علائم مرگ در سرطان ریه چه نشانه هایی دارد؟ – مجله سلامت دکترتو

علائم مرگ در سرطان ریه چه نشانه هایی دارد؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

سرطان ریه یکی از انواع سرطان‌های رایج است که علائم آن در مراحل پیشرفته ممکن است به وضوح قابل مشاهده باشد. برخی از علائم مرگ در بیماران مبتلا به سرطان ریه شامل کاهش شدید وزن، تنگی نفس مداوم و دردهای شدید قفسه سینه است که به دلیل گسترش تومور به دیگر قسمت‌های بدن ایجاد می‌شود.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 6 دقیقه
علائم مرگ در سرطان ریه چیست؟

سرطان ریه ممکن است از رشد غیرطبیعی سلول‌ها در ریه‌ها شروع یا از متاستاز سایر سرطان‌ها به ریه‌ها ایجاد شود. با گذشت زمان، این تومورها می‌توانند به سایر نقاط بدن گسترش پیدا کنند و علائم مختلفی را ایجاد کنند. نکته قابل توجه این است که بسیاری از مبتلایان به این بیماری در مراحل اولیه هیچ نشانه‌ای را تجربه نمی‌کنند، و همین موضوع تشخیص به موقع را دشوار می‌کند. با این حال با پیشرفت بیماری و ورود به مراحل پیشرفته، علائم شدیدی ظاهر می‌شوند که می‌توانند کیفیت زندگی بیمار را به شدت تحت تاثیر قرار دهند. در این مقاله از دکترتو می‌خواهیم به بررسی علائم مرگ در سرطان ریه بپردازیم پس تا انتها ما را همراهی کنید.

علائم مرگ در سرطان ریه چیست؟

سرطان ریه در مراحل نهایی معمولاً با علائم شدیدی همراه است که نشان‌دهنده پیشرفت بیماری به مرحله خطرناک می‌باشد. این علائم می‌توانند به طور چشمگیری کیفیت زندگی بیمار را تحت تاثیر قرار دهند و به‌طور مستقیم با شانس درمان مؤثر ارتباط دارند. در این مراحل، بیمار به شدت نیاز به مراقبت‌های پزشکی خاص و حمایت‌های تسکینی دارد. شناسایی سریع این وضعیت و اقدامات درمانی می‌تواند به کاهش درد و علائم کمک کند و زندگی بیمار را بهبود بخشد. در ادامه، به بررسی علائم مرگ در سرطان ریه خواهیم پرداخت:

  • کاهش شدید توان تنفسی
  • خستگی شدید و کاهش انرژی
  • کاهش وزن سریع و بی ‌دلیل
  • تغییرات در وضعیت گوارشی
  • گیجی و اختلال در هوشیاری
  • تغییرات در رفتار و حالات روحی
  • درد شدید در قفسه سینه
  • درد استخوان‌ ها و مفاصل
  • تنفس دشوار و سریع
  • ورم صورت و گردن

۱. کاهش شدید توان تنفسی

در مراحل خطرناک و پیشرفته سرطان ریه، بخش عظیمی از ریه درگیر سرطان می‌شود که این وضعیت منجر به کاهش شدید حجم ریه و توان تنفسی بیمار می‌گردد. در این شرایط، بیماران با دشواری در نفس کشیدن مواجه می‌شوند و نمی‌توانند به صورت عادی و راحت نفس بکشند. علت اصلی این مشکل، مسدود شدن مجاری تنفسی، اشغال فضای ریه توسط تومور و ضعیف شدن عضلات تنفسی به دلیل پیشرفت بیماری است.

علائم مرگ در سرطان ریه چیست؟
کاهش توان تنفسی در مراحل پیشرفته سرطان ریه رایج است.

۲. خستگی شدید و کاهش انرژی

به دلیل این که سرطان ریه عملکرد طبیعی ریه‌ها را مختل می‌کند، بیماران ممکن است دچار کاهش سطح اکسیژن خون و در نتیجه کم خونی شوند. زمانی که فرد دچار کم خونی می‌شود، خون نمی‌تواند اکسیژن کافی را برای انجام فعالیت‌های روزمره به اندام‌ها برساند و در نتیجه فرد احساس خستگی مفرط، کاهش انرژی و ضعف می‌کند.

