اختلال شخصیت پارانوئید چیست؟ – مجله سلامت دکترتو

اختلال شخصیت پارانوئید چیست؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

اختلال شخصیت پارانوئید (PPD)، یک اختلال روانی مزمن است که با بدگمانی، سوءظن شدید و بی‌اعتمادی مداوم نسبت به دیگران مشخص می‌شود. افراد مبتلا به این اختلال اغلب دیگران را تهدیدی برای خود تلقی می‌کنند و بدون دلیل منطقی، نیت‌های آن‌ها را خصمانه می‌دانند. این وضعیت نه تنها باعث مشکلات جدی در روابط اجتماعی، خانوادگی و شغلی فرد می‌شود، بلکه می‌تواند به انزوای اجتماعی، استرس مزمن و کاهش کیفیت زندگی اطرافیان و خود فرد بیمار منجر شود. تشخیص و مداخله به‌موقع توسط روان‌پزشک می‌تواند در مدیریت و کنترل این اختلال نقش موثری داشته باشد.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 7 دقیقه
اختلال شخصیت پارانوئید چیست؟

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

اختلال شخصیت پارانوئید (PPD) جزء گروهی از بیماری های اختلالات شخصیتی به نام “خوشه آ” است که شامل شیوه های عجیب و غریب و غیر عادی از تفکر می باشد. افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید از پارانویا یا بد گمانی، بی اعتمادی ناگهانی و سوء ظن به دیگران، حتی زمانی که هیچ دلیلی برای مشکوک شدن وجود دارد، رنج می برند. این اختلال معمولا در اوایل بزرگسالی شروع می شود و به نظر می رسد در مردان نسبت به زنان بیش تر رایج است.

تشخیص اختلال شخصیت پارانوئید

اگر چه آزمایشی برای تشخیص اختلالات شخصیتی وجود ندارد، در صورت بروز علائم فیزیکی و جسمانی، پس از بررسی سابقه ی پزشکی و روان پزشکی و معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است از تست های تشخیصی مختلف برای تشخیص بیماری های جسمی که می توانند علت علائم باشند، استفاده کند. اگر پزشک دلیلی برای علایم فیزیکی و جسمانی پیدا نکند، ممکن است فرد را به روان پزشک یا روان شناس یا متخصص مراقبت های بهداشتی که به طور خاص برای تشخیص و درمان بیماری های روانی آموزش دیده اند، ارجاع دهد. روان پزشکان و روان شناسان از ابزارهای مصاحبه و ارزیابی طراحی شده برای تشخیص اختلال شخصیت در افراد استفاده می کنند.

سوالاتی که افراد پارانوئید میپرسند چیست؟

افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید اغلب سؤالاتی می‌پرسند که نشان‌دهنده سوءظن، بی‌اعتمادی و نگرانی نسبت به نیت دیگران است. این سؤالات معمولاً بر محور ترس از توطئه، خیانت، کنترل یا فریبکاری شکل می‌گیرند. برخی از پرسش‌های رایج که ممکن است این افراد مطرح کنند عبارت‌اند از:

  • چرا به من نگاه می‌کنی؟ قصد خاصی داری؟
  • چرا این حرف را زدی؟ منظورت این بود که من را مسخره کنی؟
  • از کجا معلوم که حقیقت را به من می‌گویی؟
  • چرا همیشه احساس می‌کنم دیگران پشت سرم حرف می‌زنند؟
  • آیا کسی سعی دارد من را فریب دهد؟
  • چرا هیچ‌کس واقعاً طرف من نیست؟
  • چرا باید به حرف تو اعتماد کنم؟
  • آیا ممکن است تلفن یا کامپیوترم تحت نظر باشد؟
  • چرا همیشه احساس می‌کنم که مردم علیه من هستند؟
  • از کجا بدانم که تو واقعاً با من صادقی؟
  • چرا همه سعی می‌کنند من را کنترل کنند؟
  • آیا ممکن است دوستانم یا همکارانم علیه من توطئه کنند؟

این سؤالات معمولاً با حس بی‌اعتمادی و بدگمانی عمیق همراه هستند و افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید تمایل دارند پاسخ‌های دیگران را نیز با شک و تردید تفسیر کنند.

