فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
بدبینی یا بدگمانی به معنی تمایل به داشتن دیدگاه منفی نسبت به زندگی است. افراد بدبین ممکن است به بدترین جنبههای هر موقعیتی فکر کنند و زمان بسیار کمی را برای تفکر مثبت یا امیدوار ماندن درنظر بگیرند. بسیاری از مردم بدبینی را یک ویژگی نامطلوب میدانند. با این حال سطح سالم و کافی از بدبینی میتواند به واقع بینی کمک کند. اما خصوصیات آدم بدبین چیست و چگونه با فرد بد گمان زندگی کنیم؟ در ادامه این مطلب از مجله سلامت دکترتو همراه ما باشید تا به بررسی این سوالات بپردازیم. همچنین برای دریافت مشاوره از متخصص روانشناس نیز میتوانید از سایت دکترتو نوبت ویزیت حضوری یا مشاوره آنلاین دریافت کنید.
بدبینی چیست؟
بدبینی یک نگرش ذهنی است که با تمایل به انتظار نتایج نامطلوب یا تمرکز بر جنبههای منفی موقعیتهای زندگی مشخص میشود. از نظر روانی، بدبینی میتواند روی نحوه درک افراد از رویدادها و تصمیمگیری فردی تأثیر بگذارد. افراد بدگمان معمولا مشکلات زندگی را موانع سخت و غیرقابل کنترلی میبینند که فرد را متوقف میکند.
در تحقیقات روانشناسی مارتین سیلیگمن، بدبینی و خوش بینی به ۲ دسته متفاوت تقسیم میشوند. بدبینها معمولا نتایج منفی را به عوامل داخلی، پایدار و جهانی نسبت میدهند که باعث احساس بیچارگی میشود. این اتفاق مشکلات سلامت روان از جمله افسردگی و اضطراب را ایجاد میکند. در حالی که برخی از محققان پیشنهاد میکنند که وجود سطح کمی از بدبینی نقش محافظتی دارد و لازم است اما بدبینی مزمن به شدت آسیبزا است و روی تصمیمگیری و روابط بین فردی تاثیر میگذارد.
انواع بد بینی کدام است؟
بد بینی انواع مختلفی دارد. در واقع افراد بد بین نسبت به هر چیزی میتوانند نگرش منفی داشتهباشند. افراد بد بین عمدتا نسبت به موضوعات زیر بدگمان هستند:
- بد بینی به خدا
- بد بینی به خود
- بد بینی به همسر
- بدبیبنی به دوست
- بدبینی به والدین یا به فرزندان
علائم بدبینی | علت بدبینی | درمان بدگمانی |
---|---|---|
منفی نگری دائمی | ژنتیک | مدیتیشن |
عصبانی شدن از افراد خوشبین | خانواده | درمان شناختی-رفتاری (CBT) |
توجیه افکار خود با نوعی از واقعگرایی | تجربیات گذشته | دارو درمانی |
مشارکت در گفتگوهای منفی | عوامل اجتماعی و محیطی | ورزش و فعالیت بدنی منظم |
علائم بد بینی: خصوصیات افراد بدبین
افراد بدبین معمولا انتظار پیامدهای منفی را دارند. این افراد هنگامی که به نظر میرسد همه چیز خوب پیش میرود باز هم مشکوک هستند. درواقع کاملا برعکس افراد خوشبین عمل میکنند. افراد خوشبین، انتظار دارند که اتفاقات خوبی رخ دهد و زمانی که زندگی مطابق میل آنها پیش نمیرود، دنبال روزنهی امیدی میگردند.
