتواند بر روی اعتماد به نفس و تعاملات فرد با دیگران تاثیر بگذارد. کودکان و بزرگسالانی که لکنت دارند ممکن است از درمانهایی مانند گفتار درمانی، استفاده از دستگاههای الکترونیکی برای بهبود روان بودن گفتار و درمان شناختی رفتاری بهرمند شوند.
لکنت زبان به انگلیسی چیست؟
به لکنت زبان در زبان انگلیسی stuttering گفته میشود.
علائم لکنت زبان چیست؟
علائم لکنت زبان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- دشواری در شروع یک کلمه، عبارت یا جمله
- طولانی کردن یک حرف یا صدا در یک کلمه
- تکرار کردن یک صدا، بخش یا کلمه
- سکوت مختصر برای هجا یا کلمات خاص، یا مکث در یک کلمه
- اضافه کردن کلماتی مانند um هنگامی که گفتن کلمهی بعد دشوار است
- تنش بیش از حد و حرکت صورت و اندام فوقانی برای فهماندن کلمه
- اضطراب به هنگام صحبت کردن
- ناتوانی در برقراری ارتباطی موثر
- مشکلات گفتاری لکنت ممکن است با هر کدام از علائم زیر دیده شود:
- چشمک زدن سریع
- لرزش لبها و فک
- تیک صورت
- تکان خوردن سر
- قفل کردن مشتها
فرد در شرایطی مانند هیجان زدگی، خستگی، استرس و عجله یا تحت فشار بودن ممکن است لکنت زبانش بدتر شود. همچنین قرار گرفتن در موقعیتهایی مانند صحبت کردن در جمع یا پشت تلفن برای فردی که دچار لکنت است دشوار است. با این حال این افراد هنگامی که با خودشان حرف میزنند آواز میخوانند یا به صورت هم صدا با دیگران میخوانند لکنت زبان ندارند. کودکان مبتلا به لکنت خفیف نیز، اغلب از لکنت زبان خود بی اطلاع هستند مگر آنکه در شرایط سخت قرار بگیرند. حرکات صورت، اضطراب و لکنت زمانی ایجاد میشود که از آنها خواسته میشود صحبت کنند.
علل لکنت زبان چیست؟
ترکیبی از عوامل متعدد میتواند موجب لکنت شود. علل احتمالی لکنت زبان عبارتند از:
- اختلال در کنترل حرکت گفتار: برخی شواهد نشان میدهند که اختلال در کنترل گفتار مانند زمانبندی و ناهماهنگی حسی و حرکتی میتواند منجر به لکنت زبان شود.
- ژنتیک: به نظر میرسد لکنت زبان به دنبال برخی اختلالات ژنتیکی دیده میشود.
- آسیب مغزی: شیوا و روان صحبت کردن به دنبال علل دیگری نیز میتواند دچار اختلال شود. سکته مغزی، آسیبهای مغزی و سایر اختلالات مغزی میتواند موجب کندی در گفتار، مکث یا تکرار صداها شود.
- آسیب احساسی: شیوا و روان صحبت کردن نیز میتواند به دنبال زمینههای احساسی و اضطرابی نیز مختل شود. افرادی که لکنت زبان ندارند نیز ممکن است به دنبال فشارهای روحی و عصبی دچار لکنت زبان شوند. مشکلات گفتاری که پس از یک ضربهی عاطفی ظاهر میشوند (لکنت روانی) غیر معمول هستند و مانند لکنتهای رشدی نیستند.
علت لکنت زبان ناگهانی در بزرگسالان چیست؟
لکنت ناگهانی در بزرگسالان یک تجربه نگران کننده و ناراحت کننده است. لکنت، که شامل اختلال در گفتار است، معمولاً در کودکان شایعتر است، اما گاهی اوقات ممکن است در بزرگسالی ظاهر شود. لکنت زبان ناگهانی در بزرگسالان میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد که برخی از آنها موقتی هستند. برخی از این عوامل عبارتند از:
- استرس روانی یا اضطراب
- عوامل عصبی
- عوارض جانبی دارو
- شرایط پزشکی
- تومورها یا ضایعات در مغز یا نواحی مربوط به گفتار
- سوء مصرف مواد
- عفونت یا التهابی که گلو، دهان یا ساختارهای درگیر در گفتار را تحت تاثیر قرار دهد
- علل ناشناخته
عوامل خطر لکنت زبان چیست؟
لکنت زبان درمردان بیشتر از زنان دیده میشود. عواملی که فرد را مستعد لکنت زبان میکنند عبارتند از:
- تاخیر رشد دردوران کودکی: کودکان مبتلا به تاخیر رشد و سایر مشکلات گفتاری بیشتر از دیگران دچار لکنت زبان میشوند.
