عصب کشی دندان چیست؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

عصب کشی دندان یکی از خدمات تخصصی دندانپزشکی محسوب می‌شود که نیاز به دقت و مهارت بالا دارد. عصب کشی بد باعث بروز عفونت یا درد پس از آن می‌شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 12 دقیقه
root canal treatment

در مورد عصب کشی دندان چقدر اطلاعات دارید؟ آیا با عوارض آن آشنایی دارید؟ می‌دانید چرا یک دندان نیاز به عصب کشی پیدا می‌کند؟ گاهی با وجود مراقبت درست و منظم از دندان‌ها، پرهیز از مصرف مواد غذایی و نوشیدنی‌های مضر و مراجعه منظم به دندانپزشک، دندان‌ها دچار پوسیدگی می‌شوند یا با مشکلات دیگری روبرو می‌شوند. زمانی که دندان بپوسد دچار عفونت می‌شود و وقتی این عفونت به ریشه دندان برسد می‌تواند درد شدیدی ایجاد کند. در این زمان تنها راه چاره و خلاصی از این درد عصب کشی است.

برای انجام عصب کشی دندان، ابتدا دکتر دندانپزشک قسمت مورد نظر بی‌حس می‌شود، سپس دندان تراشیده می‌شود و با استفاده از ابزار مخصوصی عصب آسیب‌دیده و بافت مرده پالپ دندان برداشته می‌شود. سپس این حفره‌ی ایجاد‌شده با استفاده از مواد خاصی پر می‌شود. و در نهایت ممکن است دنداپزشک استفاده از روکش را بر روی دندان ترمیم‌شده ضروری بدانید.

عصب کشی یکی از خدمات دندانپزشکی متداول است. اگر در حال خواندن این مطلب هستید یعنی اینکه یا این درمان را انجام داده‌اید یا می‌خواهید انجام بدهید. هرچند اسم عصب کشی ترسناک است و احتمالا خاطره دردناکی از آن دارید، اما بهتر است بدانید که این درمان دیگر مانند قبل سخت و دردناک نیست. در این مطلب از دکترتو با درمان کانال ریشه آشنا می‌شویم، پس اگر در مورد این موضوع کجکاو هستید تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

تجربه و مهارت دندانپزشک در نتیجه نهایی عصب کشی و تجربه شما از آن جراحی دندان تأثیر زیادی دارد. پس اگر می‌خواهید یک عصب کشی بدون درد و حرفه‌ای داشته باشید، باید به دنبال بهترین دندانپزشک در شهر خود بگردید و اینجاست که دکترتو به کمک شما می‌آید. با دکترتو نه تنها با بهترین پزشکان در شهر خود آشنا می‌شوید بلکه می‌توانید به‌صورت اینترنتی یا تلفنی با آنها مشورت کنید و در صورت نیاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

دریافت نوبت اینترنتی از بهترین دکترهای دندان پزشکی از سراسر ایران

دکتر دندانپزشکی تهران

دکتر دندانپزشکی شیراز

دکتر دندانپزشکی اصفهان

دکتر دندانپزشکی مشهد

دکتر دندانپزشکی کودکان

خدمات دندانپزشکی

با بهترین کیفیت از پزشکان برتر

۲۰۰۰+ خدمت

درمان کانال ریشه یا عصب کشی دندان چیست؟

معادل انگلیسی عصب کشی دندان Root Canal Treatment است. درمان کانال ریشه یکی از خدمات دندانپزشکی و برخی از تکنیک‌های آن نوعی جراحی دندان هستند. این جراحی دندان اندودنتیک شامل برداشتن قسمت مرکزی و نرم دندان (پالپ) است. پالپ از عصب‌ها، بافت همبند و رگ‌های خونی تشکیل شده‌است که به رشد دندان کمک می‌کنند. این فرایند درمانی برای ترمیم و نجات‌دادن دندانی که به‌شدت پوسیده یا عفونی شده‌است، استفاده می‌شود. در اکثر موارد، این درمان توسط یک دندانپزشک عمومی یا دکتر متخصص عصب کشی دندان و درحالی‌که تحت بی‌حسی موضعی هستید انجام می‌شود.

