فهرست مطالب
اختلال شخصیت پارانوئید (PPD) جزء گروهی از بیماری های اختلالات شخصیتی به نام “خوشه آ” است که شامل شیوه های عجیب و غریب و غیر عادی از تفکر می باشد. افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید از پارانویا یا بد گمانی، بی اعتمادی ناگهانی و سوء ظن به دیگران، حتی زمانی که هیچ دلیلی برای مشکوک شدن وجود دارد، رنج می برند. این اختلال معمولا در اوایل بزرگسالی شروع می شود و به نظر می رسد در مردان نسبت به زنان بیش تر رایج است.
تشخیص اختلال شخصیت پارانوئید
اگر چه آزمایشی برای تشخیص اختلالات شخصیتی وجود ندارد، در صورت بروز علائم فیزیکی و جسمانی، پس از بررسی سابقه ی پزشکی و روان پزشکی و معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است از تست های تشخیصی مختلف برای تشخیص بیماری های جسمی که می توانند علت علائم باشند، استفاده کند. اگر پزشک دلیلی برای علایم فیزیکی و جسمانی پیدا نکند، ممکن است فرد را به روان پزشک یا روان شناس یا متخصص مراقبت های بهداشتی که به طور خاص برای تشخیص و درمان بیماری های روانی آموزش دیده اند، ارجاع دهد. روان پزشکان و روان شناسان از ابزارهای مصاحبه و ارزیابی طراحی شده برای تشخیص اختلال شخصیت در افراد استفاده می کنند.
علائم اختلال شخصیت پارانوئید
افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید همیشه در حالت تدافعی هستند و معتقدند که دیگران به طور مداوم سعی در تحقیر آن ها، آسیب رساندن یا تهدید آن ها دارند. این باورها که به طور کلی بی اساس هستند و عادات سرزنش و بی اعتمادی نسبت به دیگران، ممکن است در توانایی فرد در تشکیل روابط نزدیک، تداخل ایجاد کند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید دارای علائم زیر هستند:
- شک به تعهد، وفاداری و یا قابل اعتماد بودن دیگران. آن ها باور دارند دیگران قصد سوء استفاده و یا فریب دادنشان را دارند.
- تمایلی به اعتماد به دیگران و یا فاش کردن اطلاعات شخصی خود را ندارند، به دلیل ترس از این که چنین اطلاعاتی علیه آن ها استفاده خواهد شد.
- بی گذشت و بی رحم هستند و کینه به دل می گیرند.
- فوق العاده حساس و غیرقابل انتقاد هستند.
- از صحبت ها و اظهارات بی گناه و بدون قصد یا نگاه های ناگهانی دیگران، معانی پنهان برداشت می کنند.
- احساس می کنند دیگران قصد حمله به شخصیت آن ها را دارند درحالی که این موضوع برای دیگران آشکار نیست.
- به طور کلی این افراد با خشم واکنش خود را بروز می دهند و به سرعت اقدام به تلافی می کنند.
- سوء ظن های مکرر و بدون دلیل، همسر یا دوستان خود را بی اعتبار و بی وفا می دانند.
- معمولا در روابط خود با دیگران سرد و دوری جو هستند و حسادت می ورزند و کنترل کننده هستند.
- باور دارند که در مشکلات یا درگیری ها هیچ نقشی ندارند و معتقدند همیشه حق با آن ها است.
- در آرامش بخشی و ریلکس کردن مشکل دارند.
- مختصم، متکبر و استدلالی هستند.
عوارض اختلال شخصیت پارانوئید
تفکر و رفتارهای مرتبط با اختلال شخصیت پارانوئید می تواند در توانایی های فرد در حفظ روابط و عملکرد اجتماعی و شرایط کاری وی، اختلال ایجاد کند. در بسیاری از موارد، افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید درگیر جنگ های قانونی و شکایت از افراد یا شرکت هایی هستند که تصور می کنند بر علیه آن ها هستند.
