فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
آیا حمله پانیک در خواب راه درمانی دارد؟ داشتن خواب شبانه راحت لازمه زندگی سالم و باکیفیت است. خواب شبانه باعث رفع خستگی و تمدد اعصاب شده و اجازه رهایی و خلاص شدن از شر استرس روزانه را به بدن میدهد. اما این اتفاق برای خیلی از افرادی که از حمله پانیک در خواب رنج میبرند مصداق ندارد. پانیک اتک در خواب باعث بیدار شدن با ترس از خواب شبانه میشود و تنگی نفس، ضربان قلب شدید و عرق کردن را به دنبال دارد. ریسک حمله پانیک در خواب در افرادی که دچار حملات پانیک شده یا از اختلال پانیک رنج میبرند، چند برابر بیشتر است. در ادامه این مطلب با ما باشید تا بیشتر با پانیک در خواب، علائم و عوارض احتمالی آن آشنا شوید. اگر دچار این بیماری هستید، میتوانید از طریق سایت دکترتو با متخصص روانپزشکی یا روانشناس در ارتباط باشید.
حمله پانیک در خواب چیست؟ (پانیک اتک در خواب)
حملات پانیک چیست؟ حمله پانیک در خواب که به انگلیسی به آن nocturnal (night) panic attack میگویند، احساس ترس ناگهانی است که باعث بیدار شدن فرد از خواب شبانه میشود. فرد در حالت وحشت از خواب بیدار میشود و واکنشهای جسمی مانند ضربان قلب بالا، عرق کردن و تنگی نفس و حس خفگی را تجربه میکند.
علت اصلی بروز این حمله مشخص نیست و در صورت مواجهه با آن بهتر است به تراپیست مراجعه کنید. چرا که عدم پیگیری و بیتوجهی نسبت به آن باعث بروز اختلالات ثانویه در زندگی و مختل شدن آن میشود.
علائم پانیک در خواب
پانیک اتک در خواب ممکن است بدون هیچ محرک آشکار و مشخصی روی داده و فرد را از خواب شبانه بیدار کند. علایم پانیک در خواب عبارتند از:
علائم پانیک اتک در خواب | توضیحات |
---|---|
عرق کردن | شدت تعریق در این حالت حمله اضطرابی به حدی زیاد میشود که بدن فرد کاملا خیس میشود. |
تند شدن ضربان قلب | ضربان قلب با سرعت بالا میزند و حس بیرون آمدن قلب از سینه به فرد دست میدهد. |
لرزش بدن | در برخی موارد فرد دچار لرزش بدن به خصوص در دست و پاها میشود. |
تنگی نفس | بعد پریدن از خواب به خاطر پانیک اتک حس تنگی نفس به فرد دست میدهد به طوری که فرد مانند مبتلایان به آسم به سختی نفس میکشد. |
احساس خفگی | در اثر تنگی نفس ناشی از حمله پانیک در خواب فرد دچار احساس خفگی میشود انگار که دو طرف گلویش فشرده میشوند. |
گرگرفتگی یا لرز کردن از سرما | برخی افراد بعد از بیدار شدن از خواب به خاطر حمله اضطرابی احساس گرگرفتگی دارند و عرق زیاد میکنند. برخی هم لرز کرده و عرق سرد دارند. |
حس میکند که دارد میمیرد. | یکی از بدترین علائم پانیک اتک در خواب همین حس مردن است. فرد در ذهنش تصور میکند که واپسین لحظات عمرش را سپری میکند و دیگر زنده نخواهد ماند. |
علل حمله پانیک در خواب
هنوز علت اصلی که برخی افراد دچار حملات اضطرابی و پانیک در خواب میشوند نامعلوم است. عوامل و ریسک فاکتورهایی هستند که روی نحوه ادراک و پردازش ترس و اضطراب در مغز و سیستم عصبی تاثیر گذاشته و باعث بروز پانیک اتک در خواب میشوند. حمله پانیک در خواب محدود به خواب شبانه نیست و در خواب روزانه هم مشاهده میشود به خصوص زمانی که شرایط معمولی و غیرتهدیدکننده باعث تحریک واکنش اضطرابی در فرد می گردند.