نوبت اینترنتی

دکتردندانپزشک پروتزهای دندانی (پروستودانتیکس)

 درمان کانال ریشه برای چه منظور انجام می‌شود؟

هنگامی که بافت عصبی یا پالپ دندان آسیب می‌بیند، تجزیه می‌شود و باکتری‌ها در اتاق پالپ شروع به تکثیر‌شدن می‌کنند. باکتری‌ها و سایر اجزای باقیمانده پوسیده می‌توانند باعث عفونت یا آبسه دندان شوند. آبسه، یک کیسه پر از چرک است که در انتهای ریشه‌های دندان ایجاد می‌شود. آبسه زمانی رخ می‌دهد که عفونت تا انتهای ریشه‌های دندان گسترش پیدا می‌کند. عفونت در کانال ریشه دندان می‌تواند باعث بروز موارد زیر شود:

  • ورمی که ممکن است به سایر نواحی صورت، گردن یا سر گسترش پیدا کند.
  • تحلیل استخوان در اطراف نوک ریشه.

این عفونت ممکن است گسترش پیدا کند و موجب ازدست‌رفتن دندان شود، به همین خاطر به عصب کشی یا درمان کانال ریشه نیاز است.


چه زمانی به عصب کشی دندان نیاز داریم؟

این علائم به شما که نشان می‌دهند که یکی از دندان‌های شما به عصب کشی نیاز دارد:

  • دندان درد شدید هنگام جویدن یا اعمال فشار
  • حساسیت طولانی‌مدت (درد) به دمای گرم یا سرد (حتی پس از این که محرک گرم یا سرد از بین رفت)
  • تغییر رنگ (تیره شدن) دندان
  • ورم و حساسیت در لثه مجاور دندان آسیب‌دیده
  • آبسه مقاوم یا تکرارشونده روی لثه.

البته گاهی اوقات دندانی که باید عصب کشی شود، هیچ علائمی را نشان نمی‌دهد.

دندون شما هم نیاز به عصب‌کشی داره؟

برای تشخیص نیاز به عصب‌کشی به بهترین دندان‌پزشکان دکترتو مراجعه کن.

عصب کشی چگونه انجام می‌شود؟

در این قسمت به مراحل  درمان کانال ریشه اشاره کرده‌ایم:

مرحله ۱: بی‌حسی موضعی

از بی‌حسی موضعی برای بی حس کردن دندان و ناحیه اطراف آن استفاده می‌شود. برای شروع درمان، پزشک کمی پس از استعمال بی‌حسی صبر می‌کند تا ناحیه موردنظر کاملاً بی حس شود.

مرحله ۲: سوراخ کردن

برای دسترسی به اتاق پالپ مرده، یک سوراخ کوچک در دندان آسیب‌دیده ایجاد می‌شود. بسته به موقعیت دندان، این سوراخ ممکن‌است در بالا یا پشت دندان باشد.

root canal treatment
در عصب کشی، بافت پالپ مرده و عصب برداشته می‌شود واین کار باعث از بین رفتن درد می‌شود.

مرحله۳: برداشتن بافت و عصب‌ها

برای برداشتن بافت مرده پالپ و عصب‌ها از ابزار مخصوص عصب کشی استفاده می‌شود. در این مرحله، دندان آسیب‌دیده دیگر نمی‌تواند درد را حس کند.

مرحله ۴: ضدعفونی‌کردن

شاید یکی از مهم‌ترین مراحل این فرایند، ضدعفونی‌کردن قسمت داخلی (کانال‌های) دندان آسیب‌دیده باشد.

مرحله ۵: قراردادن ابزار انعطاف‌پذیر مخصوص عصب کشی

ابزار انعطاف‌پذیر مخصوص عصب کشی در کانال‌های دندان قرار داده می‌شوند تا به شکل‌دهی قسمت موردنظر برای پرکردن دندان و قراردادن سیلر کمک کنند. در این مرحله هم یک پاک‌سازی کامل انجام می‌شود تا هرگونه آثار باقیمانده کاملا پاک شود.

مرحله ۶: پرکردن دندان

برای پر کردن دندان از یک ماده پرکننده ترموپلاستیک و لاستیک مانند (به نام گوتا پرکا) در کانال‌های ریشه استفاده می‌شود. این ماده توسط یک سیلر چسبنده در جای خود قرار می‌گیرد. سیلر برای پیشگیری از عفونت مجدد دندان در آینده، نقش بسیار مهمی دارد.

مرحله ۷: در صورت نیاز، قرارگیری پست

بسته به ساختار دندان آسیب‌دیده، ممکن است در طول فرایند پرکردن دندان، یک پست در کانال ریشه قرار داده شود. این پست به نگه‌داشتن مواد پر کننده موقت یا دائمی در جای خود کمک می‌کند.

اگر از مواد پر کننده موقت برای شما استفاده شده باشد، باید دوباره برای پرکردن دائمی یا قراردادن روکش دندان برگردید تا از عفونت جلوگیری شود.

