فهرست مطالب
سرطان ریه یکی از بیماریهای جدی است که در آن سلولهای ریه به طور غیرقابل کنترل رشد میکنند و تقسیم میشوند. اگر چه با وجود پیشرفت در روشهای درمانی، نرخ مرگ و میر ناشی از این بیماری در سالهای اخیر کاهش قابل توجهی داشته، اما سرطان ریه همچنان یک بیماری مهلک در نظر گرفته میشود. اگر شما یا یکی از عزیزانتان به این بیماری مبتلا هستید و میخواهید با عوامل موثر بر طول عمر این بیماران و زمان مرگ سرطان ریه آشنا شوید، تا انتهای این مقاله از دکترتو همراه ما باشید.
آیا سرطان ریه کشنده است؟
در پاسخ به این سوال که آیا سرطان ریه کشنده است باید گفت که سرطان ریه یکی از کشندهترین انواع سرطان محسوب میشود. البته اگر این سرطان در مراحل اولیه تشخیص داده شود و بلافاصله فرد تحت درمانهایی نظیر جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی و غیره قرار بگیرد، شانس بقای او افزایش مییابد.
عواملی موثر بر طول عمر مبتلایان به سرطان ریه
سرطان ریه بیماری پیچیدهای است و میتواند در هر فردی سبب بروز علائم و عوارض متفاوتی شود. به همین خاطر طول عمر مبتلایان به این بیماری، به چندین عامل بستگی دارد. این عوامل را در جدول زیر مشاهده میکنید.
عامل | شرح |
---|---|
میزان گسترش سرطان | این که آیا سرطان ریه به سایر نواحی بدن متاستاز (گسترش) پیدا کرده یا خیر. در صورت متاستاز سرطان، درمان دشوارتر خواهد بود. |
سن و وضعیت سلامت کلی فرد | زیرا افراد سالم و جوان معمولا پاسخ بهتری به درمان میدهند و در نتیجه نرخ بقای بالاتری دارند. |
نوع سرطان ریه | نیز نقش کلیدی در پیشبینی طول عمر مبتلایان دارد. |
متن انگلیسی:
lungcancerresearchfoundation
1 in 16 people will be diagnosed with lung cancer in their lifetime.
ترجمه متن:
از هر ۱۶ نفر، ۱ نفر در طول زندگی خود به سرطان ریه مبتلا میشود.
۱. مرحله پیشرفت سرطان
نرخ بقا و پیشبینی زمان مرگ سرطان ریه به شدت به عواملی مانند مرحله گسترش سرطان در زمان تشخیص و واکنش بیمار به درمان بستگی دارد. به عنوان مثال، برای تومورهای کوچک که به غدد لنفاوی گسترش نیافتهاند، نرخ بقا به شرح زیر است:
- ۷۰٪ برای تومورهای کوچکتر از ۱ سانتیمتر
- ۸۵٪ برای تومورهای بین ۱ تا ۲ سانتیمتر
- ۸۰٪ برای تومورهای بین ۲ تا ۳ سانتیمتر
هر چه سرطان پیشرفتهتر باشد و نواحی بیشتری را درگیر کرده باشد، نرخ بقا نیز کمتر خواهد بود.
۲. وضعیت عمومی بیمار
وضعیت سلامت کلی بیمار نقش مهمی در موفقیتآمیز بودن درمان سرطان ریه و افزایش نرخ بقا دارد. اگر بیمار از نظر سلامت جسمی در وضعیت خوبی باشد، به احتمال بیشتری میتواند با این بیماری مقابله کند و درمانهای سنگین را به خوبی پشت سر بگذارد.
از طرف دیگر، اگر فرد همزمان به بیماریهای دیگری نظیر بیماریهای قلبی، اختلالات ریوی و دیابت مبتلا باشد، احتمال زنده ماندن او نیز کاهش پیدا میکند. به این خاطر که این بیماریها، سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکنند و باعث تحلیل رفتن توانایی بدن برای مبارزه با سرطان میشوند. این بیماران همچنین ممکن است در برابر عوارض جانبی درمانها آسیب پذیرتر باشند.
