آیا زونا واگیردار است؟ همه چیز در مورد مسری بودن این بیماری

آنچه در این مقاله می‌خوانید

زونا یک بیماری واگیردار ویروسی است که از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود. اغلب افراد سالم و با سیستم ایمنی قوی، زونا را تجربه می‌کنند و علائم آن شامل درد، سوزش و خارش در ناحیه‌ خاصی از بدن است. این بیماری معمولا خطرناک نیست، اما در افراد با سیستم ایمنی ضعیف می‌تواند عوارض جانبی جدی مانند عفونت‌های ثانویه و عوارض عصبی ایجاد کند.

approved-by-doctors

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص دکترتو

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.

زمان مطالعه : 6 دقیقه
آیا زونا واگیردار است؟

خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:

زونا یک بیماری ویروسی ناشی از ویروس Varicella-Zoster است؛ همان ویروسی که بیماری آبله مرغان را در کودکان ایجاد می‌کند. بعد از ابتلا به آبله مرغان، ویروس در سیستم عصبی متمرکز می‌شود و ممکن است در طول سال‌ها در حالت مخفی و غیرفعال در بدن باقی بماند. اما آیا زونا واگیردار است؟

با گذشت زمان و با تضعیف سیستم ایمنی بدن، ویروس Varicella-Zoster می‌تواند دوباره فعال شود و علائم زونا را ایجاد کند. علائم زونا عموما شامل درد و سوزش سوزنی در منطقه‌ای خاص از بدن می‌شود و با خارش، خستگی، تب و سردرد همراه است. زونا در افراد بالغ و با سیستم ایمنی ضعیف‌تر رخ می‌دهد، اما می‌تواند در هر سنی اتفاق بیفتد. علاوه بر این، واکسیناسیون ضد بواسیر و مراقبت‌های سلامتی می‌توانند در پیشگیری از زونا موثر باشند.

فواید زونا را مطالعه کنید

در این مقاله، به دنبال یافتن پاسخی بر این سوال هستیم که آیا زونا واگیردار است یا خیر و اینکه چه راهکارهایی برای پیشگیری از ابتلا به زونا می‌توان یافت. اگر دچار این بیماری هستید یا علائم آن را دارید، حتما با متخصص بیماری های عفونی مشورت کنید. شما می‌توانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با پزشکان وجود دارد.

آیا زونا واگیردار است؟ – آیا زونا مسری است؟

در پاسخ به این پرسش که آیا زونا واگیردار است باید بگوییم که بله این بیماری قابل انتقال و واگیردار است. زونا چیست؟ ویروس از طریق تماس مستقیم با جوش‌های قرمز پوستی یا از طریق تنفس هوای آلوده به ذرات ویروس منتشر می‌شود.

ویروس زونا بهت سرایت کرده و نگرانی؟

همین حالا برای مراجعه به پزشک نوبت بگیر.

متن انگلیسی:
The rash often lasts 7-10 days. Once the rash has developed crusts, which can take 2-4 weeks, the person is no longer contagious
ترجمه متن:
دانه‌های پوستی بین ۷ تا ۱۰ روز باقی می‌مانند. بعد از اینکه جوش‌ها و تاول‌های پوستی بسته و خشک شدند یعنی حدود ۲ تا ۴ هفته دیگر بیماری مسری نیست.

health.ny

واگیر زونا چگونه است؟

ویروس واریسلا زوستر (عامل بیماری آبله مرغان) باعث ایجاد زونا می‌شود؛ بعد از بهبودی فرد از آبله مرغان (چگونه بفهمیم که ابله مرغان گرفته ایم؟)، ویروس به شکل خاموش در بدن فرد باقی می‌ماند و ممکن است بعد سال‌ها تحریک و به سمت پوست بیاید که نتیجه آن بیماری زونا خواهد بود. بیماری زونا از طریق تماس مستقیم با بثورات پوستی آبله مانند حاوی ویروس منتقل می‌شود.

هرگونه تماس فرد سالم با ذرات ویروسی باعث انتقال و ابتلا به بیماری می‌شود. تماس فرد سالم با مایعات و ترشحات بینی، دهان یا بثورات پوستی فرد مبتلا هم می‌تواند باعث انتقال ویروس شود. در موارد نادری احتمال واگیری بیماری از طریق ورود ویروس به ریه با تنفس وجود دارد، به‌خصوص در مواردی که بیمار دچار علائم تنفسی شدید مانند سرفه و عطسه باشد.