در اکثر موارد، برای درمان هر عفونت باقیمانده‌ای، یک آنتی‌بیوتیک تجویز می‌شود. تجربه درد و ناراحتی جزئی پس از عصب کشی دندان معمول است، اما این احساس نباید بیشتر از چند روز طول بکشد.

مرحله ۸: قراردادن روکش دندان بعد از عصب کشی

دندان در حال حاضر شکننده‌تر و حساس‌تر از قبل است. دندانی که بدون پالپ است باید مواد مغذی موردنیاز خود را از طریق رباطی که دندان را به استخوان متصل می‌کند، دریافت کند. این منبع کافی است، اما باگذشت زمان، دندان شکننده‌تر از قبل خواهد شد؛ بنابراین روکش یا پرکردن دندان، از دندان محافظت می‌کند.

تا زمانی که فرایند قراردادن روکش یا پرکردن یا سایر روش‌های ترمیم دندان کامل نشده است، بیمار نباید با دندان موردنظر چیزی بجود یا گاز بگیرد. هنگامی که روکش یا پرکردن دندان تکمیل شد، فرد می‌تواند همچون قبل از دندان استفاده کند.

root canal treatment
در عصب کشی دندان تراشیده می‌شود، بافت پالپ مرده و عصب برداشته شده و جای آن با مواد خاصی پر می‌شود، سس دندان پر می‌شود یا روکش می‌شود.

تعداد کانال‌های دندان‌ها

همه‌ی دندان‌ها مثل هم نیستند. دندان‌های ثنایای جلویی و دندان کانین (دندان نیش) معمولا دارای یک ریشه هستند که دارای ۱ کانال ریشه است. دندان‌های پرمولر (دندان‌های آسیاب کوچک) و دندان‌های مولر یا دندان‌های آسیای عقبی دارای ۲ یا ۳ ریشه هستند که هر یک دارای ۱ یا ۲ کانال ریشه است.

هر چه تعداد ریشه‌های یک دندان بیشتر باشد، درمان به میزان بیشتری طول می‌کشد و هزینه بالاتری دارد. به همین خاطر معمولا عصب کشی دندان نیش هزینه پایین‌تری نسبت به عصب کشی دندان‌های مولر دارد.

اگرچه احتمال داشتن دندان‌های مولر با چهار ریشه نادر است، اما این اتفاق ممکن است رخ دهد و پزشکان باید از این واقعیت آگاه باشند و برای رویارویی با آن آماده باشند. تنوع آناتومیک در تعداد ریشه‌ها و کانال‌های ریشه، ممکن است در هر دندانی رخ دهد. دندانپزشک قبل از انجام هردرمانی روی دندان‌های شما یک عکس از دندان‌ها می‌گیرد تا موقعیت دقیقت ریشه و کانال‌ها مشخص شود.

بهترین دکتر برای عصب‌کشی رو پیدا کن.


انواع روش‌های عصب کشی

روش‌های مختلفی برای درمان کانال ریشه وجود دادر که عبارت‌اند از:

۱- درمان غیر جراحی کانال ریشه

این درمان، یک نوع استاندارد درمان کانال ریشه برای برداشتن بافت عصبی است. اگر دندانتان دچار پوسیدگی اساسی شده باشد تا جایی که حتی پرکردن هم نتواند آن را درمان کند، به درمان غیرجراحی کانال ریشه نیاز دارید. همچنین زمانی که عفونت به عصب‌ها می‌رسد، ازبین‌بردن آن با روش‌های دیگر دشوار خواهد بود؛ بنابراین، متخصص اندودنتیست، این فرایند را به‌عنوان یک گزینه درمانی توصیه می‌کند.


۲- اپیکواکتومی

زمانی که عصب کشی با روش غیر جراحی ناموفق باشد، ممکن است اندودنتیست اپیکواکتومی را توصیه کند. این درمان زمانی مناسب‌است که عفونت و التهاب به استخوان آلوئولار رسیده‌است (این استخوان بخشی از فک است). ازآنجایی‌که در این شرایط درد شدیدی در سرتاسر صورتتان منتشر می‌شود، انجام این فرایند ضروری خواهد شد.

طی این درمان، اندودنتیست بی‌حسی موضعی را در ناحیه‌ای که دچار عفونت‌شده تزریق می‌کند. سپس نوک ریشه دندان را برمی‌دارد و از مواد پرکننده برای محافظت از کانال استفاده می‌کند. چند ماه پس از جراحی، ریشه دندان شما به‌طور خودبه‌خود بهبود پیدا می‌کند. بااین‌حال، نیازی نیست که مدت خیلی طولانی منتظر بمانید.

