فهرست مطالب
زگیل پا نوعی عفونت پوستی در پاها است که توسط ویروس پاپیلوما انسانی (HPV) ایجاد میشود. این عفونت باعث ایجاد برآمدگیهای زبر روی سطح و کف پا شده که ممکن است ناراحتکننده یا دردناک باشند. گزینههای درمان شامل درمانهای خانگی، داروها و درمانهای پزشکی میشوند. تا انتهای این مقاله از دکترتو همراه ما باشید تا با زگیل پا، روشهای تشخیص و درمان زگیل پا بیشتر آشنا شوید. اگر نیاز به راهنمایی بیشتر درباره روشهای درمان آن دارید بهتر است با یک متخصص پوست در این باره مشورت کنید. شما میتوانید از سامانه نوبتدهی دکترتو برای یافتن بهترین متخصصین استفاده کرده و یا به صورت متنی و تلفنی با آنها مشورت کنید.
زگیل پا چیست؟
زگیل پا که به عنوان زگیل کف پا نیز شناخته میشود، نوعی رشد غیرطبیعی و خوشخیم روی پوست پا است که بهطور عمده به دلیل ویروس پاپیلوما انسانی (hpv) ایجاد میشود. این زگیلها معمولا در نواحی تحت فشار و اصطکاک، مانند زیر پاها، ظاهر شده و ممکن است با درد و ناراحتی همراه باشند. زگیلها به صورت برآمدگیهای زبر و گاهی تیره رنگ بروز میکنند. تماس با سطوح آلوده، به ویژه در مکانهای عمومی مانند استخرها خطر ابتلا به این عارضه را افزایش میدهد.
تفاوت میخچه و زگیل پا
میخچه کف پا و زگیل پا هر دو عارضه پوستی هستند که در ناحیه پا ایجاد شده، اما تفاوتهای مشخصی دارند (بثورات پوستی چیست؟). میخچه بهدلیل فشار یا اصطکاک مکرر روی پوست ایجاد میشود و ظاهری زرد یا نارنجی دارد. این عارضه معمولا ضخیم و سخت است و میتواند دردناک باشد، بهویژه زمانی که روی ناحیه حساس قرار گیرد. میخچهها روی پاشنه پا، انگشتان یا نقاطی که تحت فشار قرار دارند، ظاهر میشوند.
در مقابل، زگیل پا ناشی از عفونت با ویروس اچ پی وی است که تودههای برآمده و زبری هستند و ممکن است نقاط سیاه کوچکی در وسط آنها وجود داشته باشد. زگیلها بهطور معمول در نواحی دچار فشار و اصطحکاک، مانند زیر پا، مشاهده میشوند و ممکن است دردناک باشند.
علائم زگیل پا
زگیل پا علائم خاصی دارد که میتواند تشخیص این عارضه را ساده کند. ایجاد برآمدگی در کف پا و درد هنگام راه رفتن از علائم اصلی این مشکل است. از جمله این علائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برآمدگیهای کوچک و زبر روی کف پا یا انگشتان پا
- این زگیلها ممکن است رنگی مشابه پوست اطراف داشته باشند یا تیرهتر و سیاه به نظر برسند.
- در برخی زگیلها، نقاط سیاه کوچکی دیده شده که نمایانگر عروق خونی هستند.
- درد یا ناراحتی حین راه رفتن یا ایستادن (پا درد نشانه چیست؟)
- در اندازه و شکل بهصورت تک یا چند عددی ظاهر میشوند.
- خونریزی
زگیل پا در کودکان
زگیل پا در کودکان هم دیده می شود و در لایه خارجی پوست زیر پاها ایجاد شده و زمانی توسعه مییابد که ویروس از طریق خراشهای ریز، شکستگی یا نقاط ضعیف در کف پا وارد شود. اگر درمان نشوند، زگیلها میتوانند برای کودکان از چند ماه تا ۲ سال و برای بزرگسالان چند سال باقی بمانند. در واقع، زگیل پا در کودکان، رشد توده پوستی غیرخطرناکی است که ممکن است حین راه رفتن کودک احساس درد کند. ویروس باعث رشد سریع لایه بالایی پوست و تشکیل زگیل میشود. زگیل پا در کودکان معمولا خود به خود طی چند ماه یا سال بهبود مییابد.