مشاوره روانشناسی

با برترین روانشناسان ایران از دیدگاه کاربران

مشاوره حضوری و آنلاین۵۰۰+ خدمت

علائم اختلال شخصیت پارانوئید

افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید همیشه در حالت تدافعی هستند و معتقدند که دیگران به طور مداوم سعی در تحقیر آن ها، آسیب رساندن یا تهدید آن ها دارند. این باورها که به طور کلی بی اساس هستند و عادات سرزنش و بی اعتمادی نسبت به دیگران، ممکن است در توانایی فرد در تشکیل روابط نزدیک، تداخل ایجاد کند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید دارای علائم زیر هستند:

  • شک به تعهد، وفاداری و یا قابل اعتماد بودن دیگران. آن ها باور دارند دیگران قصد سوء استفاده و یا فریب دادنشان را دارند.
  • تمایلی به اعتماد به دیگران و یا فاش کردن اطلاعات شخصی خود را ندارند، به دلیل ترس از این که چنین اطلاعاتی علیه آن ها استفاده خواهد شد.
  • بی گذشت و بی رحم هستند و کینه به دل می گیرند.
  • فوق العاده حساس و غیرقابل انتقاد هستند.
  • از صحبت ها و اظهارات بی گناه و بدون قصد یا نگاه های ناگهانی دیگران، معانی پنهان برداشت می کنند.
  • احساس می کنند دیگران قصد حمله به شخصیت آن ها را دارند درحالی که این موضوع برای دیگران آشکار نیست.
  • به طور کلی این افراد با خشم واکنش خود را بروز می دهند و به سرعت اقدام به تلافی می کنند.
  • سوء ظن های مکرر و بدون دلیل و احساس بدبینی به همسر یا دوستان خود.
  • معمولا در روابط خود با دیگران سرد و دوری جو هستند و حسادت می ورزند و کنترل کننده هستند.
  • باور دارند که در مشکلات یا درگیری ها هیچ نقشی ندارند و معتقدند همیشه حق با آن ها است.
  • در آرامش بخشی و ریلکس کردن مشکل دارند.
  • مختصم، متکبر و استدلالی هستند.

علائم ظاهری افراد پارانوئید

افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید (PPD) معمولاً دارای ظاهر و رفتار محتاطانه و مشکوک هستند. برخی از ویژگی‌های ظاهری این افراد شامل:

  • چهره‌ای جدی، خشک و اغلب اخمو که نشان‌دهنده عدم تمایل به برقراری تعاملات اجتماعی است.
  • نگاه نافذ و مراقب که دائماً در حال بررسی محیط و افراد اطرافشان است.
  • حرکات محتاطانه و کنترل‌شده، به‌گونه‌ای که گویا همیشه در حالت آماده‌باش قرار دارند.
  • پرهیز از تماس چشمی طولانی یا برعکس، نگاه خیره و ارزیابانه برای کشف تهدیدهای احتمالی.
  • تنش عضلانی و استرس ظاهری که ناشی از نگرانی مداوم درباره نیت‌های دیگران است.
  • حالت تدافعی در صحبت و واکنش‌ها، به‌طوری که نسبت به انتقاد یا اظهارنظرهای بی‌ضرر نیز حساسیت بالایی دارند.

این افراد به دلیل نگرش بی‌اعتماد و سوءظن مداوم، ممکن است در موقعیت‌های اجتماعی احساس ناآرامی کنند و تعاملاتشان با دیگران تحت تأثیر رفتارهای تدافعی و محتاطانه قرار گیرد.

همه از دست شکاک‌ بودنت شاکی هستند؟

هر کسی که شکاکه، پارانویید هست؟ برای تشخیص اختلال پارانوئید به روانشناس مراجعه کن.

عوارض اختلال شخصیت پارانوئید

تفکر و رفتارهای مرتبط با اختلال شخصیت پارانوئید می تواند در توانایی های فرد در حفظ روابط و عملکرد اجتماعی و شرایط کاری وی، اختلال ایجاد کند. در بسیاری از موارد، افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید درگیر جنگ های قانونی و شکایت از افراد یا شرکت هایی هستند که تصور می کنند بر علیه آن ها هستند.