اپیکواکتومی یک فرایند جراحی دندان است که در آن می‌توانید بلافاصله پس از جراحی به خانه بروید. همچنین می‌توانید پس از این درمان، فعالیت‌های روزمره‌تان را انجام دهید.


۳- پالپوتومی و پالپکتومی

پالپوتومی و پالپکتومی برای عصب کشی دندان شیری کودک مناسب هستند. متخصص اندودنتیست از این تکنیک‌ها به برای عصب کشی دندان کودک استفاده می‌کند. این درمان‌ها دندان‌های طبیعی کودک را نجات می‌دهند و از رشد سالم دندان‌ها پشتیبانی می‌کنند. در قسمت زیر به توضیح مفصل درباره هر دو درمان پرداخته‌ایم:

  • در پالپوتومی، متخصص اندودنتیست پالپ دندان را از اتاق پالپ خارج می‌کند. علاوه بر این، برای رشد طبیعی ریشه دندان، به پالپ سالم دست نمی‌زند. این درمان برای بافت‌های عصبی داخلی آسیب‌دیده یا عفونی دندان‌های کودکان مناسب است.
  • در پالپکتومی، اندودنتیست تمام پالپ را خارج می‌کند و از مواد پرکننده در کانال استفاده می‌کند. زمانی که اندودنتیست بر این باور است که درمان پالپوتومی نمی‌تواند مؤثر باشد از این درمان استفاده می‌کند. این درمان، پوسیدگی یا عفونت گسترده دندان‌های کودک را درمان می‌کند.

تجربه و مهارت دندانپزشک در نتیجه نهایی عصب کشی و تجربه شما از آن جراحی دندان تأثیر زیادی دارد. پس اگر می‌خواهید یک عصب کشی بدون درد و حرفه‌ای داشته باشید، باید به دنبال بهترین دندانپزشک در شهر خود بگردید و اینجاست که دکترتو به کمک شما می‌آید. با دکترتو نه تنها با بهترین پزشکان در شهر خود آشنا می‌شوید بلکه می‌توانید به‌صورت اینترنتی یا تلفنی با آنها مشورت کنید و در صورت نیاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

نحوه روکش دندان عصب کشی شده

از آنجایی که دندان عصب‌کشی‌شده شکننده‌تر از قبل است گاها لازم است که روکش شود. مراحل انجام روکش عبارت‌ند از:

  1. بی‌حس‌کردن دندان: ازآنجایی‌که ابزار عصب کشی خیلی به دندان نزدیک می‌شوند، بهتر است در این مرحله از بی‌حسی استفاده شود.
  2. تصویربرداری و انتخاب رنگ اولیه: لابراتواری که روکش دندانتان را درست می‌کند به یک مدل دقیق از ساختار منحنی دندان، جایی که دندان رشد می‌کند، قوس فک بالا و قوس فک پایین نیاز دارد. اگر یک روکش سرامیک انتخاب کرده‌اید، قبل از آماده‌سازی دندان، دندانپزشک به رنگ دقیق دندان نیاز دارد.
  3. آماده‌سازی دندان: برای این که روکش به‌خوبی روی دندان قرار بگیرد، قسمت باقیمانده زیر روکش باید کاهش پیدا کند تا روکش بتواند روی آن قرار بگیرد.
  4. تهیه تصویر نهایی: تصویربرداری رادیولوژی نهایی از دندان آماده شده، بخش مهمی از درمان قراردادن روکش دندان است. حتی کوچک‌ترین نقصی در تصویربرداری می‌تواند منجر به تهیه روکشی شود که اندازه نیست.

نوبت اینترنتی رادیولوژی دهان و دندان دکترتو

  1. قراردادن یک روکش موقت: این کار برای اهداف زیبایی و محافظت از دندان انجام می‌شود. بدون روکش موقت، دندان نسبت به دما و فشار، بیش‌ازحد واکنش نشان می‌دهد.
  2. برداشتن روکش موقت و قراردادن روکش دائمی:معمولا آماده‌سازی روکش دائمی چند روز طول می‌کشد. حتی اگر دندان از قبل آماده شده باشد، قبل از قرارگیری این روکش دندانپزشک باید دندان را به‌خوبی تمیز کند.
  3. بررسی نحوه قرارگیری دندان‌ها روی‌هم: پس از این که روکش روی دندان قرار گرفت دندانپزشک نحوه قرارگیری دندان روکش شده روی دندان‌های مقابل را بررسی می‌کند. این مرحله از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زیرا بلند بودن روکش منجر به بروز حساسیت و درد می‌شود.
dental crown
گاهی لازم است بعد از درمان کانال ریشه از روکش استفاده شود تا دندان آسیب بیشتری نبیند.

