فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید
لب
ایمی پرامین چیست؟ افسردگی یکی از بیماریهایی است که امروزه تعداد زیادی از افراد با آن سروکار دارند. این بیماری روانی باعث مختلشدن فعالیتهای روزانهی افراد میشود. کسانی که افسرده هستند، بازده کاریشان بدتر میشود و در تحصیل خود پسرفت میکنند. بنابراین داروهایی مثل ایمیپرامین میتواند به بهبود خلق آنها کمک کند.
تاریخچهی ایمی پرامین یکی از نکات جالب این دارو است. یک روانپزشک سوئیسی در قرن بیستم، تلاش میکرد دارویی پیدا کند تا حال روحی بیمارانی که افسرده هستند، بهتر شود. در این تحقیقات با مادهای آشنا شد که محققان و پزشکان دیگر برای بهبود حالت روحی بیماران افسردهای که عقبماندگی ذهنی داشتند، استفاده کردهاند.
با وجود این که میدانیم این دارو برای درمان استرس، افسردگی و شب ادراری در کودکان بهکاربرده میشود، نباید سرخود آن را مصرف کنیم. اگر علائم این بیماریها را در خود و یا فرزندتان دیدهاید، باید ابتدا به پزشک مراجعه کنید. برای مشاورهی دارویی و دریافت نوبت دکتر روانشناس و یا دکتر رواپزشک، میتوانید از نوبت دهی آنلاین و مشاورهی تلفنی دکترتو کمک بگیرید.
ایمیپرامین اشکال دارویی مختلفی دارد و در دوزهای متنوعی به فروش میرسد. اگر میخواهید با این دارو بیشتر آشنا شوید، تا انتهای این مقاله با دکترتو همراه باشید.
ایمی پرامین چیست؟
نام انگلیسی: Imipramine hcl
نام تجاری: Tofranil
ایمی پرامین یک داروی ضد افسردگی سه حلقه ای است که برای درمان علائم افسردگی استفاده میشود. قرص خوراکی ایمی پرامین ممکن است به عنوان بخشی از درمان ترکیبی استفاده شود. این بدان معناست که ممکن است لازم باشد آن را با داروهای دیگر مصرف کرد.
اشکال دارویی ایمی پرامین
ایمیپرامین در دو شکل دارویی در بازار دیدهمیشود و در دسترس بیماران قراردارد. این اشکال دارویی در ادامه آوردهشدهاند.
شکل خوراکی ایمیپرامین
نوع خوراکی این دارو تنها به شکل قرص ایمیپرامین در دوزهای مختلف وجوددارد. تجویز قرص ایمی پرامین معمولتر از تجویز اشکال دیگر آن است. هر دو دوز ایمی پرامین در ایران موجود است.
۱. قرص ایمی پرامین ۱۰
این قرص که در نسخهها به شکل Tab Imipramine 10 mg نوشتهمیشود، پایینترین دوز شکل خوراکی این دارو است. اما قرص ایمی پرامین ۱۰ برای چیست؟ از قرص ایمی پرامین ۱۰ معمولا برای کودکان ۶ تا ۱۲ سال استفادهمیشود.
۲. قرص ایمی پرامین ۲۵
اما قرص ایمی پرامین ۲۵ برای چیست؟ ایمی پرامین ۲۵ دوز دیگری از شکل خوراکی ایمیپرامین است که معمولا برای سالمندان کاربرد دارد. ایمی پرامین ۲۵ را برای کسانی تجویز میکنند که مقدار بیشتری از ایمی پرامین ۱۰ را نیاز دارند. همانند باقی دوزها، از ایمی پرامین ۲۵ برای درمان افسردگی و یا شب ادراری در کودکان استفاده میشود.
۳. قرص ایمی پرامین ۵۰
ایمی پرامین ۵۰ برای بالغینی که افسردگی حاد دارند استفاده و معمولا بیشتر از یکی در روز تجویز میشود.
تجویز و تعیین مقدار مصرفی قرصهای ایمیپرامین فقط و فقط به عهدهی دکتر روانپزشک است. به هیچ عنوان نباید با تجویز شخصی و سرخود به سراغ این دارو بروید و از آن بدون نسخه استفادهکنید. هرچند که تهیهکردن ایمی پرامین تنها با نسخهی روانپزشک امکانپذیر است.
عوارض ایمی پرامین ۱۰ از عوارض ایمی پرامین ۲۵ کمتر است و البته که عوارض ایمی پرامین ۵۰ از عوارض ایمی پرامین ۲۵ بیشتر است.