پانیک اتک در خواب شبانه هم هیچ ربطی به موقعیت ندارد و علت آن نامشخص است. در صورتی که دچار این عارضه هستید بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا با بررسی وضعیت و شرایط جسمی مشخص شود که از حملات پانیک رنج میبرید یا خیر. در صورت ابتلا باید به دنبال روشهایی برای مقابله و کنترل اضطراب و استرس ناشی از این اتفاق باشید.
راه های تشخیص حمله پانیک در خواب
حمله پانیک در خواب نشانههای زیر را دارد و در صورتی که فرد نیمه شب یا از خواب روزانه با این علائم بیدار شود احتمالا از حمله اضطرابی رنج میبرد. فرد حین بیدار شدن از خواب، حالات زیر را همراه با ترس بسیار شدید و زیاد یا حس از دست دادن کنترل تجربه میکند:
- حالت تهوع
- تعریق
- تغییر حالت نفس کشیدن
- تپش قلب
برای تشخیص حملات پانیک ممکن است پزشک تست تشخیص پانیک و آزمایشهایی هم انجام دهد.
راه های درمان حمله پانیک در خواب
برای یافتن مناسبترین راه درمان پانیک اتک در خواب از پزشک متخصص یا روان درمانگر کمک بگیرید. معمولا پزشک ترکیبی از دارو و تراپی را برای درمان این حملات اضطرابی تجویز میکند. راههای درمان حمله پانیک در خواب عبارتند از:
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد اضطراب و ضد استرس (مصرف این داروها میتوانند تعداد دفعات و شدت حملات را کم کند.)
- داشتن برنامه خواب منظم حتی در روزهای تعطیل جهت تنظیم ساعت بدن
- پرهیز از مصرف کافئین و غذاهای سنگین قبل از خواب
- تمرین تنفس عمیق یا تکنیکهای ریلکسیشن و مدیتیشن برای آرام سازی ذهن
بهترین دارو برای حملات پانیک در خواب
جدای از درمانهای روحی برای حملات پانیک، بسیاری از افراد به دنبال موثرترین دارو برای پانیک هستند تا درمان این مشکل را قطعی کند. ممکن است پزشک برای درمان این مشکل داروهای ضدافسردگی یا ضد اضطراب را تجویز کند.
عوارض حمله پانیک در خواب
از عوارض حمله پانیک در خواب میتوان به درد قفسه سینه اشاره کرد که مستقیما روی عروق کرونر تاثیر میگذارد. سایر عوارض پانیک اتک در خواب عبارتند از:
- اضطراب و افسردگی
- عدم تمرکز یا ضعیف شدن حافظه
- استرس بیشتر و آزار دیدن
- تشدید حملات پانیک در طول روز و شب
- عملکرد و بازدهی ضعیف در محیط کار، مدرسه یا دانشگاه
- افزایش وزن
راه های پیشگیری از حمله پانیک در خواب
برای پیشگیری از بروز اضطراب و حملات پانیک در خواب میتوانید راهکارهای زیر را دنبال کنید که ریسک تعداد و بروز آنها را کاهش میدهد:
- رژیم غذایی سالم: تامین ویتامین و مواد معدنی و مغذی مورد نیاز بدن به حفظ سلامت عمومی و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و فرد احساس سلامت بیشتری میکند. فرد سالم هم راحتتر میتواند با ترس و اضطراب مقابله کند.
- حذف کافئین یا مصرف حداقلی آن: نوشیدنیهای حاوی کافئین مانند قهوه و نسکافه محرک هستند و باعث بالا بردن تپش قلب و نبض میشوند. به علاوه اینکه مصرف کافئین باعث شده که فرد زمان بیشتری بیدار بماند و برنامه خواب منظم را بهم میریزد.
- ورزش منظم: داشتن فعالیت جسمی و ورزشی سبک یا سنگین در طول روز علاوه بر حفظ سلامت جسمی باعث ایجاد حال روحی و ذهنی خوب میشود. به علاوه اینکه فرد بعد انجام ورزش خسته شده و راحتتر به خواب میرود.
- مدیریت استرس از طریق انجام ورزشهای مراقبه مانند مدیتیشن، تای چی، یوگا یا ارتباط با دوستان نزدیک
- مصرف مکملهای خوراکی جهت تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن که باعث تقویت سیستم ایمنی میشود.
- دمنوش گیاهی باعث تسکین اعصاب شده و به آزادسازی عضلات کمک میکنند. به علاوه اینکه باعث شده فرد راحتتر و زودتر به خواب برود.