مراقبت‌های قبل از عصب کشی

برای انجام این روش درمانی، حتما باید اطمینان حاصل کنید که از سلامت کافی برخوردار هستید. قبل از مراجعه به دندانپزشک برای درمان کانال ریشه، داشتن یک خواب خوب در شب ضروری است. بدنتان باید قوی باشد و سیستم ایمنی‌تان باید در بهترین وضعیت خود باشد. در این صورت می‌توانید درمان را تحمل کنید و دوره بهبودی سریع و موفقی داشته باشید.

یکی از اقدامات مؤثر برای تقویت سیستم ایمنی این است که خوب غذا بخورید. بدنتان به تمام مواد مغذی ضروری نیاز دارد. بلافاصله پس از اتمام عصب کشی، تا چند روز و گاهی تا یک هفته نمی‌توانید به‌درستی غذا بخورید. پس حتما قبل از انجام این فرایند، به اندازه کافی غذا بخورید تا سیر شوید!

قبل از درمان مقداری یخ منجمد کنید. پس از این فرایند دهانتان بی حس خواهد بود. یخ به بهبود هر درد و ورمی که ممکن است رخ‌داده باشد کمک می‌کند. آماده‌کردن یخ، به شما این امکان را می‌دهد که دسترسی سریع و آسانی به یک روش تسکین‌دهنده درد داشته باشید.


مراقبت‌های پس از عصب کشی

بعد از درمان بهتر است کارخهای زیر را انجام دهید تا دندان سریع‌تر ترمیم شود:

آب گرم همراه با نمک را غرغره کنید.

پس از  درمان کانال ریشه آسیب‌دیده، لثه اطراف دندان درمان شده به میزان زیادی در معرض عفونت قرار دارد. در صورت بروز عفونت، ممکن است فرد درد بسیار زیادی را تجربه کند. برای جلوگیری از بروز آن، شستشوی منظم دهان با آب گرم و مقداری نمک، به تمیز نگه‌داشتن دهان و جلوگیری از بروز عفونت کمک زیادی می‌کند.

تا چند روز از انجام هرگونه فعالیت شدیدی خودداری کنید.

تاحدامکان چند روز اول پس از عصب کشی، کمی به خودتان استراحت دهید. حداقل به مدت ۴۸ ساعت، هیچ‌گونه فعالیت بدنی شدیدی را انجام ندهید. این به این معناست که از انجام فعالیت‌هایی نظیر دویدن، کوهنوردی و ورزش خودداری کنید.

دندان‌های خود را مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.

بعد از درمان کانال ریشه، روتین بهداشت دهان و دندانتان را تغییر ندهید. شکل‌گیری پلاک منبع اصلی پوسیدگی دندان است. به همین علت از رعایت بهداشت غافل نشوید. مراقبت باشید که به‌آرامی مسواک بزنید تا به لثه و دندانی که تحت درمان قرار گرفته آسیبی وارد نکنید.

از جویدن مواد غذایی سفت و ترد خودداری کنید.

قبل از این که بتوانید دوباره به سبک زندگی عادی‌تان برگردید، به دندان‌هایتان زمان کافی برای بهبودی بدهید.

در عصب کشی دندان تراشیده می‌شود، بافت پالپ مرده و عصب برداشته شده و جای آن با مواد خاصی پر می‌شود، سس دندان پر یا روکش می‌شود.

خطرات و عوارض عصب کشی

همچون هر فرایند درمانی، این روش هم ممکن است عوارضی را به دنبال داشته باشد که برخی از آنها عبارت‌اند از:

  • گاهی دندانپزشک فقط سه کانال ریشه را در دندانی که چهار کانال دارد پیدا می‌کند. اگر یک کانال درمان نشده باقی بماند، ممکن است عفونت ادامه پیدا کند و به استخوان منتقل شود.
  • دندانپزشک باید اطمینان حاصل کند که مواد پرکننده به اندازه کافی داخل کانال رفته‌اند تا آن را کاملا پر کنند. اگر کانال ریشه به‌درستی درزگیری نشده باشد، احتمال بازگشت عفونت وجود دارد.
  • در طول این فرایند، ممکن است ریشه دندان ترک بخورد یا ابزار در کانال بشکنند و یا این که کانال را سوراخ کنند. این اتفاق، پرکردن مؤثر دندان را دشوار می‌کند.