از این گذشته، سرطان از مواد مغذی بدن تغذیه می‌کند و انرژی‌ای که باید صرف انجام کارهای روزانه شود را از بدن می‌گیرد، که این وضعیت نیز به نوبه خود باعث تحلیل رفتن توان جسمی و انرژی فرد می‌شود.

۳. کاهش وزن سریع و بی ‌دلیل

یکی از علائم مرگ در سرطان ریه که باعث ناراحتی و نگرانی بسیاری از بیماران و خانواده‌های آن‌ها می‌شود، کاهش وزن ناگهانی و بی دلیل است. بیمارانی که به هر نوعی از سرطان مبتلا هستند، معمولا اشتهای خود را از دست می‌دهند و همین عامل، زمینه‌ساز کاهش وزن چشمگیر آن‌ها می‌گردد.

از طرف دیگر، سرطان ریه نه تنها روی اشتها تاثیر می‌گذارد بلکه می‌تواند در جذب مواد مغذی ضروری توسط بدن نیز اختلال ایجاد کند‌. در این شرایط، حتی با وجود مصرف مقادیر مناسب غذا یا مصرف مکمل‌های تغذیه‌ای، بیمار همچنان به صورت سریعی وزن از دست می‌دهد.

علاوه بر این، درمان‌های سخت و طاقت‌فرسای سرطان ریه، فشار زیادی به بدن وارد می‌کنند. عوارض جانبی ناشی از این درمان‌ها (خصوصا اسهال و استفراغ) نیز باعث از دست رفتن سریع وزن در مدت زمان کوتاه می‌شوند.

ترکیبی از این عوامل می‌توانند باعث ضعف شدید و لاغری مفرط بیمار شوند. این وضعیت نه تنها روی کیفیت زندگی بیمار و اعتماد به نفس او تاثیر منفی می‌گذارد، بلکه می‌تواند اثرگذاری درمان را نیز با پیچیدگی‌هایی روبرو کند.

تفاوت علائم مرگ در سرطان ریه مردان و زنان چیست؟
علائم مرگ در سرطان ریه در مردان و زنان مشابه است.

۴. تغییرات در وضعیت گوارشی

بین ۱۰ الی ۲۰ درصد از مبتلایان به سرطان ریه، دچار افزایش سطح کلسیم در خون می‌شوند، وضعیتی که به آن هایپرکلسمی گفته می‌شود. کلسیم زیاد در خون ممکن است باعث مشکلات گوارشی نظیر درد شکم، یبوست یا تهوع در مراحل پیشرفته سرطان ریه شود. علاوه بر این، هایپرکلسمی می‌تواند منجر به تشنگی شدید و ادرار مکرر نیز شود.

۵. گیجی و اختلال در هوشیاری

سرطان ریه معمولا در مراحل انتهایی، عملکرد مغز و سیستم عصبی را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. در این شرایط، ممکن است سلول‌های سرطانی به مغز منتشر شوند (متاستاز) و در عملکرد عادی آن اختلال ایجاد کنند.

از این گذشته، کاهش سطح اکسیژن خون که به خاطر اختلال در عملکرد ریه‌ها رخ می‌دهد نیز می‌تواند منجر به گیجی و عدم تمرکز در فرد شود.

۶. تغییرات در رفتار و حالات روحی

سرطان ریه علاوه بر جنبه‌های جسمی، می‌تواند تاثیرات قابل توجهی بر سلامت روان فرد نیز داشته باشد. این بیماران خصوصا در مراحل پایانی زندگی خود، این علائم را تجربه می‌کنند:

  • اضطراب و استرس
  • گوشه‌گیری از اجتماع
  • افسردگی و احساس ناامیدی
  • از دست دادن انگیزه و علاقه
  • مشکلات خواب

۷. درد شدید در قفسه سینه

درد قفسه سینه یکی از شایع‌ترین علایم مرگ در سرطان ریه است که بسیاری از بیماران خصوصا در روزهای پایانی زندگی، با آن مواجه می‌شوند. این درد به دلیل توموری است که باعث تنگی قفسه سینه یا فشار بر روی عصب‌ها می‌شود. همچنین، بزرگ شدن غدد لنفاوی نیز می‌تواند عامل این درد باشد.

درد قفسه سینه خصوصا هنگام تنفس عمیق، سرفه یا خندیدن تشدید می‌شود. برخی از بیماران، این درد را در یک ناحیه خاص حس می‌کنند، در حالی که برخی دیگر آن را در تمام قفسه سینه تجربه می‌کنند.