ایا زگیل پا باعث درد میشود؟
بله، زگیل پا باعث درد و ناراحتی میشود بهویژه زمانی که زگیل در نواحی تحت فشار مانند پاشنه یا کف پا قرار داشته باشد. در این شرایط، زگیل فشار بیشتری حین راه رفتن یا ایستادن ایجاد کرده و باعث درد و ناراحتی میشود.
علت زگیل پا
ویروس پاپیلوما انسانی (HPV) باعث ایجاد زگیل های کف پا میشود. زمانی که ویروس اچ پی وی از طریق خراش یا شکستگی در پوست وارد میشود، عفونتی پوستی ایجاد میکند که منجر به تشکیل زگیل کف پا میگردد. حدود دو ماه تا شش ماه پس از تماس با HPV طول میکشد تا زگیل های کف پا ظاهر شوند.
تشخیص زگیل پا
تشخیص زگیل پا معمولا بهراحتی با معاینه و مشاهده علائم توسط پزشک یا متخصص پوست انجام میشود و شامل مراحل زیر است:
- معاینه بالینی
- بررسی سابقه پزشکی و تاریخچه بیماری و علایم مرتبط
- نمونهبرداری از زگیل انجام دهد یا آزمایشهای دیگر برای تایید وجود ویروس HPV
درمان زگیل پا
درمان زگیل پا بسته به شدت و شرایط فردی متفاوت است. گاهی با کرمها یا پمادها مشکل برطرف میشود. کرایوتراپی نیز روش خوبی برای رفع زگیل است. رایجترین روشهای درمان عبارتند از:
- استفاده از کرمها یا پمادهای حاوی اسید سالسیلیک
- فریز کردن (کرایوتراپی) زگیل با استفاده از نیتروژن مایع
- لیزر درمانی برای زگیلهای مقاوم به درمان
- جراحی برای زگیلها بزرگ یا مقاوم به درمان
- درمانهای خانگی مانند استفاده از سرکه سیب یا سیر
روش درمان | توضیحات | مزایا | معایب |
---|---|---|---|
درمانهای خانگی (سرکه سیب، سیر، نوار چسب) | استفاده از مواد طبیعی برای تخریب زگیل | ارزان، در دسترس | ممکن است زمانبر باشد، ممکن است موثر نباشد، ممکن باعث تحریک پوست شود. |
داروهای بدون نسخه (کرمهای حاوی اسید سالیسیلیک) | نرم کردن و جدا کردن لایههای زگیل | در دسترس، آسان برای استفاده | ممکن باعث تحریک پوست شود، ممکن است زمانبر باشد. |
کرایوتراپی (انجماد) | از نیتروژن مایع برای انجماد و از بین بردن زگیل استفاده میشود. | سریع، موثر | ممکن باعث درد و تاول شود. |
لیزر درمانی | استفاده از پرتو لیزر برای از بین بردن زگیل | بسیار موثر، حداقل خطر عفونت | هزینه بالا، ممکن به چند جلسه نیاز باشد. |
جراحی | برداشتن زگیل با استفاده از تیغ جراحی | موثر برای زگیلهای بزرگ و مقاوم | نیاز به بیحسی موضعی، خطر عفونت، هزینه بالا |
ایمونوتراپی (تزریق دارو) | تحریک سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با ویروس | موثر برای زگیلهای مقاوم | ممکن باعث واکنشهای آلرژیک شود، هزینه بالا |
۱. عمل زگیل پا
عمل زگیل پا معمولا بهعنوان آخرین گزینه درمانی در نظر گرفته میشود، زمانی که روشهای دیگر مانند داروهای موضعی یا فریز کردن موثر نباشند. ابتدا پزشک وضعیت زگیل را ارزیابی و در مورد گزینههای درمانی مختلف صحبت میکند.
برای راحتی بیمار، معمولا از بیحسی موضعی استفاده میشود تا ناحیه مورد نظر احساس درد نکند. سپس پزشک با استفاده از ابزار جراحی مناسب، زگیل را به طور کامل بریده و بافت زگیل را برمیدارد. در جلسات بعدی، پزشک ناحیه را بررسی میکند تا مطمئن شود زگیل بهطور کامل حذف شده و هیچ عارضهای ایجاد نشده است.
۲. فریز کردن زگیل پا (کرایوتراپی زگیل کف پا)
فریز کردن زگیل پا یا کرایوتراپی، یکی از روشهای موثر برای درمان زگیل های کف پا است که با استفاده از نیتروژن مایع انجام میشود. ناحیه دچار زگیل ضدعفونی میشود تا خطر عفونت کاهش یابد. نیتروژن مایع با دمای بسیار پایین به مدت چند ثانیه روی زگیل اعمال میشود. این کار باعث یخزدگی بافت زگیل و در نهایت تخریب آن میشود.