دلایل اختلال شخصیت پارانوئید

علت دقیق اختلال شخصیت پارانوئید شناخته شده نیست، اما به احتمال زیاد علت آن شامل ترکیبی از عوامل زیستی (ژنتیکی) و روانی است. این واقعیت که اختلال شخصیت پارانوئید در افرادی که بستگان نزدیک مبتلا به اسکیزوفرنی دارند، شایع تر است نشان می دهد که ارتباط ژنتیکی بین این دو اختلال وجود دارد. تجارب دوران اولیه ی کودکی از جمله ضربه های فیزیکی یا عاطفی، نیز در ایجاد اختلال شخصیت پارانوئید نقش دارند.

دلایل اختلال شخصیت پارانوئید
اختلال شخصیت پارانوئید می‌تواند ناشی از ترکیبی از عوامل ژنتیکی، تجربیات کودکی، محیط استرس‌زا و الگوهای تربیتی سخت‌گیرانه باشد.

درمان اختلال شخصیت پارانوئید

اگرچه ممکن است پیشگیری از اختلال شخصیت پارانوئید میسر نباشد، اما گاهی اوقات درمان فرد مستعد ابتلا به این بیماری، می تواند در مقابله با علائم و مشکلات این بیماری به وی کمک کند. افرادی که مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید هستند اغلب به دنبال درمان خود نیستند زیرا خودشان را به عنوان مشکل نمی بینند.

برای درمان اختلالات شخصیت پارانوئید، روان درمانی، درمان انتخابی برای اختلالات شخصیت پارانوئید است. درمان اختلالات شخصیت پارانوئید بر افزایش مهارت های کلی مقابله ای، بهبود تعامل اجتماعی، بهبود ارتباطات و افزایش عزت نفس تمرکز می کنند. از آن جا که اعتماد یک عامل مهم در روان درمانی است و افراد مبتلا به اختلالات شخصیت پارانوئید نسبت به دیگران بی اعتماد هستند، لذا درمان افراد مبتلا به اختلالات شخصیت پارانوئید، چالش برانگیز خواهد بود. در نتیجه بسیاری از افراد مبتلا به اختلالات شخصیت پارانوئید برنامه ی درمان خود را دنبال نمی کنند.

داروها عموما در درمان اختلالات شخصیت پارانوئید نقشی ندارند. با این حال اگر علائم فرد شدید باشد یا اگر از مشکل روان شناختی دیگری مانند اضطراب یا افسردگی نیز رنج می برد، داروهایی مانند داروهای ضد اضطراب، داروهای ضد افسردگی یا ضد سایکوز ممکن است توسط روانپزشک تجویز شوند.

آیا در خانواده فرد بسیار شکاکی دارید؟ برای تشخیص و درمان به روانشناس مراجعه کنید.

مشکلات همراه و همبودی‌ های اختلال شخصیت پارانوئید

افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید (PPD) اغلب با مشکلات روانی و اجتماعی دیگری نیز دست‌وپنجه نرم می‌کنند. این همبودی‌ها می‌توانند شدت علائم را افزایش داده و درمان را پیچیده‌تر کنند. در ادامه به برخی از این مشکلات مرتبط اشاره می‌کنیم:

اختلالات روان‌پریشی (Psychotic Disorders)

افراد با شخصیت پارانوئید در برخی موارد ممکن است دچار افکار و باورهای هذیانی شوند که با واقعیت همخوانی ندارند. این وضعیت می‌تواند به بروز اختلالات روان‌پریشی مانند اسکیزوفرنی منجر شود، جایی که فرد ارتباط خود را با واقعیت از دست می‌دهد و توهمات یا هذیان‌های شدید را تجربه می‌کند.