دلایل اختلال شخصیت پارانوئید
علت دقیق اختلال شخصیت پارانوئید شناخته شده نیست، اما به احتمال زیاد علت آن شامل ترکیبی از عوامل زیستی (ژنتیکی) و روانی است. این واقعیت که اختلال شخصیت پارانوئید در افرادی که بستگان نزدیک مبتلا به اسکیزوفرنی دارند، شایع تر است نشان می دهد که ارتباط ژنتیکی بین این دو اختلال وجود دارد. تجارب دوران اولیه ی کودکی از جمله ضربه های فیزیکی یا عاطفی، نیز در ایجاد اختلال شخصیت پارانوئید نقش دارند.
درمان اختلال شخصیت پارانوئید
اگرچه ممکن است پیشگیری از اختلال شخصیت پارانوئید میسر نباشد، اما گاهی اوقات درمان فرد مستعد ابتلا به این بیماری، می تواند در مقابله با علائم و مشکلات این بیماری به وی کمک کند. افرادی که مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید هستند اغلب به دنبال درمان خود نیستند زیرا خودشان را به عنوان مشکل نمی بینند.
برای درمان اختلالات شخصیت پارانوئید، روان درمانی، درمان انتخابی برای اختلالات شخصیت پارانوئید است. درمان اختلالات شخصیت پارانوئید بر افزایش مهارت های کلی مقابله ای، بهبود تعامل اجتماعی، بهبود ارتباطات و افزایش عزت نفس تمرکز می کنند. از آن جا که اعتماد یک عامل مهم در روان درمانی است و افراد مبتلا به اختلالات شخصیت پارانوئید نسبت به دیگران بی اعتماد هستند، لذا درمان افراد مبتلا به اختلالات شخصیت پارانوئید، چالش برانگیز خواهد بود. در نتیجه بسیاری از افراد مبتلا به اختلالات شخصیت پارانوئید برنامه ی درمان خود را دنبال نمی کنند.
داروها عموما در درمان اختلالات شخصیت پارانوئید نقشی ندارند. با این حال اگر علائم فرد شدید باشد یا اگر از مشکل روان شناختی دیگری مانند اضطراب یا افسردگی نیز رنج می برد، داروهایی مانند داروهای ضد اضطراب، داروهای ضد افسردگی یا ضد سایکوز ممکن است توسط روانپزشک تجویز شوند.
پیش آگهی اختلال شخصیت پارانوئید
چشم انداز و پیش آگهی افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید متفاوت است. اختلال شخصیت پارانوئید یک اختلال مزمن است به این معنی که در طول زندگی فرد با وی همراه است. اگر چه برخی از افراد با وجود اختلال شخصیت پارانوئید می توانند عملکرد نسبتا خوبی داشته باشند و ازدواج کنند و شاغل باشند، اما برخی دیگر به طور کامل توسط این اختلال عملکردشان کاهش می یابد. از آنجا که افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید به درمان مقاومت نشان می دهند، پیش آگهی اغلب ضعیف است.