مطلب پیشنهادی: آیا زونا خطرناک است؟

زونا تا چند روز واگیر دارد؟ – واگیر زونا چند روز است؟

زونا واگیر طولانی مدت ندارد و به طور معمول در افراد سالم، عموما تا ۷ تا ۱۰ روز پس از بروز آفت‌های پوستی روی پوست واگیر دارد. واگیر زونا تا روزی است که بثورات پوستی خشک و پوسته پوسته شوند. ویروس واریسلا زوستر تنها در افرادی که تا به‌حال آبله مرغان نگرفتند یا واکسن نزدند باعث ابتلا به آبله مرغان می‌شود.

هنگامی که فردی به زونا مبتلا است، باید در نظر داشته باشد که به مدت حداقل ۷ تا ۱۰ روز، خصوصا در مواقع تماس مستقیم با افراد دیگر، از انتقال ویروس به دیگران پرهیز کند تا از انتشار بیشتر بیماری جلوگیری شود.

این بیماری از طریق ویروس آبله مرغان منتقل می شود.
بیماری زونا از طریق تماس مستقیم با بثورات پوستی آبله مانند حاوی ویروس منتقل می‌شود.

واگیر زونا برای زن باردار

در ادامه بحث اینکه آیا زونا واگیردار است یا نه باید گفت که ابتلا به زونا در بارداری عوارض جدی و خطرناکی به دنبال دارد. هرگونه تماس زن بارداری که آبله مرغان نگرفته، با ویروس واریسلا زوستر باعث ابتلای وی به آبله مرغان یا زونا و مشکلات بارداری می‌شود.

در صورتی که زن باردار قبلا آبله مرغان را تجربه کرده باشد، سیستم ایمنی بدنش نسبت به این ویروس مقاومت دارد و ریسک ابتلا به بیماری کمتر است. در هر صورت، بهترین راه برای جلوگیری از واگیر زونا برای زنان باردار، استفاده از واکسن آبله مرغان است.

زونا چشمی واگیر دارد؟

زونا چشمی نوعی از زونا است که با تحلیل عصب بینایی همراه است و علائمی مانند درد شدید، قرمزی، خارش، سوزش، آب آمدن از چشم و احساس خارش در یک یا هر دو چشم همراه با بثورات پوستی و دانه‌های تاول مانند روی پلک یا صورت دارد.

زونا چشمی هم واگیر دارد و ممکن است به افراد دیگر منتقل شود، بنابراین باید از تماس مستقیم با افراد دیگر پرهیز کرده و اقدامات بهداشتی مناسب را رعایت کنید تا از انتشار بیشتر ویروس جلوگیری شود.

از کجا بفهمیم زونا گرفتیم؟

زونا یک عفونت ویروسی است که باعث بروز آفت‌های پوستی در قسمتی از بدن می‌شود. تشخیص دقیق منبع زونا ممکن است در برخی موارد سخت باشد. اما در بسیاری از موارد، زونا به دلیل فعال شدن مجدد ویروس Varicella-Zoster  در بدن، پس از ابتلا به بیماری آبله مرغان در گذشته رخ می‌دهد.

با این حال، در برخی موارد نیز ممکن است زونا از منابع دیگری ناشی شود. قرمزی و التهاب، خارش و سوزش و حساسیت پوستی از اولین نشانه‌هایی هستند که متوجه می‌شوید ممکن است مبتلا شده باشید. سایر نشانه‌ها عبارتند از:

علائم زوناشرح علائم
درددرد یکی از اولین علائم زونا است و معمولا قبل از ظهور آفت‌های پوستی رخ می‌دهد. این درد ممکن است حاد و سوزشی باشد و در طول مسیر عصبی که تحت تأثیر ویروس قرار گرفته احساس می‌شود.
آفت‌های پوستیآفت‌های زونا به صورت خراش‌ یا دانه‌های قرمز و خارجی تاول مانند روی پوست ظاهر می‌شوند. این آفت‌ها در ابتدا به صورت دانه‌های کوچک بوده و سپس بزرگتر شده و معمولا در یک طرف بدن و ناحیه‌ای متمرکز شده که عصب آن را تحت تاثیر قرار دادند.
علائم عمومیدر برخی موارد، زونا همراه با علائم عمومی مانند تب، خستگی، سردرد و درد عضلانی همراه است.
نشانه های انتقال زونا

برای جلوگیری از تشدید علائم حتما برای درمان زونا اقدام کنید تا پزشک بهترین مسکن و دارو برای زونا و همچنین پماد برای زونا تجویز کند.