شکل تزریقی ایمیپرامین
شکل تزریقی این دارو هم موجود است که خیلی کمتر از نوع خوراکی آن تجویز میشود. آمپول ایمی پرامین تزریق عضلانی دارد و در دو مقدار زیر موجود است؛
- Amp ایمی پرامین ۲۵ یا Amp Imipramine HCl 25 mg
- آمپول ایمی پرامین ۵۰ یا Amp Imipramine HCl 50 mg
نکات نحوه مصرف ایمی پرامین
نحوهی مصرف ایمیپرامین کاملا باید طبق دستور دکتر رواشناس و یا دکتر روانپزشک باشد. نحوهی مصرف ایمیپرامین، مثل خیلی از داروهای ضدافسردگی دیگر نظیر سیتالوپرام و سرترالین ، به موارد مختلفی بستگی دارد که در زیر آوردهشدهاند؛
- سن
- علت مصرف دارو
- وخامت بیماری
- سایر شرایط پزشکی بیمار
- چگونگی واکنش به اولین دوز دارو
- پاسخ به درمان
ایمی پرامین داروی ضدافسردگی است که برای درمان شب ادراری در کودکان هم کاربرد دارد. این دارو از داروهای معمول و پراستفادهی روانپزشکان است و میتوان از آن برای درمان اختلالات خواب هم استفادهکرد. ایمیپرامین عوارض متعددی دارد که برخی از آنها کماهمیت و برخی دیگر آزاردهنده هستند و همهی بیماران آنها را تجربه نمیکنند. این دارو برای درمان استرس و وسواس هم کاربرد دارد.
موارد و نکات رایجی دربارهی مصرف ایمیپرامین
اگر از داروی ایمی پرامین مصرف میکنید، باید موارد مصرف قرص ایمی پرامین را در نظر داشتهباشید؛
- تمام دستورالعمل های روی برچسب نسخه را مطالعه کنید و راهنمای دارو و برگهی دستورالعمل را بخوانید. پزشک ممکن است گاهی اوقات دوز را بر حسب نیاز شما تغییر دهد.
- قرص ایمی پرامین را میتوانید با یا بدون غذا استفاده کنید.
- طبق دستورالعمل از دارو استفاده کنید. اگر علائم شما پس از ۴ هفته درمان، بهتر نشد، به پزشک خود اطلاع دهید.
- در صورت عدم بهبود علائم یا بدتر شدن علائم با پزشک خود تماس بگیرید.
- استفاده از ایمی پرامین را به طور ناگهانی قطع نکنید، در غیر این صورت ممکن است علائم ترک دارو در شما ظاهر شود.
- پزشک معمولا دوز مصرفی شما را به مرور کاهش میدهد تا عارضه رخ ندهد.
- همچنین، در اطفال پزشک دوز مصرفی کودک را به آرامی کاهش میدهد. چون اگر مصرف ایمی پرامین به صورت ناگهانی قطع شود، ممکن است علائم کودک دوباره برگردد و ممکن است ایمی پرامین دیگر برای درمان شب ادراری کار نکند.
- اگر قرص ایمی پرامین جهت شب ادراری تجویز شده است؛ بهتر است یک ساعت قبل از خواب خورده شود.
- اگر یک دوز مصرفی را فراموش کردید، دارو را در اسرع وقت مصرف کنید. اما اگر نزدیک به نوبت دوز بعدی است، دوز فراموش شده را حذف کنید.
- در هنگام استفاده از ایمی پرامین از مصرف مشروبات الکلی، خودداری کنید؛ زیرا میتواند باعث عوارض جانبی خطرناکی شود.
- دوزهای بیش از ۷۵ میلیگرم روزانه معمولا توصیه نمیشوند؛ چون خطر عوارض جانبی را افزایش میدهند.
- بیماریها و بارداری فعلی را به پزشک اطلاع دهید.
- لیست همهی داروهای مصرفی فعلی خود را به پزشک تحویل دهید.
- دارو را دور از دسترس اطفال نگهدارید. در صورتیکه کودک این دارو را سرخود مصرف کند، میتواند دچار مسمویتهای خطرناکی شود.
مصرف ایمی پرامین و الکل
متاسفانه الکل میتواند باعث بیشتر شدن اثر ایمیپرامین شود و از آنجایی که ایمی پرامین ممکن است عوارضی داشتهباشد، مصرف این دارو با الکل میتواند خطرات بسیاری داشتهباشد. به طور کلی داروهای ضدافسردگی بهتر است با الکل مصرف نشوند. البته که توصیهمیشود هیچ دارویی با الکل مصرف نشود؛ زیرا میتواند اثرات جبرانناپذیری بر کبد و کلیه که تصفیهکنندگان بدن هستند، بگذارد.
ایمی پرامین برای چیست؟
- این دارو گاهی اوقات برای درمان شب ادراری، در کودکان ۶ سال به بالا، به کار میرود.
- دیدهشدهاست که ایمیپرامین را برای درمان سردردهای میگرنی هم تجویزکردهاند.
- کسانی که استرس و اضطراب دارند میتوانند از این دارو استفادهکنند.
- دردهای عصبی را میتوان با ایمیپرامین کنترلکرد.
- یکی از داروهای تجویزی برای فوبیاهای اجتماعی، ایمیپرامین است.
- از ایمی پرامین برای درمان علائم افسردگی استفاده میشود. برخی از این علائم عبارتاند از؛ خلق پایین، بیاشتهایی یا کماشتهایی و اختلالات خواب
مکانیسم اثر Imipramine
بدون شک از خود میپرسید که داروی ایمی پرامین در چه مواردی استفاده میشود؟ موارد مصرف ایمیپرامین را میتوانید در زیر مشاهدهکنید؛
اما این سوال به ذهن میرسد که داروی ایمیپرامین در بدن چگونه عمل میکند و مکانیسم اثر آن چیست؟ به طور کلی، علت ایجاد افسردگی ناشناختهاست، اما فرد با از بین رفتن تعادل در انتقال دهنده های مغزی، نظیر نوراپی نفرین و سروتونین افسرده میشود.