برخی از مهمترین نشانه های بدبینی در مردان و زنان عبارتاند از:
- انتظار بدترین حالت را داشتن در هر شرایطی
- تعجب کردن از خوب پیشرفتن موقعیتهای مختلف زندگی
- عصبانی شدن از کسانی که خوشبین هستند
- توجیه افکار خود با نوعی از واقعگرایی
- ترس از امتحان کردن اتفاقات خوشایند و لذتبخش
- اندیشیدن به افکار منفی یا مشارکت در گفتگوهای منفی
- داشتن دیدگاه پایینی نسبت به خود و مهارتهای خود
- متمرکز شدن روی نقاط ضعف و نواقص
- این افراد تلاش میکنند که دیگران را هم بدبین کنند
شخصیت یک فرد بد بین به گونهای است که به زندگی با دیدگاه منفی نگاه میکند. این نگرش باعث میشود از هر تصمیم و نتیجهای در زندگی انتقاد کند. حتی وقتی زندگی کاملا درست پیش میرود هم این افراد راهی برای تبدیل آن به یک اتفاق بد پیدا میکنند.
علت بدبینی چیست؟
برخی از افراد از نظر ژنتیکی مستعد بدبینی شدید هستند. با این حال، افراد بد بین بیشتر به دلیل شرایط خارجی مانند جدایی خود یا والدین، از دستدادن شغل، آسیب روحی، بیماری یا سایر حوادث روحی دچار بدگمانی میشوند:
- ژنتیک
- خانواده
- تجربیات گذشته
- عوامل اجتماعی و محیطی
کسانی که دیدگاه بدبینانهتری دارند تمایل کمتری به برخورداری از حمایت اجتماعی، کنار آمدن با مشکلات و مقابله با استرس دارند و بیشتر در معرض افسردگی و اختلالات اضطرابی قرار میگیرند.
علت بدبینی در روانشناسی
بدبینی در روانشناسی میتواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله استعداد ژنتیکی، تأثیرات محیطی و مسائل روانشناختی باشد. تحقیقات نشان میدهد که افراد با سابقه خانوادگی اضطراب یا افسردگی بیشتر احتمال دارد که نگرشهای بدبینانه داشتهباشند. عوامل استرسزای محیطی مانند تروما یا مشکلات اجتماعی و اقتصادی هم به تشدید بدبینی کمک میکنند.
یکی از اختلالات روانی مرتبط با بدبینی اختلال پارانوئید است. در این اختلال فرد همیشه در حالت تدافعی قرار دارد و فکر میکند دیگران قصد آزار و اذیت او را دارند. به همین دلیل به همه بدگمان است و اعتماد ندارد. حتی ممکن است با تنبیه کلامی یا فیزیکی، به اطرافیانش آسیب برساند.
متن انگلیسی:
به نقل از سایت verywellmind
Pessimism is the opposite of optimism. While someone with pessimism often has a negative view of life, someone with optimism sees things from a positive point of view
ترجمه فارسی:
بدبینی برعکس خوش بینی است. در حالی که کسی که بدبین است معمولا دیدگاه منفی نسبت به زندگی دارد، فردی که خوشبین است اتفاقات را از دیدگاه مثبت میبیند.
از کجا بفهمیم بدبین هستیم؟
تشخیص شخصیت بدبین با ارزیابی بالینی روانشناس یا پاسخ به پرسشنامه و تست بدبینی انجام میشود. تست بدبینی زیرمجموعه تست روانشناسی شخصیت است که به شناسایی ریشههای اختلالات روانی کمک میکند. زیر نظر گرفتن افکار در طول روز هم کمککننده است. اگر در طول روز چندین بار به اتفاقات منفی زندگی فکر میکنید، نسبت به اینده ناامید هستید یا روی جنبههای منفی موقعیتهای مختلف تمرکز میکنند، ممکن است دچار بدگمانی شده باشید.
درمان بدبینی چیست؟
درمان بدبینی شدید معمولا نیاز به روان درمانی، درمان شناختی-رفتاری (CBT) و در برخی موارد دارو درمانی دارد. درمان شناختی-رفتاری به افراد کمک میکند تا الگوهای تفکر منفی را شناسایی کرده و آنها را با باورهای مثبت و سازنده جایگزین کنند.
مدیتیشن و تکنیکهای روانشناسی مثبتگرا هم میتواند ذهنیت خوش بینانهتری را ایجاد کند. برای داروی بدبینی شدید نیز ممکن است پزشک مهار کنندههای انتخابی جذب مجدد سروتونین (ssri) در مواردی که ریشه بدبینی افسردگی یا اضطراب است را تجویز کند. موارد زیر نیز به بهبود بدبینی خفیف کمک میکنند.