پس از فریز کردن، ناحیه قرمز و متورم میشود و بعد چند روز بهبود مییابد. ممکن است نیاز به چند جلسه کرایوتراپی زگیل کف پا باشد تا زگیل بهطور کامل از بین برود. این روش بدون نیاز به برش جراحی انجام میشود و درد کمی دارد. بهعلاوه اینکه بهبود سریع آن موجب شده که بیمار بلافاصله بعد درمان به فعالیت معمول زندگی بازگردد.
مراقبت های بعد از فريز كردن زگيل پا
مراقبتهای بعد از فریز کردن زگیل پا (کرایوتراپی) اهمیت زیادی دارد تا بهبودی سریعتر و جلوگیری از عفونت حاصل شود. اگر به این نکات مراقبتی توجه نداشته باشید، ممکن است کرایوتراپی نیاز به تکرار داشته باشد.
- ناحیه درمان شده را تمیز و خشک نگه دارید.
- از لمس بیمورد پرهیز کنید.
- ناحیه را با بانداژ یا چسب ضدآب بپوشانید تا از تماس مستقیم با سطوح آلوده جلوگیری شود.
- از خیساندن پا در آب داغ یا استخر برای چند روز پرهیز کنید.
- اگر درد یا ناراحتی داشتید، میتوانید از مسکنهای غیرتجویزی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید.
- از کندن یا دستکاری ناحیه آسیبدیده خودداری کنید.
- اگر نشانههایی از عفونت مثل قرمزی شدید، ورم یا ترشح مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید.
- حتما تا بهبودی کامل، دوره درمانی را به پایان برسانید.
۳. پماد زگیل پا
پمادهای موضعی حاوی اسید سالیسیلیک بهترین گزینه برای درمان زگیل کف پا هستند که طی چند هفته ضایعات را از بین میبرند. گزینههای تهاجمیتر برای شرایط شدیدتر شامل سوزاندن، انجماد با نیتروژن مایع، درمان لیزری و جراحی برداشتن است. داروها و پمادهای قویتر برای برطرف کردن زگیلها که حاوی اسید سالیسیلیک هستند، با حذف لایه به لایه زگیلها عمل میکنند و توانایی سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با زگیل کف پا را افزایش میدهند.
۴. درمان زگیل پا بدون جراحی
روشهای مختلف درمان زگیل پا بدون جراحی برای موارد ساده و کمتر پیشرفته است. پزشک میتواند از روشهایی مانند کرایوتراپی یا لیزردرمانی استفاده کنند. رایجترین روشهای درمان عبارتند از:
- کرایوتراپی (فریز کردن زگیلها)
- استفاده از پمادهای موضعی حاوی اسید سالسیلیک
- استفاده از چسبهای داکت (Duct Tape)
- لیزر درمانی
- درمانهای طبیعی مانند استفاده از سرکه سیب، سیر یا روغن درخت چای
- استفاده از محلولهای حاوی ترکیبات شیمیایی برای تخریب بافت زگیل
۵. درمان زگیل پا در خانه
بعد از تجویز دارو توسط پزشک باید به نکات مراقبتی در خانه توجه داشته باشید. داروها را بهموقع مصرف کنید و آن را از عفونت دور نگه دارید. درمان زگیل پا در خانه شامل روشهای طبیعی و دارویی میشود که عبارتند از:
- استفاده از پمادهای موضعی حاوی اسید سالسیلیک
- پنبه را به سرکه سیب آغشته کرده و به مدت چند ساعت روی زگیل قرار دهید.
- چند قطره روغن درخت چای را مستقیم روی زگیل بمالید و با باند بپوشانید. این روغن خواص ضد عفونیکننده و ضد ویروسی دارد.
- چند حبه سیر را خرد کرده و روی زگیلها بگذارید و با باند ببندید.
- چند روز زگیل را با چسب داکت بپوشانید و بعد چند روز چسب را بردارید و زگیل را با آب گرم خیس کرده و به آرامی زگیلها را بردارید.
- پاها را در مخلوط آب و نمک یا آب و جوش شیرین بگذارید تا خیس شوند. بعد از چند دقیقه خشک کنید.
این روشها میتوانند بهعنوان راههایی برای مدیریت زگیل پا در خانه استفاده شوند، اما در صورت عدم بهبود یا بدتر شدن وضعیت، باید به پزشک مراجعه کنید.