- برنامه خواب منظم: زمانی که برنامه خواب منظم داشته باشید، ذهن و بدن عادت میکند که در ساعت مشخصی به خواب بروید. تنظیم ساعت بیولوژیکی بدن میزان احتمال اختلال در خواب و حمله پانیک در خواب را کاهش میدهد.
- پرهیز از مواد محرک مانند الکل، نیکوتین قبل خواب میتواند به کاهش بروز حملات پانیک در خواب کمک کند. این مواد محرک میتوانند سیستم عصبی را تحریک کرده و علائم اضطراب را تشدید کنند. بنابراین، توصیه میشود این مواد را قبل از خواب مصرف نکنید و در صورت امکان به طور کلی از مصرف آنها خودداری کنید. این اقدام میتواند به استراحت بهتر و کاهش اضطراب در طول خواب کمک کند.
- مراقبت از سلامت روان از جمله مهمترین راهها برای پیشگیری از حمله پانیک در خواب است.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
حمله پانیک در خواب یک وضعیت ناخواسته و نوعی حمله اضطرابی است که ممکن است در طول خواب رخ دهد و باعث بیدار شدن ناگهانی و علائم ناخوشایندی مانند تنگی نفس، تپش قلب، عرق کردن، لرز و اضطراب شدید شود. علت اصلی بروز این مشکل مشخص نیست و معلوم نیست چه عواملی باعث شروع حملات این چنینی در فرد میشوند. اما با مدیریت استرس، پرهیز از عوامل محرک، داشتن برنامه خواب منظم، فعالیت ورزشی روزانه، ایجاد محیط مناسب و آرامش بخش برای خواب، و مراقبت از سلامت روان و جسم با انجام ورزشهایی مانند یوگا، مدیتیشن یا تای چی میتوان از بروز پانیک اتک در خواب پیشگیری نمود.
در صورتی که حمله پانیک در خواب به طور مکرر و شدید اتفاق میافتد و روی کیفیت زندگیتان تاثیر میگذارد، حتما به پزشک متخصص روانپزشک یا دکتر متخصص روانشناسی مراجعه کنید و با پزشک در مورد حملات اضطرابی و شرایط خود صحبت کنید تا تشخیص دقیق داده شود و در صورت لزوم درمان مناسب تجویز گردد. رعایت دستورالعملهای تجویزی پزشک میتواند به کنترل و مدیریت بیماری کمک کند.
شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره دکتر روانشناس آنلاین و همچنین دکتر روانپزشک آنلاین (دکتر اعصاب و روان آنلاین) وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
سلام من حدود ۸ سال دارو افسردگی میتورم والان ۶ماهه که من تو خواب هر سی ثانیه بلند میشم انگار میفتم تو چاه انگار ییزی میزنن تو سرم قلبم میخواد ایست کنه فکر میکنم میخوام بمیرم بعضی وقته میکر میکنم مردم روح از بدنم جدا شده
سلام
به نظر میرسد که شما علائم بسیار شدیدی را تجربه میکنید که میتواند نشاندهنده مشکلات اضطرابی یا اختلالات خواب باشد. احساس افتادن در چاه، ضربه به سر و اضطراب شدید در هنگام خواب، همراه با تصور جدا شدن روح از بدن، ممکن است نشانههایی از اختلالات خواب مانند حملات پانیک شبانه (night panic attacks) یا فلج خواب (sleep paralysis) باشد. این شرایط میتواند از استرس و اضطراب ناشی شود و در نتیجه به خواب شما آسیب بزند.
از آنجایی که شما داروهای ضد افسردگی مصرف میکنید، احتمالاً این علائم مربوط به عوارض جانبی دارو یا اختلالات روانی موجود شما هستند. پیشنهاد میکنم که حتماً این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید تا وضعیت شما به درستی ارزیابی شده و داروها یا درمانهای مناسب برای شما تجویز شود.
متخصص روانپزشک
سلام من حداقل دو بار در هفته با احساس ترس و لرزش شدید و تپش قلب از خواب بیدار میشم اونم زمانی که کامل خواب نرفتم یعنی بین خواب و بیداری هستم و اصلا نمیدونم چرا چون همون لحظه هم مکرر میپرسم از خودم چی شد
این اتفاق تو بیداری و خواب عمیق هم پیش اومده
لطفا راهنمایی کنید.
