فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
آیا با علائم پانیک آشنایی دارید؟ حمله پانیک نوعی ترس شدید ناگهانی و لحظهای است که باعث بروز واکنشهای فیزیکی شدید میشود، درحالیکه هیچ علت مشخص یا خطر واقعی وجود ندارد. این حملات میتوانند بسیار ترسناک باشند و زمانی که روی میدهند فرد احساس میکند کنترلش را از دست داده، سکته کرده یا حتی در حال مردن است. بیشتر افراد شاید در کل عمرشان نهایت یک یا دو بار با نشانه های پانیک مواجه شده باشند و بعد از مدتی با تمام شدن شرایط تنشزا، مشکلشان برطرف شده است. اما افرادی که مرتب دچار این حملات اضطرابی غیرمنتظره و ناگهانی شده و همیشه ترس حمله دارند مبتلا به اختلال پانیک هستند. در این مطلب قرار است درباره علایم پانیک و نشانه های حملات آن بیشتر بخوانیم، پس تا انتهای مطلب با ما باشید. اگر دچار علائم این بیماری میشوید، میتوانید از طریق سایت دکترتو با دکتر روانشناس یا روانپزشک مشاوره داشته باشید.
علائم پانیک چیست؟ (نشانه های حملات پانیک چیست؟)
حمله پانیک چیه؟ حملات پانیک معمولا ناگهانی و بدون هیچگونه هشداری شروع میشوند و هر لحظه ممکن است بروز کنند برای مثال حین رانندگی، در مرکز خرید، وقتی در خواب ناز هستید یا وسط یک جلسه کاری. این حملات انواع مختلف زیادی دارند اما معمولا نشانه های پانیک طی چند دقیقه به اوج خود میرسند، و پس از آن فرد احساس خستگی زیاد خواهد داشت. از علائم پانیک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس خطر یا مرگ
- ترس از دست دادن کنترل بدن
- ضربان قلب سریع و تپش قلب
- لرزش
- تنگی نفس یا گرفتگی گلو
- لرز
- گرگرفتگی
- حالت تهوع
- گرفتگی شکم
- درد قفسه سینه
- سردرد
- سرگیجه یا ضعف
- کرختی و بی حسی دست و پاها
- احساس غیرواقعی بودن
حمله پانیک از بیماری های اعصاب و روان است. یکی از بدترین چیزها درباره حملات اضطرابی، ترس شدید از حملات بعدی است. فرد ممکن است به حدی از حملات پانیک بترسد که از انجام برخی کارها پرهیز کند.
۱. اولین علائم پانیک (علایم حملات پانیک)
اولین علائم پانیک که به آن علائم اختلال هراس هم میگویند اضطراب شدید و حس ترس جسمی مانند تپش قلب، تنگی نفس، لرزش، تنش و گرفتگی عضلانی هستند.
۲. احساس خطر
احساس خطر از شایعترین نشانههای پانیک است که فرد مبتلا همواره احساس خطر شدیدی میکند و ترس از دیوانه شدن، از دست دادن کنترل یا مردن دارد. این احساس خطر باعث عصبی شدن، بیقراری یا نگرانی در فرد شده انگار که خطری در پیش است.
۳. افزایش ضربان قلب
افزایش ضربان قلب از دیگر علائم اختلال هراس است. زمانی روی میدهد که بدن به حالت مبارزه میرود. حین حملات اضطرابی بدن تلاش دارد که اکسیژن بیشتری جذب کند و به همین دلیل سریعتر نفس میکشد.
به علاوه اینکه در آن لحظه بدن هورمونهایی مانند هورمون آدرنالین ترشح کرده که باعث افزایش ضربان قلب و ایجاد فشار به ماهیچهها و عضلات بدن میشود. در بیشتر موارد، حمله پانیک باعث تاکی کاردی شده و ضربان قلب تا بیش از ۲۰۰ تا در هر دقیقه یا حتی بیشتر میرود. این تپش قلب باعث ایجاد سرگیجه و تنگی نفس میشود.
۴. تنگی نفس و فشار در قفسه سینه
از دیگر نشانه های پانیک حس تنگی نفس و فشار در قفسه سینه است. زمانی که شدت علائم اختلال هراس شدید باشد با تپش قلب، تنگی نفس و سایر علایم پانیک همراه میشود و فرد احساس میکند که سکته قلبی کرده و نگران است که بمیرد.