۶. درمان زگیل پا با داروی گیاهی
یکی از رایجترین روشهای درمان زگیل پا با داروی گیاهی استفاده از سیر است که حاوی ترکیبات ضد ویروسی است. برای این کار، حبه سیر را خرد کرده و روی زگیل قرار دهید و با باند بپوشانید. سرکه سیب نیز به دلیل خاصیت اسیدیاش میتواند موثر باشد؛ یک تکه پنبه را در سرکه خیس کنید و برای چند ساعت روی زگیل بگذارید. روغن درخت چای خواص ضد عفونیکنندگی دارد. میتوانید چند قطره از آن را مستقیم روی زگیل بمالید.
خاصیت التیام دهندگی آلوئه ورا باعث بهبود زگیل پا میشود. ژل را روی زگیل بمالید و بگذارید خشک شود. همچنین، روغن پوست نارنج یا عصاره آن نیز از داروهای گیاهی برای درمان زگیل پا هستند.
۷. برای زگیل پا چی بخوریم؟
برای کمک به بهبود زگیل پا، مصرف برخی مواد غذایی مفید است. این مواد غذایی به تسریع روند بهبود و کاهش احتمال عفونت کمک میکنند. حتما از میوهها و سبزیجات تازه در رژیم روزانه خود استفاده کنید.
- سبزیجات برگدار مانند اسفناج و کلم
- میوههای غنی از ویتامین C مانند پرتقال، کیوی و توتفرنگی
- سیر
- آجیل و دانهها مانند بادام و تخم کدو
- چای سبز
- غذاهای سالم
- پرهیز از غذاهای فرآوریشده و قندهای افزوده
عوارض زگیل پا
زگیل های پا معمولا خود به خود بهبود مییابند، اما در موارد شدید ممکن است عدم درمان آنها باعث بروز عوارضی شود مانند:
- درد و ناراحتی هنگام راه رفتن
- عفونت باکتریایی در صورت دستکاری زگیلها
- انتقال ویروس به دیگران در محیطهای عمومی مثل استخر یا حمام
- کاهش اعتماد بنفس بهخاطر ظاهر ناخوشایند
- تکثیر و تبدیل به زگیل بزرگتر یا چندگانه
- زخم و درد مزمن
درد زگیل پا ممکن است به حدی شدید شود که طرز ایستادن، راه رفتن و دویدن فرد را هم تغییر دهد. این درد در بلند مدت به عوارضی مانند درد، ناراحتی و کشیدگی عضلات، بافتها یا مفاصل پا و قوزک پا ختم میشود.
پیشگیری از زگیل پا
با برخی روشهای ساده میتوان از زگیل پا پیشگیری کرد. سعی کنید بهداشت پاها را رعایت کنید و به هیچ وجه با زگیل دیگران تماس نداشته باشید. روشهای پیشگیری از زگیل پا عبارتند از:
- خشک و تمیز نگه داشتن پاها و پرهیز از رطوبت
- در مکانهای عمومی مانند استخر و سونا، از صندل یا کفشهای شخصی استفاده کنید.
- اجتناب از تماس مستقیم با زگیل دیگران و عدم استفاده از وسایل شخصی مثل حوله یا کفش
- استفاده از چسبهای مخصوص در صورت بروز زگیل
- تقویت سیستم ایمنی با غذاهای مغذی، ورزش و خواب کافی
- در صورت بروز زخم یا آسیب در ناحیه پا، آنها را بهخوبی بپوشانید تا از ورود ویروس جلوگیری شود.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
زگیل پا عارضهای نسبتا شایع است که بسته به اینکه در کجای پا ظاهر شده باعث درد و ناراحتی یا حتی تغییر در راه رفتن، ایستادن و حرکات فرد میشود. زگیل کف پا معمولا خود به خود بهبود مییابد، اما در مواردی که عارضه شدید باشد باید سراغ روشهای درمانی بروید. بهترین کار مراجعه به پزشک متخصص پوست است تا پزشک براساس علایم و نوع زگیل، بهترین روش درمانی را پیشنهاد دهد. اما شما میتوانید از سامانه غیرحضوری دکترتو برای مشاوره متنی یا تلفنی با دکتر آنلاین پوست و مو اقدام کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
ممنون مطلب خوب و کمک کننده بود
سلام و سپاس از شما
تندرست و شاد باشید دوست عزیز