خاصیت ایمی پرامین و عملکرد آن در بدن چگونه است؟
ایمی پرامین با مهار بازجذب مجدد انتقال دهندههای عصبی نوراپی نفرین و سروتونین کار میکند و باعث کاهش جذب نوراپی نفرین و سروتونین توسط سلول های عصبی میشود. وقتی این انتقالدهندههای عصبی از پایانههای سیناپسی به مقدار کمتری بازجذب شوند، غلظت آنها در خون افزایش پیدا میکند و علائم افسردگی بهتر میشود.همچنین میتواند سبب تغییراتی در انتقال دهندههای عصبی و فیزیولوژی مغز شود و علائم افسردگی را تسکین دهد.
دوز مصرفی ایمی پرامین
از آنجایی که تعیین دوز مصرفی به عوامل مختلفی بستگی دارد، نمیتوان گفت که تنها دستور مصرفکردن ایمی پرامین چیست. روانپزشک با توجه موارد زیر دوز مصرفی را امتحان و در نهایت تثبیت میکند؛
- نوع بیماری
- پاسخ به درمان
- عوارض جانبی ایجادشده برای بیمار در اثر مصرف دوز مورد نظر دارو
اطلاعات زیر فقط دوز معمول دارو را شامل میشود. در صورتی که دوز تجویزی ایمیپرامین برای شما با موارد ذکرشده در این مطلب، تفاوت دارد، هرگز آن را تغییر ندهید و طبق دستور پزشک معالج خود، به مصرف دارو ادامهدهید.
ایمی پرامین برای سالمندان و کودکان با دوزهای کمتری نسبت به بزرگسالان تجویز میشود.
۱. دوز مصرفی Imipramine برای درمان افسردگی و استرس
تعیین مقدار مصرفی ایمی پرامین برای درمان بیماری افسردگی و استرس در بزرگسالان و کودکان متفات است.
بزرگسالان
ایمی پرامین در بزرگسالان معمولا در مقادیر زیر تجویز میشود؛
- دوز معمول ۷۵ میلیگرم روزانه، در یک یا دو دوز، به صورت خوراکی؛ میتوان این مقدار را تا ۱۵۰ میلیگرم در روز افزایش داد.
- در بیماران بستری در بیمارستان، ممکن است دوز مصرفی تا ۱۰۰- ۱۵۰ میلیگرم روزانه افزایش یابد.
- دوز مصرفی را در بزرگسالان نباید از ۲۰۰ میلیگرم در روز بیشتر کرد؛ زیرا عوارض جانبی دارو زیاد میشود و دیگر اثربخشی آن فایدهای ندارد.
بدون شک زمانی که از دوزهای بالا برای بزرگسالان استفاده میشود، نیازی به تجویز ایمی پرامین ۱۰ نیست.
سالمندان
برای سالمندان، قرص ایمی پرامین را طبق مقادیر زیر درنظرمیگیرند؛
- دوز معمول ۲۵ تا ۵۰ میلیگرم در روز است. میتوان یک قرص ایمی پرامین ۵۰ یا دو قرص ایمی پرامین ۲۵ برای بیمار تجویز کرد.
- برای سالمندان نباید دوز تجویزی ایمیپرامین را از ۱۰۰ میلیگرم در روز بیشتر کرد.
۲. دوز مصرفی ایمیپرامین برای درمان شب ادراری در کودکان
برای درمان شب ادراری در اطفال، قرص ایمیپرامین در مقادیر زیر تجویز میشود؛
- ۶ تا ۱۲ سالگی: ۲۵ تا ۵۰ میلیگرم روزانه، تک دوز، به صورت خوراکی
- ۱۲ تا ۱۸ سالگی: ۲۵ تا ۷۵ میلیگرم روزانه، تک دوز، به صورت خوراکی
معمولا برای کودکان این سن، قرص ایمی پرامین ۱۰ تجویز میشود. قرص ایمی پرامین ۱۰ برای مواقعی تجویز میشود که میزان کمی از قرص شب ادراری ایمی پرامین مورد نیاز باشد.
عوارض جانبی ایمی پرامین
مانند همهی داروها، قرص ایمی پرامین نیز میتواند عوارض جانبی ایجاد کند. با این وجود، بسیاری از افراد هیچ عارضهی جانبی نخواهند داشت، اما برخی دیگر عوارض جانبی ایمیپرامین را به شکلی قویتر نشانمیدهند. انتخاب اینکه مصرف دارو منافع بیشتری دارد و یا تغییر آن با یک داروی دیگر بهتر است، به عهدهی متخصص است. اگر روانپزشک این دارو را برای شما تجویز کرده است، تشخیص داده که مصرف این دارو بیشتر از مضرات آن به سود شماست.