۵. درد قفسه سینه
حملات پانیک به واسطه مکانیسمهایی که مستقیما روی عروق کرونر تاثیر گذاشته باعث بروز درد قفسه سینه میشوند. فعال شدن اتونومیک و هیپرونتلاسیون حین حملات پانیک باعث اسپاسم عروق کرونر شده و به ایسکمی میوکارد و درد قفسه سینه تبدیل خواهد شد. درد قفسه سینه درد تند و تیزی است و به محض تمام شدن حمله، درد قفسه سینه هم برطرف میگردد.
از آنجایی که نشانه های پانیک در افراد مختلف متفاوت است نمیتوان دقیق گفت که این درد چه زمانی برطرف میشود اما به طور متوسط ۱۰ دقیقه طول میکشد و گاهی ممکن است تا چند ساعت ادامه داشته باشد.
۶. تعریق
یکی از بارزترین علائم اختلال هراس، عرق کردن است. تقریبا همه ما در مواقعی که دچار اضطراب شدیم، تعریق را تجربه کردیم. درست همانند بیشتر نشانه ها و علائم اضطرابی، تعریق بیش از حد هم بخشی از واکنش ذاتی بدن نسبت به استرس است. البته نوع تعریق متفاوت خواهد بود و ممکن است عرق سرد کنید یا عرق گرم یا هر دو را با هم داشته باشید.
۷. گرگرفتگی
گرگرفتگی از نشانه های شایع اضطراب است که در مواقع بروز حملات اضطرابی و پانیک هم فرد ناگهان حس گرمای شدید میکند و حالت گرگرفتگی دارد. علت گرگرفتگی در واقع واکنش بدن برای آمادگی مقابله با خطر پیش رو است. حس گرگرفتگی ناشی از حمله پانیک باعث سرخ شدن صورت و عرق کردن کف دستها و زیر بغل میشود.
۸. لرزش
لرزش یکی از علائم پانیک است که با بروز حملات اضطرابی در اثر واکنش بیش از حد سیستم عصبی سمپاتیک ایجاد میشود. همانطور که عضلات موقع پرواز یا فرار از موقعیتهای تحریک کننده دچار فشار و تنش شده، حس لرزش در بدن میکنید.
۹. حالت تهوع
مغز و سیستم گوارش به هم متصل هستند و زمانی که بدن به حالت اضطرابی وارد میشود، تغییراتی در بدن ایجاد خواهد شد و سیستم گوارش را هم تحت تاثیر قرار میدهد. نتیجه آن هم حالت تهوع یا استفراغ است. معمولا حالت تهوع بعد از برطرف شدن علایم پانیک برطرف میگردد.
۱۰. گرفتگی شکم
زمانی که دچار استرس میشوید، سیستم عصبی بدن سیگنالهایی به معده و رودهها میفرستد و باعث تحریک عضلات دستگاه گوارش میگردد و بدن واکنش نشان میدهد و بلافاصله محتویات خود را بیرون میریزد. در نتیجه حالت تهوع، کرامپ و گرفتگی شکم، نفخ یا اسهال به عنوان علایم پانیک بروز میکنند. از دیگر علائم اختلال هراس در مواقع استرس و حمله اضطرابی میتوان به دلشوره، قار و قور شکم و حس گرفتگی رودهها اشاره کرد به این حالت شایع، گرفتگی شکم اضطرابی میگویند.
۱۱. سرگیجه
حس ضعف، سبکی سر و سرگیجه از نشانه های شایع پانیک در مواقع حملات اضطرابی هستند. بیشتر نشانههای فیزیکی این حملات از تغییر ناگهانی الگوی نفس کشیدن نشات میگیرند که معمولا باعث شده که دی اکسید کربن بیشتری وارد بدن شود و اکسیژن کمتری به ریهها برسد. این کمبود اکسیژن میتواند باعث حس سرگیجه یا سبکی و سیاهی رفتن سر شود. افزایش آدرنالین ناشی از قرار گرفتن در شرایط استرسزا و بحرانی هم منجر به سرگیجه خواهد شد.
۱۲. سردرد
اضطراب و استرس بسته به علایم و عوامل محرک باعث بروز سردردهای متفاوتی میشوند. معمولا اضطراب عامل محرکی برای ایجاد سردردهای تنشی و میگرنی است. سردردهای نوع تنشی، درد خفیف تا متوسطی را به وجود آورده که انگار دور سر را با باند محکمی بستهاند.
۱۳. بی حسی یا سوزن سوزن شدن دست و پا
حین ترس و در طول حملات پانیک، رگهای خونی منقبض شده و ضربان قلب و فشار خون بالا میروند و جریان خون کمتری به اندامهای بدن به خصوص دست و پاها میرسد. یکی از علایم پانیک بیحسی یا سوزن سوزن شدن دست و پا، و سرد شدن دست و پا است. مضطرب شدن هم باعث ایجاد تغییرات و واکنشهای فیزیکی در بدن میشود.