۳. نوع سرطان ریه
نوع سرطان ریه نیز میتواند بر طول عمر مبتلایان تاثیر بگذارد. به طور کلی سرطان ریه در دو دسته زیر قرار میگیرد:
- سرطان سلول کوچک ریه (SCLC) شیوع پایین و رشد سریعی دارد. این بیماری معمولا در مراحل پیشرفته تشخیص داده میشود، به همین خاطر نرخ بقای پایینتری دارد.
- سرطان سلول غیر کوچک ریه (NSCLC) که شایعتر است و رشد آهستهای دارد. این سرطان ریه نرخ بقای بالاتری دارد، خصوصا اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود.
علائم نزدیک به مرگ در بیماران مبتلا به سرطان ریه
برخی از علائم مهمی که نشاندهنده نزدیک بودن زمان مرگ سرطان ریه هستند، شامل این مواردند:
- پایین بودن سطح انرژی، کاهش هوشیاری و گیجی که میتوانند منجر به خوابآلودگی، هذیان یا گوشهگیری شوند.
- از آنجایی که در سرطان ریه، بخش زیادی از فضای ریه توسط تومور اشغال میشود و عملکرد ریه دچار اختلال میشود، فرد تنگی نفس را تجربه خواهد کرد. این تنگی نفس باعث الگوی نامنظم تنفس میشود و میتواند زندگی را برای این بیماران چالش برانگیزتر کند.
- دردهای مزمن و ادامهدار که به علت گسترش سرطان و درگیر کردن اندامها و نواحی مختلف بدن رخ میدهند. گاهی این دردها تا حدی شدید هستند که حتی با مصرف دارو هم قابل کنترل نیستند.
- سرفههای مداومی که تنگی نفس و بیخوابی را تشدید میکنند.
- از دست دادن قابل توجه اشتها به طوری که بیمار دیگر توان خوردن غذا یا نوشیدن مایعات را ندارد. این وضعیت منجر به کاهش وزن قابل توجه در فرد میشود.
- کبود یا سرد بودن اندامها که خصوصا در ناحیه دستها و پاها مشاهده میشود و علت بروز آن، کاهش جریان خون است.
- ناتوانی در صحبت کردن که دلیل آن درد، تنگی نفس یا ضعف شدید است. در این شرایط بهتر است برای صحبت کردن به بیمار فشار نیاورید و اجازه دهید راحت باشد.
پیش بینی زمان مرگ در سرطان ریه
پیشبینی زمان دقیق مرگ ناشی از سرطان ریه غیرممکن است زیرا عوامل مهمی روی طول عمر این بیماران تاثیر میگذارند. پزشکان اغلب با استفاده از ابزارهای آماری و بالینی میتوانند روند بیماری را مورد ارزیابی قرار دهند و از معیارهایی نظیر نرخ بقای پنج ساله استفاده کنند تا احتمال بقای افراد مبتلا به انواع سرطان (از جمله سرطان ریه) را تخمین بزنند. بر اساس تحقیقات صورت گرفته، نرخ بقای پنج ساله بر اساس مرحله پیشرفت سرطان ریه به شرح زیر است:
- نرخ بقای پنجساله برای سرطان ریه در مرحلهٔ متاستاتیک (NSCLC) حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد
- نرخ بقای پنجساله برای سرطان ریه در مرحلهٔ متاستاتیک (SCLC) ۳ درصد
متن انگلیسی:
cancer
Lung cancer in people who don’t smoke can be caused by exposure to radon, secondhand smoke, air pollution, or other factors.
ترجمه متن:
سرطان ریه در افرادی که سیگار نمیکشند، میتواند ناشی از قرار گرفتن در معرض رادون، دود سیگار، آلودگی هوا یا دیگر عوامل باشد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
سرطان ریه یکی از سرطانهای مهلک با پیشرفت نسبتا سریع در نظر گرفته میشود که با درگیر کردن سایر بخشهای بدن، میتواند کیفیت و طول عمر بیماران را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. بسیاری از مبتلایان یا خانوادههایشان به دنبال درک بهتر این بیماری و دانستن زمان مرگ سرطان ریه هستند. در این مقاله بر اساس نرخ بقای پنج ساله و عوامل دخیل روی طول عمر، به شما کمک کردیم که اطلاعات دقیقتری در خصوص این بیماری و اثرات آن روی بدن داشته باشید. با این حال در صورت تشدید علائم، مشورت با متخصص سرطان ریه برای بهبود کیفیت زندگی ضروری است.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!