به بهترین اتفاقات امیدوار باشید و برای بدترین ها برنامه ریزی کنید
این کار به شما این امکان را میدهد که از بسیاری از مزایای خوش بینی برخوردار شوید، بدون این که خودتان را در وضعیت آسیبپذیر و بدون آمادگی قرار دهید. برای اینکه از مزایای تفکر بدبینانه برخوردار شوید، به اتفاقاتی فکر کنید که ممکن است اشتباه پیش بروند. سعی کنید برنامههای پشتیبان و احتمالی را برای مقابله با حوادث غیرمنتظره پیدا کنید.
به داشته های خود فکر کنید و سعی کنید شکرگزار باشید
برای تهیهی یک فهرست از نقاط قوت و داشتههای خود وقت بگذارید. زمانی که احساس کنیم یک موقعیت، از توانایی ما برای کنترل آن فراتر است، استرس خواهیم گرفت. با در نظر داشتن داشتهها و تواناییهایتان میتوانید استرس را مدیریت کنید و در طول زندگیتان احساس قدرت کنید. این روش تفکر، هنگام رویارویی با یک بحران، واقعا به شما کمک میکند.
به یاد داشته باشید که شرایط خوب یا بد، هر دو گذرا هستند
یکی از موضوعاتی که تحقیقات روانشناسی مثبت به ما آموخته این است که حتی شکستهای عمده باعث نمیشوند که فرد به مدت خیلی طولانی احساس ناراحتی کند. افرادی که بحران بزرگی را تجربه کردهاند معمولا پس از چند هفته یا چند ماه، به سطح شادی یا ناراحتی عادی خود باز میگردند.
به طور کلی افراد خوش بین پس از این مدت، احساس شادی بیشتری میکنند. افراد بدبین هم احساس شادی کمتری را تجربه میکنند. اگر شما ویژگیهای یک فرد بد بین را دارید، همیشه میتوانید نحوهی تبدیل شدن به یک فرد خوش بین را بیاموزید. گاهی اوقات تحمل یک بحران، انگیزهی مناسبی برای انجام این کار به شما میدهد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
بد بینی و عواقب آن میتواند مانع بزرگی برای زندگی شما باشد. این ویژگی باعث می شود شما از بسیاری از موقعیتهای خوب زندگی عقب بمانید. اگر شما هم دچار بدبینی هستند، لحظهای تردید نکنید و به فکر چاره باشید. صحبت با یک روانشناس و استفاده از راهنماییهای یک متخصص میتواند بسیار کمککننده باشد.
در وبسایت دکترتو میتوانید لیستی از روانشناسان شهرتان را ببینید، بهترین دکتر روانشناس برای درمان بد بینی پیدا کنید و بهراحتی وقت ویزیت حضوری رزرو کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
وقتی درزندگی ازرفتاروحرفهای دیگران اذیت میشی خوب مشخصه که اعتمادت نسبت به همه اطرافیان ازبین میره من ازهمه زخم زبان شنیدم خیلی بارفتاراشون منو اذیت کردن هیچ وقت فراموش نمیکنم پس بدبین نیستم واقع بینم فقط به خدا پناه میبرم
من نسبت به زندگی خیلی بدبینم مشکل مالی هم ندارم.احساس میکنم کسی از من خوشش نمیاد.رو این حساب منم از همه چی متنفر شدم و نمیتونم با خودم کنار بیام.بعضی مواقع در جمع زیاد حرف میزنم.بدیبنم و بدیهای گذشته را که در حقم شده اصلا نمیتونم فراموش کنم.همیشه هم حالت خستگی دارم و دیگه از همه چی بدم میاد آیا نیازه به روان درمان برم؟
دوست عزیز
انسان فردی اجتماعی است و نیاز به داشتن رابطه با دیگران دارد. حال که با این علایم روحی در خود آشنا شدید نیازه با متخصص روانپزشکی مشورت و در جلسات روانکاوی شرکت کنید تا علایم شما بهبود یابد.
بنام خدای شفا بخش!
سلام، وقت جناب دکترتو بخیر!
