خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
متاسفانه با ماشینی شدن دنیا کودکان هم بیشتر و بیشتر به ابزارهای الکترونیکی وابسته میشوند، کمتر فعالیتهای بیرون از خانه دارند و تعامل کمتری با انسانهای دیگر و هم سن و سالانشان دارند. همهی این مسائل بر رشد ذهنی کودک تاثیر منفی میگذارد، اما چگونه ذهن کودکان را فعال کنیم؟ راهی برای افزایش خلاقیت و ظرفیت ذهنی کودک وجود دارد؟
در این مطلب کوتاه نگاهی مختصر به این موضوع خواهیم داشت. در این زمینه بیشترین کمک و راهنمایی را میتوانید از روانشناس بگیرید. در دکترتو میتوانید به راحتی با روانشناس کودک مشورت کنید و همچنین برای مشاوره حضوری نوبت بگیرید.
چطور ذهن کودک را فعال کنیم؟
فعال کردن ذهن کودک، یعنی کمک به رشد خلاقیت، تفکر انتقادی، تمرکز و یادگیری او. برای این کار، میتوان از روشهای ساده اما مؤثر استفاده کرد:
۱. تشویق به پرسیدن سؤال
کودک را تشویق کنید درباره دنیای اطرافش سؤال بپرسد. به جای پاسخ مستقیم، گاهی با سؤال جواب دهید تا او بیشتر فکر کند.
۲. بازی های فکری و معمایی
استفاده از بازیهایی مانند پازل، لگو، سودوکو، بازیهای حافظه یا بازیهای ساختنی باعث تقویت مهارتهای شناختی و حل مسئله میشود.
۳. خواندن کتاب های مناسب سن
مطالعه، دایره لغات کودک را گسترش میدهد، تخیلش را فعال میکند و مهارتهای زبانی او را تقویت میکند. با هم کتاب بخوانید و درباره داستان گفتوگو کنید.
۴. نقاشی و کارهای هنری
هنر ابزار فوقالعادهای برای بروز خلاقیت ذهنی است. اجازه دهید کودک با رنگها، شکلها و ابزارهای مختلف آزمایش کند.
۵. گوش دادن به موسیقی یا نواختن ساز
موسیقی میتواند حافظه، تمرکز و مهارتهای حرکتی را بهبود ببخشد. آموزش ساز یا حتی گوش دادن فعال به موسیقی کمک زیادی میکند.
۶. تعامل با طبیعت
بیرون رفتن، کاوش در طبیعت و حتی مراقبت از یک گیاه میتواند حس کنجکاوی کودک را بیدار کند و ارتباطش با جهان پیرامون را تقویت کند.
۷. گفت و گو و مشارکت در تصمیم گیری
با کودک درباره اتفاقات روزمره صحبت کنید، نظرش را بپرسید و اجازه دهید در انتخابهای ساده (مثلا انتخاب لباس یا غذا) مشارکت کند.