اختلال شخصیت اسکیزوتایپال (Schizotypal Personality Disorder)

این اختلال شباهت‌هایی با پارانویا دارد، اما در افراد اسکیزوتایپال تفکرات جادویی، عقاید عجیب و رفتارهای غیرمعمول بیشتری دیده می‌شود. آنها معمولاً دچار اضطراب اجتماعی شدید هستند و به سختی می‌توانند روابط صمیمانه برقرار کنند. این افراد ممکن است مانند شخصیت پارانوئید، بی‌اعتمادی شدیدی داشته باشند اما میزان انزوای آنها بیشتر است.

اختلال شخصیت اسکیزوئید (Schizoid Personality Disorder)

اختلال شخصیت اسکیزوئید نیز از برخی جهات با پارانویا همپوشانی دارد، اما افراد مبتلا به این اختلال، برخلاف افراد پارانوئید، تمایل شدیدی به انزوا دارند و علاقه‌ای به تعاملات اجتماعی نشان نمی‌دهند. درحالی‌که شخصیت پارانوئید از روی بی‌اعتمادی از دیگران فاصله می‌گیرد، افراد اسکیزوئید به دلیل بی‌علاقگی به روابط انسانی، از دیگران دوری می‌کنند.

افسردگی و اضطراب (Depression and Anxiety)

بی‌اعتمادی مداوم، احساس تهدید و گوش‌به‌زنگ بودن دائمی می‌تواند فرد مبتلا به شخصیت پارانوئید را در معرض اضطراب مزمن و افسردگی قرار دهد. احساس تنهایی و انزوای اجتماعی نیز می‌تواند علائم افسردگی را تشدید کند و کیفیت زندگی این افراد را تحت‌تأثیر قرار دهد.

مشکلات در روابط اجتماعی (Social Relationship Difficulties)

یکی از بارزترین مشکلات افراد مبتلا به شخصیت پارانوئید، دشواری در ایجاد و حفظ روابط اجتماعی است. این افراد دائماً نگران نیت‌های دیگران هستند و حتی رفتارهای معمولی را تهدیدآمیز تلقی می‌کنند. این بی‌اعتمادی مزمن باعث می‌شود که ارتباطات بین فردی آنها پر از سوءتفاهم و درگیری باشد، که در نهایت منجر به انزوای اجتماعی می‌شود.

مشکلات همراه و همبودی‌ های اختلال شخصیت پارانوئید
اختلال شخصیت پارانوئید اغلب با روان‌پریشی، اختلالات شخصیت اسکیزوتایپال و اسکیزوئید، افسردگی، اضطراب و مشکلات روابط اجتماعی همراه است.

تفاوت پارانویا و پارانوئید

پارانویا و پارانوئید دو مفهوم مرتبط اما متفاوت هستند:

  • پارانویا (Paranoia) یک حالت روانی است که در آن فرد دچار افکار سوءظن‌آمیز، بدگمانی شدید و احساس آزار و توطئه از سوی دیگران می‌شود. این وضعیت می‌تواند به‌عنوان یک علامت در اختلالات مختلف روان‌پزشکی مانند اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی یا زوال عقل دیده شود و لزوماً به یک اختلال شخصیت خاص محدود نیست.
  • پارانوئید (Paranoid) بیشتر به یک ویژگی شخصیتی یا یک اختلال روانی خاص اشاره دارد. اختلال شخصیت پارانوئید (PPD) یکی از انواع اختلالات شخصیت است که با بی‌اعتمادی مزمن، سوءظن غیرمنطقی و تفسیر خصمانه رفتار دیگران همراه است. برخلاف پارانویا که ممکن است گذرا باشد، پارانوئید بودن یک الگوی پایدار شخصیتی است.
ویژگی‌هاپارانویا (Paranoia)پارانوئید (Paranoid)
تعریفیک حالت ذهنی یا علامت روانی که با سوءظن و توهم توطئه همراه است.یک ویژگی شخصیتی یا اختلال پایدار که با بی‌اعتمادی و سوءظن دائمی مشخص می‌شود.
نوعمی‌تواند موقتی یا مرتبط با بیماری‌های روانی باشد.معمولاً یک اختلال شخصیت مزمن و پایدار است.
علتممکن است ناشی از اختلالاتی مانند اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی، زوال عقل یا مصرف مواد باشد.معمولاً ناشی از الگوهای پایدار شخصیتی و تجارب دوران کودکی است.
مدت زمانمی‌تواند موقتی یا وابسته به بیماری زمینه‌ای باشد.الگوی ثابت و پایدار در شخصیت فرد است.
شدتشدت آن بسته به بیماری زمینه‌ای ممکن است تغییر کند.در تمام جنبه‌های زندگی فرد دیده می‌شود و معمولاً پایدار است.
درمانبسته به علت، شامل دارودرمانی (آنتی‌پسیکوتیک‌ها) و روان‌درمانی است.درمان شامل روان‌درمانی (مانند CBT) و در موارد شدید دارودرمانی است.
مثال‌هافردی که دچار توهم توطئه است و فکر می‌کند دولت او را تحت نظر دارد.فردی که به‌طور مزمن به دوستان و خانواده سوءظن دارد و آن‌ها را غیرقابل اعتماد می‌داند.
تفاوت پارانویا و پارانوئید