‏پیشگیری از ابتلا به زونا

در ادامه بحث اینکه آیا زونا واگیردار است یا نه باید گفت که بله و برای پیشگیری از ابتلا به زونا، می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

نگرانی ویروس زونا بهت سرایت کرده باشه؟ همین حالا از پزشک مشاوره بگیر.

واکسیناسیون

واکسن آبله مرغان (واکسن زوستاواکس) می‌تواند از ابتلا به زونا جلوگیری کند یا شدت بیماری را کاهش دهد. مشاوره با پزشک در مورد واکسیناسیون ضد زونا و زمان مناسب آن در صورتی که مخاطرات و فواید آن را بررسی کنید، بسیار مهم است.

حفظ سیستم ایمنی

سیستم ایمنی قوی می‌تواند از روند فعال شدن مجدد ویروس واریسلا زوستر در بدن جلوگیری کند. برای حفظ سیستم ایمنی خود، می‌توانید به رژیم غذایی سالم، ورزش منظم، خواب کافی، کاهش استرس و مدیریت سالم روح توجه کنید.

پرهیز از تماس با افراد مبتلا

اگر در تماس مستقیم با فرد مبتلا به زونا هستید، بهتر است از تماس مستقیم با آفت‌های پوستی او پرهیز کنید. ویروس زونا از طریق تماس مستقیم با آفت‌های پوستی منتقل می‌شود.

بهداشت دست

شستشوی منظم و صحیح دست‌ها می‌تواند در کاهش انتقال ویروس زونا به دست‌ها کمک کند. قبل از لمس یا پاک کردن آفت‌های پوستی خود، دست‌های خود را با آب و صابون بشویید.

مدیریت استرس

استرس ممکن است بر سیستم ایمنی تاثیر منفی داشته باشد و روند فعال شدن مجدد ویروس را تسریع کند. تلاش کنید استرس خود را کاهش داده و تکنیک‌های مدیریت استرس مانند تمرینات تنفسی، مدیتیشن و یوگا را اجرا کنید.

با این حال، لازم به ذکر است که هیچ روش مطلقی برای پیشگیری از ابتلا به زونا وجود ندارد. اگر در معرض خطر بالا ابتلا به زونا هستید یا علائم زونا را تجربه می‌کنید، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا راهنمایی‌های خاص و مناسب برای شما ارائه کند.

پیشگیری از این بیماری
اگر در تماس مستقیم با فرد مبتلا به زونا هستید، بهتر است از تماس مستقیم با آفت‌های پوستی او پرهیز کنید.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک

در ادامه بحث اینکه آیا زونا واگیردار است یا نه باید گفت بیماری زونا به شدت واگیردار است. ویروس واریسلا زوستر (عامل بیماری آبله مرغان) که باعث بروز زونا می‌شود، به راحتی با تماس مستقیم با آفت‌های پوستی زونا، تماس با آبله‌ها، و تماس با بخارهای حاصل از آفت‌های پوستی از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود.

برای پیشگیری از ابتلا به زونا، واکسیناسیون آبله مرغان و زونا بسیار موثر است. واکسن زوستا واکسنی است که می‌تواند از ابتلا به زونا جلوگیری کند یا شدت بیماری را کاهش دهد. همچنین، حفظ سیستم ایمنی قوی، پرهیز از تماس با افراد مبتلا، بهداشت دست و مدیریت استرس نیز می‌توانند در کاهش خطر ابتلا به زونا کمک کنند.

اگر احساس می‌کنید ویروس زونا به شما سرایت کرده است، حتما به متخصص بیماری های عفونی مراجعه کنید. شما می‌توانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین دکتر متخصص عفونی وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!