- سابقه خانوادگی لکنت زبان
- استرس: استرس در خانواده، انتظارات بالای والدین یا هر نوع فشار روحی میتواند لکنت زبان را بدتر کند.
تشخیص لکنت زبان در کودکان ۳ ساله و بالاتر چگونه است؟
تشخیص لکنت زبان در کودکان از طریق معاینه و مشاهده و برخی ارزیابیها و تستهای متخصص نورولوژی انجام میشود. اگر مشکوک هستید که فرزندتان به لکنت زبان دچار است، باید با یک پزشک متخصص در اختلالات گفتار مشورت کنید. معمولا برای کودکانی که لکنت زبان دارند، ارزیابیها و بررسیهای زیر انجام میشود:
- اغلب با مشاهده الگوهای گفتاری غیرعادی در فرزندان توسط والدین یا مراقبان بهداشتی
- گوش دادن به گفتار محاورهای کودک و تجزیه و تحلیل ماهیت و شدت لکنت گفتار
- ارزیابی مهارتهای زبانی کودک مانند واژگان، دستور زبان و درک مطلب
- پرسشنامه والدین و معلم
- ارزیابی و مشاهده گفتار کودک در محیطهای مختلف، مانند خانه، مدرسه یا در حین بازی
- ارزیابی عوامل عاطفی مانند اضطراب و عزت نفس
- استفاده از ابزارهای ارزیابی استاندارد برای اندازهگیری شدت لکنت و تأثیر آن بر زندگی کودک
درمان لکنت زبان چیست؟
لکنت زبان ممکن است در هر سنی رخ دهد. پاتولوژیست گفتار و زبان پس از ارزیابیهای کامل میتواند در مورد بهترین روش درمان تصمیم بگیرد. برای درمان کودکان و بزرگسالانی که لکنت دارند، روشهای مختلفی در دسترس هستند. از آنچا که متغیرهای مختلف و نیازهای فردی متفاوت است، یک روش یا ترکیبی از روشهایی که برای یک فرد موثر است ممکن است برای فرد دیگر مفید نباشد. لکنت ممکن است با درمان به طور کامل برطرف نشود، اما میتواند مهارتهای کمککننده زیر را به فرد آموزش دهد:
- پیشروی در روانی کلام
- بهبود ارتباطات موثر
- مشارکت کامل در فعالیتهای شغلی، اجتماعی و مدرسه
چند مثال از از روشهای درمان که اثر بخشی آن اثبات نشده، عبارتند از:
- گفتار درمانی: گفتار درمانی به شما یاد میدهد که سرعت گفتار خود را کم کنید و بدانید که چه موقع دچار لکنت میشوید. شما ممکن است هنگام شروع گفتاردرمانی به آرامی و عمدا صحبت کنید اما با گذشت زمان الگوی گفتاری طبیعیتری داشته باشید.
- ابزارهای الکتریکی: ابزارهای الکترونیکی متعددی برای افزایش روان گفتار وجود دارد.
- درمان رفتاری شناختی: این نوع روان درمانی میتواند به شما کمک کند تا بتوانید روشهای تفکر را که موجب بدتر شدن لکنت شما میشود را شناسایی کرده و تغییر دهید. همچنین میتواند در حل مشکلات مربوط به لکنت زبان مانند اعتماد به نفس، اضطراب و استرس به شما کمک کند.
- تعامل کودک و والدین: مداخله والدین در تکنیکهای تمرین در خانه، بخش مهمی از کمک به کودک برای مقابله با لکنت به ویژه در برخی روشها است. برای تعیین بهترین روش برای فرزندتان، از راهنماییهای پاتولوژیست گفتار و زبان کمک بگیرید.
قرص درمان لکنت زبان (برای درمان لکنت زبان چه بخوریم؟)
هیچ رژیم غذایی خاصی وجود ندارد که بتواند لکنت زبان را درمان کند. لکنت، در درجه اول، یک اختلال گفتار و زبان است و علل آن پیچیده و چندوجهی است و اغلب شامل ترکیبی از عوامل ژنتیکی، عصبی و محیطی است. در حالیکه رژیم غذایی میتواند در سلامت و تندرستی کلی نقش داشته باشد، اما خود درمان مستقیم یا موثری برای لکنت زبان نیست.