بااین‌حال، عوارض عصب‌کشی‌نکردن دندان از عوارض عصب‌کشی‌کردن آن بسیار بیشتر هستند. در صورت بروز عوارض، متخصص می‌تواند مشکل را رفع کند و درمان کانال ریشه را تکمیل کند.

برای جلوگیری از بروز عوارض، باید همیشه از دستورالعمل‌های دندانپزشک پیروی کنید. در صورت نیاز به آنتی‌بیوتیک، حتما به میزان توصیه شده آنتی‌بیوتیک مصرف کنید.


قیمت عصب کشی دندان

هزینه عصب کشی دندان بسته به تعداد کانال‌های دندان موردنظر متفاوت است و معمولا به این شرح است:

  • هزینه عصب کشی تک کانال از ۶۰۰ هزار تومان شروع می‌شود.
  • قیمت عصب کشی دو کانال معمولا از ۸۰۰ هزار تومان شروع می‌شود.
  • هزینه عصب کشی سه کانال معمولا از ۹۰۰ هزار تومان شروع می‌شود.
  • قیمت عصب کشی چهار کانال معمولا از یک میلیون تومان شروع می‌شود.

بیشتر بخوانید:

قیمت خدمات دندانپزشکی

تجربه و مهارت دندانپزشک در نتیجه نهایی عصب کشی و تجربه شما از آن جراحی دندان تأثیر زیادی دارد. پس اگر می‌خواهید یک عصب کشی بدون درد و حرفه‌ای داشته باشید، باید به دنبال بهترین دندانپزشک در شهر خود بگردید و اینجاست که دکترتو به کمک شما می‌آید. با دکترتو نه تنها با بهترین پزشکان در شهر خود آشنا می‌شوید بلکه می‌توانید به‌صورت اینترنتی یا تلفنی با آنها مشورت کنید و در صورت نیاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

چرا گاهی اوقات دندان عصب کشی شده دوباره باید درمان شود؟

گاهی درمان عصب کشی موفقیت‌آمیز نیست، در این شرایط بیمار باید مجدداً عصب کشی را انجام دهد یا این که دندان را بکشد. برخی از رایج‌ترین علائم ناموفق بودن درمان عصب کشی یا نشانه‌های عصب کشی بدعبارتند از:

۱. شاخه‌های کانال کشف نشده

برخی از دندان‌ها دارای چهار کانال هستند و گاهی بدون این که دندانپزشک تشخیص دهد، ممکن است پشت یکدیگر پنهان شوند. درصورتی‌که این شاخه‌های کانال شناسایی نشده، تحت درمان قرار نگیرند، ممکن است باعث عدم موفقیت درمان عصب کشی شوند.

۲. انسداد

اگر انسدادی (نظیر پرکردن یا یک دندان دیگر) در دندان‌های شما وجود داشته باشد که مانع از انجام کامل این فرایند توسط دندانپزشک شود، ممکن است منجر به ناموفق بودن درمان عصب کشی شود. برای یک عصب کشی موفق، دندانپزشک باید به کانال دندان دسترسی پیدا کند و آن را به‌طور کامل تمیز کند.

۳. شکاف در ریشه

یکی دیگر از علل عدم موفقیت درمان عصب کشی، ترک خوردن ریشه است. گاهی ممکن است ریشه‌ها در عمق لثه شکسته شوند یا شکاف بردارند. این امر، بستن کامل کانال ریشه را با مشکل روبرو می‌کند. در این شرایط احتمال عفونت دندان عصب کشی شده، حساسیت، و درد شدید دندان عصب کشی شده بالا می‌رود.


جایگزین عصب کشی دندان چیست؟

تاحدامکان حفظ دندان‌های طبیعی بهترین گزینه است. تنها درمان جایگزین برای عصب کشی، کشیدن دندان است. سپس دندانی که کشیده شده با بریج، ایمپلنت یا دندان مصنوعی جزئی متحرک جایگزین می‌شود تا عملکرد جویدن فرد را بازیابی کند و مانع از جابه‌جایی دندان‌های مجاور شود. این جایگزین‌ها نه‌تنها گران‌قیمت‌تر از درمان کانال ریشه هستند، بلکه به زمان درمان بیشتر و فرایندهای اضافی برای دندان‌های مجاور و بافت‌های نگهدارنده نیاز دارند.