توجه داشتهباشید که عوارض جانبی قرص ایمی پرامین در بزرگسالان کمی متفاوت از کودکان است.
عوارض جانبی شایع در بزرگسالان
برخی از عوارض شایع در بزرگسالان خطرناکند که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم. مصرف ایمیپرامین در بزرگسالان میتواند با عوارض زیر همراه باشد؛
- حالت تهوع
- یبوست یا اسهال؛ رژیم غذایی خود را تغییر دهید و با انتخاب یک رژیم مناسب، علائم گوارشی را تا حد امکان برطرف کنید.
- استفراغ
- بیشتر شدن افکار ناراحتکننده؛ این مورد در اوایل مصرف دارو اتفاق میافتد. نگران نباشید و به مصرف خود ادامهدهید. بعد از مدتی، این افکار ناراحتکننده که ناشی از مصرف دارو است، برطرف میشود و علائم افسردگی نیز، بهتر از قبل خواهدبود. در روزهای اول با روانپزشک یا دکتر روانشناس دربارهی این افکار صحبت کنید تا در مدیریت آنها به شما مشاوره بدهند.
- خشکی دهان؛ در صورتیکه با خشکی دهان مواجهشدید، میتوانید از آدامسهای بدون شکر برای برطرفکردن این خشکی کمک بگیرید.
- تاری دید
- افزایش قند خون؛ این مورد در افراد دیابتی از اهمیت بالایی برخوردار است. حتما در این باره با پزشک خود مشورت کنید.
- مشکل ادرار کردن
- خوابآلودگی
- کاهش ضربان قلب
- تورم پستان در مردان و زنان
- افزایش یا کاهش وزن
- ترمور و لرزش اندامها
- کاهش میل جنسی
- بیقراری وعصبی شدن
- تپش قلب
- سردرد و سرگیجه؛ در مواردی که برای اولین بار از این دارو استفاده میکنید، با بلندشدن ناگهانی و تغییر حالت از نشسته به ایستاده، ممکن است دچار سرگیجه شوید. این حالت به مرور زمان برطرف میشود. برای بهبودی این حالت، به آرامی تغییر وضعیت بدهید.
- بثورات پوستی
مورد تورم پستانها در مردان از علائم زنانگی است و ژنیکوماستی نامیدهمیشود. این مسئله میتواند در اعتمادبهنفس مرد و حضور او در اجتماع اثر بگذارد.
ایمیپرامین و تپش قلب
از آنجایی که ایمیپرامین بر فعالیت قلب اثر میگذارد، میتواند باعث تپش قلب شود.
عوارض جانبی شایع در کودکان
مواردی که ممکن است هنگام مصرف ایمیپرامین در کودکان بروز کند، شامل عوارض زیر هستند؛
- عصبی بودن و بیقراری
- مشکلات خواب، مانند کابوس شبانه و مشکل در به خواب رفتن
- خستگی
- حالت تهوع و استفراغ
- دل درد
- اسهال
- گرفتگی و درد معده
اگر این علائم خفیف باشد، ممکن است طی چند روز یا چند هفته از بین بروند. اگر شدت آنها بیشتر شد یا از بین نرفت؛ با پزشک خود صحبت کنید.
عوارض جانبی جدی
در صورت بروز عوارض جانبی جدی، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. اگر فکر میکنید علائم شما شدید است، با اورژانس تماس بگیرید. عوارض جدی بر ارگانهای مخلتف بدن متفاوت است. در ادامه به برخی از آنها میپردازیم.
۱. عوارض جدی مرتبط با خلقوخو
گاهی Imipramine بر روی خلق افراد اثرات جدی میگذارد که شامل موارد زیر هستند؛
- افکار مربوط به خودکشی یا مردن
- تلاش برای پایان دادن به زندگی خود (اقدام به خودکشی)
- افسردگی جدید یا بدتر شدن آن
- اضطراب جدید یا بدتر شدن آن
- بی قراری
- وحشت زدگی شدید
- رفتارهای پرخاشگرانه یا خشونت آمیز
- عصبانی شدن
- اقدام به فعالیتهای خطرناک
- حالتهای شیدایی (افزایش شدید فعالیت، گفتگو، روابط جنسی و کارهای پر ریسک)
- سایر تغییرات غیرمعمول در رفتار یا خلقوخو
۲. عوارض ایمی پرامین بر اعصاب
برخی از اثرات ایمیپرامین بر سیستم اعصاب مرکزی شامل موارد زیر هستند؛
- هذیانگویی
- گیجی
- دیساورینتیشن و تشخیصندادن موقعیت
- تحریک پذیری جدید یا بدتر از قبل
- تغییر الکتروانسفالوگرام
- خستگی
- زمینخوردن
- توهم
- خوابرفتن اندامها
- گزگز کردن اندامها
- احساس سوزنسوزن شدن
- تشنج
- ایجاد تداخل در حس چشایی
- روانپریشی
- نوروپاتی محیطی
۳. عوارض ایمی پرامین بر چشم و گوش
