فهرست مطالب
اختلال شخصیت پارانوئید (PPD) جزء گروهی از بیماری های اختلالات شخصیتی به نام “خوشه آ” است که شامل شیوه های عجیب و غریب و غیر عادی از تفکر می باشد. افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید از پارانویا یا بد گمانی، بی اعتمادی ناگهانی و سوء ظن به دیگران، حتی زمانی که هیچ دلیلی برای مشکوک شدن وجود دارد، رنج می برند. این اختلال معمولا در اوایل بزرگسالی شروع می شود و به نظر می رسد در مردان نسبت به زنان بیش تر رایج است.
تشخیص اختلال شخصیت پارانوئید
اگر چه آزمایشی برای تشخیص اختلالات شخصیتی وجود ندارد، در صورت بروز علائم فیزیکی و جسمانی، پس از بررسی سابقه ی پزشکی و روان پزشکی و معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است از تست های تشخیصی مختلف برای تشخیص بیماری های جسمی که می توانند علت علائم باشند، استفاده کند. اگر پزشک دلیلی برای علایم فیزیکی و جسمانی پیدا نکند، ممکن است فرد را به روان پزشک یا روان شناس یا متخصص مراقبت های بهداشتی که به طور خاص برای تشخیص و درمان بیماری های روانی آموزش دیده اند، ارجاع دهد. روان پزشکان و روان شناسان از ابزارهای مصاحبه و ارزیابی طراحی شده برای تشخیص اختلال شخصیت در افراد استفاده می کنند.
علائم اختلال شخصیت پارانوئید
افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید همیشه در حالت تدافعی هستند و معتقدند که دیگران به طور مداوم سعی در تحقیر آن ها، آسیب رساندن یا تهدید آن ها دارند. این باورها که به طور کلی بی اساس هستند و عادات سرزنش و بی اعتمادی نسبت به دیگران، ممکن است در توانایی فرد در تشکیل روابط نزدیک، تداخل ایجاد کند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید دارای علائم زیر هستند:
- شک به تعهد، وفاداری و یا قابل اعتماد بودن دیگران. آن ها باور دارند دیگران قصد سوء استفاده و یا فریب دادنشان را دارند.
- تمایلی به اعتماد به دیگران و یا فاش کردن اطلاعات شخصی خود را ندارند، به دلیل ترس از این که چنین اطلاعاتی علیه آن ها استفاده خواهد شد.
- بی گذشت و بی رحم هستند و کینه به دل می گیرند.
- فوق العاده حساس و غیرقابل انتقاد هستند.
- از صحبت ها و اظهارات بی گناه و بدون قصد یا نگاه های ناگهانی دیگران، معانی پنهان برداشت می کنند.
- احساس می کنند دیگران قصد حمله به شخصیت آن ها را دارند درحالی که این موضوع برای دیگران آشکار نیست.
- به طور کلی این افراد با خشم واکنش خود را بروز می دهند و به سرعت اقدام به تلافی می کنند.
- سوء ظن های مکرر و بدون دلیل، همسر یا دوستان خود را بی اعتبار و بی وفا می دانند.
- معمولا در روابط خود با دیگران سرد و دوری جو هستند و حسادت می ورزند و کنترل کننده هستند.
- باور دارند که در مشکلات یا درگیری ها هیچ نقشی ندارند و معتقدند همیشه حق با آن ها است.
- در آرامش بخشی و ریلکس کردن مشکل دارند.
- مختصم، متکبر و استدلالی هستند.
عوارض اختلال شخصیت پارانوئید
تفکر و رفتارهای مرتبط با اختلال شخصیت پارانوئید می تواند در توانایی های فرد در حفظ روابط و عملکرد اجتماعی و شرایط کاری وی، اختلال ایجاد کند. در بسیاری از موارد، افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید درگیر جنگ های قانونی و شکایت از افراد یا شرکت هایی هستند که تصور می کنند بر علیه آن ها هستند.
دلایل اختلال شخصیت پارانوئید
علت دقیق اختلال شخصیت پارانوئید شناخته شده نیست، اما به احتمال زیاد علت آن شامل ترکیبی از عوامل زیستی (ژنتیکی) و روانی است. این واقعیت که اختلال شخصیت پارانوئید در افرادی که بستگان نزدیک مبتلا به اسکیزوفرنی دارند، شایع تر است نشان می دهد که ارتباط ژنتیکی بین این دو اختلال وجود دارد. تجارب دوران اولیه ی کودکی از جمله ضربه های فیزیکی یا عاطفی، نیز در ایجاد اختلال شخصیت پارانوئید نقش دارند.
درمان اختلال شخصیت پارانوئید
اگرچه ممکن است پیشگیری از اختلال شخصیت پارانوئید میسر نباشد، اما گاهی اوقات درمان فرد مستعد ابتلا به این بیماری، می تواند در مقابله با علائم و مشکلات این بیماری به وی کمک کند. افرادی که مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید هستند اغلب به دنبال درمان خود نیستند زیرا خودشان را به عنوان مشکل نمی بینند.