پیش آگهی اختلال شخصیت پارانوئید

چشم انداز و پیش آگهی افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید متفاوت است. اختلال شخصیت پارانوئید یک اختلال مزمن است به این معنی که در طول زندگی فرد با وی همراه است. اگر چه برخی از افراد با وجود اختلال شخصیت پارانوئید می توانند عملکرد نسبتا خوبی داشته باشند و ازدواج کنند و شاغل باشند، اما برخی دیگر به طور کامل توسط این اختلال عملکردشان کاهش می یابد. از آنجا که افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید به درمان مقاومت نشان می دهند، پیش آگهی اغلب ضعیف است.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

اختلال شخصیت پارانوئید (PPD) می‌تواند تأثیرات عمیقی بر روابط فردی و کیفیت زندگی بگذارد. افراد مبتلا معمولاً دچار سوءظن مداوم و بی‌اعتمادی به دیگران هستند که می‌تواند باعث انزوای اجتماعی و مشکلات ارتباطی شود. تشخیص و درمان این اختلال نیاز به مداخله تخصصی دارد، و روش‌هایی مانند روان‌درمانی، به‌ویژه درمان شناختی-رفتاری (CBT)، می‌تواند به مدیریت بهتر علائم کمک کند.

اگر احساس می‌کنید که شما یا یکی از نزدیکانتان با علائم این اختلال روبه‌رو هستید، ممکن است به اختلال شخصیت پارانوئید مبتلا باشید. همین حالا از سایت دکترتو نوبت مشاوره با متخصص روانپزشک بگیرید و برای درمان اقدام کنید!

پرسش‌های متداول

برخورد با فرد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید (PPD) در خانواده نیازمند صبوری، درک عمیق و استراتژی‌های ارتباطی مناسب است. این افراد به دلیل سوءظن مداوم، بی‌اعتمادی و حساسیت بیش از حد به انتقاد، ممکن است رفتارهای تدافعی یا پرخاشگرانه نشان دهند. مهم‌ترین اصل در برخورد با آن‌ها، اجتناب از بحث‌های چالشی و تلاش برای ایجاد احساس امنیت است. به جای مقابله مستقیم با باورهای پارانوئیدی، بهتر است گفت‌وگو را با لحنی آرام، بدون تحمیل نظرات و بدون ایجاد احساس تهدید پیش ببرید. تقویت مرزهای سالم در ارتباطات، اجتناب از تحریک احساس بی‌اعتمادی، و حمایت عاطفی بدون تأیید افکار غیرواقع‌بینانه می‌تواند به کاهش تنش کمک کند. همچنین، تشویق بیمار به مراجعه به روان‌پزشک یا روان‌درمانگر، بدون اجبار یا فشار مستقیم، برای مدیریت علائم بسیار ضروری است.