چشمها نیز میتوانند تحت تاثیر این دارو قرار بگیرند؛
- درد شدید چشم
- مشکلات بینایی یا تاری دید
- تورم و قرمزی چشم یا اطراف آن
- وزوز گوش
۴. تاثیرات جدی ایمیپرامین بر پوست
پوست با ایمیپرامین میتواند دچار تغییرات زیر شود؛
- کهیر
- دانههای قرمز بر روی پوست
- راشهای پوستی
- ریزش مو
- خارش
- حساسشدن بیش از حد به نور
- عرقکردن بیشتر از حالت عادی
۵. عوارض جدی ایمیپرامین بر روی غدد اندوکرین (درونریز)
غدد درونریز بدن انسانها هورمونها را ترشح میکنند. این پیکهای شیمیایی در تنظیم فعالیتهای حیاتی بدن نقش کلیدی دارند. اگر فعالیت آنها مختل شود، فعالیت بدن تحت تاثیر قرار میگیرد. ایمی پرامین میتواند تاثیرات جدی زیر را بر روی غدد درونریز بگذارد؛
- کاهش و یا افزایش میل جنسی
- کاهش و یا افزایش قند خون
- ترشح شیر از نوک پستانها
- بزرگشدن سینهها یا ژنیکوماستی
- افزایش و یا کاهش وزن
۶. عارض جانبی Imipramine بر قلب
دستگاه قلبی عروقی تحت تاثیر ایمی پرامین، میتواند دچار عارضههای جدی زیر شود؛
- نارسایی قلبی
- سکتهی قلبی
- بلوک قلبی
- بالا رفتن فشار خون
- فشار خون ارتواستاتیک
- تپش قلب
- مشکلات عروقی مغز
در بیمارانی که سن آنها بالای ۴۰ سال است، باید قبل از تجویز دارو، الکتروکاردیوگرام و یا نوار قلب گرفتهشود. عوارض جانبی این دارو بر روی قلب برای برخی از افراد میتواند آسیبهای جبرانناپذیری به جای بگذارد.
۷. عوارض جانبی جدی ایمیپرامین بر گوارش
برخی از عارضههای زیر نسبت به سایر آنها، کمتر ایجاد مشکل میکنند. در هر صورت، با دیدن هر یک عوارض زیر، با پزشک خود مشورت کنید؛
- خشکی دهان
- التهاب غدد زیرزبانی
- انسداد روده
- یبوست
- کرامپ شکمی
- بیاشتهایی
- درد اپیگاستر یا سر دل
- سیاهشدن زبان
- تهوع
- استفراغ
- التهاب دهان
۸. ایمی پرامین و کبد چرب
تاثیرات ایمیپرامین بر کبد میتواند عوارض زیر را ایجاد کند؛
- زردی
- هپاتیت
- افزایش آنزیمهای کبدی
- غیرطبیعی نشاندادن تستهای کبدی
۹. ایمی پرامین و خواب
ایمیپرامین میتواند باعث اختلالات خواب شود. مثلا برای برخی خوابآلودگی و برای برخی دیگر کمخوابی ایجاد کند.
۱۰. ایمی پرامین و چاقی
متاسفانه ایمیپرامین میتواند بر متابولیسم بدن تاثیر بگذارد و باعث چاقی شود.
موارد احتیاط و هشدارها در مصرف داروی ایمی پرامین
هنگامی که یکی از راههای درمان بیماری شما مصرف داروی ایمیپرامین باشد، دکتر دربارهی موارد بسیاری احتیاط میکند و هشدارهای متعددی را در مصرف این دارو، گوشزد میکند. در ادامه به توضیح برخی از این موارد میپردازیم.
اگر ایمی پرامین را با الکل مصرف کنید، ممکن است که خطرات بسیاری سلامتی شما را تهدید کند.
۱. سابقهی حساسیت
قبل از مصرف ایمی پرامین، اگر به این دارو یا سایر داروهای ضد افسردگی سه حلقهای، مانند آمیتریپتیلین، کلومیپرامین، دوکسپین و غیره، حساسیت دارید؛ به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورت مشاهدهی هر یک از علائم واکنش آلرژیک، سریعا به پزشک مراجعه کنید یا با اورژانس تماس بگیرید؛
- کهیر
- بثورات پوستی شدید
- تنفس دشوار
- تورم صورت
- التهاب لب ها
- تورم زبان
- احتقان گلو
۲. سوابق پزشکی
هنگامی که برای درمان بیماری خود به پزشک مراجعه میکنید و یا به آنها ارجاع دادهمیشوید، از شما سوالاتی پرسیدهمیشود. سوالاتی که پزشک میپرسد، مرتبط با سوابق پزشکی شما هم هستند. سوابق پزشکی شامل بیماریهایی که در گذشتهداشتهاید و یا دارید، داروهایی که مصرف میکنید و یا مصرف میکردید یا مجبور به تغییر آنها شدهاید، جراحیهایی که داشتهاید و بسیاری از این موارد است.
پرسش این سوالات و گرفتن شرح حال به روانپزشک کمک بسیاری در تجویز کردن و یا نکردن ایمی پرامین میکند. سوابق پزشکی موثر در مصرف ایمیپرامین متنوع هستند که در ادامه ذکرشدهاند.