برای درمان اختلالات شخصیت پارانوئید، روان درمانی، درمان انتخابی برای اختلالات شخصیت پارانوئید است. درمان اختلالات شخصیت پارانوئید بر افزایش مهارت های کلی مقابله ای، بهبود تعامل اجتماعی، بهبود ارتباطات و افزایش عزت نفس تمرکز می کنند. از آن جا که اعتماد یک عامل مهم در روان درمانی است و افراد مبتلا به اختلالات شخصیت پارانوئید نسبت به دیگران بی اعتماد هستند، لذا درمان افراد مبتلا به اختلالات شخصیت پارانوئید، چالش برانگیز خواهد بود. در نتیجه بسیاری از افراد مبتلا به اختلالات شخصیت پارانوئید برنامه ی درمان خود را دنبال نمی کنند.
داروها عموما در درمان اختلالات شخصیت پارانوئید نقشی ندارند. با این حال اگر علائم فرد شدید باشد یا اگر از مشکل روان شناختی دیگری مانند اضطراب یا افسردگی نیز رنج می برد، داروهایی مانند داروهای ضد اضطراب، داروهای ضد افسردگی یا ضد سایکوز ممکن است توسط روانپزشک تجویز شوند.
پیش آگهی اختلال شخصیت پارانوئید
چشم انداز و پیش آگهی افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید متفاوت است. اختلال شخصیت پارانوئید یک اختلال مزمن است به این معنی که در طول زندگی فرد با وی همراه است. اگر چه برخی از افراد با وجود اختلال شخصیت پارانوئید می توانند عملکرد نسبتا خوبی داشته باشند و ازدواج کنند و شاغل باشند، اما برخی دیگر به طور کامل توسط این اختلال عملکردشان کاهش می یابد. از آنجا که افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید به درمان مقاومت نشان می دهند، پیش آگهی اغلب ضعیف است.
تنظیم و ترجمه: نرجس خبازی
سلام وقت بخیر من وقتی رانندگی میکنم احساس میکنم مردم به من خیره شدن یا وقتی از جای عبور میکنم احساس میکنم مردم به من خیره میشن احساس میکنم وقتی سوار ماشینی شدم رارنده و مسافران میخان آسیبی به من بزنن احساس میکنم لطفا راهنمای کنین و بگین مشکلم چیه ممنون
سلام
علایم شروع پارانویید داید
حتمن باید درمان و کنترل شود
چون ممکن است پیشرفت کند
متخصص روانپزشک
سلام وقت بخیر
من وقتی رانندگی میکنم یا پیاده روی میکنم احساس میکنم مردم به من خیره میشن
احساس میکنم وقتی سوار ماشینی شدم راننده با مسافران متهد شدن تا یه بلای سر من بیارن احساس میکنم مردم میخان آسیبی به من بزنن
سلام وقت بخیر
من وقتی رانندگی میکنم یا پیاده روی میکنم احساس میکنم مردم به من خیره میشن
احساس میکنم وقتی سوار ماشینی شدم
راننده با مسافران متهد شدن تا یه بلای سر من بیارن احساس میکنم مردم راجب من یه چیزی میدانند که من نمیدانم لطفا بگین چیکار کنم
من چطور بفهمم پارانویید دارم؟
سلام
معمولاکسی که پارانویید دارد متوجه نمی شود
و تشخیص این بیماری با پزشک متخصص است
متخصص روانپزشک
۴۳ ساله هستم تا حالا فکر میکردم مشکلم فقط وسواس هست اما الان متوجه شدم به پارانوئید شبیه تر شدم.چند سالیه هیچ چیز از دست دیگران نمیخورم مثلا بیشتر منظورم نذری وخیرات و این چیزها هست. به جز خونه ی مامانم جای دیگه باشم اگه خودشون از چیزی که آوردن بخورن من هم می خورم یا به بچه هام اجازه میدم بخورن.اگه کسی برای انجام تعمیرات بیاد خونه م همه ش مراقبش هستم اگه یه لحظه غفلت کنم یا خونه نباشم میترسم تو مواد غذاییمون سم ریخته باشه وتمام موادی که باز بوده تو یخچال رو دور میریزم.میرم مسافرت همه ش استرس دارم کسی تو مخزن آبمون سم نریخته باشه.خودم اول یه کم از آب میخورم بعد به بچه هام میدم یا میترسم بچه هام تو مدرسه هستن یه موقع کسی تو آب یا خوراکی هاشون چیزی نریزه و اینکه بچه هام هم تحت تاثیر من هیچ چیز از دست کسی نمیخوان مثلا اگه تو مدرسه شربت،آش یا چیزی که به صورت غیر بسته بندی باشه لب نمی زنن. این وسواسه یا پارانویا؟؟
سلام
بیشتر علایم وسواس دارید
ولی نباید بگذارید این علایم طولانی شود
و حتمن باید درمان کنید
متخصص روانپزشک