درد شدید قفسه سینه داری و علتش رو نمی‌دونی؟

برای ارزیابی سریع نوبت بگیر.

۸. درد استخوان‌ ها و مفاصل

یکی از نشانه های مرگ در سرطان ریه، درد عضلانی، مفصلی و استخوانی بسیار شدید است که به خاطر گسترش سرطان ریه به نواحی اطراف رخ می‌دهد. این درد می‌تواند نشان‌دهنده نفوذ سرطان به استخوان‌ها یا بافت‌های اطراف ریه باشد.

از طرف دیگر، یک نوع خاص از سرطان ریه به نام تومور پانکوست در بخش بالایی ریه‌ها رشد می‌کند. این تومورها به جای تاثیر روی ریه‌ها، ممکن است به دنده‌ها، مهره‌های ستون فقرات، عصب‌ها یا رگ‌های خونی گسترش پیدا کنند و سبب درد شدیدی در تیغه شانه، کمر یا دست‌ها شوند. همچنین ممکن است باعث بی‌حسی یا گزگز دست‌ها شوند.

۹. تنفس دشوار و سریع

بسیاری از بیماران در مراحل نهایی سرطان ریه، با علائم تنفسی شدید و نگران کننده‌ای روبرو می‌شوند. از جمله این علائم می‌توان به تنفس دشوار و سریع، تنگی نفس و نفس نفس زدن اشاره کرد. این بیماران اغلب احساس می‌کنند که هوای کافی دریافت نمی‌کنند و نفس کشیدن برای آن‌ها تبدیل به یک تلاش طاقت‌فرسا می‌شود.

۱۰. ورم صورت و گردن

ورم صورت و گردن نیز می‌تواند یکی از عوارض آزاردهنده سرطان ریه باشد که خصوصا در مراحل پیشرفته سرطان، خود را نشان می‌دهد. این حالت زمانی رخ می‌دهد که تومورهای موجود در ریه، به ورید اجوف فوقانی و غدد لنفاوی اطراف آن فشار وارد کنند. این فشار باعث مسدود شدن جریان خون، تجمع خون در وریدها و در نتیجه تورم در آن ناحیه از بدن می‌شود؛ وضعیتی که با نام سندرم ورید اجوف فوقانی (SVCS) شناخته می‌شود.

علائم این سندرم ممکن است هنگام دراز کشیدن یا بالا بردن هر دو دست تشدید شوند. سایر علائم این سندرم نیز عبارتند از:

  • اتساع عروق گردن و دیواره قفسه سینه
  • تنگی نفس هنگام فعالیت
  • سرفه
  • ورم دست‌ها
پزشکان پیشنهادی

تفاوت علائم مرگ در سرطان ریه مردان و زنان

سرطان ریه معمولا علائم مشابهی در زنان و مردان ایجاد می‌کند. با این حال، مردان بیشتر در معرض ابتلا به کارسینوم سلول سنگفرشی هستند که در مجاری هوایی ریه‌ها رخ می‌دهد. در حالی که زنان بیشتر در معرض ابتلا به آدنوکارسینوم هستند که در لبه‌های بیرونی ریه رخ می‌دهد. به دلیل محل تومور، مردان زودتر از زنان متوجه علائم خود می‌شوند. علائم خطرناک و شایع در مردان شامل سرفه مداوم، درد قفسه سینه و مشکلات تنفسی هستند. این در حالیست که زنان بیشتر دچار کاهش وزن بی دلیل، ضعف جسمانی و خستگی مفرط می‌شوند.

متن انگلیسی:
Lung cancer mainly occurs in older people. Most people diagnosed with lung cancer are 65 or older; a very small number of people diagnosed are younger than 45.
ترجمه متن:
سرطان ریه اغلب در افراد مسن رخ می‌دهد. اکثر افرادی که به سرطان ریه مبتلا می‌شوند، بالای ۶۵ سال هستند. در حالی که تعداد بسیار کمی از مبتلایان زیر ۴۵ سال هستند.

cancer

مدت زمان بروز علائم پیش از مرگ در بیماران سرطان ریه

مدت زمان بروز علایم مرگ در سرطان ریه به نوع تومور، مرحله سرطان، وضعیت سلامتی فرد و پاسخ‌دهی او به درمان بستگی دارد. در حقیقت اگر سرطان زود تشخیص داده و درمان شود، فرد می‌تواند سال‌ها زندگی باکیفیت داشته باشد و حتی ممکن است بهبود یابد. در غیر این‌صورت، فرد چند هفته یا چند ماه قبل از مرگ، علائم شدیدی را تجربه می‌کند.