۱۴. ترس از دست دادن کنترل بدن
یکی از بدترین علایم و نشانه های پانیک، حس ترس از دست دادن کنترل بدن است. حس ترسی که اگر نتوانید شرایط پیش آمده بعدی را کنترل کنید ممکن است اتفاق وحشتناکی بیفتد. افرادی که به طور مزمن ترس از دست دادن کنترل بدن را تجربه کرده همیشه در ترس و استرس به سر میبرند.
۱۵. ترس مرگ
ترس مرگ نقش حیاتی در بسیاری از اختلالات اضطرابی از جمله اختلال هراس ایفا میکند و از نشانه های متداول پانیک محسوب میشود. حین حمله پانیک فرد حس از دست دادن کنترل دارد اینکه سررشته کار از دستش خارج شده و ترس مرگ یا مردن به سراغش میآید.
علایم پانیک خفیف
علایم پانیک خفیف ممکن است بین افراد مختلف متفاوت باشد و در شرایط مختلف و با شدتهای متفاوت ظاهر شوند:
- اضطراب، احساس نگرانی یا ترس بیش از حد، حتی در موقعیتهایی که نگرانی ندارید.
- تنفس سریع، کوتاه و عمیق، سختی تمرکز بر تنفس
- نبض سریع بیشتر از حالت عادی
- تعریق بیش از حد و سرد
- لرزش بدن یا لرزش در قسمتهای خاص مانند دستان
- سردرد ناگهانی یا درد شدید در منطقه سر
- احساس عدم واقعیت در محیط اطراف
- حس گرما یا سردی ناگهانی در بدن
- عصبانیت ناگهانی، احساس ناراحتی یا ترس از چیزهای ناشناخته
- درد شکم، احساس آشفتگی معده یا اسهال
علائم حمله پانیک شدید
زمانی که حمله اضطرابی شدید شود شدت علائم و دفعات آنها نیز بیشتر خواهد شد. از علایم پانیک شدید عبارتند از:
- تپش قلب شدید
- تنگی نفس
- تنش عضلانی
- لرزش
علائم پانیک قلبی
علائم پانیک قلبی شامل موارد زیر میشوند:
- درد قفسه سینه: احساس درد، فشار یا تنگی در قفسه سینه، که ممکن است به عنوان درد قلبی تشخیص داده شود.
- تپش قلب
- تنفس نامنظم
- تعریق بیش از حد و عرق سرد و لرزش بدن
- سرگیجه و سردرد ناگهانی و شدید
علایم پانیک شبانه
پانیک شبانه میتواند بدون هیچ دلیل خاصی در طول شب رخ دهد و باعث بیدار شدن ناگهانی از خواب شود. از شایع ترین نشانه های حمله پانیک در خواب که فرد تجربه کرده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تعریق
- تپش قلب بالا
- لرزش بدن
- تنگی نفس
- احساس خفگی
- لرز
- گرگرفتگی
- حس مرگ
نشانه های پانیک معمولا چند دقیقه طول میکشد؟
حملات پانیک به صورت مکرر و غیرمنتظره و ناگهانی و بدون هیچ گونه عامل محرک بیرونی روی میدهند. نشانهها و علائم اختلال هراس معمولا از چند دقیقه تا نیم ساعت طول میکشند. البته اثرات جسمی و حسی حمله تا چند ساعت باقی میمانند.
درمان علائم پانیک
درمان پانیک میتواند شدت و دفعات بروز حملات اضطرابی را کم کند و کیفیت زندگی فرد را بهبود ببخشد. اصلیترین روشهای درمان علایم پانیک روان درمانی و دارودرمانی هستند که بسته به وضعیت و شرایط بیمار، سابقه بیماری، شدت اختلال هراسی و تشخیص روان درمانگر تجویز میشوند. تراپی به بیمار کمک کرده که به واقعیت این حملات پی برده و یاد بگیرد که چطور باید با آنها مقابله کند. دارو برای پانیک هم شامل موارد زیر میشود:
درمان علائم پانیک | نمونه داروها |
---|---|
بازدارندههای جذب سروتونین | مانند فلوکستین، پاروکستین و سرتالین |
بازدارندههای جذب سروتونین و نوراپی نفرین | مانند ونلافاکسین و دولوکستین |
بنزودیازپینها | مانند آلپروزولام (زاناکس) و کلونازپام |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
حملات پانیک نوعی وضعیت اضطرابی شدید هستند که احساس ترس ایجاد میکنند. از علائم پانیک میتوان به تپش قلب بالا، تنگی نفس، سرگیجه، لرزش و گرفتگی عضلات اشاره کرد. این حملات به صورت مکرر و پیش بینی نشده و عمدتا بدون هیچ دلیل خاصی روی میدهند. بیش از ۳۵ درصد مردم در زندگی خود این نوع حملات اضطرابی را تجربه میکنند.