تنظیم و ترجمه: نرجس خبازی
یکی از نزدیکان ما این بیماری را دارد و میخاستم بگم بسیار هم دروغگو هستن
مطالب عالی بود و میخاستم بگم یک نفر از افراد بسیار نزدیک من این بیماری دارد و همه این علائم به اضافه دروغگویی فراوان
سلام خسته نباشید
من همسرم متاسفانه نسبت به خانواده من و حتی دوبرادر خودش بدبینه و بخاطر حرفایی که میزنه و به خانواده من توهین میکنه مشاجره های زیادی داشتیم. از همه بدتر خشونت ایشون و دست بزن داشتنشون هس که انگار تو این شرایط یه آدم دیگه س. تو رانندگی اگر کسی یکباره بپیچه جلوش ، یهو میافته دنبالش و رفتارهای ناگهانی و خطرناک . نسبت به صدا هم حساسه . خوابشم کمه. گاهی یهو نصف شب بیدار میشه و میگه فلان برادرم سرم کلاه گذاشته. بارها تو دعواها لباس رو به تنم پاره کرده .بخاطر دست بزن داشتن و صدمه های جسمی بعد ۶ماه میخوام ازشون جدا بشم . ایشون شخصیت پارانویا و خودشیفتگی رو دارن . درسته ؟
سلام
با این توصیفات
علایم این اختلالات و همچنین وسواس فکری هم دارند
نیاز به معاینه دقیق تری هم دارند
بمشاوره روانشناسی تلفنی
سلام خسته نباشید
من همسرم متاسفانه نسبت به خانواده من و حتی دوبرادر خودش بدبینه و بخاطر حرفایی که میزنه و به خانواده من توهین میکنه مشاجره های زیادی داشتیم. از همه بدتر خشونت ایشون و دست بزن داشتنشون هس که انگار تو این شرایط یه آدم دیگه س. تو رانندگی اگر کسی یکباره بپیچه جلوش ، یهو میافته دنبالش و رفتارهای ناگهانی و خطرناک . نسبت به صدا هم حساسه . خوابشم کمه. گاهی یهو نصف شب بیدار میشه و میگه فلان برادرم سرم کلاه گذاشته. بارها تو دعواها لباس رو به تنم پاره کرده .بخاطر دست بزن داشتن و صدمه های جسمی بعد ۶ماه میخوام ازشون جدا بشم . ایشون شخصیت پارانویا و خودشیفتگی رو دارن . درسته ؟
دوست عزیز
با این توصیفات
علایم این اختلالات و همچنین وسواس فکری هم دارند
نیاز به معاینه دقیق تری هم دارند
بمشاوره روانشناسی تلفنی
ببخشید کی جواب منو میدید
ساناز عزیز
پاسخ داده شد
با ارزوی بهترین ها
سلام.وقت به خیر.۱۱ سال هست ازدواج کردم.از همون اوایل ازدواج شوهرم آدم تند و پرخاشگری بود.در دوران عقد با یه بحث کوچیک فکر کرد که من زنی هستم که برای مهریه دندون تیز کردم و ازم خواست که برای ثابت کردن مهریمو ببخشم من هم قبول کردم و وقتی ازم مطمئن شد گفت فقط میخواستم مطمئن بشم.خونواده منو خیلی دوست داشت چون بیش از حد بهش احترام میزاشتن.۸ سال بعد ازدواجمون خودش و خانوادش اصرار داشتن که خواهرم رو برای داداشش بگیرن.به اصرار زیادشون قبول کردیم.چند بار بحثهای زیاد پیش اومد وهر دفعه شوهرم یه تصمیم میگرفت که خواهرم رو به داداشش بدیم یا ندیم.بالاخره ازدواج کردن و از همون موقع دخالتهاشروع شد و با دعواهای شدید با خونواده من و کتک زدنهای من، با خونوادم قطع ارتباط کرد.در ضمن من بعد از ازدواج به خاطر شغل همسرم به شهرستان رفتم و از خونوادم دور شدم.منو از زنگ زدن با خونوادم منع کرد و گفت حتما پرینت تلفن رو میگیرم تا مطمئن بشم باهاشون در ارتباط نیستی.دائم گوشیمو چک میکرد.دوسال خانوادمو ندیدم و پنهانی با گوشی دیگران زنگ میزدم.تو این مدت به من شک داشت که من قبلا ازدواج کرده بودم و حتی به ثبت احوال هم رفت.