مراجعه به دندانپزشک پس از  درمان کانال ریشه

درصورتی‌که درمان عصب کشی شما دو مرحله‌ای باشد، در عرض چند روز پس از درمان کانال ریشه باید به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک برای اطمینان از برطرف‌شدن هرگونه عفونت، با استفاده از تصویربرداری اشعه ایکس از دندان‌هایتان عکس تهیه می‌کند. سپس مواد پرکننده موقت را با مواد دائمی جایگزین می‌کند و دندان را برای قراردادن روکش آماده می‌کند.

tow step root canal treatment
گاهی درمان کانال ریشه در دو مرحله انجام می‌شود در این صورت باید دو بار به دندانپزشک مراجعه کنید.

نتیجه‌گیری و راهنمای مراجعه به پزشک

عصب کشی جزو خدمات و درمان‌های تخصصی دندانپزشکی است. این درمان زمانی انجام می‌شود که پوسیدگی و عفونت به ریشه دندان رسیده باشد و پالپ دندان را از بین برده باشد. این عفونت و پوسیدگی باعث درد شدیدی می‌شود که شما به مطب دندانپزشک می‌کشاند. البته گاهی هم دندانی که به عصب رسیده است علائم خاصی ندارد. اگر دندان شما در می‌کند، نسبت به سرما و گرما حساس است و یا دائما آبسه می‌زند احتمالا باید درمان کانال ریشه را انجام دهید.

در این روش ابتدا دندان بی‌حس می‌شود، سپس دندان تراشیده می‌شود و پالپ و عصب دندان با استفاده از ابزار مخصوصی برداشته می‌شود، کانال ضدعفونی می‌شود و با ماده خاصی پر می‌شود. در نهایت دندان پر می‌شود یا روکش می‌شود. پون این دندان نسبت به قبل حساس‌تر و شکننده‌تر است.

گاهی ممکن است بعد از عصب کشی مجددا دندان عفونت کند و درد داشته باشد. این حالت عموما زمانی اتفاق می‌افتد که یکی از کانال‌ها عصب کشی نشده باشد یا اینکه کانال به‌خوبی پر نشده باشد. این اتفاق زمانی می‌افتد که دندانپزشک خوبی انتخاب نکرده باشید.

مراجعه یه بهترین دندانپزشک و متخصص کارآزموده تأثیر بسزایی در کاهش عوارض و خطرات احتمالی دارد.  در پنل پزشکان دکترتو می‌توانید بهترین دندانپزشکان را پیدا کرده و حتی به‌صورت تلفنی و آنلاین مشاوره‌های لازم را دریافت کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

عصب کشی دندان که درمان کانال ریشه نیز نامیده می‌شود، نوعی درمان برای پالپ دندان است که به‌شدت عفونی شده تا جایی که این عفونت به ریشه نیز رسیده است. ازآنجایی‌که دندان، قبل از انجام عصب کشی تا حد زیادی آسیب‌دیده است، مطمئناً نسبت به سایر دندان‌های سالمتان ضعیف‌تر خواهد بود. عمر دندان عصب کشی شده در بهترین حالت بین ۱۰ الی ۱۵ سال است، اما قراردادن روکش دندان باعث افزایش طول عمر آن می‌شود.

شاید به‌خاطر ترس از درد عصب کشی دندان سراغ درمان نمی‌روید، اما باید بدانید که درمان عصب کشی معمولا فرایندی بدون درد است. ازآنجایی‌که دندانپزشک قبل از انجام عصب کشی، از بی‌حسی موضعی برای بی حس کردن دندان و نواحی اطراف آن استفاده می‌کند، در طول این فرایند هیچ دردی را تجربه نخواهید کرد. بااین‌حال، تجربه درد جزئی تا چند روز پس از این درمان طبیعی است.

حقیقت این است که بارداری به‌خودی‌خود می‌تواند منجر به بروز مشکلاتی برای دندان‌ها شود و بسیاری از زنان تا زمانی که باردار نشده‌اند متوجه نمی‌شوند که به عصب کشی نیاز دارند. خوشبختانه انجام عصب کشی در دوران بارداری، یک درمان بی‌خطر تلقی می‌شود.

داروی مسکن مصرف کنید. هنگامی که اثر داروی بی‌حسی از بین رفت، ممکن است دردی را در ناحیه فک و لثه‌ها تجربه کنید که می‌توان با مصرف داروهای مسکن و ضدالتهاب بدون نسخه یا تجویز شده این درد را کنترل کرد.