اما برخی از داروها برای درمان این اختلال به کار برده میشوند که عبارتند از:
- آلپرازولام
- سیتالوپرام
عوارض لکنت زبان چیست؟
لکنت میتواند موجب هر کدام از عوارض زیر شود:
- اشکال در ارتباط با دیگران
- مضطرب بودن هنگام صحبت کردن
- صحبت نکردن یا اجتناب از موقعیتهایی که نیاز به صحبت کردن دارد
- فقدان موفقیتهای شغلی، اجتماعی و تحصیلی
- اعتماد به نفس پایین
علائم | علت | درمان |
---|---|---|
توقف در صحبت و مکث طولانی | تروما | گفتاردرمانی |
تکرار هجاها | ژنتیک | مشاوره |
تکرار بخشها | عصبی | تکنیکهای ریلکسیشن |
تکرار کلمات | فاکتورهای محیطی | دارودرمانی برای کنترل اضطراب |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
لکنت زبان به طور معمول در بین کودکان ۲ تا ۵ سال شایعتر است. در بیشتر کودکان، لکنت بخشی از یادگیری صحبت کردن است و به خودی خود بر طرف میشود. با این وجود لکنتی که پایدار است و برطرف نمیشود برای بهبود نیازمند درمان است. در صورت مشاهده هر کدام از موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
- لکنت بیشتر از ۶ ماه طول میکشد.
- لکنت با سایر مشکلات گفتاری و زبانی همراه است.
- لکنت با افزایش سن کودک بیشتر می شود یا همچنان ادامه مییابد.
- لکنت با سفت شدن عضلات یا تلاش واضح برای صحبت کردن باشد.
- لکنت بر روی عملکرد موثر تحصیلی، شغلی و اجتماعی فرد اثرگذار بوده است.
- لکنت موجب اضطراب و مشکلات از قبیل ترس و اجتناب از شرایطی که مستلزم صحبت کردن است، میشود.
- لکنت در بزرگسالی شروع میشود.
برای درمان و مدیریت لکنت زبان باید به دکتر گفتار درمانی مراجعه کنید. همچنین دکتر روانشناس یا دکتر اعصاب و روان میتواند به شما کمک کند تا این مسئله را به طور ریشهای درمان کنید. دکترتو در کنار شماست تا از بهترین دکتر مورد نظر در نزدیکی محل زندگی خود و در سریعترین زمان ممکن، نوبت دریافت کنید و برای درمان لکنت خود بهترین قدم را بردارید. از لینکهای زیر میتوانید مشاوره آنلاین دریافت کنید و به سوالات تخصصیتر خود پاسخ دهید:
دکترتو مراقب سلامت شماست!
سلام دوستان منم لکنت داشتم با خود تمرینی ۱۰۰درصد بهبود یافتم تنها راهش اینه که در خلوت و تنهایی خودتو دقیقا در موقعیتی قرار بدی یعنی تمرکز موقعیتی کنی که استرس می گیری و لکنتت زیاد میشه و سپس کلماتی روی آنها مشکل دارید هی تکرار و تمرین هی تکرار تمرین تا حافظه ماهیچه ای عضله زبان عادت کنه د ر شرایط بحرانی و استرس آور هم کارکردش مختل نشه والسلام یه ریال هم خرج این آموزشگاهها ندید که تجربه نشان داده نمیتونن آنچنان کاری پیش ببرن.در این خصوص مقالات مرتبط با ماهیچه عضله ای و تقویت عضله زبان مطالعه و سپس تمرین کنید
سلام دوست عزیز
ممنون از راهنمایی شما
سلامت باشید
من ۳۸سالم این ۳۸سال لکنت بهام تو موقع ترس واسترس شدیدمیشه ولی موقع استرس ندارم خیلی ریلکس هستم ولی توبچگی و مدرسه خیلی خیلی اذیت میشدم ولی بعد ازدواج خداراشکر بهترهستم ولی متاسفانه پسرم ۶سالش لکنت کرفته یادکوچیکی خودم میفتم بچمومیبینم میترسم مثل خودم دچار استرس وترس بش….بخاطر همین لکنت تادیپلم بیشتر ادامه ندادم
سلام و درود همراه عزیز
ممکن است منشأ عصبی داشته باشد.