سابقهی دارویی
نکات زیر را مد نظر داشتهباشید؛
- اگر در ۱۴ روز گذشته از مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز(MAOI) استفاده کردهاید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید. در صورت استفادهی همزمان، یک تداخل دارویی خطرناک رخ میدهد. مهارکنندههای MAO شامل فنلزین، سلژیلین و غیره هستند.
- به پزشک خود اطلاع دهید که در ۵ هفتهی گذشته از داروی ضد افسردگی SSRI استفاده کردهاید. SSRI شامل سیتالوپرام، فلوکستین، فلووکسامین، پاروکستین، سرترالین، ترازودون و غیره است.
سابقهی بیماری
نکات زیر را در نظر بگیرید؛
- در صورتی که اختلال دوقطبی تشخیصدادهشده دارید و یا مشکوک به این اختلال هستید، آن را بیان کنید. نباید از این دارو به تنهایی و بدون استفاده از داروهای دیگر برای درمان اختلال دو قطبی استفاده شود. ایمی پرامین میتواند علائم شیدایی را بدتر کند.
- افرادی که سابقهی مشکلات ادراری دارند، باید این مورد را اظهار کنند. البته که این سوالات توسط پزشک پرسیدهمیشود.
- ذکر گلوکوم زاویه باز یا آب سیاه چشم مهم است.
- سابقهی اختلال تشنج یا صرع از اهمیت بالایی برخوردار است. این دارو ممکن است تعداد تشنجهای شما را افزایش دهد. در صورت بروز تشنج، پزشک ممکن است داروی شما را تغییر دهد.
- بیماری قلبی و عروقی در مصرف ایمی پرامین تعیینکننده است. مثلا نارسایی قلبی، حمله قلبی، سکته مغزی یا ضربان قلب سریع و نامنظم باید درنظر گرفتهشوند. اگر اخیراً دچار حمله قلبی شده اید، نباید از این دارو استفاده کنید.
- دیابت از بیماریهای زمینهای مهم در مصرف ایمیپرامین است. این دارو میتواند باعث تغییر در سطح قند خون شود. ممکن است پزشک از شما بخواهد که قند خون خود را در طول درمان با ایمی پرامین بیشتر چک کنید.
- سابقهی مشکلات کلیوی برای ایمی پرامین در نظر گرفتهمیشود. اگر مشکلات کلیوی دارید، ممکن است نتوانید این دارو را به خوبی از بدن دفع کنید. درنتیجه، سطح ایمی پرامین در بدن شما افزایش مییابد و خطر عوارض جانبی را بیشتر میکند.
- مشکلات کبدی بیمار اهمیت بالایی دارند. این دارو میتواند باعث بدتر شدن وضعیت کبد شما شود. پزشک ممکن است دوز کمتر ایمی پرامین را برای شما تجویز کند.
سابقهی جراحی
موارد زیر اهمیت دارند؛
- اگر قصد جراحی دارید، پزشک معمولا داروی شما را برای مدت کوتاهی قطع میکند.
- این دارو میتواند فشار خون شما را افزایش دهد و ممکن است در طول جراحی، مشکلاتی ایجاد کند.
تب و گلودرد
اگر با مصرف ایمیپرامین دچار تب و گلودرد شدید؛
- پزشک معمولا آزمایش خون درخواست میکند.
- اگر در آزمایشات خون، سطح گلبولهای سفید خون پایین گزارش شود؛ ممکن است پزشک مصرف ایمی پرامین را متوقف کند.
ایمی پرامین در بارداری
مصرف ایمی پرامین در بارداری ممنوع است. این دارو از گروههای D است و گزارشهایی مبتنی بر مرگ جنین با مصرف آن گزارش شدهاست. البته که مصرف این دارو کاملا بستگی به نظر پزشک دارد و روانپزشک میسنجند که منافع مصرف آن به خطرات احتمالی میچربد یا خیر!
اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارد، به پزشک خود اطلاع دهید.
ایمی پرامین در شیردهی
اگر کودک شیرخوار دارید؛
- ایمی پرامین میتواند به شیر مادر منتقل شود و در کودکی که از شیر مادر تغذیه میکند، عوارض جانبی ایجاد کند.
- اگر به کودک خود شیر میدهید؛ با پزشک خود صحبت کنید.
- شاید لازم باشد در مورد قطع شیردهی یا قطع مصرف این دارو تصمیم بگیرید.
سالمندان
کلیههای افراد مسن معمولا دچار اختلال است و به خوبی نمیتواند داروها را از بدن دفع کند. در نتیجه مقدار بیشتری از دارو برای مدت طولانی تری در بدن آنها باقی میماند و خطر ابتلا به عوارض جانبی را افزایش میدهد.
اطفال
مصرف ایمیپرامین در اطفال با شک و شبهههای زیر همراه است؛
- تایید نشده است که آیا ایمی پرامین برای درمان افسردگی در کودکان زیر ۱۸ سال موثر و بیخطر هست یا خیر.
- از این دارو میتوان برای مشکلات شب ادراری و خیس کردن جای خواب در کودکان بالای ۶ سال بهره برد.