بی توجهی و عدم درمان مناسب باعث طولانیتر شدن حملات شده و روند زندگی معمول فرد را مختل میکند. بنابراین در صورت مشاهده علائم اختلال هراس بهتر است به دکتر روانپزشک یا متخصص روانشناسی مراجعه کنید تا تراپی و داروهای مناسب را با توجه به شدت علایم تجویز کند.
شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره دکتر روانشناس آنلاین و همچنین دکتر روانپزشک آنلاین (دکتر اعصاب و روان آنلاین) وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام من وقتی عصبی و ناراحت میشم دچار تنگی نفس و گرفتگی عضلات و تپش قلب خیلی زیادی میشم ب حدی که فکر میکنم نفسای اخرمه و قلبم میخاد وایسه
و تا بلند بلند داد نزنم و گریه نکنم آروم نمیشم
سلام
علایم حملات پانیک و صرع دارید
در این شرایط باید تلاش کنیم به این مرحله نرسید
حتمن نیاز به دارو دارید
جدی بگیرید
متخصص روانپزشک
منم چند باری تجربه کردم وقتی دچار این حمله میشم ضربان قلبم و فشار خونم خیلی پایین تر از حد نرمال میشه حتی تا حد مرگ میرم خیلی وحشتناک و احساس بدی به ادم دست میده. بیشتر وقتا اگه دردم زیاد بشه و یا اگه ببینم کسی درد داره این حمله به سراغم میاد واسه همین دوست ندارم کسی از دردش بگه و یا تعریف کنه
سلام
در این موارد
نیاز به درمان دارید
چون این علایم مخصوصا در حین خواب می تواند بسیار خطرناک باشد
حتمن زیر نظر پزشک باشید
متخصص روانپزشک
سلام من ۲۲ سالمه و از ۱۸ سالگی تا به حال ۴ بار دچار حمله پنیک شدم و دقیقا میدونم تحت چه شرایطی اینطوری میشم ولی هرچقدر سعی میکنم کنترل کنم خودمو واقعا سخته
همه ی تن و بدن و عضلاتم به لرزش شدیدی میوفته و تپش قلب میگیرم دهنم خشک میشه نمیتونم درست حرف بزنم همشم میترسم یهو سکته ای چیزی کنم واقعا میترسم و تا جایی که بتونم سعی میکنم از شرایطی که باعث حمله بهم میشه دوری کنم ولی گاهی اوقات اجتناب ناپذیره و چون همچین چیزی رو تجربه کردم الان هم گاهی یهو استرس میگیرم ولی سریع و به موقع با نفس عمیق کشیدن و زدن حرفای مثبت به خودم کنترلش میکنم میخواستم بدونم چه راهی پیشنهاد میدید برای کنترل اوضاع
سلام
در این شرایط نباید منتظر موقعیت پانیک باشید تا کنترل کنیم
نیاز به درمان دارید تا به مرحله پانیک نرسید
جدی بگیرید
و زیر نظر متخصص باشید
متخصص روانپزشک
با سلام من ی چند سالی درگیر اعتیاد بودم و ب طور غیر اصولی در مراجع سم زدایی .سم زدایی و ترک کردم
قبل ترک با پانیک درگیر بودم ولی خوب احساس میکردم بخاطر مصرف مواد بعد از ترک دیدم ک واقعن مواد مثل پادزهر میموند
بیماری پانیک من ۱۰۰ برابر شدید تر شده و حتی تو ی ساعت حداقل یک باری اتفاق میوفته خانواده من اهمیتی نمیدن ولی نمیدونم چیکار کنم لطفا اگ میشه راهنمایی کنید
با سلام من ی چند سالی درگیر اعتیاد بودم و ب طور غیر اصولی در مراجع سم زدایی .سم زدایی و ترک کردم
قبل ترک با پانیک درگیر بودم ولی خوب احساس میکردم بخاطر مصرف مواد بعد از ترک دیدم ک واقعن مواد مثل پادزهر میموند
بیماری پانیک من ۱۰۰ برابر شدید تر شده و حتی تو ی ساعت حداقل یک باری اتفاق میوفته خانواده من اهمیتی نمیدن ولی نمیدونم چیکار کنم لطفا اگ میشه راهنمایی کنید
سلام
در صورتی که ترک کردید
علایم پانیک شاید ارتباطی به مصرف گذشته تان نداشته باشد