پرسش‌های متداول

بیماری زونا یک عفونت ویروسی واگیردار است که توسط ویروس Varicella-Zoster ایجاد می‌شود که همان ویروسی است که منجر به بروز بیماری آبله مرغان می‌شود. پس از ابتلا به آبله مرغان، ویروس در بدن باقی می‌ماند و ممکن است در برخی افراد در دوران بزرگسالی به شکل زونا بازفعال شود.

بله، زونا می‌تواند به بچه‌ها هم منتقل شود و آن‌ها را مبتلا کند. اگر بچه‌ای قبلا آبله مرغان را تجربه کرده باشد، ممکن است در آینده به زونا مبتلا شود. اگر بچه‌ای تاکنون آبله مرغان نگرفته باشد در صورت تماس با ویروس احتمال ابتلا به زونا از طریق تماس مستقیم با آفت‌های پوستی زونا، تماس با آبله‌ها، و بخارهای حاصل از آفت‌های پوستی وجود دارد.

خطرناک بودن زونا متناسب با وضعیت سلامتی و سیستم ایمنی هر فرد متفاوت است. برای اکثر افراد سالم و با سیستم ایمنی قوی، زونا عموما یک بیماری خفیف و معمولا خطرناک نیست. اما در برخی افراد با سیستم ایمنی ضعیف، مانند افراد مسن و بیماران سرطانی می‌تواند خطرناک‌تر و با عوارض جانبی جدی مانند عفونت ثانویه، عفونت‌های پوستی شدید، و عوارض عصبی مانند نئوریت زوستر همراه باشد.

زونا در اکثر موارد به صورت خودبخود بهبود می‌یابد و خطر جدی برای جان افراد به صورت معمول ندارد. اما در برخی موارد نادر، ممکن است عوارض جانبی جدی ایجاد شود که در صورت عدم درمان یا مداخله مناسب به‌خصوص در افراد سالمند با سیستم ایمنی ضعیف احتمال دارد به مشکلات جدی و حتی مرگ منجر گردد.

امتیاز شما به مقاله:
(4.1از5)
دسته بندی:
برچسب:
منبع:
مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نظرات درباره آیا زونا واگیردار است

  1. معصومه صالحی گفت:

    سلام من الآن دو ماهه زونا گرفتم از ناحیه پای چپ بخصوص زانو وکشاله ران و ران خیلی درد دارم وتمام داروهای ضد ویروس ومسکن رو خوردم ولی هنوز از دردم کم نشده وشبانه روز ۳ساعت هم خواب ندارم دیگه خیلی خسته شدم

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      متاسفم که درد زیادی را تجربه می‌کنید. زونا (هرپس زوستر) معمولاً با درد شدید و کهیر همراه است که می‌تواند طولانی‌مدت باشد. اگر علائم شما بعد از دو ماه همچنان ادامه دارد، ممکن است به دردهای عصبی بعد از زونا (Postherpetic Neuralgia) تبدیل شده باشد، که یکی از عوارض شایع این بیماری است.
      در صورتی که هنوز درد شما کاهش نیافته، توصیه می‌شود که با پزشک متخصص پوست یا نورولوژیست مشورت کنید تا درمان‌های پیشرفته‌تری مانند تزریق‌های عصبی یا درمان‌های فیزیکی را بررسی کنید.

      متخصص مغزواعصاب

  2. Riza.gh گفت:

    درود.وقت بخیر.الان ۶روزه زونا تو رانو پاوپشت کمرم زده.البته دکتورم برام فقط.والاسیکلوویر۱۰۰۰چهاربرگ.وهیدروکسیزین.۱۰.داده.ولی همچنان دردوخارش.دارم.ایالازمه مجدد.دکتوربرم.؟؟؟؟

  3. Riza.gh گفت:

    درود.وقت بخیر.الان ۶روزه زونا تو رسانه پاوپشت کمرم زده.البته دکتورم برام فقط.والاسیکلوویر۱۰۰۰چهاربرگ.وهیدروکسیزین.۱۰.داده.ولی همچنان دردوخارش.دارم.ایالازمه مجدد.دکتوربرم.؟؟؟؟

  4. راشد گفت:

    سلام روی جوشها باز بمونه بهتره یا پماد آسیکلوویر زده و چسب زخم بزنیم احتمال سرایت به نقاط دیگه کمتر میشه؟

    1. همیارِ دکترِتو گفت:

      سلام
      خیر
      از چسب استفاده نکنید
      و از پماد تنها استفاده نمایید