حساسیت به آفتاب
تاثیرات و نکات ایمیپرامین نسبت به آفتاب شامل موارد زیر است؛
- این دارو میتواند باعث حساسیت بیشتر پوست در برابر آفتاب شود و خطر آفتاب سوختگی را افزایش دهد.
- بهتر است در حین مصرف ایمی پرامین از قرار گرفتن در معرض آفتاب خودداری کنید
- اگر نمی توانید در معرض آفتاب نباشید؛ حتماً لباس محافظ بپوشید و ضد آفتاب بزنید.
نکات تکمیلی
در رابطه با بیمارانی که ایمی پرامین مصرف میکنند، مراقب نکات زیر باشید؛
- برخی از جوانان در ابتدای مصرف داروهای ضد افسردگی در مورد خودکشی بیشتر فکر میکنند. پزشک باید در ویزیت های منظم پیشرفت بیمار را بررسی کند.
- خانواده یا سایر اطرافیان باید نسبت به تغییر در خلق و خو یا علائم خطر هوشیار باشند.
تداخلات دارویی
تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای مصرفی شما را تغییر دهد یا خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. در این لیست، همه تداخلات دارویی احتمالی نوشته نشده است. پس قبل از مصرف ایمی پرامین، لیستی از تمام داروهایی را که استفاده میکنید در اختیار پزشک خود قرار دهید؛
- مهارکننده های مونوآمین اکسیداز (MAOI) مانند سلژیلین
- داروهایی مانند لینزولید، متیلن بلو، فنتانیل، ترامادول، لیتیوم، بوسپیرون و گیاه خار مریم.
خطر ابتلا به سندرم سروتونین
این دو دسته داروها در صورت استفاده با ایمی پرامین، میتوانند خطر ابتلا به سندرم سروتونین را افزایش دهند و نباید با ایمی پرامین استفاده شوند؛
- سایمتیدین
- کینیدین
- داروهای ضد آریتمی، مانند پروپافنون و فلکائینید
خطر تشنج، کما و مرگ
مصرف همزمان داروهای زیر با ایمی پرامین، میتواند خطر تشنج، کما و مرگ را به همراه داشته باشد؛
- مهارکننده های انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI)، مانند سرترالین، فلوکستین و پاروکستین
- داروهای آنتی کولینرژیک، مانند دیفن هیدرامین، الانزاپین و اکسی بوتینین
خطر تاری دید، خشکی چشم، مشکل ادرار و حالت تهوع
مصرف هر یک از این داروها با ایمی پرامین، میتواند باعث تاری دید، خشکی چشم، مشکل ادرار و حالت تهوع شود؛
- داروهای ضد احتقان و بی حس کنندههای موضعی، مانند اپی نفرین، فنیل افرین و نفازولین
خطر مشکلات قلبی
مصرف همزمان این داروها باعث میشود که قلب بیشتر کار کند و میتواند خطر مشکلات قلبی را افزایش دهد؛
- متیل فنیدیت
- کلونیدین
- فنوباربیتال و فنی توئین.
اوردوز ایمی پرامین و علائم اوردوز
اگر از ایمی پرامین بیش از حد استفاده کردید و علائمی جدی، مانند مشکلات تنفسی داشتید؛ سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.
توجه داشته باشید: اوردوز با ضدافسردگیهای سه حلقهای، نظیر ایمی پرامین، میتواند کشنده باشد؛ پس سریعا به بیمارستان مراجعه کنید.
شایعترین علائم اوردوز با ایمی پرامین عبارتند از؛
- ضربان قلب نامنظم
- احساس بیقراری و تحریک
- کاهش فشار خون
- سرگیجه و از هوش رفتن
- گیجی و خوابآلودگی شدید
- عدم کنترل روی بدن و اندامها
- تعریق شدید
- تنفس کند
- تشنج
- کما
- مرگ
اگر فکر میکنید مقدار زیادی از این دارو را مصرف کردهاید، سریعا با اورژانس تماس بگیرید.
راهنمای نوبتدهی دکترتو برای دکتر روانپزشک و دکتر روانشناس
اگر خود شما و یا از نزدیکانتان با بیماری افسردگی دستوپنجه نرم میکنید و یا کودک شما مشکل شبادراری دارد، نباید به این موارد بیتوجه باشد و در اسرع وقت باید با روانپزشک و یا روانشناس مشورت کنید.
دکترتو فرصت فوقالعادهای را برای شما ایجاد کردهاست تا در کوتاهترین زمان و به سادهترین شیوه، برای دکتر روانشناس و یا دکتر روانپزشک نوبت دریافت کنید. دریافت نوبت به شکل آنلاین انجام میگیرد و در این سایت امکان مشاورهی تلفنی و یا پیام هم وجود دارد.
عوارض بلند مدت مصرف ایمی پرایمین چیست
دوست عزیز
این دارو از جمله داروهای ضد افسردگی بوده که ممکنه با ادامه مصرف نیاز فرد به دوز بیشتری احساس شده و فرد وابستگی پیدا کند. بهتره این دارو تحت نظر متخصص روانپزشکی مصرف شود و از مصرف خود سرانه امتناع کنید.