ولی نیاز به دارو دارید
جدی بگیرید
متخصص روانپزشک
عمه من هم این بیماری رو داره وقتی حمله بش دست میده شروع به راه رفتن میکنه و هذیون میگه حتی وقتی حملاتش زیاد و پشت سر هم میشه به خودکشی هم فکر میکنه الان ۳۰ سال بعد از فوت بابا بزرگم به این بیماری وحشتناک گرفتار شده
هرچی دکتر هم میره فایده نداره
سلام
با توجه به علایم صرع و پانیک
نیاز به اسکن مغزی هم دارند
علاوه بر روانپزشک نیاز به بررسی مغزی هم دارند
جدی بگیرید
متخصص مغزواعصاب
سلام من هیچوقت این چیزازو جدی نگرفتم تا اینکه یکی از دوستان راجب پانیک باهام صحبت کرد …
و باعث شد راجبش بخونم
من حدود هفت ساله شبا از خواب با حالت خفگی و گرمای زیاد تنگی نفس بیدار میشم و به فقط سمت درو پنجره میدوام ک بتونم نفس بکشم
چند وقتی شده که یهو وسط کارکردن وقتایی ک تنهام تپش قلب سرگیجه حس خفگی مردن میاد سراغم
جوری که انقدر استرس میگیرم ک قلبم از جاش کنده بشه
و بی دلیل اتفاق میفته
اینکه تنها بودنی اینجوری میشم و حس میکنم دارم میمیرم بیشتر اذیتم میکنه
و حس اینکه دوباره اتفاق میفته کاری کرده ک از ترس هیچکاری نتونم بکنم
لطفا راهنماییم کنید
سلام
علایم اختلالات اضطرابی دارید
که در صورت عدم درمان
می تواند باعث حملات پانیک شود
حتمن نیاز به درمان دارید
متخصص روانپزشک
سلام
من همه علائم پانیک ک گفتید رو دارم
وقتی عصبی میشم ناراحت میشم ضربان قلب شدید میگیرم، قفسه سینم درد میکنه و گاهی دردش به کتف و شونه هام و پشت قفسه سینهام میزنه، تنگی نفس و لرزش بدنم میگیرم و این علائما ممکنه تا چندین ساعتم طول بکشه اما قفسه سینم در طول روز همیشه تیر میکشه و ضربان قلبم بالاست آیا حمله پانیک هستش؟
مهسای عزیز
بله، علائم شما میتواند نشانههای حمله پانیک باشد. ضربان قلب شدید، درد قفسه سینه، تنگی نفس، لرزش و احساس ناراحتی عاطفی میتوانند نشانههای اضطراب و حمله پانیک باشند. اگر این علائم ادامهدار هستند یا شما را نگران میکنند، پیشنهاد میشود با یک پزشک یا متخصص بهداشت روان مشورت کنید تا تشخیص دقیقتری داشته باشند و راهکارهای مناسبی برای مدیریت این شرایط به شما ارائه دهند.
متخصص روانپزشک
سلام من وقتی یخورده دچار استرس میشم یهویی تپش قلب میگیرم، بیشتر مواقع نصف صورت یا گاهی دستام و پاهام سر میشن و گزگز میکنن لرزش دست دارم
سلام
علایم اختلال اضطرابی شدید دارید
از نظر مشکلات تیروئیدی هم باید چک شوید
حتمن به پزشک مراجعه کنید
ممکن است خطرناک شود
متخصص روانپزشک
سلام.من چندسالی هست در گیر یه بیماری هستم که سال به سال بدتر میشه.موقع هیجان؛ درگیری،صحبت در جمع دچار یه حمله عصبی میشم که دست و پام لرزش میگیره، دهنم قفل میکنه ، تپش قلبم به صورت عجیبی بالا میره، نمیتونم صحبت کم.واقعا داره این موضوع عذابم میده. پیش انواع دکترا از قبیل روانشناس، روانپزشک، مغزو اعصاب و قلب رفتم ولی به هیچ وجه درمان نشدم.کسی اگه بتونه کمن یا راهنمایی کنه واقعا منو نجات داده
سلام
مشخصا علایم اختلال اضطرابی و پانیک دارید
درمان ای علایم طولانی است
اسکن مغزی باید انجام دهید
و دارو را منظم مصرف کنید
زیر نظر روانپزشک باتجربه باشید
البته از تجربیات دوستان تان هم می توانید در گفتگو استفاده کنید
متخصص روانپزشک