برای اختلال شخصیت پارانوئید، داروی خاصی وجود ندارد، اما در برخی موارد برای کنترل علائم، پزشک ممکن است داروهایی تجویز کند. داروهای ضداضطراب مانند دیازپام یا کلونازپام می‌توانند به کاهش تنش کمک کنند، در حالی که داروهای ضدافسردگی مانند فلوکستین یا سرترالین ممکن است برای کنترل افکار منفی مفید باشند. در موارد شدید، داروهای ضدروان‌پریشی مانند ریسپریدون یا الانزاپین جهت کاهش سوءظن تجویز می‌شوند. این داروها باید تحت نظر پزشک مصرف شوند، زیرا افراد مبتلا به این اختلال ممکن است نسبت به درمان مقاومت نشان دهند.

امتیاز شما به مقاله:
(4از5)
دسته بندی:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره اختلال شخصیت پارانوئید

  1. مریم گفت:

    سلام مدتی است با شخصی در ارتباط هستم که به همه چی شک داره حتی دکتر هم که میرم میگه پیش دکتر مرد نرو.جوری شده که هرجا برم دوست ندارم بهش بگم چون حوصله توضیح و جنگ اعصاب بعدش ندارم
    میگه که مشکل از توعه بلد نیستی با مردها چطور رفتار کنی حتی امروز میگفت گوشیت رو بگردم آیا این شخص مبتلا به پارانویاس؟؟؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام، رفتارهایی که شما توضیح می‌دهید، مانند شک و بدبینی مفرط نسبت به دیگران، می‌تواند نشانه‌هایی از اختلال شخصیت پارانویید باشد. افراد مبتلا به این اختلال معمولاً به دیگران اعتماد ندارند و همیشه احساس می‌کنند که در معرض تهدید یا خیانت هستند، حتی بدون شواهد کافی. این نوع رفتارها می‌تواند در روابط مشکلات زیادی ایجاد کند. اگر این وضعیت به شدت زندگی شما را تحت تأثیر قرار داده، پیشنهاد می‌کنم که با یک مشاور یا روانشناس مشورت کنید تا کمک‌های لازم برای مدیریت یا ارزیابی این شرایط را دریافت کنید.
      روانشناس خوب

  2. فاطمه گفت:

    با‌آدم‌بدبین‌و‌شکاک‌همون‌سیاه‌دل‌ازدواج نکنید‌خواهرهای‌عزیزم من‌‌‌تجربه‌دارم‌‌‌‌۴‌سال‌با‌یه‌مرد‌بدبین‌که‌همش‌بهم‌تهمت‌میزد‌‌‌ازدواج کردم‌‌زندگی‌ام‌جهنم‌شد‌‌زندگی‌تون‌رو‌خراب‌نکنید

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      فاطمه عزیز
      بله
      زندگی با فرد بدبین و شکاک می‌تواند پر از استرس، ناراحتی و احساس ناامنی باشد. وقتی اعتماد وجود نداشته باشد، هر روز تبدیل به یک چالش می‌شود و آرامش از بین می‌رود. ازدواج باید بر پایه احترام و اطمینان متقابل باشد، نه سوءظن و تهمت. اگر نشانه‌های بدبینی شدید را در فردی مشاهده می‌کنید، قبل از تصمیم‌گیری برای ازدواج حتماً بیشتر بررسی کنید و به احساسات و آینده خود اهمیت دهید.