سلام همسرم مدتی دو ماه است که قرص ایمی پرامین ۲۵را قطع کرده و هم دیابت دارد اما گاهی اوقات سرگیجه دارد ایا از قطع کردن قرص است ممنون میشم راهنمایی کنید
دوست عزیز
بعد از قطع دارو سرگیجه ایجاد نمی شود بلکه سرگیجه همسر شما به علت دیابت وی می باشد. جهت کنترل قند و بررسی میزان دارو به پزشک معالج مراجعه کنید.
سلام من سر شانه هام درد میکرد پشت گردنم درد داشت قرص ایمی پرامین مصرف میکنم گردنم سر شانه هام خوب شده ولی دستان خیلی درد دارد انگشتانمو نمیتونم باز کنم
سلام وقت بخیر.اقای دکتر پسرمن۸سالشه.شب ادراری داره.اما اگه در طول شب تا صبح یعنی سحر ببرمش دستشویی دیگه ۵,۶ساعتی ادرار نمیکنه ولی اگه نبرمش شب ادراری داره.بنظر شما لازمه ک قرص ایمی پرامین۲۵بخوره دکتر تجویز کرده پرخاشگر هم هست.من ترس دارم قرص بخوره وخدایی نکرده ب این عوارض دچاربشه
سلام وقت بخیر.اقای دکتر پسرمن۸سالشه.شب ادراری داره.اما اگه در طول شب تا صبح یعنی سحر ببرمش دستشویی دیگه ۵,۶ساعتی ادرار نمیکنه ولی اگه نبرمش شب ادراری داره.بنظر شما لازمه ک قرص ایمی پرامین۲۵بخوره دکتر تجویز کرده پرخاشگر هم هست.من ترس دارم قرص بخوره وخدایی نکرده ب این عوارض دچاربشه
با سلام. آیا مصرف ایمی پرامين ۲۵ با پاروکستین ۲۰ و کلردیازپوکساید ۵ طبق دستور پزشک متخصص اعصاب و روان در یک روز برای شخصی که مبتلا به دیابت و فشارخون و چربی خون هست و دارو مصرف میکنه موردی نداره، البته این دارو ایمی پرامين تازه برام شروع کردن. ممنون اگه ج بدید
دوست عزیز
این داروها با هم تداخل ندارند و برای کاهش عوارض جانبی بهتره طبق دستور پزشک معالج مصرف شود.
سلام دکتر ببخشید پسرمن ۸ساله است دکتر به خواطر شب ادراری ایمی پرامین ۲۵ واسش تجویز کرده آیا این قرص به اعساب پسرم آسیب نمی رسونه ممنون میشم از شما که جواب من رو بدهید
دوست عزیز
این دارو در شب ادراری مصرف می شود و به میزان توصیه شده پزشک مصرف شود. اگر دارو به میزان توصیه شده و تجویز شده مصرف شود آسیبی نمی زند.
سلام من برای دخترم ایمی پر ایمن میدم هزشب یه دونه ولی بازم شب ادراری داره نمیدونم چکار کنم
دوست عزیز
اگر کودکتان سابقه شب ادراری نداشته است اما سپس ناگهان دچار این مشکل شده است، با متخصص اطفال در میان بگذارید. پزشک میتواند کودک شما را ارزیابی کند تا مطمئن شود این مشکل ناشی از استرس نبوده و یا به دلیل بیماری خاصی نیست. البته این احتمال کم است. فقط ۱ درصد از مشکلات شب ادراری در کودکان در نتیجه دیابت کودکان، عفونتها، ناهنجاری های مثانه یا کلیه یا وضعیت پزشکی دیگری به وجود میآید. اگر کودکتان علائم نامعمول مانند سوزش به هنگام ادرار کردن یا ادرار خونی دارد، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
متخصص کودکان
عایا قرص ایمی پرامین ۲۵ برای زود انزالی و ارضاع شدن شب تو خواب خوبه یا ن
سلام دکتر ببخشید من زود انزالی و اینکه شبها تو خواب ارضاع میشود بعضی وقتها چن روز پشت سر هم تو خواب ارضاع میشود و چن شب دگ نمشود ب دکتر مراجع کردم و این قرص ایمی پرامین ۲۵ بهم داده عایا مصرف این مفید است یا خیر ممنون میشم راهنمایی کنن
سلام وخسته نباشید پسر من ۹سال ونیم بود به خاطر شب ادراری دکتر این دارو را براش تجویز کرد ایمی پرامین۲۵ الان ۱۱ سالش شده وهنوز مصرف میکنه چون به محض قطع شدن مجددا شب ادراری بر میگرده الان متاسفانه مثل دخترهای تازه بلوغ سینه هاش درد میکنه و ورم کرده میخواستم بدون ممکنه از این دارو باشه ،ممنون میشم جواب بدین
سلام و درود همراه عزیز
بهتر است در صورت ادامه دار بودن این موارد به پزشک مراجعه کنید.
توصیه میشود جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر به پزشک متخصص اعصاب و روان مراجعه کنید.متخصص اعصاب و روان