سلام من تو هفته حداقل دو شب بین خواب و بیداری یکدفعه انگار که یکی با شوک بیدارت کنن از خواب بیدار میشم با لرزش و ترس و تپش قلب و اون لحظه نمیفهمم اصلا چه اتفاقی افتاده و مکرر از خودم میپرسم چی شد و دوباره خواب میرم
در طول روز هم شده که این اتفاق بیفته برام
راهنمایی کنید لطفا
ساره عزیز
این علائم ممکن است به دلیل اختلالات خواب مانند پاراسومنیا (که شامل رفتارهای غیرعادی در هنگام خواب است) یا حملات پانیک در خواب باشد. همچنین، استرس یا اضطراب نیز میتواند عامل این نوع بیدار شدنهای ناگهانی باشد. برای مدیریت این مشکل:
مدیریت استرس: تمرینهای آرامشبخش مانند تنفس عمیق، مدیتیشن یا یوگا قبل از خواب.
بهبود عادات خواب: رعایت ساعت خواب منظم، محیط خواب آرام و راحت و جلوگیری از مصرف کافئین یا الکل قبل از خواب.
اگر این علائم ادامه پیدا کند، مشاوره با یک روانشناس یا روانپزشک برای بررسی اضطراب یا حملات پانیک مفید خواهد بود.
متخصص روانپزشک
سلام یه چندوقتیه نصف شب با استرس از خواب بیدار میشم یه حال عجیبی اصلأ نمیتونم بگم چطوری ولی هرچی که هست منو خیلی نگران میکنه تقریباً یک ساعتی هم طول میکشه میگم امشب دیگه تمومه کارم
جناب اعتمادی عزیز
بیدار شدن از خواب با استرس و احساسات عجیب میتواند ناشی از اضطراب شبانه یا اختلالات خواب مانند حملات پانیک شبانه باشد. این احساسات میتوانند باعث شوند که شما در شبها از خواب بیدار شوید و حس ترس و نگرانی داشته باشید، که حتی ممکن است برای مدت طولانی ادامه یابد.
کنترل استرس: روشهایی مانند مدیتیشن، تنفس عمیق و تمرینات آرامشبخش قبل از خواب میتوانند به کاهش اضطراب کمک کنند.
شیک شدن خواب: سعی کنید یک روتین منظم برای خواب داشته باشید و از مصرف کافئین یا غذاهای سنگین قبل از خواب پرهیز کنید.
مراجعه به پزشک یا مشاور: اگر این مشکل ادامه داشت، پیشنهاد میکنم به یک متخصص روانشناسی یا پزشک خواب مراجعه کنید تا علت دقیق بررسی و درمان مناسب تجویز شود.
این وضعیت قابل درمان است و با کمک حرفهای میتوانید احساس بهتری داشته باشید.
متخصص روانپزشک
نصب شب بیدار میشم با یه حال عجیبی کمی سرگیجه حالت تهو یک ساعتی طول میکشه بعدش دوباره خوابم میبره
سلام یه چندوقتیه نصف شب با استرس از خواب بیدار میشم یه حال عجیبی اصلأ نمیتونم بگم چطوری ولی هرچی که هست منو خیلی نگران میکنه تقریباً یک ساعتی هم طول میکشه میگم امشب دیگه تمومه کارم
سلام من خودم در خواب نصف شب نزدیک صبح با تکانهای شدید از خواب پریدم انگار زلزله اومده تپش قلب زیاد بیدار شدم دیدم هوا ی اتاق خیلی گرمه بخاری روشن بود باعث شده هوا برای نفس کشیدن مشکل بود زیر بخاری کم کردم پنجره باز کردم بسیار گرم بود فکر کنم به خاطر گرمی بدنم بیدار شده تا نجات پیدا کنه
سلام
احتمالاً تپش قلب و بیدار شدن شما ناشی از گرمای زیاد و کمبود اکسیژن بوده که باعث احساس ناخوشایندی مانند تنگی نفس و تپش قلب شده است. هوای گرم میتواند تأثیر زیادی روی خواب و تنفس داشته باشد و بدن به طور ناخودآگاه برای جبران کمبود اکسیژن واکنش نشان میدهد. بهتر است از این پس دمای اتاق را کنترل کنید و از خوابیدن در محیطهای خیلی گرم خودداری کنید. اگر همچنان این مشکل ادامه پیدا کرد، توصیه میشود با پزشک مشورت کنید.