  3. Zohe گفت:

    سلام وقت بخیر
    همسرم من ۳۷ سالشه و ما ۱۰ ساله ازدواج کردیم و یک دختر۸ساله داریم
    من زندگیم رو خیلی دوست دارم چون همسر خیلی خوب و مهربونم و پایه ای دارم
    الان نزدیک ب ۲ماهه که همسرم بهم شک پیدا کرده و حتی سیم کارت و تمام شماره هام و عکس های توی گوشیم رو پاک کرد و میگه منو نترسون
    ی وقتایی خیلی مهربونه مثه همیشه اما ی وقتایی با دلهره و ترس میگه تو دل ب کسی دادی که نمیخای من باشم
    درحالی که ب شدت بهم وابسته آیم
    ۳بار از خونه پا گذاشت ب فرار گفت من میرم تو راحت باش
    الان رفته خونه پدرش اونا هم فهمیدن پسرشون مشکل داره
    من زنگ میزنم آروم حرف میزنه باهام و مهربون اما مادرش میگه بعد قطع تماست کلا بهم می‌ریزه و فقط این حس رو نسبت ب من داره
    گفتن بردیمش دکتر اما چیزی از نوع بیماریش ب من نمیکنه
    بنظرتون پانورماست؟خوب شدن داره؟من چیکار باید بکنم الان چندروزه برا اینکه بهم نریزه زنگ نزدم بهش و نگرانشم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام، رفتارهایی که همسر شما نشان می‌دهد، می‌تواند نشانه‌هایی از اضطراب، پارانویا (اختلال بدبینی) یا حتی اختلالات دیگری مانند افسردگی و مشکلات روانی باشد. احساس شک و بدبینی که به صورت غیرمنطقی در او ظهور کرده، ممکن است به دلیل اضطراب شدید یا تجربه‌های گذشته‌ای باشد که به شکل ناخودآگاه در او تاثیر گذاشته است. به نظر می‌رسد که همسر شما دچار نوسانات عاطفی است و ممکن است به کمک روانشناس یا روانپزشک نیاز داشته باشد تا بتواند علائمش را مدیریت کند. به هر حال، پیشنهاد می‌شود که با هم مشورت کنید و در صورت امکان از یک مشاور خانوادگی برای کمک به حل مشکلات ارتباطی‌تان بهره ببرید. حمایت شما از همسر در این شرایط می‌تواند کمک کننده باشد، اما نیاز به پیگیری درمانی حرفه‌ای نیز وجود دارد.
      روانشناس خوب- زوج درمانگر

  4. Zohe گفت:

    سلام،وقت بخیر
    من و همسرم ۱۰ساله ازدواج کردیم و زندگی خیلی خوبی داریم و داشتیم
    ی دختره۸ساله هم داریم
    دوماه هست که همسرم ب من شک پیدا کرده و ازم خواست سیم کارت و شماره هام و حتی همه برنامه های اینترنتیم رو از بین ببرم
    و یه بار ناز می‌کنه و یه دفعه حالت عصبانیت میگیره ب خودش که من دل ب کسی دادم و میخام ترکش کنم درحالی که من عاشق زندگیم
    هرچی بهش میگم اینطور نیست من خیلی دوستت دارم و میخام زندگی کنم ی بار قبول می‌کنه اما دوباره بعد چند ساعت تو فکر می‌ره که تو کسی دیگه ای رو دوست داری
    بنظرتون پانورماست این بیماری؟
    خوب شدن داره؟درضمن گل هم مصرف میکرد اما در عرض ۲ سال و خیلی کم با سیگار ب صورت تفننی
    ممنون میشم راهنماییم کنید

  5. ناشناس گفت:

    سلام خسته نباشید
    پدر من متاسفانه ادم بسیار شکاک و پرخاشگریه به طوری که حتی سر کوچک ترین چیز ها بزرگ ترین واکنشو داره برای مثال سر داغ بودن غذا شروع میکنه به داد و بیداد کردن و حتی کار به اسیب فیزیکی به مادرم میکشه و من و برادر کوچکم هم از این اسیب ها بی نصیب نیستیم و در نهایت مادرم رو به این محکوم میکنه که سعی میکنه زندگیشو به هم بزنه و اونو جلوی من و برادرم ادم بدی نشون بده
    علاوه بر همه این ها به همه شک داره و مدام مادرم رو به این محکوم میکنه که علاقه ای به زندگی با اون نداره و داره بهش خیانت میکنه
    و همیشه هم گوشی من و هم مادرم رو چک میکنه
    و متاسفانه اصلا اعتقادی به روانشناس نداره
    میتونید تشخیص بدید که چه نوع اختلالی داره؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      با توجه به رفتارهایی که توصیف کردید، احتمالاً پدر شما ممکن است با اختلالات شخصیت خاصی مواجه باشد. یکی از این اختلالات ممکن است اختلال شخصیت پارانوئید (شکاک) باشد. افراد با این اختلال به طور مداوم به دیگران شک دارند، حتی به نزدیک‌ترین افراد زندگی‌شان، و ممکن است رفتارهای پرخاشگرانه و کنترل‌گرانه نشان دهند. همچنین، شک و بی‌اعتمادی شدید به دیگران می‌تواند موجب ایجاد تنش‌های شدیدی در روابط خانوادگی شود. رفتارهایی مانند چک کردن مداوم گوشی‌های افراد دیگر، توهین و آسیب‌های فیزیکی به دیگران و کنترل بیش از حد می‌تواند نشانه‌های این اختلال باشد.