خواهر زاده ای ۲۳ ساله دارم که دچار دو قطبی حاد شده، فکر منفی می کند و نسبت به پدر و مادرش بدبین هست و چند روزی خواب و خوراک نداشت، با بستری در بیمارستان و نظارت دکتر متخصص این مشکل برطرف شد.
اما هنوز بعلت بدبینی حاضر به پذیرش خوردنی و لباس پدر و مادر نیست و دوست ندارد آنها را ملاقات کند.
جهت رضای خدا ما را راهنمایی کنید. انشاءالله
سلام
جدا از درمان دارویی که ظاهرا رضایت بخش بود
نیاز به تراپی و روان تحلیلی دارند
تا ریشه های بررسی شود
حتمن جدی بگیرید
روانشناس خوب
سلام من چند وقت پیش متوجه شدم خانمم با تلفن خود محرمانه صحبت میکند بعداز اینکه برام ثابت شد وبخاطر دوست داشتن زیاد بخشیدم و قول داد دیگه محرمانه صحبت نکند ولی حالا هرلحظه فکرم مشغول که الان داره محرمانه داره صحبت میکنه یا قرار محرمانه داره ولی خودم میدونم این ی شک الکی است کمک کنید ممنونم
سلام
این تردید ها با توجه به توضیحات تان طبیعی است
بهترین کار صحبت صمیمانه با همسرتان است
از مشاورانمان هم می توانید تلفنی مشورت بگیرید
مشاوره روانشناسی تلفنی
من هم متل مهردادهستم
سلام من خیلی نسبت به مردان بدبین هستم و به هیجکس اعتماد نمیکتونم کنم یه خواهر کوچک دارم حس میکنم مردایی که مثل فامسل خونمون میان نگاه بدی با خواهر کوچیکم دارن میترسم اذیتش کنن یا کلا مردا رو نزدیک دختر بچه اا میبنم حس بدی میگرم که اون مرد نیت خوبی نداره خیلی میترسم مریضی گرفتع باشم لطفا راهنماییم کنید
سلام
احتمالا در اثر اتفاقی این احساس به شما دست داده است
ولی در صورت تشدید علایم از نظر وسواس فکری و یا پارانویا باید مورد بررسسی دقیق تر قرار گیرید
سلام. یک خواهر بدبین دارم که من رو نسبت به زندگی دلسرد کرده. از زندگیام خسته شدم و اون هم خیلی بدبین و لجبازه. تازه وارد جوونیش شده. خود کم بینی و عدم اعتماد به نفس هم داره. کارهایی هم میکنه که شک میکنم شاید خیلی موذی هست. چیکار کنم؟
سلام
ویژگی رفتاری شان باید به دقت بررسی شود
علایم نارسییسم هم دارند
بهتر است با مشاوران مان بطور تخصصی و با جزییات مشورت کنید
https://doctoreto.com/doctors/telehealth/speciality/psychologist
سلام
لینک برام باز نمیشه
الان بعد از یک ماه و نیم، هنوز هم همونه. بهش گفتم دست از بدبینی بردار. اما بدتر شد. وقتی باهاش حرف میزنم در مورد چیزهای روزمره، افکار بدبینانه اش رو بلند بیان میکنه
مثال:( من رو به خواهرم) فایل سوالات رو داری برام بفرستی؟
جواب خواهرم: آره.چیه فکر کردی ندارم؟
یعنی برای هر چیز کوچیکی اینجوری جواب میده.بدترین قسمتش اینه که وقتی ازش تعریف میکنی، پرخاشگر میشه، تهمت دروغگویی میزنه. عصبانی میشه و فوری ناراحت میشه و حاضر نیست به حرف کسی توجه کنه( یعنی افکارش رو بلند بلند در ذهنش تجزیه میکنه، تصدیق میکنه و بابتشون گریه میکنه واز ما توقع هم داره!!!!)