سرطان ریه داری اما برخی از علائم خیلی کلافه‌ات کرده؟ مشاوره بگیر.

نقش مراقبت تسکینی در کاهش علائم نهایی سرطان ریه

برای این که بیمار در روزهای پایانی زندگی، درد و علائم کمتری داشته باشد، مراقبت‌های تسکینی نقش مهمی ایفا می‌کنند. برخی از این مراقبت‌ها که زندگی باکیفیت‌تری را برای بیمار فراهم می‌کنند شامل این مواردند:

نوع مراقبتشرح
داروبا تایید پزشک از داروهای مسکن قوی برای تسکین درد بیمار استفاده کنید.
تغذیهبرای این که بیمار راحت‌تر بتواند غذا بخورد، غذاهای نرم را برای او فراهم کنید.
استراحتاز آنجایی که بیمار در روزهای پایانی، سطح هوشیاری و انرژی پایینی دارد، محیط آرامی را برای خواب و استراحت او فراهم کنید.
آرامش‌بخشیدر کنار بیمار بمانید تا به او احساس امنیت بدهید. حتی می‌توانید با هم فیلم تماشا کنید یا آلبوم‌های خانوادگی را نگاه کنید و با او وقت بگذرانید. به خواسته‌ها و ترجیحات بیمار اهمیت دهید و در صورت امکان خواسته‌های او را برآورده کنید.
کمک به وضعیت تنفساز آنجایی که بیماران مبتلا به سرطان ریه در مراحل پایانی دچار مشکلات تنفسی بسیار شدید می‌شوند، دستگاه‌های کمک تنفسی را برای تسهیل تنفس آن‌ها تهیه کنید.
مراقبت تسکینی سرطان ریه

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

سرطان ریه یک بیماری جدی و خطرناک است که تشخیص زودهنگام آن، می‌تواند زندگی فرد را نجات دهد. با این حال گاهی این بیماری با پیشرفت سریع، احتمال بقای فرد را به طور قابل‌توجهی تحت تاثیر قرار می‌دهد. به همین خاطر آشنایی با علائم مرگ در سرطان ریه برای بیماران و خانواده‌ها ضروری است تا اقدامات مناسبی را در زمان نیاز انجام دهند و بهتر با این بیماری مقابله کنند. برای بهبود کیفیت زندگی در مراحل پایانی و دریافت مراقبت‌های تسکینی مناسب نیز توصیه می‌شود به یک متخصص سرطان ریه مراجعه کنید تا راهنمایی‌های لازم را برای طی کردن آرام‌تر این دوران دریافت کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

در بسیاری از افراد، اصلی‌ترین نشانه مرگ در سرطان ریه، کاهش توان تنفسی و تنگی نفس است. با این حال بسیاری از افراد همزمان علائم دیگری نظیر خستگی مفرط، کاهش وزن شدید و درد در نواحی مختلف بدن را نیز تجربه می‌کنند.

برای این که فرد مبتلا به سرطان ریه در روزهای پایانی، زندگی بهتر و بدون استرسی داشته باشد، بهتر است از داروهای مسکن و دستگاه‌های کمک تنفسی برای او استفاده کنید. همچنین، برای ایجاد احساس امنیت و آرامش، حضور عزیزان و خانواده در کنار بیمار بسیار موثر است.

امتیاز شما به مقاله:
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
فرزانه هستم، 30 ساله و عاشق دنیای سئو و محتوانویسی که با کنجکاوی دنبال آموختن چیزهای جدیدم؛ فارغ از هرگونه قرارداد و قانون و سبک خاصی. دنیای مجازی و اینترنت، فرصتی برای بودن با بهترین تیم‌ها رو برام فراهم کرده که می‌تونم بدون دغدغه و نگرانی هر روز احساس بهتر شدن و ارتقاء‌شغلی را با تمام وجودم لمس کنم. افتخار می‌کنم که با تیم خوب دکترتو، به این احساس ناب دست پیدا می‌کنم.
مطالب مرتبط

پاسخ دادن