      از آنجایی که پدر شما به روانشناس اعتقادی ندارد، ممکن است درمان و کمک به او دشوار باشد. با این حال، در صورتی که شما یا سایر اعضای خانواده آسیب می‌بینید، توصیه می‌شود که برای حمایت و مشاوره به یک روانشناس یا مشاور مراجعه کنید تا بتوانید از آسیب‌های بیشتر جلوگیری کنید و سلامت روانی خود را حفظ نمایید.

      روانشناس خوب

  6. رسول گفت:

    سلام وقت بخیر من وقتی رانندگی میکنم احساس میکنم مردم به من خیره شدن یا وقتی از جای عبور میکنم احساس میکنم مردم به من خیره میشن احساس میکنم وقتی سوار ماشینی شدم رارنده و مسافران میخان آسیبی به من بزنن احساس میکنم لطفا راهنمای کنین و بگین مشکلم چیه ممنون

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      علایم شروع پارانویید داید
      حتمن باید درمان و کنترل شود
      چون ممکن است پیشرفت کند

      متخصص روانپزشک

  7. رسول گفت:

    سلام وقت بخیر
    من وقتی رانندگی میکنم یا پیاده روی میکنم احساس میکنم مردم به من خیره میشن
    احساس میکنم وقتی سوار ماشینی شدم راننده با مسافران متهد شدن تا یه بلای سر من بیارن احساس میکنم مردم میخان آسیبی به من بزنن

  8. رسول گفت:

    سلام وقت بخیر
    من وقتی رانندگی میکنم یا پیاده روی میکنم احساس میکنم مردم به من خیره میشن
    احساس میکنم وقتی سوار ماشینی شدم
    راننده با مسافران متهد شدن تا یه بلای سر من بیارن احساس میکنم مردم راجب من یه چیزی می‌دانند که من نمی‌دانم لطفا بگین چیکار کنم

  9. Ma گفت:

    من چطور بفهمم پارانویید دارم؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      معمولاکسی که پارانویید دارد متوجه نمی شود
      و تشخیص این بیماری با پزشک متخصص است
      متخصص روانپزشک

  10. دنیازاد گفت:

    ۴۳ ساله هستم تا حالا فکر میکردم مشکلم فقط وسواس هست اما الان متوجه شدم به پارانوئید شبیه تر شدم.چند سالیه هیچ چیز از دست دیگران نمیخورم مثلا بیشتر منظورم نذری وخیرات و این چیزها هست. به جز خونه ی مامانم جای دیگه باشم اگه خودشون از چیزی که آوردن بخورن من هم می خورم یا به بچه هام اجازه میدم بخورن.اگه کسی برای انجام تعمیرات بیاد خونه م همه ش مراقبش هستم اگه یه لحظه غفلت کنم یا خونه نباشم میترسم تو مواد غذاییمون سم ریخته باشه وتمام موادی که باز بوده تو یخچال رو دور میریزم.میرم مسافرت همه ش استرس دارم کسی تو مخزن آبمون سم نریخته باشه.خودم اول یه کم از آب میخورم بعد به بچه هام میدم یا میترسم بچه هام تو مدرسه هستن یه موقع کسی تو آب یا خوراکی هاشون چیزی نریزه و اینکه بچه هام هم تحت تاثیر من هیچ چیز از دست کسی نمیخوان مثلا اگه تو مدرسه شربت،آش یا چیزی که به صورت غیر بسته بندی باشه لب نمی زنن. این وسواسه یا پارانویا؟؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      بیشتر علایم وسواس دارید
      ولی نباید بگذارید این علایم طولانی شود
      و حتمن باید درمان کنید

      متخصص روانپزشک