دلیل اصلی تیره شدن دندان پس از عصب کشی، ملتهب شدن پالپ دندان است، جایی که رگ‌های خونی پاره می‌شوند و لکه‌های خون وارد توبول‌های عاجی می‌شوند. هنگامی که این اتفاق می‌افتد، دندان حیات، عصب و رگ‌های خونی خود را از دست می‌دهد. این به این معناست که دندان منبع مواد مغذی خود را از دست می‌دهد. در پایان، عاج (دنتین) خشک می‌شود، ریزساختار آن تغییر می‌کند و علاوه بر تغییر رنگ، دندان شکننده می‌شود.
البته تمام دندان‌هایی که عصب کشی شده‌اند دچار تغییر رنگ نمی‌شوند. بااین‌حال در صورت تشخیص زودهنگام علت بروز این مشکل و استفاده از درمان متناسب با آن، این مشکل قابل‌کنترل و درمان است.

بله در حقیقت اکثر روکش‌ها نیازی به درمان عصب کشی ندارند. اگر دندان عفونی یا ملتهب نباشد نیازی به عصب کشی نخواهد بود.

اگر تیر کشیدن دندان بعد از عصب کشی را تجربه می‌کنید، به‌طوری‌که این علامت تا ۱ الی ۲ هفته پس از درمان همچنان شدید است، این علامت اصلا طبیعی نیست و نشان دهنده این است که درمان عصب کشی شما موفق نبوده و عفونت همچنان در دندان وجود دارد.

کمی خونریزی پس از عصب کشی دندان تا دو روز عادی است، اما اگر خونریزی ادامه داشت با پزشک تماس بگیرید. زیرا ممکن است دچار آبسه شده باشید. گاهی نیز علت این خونریزی عدم مراقبت درست از دندان، مصرف مواد غذایی سفت یا مسواک زدن محکم است به‌نحوی‌که به لثه آسیب وارد می‌شود.

معمولا می‌توانید ۳۰ الی ۴۵ دقیقه پس از عصب کشی غذاهای نرم مصرف کنید که برای سفت شدن کامل مواد پرکننده کافی است. اما به‌طورکلی توصیه می‌شود که بیماران تا زمانی که اثر بی‌حسی کاملا از بین برود صبر کنند تا از گازگرفتن گونه یا زبان جلوگیری شود.

هر دندان عصب کشی شده شکسته نیازی به درمان اورژانسی ندارد. در این شرایط ممکن است به انجام مجدد درمان نیاز باشد. در بیشتر موارد، ترمیم شکستن دندان عصب کشی شده از طریق روکش دندان انجام می‌شود تا از دندان در برابر آسیب‌های بیشتر محافظت شود.

اکثر درمان‌های عصب کشی را می‌توان در یک الی دو نوبت مراجعه انجام داد. اولین نوبت مراجعه شامل انجام عصب کشی است که در آن پالپ عفونی برداشته می‌شود. نوبت مراجعه دوم زمانی است که کانال ریشه تمیز می‌شود و با روکش یا سایر مواد پر می‌شود تا از عفونت جلوگیری شود.

گاهی درمان کانال ریشه در دو ویزیت جداگانه انجام می‌شود تا اطمینان حاصل شود که دندان کاملا تمیز و درزگیری شده‌است و در برابر آسیب بیشتر محافظت می‌شود.

در بیشتر موارد، عصب کشی ساده تنها به یک نوبت ملاقات نیاز دارد که بین ۳۰ دقیقه یا کمی بیشتر از یک ساعت طول می‌کشد. بااین‌حال، موارد شدیدتر ممکن است به ۹۰ دقیقه زمان یا بیشتر نیاز داشته باشند. یا حتی اگر دندانپزشک یا متخصص اندودنتیست، پرکردن دائمی دندان یا روکش را توصیه کنند، به‌نوبت دوم نیاز باشد.

امتیاز شما به مقاله:
(4.5از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فرزانه هستم، 30 ساله و عاشق دنیای سئو و محتوانویسی که با کنجکاوی دنبال آموختن چیزهای جدیدم؛ فارغ از هرگونه قرارداد و قانون و سبک خاصی. دنیای مجازی و اینترنت، فرصتی برای بودن با بهترین تیم‌ها رو برام فراهم کرده که می‌تونم بدون دغدغه و نگرانی هر روز احساس بهتر شدن و ارتقاء‌شغلی را با تمام وجودم لمس کنم. افتخار می‌کنم که با تیم خوب دکترتو، به این احساس ناب دست پیدا می‌کنم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره عصب کشی

  1. ابوالفضل گفت:

    سلام وخسته نباشید ایا بعدازعصب کشی وپرکردن دندان روکش هم لازمه

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      در صورت نیاز
      و با تشخیص دنداپزشک بله
      گاهی برای زیبایی هم بهتر است روکش انجام شود