متخصص داخلی
سلام. یک دوسالی هست من دچار فلج بدن در خواب میشم و خیلی خیلی ترسناک بود و احساس مرگ میکردم . و دیشب دوباره هنگامی که خواب عمیق میرفتم یهو چشمامو باز کردم و دیدم که دارم از حال میرم و قراره بیهوش بشم خیلی ترسیدم چشم سوم دارم انگار همون موقع یه صحنه رو داشتم میدیدم از یه زاویه دیگه انگار بجای دیگه حضور داشتم. بالاخره ازون حالت بد تموم شدم ایندفعه فلج نبود بدنم تونستم داد بزنم فقد حس کردم دارم میمیرم و چشمام بسته میشه .
سلام
علایم اختلال اضطرابی شدید داریدو نیاز به درمان دارید
علایم تان در عامه به بختک مشهور است
جدی بگیرید
و به متخصص مراجعه کنید
متخصص روانپزشک
آیا بدون داروی شیمیایی میتوان حملات پنیک را درمان کرد؟
سلام
بستگی به شدت و علت پنیک دارد
گاهی با تراپی و روان درمانی قابل کنترل است
تمام نشانههایی که در مقاله با جزئیات به آنها اشاره کردید در حملات پَـنیکِ بنده اتفاق میافتد. در این دو سال اخیر سه بار دچار Panic Attack شدهام. هر سه مورد در خوابِ روز اتفاق افتاده. حدوداً هشت ماه بین هر اتک فاصله بوده. در آن حالتِ بسیار بسیار بد و ناگوار که آدم حس میکند همین الان است که بمیرد، تنها چیزی که باعث میشود حمله را مدیریت کنم اینست که آن لحظه مدام بخودم میگویم « مطمئن باش سکته نخواهی کرد و نخواهی مُـرد! این فقط یک حس از تنگی نفس، سکته و مرگ است و اگر همین الان یک دستگاهی تمام علائم حیاتیات را رصد و اندازهگیری کند همه چی نرمال و طبیعی است! » همزمان با گفتنِ این حرفها بخودم با ریتمی مشخص و عمیق از بینی نفس کشیده و از دهان بیرون میدهم. و کم کم پس از حدودن چهار الی پنج دقیقه علائم از بین میروند و دوباره بخواب میروم. پس از بیدار شدن از خواب، هنگام تنفس یک سنگینی کوچکی در قفسه سینه احساس میکنم که پس از چند ساعت برطرف میشود. اما ترس از آن لحظهی حمله و اینکه مبادا دوباره در آینده رخ بدهد تا چند روزی با من است و سپس فراموش میشود. که یهو بعد از هشت ماه دوباره اتک بعدی به سراغم میآید و دوباره تکرار اتفاقاتی که در بالا ذکر کردم. درست است که پنیک اتک ترس و اضطراب بسیار شدیدی دارد اما زندگی من را آنچنان شدید مختل نکرده. زیرا مطالعات بسیاری در مورد آن کردهام و همین که میدانم فقط یک حس فیک و تقلبی از مرگ است، باعث میشود بتوانم آنرا مدیریت کرده و در حین اتک کمتر بترسم. البته همانطور که گفتم برای من تنها سه بار و در فواصل هشت ماهه اتفاق افتاده. شاید اگر این فواصل کمتر شود و مثلاً هفتهای یکبار رخ دهد زندگی نرمالم را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین طبق گفتههای مقاله هنوز علت و درمان مشخصی برای پنیک اتک وجود ندارد و بسیاری از محققین و روانشناسان مطرح دنیا در حال تحقیق و مطالعه بر روی آن هستند که بتوانند علت وقوع آنرا کشف کنند. رفتارها و آداب غذایی هم که به آنها شاره شده که تاثیرگذار هستند در علل وقوع حمله، در واقع بیشتر حدس و گمان هستند. افراد بیشماری هستند که رفتارها و آداب غذایی که باعث تشدید در ایجاد حمله میشود را تمام کمال رعایت میکنند اما باز هم دچار حمله میشوند.
سلام
ممنونم از به اشتراک گذاشتن تجربه تان
درمان پنیک به منشا ان دارد
و در اغلب موارد با تغییرات سبک زندگی و داروهای حمایتی می توان کنترل ش کرد