همسرم رفتار و گفتار من را کاملا برای خودش تحریف میکند و چیزی را میگوید که اصلا هدف و منظور حرف من نبوده گاهی مرا واقعا میترساند
سلام
این رفتار می تواند شروع نارسیسیسم یا خود شیفتگی باشد
بهتر است هر دو و یا خودتان برای مشورت بیشتر به روانشناس مراجعه کنید
با سلام. برادر حدود ۳۰ سال هست که مشکل بد بینی نسبت به همسر و اطرافیان را دارد. چند سال هم هست که مواد مخدر شیشه مصرف میکند. باید به کدام پزشک مراجعه کنیم و آیا نیاز به بستری دارد؟
دوست عزیز
مصرف شیشه این مشکل روحی را ایجاد می کند. نیازه برای ترک مواد صنعتی شیشه و رفع اختلل ایجاد شده در وی به متخصص روانپزشکی مراجعه کنید.
متخصص روانپزشک
خیلی خستم دلم خیلی گرفته 😔
سلام دوست عزیزم
خستگی، پریشانی و بطور کلی حال بد ممکن است محصول خانواده ، جامعه ، اقتصاد و هزار چیز دیگر است.
اینکه چگونه با این عوامل رفتار کنیم و خودمان را بسازیم مهم است.
بد نیست در چنین شرایطی به یک روانشناس خوب اعتماد کنیم
https://doctoreto.com/doctors/speciality/psychologist
سعی کنید برای خودتان شادی درست کنید و نگذارید مشکلات و استرس بر شما مسلط شود ک عواقب خیلی بدی دارد
سپاس
من هر وقت خوشبین بودم و به اینده امیدوار شکست خوردم. اصولا هر کاری میکنم و هر برنامه ریزی میکنم برعکس میشه. به هیچ چیزی و هیچکسی خوشبین نیستم.
پیمان عزیز
سلام
تغییر در هر برهه ای از زندگی نیاز به تجربه زیستی و راهنمای دقیق است. انتخاب تراپیست و احتمالا روانپزشک میتونه مفید باشه.
https://doctoreto.com/doctors/speciality/psychiatrist
خیلی خستم دلم خیلی گرفته 😔
من خیلی به شوهرم بد بینم چیکار کنم. در حالی که تو فامیل چشم پاک تر از همسرم نیست 😔
فقط خودتو داغون میکنی
دوست عزیز همین که قبول داری شوهرت چشم پاکه و قبول داری ک بدبین هستی و ب این ضعفت واقف هستی پس میتونی بذاری کنار. ب نظر من کار زمانی مشکل میشه ک شخص کلا قبول نداره که بدبین هست
سلام،۳۳ساله ازدواج کردم خیلی عاشقانه ازدواج کردیم.متاسفانه بعد ۳سال بدون دلیل همسرم به من تهمت زدن که تو زن گرفته ای از همان زمان خیلی تهمت های ناروا و بدی زده و کلی اذیتم کرده که از گفتنش خوف دارم خیلی به لطف و مدد الهی امیدوار بودم به هر کی احساس می کردم بنده ی صالحی است استمداد کردم نذر،دعا،زیارت،خلاصه هرچی به فکرتون بیاد انجام داده ام،چندین بار تا مرز خودکشی رفته ام اصلا لذتی در زندگی نداشته ام،الان دیگر به این نتیجه رسیده ام که خیلی اشتباه کرده ام بایستی همان اول طلاق می دادم،چندین بار باخانواده اش در جریان گذاشته ام متأسفانه اونها هم عوض کمک به رهایی ایشان از این افکار پارانوئیدی،به طور مخفی مرا تجسس نموده اند… خلاصه شما را قسم می دهم به خدا هم دعایم فرمایید و هم اگر راه چارهای می شناسید بفرمایید
سلام
با توجه به توضیحات احتمال اختلالات وسواس فکری و پارانویا وجود دارد
ابتدا با جزییات بیشتر با مشاور صحبت کنید
سپس در مرحله بعدی همسرتان باید روان درمانی و بررسی شوند
مشاوره روانشناسی تلفنی
سلام دوست عزیز شما هم می دانید راه چاره این موضوع پاک کردن از افکار خودت آن طور آدم ها را باید بحال خودشان گذاشته وسلام موفق باشید
سپاس از نظر خوبتان
تندرست باشید