چیزی که این وسط منو داغون کرده اینه که میگه خواهرت دختر سالمی نبوده که شما به داداش من دادید.و صد در صد روی حرفش مطمئنه.و دائم اینو تو سرم میکوبه.و میگه شما که خواهرت اینقدر خواستگار خوب داشته چه جور به داداش من که سرمایه ای نداره دادید پس حتما خواهرت مشکل دار بوده..و ببخشید خیلی اصرار داشت که خواهرم به جز تست باکرگی یه آزمایش دیگع هم باید بده .داداشش الان با خونواده من زندگی میکنه چون طرف من و خانوادمون گرفت خونوادش هم قیدشو زدن.خواهش میکنم بگید با این بشر چه رفتاری داشته باشم مخصوصا با حرفی که درباره خواهرم میزنه.الان سه سال از این دعوا میگذره و تازه کذاشته با خونوادم رفت و آمد کنم و خودش شده یه آدم بیش از حد وابسته به من و حتی افسرده. و همش دلیلی افسردگی رو من و خونواده من و داداشش میدونه و دائمممممم فکر انتقام از خونواده من و داداشش رو داره.تو رو خدا یه راه پیش پای من بزارید که چه جور باهاش برخورد کنم . ودر مقابل این حرفش به خواهرم چه عکس العملی نشون بدم.آیا به پارانوئید مبتلا هست؟ الان هم داروهای اعصاب و ضد افسردگی مصرف میکنه. همیشه هم میگه من طاقت دوری تو رو ندارم و وابستگی شدید به من داره.در ضمن وقتی ۵ ساله بوده مادرش به دلیل مشکلاتی که با پدرش داشته پیش چشم خونوادش خودشو آتیش میزنه و فوت میکنه
سلام
با توجه به این توضیحات
علایم اختلالات نارسیسیت و پارانویا دارند
از نظر دوقطبی بودن هم باید بررسی شوند
در این موقعیت
معمولا فرد این موارد را نمی پذیرد
و ابتدا نحوه برخورد ما با شخص مهم است
توصیه ما این است با مشاورانمان بطور انلاین یا تلفنی صحبت کنید
مشاوره روانشناسی تلفنی
دهن ما رو خانم پارانویید ما الان بیست و دو سال سرویس کرد ،
اصلا موجوداتی عجیب هستن،
هیچ آرامشی پیش این بیماران نداری،
هر روز حکومت نظامی ،
هر روز در مورد حرف از زندگی خصوصی دیگران که حسادت بیش از حد که چرا فلانی اینهمه شاد هست من نیستم ، سرویس شدیم ، ازدواج با چنین آدمهایی ممنوعه ، یک مشت آدم بی رحم و خودشیفته و آدم پاک و بدون اشتباه هستن
درود نمیدانم در مورد موضوع شک وبد گمانی وعدم اعتماد چه بگویم ولی آنچه حقیقت دارد عدم درک انسان از حقیقت محض نسبت به همدیگر است وانکار ناپذیر دنیا محلی پر از تنش واضطراب وعدم تعادل است وبنده هیچ حقیقتی در امور وروابط نمیبینم آنچه هست بک سری قوانین نا نوشته رفتاری وتلقینی ظاهریست هر گاه باطن قضایا عریان شود میتوان نظر داد
سلام آقای دکتر وقتتون بخیر باشه.تقریبا دو سالی هست که فکر میکنم اطرافیانم قصد کشتن منو دارن. حس میکنم اگه کسی از کنارم رد میشه، قصد آسیب رسوندن و کشتن من رو داره.
خواهشاً یه راهکاری ارائه کنید
سلام جناب نیکزاد
با توجه به این توضیحات
حتمن از نظر این اختلال باید بررسی شوید
دارو و تراپی می تواند کمک تان کند
متخصص روانپزشک
سلام آقای دکتر وقتتون بخیر باشه.تقریبا دو سالی هست که فکر میکنم اطرافیانم قصد کشتن منو دارن. حس میکنم اگه کسی از کنارم رد میشه، قصد آسیب رسوندن و کشتن من رو داره. چ
حامد عزیز
با توجه به این توضیحات
حتمن از نظر این اختلال باید بررسی شوید
دارو و تراپی می تواند کمک تان کند
متخصص روانپزشک