توصیه میشود جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر به پزشک متخصص اعصاب و روان مراجعه شود.متخصص اعصاب و روان
کلا من آدم خجالتتییی و فاقد هیچ گونه اعتماد بنفسم وقتی معلم صدام میکنه برم پا تابلو سوال جواب بدم یا انشا بخونم تماااامممم استرس های دنیا رو سرم آوار میشه هی احساس میکنم قراره بچه ها بهم بخندن یا قراره مسخره بشم بعد همیشه هم از بس استرس مگیرم لکنت میگرم
الان چند ماهی شده که همیشه لکنت دارم خیلیی بده مامانم بهم میگه چرا لکنت گرفتی میگم مگه دسته خودمه میگه ار دست خودته لکنت نگیر بده مسخره میشی 😐😐
فک کنم از اون استرس هایی که کشیدم و میکشم و قراره بکشم 🙂
دختر من کلاس اول دبستان که رفت بعد دوماه لکنت شدید گرفته قبلا هیچ کشکلی نداشت
باعرض سلام و خسته نباشید بنده ازبچگی کلمات س و ز رو نمیتونم درست تلفظ کنم میخواستم بدونم میشه عمل انجام دادیافقط باید باجلسات گفتاردرمانی بهبودپیداکنه؟
سلام پسر من شش ساله هست لکنت زبان گرفت خیلی کم بود.گفتار درمانی فرستادم چند ماه .ولی الان بیست روز هست که خیلی بیشتر شده ی کلمه رو باید خیلی فشار به خودش بیاره تا بگه .علت چیه من خیلی ناراحتم باید چیکار کنم من و راهنمایی کنید ممنونم
منی ک ۱۷ساله همرامه
سلام پسر من شش ساله هست لکنت زبان گرفت خیلی کم بود .چند ماه گفتار درمانی فرستادم ولی الان بیست روز هست خیلی بیشتر شده ی کلماتی رو به زور میگه خیلی به خودش فشار میاره تا کلمه رو بگه. دلیلش چی هست چرا اینطوری شده .من و راهنمایی کنید چیکار کنم خیلی ناراحت هستم
سلام وقت بخیر ،اقای دکتر پسر من کلاس چهارم است ومدتی شدیدا لکنت داره ویک کلمه رو چند بار تکرار می کنه،البته اینم بگم دوتا ازعمو وپدرش هم لکنت داره اما شدید نیست،ایا این مشکل درمان پذیره؟
سلام ببر پیش دکتر تقی زاده از تهران درمان بدون بازگشت
سلام امید وارم حالتون خوب باشه من یه دوسالی هست که صبح از خواب بیدار میشم حالم خیلی بده انگار اسمون رو سرم خراب شده حرصام تنگه همه جور ولی بعد که میرم بیرون یا ورزش میکنم حالم خوب میشه ولی الان مشکل بعدی اینه یه ماهی هست دیگه با ورزش کردن و اینا هم جواب نمیده کلا تو روز حالم بده استرس دارم اعتماد به نفس ندارم فک میکنم تو دنیا هیچکسی منا نیمخاد به شدت خجالتی شدم یه کلمه رو با زور حرف میزنم نمیدونم چیکار کنم خوب بشم دیگه ورزش و هرکار دیگه ای میکنم جواب نمیده دلم میخاد خوب بشم خودم خسته شدم قبلا به راحتی حرف میزدم الان به زور میزنم
سلام من۱۷ سالمه و لکنت زبان دارم خیلی هم شدید است من سر یه کاری هستم ک همش باید با مردم صحبت کنم و وقتی ک صحبت می کنم زبانم میگیره و من خیلی ناراحت میشم و کلن دیگه خسته شدم اصلا اخلاقم خوب نیست با همه بدرفتار شدم مخصوصا با خانواده خوم دیگه ناامید شدم ب آینده و این زندگی خاستم ببنم ی راهی هست ک خوب شم ممنون از کمکتون
سلام عرض میکنم
من ۱۶ سالمه وقتی میخوام تو کلاس انشا بخونم لکنت زبان میگیرم ولی میخوام با یکی حرف بزنم لکنت زبانم کم هستش بعد تو بچه کی گفتار درمانی رفتم بهتر شد ولی بازم لکنت زبان گرفتم میخوام بپرسم واقعا گفتار درمانی کامل لکنت زبان رو از بین میبیره یا نه بازم ممکنه برگرده .
دوست عزیز
لکنت زبان شما به علت استرس است. جلسات گفتاردرمانی و روانکاوی به بهبود این مورد و غلبه شما به استرس کمک می کند.
از این لینک میتونید نوبت بهترین گفتار درمانی را بگیرید.
متخصص گفتار درمانی
سلام پسرمن ۵ساله یکسالی میشه لکنت زبان داره الان موقع حرف زدن انگارنفسش میگیره به حق حق می افته خیلی ناراحت میشم احساس میکنم ازحنجره اش حرفش بالانمیادمیشه راهنمایی ام کنید
دوست عزیز
برای حل مشکل لکنت زبان نیاز به بررسی توسط روانشناس کودک و جلسات گفتار درمانی می باشد.
من رفتم هر وقت که میری تا یک مدتی لکنتت کم هست ولی به سرعت برمی گرده